София е залята от епидемия от свастики, разказва израелски вестник

София е залята от епидемия от свастики, разказва израелски вестник

© Asscociated PressРазходка из улиците на София разкрива шокиращо голям брой нацистки изображения, изрисувани със спрей по стените, а властите изглежда не бързат да се справят с проблема." Това се разказва в репортаж на израелския вестник "Аарец" под заглавие "Европейската столица с епидемия от свастики" и множество илюстрации на твърдението.


Статията е публикувана в деня, когато във Варна пристигна израелският премиер Бенямин Нетаняху. В петък той ще участва в среща на т.нар. Форум от Крайова, събиращ лидерите на България, Румъния, Гърция и Сърбия. Преди да пристигне той заяяви, че визитата му има за цел "да подсили връзките си всяка от тези държави, но това е блок от страни, с когото бих искал да представя политиката си, за да променя лицемерния и враждебен подход на Европейския съюз". "Този процес ще отнеме време, но за Израел е важен, тъй като статутът на нашата държава в света се повишава", цитира думите му "Аарец".


Но докато лидерите са във Варна, либералното издание не спестява на читателите си грозното лице на българската столица.
"Това не е частта от града, която представители на българския туризъм ще ви препоръчат. Разходете се малко встрани от главните улици и навлезте в бившия еврейски квартал около единствената синагога и навсякъде ще откриете свастики, келтски кръстове (бел.ред един от любимите символи на неонацистите), руните на СС и други изображения на неонацисти и крайно десни групировки, както и преливащи от омраза надписи. И това е само едно от няколкото места, на които ще откриете такива изображения."


Свастики си стоят по стените години наред


В статията се разказва, че това не е нещо ново, тъй като наблюдатели описват, че София има проблем с неонацистки графити от повече от 10 години. Не помага за решаването му и фактът, че свастики и графити си стоят години наред незаличени от общината по детски площадки и училищни дворове заедно с надписи на омраза срещу различни малцинства.


Общината реагира на някои от случаите като този с арестуването на четирима през 2014 г. за изрисуване на свастика и антисемитски графити по синагогата. Има и опити на местната еврейска общност и на израелското посолство за почистване на омразата от стените.


Но Том Джунс, който изучава историята на Източна Европа, твърди пред "Аарец", че "това е нещо изключително за европейска столица". Той пише за мрежата BalkanInsight и допълва, че не се сеща за друга европейска столица, в която да е виждал толкова свастики, дори в асансьор на сграда на общинската администрация. "Изглежда, че на никого не му хрумва, че такива расистки и крайно десни символи се разпространяват абсолютно неприкрито."


Друг източник на изданието споделя, че неотдавна участник в конференция в София казал, че е бил в 70 държави по света и никъде не е виждал толкова много неонацистки надписи по улиците.


България и Израел си сътрудничат много успешно в борбата с антисемитизма, каза днес Нетаняху, цитиран от агенция "Фокус". "Ценим свободата, мира и обещанието за добро бъдеще. А в наши дни тези ценности са атакувани от екстремисти", допълни той и посочи Иран като страната, която стояла в Европа зад такива екстремисти.


"Аарец" разказва в същото време, че София не е изключение от други български градове с изрисувани на много места нацистки символи. Това не са само символи, защото крайно десни екстремисти действат безнаказано, а властите на праватя достатъчно, за да ги спрат, казват местни активисти. Мария Иванчева обяснява, че има силно движение на бръснатите глави още от 90-те години и някои от членовете му симпатизират или членуват в политически партии на крайната десница.


От началото на ХХI век неонацистките символи станаха любими на българските фетболни хулигани и "ултрасите" редовно издигат по стадионите свастики, СС и други подобни знаци. Разбира се, това не е тенденция, ограничена единствено до България и отдавна се наблюдава из Европа.


Особената роля на България във войната и Холокоста


Но Иванчева обяснява, че в България има нещо особено и то е свързано с особеното място на страната във Втората световна война и нееднозначната връзка с холокоста - едновременно на герои и злодеи - поради които мнозина българи днес не се впечатляват от свастики по улиците. Авторът разказва за ген. Христо Луков и неговите пронацистки легионери, както и за това как мнозина българи, православната църква и цар Борис III отказват да депортират към концлагерите 50 000 български евреи, "но и не правят нищо, за да спрат депортирането на повече от 11 000 евреи от окупираните от България части от Гърция и днешните Македония и Сърбия".


Поради това, че днес почти не са останали евреи в страната и няма някаква местна история на антисемитизъм, символи като свастиките са разпознавани като знаци на омраза, но не е задължително да предизвикват същите емоции като в другите европейски страни. Затова и нямало кой знае какъв обществен натиск да бъдат премапнати от улиците на София.


А Шимон Самуелс от европейския офис на Центъра "Симон Визентал" коментира, че макар да е явление сред футболните хулигани и в други държави, те се справят по-успешно с демонстрирането на расизъм. Изглежда, че този въпрос не вълнува много българските футболни власти, които са сторили "много, много малко" за борба с проблема.


През септември над 100 доброволци са се включили в инициатива на общината и на организация "Шалом" като част от кампания "Да изчистим омразата от улиците на София". Но местен активист казва, че "от това, което чувам за това събитие, то по-скоро е било PR кампания по централните места, общо взето за пред туристите", както и че в нея са били премахвани и антифашистки надписи в противоречие с идеята на организаторите.


"Патриотите" едва ли ще действат срещу себе си


Израелското посолство в София казва в изявление за "Аарец", че "българското правителство е ангажирано с борбата с антисемитизма" и че във връзка с това е назначило национален координатор за борба с това явление. (бел.ред. - това е Георг Георгиев, 27-годишният зам.-министър на външните работи, който от 2014 г. насам ръководи младежката организация на ГЕРБ). Но посолството допълва, че в България е необходимо да има "задълбочено изучаване на Холокоста" и по-активна борба с "групи и лица като екстремисти футболни хулигани и крайно десни расистки групировки, които освен всичко друго разпространяват език на омразата".


"Международни наблюдатели не очакват да се предприеме нещо сериозно срещу проблема, особено от българското правителство, в което членуват три крайно десни партии, известни като Обединени патриоти. Една от тях е "Атака", предвождана от Волен Сидеров, който говори за Холокоста като за "заговор" и че "западни талмудистки кръгове, предвождани от семейство Ротшилд" са виновни за "геноцида" срещу предимно православни държави като България."


"Те едва ли ще започнат борба срещу самите себе си", казва Греъм Аткинсън от британската организация Hope not Hate ("Надежда, а не омраза"). Законодателният отговор срещу езика на омразата общо взето е "беззъб" не само в България, но и в цяла Източна Европа, допълва той.


Статията завършва с напомняне, че в България омразата се излива и срещу други малцинства. "Както ми казваше Симон Визентал, "Това, което започва с евреите, никога приключва само с евреите", посочва Шимон Самуелс.

Коментари (172)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1694 Весело

  Тия не са разбрали. У нас има твърде много хора с индийски генезис.
  А там свастиката има друго значение...
  :)
  !

 2. 2 Профил на le_bigmac
  le_bigmac
  Рейтинг: 319 Неутрално

  Има,има.... нали нещо трябва да балансира заради уродливия паметник на суветските поробители.

 3. 3 Профил на Един приатель
  Един приатель
  Рейтинг: 453 Неутрално

  Graffiti decorations under a sky of dust..

 4. 4 Профил на b0b069
  b0b069
  Рейтинг: 642 Неутрално

  Добре си е София, в Хамбург е къде по гето

 5. 5 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5267 Весело

  И "Локо София" ли го вземат за свастика :).

 6. 6 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5267 Весело

  И "Локо София" ли го вземат за свастика :).

 7. 7 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2873 Неутрално

  Вярно е, че в София има много нацистки символи. Както и много комунистически. Вярно е и това, че хората се отнасят с безразличие към тях защото ги смятат не за израз на някакви идейни движения, а за дело на отделни малоумници. И еднити, и другите. Което всъщност също е вярно.

 8. 8 Профил на хитрушко
  хитрушко
  Рейтинг: 337 Неутрално

  Аман бе.

  Не ща да влизам у затвора!
 9. 9 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3932 Неутрално

  Този е ходил около квартал "Герена"...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 10. 10 Профил на smotlixx
  smotlixx
  Рейтинг: 589 Неутрално

  Това не е от днес или от вчера. Винаги хормонално проблемните са рисували свастики по стените, откакто аз се помня.

 11. 11 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5646 Неутрално

  Преди два месеца направих снимка на свастика фо немската гимназия (91-во училище) и я пуснах на един мейл адрес в общината. Не знам дали са я махнали

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 12. 12 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 267 Неутрално

  Стига с тия свасти ве. Уж се заклеймява фашизма, а гледам по разни хисторита нон стоп вървя всякакви филми за Хитлер и тогавашна Германия. Имам чувството, че нарочно ни ги навират и ги използват за плашило, само и само да продължават да насаждат вина и да получават привилегии. Много народи са поатрадали о фашизма, но само евреите продължават да реват. Аман!

 13. 13 Профил на WOI
  WOI
  Рейтинг: 1128 Разстроено

  И до днес не мога да разбера това, да драскаш по стените заплахи към цели групи хора или да копираш символите на престъпни организации, според които самият ти си унтерменш. Е, драскайте, щом подобни простотии ви топлят смотаните душици! Ама оФцата и във вълча кожа си остава оФца...

  “Better racy and sexy than racist and sexist!”
 14. 14 Профил на Suicyco
  Suicyco
  Рейтинг: 34 Гневно

  Nazi scum - fuck off!

  Trump=Putin=Orban=Maduro=Borisov
 15. 15 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 382 Неутрално

  Евреите виждат опасността там, където не е. Трябва от други да се страхуват, не от нас. Ние ли убихме 11 души в синагогата в Питсбърг? Ние ли изтрепахме милиони евреи по време на ВСВ? Но набедят ли те за нещо, за което не си виновен, то може да стане реалност.Ние сме един от малкото народи, които не мразят евреите, а този си чеше езика за наша сметка. Всеки ще бъде възмутен от начина, по който ни обвиняват и ни злепоставят пред света.

 16. 16 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  Каквътъ сами си направим... за съжаление :(

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 18 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1422 Неутрално

  Интересно, че като надраскат МОЧА, се втурват да го почистят рано на сутринта, а същите тези "победители на фашизма" не се впечатляват от хитлеристките кръстове...

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 19. 19 Профил на smotlixx
  smotlixx
  Рейтинг: 589 Неутрално

  До коментар [#12] от "xox55541929":

  Както Желю Желев показа, фашизма е жив. Тоталираните социалистически режими имат фашистки черти. Имперските сили като САЩ и Русия имат фашистки черти. В Германия няма вече Хитлерюгенд, но значението на големите корпорации за държавната политика не се е променило--те просто нямат пионери/бой скаути, и много внимават да не търсят външно врагове. За Китай не знам какво да мисля, щото в Азия е различно.

 20. 20 Профил на nsa17624486
  nsa17624486
  Рейтинг: 1064 Весело

  А паметниците с петолъчките и с калъчките?/В идеалния център на града/

 21. 21 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7342 Неутрално

  Друго може да нямаме, но простаци и злобари има в изобилие.

 22. 22 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 267 Неутрално

  До коментар [#7] от "Един препатил":

  Я, какво доживях! Днес два пъти Ви сложих плюс на коментар :-) Първият беше за коментара Ви към статията за онзи расист от СНН. :-)

 23. 23 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  До коментар [#19] от "smotlixx":

  Има нещо вярно, средно статистично, нищо не научихме от историята.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 24. 24 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1076 Неутрално

  Както се вижда свастиките по българските земи са от преди 6000 години:
  http://prarodinata.blog.bg/history/2012/12/01/kosmicheskata-svastika-na-bylgarite.1026373
  Още от каменно-медната епоха.

 25. 25 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 721 Неутрално

  Тия не са разбрали. У нас има твърде много хора с индийски генезис.А там свастиката има друго значение...:)!
  —цитат от коментар 1 на AzDebil


  Не знаех, че Сидеров е мангал!

 26. 26 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3932 Весело

  Откъде да знае израелеца, че в българските земи е намерена свастика на глинена паница от врачанското с. Алтимир, датирана от 5-4-о хил. пр. Хр. (каменно-медната епоха).

  http://prarodinata.blog.bg/history/2012/12/01/kosmicheskata-svastika-na-bylgarite.1026373?fbclid=IwAR3If5g3a_bG7Dyt6xrtU6V8CEYhtjx0Y8YLgNygszEmFHZsOA_lKWOvc_A

  И къде са били тогава юдеите, и камо ли нацистите?!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 27. 27 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 2578 Неутрално

  Просто тук масово не се чистят фасадите - нито от общината, нито от собствениците. Едва ли има повече гаменчета и нацистчета от други столици, просто тук творенията им се оставят да седят дълго време. А и по принцип ми се струва, че друго малцинство е таргетът за спашване, защото ние толкова евреи нямаме.

 28. 28 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 328 Весело

  Ама това не са ли "manji" символи показващи локациите на будистките храмове в София. ( това от "Буда")

 29. 29 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 539 Гневно

  До коментар [#7] от "Един препатил":

  вярно е и друго ,че евреите навсякъде виждат пречупени кръстове ,избити евреи и дневници на Ана Франк Не е за чудене че и при нас са видяли

  гошо
 30. 30 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4211 Неутрално

  Вярно е, че в София има много нацистки символи. Както и много комунистически. Вярно е и това, че хората се отнасят с безразличие към тях защото ги смятат не за израз на някакви идейни движения, а за дело на отделни малоумници. И еднити, и другите. Което всъщност също е вярно.
  —цитат от коментар 7 на Един препатил


  Докато нацистките символи са неофициални графити по стените, то комунистическите символи са официални под формата на внушителни паметници.
  Прав си , че едните и другите символи са дело на отделни малоумници.

 31. 31 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 267 Неутрално

  До коментар [#17] от "cinik":

  Никой не иска да убива джендъри или соросоиди!!! Просто искаме да не сте тилкова нагли и нахални, и да спрете да преигравате, точно както в случая с този "либерален" вестник. Истериите, претенциите и агресията ви ни идват леко в повече.

 32. 32 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 267 Любопитно

  "Изглежда, че на никого не му хрумва, че такива расистки и крайно десни символи се разпространяват абсолютно неприкрито."

  Има ги, и във форума ги има, ама явно зависи от приоритета. Мен ме трият, за безобидни думички като "блондинка", ама тука от край време се развяват такива, и на никой (вече) не му прави впечатление.

  Даже вчера зададох въпрос, свързан точно с това, и взе да ми се обяснява...ама това не било ОНОВА.

  Ще ми е интересно, какво ще отговорят/направят, като ги награбят богоизбраните?

  reductio ad absurdum...
 33. 33 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Този е ходил около квартал "Герена"...
  —цитат от коментар 9 на hamiltonf  До коментар [#9] от "hamiltonf":

  За разлика от него, ти не си. Или поне скоро не си. Иначе шеше да си спестиш глупостите. А, че в България свастики и кур.ве има под път и над път е факт. Някой трябва да обясни на гостите, че това е от примитивизъм, а не от антисемитизъм.

 34. 34 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 267 Весело

  Има,има.... нали нещо трябва да балансира заради уродливия паметник на суветските поробители.
  —цитат от коментар 2 на le_bigmac


  Съкратено се казва- ПСА.

  reductio ad absurdum...
 35. 35 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#7] от "Един препатил":Я, какво доживях! Днес два пъти Ви сложих плюс на коментар :-) Първият беше за коментара Ви към статията за онзи расист от СНН. :-)
  —цитат от коментар 22 на xox55541929


  ... ами, просто е Обяснението... "препатилия"-т е написал личното си мнение, в тези два поста, днес безплатно ;)

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 36. 36 Профил на zegi
  zegi
  Рейтинг: 510 Неутрално

  Ссссвасссстика! По Сссофия? Нещо издишшша. Най вероятно акълът на кореспондента.🙇

 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 38. 38 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 488 Неутрално

  [quote#34:"fje35574291"][/quote]

  селски... казва се МОЧА ))))))

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 39. 39 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 2046 Неутрално

  Ами така е при демокрацията...пишеш каквото си искаш...при развития социализъм и Визия за България ако драскаш свастики по Паметника на съветските окупатори ще те пратят я в Белене я Скравена или Куциян...

 40. 40 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 488 Неутрално

  КОСМИЧЕСКАТА СВАСТИКА НА БЪЛГАРИТЕ

  Неотдавна в нашия и европейския печат гръмна новината, че в България е намерено най-старото изображение на свастика в света. Ставаше дума за глинена паница от врачанското село Алтимир, датирана от 5 – 4-о хил. пр. Хр. (каменно-медната епоха).

  http://prarodinata.blog.bg/history/2012/12/01/kosmicheskata-svastika-na-bylgarite.1026373

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 41. 41 Профил на Goldmantelziesel
  Goldmantelziesel
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Хъх, бай Ганьо се засегнал, че го нарекли расист. А когато той обижда, било казване на истината. Най-добре е човек първо да си мери приказкит, защото много често тогава изпада в подобно положение. Но това е трудно разбираемо за много хора, които смятат обиждането на другите за привилегия свише.

 42. 42 Профил на iget
  iget
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Свастиките трябва да бъдат изтрити, и от стените, и от мозъците. Но израелтяните са прекалено докачливи както винаги. Водят окупаторска политика, а целия западен свят с перо ги гали. 43. 43 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Хъх, бай Ганьо се засегнал, че го нарекли расист. А когато той обижда, било казване на истината. Най-добре е човек първо да си мери приказкит, защото много често тогава изпада в подобно положение. Но това е трудно разбираемо за много хора, които смятат обиждането на другите за привилегия свише.
  —цитат от коментар 41 на Пешу


  абе, пешу... ти, що е расист наясно ли си... или и ти, също като бай мангал, най мразиш расизЪма и негрите?

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 44. 44 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4211 Неутрално

  В България има много свастики и в археологическите обекти като църквите в Несебър, вила Армира, голямата и малка базилики в Пловдив и на много други места. Древните римляни не са били фашисти. Нацистите са възприели техните символи за свои. Защо при това положение пречупения кръст да се забранява , като той е бил популярен още от древността? Същото е и с е петолъчката. Комунистите я присвоиха за свой символ , но той се използва при много други държави.

 45. 45 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 434 Неутрално

  На нашите еврейски приятели трябва да им се обясни, че тези свастики не са просто хулиганство. Тези свастики имат и политическо значение.
  Организираните фенски фракции от лески и чорбата всъщност са организирани престъпни групи. Наркотици, рекет, поръчки. И расизъм, като отличителна черта на тези подчовеци.

  Голям апартамент купи, голяма сума не плащай!
 46. 46 Профил на Goldmantelziesel
  Goldmantelziesel
  Рейтинг: 274 Неутрално

  [quote#43:"о сандо"][/quote]

  Сандо, аз не мразя никого. Обиждането наляво и надясно обаче не ми е приятно, особено когато е породено от глупост.

 47. 47 Профил на Цъкам минуси
  Цъкам минуси
  Рейтинг: 541 Неутрално

  гледам по разни хисторита нон стоп вървя всякакви филми за Хитлер и тогавашна Германия.
  —цитат от коментар 12 на xox55541929


  Тва е верно. Обаче също е верно, че Сталинска Русия значително по-рядко попада из такива филми. Сякаш там е имало по-малко мракобесия. Да не се изпусна да сравня цифрите на жертвите на Райха с тези на СССР, че тогава шма обвините в свастикопоклоничество. Па то обективно погледнато са числа.

  Мисълта ми е, че документалките вадят престъпленията на едновремешна Германия, ама спестяват тези на едновремешна Русия. Не е въпрос на по-малко зло, въпрос е да кажем, че злините са били две, а не едно.

 48. 48 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#42] от "iget":

  ... аре бе... изобщо няма начин(и причина) да триеш каквото и да било от чиито и да било "мозъци", освен комунизма и слугинките му... ше трие! Абе евреите май сте по-зле и от фашисти, и от нацистите, които май са доста несправедливо очернени именно от еврейската пропаганда... за да забрави Светът за еврейския позор - търговията с роби!

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 49. 49 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 267 Любопитно

  Вчера споменах, ама не ми се занимаваше/общуваше на темата. От оня ден:

  Дейли Мейл:

  "Видео игра, която изобразява играчи като нацистки охранители на концентрационен лагер, които убиват затворниците, предизвика възмущение в Полша"

  https://dailym.ai/2OkvHRP

  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/254022

  reductio ad absurdum...
 50. 50 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2873 Неутрално

  До коментар [#22] от "xox55541929":

  До коментар [#7] от "Един препатил":Я, какво доживях! Днес два пъти Ви сложих плюс на коментар :-) Първият беше за коментара Ви към статията за онзи расист от СНН. :-)
  —цитат от коментар 22 на xox55541929


  Извинете, но това е някаква мистификация - аз не съм писал нищо под статия за някакъв расист от СНН. Даже не съм я и чел. Но иначе тенденцията да се вслушвате в моите коментари е обнадеждаваща и не може да не ме радва.

 51. 51 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4267 Неутрално

  ВИИ Маркс имени Лелина

  Фенове на Пусин ще да са тея самодейци...
  Компрометиращи добрия човечец.

  Едно време драскане на свастики къде да е беше немислимо.
  Партията презираше спомена, че в продължение на години
  с Хитлер са биле агресивна двойка дупе и гащи.

  Предпочиташе Велика
  отбранителна защита

  да си спомня и напомня

 52. 52 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#46] от "Пешу":

  ... е драги пешУ, ти сам себе си тъй сполучливо обиждаш, че моите т.н. "опити" да те обидя (наляво-надясно) са действително жалки... но, глупостта не е порок )

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 53. 53 Профил на С Стоянов
  С Стоянов
  Рейтинг: 1119 Неутрално

  Наистина има но чак епидемия звучи прекалено. Това разбира се е доста грозна и обидна гледка която не трябва да се търпи, а на първо време дори да се допуска! Много добре знаем кои са около 90% от драскачите на свастики- разни сополиви футболни ,,фенове", които не пропуснаха да си покажат простотията и в Япония преди няколко седмици! Проблемът всъщност е много по- лесно решим отколкото се предполага! Просто родителите на въпросните келемета трябва да им обършат по няколко профилактични цигански шамара и после ще се замислят преди да драскат не само свастики , ами и всякакви други глупости !

  ВЯРНОСТ И ПОСТОЯНСТВО
 54. 54 Профил на Goldmantelziesel
  Goldmantelziesel
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#46] от "Пешу":... е драги пешУ, ти сам себе си тъй сполучливо обиждаш, че моите т.н. "опити" да те обидя (наляво-надясно) са действително жалки... но, глупостта не е порок )
  —цитат от коментар 52 на о сандо


  Тъй да е, само мир да има.

 55. 55 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Същото е и с е петолъчката. Комунистите я присвоиха за свой символ , но той се използва при много други държави.
  —цитат от коментар 44 на tacheaux


  ... кои "много други" държави използват Петолъчката, ще поясните ли?

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 56. 56 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2873 Неутрално

  До коментар [#35] от "о сандо":

  "... ами, просто е Обяснението... "препатилия"-т е написал личното си мнение, в тези два поста, днес безплатно ;)"

  Грешите, приятелю. Аз винаги изразявам само личното си мнение. Не че не е възможно да пиша срещу заплащане. Но това струва толкова скъпо, че досега не са се намерили достатъчно платежоспособни възложители. Нали знаете - всеки може да бъде купен. За точно толкова колкото струва.

 57. 57 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4267 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Така си е.

  Активно възприятие на 6000-годишен символ като да е монополизиран от нацистки режим 1933-1945 неволно или волно робува на и промоцира нацизъм.

  До коментар [#24] от "palav_nik":

  Както се вижда свастиките по българските земи са от преди 6000 години:
  http://prarodinata.blog.bg/history/2012/12/01/kosmicheskata-svastika-na-bylgarite.1026373
  Още от каменно-медната епоха.

 58. 58 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1524 Неутрално

  Аз па не знам що не изпитвам никакво натрапчиво влечение да ходя да поучавам назидателно юдеите какво треба да дращят по стените в техните си градове и да призовавам за спешни мерки.

 59. 59 Профил на dimitar2007
  dimitar2007
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Мдаа, евреите споменават за спасените 50 000, но акцентират върху депортираните 11 000, които е нямало как да бъдат спасени. Това, че има свастики е вярно, но пък те са насочени основно срещу циганите.

 60. 60 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 267 Весело

  [quote#34:"fje35574291"]
  —цитат от коментар 38 на о сандо
  селски... казва се МОЧА ))))))[/quote]

  То за вас и всеки/всичко е комунист/комунизЪм, ама нейсе- разбирам елементарното(или по- скоро липсващото) ви образование, по най- различни теми. 😎

  Станахте за смях и на ония 69%(ли бяха), от онзиденшната тема, за кои как се възприемат в Европа. 😏

  reductio ad absurdum...
 61. 61 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 488 Неутрално

  ... а и за еврейчетата да се доизкажа! не знам, по понятни причини, колко отоманското робство е било робство (при положение, че се е плащал единствено "десятък", и данъкът не е бил събиран в "сушави години" ), но със сигурност е станало страшно от моментът, в който одринските евреи "откупуват" от Портата събирането на данъците... именнто евреите докарват, като събирачи на надъците, разните му там черкези и прочеее, по-известни като "даалии", "кърджалии"и прочее данъчни чиновници... евреите са "кофти", мноо кофти пипъл...

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 62. 62 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3910 Неутрално

  Мисля, че българското общество достатъчно ясно е показало какво е неговото отношение към евреите и то на дело, за разлика от много други народи ! Тази статия за свастиките акцентира излишно върху несъществуващи сенки в българо- израелските връзки. Истината е, че ние винаги сме проявявали хуманизъм към евреите, без да сме търсили отплата за това !

 63. 63 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#56] от "Един препатил":

  ... мдам... дов ден - ново лично мнение...

  https://www.youtube.com/watch?v=8A3zetSuYRg

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 64. 64 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 488 Неутрално

  *нов ден... извинете

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 65. 65 Профил на кокошката
  кокошката
  Рейтинг: 267 Неутрално

  И аз съм виждал на много сгради в центъра на София, но по скоро това е работа на дргирани пубертети.

 66. 66 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Мисля, че българското общество достатъчно ясно е показало какво е неговото отношение към евреите и то на дело, за разлика от много други народи ! Тази статия за свастиките акцентира излишно върху несъществуващи сенки в българо- израелските връзки. Истината е, че ние винаги сме проявявали хуманизъм към евреите, без да сме търсили отплата за това !
  —цитат от коментар 62 на samoedin


  ... защото не си познавате историята, та затова ...

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 67. 67 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 488 Неутрално

  [quote#60:"fje35574291"][/quote]

  ... не правете като тях, да не станете за смях...

  *** току-що написаното от Вас, ясно посочва, че Именно Вие сте спроблемите, които се опитвате да ми пришиете... и не се ласкайте, образован съм в пъти по-добре от Вас... от поколения сме по-добре образованите...

  С най-добри чувства, оставям Ви в размисъл )

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 68. 68 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 488 Неутрално

  И аз съм виждал на много сгради в центъра на София, но по скоро това е работа на дргирани пубертети.
  —цитат от коментар 65 на кокошката


  ... дрогирани или не, пубертетите търсят своята принадлежност и както се вижда не дращят по стените ни петолъчки, ни кокоши яйца... ))))))))

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 69. 69 Профил на sandpiper5
  sandpiper5
  Рейтинг: 381 Неутрално

  m/s "State of Kerala" отпред на "носа" на кораба пречупен кръст' релефен, боядисан с Бяла боя, но с обратен знак, корабът е на индийска компания, но много отдавна...

 70. 70 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2853 Неутрално

  Еврите да мълчат там, че Сорос дето не го долюбват и те ще ги напълни с мигранти и тогава ще видят. :)

 71. 71 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2030 Неутрално

  Вярно е, че в София има много нацистки символи. Както и много комунистически. Вярно е и това, че хората се отнасят с безразличие към тях защото ги смятат не за израз на някакви идейни движения, а за дело на отделни малоумници.
  —цитат от коментар 7 на Един препатил


  Вярно, но ако привържениците на една идеология бяха изтребили половината ни народ, щяхме да сме по-чуствителни към символите и.

  Това е още по-важно имайки предвид че до 1944 г. България е била съюзник на нацистка Германия.

 72. 72 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1863 Неутрално

  [quote#71:"plamen_b"][/quote]

  Точно , защото сме били съюзници - за това има и такива символи, какво за чудене има ..

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 73. 74 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1369 Неутрално

  Истината е, че ние винаги сме проявявали хуманизъм към евреите, без да сме търсили отплата за това !
  —цитат от коментар 62 на samoedin


  може и да не сте търсили, но си я получавате, както виждате... отплатата хахах

 74. 75 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 647 Неутрално

  Ами... Почти всички форумни братя и сестри са го отбелязали - в България свастиките са израз не на антисемитизъм (то пък много евреи са ни останали, че да ги и мразим на всичко отгоре) а на слабоумие. На ощетеност на интелекта.

 75. 76 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 647 Неутрално  Арийски символ на Слънцето - Огненото колело. Но не само. Важна е посоката на пречупването...

 76. 77 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 647 Неутрално

  До коментар [#71] от "plamen_b":

  По принцип сте прав, но нека го кажа по различен начин: нечувствителни сме към тези изображения, защото твърде малко ни говорят - нещо чуто, нещо видяно, нищо което да свържем със собствената си биография. Знак, който не означава нищо, и затова дори знак не е. А ако някой все пак, когато го види, се замисли какво означава, то конотациите са никакви. Писането на свастики по стените е безсмислено.

 77. 78 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 647 Неутрално

  Еврите да мълчат там, че Сорос дето не го долюбват и те ще ги напълни с мигранти и тогава ще видят. :)
  —цитат от коментар 70 на realguru


  Колкото и да се опитваш да поставиш рекорд, засега Тайгата води по точки!

 78. 79 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1369 Неутрално

  Арийски символ
  —цитат от коментар 76 на gr52


  тц, пропаганден... символа е точно толкова арийски, колкото и воя на оня от Ликуд покрай сватбата на Цахи Халеви от "Фауда"... който на всичкото отгоре е с второстепенна роля в сериала :)

  пишат си хората разни гьобелсови пропагандички за вътрешна употреба... свастики е имало много преди евреите и нацистите и ще ги има и много след тях :)

  пък ако ще философстваме за посоки, да взема да ти пусна малко снимчици с традиционни обредни хлябове, па после, м

 79. 80 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 647 Неутрално

  До коментар [#60] от "fje35574291":

  Досаден си. Всички във Форума знаят, че думата "комунист" се използва със значение "абсолютно лайно" - част от тайния форумен език. Само ти не си го разбрал. Ако наречеш някого "абсолютно лайно" - ще те тривнат. Затова си му викат "комунист" и даже бесепарите се опитват да обиждат с тази дума. Въпреки че те са си комунисти във всичките й възможни значения. А такива, дето сами се пишат комунисти или ги защитават - ами това са олигофрени в царството на олигофрените...

 80. 81 Профил на happystory
  happystory
  Рейтинг: 274 Неутрално

  ''Законодателният отговор срещу езика на омразата общо взето е "беззъб" не само в България, но и в цяла Източна Европа''

  аха, понеже в западна европа няма нужна от подобни закони, нали така? Само че 5 мин. ровене в интернет и ще намерите хиляди новини особено от Франция за атаки с/у Евреи. Даже в последните 2/3 годни хиляди евреи са напуснали Франция, но ест това не го пише тука нали? Понеже Франция и Западна Европа имат такова прекрасно име и имидж, защо да го разваляме, по лесно е да ритаме източна европа и БГ, те така и така си имат скапан имидж.

  Аз не живея в София но често съм там, и до сега един графит на свастика не съм видял аз, не знам тоя човек къде ходи да гледа. И съм почти 99% сигурен че хората които ги рисуват тия графити си нямат и на представа какво значат. Въобще на никой не му пука за евреите, не знам що си мислят че някой е умрял за тях.

 81. 82 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2198 Неутрално

  Едва ли мнозина от тези които рисуват със спрей свастики си имат много понятие от фашистката идеология. Нито са настроени точно срещу евреите като народ.

  Но много добре знаят, че Хитлер е бил срещу циганите, хомосексуалистите и подобни. И понеже неолиберастията ежедневно ни ги налага като водеща тема в обществото така изразяват протеста си срещу нея. И желанието да имат подобен твърд лидер начело а не политически марионетки както е сега.

  Освен това допълнително налива масло в огъня и Сорос който е символ на либерастията а той е евреин. Така че Израел да изрази по-ясно позицията си срещу неомарксизма на неолибералите и да се разграничи от тях, тогава няма свастиките да бъдат възприемани срещу евреите.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 82. 83 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 647 Неутрално

  До коментар [#79] от "extraCACA":

  Дописвала си ме. Нито съм мислил - в този постинг, нито съм писал за пропаганда. Обръщах внимание че и в Индия различните посоки на пречупване формират различни знаци - с различно значение и смисъл, естествено. А за пренасянето през вековете та чак до обредните хлябове - ми нищо не знам... Ако от това разбираш - пиши да се образоваме, не е всичко на този свят дископатия (нали така му се викаше като спориш?) . :)

 83. 84 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 647 Неутрално

  А, разбрах те... "Арийски" не в смисъла, в който са го използвали нацистите, а като име на онзи многоброен народ - най-вероятно скити или скити и сармати, които, достигнали до Иранското плато - преди хилядолетия, се разделят на две - едните към това, което наричаме Персия, днес Иран - изключително красивите лица, които се срещат там са наследство от време оно, а другите - в Индия, където биват разтворени от значително по-многобройните дравидски племена, които са приличали на австралийските негри, но са били доста по-грозни. И се получава днешният индийски фенотип. Точно думата "арийци" не свързах с дойчерите и с идеологията на третия райх… :)

  А за бъдещето си права - Четвъртият райх, дето се правеше на Трети рим по едно време, също използва, макар и по-рядко, свастики. Четвъртия райх на Путин имам предвид.

 84. 85 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 647 Неутрално

  Ау! Не съм много сигурен, но "Рим" май се пишеше с главна буква...

 85. 86 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 647 Неутрално

  До коментар [#82] от "Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП":

  Диагностиката Ви е по-точна от моята, признавам...

 86. 87 Профил на nmq25555650
  nmq25555650
  Рейтинг: 304 Неутрално

  Leave it to the Jews to come to a foreign country and tell people how to live their lives!

 87. 88 Профил на Стабилни в мизерията, епизод пореден
  Стабилни в мизерията, епизод пореден
  Рейтинг: 686 Неутрално

  В София просто не се чистят драсканиците, а от МВР никой не очаква нищо.

 88. 89 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 647 Неутрално

  До коментар [#81] от "happystory":

  Само въпрос и наистина е въпрос, не провокация или заяждане: Това, което пишеш за Франция има ли нещо общо с поарапчването й, или двете явления не са свързани?

  Някакъв - също живеещ във Франция, ме убеждаваше, че днес "французин" означавало арапин от Мароко, Тунис или Алжир... Затова питам.

 89. 90 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 647 Неутрално

  До коментар [#88] от "Стабилни в мизерията, епизод пореден":

  Да, ама пък те очакват все по-големи и по-големи заплати. Така че очакванията си ги има. Ако не от едната страна, то от другата.

 90. 91 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 989 Неутрално

  До коментар [#9] от "hamiltonf":

  Те там не знаят повече от кръстче да изписват.

 91. 92 Профил на happystory
  happystory
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#89] от "gr52":

  Не знам, то и в БГ Българин може да означава много неща.

 92. 93 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2198 Неутрално

  До коментар [#82] от "Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП":Диагностиката Ви е по-точна от моята, признавам...
  —цитат от коментар 86 на gr52


  Не, и вашето е вярно. В значителна част тези свастики са нарисувани от разни пубертети, футболни ултраси и подобни които въобще си нямат понятие от фашизма като идеология. А дори и като история, млади са, подочули са нещо и толкова.

  Знаят че Хитлер е бил срещу комунистите затова дай ще рисуваме свастики на паметника на Съветската армия. Бунт срещу обществото толкова типичен за пубертети и маргинални личности, то е либерално прозападно затова ние ще рисуваме свастики понеже Хитлер е бил против него и Запада.

  В цялата история смешните са Израел и либерастията. С тази свръх експлоатация на миналото, с това че мигновено лепват етикет "фашисти" на всяко нещо с което не са съгласни вместо да направят анализ и спорят с аргументи. По нищо не се отличават от Путин който също така разчита на първичните инстинкти лепвайки "бандеровци" на украинците които се борят с руските войски в родината си.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 93. 94 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2258 Неутрално

  С толкова араби се напълнихме, не е чудно.

 94. 95 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 267 Любопитно

  До коментар [#12] от "xox55541929":Както Желю Желев показа, фашизма е жив. Тоталираните социалистически режими имат фашистки черти. Имперските сили като САЩ и Русия имат фашистки черти. В Германия няма вече Хитлерюгенд, но значението на големите корпорации за държавната политика не се е променило--те просто нямат пионери/бой скаути, и много внимават да не търсят външно врагове. За Китай не знам какво да мисля, щото в Азия е различно.
  —цитат от коментар 19 на smotlixx


  Как беше: Фашизмът трябва да се нарича по- правилно корпоратизъм, тъй като е (съвършено) сливане на държавна и корпоративна власт.

  reductio ad absurdum...
 95. 96 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 267 Любопитно

  До коментар [#12] от "xox55541929":Както Желю Желев показа, фашизма е жив. Тоталираните социалистически режими имат фашистки черти. Имперските сили като САЩ и Русия имат фашистки черти. В Германия няма вече Хитлерюгенд, но значението на големите корпорации за държавната политика не се е променило--те просто нямат пионери/бой скаути, и много внимават да не търсят външно врагове. За Китай не знам какво да мисля, щото в Азия е различно.
  —цитат от коментар 19 на smotlixx


  Как беше: Фашизмът трябва да се нарича по- правилно корпоратизъм, тъй като е (съвършено) сливане на държавна и корпоративна власт.

  reductio ad absurdum...
 96. 97 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Сигурно сороските провокатори рисуват кръстове. Нали Сорос мрази Израел и иска да го унищожи.

 97. 98 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Свастиките в България винаги са били хулиганска проява, а не антисемитизъм или нацизъм. Просто хулиганчето си казва-ето,сега ще нарисувам нещо изключително скандално и абсолютно неприето, ще надраскам на стената най-забраненото.

 98. 99 Профил на Хакуна Матата !
  Хакуна Матата !
  Рейтинг: 584 Неутрално

  До коментар [#21] от "Роси":

  Друго може да нямаме, но простаци и злобари има в изобилие.
  ------------------
  Обикновено ме разсмиваш, но сега си права :)

  Stupid people make me sick
 99. 100 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Не можеш накара някого с декрет да те обича.

  Мърфи е оптимист!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK