На междинните избори републиканците залагат на имиграцията и чара на Тръмп

На междинните избори републиканците залагат на имиграцията и чара на Тръмп

© ReutersРепубликанците в САЩ трябва да намерят отговор на един почти нерешим проблем: как да запазят властта си в Конгреса на избори по средата на мандата на на президента Доналд Тръмп.


Междинните избори, по време на които се сменя съставът на цялата Камара на представителите и на една трета от Сената, почти винаги са проблем за управляващата партия. На тях обикновено опозицията се мобилизира и само три пъти в историята на САЩ управляващите са успявали да спечелят повече места в Конгреса, отколкото са имали преди. (Кои са тези три пъти, вижте във видеото на "Дневник".)


Тази година преди вота има още повече въпросителни: как ще повлияе експлозивната реторика на президента Доналд Тръмп? Дали лично неговите привърженици ще покажат изненадващата активност, която показаха през 2016 г.? Достатъчен коз за партията ли е икономическият възход на страната? Имат ли републиканците тема, която да противопоставят на демократите, които акцентират на здравеопазването?
Отговорът на последния въпрос е "да". Вдъхновени от Тръмп, те залагат на проблема с имиграцията, за да тласнат избирателите си към урните. Анализ на агенция "Ройтерс" показва, че републиканците от всички части на страната говорят за това – независимо дали участват в оспорвана надпревара или мястото им е почти сигурно; независимо дали в окръзите има големи общности на хора, родени извън САЩ.


Партията е наляла милиони долари в реклами, които показват нелегалните имигранти като престъпници, и демонстрира ентусиазъм за идеята на Тръмп за стена по границата с Мексико. Тази тема е засегната в 20% от републиканските реклами до 15 октомври, а на предишните междинни избори през 2014 г. в едва 8%, показват данните на Kantar Media/CMAG. Разходите за тези реклами са се удвоили до 62.4 млн. долара тази година, в сравнение с 2014 г. и са скочили четворно спрямо 2010 г.


Партията обаче говори на вече убедените в посланията ѝ. 77% от нейните избиратели подкрепят политиките за депортация на повече нелегални имигранти, също толкова са "за" стената по границата, показват данните на "Ройтерс"/"Ипсос".


Драматична еволюция


Антиимиграционната реторика, рекламите и събитията, затягането на миграционните мерки – всичко това е драматична еволюция за една политическа сила, която в продължение на десетилетия се фокусираше върху консерватизъм във фискалната и социалната политика и националната сигурност, пише агенция "Ройтерс".


Само преди пет години Сенатът прие с подкрепата и на двете партии имиграционна реформа, която даваше път към гражданство на 12 млн. души, живеещи нелегално в страната. През 2012 г. 4% от избирателите на републиканците смятаха имиграцията за най-важния проблем; сега този процент е 23%, показват проучванията на "Ройтерс"/"Ипсос".


И макар да подкрепят строгите мерки, някои консерватори се боят до какви последствия може да доведе острата реторика на президента. "Тръмп превърна Републиканската партия в национална политическа партия от типа "Кръв и почва", враждебна към имиграцията", коментира пред "Ройтерс" Стив Шмид, бивш републикански политически консултант. През юни той е напуснал партията отчасти заради разделянето на деца от майките им на границата. Според него ръстът на латиноамериканското население в крайна сметка ще бъде "погребалният звън" за републиканците.


"Републиканската партия се е превърнала във филиал на президента Тръмп", казва пред "Дневник" и социологът Джон Зогби. "Той се ползва с подкрепата на 90% от самоопределителите се като гласуващи за тях и умерените политици от върхушката не смеят да го критикуват остро. Нещо повече, много от тях до известна степен са се сближили с него."


Да направим Америка велика отново


Движението "Да направим Америка велика отново" (MAGA) привлече консерватори от Чаената партия, евангелисти, защитници на правото за носене на оръжие и работници. Базата на Тръмп се намира предимно в южните и западни части от страната. Извън тях влиянието на MAGA е ограничено, особено в щати като Пенсилвания и Охайо, показва анализ на агенция "Ройтерс".


На междинните избори републиканците залагат на имиграцията и чара на Тръмп

© Reuters


Според Зогби, макар допреди няколко седмици демократите да са били много по-ентусиазирани да гласуват, скандалите около номинацията на Брет Кавано за Върховния съд са подействали на републиканците. Това означава, че обичайно пасивните избиратели – бели, консервативни, възрастни и живеещи извън градовете – които изненадващо се активизираха в полза на Тръмп през 2016 г., сега също ще пуснат бюлетина.


Президентът съответно използва тази възможност да превърне вота в референдум лично за себе си и да пренасочи подкрепата от своята фигура към тази на републиканските кандидати.


Сенатор Тед Круз, който през 2016 г. за Тръмп бе "Лъжливият Тед", сега е "Красивият Тед", а губернаторът на Уисконсин Скот Уокър стана от "гадняр" "страхотен приятел".


Приемайки подкрепата на президента, партията приема и реториката му – в рекламите на републиканците демократите вече са "либерална тълпа", "радикали" и "социалисти". Според източник на "Ройтерс", стратегията на партията е да предотврати преминаването на свои избиратели на другата страна, използвайки агресивните похвати на Тръмп.


Републиканците, които не харесват Тръмп


Това обаче е нож с две остриета, който миналата година изигра лоша шега на Ед Гилеспи - кандидат за губернатор на Вирджиния. Антиимигрантските му послания не спечелиха избирателите от предградията. Сега други републиканци, кандидатиращи се в окръзи с бели, богати и високообразовани избиратели, намират за по-уместно да не намесват президента в кампанията си.


В общо 56 окръга, където надпреварата за Камарата на представителите е оспорвана, 19 кандидати не са изразили подкрепа за него в интернет; в 10-те най-богати от тези окръзи само 4 републиканци хвалят президента публично.


Ключовата дума е баланс – мнозинството от републиканците, които гонят пореден мандат, са подкрепяли инициативите на Белия дом, но не се хвалят с това.


На междинните избори републиканците залагат на имиграцията и чара на Тръмп

© Reuters


Социологът Уит Ейръс, който съветва няколко потенциални конгресмени, намира за най-удачно клиентите му да не намесват Тръмп в разговора, а да подчертават как те самите спазват републиканските ценности.


Един от хората, залагащи на тази стратегия, е Ленърд Ланс – кандидат за седми окръг в Ню Джърси, който избира републиканци повече от 40 години. Електоратът там е съставен от "бели якички", които търсят умерени и фискално консервативни кандидати. А тази година имат още едно условие – конгресменът им да е в опозиция на Тръмп.


Тръмп спечели 34 от въпросните 56 спорни окръга през 2016 г. - предимно по-бедните. Границата, според анализите на "Ройтерс", е средният годишен доход от 75 хил. долара. Под тази линия, 75% от избирателите там застанаха зад президента; над нея обаче той спечели само 20%. Сегашните проучвания показват, че тази тенденция се запазва.


"У него няма нищо президентско", казва републиканският кмет на град Александрия от този окръг Мишел Гарей. Гарей ще подкрепи демократичния конкурент на Ланс – Том Малиновски. Други републиканци в окръга имат същото намерение и точно техните гласове могат да обърнат републиканските крепости в полза на демократите.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (87)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 425 Весело

  Не искам да съм на мястото на Тед Круз ако все пак загуби след това унизително пълзене пред тръмп.Колко ниско може да паднеш за власт.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 2. 2 Профил на Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Рейтинг: 2492 Неутрално

  Нелегалните мигрантиса нелегални. Имах един приятел който избяга в Канада. Беше вземал социални и накрая го екстрадираха с процес който той загуби. Той не се отказа и кандидатства легално от България. Накараха го да възстанови социалните и после замина легално.

  И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ...
 3. 3 Профил на Practic
  Practic
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Вчера, Wall Street Journal (цитира данни на Center for Responsive Policy):
  -- До този момент демократите са събрали от дарения около 1 млрд. долара
  -- Републиканците - 637 млн. долара
  Става дума за изборите В Палатата на представителите (изборите на сенатори, губернатори и кметове са ария от друга опера).
  Популярното списание Newsweek публикува статия със заглавие "Путин иска гласа ти" / “Putin wants your vote”.
  В Бруклин парк / Brooklyn Park издига своята независима кандидатура за кмет някоя си Елена Курдюмова. Почтена софтуерна специалистка, която заедно с мъжа си Сергей Порада дълги години е обслужвала руските консулски служби.

  "Борбата е безмилостно жестока.
  Борбата както казват, е епична."
  Никола Вапцаров, пропаганден комунистически поет,
  платен съветски агент

 4. 4 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3154 Любопитно

  "На тях обикновено опозицията се мобилизира и само три пъти в историята на САЩ управляващите са успявали да спечелят повече места в Конгреса, отколкото са имали преди"
  Значи, и да загубят, няма нищо ново, макар че ще бъде представено като нечуван провал.
  " които показват нелегалните имигранти като престъпници"
  И какъв е точно човек, вмъкнал се незаконно в държава?

  Еретик
 5. 5 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Републиканците имат програма. Демократите имат една невъзможна комунистическа утопия за безплатно здравеопазване за всички, включително за милионите новопристигнали нелегални имигранти, знаейки, че за подобно нещо пари няма. Безплатно здравеопазване за всички автоматично означава здравеопазване за никой. Знаем комунистическото здравеопазване. И друга никаква идея. По-точно, те идеи имат, но са радикални и крайни левичарски и не искат да ги споделят с избирателите. Но за сметка на това компенсират с нонстоп плюене по Тръмп.
  А в същото време Тръмп има програма по всички въпроси с поставяне Америка на първо място. И затова Тръмп събира десетки хиляди хора всеки ден, а Обама и останалите лидери на демократите събират десетки или в най-добрия случай по няколко стотин.

 6. 6 Профил на elena_pipilota
  elena_pipilota
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Колко бързо немислимото стана допустимо. Не е истина направо!

 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 8 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3601 Любопитно

  До коментар [#5] от "gozambo":

  Сенатор Тед Круз, който през 2016 г. за Тръмп бе "Лъжливият Тед", сега е "Красивият Тед", а губернаторът на Уисконсин Скот Уокър стана от "гадняр" "страхотен приятел".
  =======
  Това ще помогне ли на програмата на Тръмп?

  Bukalemun
 9. 9 Профил на КретенKилър
  КретенKилър
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Но е ултра смешно, че бай Реднек си мисли, че като депортира няколкостотин хиляди нелегални латиноса и работата му ще цъфне и върже.

  Като цяло, основните политически теми в Щатите открай време нямат много общо с реалния живот на хората. Аборти, гей-бракове, сега и имиграция. Докато една тема като здравеопазване, която е ключова за живота на хората, никога не е била водеща, макар достъпът до качествено здравеопазване да е срамно нисък за страна, претендираща да е номер 1.

 10. 10 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Тръмп не просто има програма. Тръмп решава натрупани с десетилетия проблеми. Програмата на Тръмп дава резултати и всички са много ентусиазирани, защото според медиите, Тръмп вече трябваше да е закопал американската икономика, а тя процъфтява. Как хората да вярват на медиите? В този форум по време на президентската кампания бях писал, че колкото повече медиите плашат с Тръмп и прогнозират икономически и др.катастрофи, толкова по-велик президент ще го направят дори при минимален успех, защото разликата между очаквания и резултати става огромна.
  На тези избори нещата са малко по-сложни, защото изборите не са за президент, а Тръмп трябва да организира цялата кампания и да ентусиазира и изкара републиканците да гласуват. Е, не го домързя и правеше по един-два митинга дневно. За неговите години си е бая постижение.

 11. 11 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 551 Неутрално

  За пръв път от левундерската преса научаваме, че Тръмп имал чар.

 12. 12 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Всеки нормален човек, живял в Америка, знае, че имиграцията не е реален проблем за Щатите. Огромното болшинство латиноси бачкат здраво, плащат данъци и социалната система, която и без тва я няма, не е особено натоварена от тях. Воят срещу имиграцията се дължи главно на расизъм и нацизъм. Всеизвестно е, че в Щатите има много расизъм, история на расово потисничество и насилие. Макар да има прогрес, расистките клетки все още съществуват. Мръсната игра на Тръмп е да котка расистите и нацитата, защото знае, че тия индивиди ще продадат и майка си, стига да ги гъделичкаш по расистката Г-точка. Също както са и местните расистчета де, само дето нашите са около 90% от населението.
  —цитат от коментар 7 на КретенKилър


  Много работи са ти известни... от левундерската преса. Навремето Работническо дело ги пишеше същите тези лъжи непрекъснато.

 13. 13 Профил на КретенKилър
  КретенKилър
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Републиканската партия открай време се крепи на архаичната избирателна система. В момента и Тръмп, и републиканските сенатори представляват по-малко избиратели от, съотвено, Хилъри и демократските сенатори. Това е добре да се знае от някои хора, които си въобразяват, че расистките им и други консервативни ценности, като сексизъм и хомофобия, стават все по-популярни. Реално, в момента в САЩ има диктат на селското малцинство.

 14. 14 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 551 Неутрално

  За качественото здравеопазване става въпрос. като направят безплатно за всички, включително и за нелегалните, в Америка не само няма да остане качествено здравеопазване, но ще остане никакво. Ще унищожат и социалните фондове за пенсионерите.

 15. 15 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Републиканската партия открай време се крепи на архаичната избирателна система. В момента и Тръмп, и републиканските сенатори представляват по-малко избиратели от, съотвено, Хилъри и демократските сенатори. Това е добре да се знае от някои хора, които си въобразяват, че расистките им и други консервативни ценности, като сексизъм и хомофобия, стават все по-популярни. Реално, в момента в САЩ има диктат на селското малцинство.
  —цитат от коментар 13 на КретенKилър


  Е, и? В това е силата на Америка, в добрата конституция. Не позволява да докараш половината Латинска Америка в Калифорния и половината Близък изток в Ню Йорк и да станеш президент.

 16. 16 Профил на КретенKилър
  КретенKилър
  Рейтинг: 8 Неутрално


  Много работи са ти известни... от левундерската преса
  —цитат от коментар 12 на gozambo

  Ми не, не позна. Левундерска преса не чета, просто съм живял в Щатите и за разлика от теб, не съм расист. Знам много добре, че латиносите се трудят (повече от американците); знам, че всеки плаща данъци, дори нелегалните; знам, че социални помощи като нелегален не можеш да вземеш; знам, че имигрантите са приемани за напълно нормална тенденция, вкл. и нелегалните и никой не ги смяташе за проблем, преди Тръмп да започне да манипулира хората, че едва ли не това е проблем номер едно, само за да вземе гласовете на лузърите.

 17. 17 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 551 Неутрално

  В тази статия липсва тържествения тон, че ето, видите ли, изборите вече са решени, 97% шанс има демократите да ги спечелят, републиканците няма смисъл да се разкарват до урните.

 18. 18 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 551 Неутрално

  [quote#16:"КретенKилър"][/quote]

  Я кажи първо под кой ник пишеше до завчера, защото и други има в този форум, които претендират, че познават Щатите, но само са минали покрай Щатите. За да познаваш Щатите не е достатъчно да си тръткал задника по паркингите пред някой хотел в Атланта, за да паркираш колите на гостите за някоя и друга година, докато разбереш, че не те искат за американец, а и ти не ставаш .

 19. 19 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 551 Неутрално

  [quote#16:"КретенKилър"][/quote]Ми не, не позна. Левундерска преса не чета, просто съм живял в Щатите и за разлика от теб, не съм расист. Знам много добре, че латиносите се трудят (повече от американците); знам, че всеки плаща данъци, дори нелегалните; знам, че социални помощи като нелегален не можеш да вземеш; знам, че имигрантите са приемани за напълно нормална тенденция, вкл. и нелегалните и никой не ги смяташе за проблем, преди Тръмп да започне да манипулира хората, че едва ли не това е проблем номер едно, само за да вземе гласовете на лузърите.


  От това, което си написал си личи, че нищо не знаеш. Това са само клишета и нито едно не е вярно.

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 21. 21 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 497 Любопитно

  А нещо за най-доброто състояние на икономиката, откакто САЩ съществуват?

 22. 22 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 272 Весело

  "Партията е наляла милиони долари в реклами, които показват нелегалните имигранти като престъпници, и демонстрира ентусиазъм за идеята на Тръмп за стена по границата с Мексико"

  Защо КАТО? Който преминава границата НЕЛЕГАЛНО, какъв е? Не е ли престъпник??? 😏

  И това демонстрира идеята на Тръмпи:

  "Американските войски поставят бръсначна тел по границата между САЩ и Мексико в Тексас"

  https://youtu.be/4LM1cBJv_BM

  😎

  reductio ad absurdum...
 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 24. 24 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 272 Весело

  До коментар [#3] от "Practic":

  Продължи, де!

  "Аз паднах. Друг ще ме смени и...

  толкоз.

  Какво тук значи някаква си личност?!"

  Венсеремосът ще победи, както казваш ТК. 😁

  reductio ad absurdum...
 25. 25 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 497 Любопитно

  Всъщност, силното послание на републиканците е да нарекат демократите КОМУНИСТИ - хем няма да излъжат, хем ще накарат всички латиноси, избягали точно от комунистическите диктатури в Централна Америка, да се позамислят малко.

  И е редно да напомнят за всички злини, сътворени от комунистическите партии по света и започнали невинно, с приказки за социална справедливост, претенции за равенство, за борба с неравенството, права за тези, права за онези... и после...

 26. 26 Профил на КретенKилър
  КретенKилър
  Рейтинг: 8 Неутрално

  А нещо за най-доброто състояние на икономиката, откакто САЩ съществуват?
  —цитат от коментар 21 на cristo_n


  Ами например, че е мит за заблудени тръмписти.

 27. 27 Профил на 5149mich
  5149mich
  Рейтинг: 1095 Неутрално
 28. 28 Профил на bobyb
  bobyb
  Рейтинг: 806 Неутрално

  На 3.11.18 Илон Мъск съобщи в Tweeter, че изпробва тунела Boring Co близо до Лос Анджелис. За началото на изграждането на съоръжението американският пионер съобщи на 28 юни 2017 година и малко по-късно показа проекта за електрически автобус за тунели в градовете. Стартирането на високоскоростната магистрала е насрочено за 10 декември.------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Москва, 28.10.18 /ТАСС/:„Научно-производствено обединение по автоматика „Академик Х. А. Семихатов” успешно проведе изпитания на прототип на безпилотен комбайн под управлението на изкуствен интелект”. Видеото може да намерите на страницата във Facebook на генералния директор на „Роскосмос” Дмитрий Рогозин. (НПО по автоматика се специализира в рамката на „Роскосмос” в разработката и производството на системи на управление, както радиоелектронна апаратура за ракетната и космическата техника)„Комбайнерите в Русия скоро ще загубят работата си” – прокоментира корпоративният бос новото изобретение.Изедници, сър.
  —цитат от коментар 20 на Practic


  Хаха, комбайнерите бяха ключов персонаж в лозунгите на комунягите.

 29. 29 Профил на КретенKилър
  КретенKилър
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Всъщност, силното послание на републиканците е да нарекат демократите КОМУНИСТИ - хем няма да излъжат,...
  —цитат от коментар 25 на cristo_n


  Ще излъжат, разбира се, но кой го интересува истината в наши дни? Важното са лозунги, мантри и мемета.

 30. 30 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 272 Весело

  До коментар [#5] от "gozambo":Сенатор Тед Круз, който през 2016 г. за Тръмп бе "Лъжливият Тед", сега е "Красивият Тед", а губернаторът на Уисконсин Скот Уокър стана от "гадняр" "страхотен приятел".=======Това ще помогне ли на програмата на Тръмп?
  —цитат от коментар 8 на eti mehter


  То и КИМчи беше първо човекът ракета, ама избухна любовта, и Тръмп не успа да издържи на чувствата си.

  Освен КОН- мен, Дони е също така и ШОУ- мен. Обигран и в двете. Две в едно. Няма начин да не му помогне.

  reductio ad absurdum...
 31. 31 Профил на transnational
  transnational
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Републиканската партия открай време се крепи на архаичната избирателна система. В момента и Тръмп, и републиканските сенатори представляват по-малко избиратели от, съотвено, Хилъри и демократските сенатори. Това е добре да се знае от някои хора, които си въобразяват, че расистките им и други консервативни ценности, като сексизъм и хомофобия, стават все по-популярни. Реално, в момента в САЩ има диктат на селското малцинство.
  —цитат от коментар 13 на КретенKилър


  Още по темата:
  https://www.theguardian.com/commentisfree/2018/nov/04/america-minority-rule-voter-suppression-gerrymandering-supreme-court

 32. 32 Профил на b0b069
  b0b069
  Рейтинг: 606 Неутрално

  Тръмп почна да решава проблеми дето либералите натрупаха с най слабият президент в историята си Обонго.. Тръмп говори и в прав текст без либерална политкоректност и това меките джендъри хич не им се харесва

 33. 33 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3232 Неутрално

  До коментар [#28] от "bobyb":

  и сега са очевидно. без значение темата вие си пишете за руснаци и комбайнери. нищо ново.

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 34. 34 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 272 Весело

  До коментар [#13] от "КретенKилър":

  Ти остави, ами и Килари я набедиха за расизъм!? На едно интервю каза, че всички черни изглеждали еднакво(луукалайк).

  reductio ad absurdum...
 35. 35 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4303 Весело

  "На междинните избори републиканците залагат на имиграцията и чара на Тръмп"

  Заглавието на статията не е добре подбрано!? Какъв чар има този смешен клоун Тръмпи? Освен, че често е смешен и нелеп друг чар той няма. :-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 36. 36 Профил на Ватник
  Ватник
  Рейтинг: 741 Неутрално

  До коментар [#13] от "КретенKилър":

  По-добре отколкото диктат на пролетариата.
  Избирателната система в САЩ си има своето основание, а това, че ти си политически неграмотен, и само знаеш да опяваш по опорките на леваците от демократическата партия, си е лично твой проблем.

  Every cradle is a grave.
 37. 37 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 272 Любопитно

  До коментар [#16] от "КретенKилър":

  Добре, де, а как гласуват като са нелегални? Само с шофьорска книжка?

  reductio ad absurdum...
 38. 38 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 272 Любопитно

  До коментар [#16] от "КретенKилър":

  Добре, де, а как гласуват като са нелегални? Само с шофьорска книжка?

  reductio ad absurdum...
 39. 39 Профил на tqh42306221
  tqh42306221
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Голямата мучна мука республиканска е дали ще загубят и Сената.За Конгреса е ясно че вече отече в канала...

  Мама,льотчика люблю,я без льотчик не магу.Он летает на высока,набывает на дълбока!
 40. 40 Профил на Vorknkx
  Vorknkx
  Рейтинг: 327 Неутрално

  Камарата на представителите със сигурност ще бъде овладяна от демократите, и то със солидно мнозинство.

  Републиканците вероятно ще задържат сената, но преднината им като брой места може да понамалее.

  Тоест, като цяло, демократите ще са големите победители на тези избори... и това ще е краят на всички изгледи за втори мандат на Тръмп.

 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 43. 43 Профил на Vorknkx
  Vorknkx
  Рейтинг: 327 Неутрално

  Тръмп говори и в прав текст без либерална политкоректност и това меките джендъри хич не им се харесва
  —цитат от коментар 32 на b0b069


  Като Валери Симеонов ли? Ти одобряваш ли изказването му за "уж" болните деца?

 44. 44 Профил на tqh42306221
  tqh42306221
  Рейтинг: 367 Неутрално

  А Говнандо кат гледам до изборите бая ще захлеби...Докато всички останали пуснат по един пост-оня междувременно пуснал пет фермана на турския султан.Вярвам на брой думи му плащат.

  Мама,льотчика люблю,я без льотчик не магу.Он летает на высока,набывает на дълбока!
 45. 45 Профил на Ватник
  Ватник
  Рейтинг: 741 Неутрално

  До коментар [#43] от "Vorknkx":

  Комунетата от SNL се изгавриха с ветеран, загубил едното си око в Афганистан. Няма по-бездушна, злобна и кръвожадна паплач от комунистическата.

  Every cradle is a grave.
 46. 46 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1691 Неутрално

  Който сее страх и омраза ще пожъне агресия и насилие...

 47. 47 Профил на tqh42306221
  tqh42306221
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Републиканците вероятно ще задържат сената, но преднината им като брой места може да понамалее.
  —цитат от коментар 40 на Vorknkx

  Да намалее,да намалее,колко да намалее!?Те в момента са 51 към 49...Дори и паритет няма да постигнат републиканците,въпреки че огромната част от местата които ще се избират ще са на демократи.

  Мама,льотчика люблю,я без льотчик не магу.Он летает на высока,набывает на дълбока!
 48. 48 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 272 Весело

  Камарата на представителите със сигурност ще бъде овладяна от демократите, и то със солидно мнозинство.Републиканците вероятно ще задържат сената, но преднината им като брой места може да понамалее.Тоест, като цяло, демократите ще са големите победители на тези избори... и това ще е краят на всички изгледи за втори мандат на Тръмп.
  —цитат от коментар 40 на Vorknkx


  Вярваш ли си, изобщо? Тя и Килъри щеше да спечели, "със солидно мнозинство", ама ко тана?

  П.П. Колко $ си готов да заложиш?

  reductio ad absurdum...
 49. 49 Профил на voxy
  voxy
  Рейтинг: 1115 Неутрално

  До коментар [#3] от "Practic":

  Нюзуик не е популярно списание вече, а фалирало, на което хванаха собствениците му, че са лъгали рекламодателите си за броя посещения на страницата им и успява да привлече читатели основно с кликбейт статии срещу Тръмп.

  -voxy
 50. 50 Профил на tqh42306221
  tqh42306221
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Колко $ си готов да заложиш?
  —цитат от коментар 48 на fje35574291

  За това че демократите ще овладеят Конгреса веднага слагам на масата 1000долара?Навитак ли си да се пробваме или куража ти е само да се ерчиш по форумите кат петел срещу жежки изпражнения?

  Мама,льотчика люблю,я без льотчик не магу.Он летает на высока,набывает на дълбока!
 51. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 52. 52 Профил на voxy
  voxy
  Рейтинг: 1115 Неутрално

  единствената причина някой да е на страната на демократите тук е да е на заплата в някой от институтите финансирани от Сорос в България. Демократите не предлагат нито едно решение, а отворените граници за всякаква паплач никой нормален не би подкрепил, както и заиграването им с Китай и Иран.

  -voxy
 53. 53 Профил на Practic
  Practic
  Рейтинг: 334 Неутрално

  До коментар [#52] от "voxy":

  На изток от Елба разделенията по партийни етикети, ръсенията на словесна плява по темата "десни-леви" нямат особено значение.
  Главното разделение, не, ами Гранд каньона сред тази територия на Европа се състои в това, дали си привърженик на евро-атлантическата цивилизация или антиглобалист, хипнотизиран от обаянието на грубата евразийска сила.

 54. 54 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4091 Неутрално

  " На междинните избори републиканците залагат на имиграцията и чара на Тръмп".
  За чарът на Тръмп не искам да коментирам - въпрос на лично възприятия, индивидуално за всеки един, но темата за имиграцията е много актуална и то в глобален мащаб. На нашият континент например на тази почва много партии привлекоха гласове и добавиха актив в сметката си, но тук има сблъсък между утвърдена национална идентичност и пришълци от някъде си - често мюсюлмани, напълно чужди на европейската култура и духовност. В САЩ нещата са други - това е държава, изградена от емигранти и тук подобно разделение е доста по - недоловимо, ако изобщо съществува. Не че и там европейците не са играли водеща роля при формирането на държавата, но имаме и китайци, латиноси, негри......Затова темата не е сама по себе си разрешението на проблемите на републиканците и залагането само на нея далеч не е достатъчно за едно по - убедително тяхно представяне на идващите избори, въпреки истериите, които вече започнаха да се заформят предизборно....

 55. 55 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1362 Неутрално

  Проблемзт не е Тръмп! Проблемът е, че демократите нямат идеи, платформа, ярки кандидати! Спомнете си Джон Фитцджералд Кенеди, Робърт Кенеди, дори Линдън Джонсън от Тексас. Кога ще се съвземът демократите най/сетне след Клинтъновото тресавище. Те са важна част от законодателната власт и политическия живот. Стани, стани юнак американски, от махмурлук дълбок се събуди! Нанси Пелоси (шефка на демократите) е умна жена, след като каза, че само с подигравки към Тръмп нищо няма да стане!

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 56. 56 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5476 Неутрално

  "Чарът" на Тръмп :)
  Тръмп и другите - два свята без допирни точки

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 57. 57 Профил на Goldmantelziesel
  Goldmantelziesel
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Тези избори не са за икономиката или за Тръмпкеър, дето го няма или за имиграцията или за външната политика. Те са референдум за Тръмп.

 58. 58 Профил на voxy
  voxy
  Рейтинг: 1115 Неутрално

  До коментар [#53] от "Practic":

  Сигурен съм че черните и латиносите само от това се вълнуват :D, много далече си от нещата, ама като по цял ден четеш пропагандни материали и опорни точки е нормално.

  -voxy
 59. 59 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#27] от "5149mich":

  Що глей само кви са му жените на Тръмп.
  Познавач е.

 60. 60 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2588 Весело

  До коментар [#5] от "gozambo":

  Защо лъжеш? Къде я видя тази програма, в Брейтбарт ли я публикуваха?
  Преди ти беше пръв демократ, не на последно място и заради социалните проблеми. Сега ги плюеш с такова ожесточение, с каквото преди громеше републиканците.

  "Другари,
  хората избираха не между бял и черен президент. Те гласуваха за и против пазарния фундаментализъм. Гласуваха за и против социалната сигурност на народа. Повечето хора просто избраха социалната сигурност.
  Според Манерко Ромни щял да оправи икономиката! Няма нарастваща икономика при обедняващ народ. А точно това предлага Ромни. Това са просто лъжи и измами. Обама просто се грижи за народа. Консерваторите се грижат само за печалбите на богатите. При подобни разлики между две политически линии, за какви етнически вотове говорите? Това са само извинения за загубените избори. Нека консерваторите да лежат на тази кълка, че са загубили заради етническия вот и на следващите избори да тръгнат отново със същата платформа! Аз предвиждам / и не само аз го виждам/, че за републиканците повече спечелени избори няма. Няма! Няма, защото са идиоти."

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 61. 61 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Заглавието пак не струва
  Републиканците не щат мигранти, а обратното им вменяват.

 62. 62 Профил на Practic
  Practic
  Рейтинг: 334 Неутрално

  До коментар [#58] от "voxy":

  Смея да забележа, че на изток от Елба черните и латиносите не са толкова много.
  Но след 1944-а по упоменатите територии доста са се наплодили червени и евразиноси.

 63. 63 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 279 Весело

  Духа на Ванга ми се яви на сън снощи и ми каза,че Тръмп пак ще го избират.
  Според пророчеството той е последния президент на САЩ. Та или той или никой.
  Нататъка духът нищо ни ми каза кво става.
  Ама обеща да дойде пак.

 64. 64 Профил на nmq25555650
  nmq25555650
  Рейтинг: 293 Неутрално

  Нищо не знаеш ти,ходи се сркий под някой камък и не се обаждай.Америка е създадена от бели хора за бели хора.Няма такова нещо като "страна на имигрантите." Имигранти да ама само бели.След 1965 започва плъзгането по нанадолнището с отмяната на рестриктивните имиграционни закони от 20-те години на 20 век.Пет пари не давам дали латиносите са работливи или не, тяхното място не е в Америка.Да си оправят техните т нар държави.С материал от Третият Свят не можеш да градиш държава от Първият.[quote#16:"КретенKилър"][/quote]

 65. 65 Профил на Practic
  Practic
  Рейтинг: 334 Неутрално

  До коментар [#60] от "vesolr":

  Кога не са били кремълски ветропоказатели ?

  През ноември 1940-та година министърът на външните работи Иван Попов, чиито приятелски чувства към Англия и Франция са известни, първи приема съветския дипломат Аркадий Соболев. Още същия ден го прослушва и премиерът Богдан Филов, професор археолог, председател на Българската академия на науките, германофил и в червата. И накрая привечер главният секретар на съветското външно министерство получава височайша аудиенция. Цар Борис не крие своята положителна изненада от оригиналната идея Съветският съюз да стане незаобиколим гарант на българската териториална цялост. И поема отговорност, че небезинтересното предложение относно сключването на пакт за приятелство и взаимопомощ, както и занимателната хипотеза съветските военноморски сили да разполагат с бази в Бургас и Варна, ще бъдат внимателно разгледани. Незваният гост си тръгва без конкретен отговор, а след два дни Външно връчва официален отказ на съветския посланик Лавришчев. Местната пета колона, обслужваща интересите на Кремъл, изпада в ругателски пароксизъм, изрядко прекъсван от хистеричен гърч. Улична листовка в многохиляден тираж, издадена от Работническия младежки съюз (РМС) съвестно препредава както естествените въжделения, така и коминтерновските внушения, обсебили ортодоксалните български комунисти: ,,Искаме съюз със СССР !”; ,,Искаме съюз с героична и социално-прогресивна Германия !”; ,,Да живеят другарят Сталин и другарят Хитлер, вождовете на съветската и немската работническа класа !”.

 66. 66 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 442 Любопитно

  Ше яде дръвото бае Тръмп

 67. 67
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 68. 68 Профил на nmq25555650
  nmq25555650
  Рейтинг: 293 Неутрално

  [quote#50:"tqh42306221"][/quote]

  Аз ще се обзаложа на 5000 ама преди това научи разликата между Сенат и долна камара!

 69. 69 Профил на voxy
  voxy
  Рейтинг: 1115 Неутрално

  страна на имигрантите, ама на образованите и готови да се интегрират имигранти, не на тия продължаващи да си говорят на собствениците езици, да се отделят в гета и да се опитват да превърнат щатите в страните от които са избягали - т.е. в шитхоул.

  -voxy
 70. 70 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 699 Неутрално

  До коментар [#33] от "дерибеев":

  "без значение темата вие си пишете за руснаци и комбайнери. нищо ново."

  Ако в коментара не е спомената Русия, не плащат.

 71. 71 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2588 Неутрално

  До коментар [#50] от "tqh42306221":

  Ще загубиш най-вероятно. Демократите могат да овладеят единствено Камарата на Представителите - за това предвижданията им дават около 80% вероятност. Приблизително същия шанс дават на републиканците да запазят контрола над Сената. Т.е. най-вероятно е контролът над Конгреса да бъде споделен между двете партии всяка от които ще контролира една от двете камари в Конгреса.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 72. 72 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2800 Неутрално

  Само преди пет години Сенатът прие с подкрепата и на двете партии имиграционна реформа, която даваше път към гражданство на 12 млн. души, живеещи нелегално в страната.
  *
  А-ха! Даване на гражданство като награда, че са нарушили законите. Така ще привлечат още повече нелегални, кандидати за гражданство. Въобще политика, при която се печели от нарушаване на законите е подигравка с тези, които ги спазват и разрушвава вярвта на обикновените хора в реда и законността.

 73. 73 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 395 Неутрално

  "Достатъчен коз за партията ли е икономическият възход на страната? "
  Може да не е достатъчен, но е на първо място по значение, защото доходите и стандартът на всеки един зависи от икономическото състояние на страната. Благоприятната данъчна среда, която съаздаде Тръмп за инвеситторите ,донесе голям брой нови работни места и намали безработицата до минимум. Това се оказа вълшебната формула за икономическите му успехи. Лошото е, че не намали данъците на средната класа, което няма да я спечели на негова страна. Но и републиканците не обещават намаляване данъците на средната класа, така че и те нямат шансове да я спечелят.

 74. 74 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2904 Неутрално

  Айде пак колко е лош Тръмп и колко са добри другите :)

 75. 76 Профил на nmq25555650
  nmq25555650
  Рейтинг: 293 Неутрално

  The former Obama aides who co-host Pod Save America have stood out as voices of political maturity. They predicted that Democrats’ chances of taking over the House are no better than 50-50 and even worried that Democrats could “lose everything.” But really, this should be no surprise and suggests that Democrats should temper their expectations, if not their hopes. Even if they win the House, it would be a normal course correction, not a repudiation. On average, the party in power has lost 24 House seats in the midterm elections in the postwar era, just one more than Democrats need to make Nancy Pelosi Speaker again. And the presidents who did not lose House seats in their first midterm election were Lyndon Johnson and George Bush in 2002, the year after 9/11.

 76. 77 Профил на .
  .
  Рейтинг: 955 Неутрално

  Икономическите ходове на Тръмп са елементарни мутренски тарикатщини с краткотраен ефект и непредвидими последствия в бъдеще. Биха били добри , макар и спорни за всяка една друга страна но за САЩ точно са лоши.
  Защо? Ми защото протекционизма на САЩ и санкцийте къде налага наляво и надясно в крайна сметка ще ударят в доверието към долара и разрушават международните икономически отношения. При тези обстоятелства САЩ може да се окаже изолиран и вместо заедно с другият свят да се развива затворен и в конкуренция с другият свят. А без господстващото положение на долара като световна валута САЩ е увехнал като преп*кано мушкато за няколко години, просто голямото им самомнене за превъзходство не им отваря очите за този факт.

 77. 78 Профил на nmq25555650
  nmq25555650
  Рейтинг: 293 Неутрално

  In Texas, Beto O’Rourke, has raised far more money than Senator Ted Cruz and has captured the imagination of the political press, but has not led in a single poll and is currently far behind. Across the country, Democrats have consistently out-raised Republicans, but one of the lessons of this cycle may be that you can’t buy a wave election. Омръзна ми да чета коментари като твоя издаващи пълно непознаване на материята.

  До коментар [#1] от "Jalis Ironhammer":

 78. 79 Профил на nmq25555650
  nmq25555650
  Рейтинг: 293 Неутрално

  До коментар [#77] от ".":


  Още един дървен философ без елементарни познания по икономика и политика. Я виж долара къде е бе байно! Протекционизма на Тръмп доведе до това само за две години Америка да достигне ниво на безработица невиждано от 1969 година насам. Даже в икономиката да се появат проблеми намерението на ФЕД да вдига лихвите ще доведе до...! Оставям на тебда попълниш празното поле. И оставете тая марихуана бе либерални... и без това нямате много сиво вещество съвсем ще приключите с мозъчните си клетки!

 79. 80 Профил на .
  .
  Рейтинг: 955 Неутрално

  До коментар [#79] от "nmq25555650":
  В САЩ пазаруват в долари. Скоро цените ще тръгнат нагоре. Тогава ще броим пилците.

 80. 81 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7623 Неутрално

  Чар, тези в кой свят живеят.

 81. 82 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Последните две статии за американските избори са много необичайни и нямат нищо общо с реториката в навечерието на предишните избори. Това ми подсказва, че се случва нещо необичайно. Чак пишат за чар на Тръмп, брех! В политиката чарът се нарича харизма, но или в преводът им се е видяло, че харизма е прекалено много за Тръмп, или авторът го е понижил.

 82. 83 Профил на carlosestrada
  carlosestrada
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#15] от "gozambo":

  щом е добра конституцията, защо оранжевият смешник иска да отменя 14тата поправка, а?

  а?

  А?

 83. 84
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 84. 85 Профил на carlosestrada
  carlosestrada
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#72] от "pamela":

  охо, още един борец за спазването на закона

  а я да видим как оранжевият смешник спазва закона ... като си постави цялото имущество в блайнд тръст, за да не нарушава конституцията ли?

  или като си плати всички данъци, за да вземе на баща си наследството, а не използва незаконни данъчни схеми, за да не плати към половин милиард долара?

  а?

  А?

 85. 86 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 813 Неутрално

  До коментар [#80] от ".":Цените тук(както и навсякъде) винаги са вървели на горе!Въпроса е заетостта и доходите на къде вървят!

 86. 87 Профил на .
  .
  Рейтинг: 955 Неутрално

  До коментар [#86] от "angeles":
  Е сега цените ще заприпкат по бързо. Чета президента на Форд реве, че с митата вече е платил 1 милиард повече за покупки на метали. Американските стоки ще стават по-скъпи, съответно по непродаваеми, и се връщаме на първоначалната точка с безработицата. Просто трябва малко време колелото да се завърти.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK