На междинните избори републиканците залагат на имиграцията и чара на Тръмп

На междинните избори републиканците залагат на имиграцията и чара на Тръмп

© ReutersРепубликанците в САЩ трябва да намерят отговор на един почти нерешим проблем: как да запазят властта си в Конгреса на избори по средата на мандата на на президента Доналд Тръмп.


Междинните избори, по време на които се сменя съставът на цялата Камара на представителите и на една трета от Сената, почти винаги са проблем за управляващата партия. На тях обикновено опозицията се мобилизира и само три пъти в историята на САЩ управляващите са успявали да спечелят повече места в Конгреса, отколкото са имали преди. (Кои са тези три пъти, вижте във видеото на "Дневник".)


Тази година преди вота има още повече въпросителни: как ще повлияе експлозивната реторика на президента Доналд Тръмп? Дали лично неговите привърженици ще покажат изненадващата активност, която показаха през 2016 г.? Достатъчен коз за партията ли е икономическият възход на страната? Имат ли републиканците тема, която да противопоставят на демократите, които акцентират на здравеопазването?
Отговорът на последния въпрос е "да". Вдъхновени от Тръмп, те залагат на проблема с имиграцията, за да тласнат избирателите си към урните. Анализ на агенция "Ройтерс" показва, че републиканците от всички части на страната говорят за това – независимо дали участват в оспорвана надпревара или мястото им е почти сигурно; независимо дали в окръзите има големи общности на хора, родени извън САЩ.


Партията е наляла милиони долари в реклами, които показват нелегалните имигранти като престъпници, и демонстрира ентусиазъм за идеята на Тръмп за стена по границата с Мексико. Тази тема е засегната в 20% от републиканските реклами до 15 октомври, а на предишните междинни избори през 2014 г. в едва 8%, показват данните на Kantar Media/CMAG. Разходите за тези реклами са се удвоили до 62.4 млн. долара тази година, в сравнение с 2014 г. и са скочили четворно спрямо 2010 г.


Партията обаче говори на вече убедените в посланията ѝ. 77% от нейните избиратели подкрепят политиките за депортация на повече нелегални имигранти, също толкова са "за" стената по границата, показват данните на "Ройтерс"/"Ипсос".


Драматична еволюция


Антиимиграционната реторика, рекламите и събитията, затягането на миграционните мерки – всичко това е драматична еволюция за една политическа сила, която в продължение на десетилетия се фокусираше върху консерватизъм във фискалната и социалната политика и националната сигурност, пише агенция "Ройтерс".


Само преди пет години Сенатът прие с подкрепата и на двете партии имиграционна реформа, която даваше път към гражданство на 12 млн. души, живеещи нелегално в страната. През 2012 г. 4% от избирателите на републиканците смятаха имиграцията за най-важния проблем; сега този процент е 23%, показват проучванията на "Ройтерс"/"Ипсос".


И макар да подкрепят строгите мерки, някои консерватори се боят до какви последствия може да доведе острата реторика на президента. "Тръмп превърна Републиканската партия в национална политическа партия от типа "Кръв и почва", враждебна към имиграцията", коментира пред "Ройтерс" Стив Шмид, бивш републикански политически консултант. През юни той е напуснал партията отчасти заради разделянето на деца от майките им на границата. Според него ръстът на латиноамериканското население в крайна сметка ще бъде "погребалният звън" за републиканците.


"Републиканската партия се е превърнала във филиал на президента Тръмп", казва пред "Дневник" и социологът Джон Зогби. "Той се ползва с подкрепата на 90% от самоопределителите се като гласуващи за тях и умерените политици от върхушката не смеят да го критикуват остро. Нещо повече, много от тях до известна степен са се сближили с него."


Да направим Америка велика отново


Движението "Да направим Америка велика отново" (MAGA) привлече консерватори от Чаената партия, евангелисти, защитници на правото за носене на оръжие и работници. Базата на Тръмп се намира предимно в южните и западни части от страната. Извън тях влиянието на MAGA е ограничено, особено в щати като Пенсилвания и Охайо, показва анализ на агенция "Ройтерс".


На междинните избори републиканците залагат на имиграцията и чара на Тръмп

© Reuters


Според Зогби, макар допреди няколко седмици демократите да са били много по-ентусиазирани да гласуват, скандалите около номинацията на Брет Кавано за Върховния съд са подействали на републиканците. Това означава, че обичайно пасивните избиратели – бели, консервативни, възрастни и живеещи извън градовете – които изненадващо се активизираха в полза на Тръмп през 2016 г., сега също ще пуснат бюлетина.


Президентът съответно използва тази възможност да превърне вота в референдум лично за себе си и да пренасочи подкрепата от своята фигура към тази на републиканските кандидати.


Сенатор Тед Круз, който през 2016 г. за Тръмп бе "Лъжливият Тед", сега е "Красивият Тед", а губернаторът на Уисконсин Скот Уокър стана от "гадняр" "страхотен приятел".


Приемайки подкрепата на президента, партията приема и реториката му – в рекламите на републиканците демократите вече са "либерална тълпа", "радикали" и "социалисти". Според източник на "Ройтерс", стратегията на партията е да предотврати преминаването на свои избиратели на другата страна, използвайки агресивните похвати на Тръмп.


Републиканците, които не харесват Тръмп


Това обаче е нож с две остриета, който миналата година изигра лоша шега на Ед Гилеспи - кандидат за губернатор на Вирджиния. Антиимигрантските му послания не спечелиха избирателите от предградията. Сега други републиканци, кандидатиращи се в окръзи с бели, богати и високообразовани избиратели, намират за по-уместно да не намесват президента в кампанията си.


В общо 56 окръга, където надпреварата за Камарата на представителите е оспорвана, 19 кандидати не са изразили подкрепа за него в интернет; в 10-те най-богати от тези окръзи само 4 републиканци хвалят президента публично.


Ключовата дума е баланс – мнозинството от републиканците, които гонят пореден мандат, са подкрепяли инициативите на Белия дом, но не се хвалят с това.


На междинните избори републиканците залагат на имиграцията и чара на Тръмп

© Reuters


Социологът Уит Ейръс, който съветва няколко потенциални конгресмени, намира за най-удачно клиентите му да не намесват Тръмп в разговора, а да подчертават как те самите спазват републиканските ценности.


Един от хората, залагащи на тази стратегия, е Ленърд Ланс – кандидат за седми окръг в Ню Джърси, който избира републиканци повече от 40 години. Електоратът там е съставен от "бели якички", които търсят умерени и фискално консервативни кандидати. А тази година имат още едно условие – конгресменът им да е в опозиция на Тръмп.


Тръмп спечели 34 от въпросните 56 спорни окръга през 2016 г. - предимно по-бедните. Границата, според анализите на "Ройтерс", е средният годишен доход от 75 хил. долара. Под тази линия, 75% от избирателите там застанаха зад президента; над нея обаче той спечели само 20%. Сегашните проучвания показват, че тази тенденция се запазва.


"У него няма нищо президентско", казва републиканският кмет на град Александрия от този окръг Мишел Гарей. Гарей ще подкрепи демократичния конкурент на Ланс – Том Малиновски. Други републиканци в окръга имат същото намерение и точно техните гласове могат да обърнат републиканските крепости в полза на демократите.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK