Мъртъв ли е центърът в американската политика

Мъртъв ли е центърът в американската политика

© ReutersМеждинните избори в САЩ утре вероятно ще се проведат сред голям ентусиазъм, но и с исторически остро разделение между американците.


Изборът на републиканеца Доналд Тръмп за президент отприщи гняв и втвърди мненията и от двете страни на политическия спектър, а за сегашния вот – който може да остави Конгреса в ръцете на демократите – има знаци, че само ще задълбочи вътрешния конфликт.


"САЩ са имали няколко периода на интезивна политическа поляризация от създаването си. Сегашната вероятно е най-тежката от самата Гражданска война между Севера и Юга през 60-те години на 19-и век", коментира пред "Дневник" социологът Джон Зогби. "Всяка партия се обръща единствено към твърдата си база, нито една от двете не се опитва да комуникира с другата. Много малко от важните решения в Конгреса са резултат на съвместна работа или на вот извън посоката на партията."
В същото време ентусиазмът за гласуване (на междинни избори, на които обичайно активността е ниска) е на най-високото си ниво от 20 години насам, показва проучване на изследователския център "Пю". Две трети от демократите и 59% от републиканците твърдят, че са по-мотивирани от обикновено да пуснат гласа си.


Всяка от двете партии се е концентрирала върху една тема, която притеснява избирателите ѝ – за демократите това е здравеопазването, за републиканците – имиграцията. Реагирайки на загубата през 2016 г., демократите се люшнаха и рязко наляво – от една страна, издигайки рекорден брой представители на малцинства за конгресмени, но, от друга – давайки глас на хора, които откровено приветстват социалистически идеи.


Допълнителен възпламеняващ ефект е и личността на президента Доналд Тръмп. Шестима от всеки десет избиратели казват пред "Пю", че ще вземат предвид неговото присъствие в Белия дом; за 37% гласът им е вот против него, а 23% смятат да го подкрепят с бюлетината си. Присъствието на Тръмп е толкова всеобхватно, че заплашва да засенчи един от големите козове на републиканците – добре развиващата се икономика; за сметка на това той привлича лично своите избиратели – бели, нискообразовани, предимно работници – които рядко са активни.


Избирателите на всяка от двете партии се боят, че опонентите им няма да бъдат балансьор по отношение на президента. 64% от запитаните смятат, че републиканците няма да държат сметка на администрацията му, а 55% - че демократите ще хвърлят прекалено много време и енергия за разследвания срещу нея. Всички тези мнения са остро разделени спрямо политическите пристрастия на хората.


Скритите племена


Извън стандартните допитвания обаче, едно провеждано в продължение на година проучване рисува друга картина – че двата крайни лагера вляво и вдясно са сравнително малък процент от всички американци; а огромна част от хората са разочаровани от сегашната система и са склонни на компромиси.


Става въпрос за доклада Hidden Tribes ("Скрити племена") на инициативата More in Common, създадена през 2017 г. с цел да се бори с поляризацията и социалното разделение. Проучването е обхванало представителна извадка от над 8000 души, проведени са отделно шест едночасови фокус групи и 30 индивидуални интервюта, продължили над час, с хора от всички идентифицирани сегменти по убеждения.


Организацията открива седем "скрити племена", определени спрямо ценностите им. Това са:


прогресивни активисти (8%) – млади, високообразовани, нерелигиозни, космополити, гневни.


- традиционни либерали (11%) – по-възрастни, пенсионери, отворени за компромиси, рационални, предпазливи.


- пасивни либерали (15%) – нещастни, несигурни, недоверчиви, с изгубени илюзии.


- политически неактивни (26%) – млади, с ниски доходи, недоверчиви, дистанцирани, патриотично и конспиративно настроени.


- умерени (15%) – ангажирани, с гражданско съзнание, песимисти, протестанти.


- традиционни консерватори (19%) – религиозни, от средната класа, патриотично настроени, моралисти.


- отдадени консерватори (6%) – бели, пенсионирани, много активни, безкомпромисни, патриотично настроени.


Средните четири групи – от традиционните либерали до умерените – съставят т.нар. изтощено мнозинство. То се състои от най-разнообразни членове, общото между които са умората от поляризацията, гъвкавостта във възгледите и липсата им на глас в националните дебати.


87% от тях например смятат, че расизмът е голям проблем, но и че не е редно расата да се взима предвид при приема в университет. Две трети подкрепят правото на аборт, но около половината смятат, че хората са прекалено чувствителни на тема "пол".


"Причината американското общество да изглежда разделено наполовина е, защото най-шумните и най-екстремни гледни точки монополизират ефира и социалните мрежи", пишат авторите на изследването.


В същото време друго проучване по поръчка на неправителствената организация Millennial Action Project, която работи за сътрудничеството на млади политици от двата края на спектъра, открива образа на "Избиращият решения". Това е човекът, който търси практически решения за проблемите и гласува спрямо това кой може да му ги предостави.


"Тази жизненоважна група рядко привлича вниманието на традиционната политика, но е значителна сила", пишат от Millennial Action Project, сочейки, че делът ѝ е нараснал от 38% през 2017 г. до 42% през 2018 г. Участниците в нея са ангажирани, инфомирани, мислят независимо и залагат на решенията вместо на идеологията.


Над половината от тях са милениъли (родени между 80-те години и края на 90-те). Тази демографска група е най-шарената етнически, а скоро ще стане и най-многобройното поколение на САЩ. Нарастването ѝ и със задаването на поколението след нея (родените по време и след края на 90-те, които тепърва ще станат гласуващи) ще определят бъдещата политическа обстановка на страната.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (46)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 551 Неутрално

  "Реагирайки на загубата през 2016 г., демократите се люшнаха и рязко наляво – от една страна, издигайки рекорден брой представители на малцинства за конгресмени, но от друга – давайки глас на хора, които откровено приветстват социалистически идеи."


  В статията рекордният брой представители на малцинствата звучи като нещо добро, а издигането на социалисти и комунисти като нещо не толкова добро. В действителност това е знак, че Демократическата партия вече не е нормална партия и тя е загубила връзката с нормалните американци. Тази партия вече няма връзка с мнозинството американци. Тя е партия на радикализирани малцинства и комунисти. За какъв център се говори, след като в Демократическата партия вече няма център. Тя стана една левундерска партия. Повели борба срещу белите американци! Не искат бели хетеросексуални американци в ръководните структури , а и в изпълнителните на Демократическата партия. Белите били много навсякъде, трябвало да ги изгонят, от държавни служби, от университети, от корпорациите, навсякъде. Черна активистка на Демократическата партия оинзи ден заявява- "Аз няма да гласувам за републиканците и няма да позволя с моя глас белите да се откачат от куката/ченгела" или въжето, не се сещам за точния израз на български. Но става въпрос за издадена вече смъртна присъда на белите и тя не иска да им помага да отърват кожата. Какъв център търсим?

 2. 2 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Не подценявайте пенсионерите... голямо племе са и както пише в статията - безкомпромисни са...

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 4. 4 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 551 Неутрално

  В момента център не може да има заради ролята на еврейската либерална медия, която на сто процента води пропаганда за, радикални, левундерски идеи и глобализъм. И на сто процента води пропаганда срещу Тръмп. За да има център трябва да има що годе неутрална медия. Извинявайте, но ако Тръмп не ни уведоми с туит какво добро се случва в страната и какво добро е направило правителството, от медията никога няма да узнаем. Няма медийна атмосфера в страната, няма диалог.

 5. 5 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Центърът беше по времето на Клинтън. След 9/11 и войната в Ирак много се газираха нещата. Чак към средата на втория мандат на Обама демократите започнаха да се връщат към центъра. И загубиха. Защото имаха краен противник. Ще видим утре.
  —цитат от коментар 3 на aleks ivan


  Демократите имали краен противник, казваш. Краен, защото иска връщане на производствата в Америка, охрана на границите, национален суверенитет, намаляване на регулациите и капитализъм? А онези, които искат да правят децата и внуците ни травестити, премахват мнозинството на белите, да докарат цял свят на безплатно здравеопазване и безплатно образование, да сложат ръка на средствата за производство, да премахнат патриархата, да унищожат нациите и националните култури и пр., тези не са крайни?

 6. 6 Профил на block
  block
  Рейтинг: 808 Неутрално

  В момента център не може да има заради ролята на еврейската либерална медия, която на сто процента води пропаганда за, радикални, левундерски идеи и глобализъм. И на сто процента води пропаганда срещу Тръмп. За да има център трябва да има що годе неутрална медия. Извинявайте, но ако Тръмп не ни уведоми с туит какво добро се случва в страната и какво добро е направило правителството, от медията никога няма да узнаем. Няма медийна атмосфера в страната, няма диалог.
  —цитат от коментар 4 на gozambo


  знаех си. рокшилд прави еврейски магии в мазето на рокфелер център :)

 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 8 Профил на КретенKилър
  КретенKилър
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "традиционни консерватори (19%) – религиозни, от средната класа, патриотично настроени, моралисти."

  Моралисти, подкрепящи безусловно прелюбодеец и лъжец. Моля бързо към списъка с качества да се добави и "лицемери".

 9. 9 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4303 Любопитно

  Успех на демократите на утрешните избори в САЩ! Тоя неадекватен и лъжлив президент Тръмпи трябва да бъде наказан от американските избиратели.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 10. 10 Профил на Practic
  Practic
  Рейтинг: 334 Неутрално

  "...Причината американското общество да изглежда разделено наполовина е, защото най-шумните и най-екстремни гледни точки монополизират ефира и социалните мрежи..."

  Късче от статия на Андрей Пионтковский, политолог, критик на путиновия режим, изгнаник
  "Трампнаш" как стратегическая операция 4-й мировой войны"
  (за месеците след 6-ти ноември)

  "...Тези месеци ще бъдат твърде драматични не само за САЩ. В Москва ще разберат, че е започнало обратното броене на пребиваването на оплетения с порноактриси, финансови афери и кремълски връзки Тръмпич в Белия дом. Заедно с него ще се изплъзне и така съблазнителният шанс за "победа" в 4-та световна война. На какво могат да се решат в такава ситуация "бесните" в кремълския бункер (Путин, Патрушев, Бортников, Герасимов...) ?..."

  Какво да отговоря на въпроса - заглавие ?
  Не, съвсем не е мъртъв.
  Обикновено политическият център оживява след политическата кончина на крайни авантюристи - машинисти на правителствени локомотиви. Аналогично на физическите прояви, и социално-политическите тежнения при оздравени страсти имат характера на центростремителни сили.

 11. 11 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4303 Любопитно

  "Над половината от тях са милениъли (родени между 80-те години и края на 90-те). Тази демографска група е най-шарената етнически, а скоро ще стане и най-многобройното поколение на САЩ. Нарастването ѝ и със задаването на поколението след нея (родените по време и след края на 90-те, които тепърва ще станат гласуващи) ще определят бъдещата политическа обстановка на страната."

  Това е точно така. Електоралната база на демократите в бъдеще ще се разширява все повече, а на глупави и нелепи популисти като Тръмпи Лъжеца, който разчита на слабообразованите американски селяци ще се смалява. Политическото бъдеще на САЩ принадлежи на демократите. Което е добре.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 12. 12 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1691 Неутрално

  Политиката няма център!
  Има ляво и дясно!
  Има либерално и консервативно!
  В "центъра" на скалата е Нулата!!!

 13. 13 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 272 Любопитно

  До коментар [#1] от "gozambo":

  Ама и вие прекалявате с това, социалисти/комунисти, и това не ви е от полза- билийв ми!?

  Какви социалисти са демократите?!?

  Ето ти една, макар и мека, соц партия в УСА:

  https://en.wikipedia.org/wiki/Socialist_Party_USA

  А ето и най- старата соц партия(1876!):

  https://en.wikipedia.org/wiki/Socialist_Labor_Party_of_America

  П.П. Има ли са и силна компартия, преди ВСВ.

  reductio ad absurdum...
 14. 14 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 272 Любопитно

  До коментар [#4] от "gozambo":

  Глобализмът няма нищо общо, с левундерски(леви) идеи, а точно има с ДЕСНИТЕ капиталистически такива!

  Как беше: "Nothing personal, it's just BUSINESS"

  😎😏

  reductio ad absurdum...
 15. 15 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 272 Весело

  До коментар [#10] от "Practic":

  Бе ти под всяка тема ли ще драскаш, за Русия/Путин?

  Да не си модератор, че не те трият?

  reductio ad absurdum...
 16. 16 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Калпава работа, другари консерви.

  Ще бъдете наказани не защото хората искат комунизъм, а защото оставихте хората с десно-консервативни възгледи да бъдат представлявани от долнопробен въжеиграч и пусиграбер.

  А това е неприемливо за всеки почтен човек.

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 17. 17 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5476 Неутрално

  Американците обичат стратите. Сега са фи нарекли 7 скрити племена, но ако се вярва на процентите(общо 100), друго няма, а не виждам да са изчерпали хората в САЩ...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 18. 18 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2588 Весело

  До коментар [#5] от "gozambo":

  Демократите не искат нищо подобно на това, което им вменяваш. Ти като пръв демократ и обамист громеше със същия плам републиканците, а сега се пишеш по-републиканец от Маккейн и Райън.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 19. 19 Профил на Goldmantelziesel
  Goldmantelziesel
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Продължавам да твърдя, че с реториката си Тръмп изблъсква към краищата нормалните и умерените хора от центъра - и на двете партии: умерените демократи и умерените републиканци. Това ноелектризиране не е на хубаво - свидетели сме през последната седмица на няколко убийства, породени от расизъм и ксенофобия - включително това на 11 евреи в Питсбърг.

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 21. 21 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1445 Неутрално

  Отговора на тезата издигната в заглавието е в самата статия - хората, които придават вид на тежко разделение не са болшинството от американците, а неговата по-шумна и галсовита част, затова и се получава това впечатление.
  Друг е въпроса, че и там, а и в другите страни, включително у нас, не си спомнм да съм чел и чувал за наличието на група хора, които да са центристи. То няма и таква партия и идеология, просто хората, които са привърженици на някаква идеология, все едно лява/дясна/патритична или друга имат различна привързаност към въпроните идеи - едните подкрепят, но не са крайни и проемат и компромиси, а другите влизат в ролята на футболни фенове и са готови едва ли не да се бият с "противниците".
  Ясно е, че първата група е по-многобройна, но това не означава че единна, някакви измислени центристи, за втората - без коментар. лошото е, че от време на време, полековерната и да си го кажем простовата част се връзва на идеите на някои от крайните ( феновете) и тогава съответната страна се превръща в доста лошо място за живот.

 22. 22 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2800 Неутрално

  Цялата тази драма се разигра след като демократите изгубиха изборите, но вместо да се примирят със загубата, както направиха републиканците преди, започнаха кръстоносен поход срещу новата администрация. Изгубили, изгубили... защо трябваше да разпалват тази истерия в обществото? За мене това е неприемливо поведение и точно това раздели и радикализира обществото.

 23. 23 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2588 Любопитно

  До коментар [#22] от "pamela":

  Нима републиканците се примираха след загубата през 2008? Нима не се противопоставяха на инат на всяко предложение на администрацията на Обама с надеждата да го направят 1-мандатен президент? Нима не истеризираха обществото с налудничавите си конспиративни теории, че Обама не бил роден в САЩ, а не знам си къде?

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 24. 24 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4343 Неутрално

  UNITED UNION

  Горе заглавие (Дойче веле?) пълна скука.
  Долу е фън... коментарите :)

  коментар [#6] от "blockblock":

  В момента център не може да има заради ролята на еврейската либерална медия, която на сто процента води пропаганда за, радикални, левундерски идеи и глобализъм. И на сто процента води пропаганда срещу Тръмп. За да има център трябва да има що годе неутрална медия. Извинявайте, но ако Тръмп не ни уведоми с туит какво добро се случва в страната и какво добро е направило правителството, от медията никога няма да узнаем. Няма медийна атмосфера в страната, няма диалог.

  —цитат от коментар 4 на gozambo

  знаех си. рокшилд прави еврейски магии в мазето на рокфелер център :)

 25. 25 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2588 Любопитно

  До коментар [#19] от "Пешу":

  Наскоро публикуваха ръста на "престъпленията на омраза" срещу евреи. Трендът е показателен. За съжаление Тръмп окрили точно такива, които до скоро не смееха да надигнат глава.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 26. 26 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3232 Весело

  Изборът на републиканеца Доналд Тръмп за президент отприщи гняв и втвърди мненията и от двете страни на политическия спектър,..."

  тоест Тръмп е в центъра , но не е център

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 27. 27 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2800 Неутрално

  До коментар [#23] от "vesolr":

  Чак такава истерия не е било. Тръмп тръгнаха да го свалят още преди да е положил клетва. А истерията с руската намеса, която "предопределила" изборите е направо малоумна. Все едно някой друг е гласувал вместо американците.

 28. 28 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2373 Неутрално

  Центърът живее в европейската политика, където като кукувиче е изхвърлил всички други от гнездото.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 29. 29 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4343 Неутрално

  секи 4ти км

  Гиди екстремистино прост и хитреещ...

  Там е Балансът.
  Център.
  При Нея!

  До коментар [#12] от "selqnin":

  Политиката няма център!
  Има ляво и дясно!
  Има либерално и консервативно!
  В "центъра" на скалата е Нулата!!!

 30. 30 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2373 Неутрално

  Центърът беше по времето на Клинтън. След 9/11 и войната в Ирак много се газираха нещата. Чак към средата на втория мандат на Обама демократите започнаха да се връщат към центъра. И загубиха. Защото имаха краен противник. Ще видим утре.
  —цитат от коментар 3 на aleks ivan


  Прекрасен демократ беше Били. Може да са го запомнили с пурата и последвалата лъжа под клетва, но върховното му постижение беше да купува негърски гласове, принуждавайки полудържавните банки умишлено да отпускат несъбираеми ипотечни заеми. Това отключи единствената глобална финансова криза в по-новата история.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 31. 31 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2373 Неутрално

  В Германия мамчето се опита да изгради център по образ и подобие на системата, в която е израсла. Голяма коалиция, безалтернативност до хоризонта, а най-отпред Мама -- най-лявата, най-дясната, най-християнската, най-зелената, най-джендърската, за какво са ти други?

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 32. 32 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1528 Неутрално

  Уж човечеството вървяло към оглупяване, пък точно милениълите ‘’са ангажирани, инфомирани, мислят независимо и залагат на решенията вместо на идеологията’’. 😂

 33. 33 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2588 Неутрално

  До коментар [#27] от "pamela":

  Руската намеса не е истерия, а документирано престъпление. И не само в САЩ, ами и в ред европейски държави. Това, че Тръмп упорито отрича и предпочита да вярва на Путин, а не на американските служби, не го прави истерия.
  Истерия беше месторождението на Обама или мейлите на Хилъри, както и Бенгази. Точно в това е майсторството на републиканците - да правят от мухата слон.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 34. 34 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1528 Весело

  тоест Тръмп е в центъра , но не е център
  До коментар [#26] от "дерибеев":

  Така излиза.

 35. 35 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2289 Неутрално

  До коментар [#1] от "gozambo":

  Демократите в Америйа били социалисти! И що точно. Щото си мислят, че да може да идеш на лекар е по-добре отколкото да не можеш. Което между другото почна да харесва и на най-беззъбите реднеци. Затова и републиканците вече не говорят за премахване на Обамаховката а за "замяната" и.
  Това, че демокеатите в Америка са социалисти е върховна тъпня. Тия са по-надясно от най-консервативната про едър капитал европейска партия.

 36. 36 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2373 Неутрално

  До коментар [#1] от "gozambo":Демократите в Америйа били социалисти! И що точно. Щото си мислят, че да може да идеш на лекар е по-добре отколкото да не можеш. Което между другото почна да харесва и на най-беззъбите реднеци. Затова и републиканците вече не говорят за премахване на Обамаховката а за "замяната" и. Това, че демокеатите в Америка са социалисти е върховна тъпня. Тия са по-надясно от най-консервативната про едър капитал европейска партия.
  —цитат от коментар 35 на blondofil


  Те са по-скоро на нервна почва.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 37. 37 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1528 Неутрално

  Това, че демокеатите в Америка са социалисти е върховна тъпня. Тия са по-надясно от най-консервативната про едър капитал европейска партия.
  До коментар [#35] от "blondofil":

  Всички политици са десни, предвид че идват навласт благодарение на някои от най-богатите среди, чиито интереси после защитават. Номера е доколко техните интереси съвпадат (и по какъв начин) с интересите на електората. В това е цялата съвременна демокрация.

 38. 38 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Цялата тази драма се разигра след като демократите изгубиха изборите, но вместо да се примирят със загубата, както направиха републиканците преди, започнаха кръстоносен поход срещу новата администрация. Изгубили, изгубили... защо трябваше да разпалват тази истерия в обществото? За мене това е неприемливо поведение и точно това раздели и радикализира обществото.
  —цитат от коментар 22 на pamela


  Още като видяха, че загубиха президентските избори, което изобщо не очакваха, те започнаха кръстоносен поход против Тръмп. Веднага се включиха галените деца на Холивуд и любимите медии на демократите в неприятелски огън срещу легитимно избрания президент. Това естествено доведе до разделение на обществото и сега ще се берат плодовете на това разделение.

 39. 39 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2373 Неутрално

  [quote#38:"proza"][/quote]

  Ма сега се е включил и Аксл Роуз, известен политик и интелектуалец с репутацията на разумен човек. Нещо му били използвали парче без разрешение -- любим повод на музикантите да искат пари, пък медиите да вдигат шум.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 40. 40 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4303 Любопитно

  До коментар [#22] от "pamela":

  Памела, точно Тръмп разделя и поляризира американското общество, а НЕ демократите.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 41. 41 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7623 Неутрално

  И всичко това се дължи в голяма степен на един човек.

 42. 42 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4256 Неутрално

  До коментар [#3] от "aleks ivan":

  Наивно. Именно Клинтън промени ориентацията на класическата позиция на демократите. Погледни позицията в която бяха поставени хоора като Тед Кенеди от Клинтън и сие, това ще ти помогне да разбереш че Обама беше отмъщението. както и да е.

 43. 43 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4256 Неутрално

  Центърът не е "мъртъв", просто в момента динамиката на промените не позволява стабилизация на стратегията, ако има такава, както в двете партии, така и в разбиранията за "център". Най-вероятно ще трябва да мине едно поколение за да се стигне до консенсус.

 44. 44 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2588 Неутрално

  До коментар [#43] от "daskal1":

  Той може да не е мъртъв, но е безмълвен. Чуват се предимно крясъци от двете крайности. Това не е хубаво, кой ще чака цяло поколение, за да решава проблеми отлагани с десетилетия?

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 45. 45 Профил на carlosestrada
  carlosestrada
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#27] от "pamela":

  а не бе, че той любимият ти оранжев смешник точно с гнусната расистка лъжа, че Обама не е роден в САЩ, започна мизерната си политическа кариерка

 46. 46 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4256 Любопитно

  До коментар [#44] от "vesolr":

  Като пример за "период на стабилизация" да погледнем колко години минаха от Никсън до Клинтън, или от Бил Клинтън до Тръмп? Цикълът на генерационните промени с достигане на екстремум май не е по-къс. Избирателите които гласуват днес за една партия няма масово утре да гласуват за друга.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK