Марихуана, минимална заплата, аборти: за какво друго гласуваха американците

Марихуана, минимална заплата, аборти: за какво друго гласуваха американците

© ReutersОсвен борбите за местата в Конгреса и губернаторските постове по време на избори в САЩ се гласуват и инициативи на местно ниво. Ето резултатите за някои от тях.


В щата Флорида гласоподавателите подкрепиха идеята за връщане на правото на гласуване на лица, които са били осъждани, предаде ДПА. В подкрепа на мярката гласуваха 64% от избирателите. За да бъде прокарана тя, бяха нужни 60 процента. Решението засяга 1.4 млн. осъждани в миналото лица, но изключва убийците и някои извършители на престъпления от сексуално естество.


В щата Мичиган бе одобрено предложение марихуаната да бъде използвана за развлекателни цели от хора над 21 години. Така щатът се присъединява към девет други американски щата и федералната столица Вашингтон, одобрили вече подобна мярка. Съгласно предложението на хората над 21 години в Мичиган се разрешава да носят 70.8 грама марихуана. Те ще имат възможност и да отглеждат до 12 растения в домовете си за лична цел. В щата Северна Дакота сходно предложение обаче бе отхвърлено от гласоподавателите.
В Охайо избирателите отхвърлиха още по-амбициозно предложение - за дефиниране на притежанието на наркотици като дребно престъпление. Целта беше да се намали броят на затворниците и парите, спестени от това, да бъдат предназначени за лечение на наркозависими, предаде агенция "Асошиейтед прес".


Гласувалите в Алабама и Западна Вирджиния одобриха мерки, които откриват пътя за забрана на абортите, стига Върховният съд да вземе съответното решение. Сега регулацията на абортите в цялата страна зависи от решението по делото "Роу срещу Уейд" от 1973 г.; то се отнасяше до това конституционно ли е отделните щати да криминализират или ограничават достъпа до прекратяване на бременност. Тогава съдът реши, че те нямат това право. Мнозинството съдии в институцията обаче вече се консерватори и е възможно да отменят цялото или части от решението. Орегонци обаче отхвърлиха инициатива, която би забранила употребата на пари от данъкоплатците за финансиране на аборти, освен по медицинска необходимост.


В Масачузетс гласоподавателите подкрепиха закон от 2016 г., разширяващ обхвата на "недискриминационната защита" на транссексуалните. Той позволяваше на трансджендър хората да използват съблекални, тоалетни и други подобни пространства, стига да се идентифицират със съотвения пол.


В два американски щата бе одобрено предложение за увеличаване на минималната заплата. В Арканзас тя ще нарасне от 8.50 долара на 11 долара на час до 2021 г., а в Мисури ще се увеличи поетапно от 7.85 долара до 12 долара на час.


В Аризона гласоподавателите отхвърлиха мярка, изискваща до 2030 г. 50 процента от електричеството в щата да идва от възобновяеми енергийни източници.


В щата Колорадо гласоподавателите отхвърлиха предложение за намаляване на сондажите за петрол и газ, в това число и метода фракинг.


В Орегон гласоподавателите подкрепиха закон, позволяващ използването на щатски пари за заплащане на аборти на жени с ниски доходи.


Гласувания имаше вчера по общо 155 инициативи в цялата страна, 64 от тях граждански.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1466 Неутрално

  В САЩ има доста сериозен проблем с наркотиците, въпреки че борбата от страна на държавата е сериозна, така че такива залитания по марихуаната едва ли ще им бъдат от полза, но те си знаят. Явно като имаш много пари, вече се чудиш какво да ги правиш.

 2. 2 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 895 Неутрално

  Осъжданите лица, които не са за цял живот в затвора защо да нямат право да гласуват. Освен това някои от тях са извършели леки престъпления и то еднократно.

 3. 3 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 2516 Неутрално

  До коментар [#1] от "НеКой":

  Проблемът в САЩ са опиатите, които ти предписват лекарите, а не марихуаната. Обаче да се пребориш с тази мафия е все едно да сложат гън контрол.

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото е на чужд език

 5. 5 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#1] от "НеКой":

  Да бе! Много е сериозна! След като САЩ влязоха в Афганистан, производството на опиум нарастна 20 пъти!

  Проблемът наистина е сериозен. Става въпрос за стотици милиарди долари.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 6. 6 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3872 Неутрално

  " В Масачузетс гласоподавателите подкрепиха закон от 2016 г., разширяващ обхвата на "недискриминационната защита" на транссексуалните. Той позволяваше на трансджендър хората да използват съблекални, тоалетни и други подобни пространства, стига да се идентифицират със съотвения пол."

  Т.е може да си мъж, но като " транссексуален" решаваш, че всъщност си жена, обозначаваш пола си като женски и ползваш женските съблекални, тоалетни и пр., ако правилно разбирам закона от 2016 г. Но това не държи сметка в случая за чувствата в този момент на представителите на женския пол, които въобще може да не са съгласни мъж с "трансориентация" да ползва тяхните съблекални, тоалетни и пр., защото какво ще стане, ако изведнъж, докато е в съблекалнята, на транссексуалната/ят и/ му хрумне отново да се възприеме като мъж ?

 7. 7 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1554 Неутрално

  Републиканската и Демократическата партии в САЩ все повече наблягат на социалните въпроси, въпросите които са много лични и определят идентитичността на човек. Това, за съжаление, предизвиква силни ирационални чуства и разделя още по-дълбоко обществото по партиен признак.

 8. 8 Профил на sdfsdfsdf
  sdfsdfsdf
  Рейтинг: 213 Весело

  Наркуманье !

  NO GDPR CONSENT WAS EVER GIVEN !!! Especially considering that the European data protection authorities have made it clear “that if a controller chooses to rely on consent for any part of the processing, they must be prepared to respect that choice and stop that part of the processing if an individual withdraws consent.” https://ec.europa.eu/info/law/law-topic/data-protection/reform/rules-business-and-organisations/legal-grounds-processing-data/grounds-processing/what-if-somebody-withdraws-their-consent_bg Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected] Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected] Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected] Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected] Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected] Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected] Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected] Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected]Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected]
 9. 9 Профил на Virginia
  Virginia
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Експериментите с трансексуалните и тяхната разюзданост скоро ще дадат първите резултати. И на следващите подобни напъни в други щати, гласуването ще е твърдо "йок" !

 10. 10 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 727 Неутрално

  До коментар [#6] от "samoedin":

  "какво ще стане, ако изведнъж, докато е в съблекалнята, на транссексуалната/ят и/ му хрумне отново да се възприеме като мъж ?"

  Колега, ще ме извиниш, но не ги разбираш нещата. Ако внезапно реши пак да стане мъж, значи е би-джендър.

  Това са всички официално признати полове в САЩ, 31 на брой:

  Bi-Gendered – в различно време ту мъж, ту жена
  Cross-Dresser – човек, който се облича в дрехи, типични за противоположния пол. Травестит.
  Drag-King – жена, която се облича в мъжки дрехи, обикновено за целите на шоу-бизнеса
  Drag-Queen – мъж, който се облича в женски дрехи, обикновено за целите на шоу-бизнеса
  Femme Queen – мъж, който с всевъзможни средства (хормони, облекло и дори хирургия) засилва женствените си черти
  Female-to-Male – жена, добила мъжки облик след хирургическа намеса
  FTM – жена, добила мъжки облик след хирургическа намеса
  Gender Bender – лице което експериментира с половите стереотипи или направо отрича съществуването им
  Genderqueer – лице, което не пасва към никой от половите стереотипи
  Male-To-Female мъж, добил женски облик след хирургическа намеса
  MTF – мъж, добил женски облик след хирургическа намеса
  Non-Op – лица, които не искат да се подлагат на хирургична намеса, но все пак считат себе си транссексуални
  Hijra – южноазиатското название на транссексуалните
  Pangender – всеполов
  Transexual/Transsexual – транссексуален
  Trans Person – трансджендър личност, непринадлежаща нито към мъжкия, нито към женския пол
  Woman – жена
  Man – мъж
  Butch – лице от женски пол с подчертано мъжко поведение и стил
  Two-Spirit – двудушевен, с две души
  Trans – транссексуален, трансджендър
  Agender – безполов
  Third Sex – Трети пол
  Gender Fluid – човек който според условията може да се чувства повече мъж или повече жена
  Non-Binary Transgender – транджендър лице без принадлежност към никой от половете
  Androgyne – андрогин, хермафродит
  Gender-Gifted – трансджендър лице, наслаждаващо се на свободата извън нормата на половете
  Gender Bender . лице което експериментира с половите стереотипи или направо отрича съществуването им
  Femme – лице от женски пол с хомосексуална ориентация, следващо стереотипите на женското поведение и стил
  Person of Transgender Experience – лице с трансджендър опит
  Androgynous – андрогинен

 11. 11 Профил на ART
  ART
  Рейтинг: 272 Неутрално

  Има един единствен случай на умрял от марихуана. И това е някаква мексиканка, която решила да пренесе през границата марихуана погълната в найлонови пликчета. Всъщност умряла от преплитане на червата. Запитайте се колко човека умират от лекарства предписани от дипломирани лекари. Милиони са. Майка ми почина по тоя начин от лекарство предписано от семейния лекар. Но марихуаната, която всъщност е най-великото лекарство на планетата продължава да бъде демонизирана.


 12. 12 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 727 Неутрално

  До коментар [#11] от "rpd32585105":

  "Но марихуаната, която всъщност е най-великото лекарство на планетата продължава да бъде демонизирана."

  От това Велико лекарство се оглупява. Изпържва ти мозъка и ставаш дебилен. Освен това, ако си почнал с марихуана, шансът да скочиш на нещо по твърдо е много по голям.

 13. 13 Профил на antikommunist
  antikommunist
  Рейтинг: 626 Разстроено

  Републиканската и Демократическата партии в САЩ все повече наблягат на социалните въпроси, въпросите които са много лични и определят идентитичността на човек. Това, за съжаление, предизвиква силни ирационални чуства и разделя още по-дълбоко обществото по партиен признак.
  —цитат от коментар 7 на plamen_b


  Абсолютно... За съжаление все повече политиката се занимава с глупости вместо да си върши същинската работа. Оставяйки на страна личното ми мнение по тези "обществени" въпроси мисля че не е работа на държавата да регулира личният живот, сексуалността и т.н. на хората независимо дали става въпрос за трансджендъри или за аборти. Това са въпроси от лична сфера и не е работа на някакви кратуни в някой парламент да вземат решения по какъв начин да живееш...

 14. 14 Профил на carlosestrada
  carlosestrada
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#6] от "samoedin":

  едно от любимите занимания на "консервативните ристи'йени, защитаващи семейните ценности", е непрестанно да надничат в гащите на хората

  гняс...

 15. 15 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 507 Весело

  До коментар [#14] от "carlosestrada":

  Нещо такова. Боя се, че дори не им се налага да надничат в гащите, защото на разни прогресисти любимото им занимание е да си набиват голите задници в лицата на хората

  Бог да благослови Америка за България!
 16. 16 Профил на b0b069
  b0b069
  Рейтинг: 578 Неутрално

  До коментар [#10] от "moreee":

  Може да съм груб но... Според мен, природата си знае работата.. Природата ни е създала мъж и жена. Всичко друго е свързано с изврат и огромни ментални проблеми, които трябва да се лекуват, сериозно

 17. 17 Профил на b0b069
  b0b069
  Рейтинг: 578 Неутрално

  До коментар [#10] от "moreee":

  И най важното според мен е че на такива "invizigender" не знаел какъв пол е ама вярвал че бил невидим... Трябва да се забрани да гласуват. Това са болни хора, не знаят днес какво са утре само болната му глава знае

 18. 18 Профил на happystory
  happystory
  Рейтинг: 264 Неутрално

  12 долара на част в Арканзас и Мисури, 2 от най-бедните Щата, това прави близо 2 хиляди на месец. МЗ плащат обикновено работни места като МакДоналдс, сервитьори, касиери и т.н. Кой нормален ще плаща 2 хиляди на месец на сервитьори или касиер, и то в най-бедните Щати? Само гледайте как безработицата в тия 2 Щата ще ексллодира за няколко месеца, и ще почнат да напусат масово, както стана с Калифорния. Половината от високо платените работни места в Калифорния се изнесоха за Тексас.

 19. 19 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1656 Неутрално

  Марихуаната е средство за дебилизиране на населението.
  Създай стрес(2 работи, страх от уволнение, изпадане, неприемане, фалит), след което дай решението - марихуана и имаш желаните дебили, които можеш още по лесно да контролираш и доиш.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 20. 20 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 2516 Неутрално

  От това Велико лекарство се оглупява. Изпържва ти мозъка и ставаш дебилен. Освен това, ако си почнал с марихуана, шансът да скочиш на нещо по твърдо е много по голям.
  —цитат от коментар 12 на moreee


  Абе не знам, писанията ти (и на другите поруснанчени тук) ясно показват, че всъщност русофилията много повече оглупява, изпържва ви мозъците и ставате дебилни. А веднъж почнали с русофилията, има голям шанс да скочите на нещо по-твърдо като нацизъм и вяра в разни конспиративни теории.

 21. 21 Профил на bdon4eva
  bdon4eva
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#6] от "samoedin":

  За да ти стане по-ясно - няма как на Аманда Лиър, Дана Интернешънъл или Андрей Пейч изведнъж да им хрумне да се възприемат като мъже.

 22. 22 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 316 Неутрално  Марихуаната е средство за дебилизиране на населението.Създай стрес(2 работи, страх от уволнение, изпадане, неприемане, фалит), след което дай решението - марихуана и имаш желаните дебили, които можеш още по лесно да контролираш и доиш.
  —цитат от коментар 19 на Боян Таксиров


  Бояришник описахе, колега, бояришник.

 23. 23 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Иначе бате Тръмп още от началото хитро бута към либертарианската утопия щатите да решават всичко а федералното правителство само да отговаря за външната политика.

  Още като поизлезе от парижските споразумения за климата, и Калифорния и други щати и големи градове обявиха гордо как тогава сами ще следват спогодбите, си казах "Аха! Ето накъде бута кучето. Сините щати и общини там хем да се радват какви са прогресивни, хем именно те да бутам по този начин към нарастваща децентрализация."

  И сега като обяви рано или късно, както се гласи, че марихуаната е официално въпрос на щатско ниво, и федералите не могат да се месят (те сега могат и има двуевластие по въпроса), това ще е още един сериозен елемент на децентрализация.

  За доста олд-скуул републиканци и либертарианци идеалът е всички закони да се различават от щат на щат и дори от община на община и всичко да се решава с местно гласуване и мини референдумчета. В община Пайк Пийкс абортите са забранени а марихуаната е разрешена, а в съседна община Пийк Пайнс пък гейовете не могат да заемат общински постове и т.н.

  Капиталистическа децентрализирана анархия, с обща армия и външна политика.

  Така ако продължава, след 10 години ЕС и САЩ ще си приличат не само поради интеграционните процеси в ЕС, но и поради процесите на децентрализация в САЩ. Т.е среща "по средата" един вид, докато едните се сливат, а другите--разливат.

 24. 24 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 613 Весело

  Като им чета гласуваните закони и си казвам: "Да им имам проблемите"

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK