В Босна назрява мигрантска криза, но Европа я подценява

В Босна назрява мигрантска криза, но Европа я подценява

© ReutersВ Италия миналата година влязоха 120 хил. мигранти, но за последните 10 месеца са със 100 хил. по-малко и значително под стигналите Испания от началото годината над 47 хил. души. През Босна и Херцеговина преминалите засега са по-малко - около 21 хил. души до 4 ноември според властите в страната, а днес останалите на територията ѝ са десет пъти по-малко.


Балканската държава обаче е много по-труднодостъпна, например заради планинския си релеф и бреговата ивица (едва 20 км). Делът на влезлите, съпоставен с населението (3.75 млн. души), е значително по-голям, отколкото в средиземноморските държави, макар по-малък процент да останата в страната. Друга разлика с Испания и Италия, а и с много от страните от Западнобалканския маршрут отпреди три години: особената ѝ структура я прави по-уязвима от останалите.


Дори статистиката за 2500 мигранти на нейна територия към 8 ноември не е надеждна: данни на неправителствени организации, цитирани от "Болкан инсайт", сочат, че само в Унско-Санския кантон на границата с Хърватия към момента има между 4000 и 5000 души; толкова според полицията са били и новопристигналите в Бихач, най-големия град в кантона.
Властите в Сараево съзнават това. Административният и етнически баланс, заложени в Дейтънското споразумение, обаче често ги правят безсилни, докато пристигащите в последните седмици неочаквано се увеличиха..


Докато лидери като унгарския премиер Виктор Орбан водят кампания срещу несъществуващи в страната им мигранти в името на "християнска идентичност", за Босна въпросът не е нито религиозен, нито културен: ще дадат ли те тон на следващата миграционна вълна в Европа? А ако се наложи да изчакат, преди да го направят догодина, как ще изкарат зимата и ще отприщят ли нова криза?


Проблемът в институциите


Престъпността сред мигрантите е съвсем малка част от проблема. Официалните данни засега не съобщават за множество престъпления, извършени от новодишлите - едва 53 от 998 за тази година. В кантон Сараево, където всеки ден пристигат много мигранти и бежанци, от 3125 престъпления, регистрирани за 9 месеца тази година, като заподозрени са докладвани едва 19 души.


Такива притеснения имаше в Република Сръбска, откъдето влязоха повечето мигранти и управляващите използваха ситуацията в кампанията на тогавашния президент Милорад Додик (спечелил място в босненското президенство миналия месец). Има ги обаче и в другата единица на Босна - Федерация Босна и Херцеговина - където преобладава мюсюлманското население. Тук унгарското представяне на притока като "сблъсък на християнска и мюсюлманска цивилизация" отсъства напълно - на дневен ред са практически, битови и хуманитарни въпроси.


Босна не е Унгария, но не е и Сърбия и то не само защото не може да управлява международна криза като мигрантската с минимални щети за себе си, както направи Белград през 2015 г. Устройството ѝ всъщност би я направило уязвима, ако миграционният натиск се усили.


В Босна назрява мигрантска криза, но Европа я подценява

© Reuters


В резултат на случилото се полицейските служби на различни нива в Босна и Херцеговина започнаха много активно да търсят начини за сътрудничество. Сложната конституционна и законова система, включително заради границите на правомощията им в различни кантони и единици, усложни задачата. Всяка единица и всеки кантон имат свои министерства за сигурността и вътрешния ред и полицейска йерархия в тясно определени граници. Тези йерархии са паралелни, а не пирамидални - 16-те структури се развиват по собствена логика. директорът на националното Федерално управление на полицията Драган Лукач например няма правомощия да работи с полицейски комисари във Федерацията.


Отговорността за мигрантите непрекъснато се прехвърля между различни институции на кантонални и федерални нива в страната. Затрудняват се в съвместната си работа и местните власти. Разстоянието между Велика Кладуша и Бихач е едва 78 км, но те работят трудно заедно. В босненската гранична полиция, обратно, йерархията съществува, но недостигът на кадри е проблем - институцията съобщи миналия месец, че ѝ трябват още поне 526 души, за да охранява границите си.


Босненските власти все пак не стоят със скръстени ръце. Полицията превози десетки мигранти от хърватската граница към нов център в северозападната част на страната. Принуди я да се задейства обаче напрежението, което възникна там. Миналата седмица част от мигрантите, чакащи на границата, обявиха гладна стачка, след като босненската полиция ги помоли доброволно да се преместят в център за настаняване. Някои запушиха устите и очите си с тиксо. Последаха и сблъсъци с хърватската полиция, а фотограф на "Ройтерс" публикува снимки на сблъсъци, които според агенцията са предизвикаи от мигрантите.


Местни медии също писаха, че чакащите на границата започнали да замерят с камъни хърватски полицаи, а в онговор те използвали бухалки и сълзотворен газ. Една от жените, участвали в сблъсъците, бе ранена по данни на босненските власти. По-късно регионални медии цитираха хърватския премиер Андрей Пленкович, уверил репортери, че полицията ще пази границата, без да пренебрегва международните и хуманитарните закони. Той добави, че изграждане на стена по границата не е на дневен ред в момента. Хърватия трудно би предприела такава стъпка в момент на деликатни отношения с властите в Сараево - Загреб правеше изявления в подкрепа на загубилия кандидат за президент от хърватите, Драган Чович, който доскоро заемаше поста и който оглавява босненския клон на управляващите Хърватия консерватори.


"Не знаят какво е зима"


В граничния Унско-Сански кантон, край град Велика Кладуша, мигранти и бежанци са оставени да се оправят сами, в санитарни и хуманитарни условия отвъд всякакви граници, в импровизирани палатки от найлон, без достъп до електричество и водоснабдяване.


"Всеки човек там има проблем, огромен проблем. Понякога няма храна, но там не се и живее за 15 дни или месец", казва за телевизия N1 Рашид Кан от Бангладеш. Хуманитарните организации там са малко, трудно помагат на всички. С тях обаче е директор на училище във Велика Кладуша, според която ситуацията е "агония без край".


"Въобще нямат представа. Като им покажа на снимки каква е зимата, те казват "не". При нас иде зима, когато стане октомври, а премръзнал и гладен човек е способен на всичко. Досега всичко минава без големи инциденти, но вярвайте - загрижена съм. Без системно решение нещата ще ескалират." Притеснява се, че се задава хуманитарна катастрофа и няма да има значение кой е прав и кой - не в отношението към мигрантите. "Евронюз" пък разказа за мигранти, готови да влизат в минни полета, защото знаят, че полицията няма да е там.


Мигрант в Бихач, май 2018 г.

© Associated Press

Мигрант в Бихач, май 2018 г.


Международната организация за миграция признава, че в момента "нищо" не може да направи. Дори броят на намиращите се в страната около 5000 души да отговаря на действителността, според организацията в момента влизат по 1000 на седмица, а капацитетът за настаняване, изграден от босненските власти, вече е достигнат.


"Голямата игра"


Изглежда, останалите в Босна мигранти не послушаха и генералния секретар на ЕС по въпросите на външните работи Йоханес Петерлинк. Той заяви в началото на миналата седмица, че поелите към Европа граждани на страни от Близкия изток и Африка са избрали "грешния път" към ЕС. Австрийският дипломат, чиято страна председателства Съвета на ЕС до края на годината, каза, че Виена не приема нелегалната миграция като пример, който "може и трява да бъде следван".


И в самата Босна има се чуват гласове срещу миграцията. Такъв е проф. Сей Рамич, съветник в местната власт на Бихач, който също така управлява група във "Фейсбук" на име "спрете инвазията на мигрантите! Сдружение на граждани на Бихач". Рамич нарича преминаващите "икономически мигранти", без да ги обвинява, но ги нарича част от "по-голяма игра", без да пояснява. (Самите те според радио "Свободна Европа" наричат пътуването си "играта" - някои са в Босна след редица опити да преминат през други страни като Италия). Твърденията му отговарят на представата в Европа за икономически мигранти - според агенцията за въпросите на чужденците в Босна най-много от началото на годината са дошлите от Пакистан (6910 души), Иран (3373 души), Сирия (2529 души), Афганистан (2431), Ирак (1874) и Либия (760).


Повечето гласове "за" затваряне на вратите обаче идват отвън - от издания, които опитват да убедят читатели и последователи в социалните мрежи, че Босна е поредният пример за "мигрантска инвазия" - или от Република Сръбска, където малцина се задържат. Напрежение нагнетяват и консервативни хърватски медии, които истерично пишат за "инвазия" на мигранти през границата.


За най-засегнатите от миграцията райони проблемът е друг - в неизвестното. Собственик на пицария във Велика Кладуша разказва за "Осерваторио Балкани е Кауказо," че макар всеки ден да предлага храна на мигранти с помощта на местните, босненците, които познават войната, са се "уморили" от тази ситуация.


Фотогалерия: Босна влезе в маршрута на мигрантите >


В репортаж след посещения във Велика Кладуша и Бихач журналистът Джовани Вале разказва, че местните жители се питат дали ЕС не е прехвърлил "защитата" на външните си граници на Босна и дали тъкмо това не е цената, която се очаква от страната да плати за членство. "Това е див запад, в който мигрантите се местят от една граница до друга абсолютно нелегално, докато за босненците остава отговорноста да контролират притока."


Цитирана е и история от в. "Ла Стампа" - репортаж от италианската страна на границата за системното връщане на мигранти от Италия към Словения (през Триест), от Словения - към Хърватия и от Хърватия - към Босна.


Въпросът за "голямата игра" на миграцията все пак остава уместен: Испания опитва да овладее мигрантския приток, а в Италия сегашното правителство рязко затвори вратите за новодошли. Западнобалканският маршрут отпреди няколко години в момента не се използва - той изгуби значението си след сделката между ЕС и Турция от март 2016 г.


Когато обаче една врата към Европа се затвори, винаги се отваря друга. Решенията, които ще вземат Сараево, Загреб и Брюксел сега, ще определят дали новият западнобалкански маршрут, появил се тази година, ще остане важен за трафикантите. От друга страна, фактът, че Босна и Херцеговина е извън ЕС, че често е блокирана от вътрешни проблеми и изглежда като най-слабото звено на Западните Балкани, я прави удобен "заден двор" на ЕС за мигранти, какъвто някои европейски държави искаха да има извън съюза, но или на полуострова, или в Северна Африка.


Освен от Брюксел и Сараево обаче въпросът дали на Балканите ще се появи нов маршрут през следващата година зависи и от лютата босненска зима. .


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (47)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1618 Неутрално

  Нелегалните имигранти били извършели САМО 53 престъпления.Е та малко ли е това -така се отблагодаряват на жителите на държавата,която ги е приютила.Т.е на всеки 100 бежанци се върши по едно престъпление.Ами ако не са само 5000,а са 50 хиляди.Тогава САМО 530 престъпления ли ще са?

 2. 2 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2725 Неутрално

  Европа,(разбирай Меркел и Макрон),не подценяват кризата,напротив - те целенасочено я предизвикаха!...

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 4. 4 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2725 Весело

  До коментар [#3] от "aleks ivan":

  Да де,нали точно това казвам - Меркел и Макрон целенасочено дестабилизират Европа защото в мътни води лесно се лови риба...

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 6. 6 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2725 Неутрално

  До коментар [#4] от "deaf":Да, да, те целенасочено водят политика, при която разни рубладжийски партии и лидерите им с алтернативнодесни наклонности набират популярност?? Дообре 🙄ПП: виж думата "логика" в речника 🤓
  —цитат от коментар 5 на aleks ivan  До коментар [#5] от "aleks ivan":

  Не е луд тоя който яде зелника,а който му го дава. Меркел и Макрон му поднасят на тепсия зелника на Путин. Защо да не се възползва. Ако нямаше тази извратена простотия с приемането на милиони АРАБСКИ и МЮСЮЛМАНСКИ мигранти,(те бяха "бежанци" в началото,ако си спомняш!),Путин нямаше да може да мъти водата...

 7. 7 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 285 Неутрално

  Авторът "политкоректно" не споменава, че мигрантите се чувстват по-комфортно в мюсюлманските части на Босна. Преди 2 месеца бях в горецитирания Бихач и видях сравнително емпатичното отношение на местните към братовчедите по вяра.

  Спечелихме битка, но не и войната!
 8. 8 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 279 Неутрално

  В Босна повечето мигранти са като у дома си.Еднаква религия и вой на мюезин , спонсориран от Саудитска Арабия

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 9. 9 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1840 Неутрално

  Европа устойчиво са ислямизира и Сорос със сигурност вида бутилка след бутилка шампанско по този повод. Тукашните неолиберали със сигурност правят същото и с охота ще нахлузят тюрбан или фес, когато му дойде времето. Важното е да сме мулти-култи и в крак със съвременните тенденции, при които белият мъж е враг номер едно на човечеството.

 10. 10 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 931 Неутрално

  Заплахата от исляма не е за подценяване, след години ще я усетим !!!

 11. 11 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5736 Неутрално

  Мигранти, маршрути, трафик, нелегално, противозаконни, престъпност, помощ, храна, културни особености, скрити общества, религия...
  От другата страна - 3% от мигрантите са си намерили работа в последните 2 години

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 12. 12 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2315 Неутрално

  Въх, какъв голям и състрадателен материал по темата.

 13. 13 Профил на Rex
  Rex
  Рейтинг: 1088 Неутрално

  Всеки човек там има проблем, огромен проблем. Понякога няма храна, но там не се и живее за 15 дни или месец", казва за телевизия N1 Рашид Кан от Бангладеш

  А мога ли да попитам като какъв го дири там Рашид Кан, и отде накъде Европа ще има грижа за хора като него, ако и да са репресирани в собствената му страна/ 99 процента от тях не са / . Кеф му Индия , кеф му Пакистан. Все топли места със население което говори езика му и споделя ценностната му система.

 14. 14 Профил на оuzo
  оuzo
  Рейтинг: 480 Неутрално

  Мале колко много лекари и инжинери! Айде честито на европейските ценности. Орбан ще разруши обединена Европа, като не желае да помагат в изграждането на прогреса.

 15. 15 Профил на mastikata
  mastikata
  Рейтинг: 687 Неутрално

  ....Орбан ще разруши обединена Европа, като не желае да помагат в изграждането на прогреса.
  —цитат от коментар 14 на оuzo


  Орбан е мафиот начело на фашизоидна "мека" диктатура - ако бяха само мигрантите с мед да го намажеш - цяла Европа щеше гласно или негласно да го подкрепя.

  Граждани бият ПРАСЕТА брат!
 16. 16 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6043 Неутрално

  В мюсюлманската част на Босна, расте цирей...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 17. 17 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3663 Любопитно

  До коментар [#9] от "Читател":

  Какво хубаво заглавие, нали....?
  Европа подценявала......

  Нищо не подценява Европа, а изчаква проблема да "узрее" едно хуууубаво.....и после да почне да събира плодовете, от които толкова много се нуждае......
  Ето това е традиционната европейска Гео политика.

  Bukalemun
 18. 18 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2598 Неутрално

  В граничния Унско-Сански кантон, край град Велика Кладуша, мигранти и бежанци са оставени да се оправят сами.

  Интересно на местното население дали някой му помага?

  Да се връщат на топло от там от където са дошли.

 19. 19 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2626 Неутрално

  Кой от изобразените предпочитате да ви обогати най-напред?

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 20. 20 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1953 Неутрално

  Там нещата наистина са особени. Ние съвсем справедливо наблягаме на това, че искаме да запазим идентичността си като религия и цивилизация и имаме правото да вземем мерките за това. Там обаче си е същата религия, като цивилизационен модел и поведение не я знам обстановката в Босна за да преценя.

  въобще крайно врече е да се престане с лицемерието с тези "бежанци". Ясно и категорично да се каже, че става дума за икономически мигранти които се опитват НАСИЛСТВЕНО и НЕЗАКОННО да влязат в страните от ЕС паразитирайки върху социалните им системи. Което ще доведе до разрушаването на системите на държавите оказващи това гостоприемство, а в перспектива промяна и на цивилизационият модел и етнически състав. Накратко, че е бедствие от което трябва да се предпазим с цената на безкомпромисни мерки.

  Трябва цялостно да се промени идеологията на решаване на този проблем. Като се набляга на решаването на проблемите на мястото на възникването им. Разселването на "бежанците" по целият свят означава и разселване на проблемите им. Когато има епидемия се изолира огнището на епидемията, не да се транспортират болните по целият свят. Същото е и с тези бежанци.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 21. 21 Профил на peen40
  peen40
  Рейтинг: 545 Неутрално

  Глупости, проблема с бежанците е силно преувеличен. Всява се страх и психоза от разни популисти (подпомогнати от силите на Злото в Москва) с цел дестабилизация на Европа 😡
  —цитат от коментар 3 на aleks ivan


  Алекс не вървят тия глупости,дето ги пишеш в България

 22. 22 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1618 Неутрално

  Там нещата наистина са особени. Ние съвсем справедливо наблягаме на това, че искаме да запазим идентичността си като религия и цивилизация и имаме правото да вземем мерките за това. Там обаче си е същата религия, като цивилизационен модел и поведение не я знам обстановката в Босна за да преценя. въобще крайно врече е да се престане с лицемерието с тези "бежанци". Ясно и категорично да се каже, че става дума за икономически мигранти които се опитват НАСИЛСТВЕНО и НЕЗАКОННО да влязат в страните от ЕС паразитирайки върху социалните им системи. Което ще доведе до разрушаването на системите на държавите оказващи това гостоприемство, а в перспектива промяна и на цивилизационият модел и етнически състав. Накратко, че е бедствие от което трябва да се предпазим с цената на безкомпромисни мерки.Трябва цялостно да се промени идеологията на решаване на този проблем. Като се набляга на решаването на проблемите на мястото на възникването им. Разселването на "бежанците" по целият свят означава и разселване на проблемите им. Когато има епидемия се изолира огнището на епидемията, не да се транспортират болните по целият свят. Същото е и с тези бежанци.
  —цитат от коментар 20 на Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП


  Това,че имат една религия не означава,че манталитетът и културата на босненците е една и съща с тези на афганистанци,нигерийци,араби . Босненците са светски настроени, докато за другите религията е всичко.
  Ако ги групираме по религия е все едно да приравним някой циганин християнин с датчанин.Аз прилика не намирам.

 23. 23 Профил на silverman
  silverman
  Рейтинг: 621 Неутрално

  Да се връщат там от където са дошли и където няма зима!!! Не разбирам защо е тази сърцерадирателна статия на заглавна страница??? За да стигнат до Босна са минали през други европейски държави! Изходът е в плътно затваряне на външните граници на Европа!

 24. 24 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1953 Неутрално

  До коментар [#4] от "deaf":Да, да, те целенасочено водят политика, при която разни рубладжийски партии и лидерите им с алтернативнодесни наклонности набират популярност?? Дообре 🙄ПП: виж думата "логика" в речника 🤓
  —цитат от коментар 5 на aleks ivan


  Естествено че е целенасочено. Нали самата Меркел каза "Идвайте!".

  Че това ще предизвика възход на антиемигрантските партии, че политическите противници ще се възползват от такава безумна грешка е елементарно за предвиждане, дори дете ще го съобрази. Само че тя просто е решила да плати тази политическа цена за постигане на определени геополитически цели. Тя си го каза директно когато злорадо заяви "Каквото и щете да говорите те ВЕЧЕ са тук!".

  Е, кой е виновният? Меркел която създава повода или тези които се възползват от него? Ако Меркел не беше вкарала тези нашественици в Европа щяха ли Путин и антиемигрантите да имат повод за атаки?

  въобще примитивизма на тези които се смятат за културен елит на западната цивилизация с широко пропагандираните си либерални ценности е наистина смайващ. Лепнат едно етикетче разчитайки на първосигналните реакции и смятат, че останалите са глупаци и не могат да видят как ги манипулират.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 25. 25 Профил на Светозар Христов
  Светозар Христов
  Рейтинг: 375 Неутрално

  " "Всеки човек там има проблем, огромен проблем. Понякога няма храна, но там не се и живее за 15 дни или месец", казва Рашид Кан от Бангладеш. "
  =================================================================

  Толерастката статия пропуска да каже, господин Рашид Кан от Бангладеш, кой го е викал тук и с какво ние сме му длъжни ?
  Бангладеш и Пакистан не са ни били колонии и ние нямаме никакви задължения към тях. На тези хора ние не им дължим нищо. Ние не можем да приемем цяла Африка и половин Азия в Европа. А ако стане, ще се превърнем в същата кочина, от която идват тези " мигранти ". Когато паразитите станат много гостоприемника умира.

 26. 26 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1953 Неутрално

  Това,че имат една религия не означава,че манталитетът и културата на босненците е една и съща с тези на афганистанци,нигерийци,араби . Босненците са светски настроени, докато за другите религията е всичко.
  Ако ги групираме по религия е все едно да приравним някой циганин християнин с датчанин.Аз прилика не намирам.
  —цитат от коментар 22 на Мусаши


  Аз затова и казах, че нямам информация и затова не заемам позиция. След като цивилизационно са различни и по-напреднали логичният извод е, че те биха искали да се предпазят от тази напаст. И в това трябва да им се помогне. Но не в устройването на тези "бежанци" защото това само ще стимулира нови да идват. А в предпазването на Босна от нахлуването им. И в екстрадирането на вече промъкналите се.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 27. 27 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1618 Неутрално

  До коментар [#26] от "Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП":

  Точно .Виж,че и Албания,която е предимно мюсюлманска не се съгласи да има лагери за бежанци на нейна територия. Никой не ги иска в Европа освен шепа малоумни политици и НПО-а, спонсорирани от Сорос .

 28. 28 Профил на Поручик Балканец
  Поручик Балканец
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Хърватите без стрелба, та дори и само със стоп патрони, няма да се оправят.

 29. 29 Профил на inatlivka
  inatlivka
  Рейтинг: 499 Любопитно

  Как са ги налазили тия хлебарки, баси?! Да се черпи от опита на Израел и Австралия иначе няма отърване от тая напаст!

 30. 30 Профил на npocmaka
  npocmaka
  Рейтинг: 476 Неутрално

  Мюсулманският свят в момента и особено Саудитска Арабия и Иран като двете най-влиятелни в религиозно отношение държави не допринасят с нищо или с много малко за човешкото развитие. Единствено с изключение на нефта и газта която продават (и за което нямат особен принос).

  И за това е виновна религията им ,която заклеймява всичко различно , подтиска всякаква свободна мисъл (и за мен е парадоксално защо разни леви движения на запад ги подкрепят толкова , особено в контекста на различното им отношение към жените).

  От там извират индивиди със слабо светско образование (целият им интелектуален капацитет е зает с наизустяването на корана) , високомерно отношение към "неверниците". На всичкото отгоре религията им ги стимулира да се размножават.

  Нямам желание желание Европа да се превърне в интелектуалната и ландшафтната пустиня която представлява ,като цяло ислямският свят.

 31. 31 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7363 Неутрално

  Нищо не може да се направи, докато не тръгнат към Австрия, Унгария и Чехия.

 32. 32 Профил на Vøxy
  Vøxy
  Рейтинг: 924 Неутрално

  До коментар [#3] от "aleks ivan":

  и как не е проблем да напълниш страната си с необразовани радикализирани ислямисти, които не искат да се интегрират, не искат да спазват светските норми и искат да наложат своите ценности и идеали на всички останали, нищо че същите ценности са довели до разпад на държавите им. Доброто образование е най-важното нещо за всеки един човек и липсата на такова да не ти е проблем говори много за пишещия.

 33. 33 Профил на ciaran
  ciaran
  Рейтинг: 436 Неутрално

  За какво справяне става дума след като голямото мнозинство от нелегалните са без право на статут? Товарят ги на самолетите и хайде обратно! Чудя се за какво ги държат там след като депортацията е хем по-евтина, хем съобразена с международните закони.
  Тези с право на статут са малко и те има къде да бъдат настанени.

 34. 34 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 1109 Неутрално

  Леле, цял ферман нищоказване.

  Хем назрява мигрантски проблем, хем мигрантите от статията излиза, че не са проблемни...

  :)

  Ей, това хем да виждаш проблем, хем да казваш, че проблема не е в съществуването на мигрантите влизащи незаконно, нагледно показва как седиш на два стола- единия е журналистиката, другия фондацията която финансира медията ти...

  :)

 35. 35 Профил на Dimitar Nekov
  Dimitar Nekov
  Рейтинг: 70 Гневно

  Границите на Европа трябва да се охраняват строго, при нужда: с оръжие. Нашествие с бъклица и баница не се спира - още от времето на кан Тервел го знаем. Европа не е длъжна да приема цялата тази напаст, да я храни и да и търпи диващините. Дори някогашният колониализъм не е никакво оправдание, защото ако има някакви следи от цивилизованост в Третият свят, те идват именно от "лошите колонизатори". Да си спомняме ли за масовото канибалство в Негрия - някога? Или за това, че в Индия са изгаряли жива вдовицата заедно с починалия и мъж, докато англичаните не са се намесили и не са започнали да бесят участващите в тая "културна традиция"?
  Рано или късно ще се стигне до куршумите и колкото по-рано, толкова по-добре. Например ако още в началото на нашествието през морето патрулните кораби бяха потопили няколко гемии - какво? - Щяха да се издавят няколкостотин-хиляда нигъри, а другите нямаше да смеят да припарят !!! Сега на година се давят по 3-4 000, макар че предателите от НПО-тата ги спасяват.

 36. 36 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 1109 Неутрално

  До коментар [#30] от "npocmaka":

  Не сравнявайте Иран със Саудитска Арабия. В първата има избори, където печелят и реформаторите, жените имат право да гласуват, жените СА част от парламента като народни представители... в Иран изповядват всички съществуващи религии без изключение (юдаизъм и сунитски ислям също, да не говорим за християнство). Евреите имат своя партия и са представени в парламента също...

  Сега ми посочете кое от това е налице в Саудитска Арабия. посочете ми и колко джамии на балканите е спонсорирал Иран? Колко шиитски джихадисти са воювали в Босна? Колко шиитски джамии има там? Колко шиитски атентата са станали в Европа през последните 10-тина години?

  Когато сляпо слагате знак за равенство, е хубаво преди това да знаете някакви факти... друже.

 37. 37 Профил на deacon
  deacon
  Рейтинг: 383 Гневно

  Авторът да стяга багажа и да ходи да ги храни,пои,топли и олабва.Стига с тази пропаганда,бре!

 38. 38 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Босна е една абсурдна държава. Самата тя като такава е криза. Следващата ислямска държава на балканите, след като нато летя луфтвафе на косоварите. Нали така, signora mogherini? Защо отидохте на барикадата за албанците в македоноя, дето изпяха албанския химн в македонския парламент? Какво щяхте да направите, ако от алто адидже (австрийци) изпеят в италианския парламент Land der Berge(австрийския химн)? Или това е друга тема, извън задокеанските опорки?

  Мърфи е оптимист!
 39. 39 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2400 Неутрално

  Европа продължава да спи.

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 40. 40 Профил на Митко Палаузофф
  Митко Палаузофф
  Рейтинг: 604 Неутрално

  Аз лично не харесвам цветнокожите. Мъришат ми, намирам ги за прости и нахални. Въобще, не ми е приятно да се навъртат около мен и близките ми. Даже кучетата ги лаят : бау-бау-бау... Допускам, че и други хора мислят лкато мен - можете ли да ме ориентирате дали е създадсена някаква организация от съмишленици, която полага усилия за да предотврати появата на още и още цветнокожи? Бих искал да се присъединя.

 41. 41 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1526 Неутрално

  Босненци да оставят тези натрапници да постудуват една зима на минусовите температури. После да ги пратят обратно по родните места. Веднъж пристигнали у дома, пишман имигрантите ще разкажат на сънародниците си какъв студ са брали и няма да посмеят да отидат.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 42. 42 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2307 Неутрално

  До коментар [#30] от "npocmaka":

  много хубаво сте описали какво представляват бежанците колега ,възмущавате се на неграмотността им , но какво предлагате като разрешение ,всички само се възмущаваме ,но от там нататък нищо , какво правим и каква стратегия имаме за утре ,когато примерно ББ няма да е на власт и няма да имаме толкова добър и пряк контакт с Ердоган и Турция ,които сега спират донякъде напъна .

 43. 43 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 334 Неутрално

  До коментар [#40] от "Митко Палаузофф":
  Преиграваш

  Мърфи е оптимист!
 44. 44 Профил на byrd
  byrd
  Рейтинг: 303 Неутрално

  Малко съчувствие към тези хора! Не виждате ли на снимките изтерзани жени и деца?
  Или само виждате кривите мюсюлмански зурли!

 45. 45 Профил на qqa38518955
  qqa38518955
  Рейтинг: 272 Неутрално

  До коментар [#3] от "aleks ivan":

  ха ха ха х а,надявам се че това е ирония(сарказъм),иначе само мога да те съжалявам и презирам ако наистина го мислиш

 46. 46 Профил на qqa38518955
  qqa38518955
  Рейтинг: 272 Неутрално

  До коментар [#38] от "султана глаушева":

  могерини я боли фаа за италия

 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK