Тръмп в Париж: "Америка на първо място" означаваше "Америка сама"

Тръмп в Париж: "Америка на първо място" означаваше "Америка сама"

© Christian Hartmann, ReutersЗа президента Доналд Тръмп в Париж "Америка на първо място" до голяма степен бе равносилно на "Америка сама".


На церемонията по отбелязването на стогодишнината от края на Първата световна война президентът, който гордо се самоопределя като "националист", бе изолиран дори на континент, където неговата марка популизъм е във възход.


Той започна визитата си с критичен коментар в "Туитър" срещу призива на френския президент за създаване на европейски отбранителни сили, пристигна на някои от проявите сам и прекара повечето време извън общественото полезрение, в резиденцията на американския посланик в центъра на Париж. Той изслуша поучителни слова за опасностите от националистическата изолация, а после си тръгна за САЩ точно при откриването на Парижкия форум за мир. Визитата показа ясно, че близо две години след встъпването си в длъжност Тръмп е сложил драматичен край на следван от десетилетия подход във външната политика на САЩ, което порази американските съюзници.
Френският президент Еманюел Макрон предупреди, че "старите демони", довели до избухването на Първата световна война и до смъртта на милиони хора, отново си пробиват път. Макрон, който призовава за връщане към пренебрегнатите от Тръмп многостранно сътрудничество и международни организации, отправи едва прикрит укор към тръмпизма на основната проява през уикенда - събирането на десетки лидери при гроба на Незнайния воин в подножието на Триумфалната арка за отбелязването на един век, откакто оръжията са замлъкнали в световната война, отнела живота на милиони. Точният момент, в който е приключила войната, бе отбелязан с камбанен звън и прелитане на изтребители.


Под погледа на Тръмп и на други лидери Макрон разкритикува надигането на популизма в САЩ и Европа и призова колегите си да не обръщат гръб и да не гледат само собствените си проблеми. "Патриотизмът е точно обратното на национализма: Национализмът е предателство спрямо патриотизма", заяви Макрон и добави, че когато държавите поставят своите интереси на първо място и си кажат "Кого го е грижа за другите!", те "заличават най-ценното нещо, което една държава може да има - моралните й ценности".


След като Тръмп си тръгна, германският канцлер Ангела Меркел, която обяви неотдавна, че няма да се кандидатира за преизбиране, отправи пламенен призив за глобално сътрудничество на форума за мир. Тя добави, че Първата световна война е показала "ясно до какви катастрофални последици може да доведе липсата на компромис в политиката и дипломацията".


Тръмп в Париж: "Америка на първо място" означаваше "Америка сама"

© Benoit Tessier, Reuters


Тръмп, който демонстрира много слаба търпимост към широки, многостранни споразумения, седя през повечето време с каменно изражение, докато слушаше Макрон, представящ се за преграда в Европа пред надигащите се националистически настроения, обхванали Унгария и Полша, наред с други страни.


Тръмп все пак влезе в контакт с колегите си, като отиде на общата вечеря в музея "Орсе" в събота, на която Макрон бе домакин, и на обяд в неделя. Той прекара и известно време с Макрон в събота, когато двамата изразиха пред репортери желание за по-справедливо поделяне на разходите за отбрана.


Но според добре осведомени източници Тръмп е бил лаконичен при някои от срещите си на четири очи със световните лидери. Един от тези източници, пожелали анонимност, тъй като не им е разрешено да обсъждат частни разговори, описа президента като "кисел".


Символиката при посещението на Тръмп нямаше как да бъде по-ярка. Той не присъства в най-запомнящите се снимки от уикенда: тази на вървящите един до друг световни лидери под дъжда, когато камбаните, отбелязващи момента на спирането на боевете в 11 часа на 11 ноември 1918 г., спряха да бият.


Президентът и първата дама Мелания Тръмп пътуваха към мястото на възпоменателната церемония отделно от другите лидери, които отидоха там заедно с автобус от Елисейския дворец. Говорителката на Белия дом Сара Сандърс посочи, че така изисква протоколът за сигурност.


Докато кортежът на Тръмп преминаваше по отцепения булевард "Шан-з-Елизе", гола жена успя да се промъкне през охраната и да изтича на пътното платно с викове "фалшив миротворец". На гърдите й бяха написани думите "фалшив" и "мир".


Тръмп в Париж: "Америка на първо място" означаваше "Америка сама"

© Carlos Barria, Reuters


Полицията залови жената и кортежът продължи по пътя си невъзпрепятстван. Феминистката активистка организация "Фемен" пое по-късно отговорност за демонстрацията.


Руският президент Владимир Путин, който също пътуваше самостоятелно, се здрависа с Тръмп, направи му одобрителен знак с вдигнат палец и го потупа по рамото при пристигането си. Тръмп отговори с широка усмивка.


Съветникът по националната сигурност Джон Болтън бе казал, че Путин и Тръмп ще се срещнат в Париж, но че ще разговарят официално по-късно този месец на срещата на върха на Г-20 в Буенос Айрес. Представител на Кремъл каза по-късно, че американски и руски длъжностни лица са решили да се откажат от плановете си за среща в Париж, след като френски представители са възразили.


Тръмп, който води предизборната си кампания под лозунга "Америка на първо място", отблъсна европейските си съюзници с действията си. Той наложи мита на Европейския съюз, извади САЩ от Парижкото споразумение за климата и от иранската ядрена сделка. Той намекна, че може да изтегли САЩ от НАТО, ако държавите членки не увеличат значително разходите си за отбрана. Желанието на Тръмп да се разбира с руския лидер - въпреки намесата на Русия в изборите през 2016 г. и многото други агресивни действия през последните години, обезпокои тези, които виждат в Русия нарастваща заплаха.


Също така Тръмп се самоизтъкна многократно като "националист" въпреки критиките, че тази дума има негативни конотации. Тръмп защити употребата на термина на конференция миналата седмица. "Знаете ли какво значи тази дума? Аз обичам нашата страна!", каза той. И добави: "Има националисти. Има глобалисти. Аз обичам и света и нямам нищо против да помагам на света, но първо трябва да направим страната си по-силна. Имаме много проблеми."


Но Тръмп не подхвана темата с разделението, когато отдаде почит на американските и съюзническите войски, загинали през тази "ужасна, ужасна война", след която Америка става световна сила. "Събрали сме се тук, на това свещено място, за да отдадем почит на храбрите американци, дали живота си в тази мощна борба", каза Тръмп на американското военно гробище и мемориал "Сюрен" в предградията на Париж, където са погребани над 1500 загинали във войната американски войници. "Наш дълг е да запазим цивилизацията, която те са бранили, и да опазим мира, за който те великодушно са дали живота си преди един век", каза той, след като прекара известно време сам сред белите кръстове, държейки черен чадър.


Той изнесе речта си по случай Деня на ветераните ден след като бе разкритикуван, че не е посетил в събота друго американско гробище на около 100 км от Париж, защото хеликоптерът му не можел да излети заради дъжда. Няколко високопоставени представители на администрацията, включително началникът на кабинета на Белия дом Джон Кели, отидоха вместо президента, а Тръмп остана в резиденцията на посланика.


Тръмп произнесе речта в момент, когато други лидери се бяха събрали на Парижкия мирен форум, който цели да възроди колективното управление и международното сътрудничество в справянето с глобалните предизвикателства. След това отлетя обратно за Вашингтон.


Франция е била епицентърът на Първата световна война, първия глобален конфликт. Нейната роля на домакин на основната възпоменателна церемония подчерта гледната точка, че светът не трябва да залита отново във война, имайки предвид бързия и катастрофален начин, по който го прави с Втората световна война. /БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (56)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 699 Неутрално

  Ние нямаме президент който да е лидер на демократичния свят.

  Джон. '17

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 2. 2 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 699 Неутрално

  а имаме ует нудъл.

  Бат Арни '18

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 3. 3 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  Тръмп е търговец бе, хора.
  Не го интересуват глобалистките идеологии.
  Явно и при консерваторите мисленето е същото, все пак той е техен президент.
  Европа трябва да поставя акцент на търговските отношения и да си гони интересите.
  Колкото до собствени въоръжени сили, идеята е добра, но трябва да се обсъжда в широк формат в ЕС, преди да се коментира със САЩ. Все пак сега Нато изпълнява тази функция.
  А Макрон трябва да престане да се държи като разсърдено момченце, което не приема нищо от исканията на националистическите партии, все пак в доста страни вече те имат превес. Трябва да се седне на масата и да се търсят допирните точки.
  Меркел пък вече просто не пее в хора.

 4. 4 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 2528 Неутрално

  ''Америка над всичко'' точно това означава - Америка сама. Тръмп успя да разгневи и настрои срещу себе си целия свят, дори и съюзниците си, налагайки мита върху внасяните в САЩ стоки и като изведе САЩ от редица сключени международни споразумения. САЩ не спазват основни международни принципи и прилагат политика, която е само в техен интерес. Това ще доведе до изолирането на САЩ.

 5. 5 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 4875 Неутрално

  Значи Франция е възроптала Тръмп и Путин да се срещнат? Интересно...

 6. 6 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 338 Неутрално

  Поредния глобалистко-левундерски бълвоч неумело дегизиран като външнополитически анализ. Палачинката се обърна а вие както казваше любимия ви Барак Хюсеин сте On the wrong side of history.

 7. 7 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4302 Любопитно

  "Той (Тръмп) изслуша поучителни слова за опасностите от националистическата изолация, а после си тръгна за САЩ точно при откриването на Парижкия форум за мир."

  Тръмпи Лицемера показа ясно в Париж, че не му пука особено за постигането и поддържането на мирът по света.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 8. 8 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 2886 Весело

  Значи Франция е възроптала Тръмп и Путин да се срещнат? Интересно...
  —цитат от коментар 5 на Велков


  Имат покани от дрогарете Мадуро и Ким за срещи в техните страни.

 9. 9 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1261 Неутрално

  Защо Тръмп ще се окаже историческа фигура

  От коментар на Гидиън Рахман за Financial Times

  Когато Доналд Тръмп говори в ООН миналия месец, аудиторията му се смя. Но се опасявам, че той може да се смее последен. 45-ият президент на САЩ може да остане в историята, като еманация на духа на епохата.

  Първо, той скъса с консенсуса на елита как САЩ трябва да се държи. Предишните президенти или отричаха ерозията на американската сила, или тихо се опитваха да се справят с това. Тръмп го призна публично и опитва да го предотврати. Той използва американската сила открито и брутално, за да пренапише правилата, преди да е твърде късно.

  Глобализацията, реши Тръмп, всъщност е ужасна идея, която отслабва Америка и ерозира жизнения стандарт на американците. След 30 години на стагниращи и падащи реални доходи, хората там се оказаха готови за такава идея. Освободен от нуждата да е учтив, Тръмп заплаши както врагове, така и приятели.

  Също така, Тръмп реши, че по-богат и мощен Китай е лоша новина за САЩ - и стана първият президент, опитал се да спре китайския възход. Дали това е добра идея или не, няма значение, защото е исторически ход, обръщащ 40 годишната политика на САЩ да се опитва да интегрира Китай в настоящия световен ред.

  На домашния фронт, Тръмп беше първият президент, забелязал огромната дупка между общественото мнение и елита - по въпросите на имиграцията, търговията и политиката на идентичността. Той ефективно и безжалостно използва това разделение, говорейки неща, които биха били самоубийство иначе. Инстинктът му се оказа по-добър от този на социолозите.

  Залогът на Тръмп засега печели. Американската икономика се движи нагоре, а китайската се забавя. Върховният съд беше преконфигуриран. Канада и Мексико предоговориха търговското споразумение, а други американски съюзници също показват признаци за съгласие.

  Разбира се, всичко може да се провали. Икономиката да прегрее, при нова криза САЩ да не успеят да координират глобален отговор, инстинктът за рискови действия на Тръмп да доведе до война с Русия, Китай или на корейския полуостров. Но дори това няма да го спре да е историческа фигура.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 10. 10 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  До коментар [#9] от "vxa15365434":

  Доста добър коментар.
  +

 11. 11 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 338 Неутрално

  ''Америка над всичко'' точно това означава - Америка сама. Тръмп успя да разгневи и настрои срещу себе си целия свят, дори и съюзниците си, налагайки мита върху внасяните в САЩ стоки и като изведе САЩ от редица сключени международни споразумения. САЩ не спазват основни международни принципи и прилагат политика, която е само в техен интерес. Това ще доведе до изолирането на САЩ.
  —цитат от коментар 4 на Voiko


  Въх - колко проницателно. Само дето забравяш, че не става дума за Суринам, Екваториална Гвинея или Бутан, които би следвало да се притестяват от изолация а за световния лидер в икономиката, технологиите и отбраната.

 12. 12 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1261 Неутрално

  70% от военната мощ на Запада (НАТО) се предоставя от САЩ, които по брой на население са по/малко от ЕС! Хайде да поспорим дали Тръмп е търговец или грижлив президент.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 13. 13 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 284 Неутрално

  "Той (Тръмп) изслуша поучителни слова за опасностите от националистическата изолация, а после си тръгна за САЩ точно при откриването на Парижкия форум за мир."Тръмпи Лицемера показа ясно в Париж, че не му пука особено за постигането и поддържането на мирът по света.
  —цитат от коментар 7 на Иво


  А коя държава имаше основна роля за разгрома на Ислямска държава?Коя държава хвърли стотици милиарди долари за поддържане на мира в Афганистан?Да не би да е Франция или Германия?

 14. 14 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2781 Неутрално

  каменно изражение на Трамп = дъкфейс

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 15. 15 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 304 Весело

  Феминистките веят ци.и
  а после се борят срещу сексистите.
  Поне на активистката са хубави

 16. 16 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 304 Любопитно

  Без САЩ и двете световни войни може би щяха да приключат по друг начин.
  Или поне щяха да продължат доста по-дълго.
  Та ако не уважават Тръмп,поне да уважават Америка

 17. 17 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  До коментар [#13] от "Мусаши":

  Европа свикна да няма армия, а да се прави, че има.
  Много претенции, но като не си военна сила, трябва и претенциите ти да са съпоставими. Съгласен съм напълно.

 18. 18 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4302 Любопитно

  До коментар [#6] от "lustmord":

  Барак беше любим президент не само на мнозинството европейски лидери, но също така и на мнозинството европейски граждани. Докато твоя фалшив идол Тръмпи Лъжеца е силно недолюбван и неодобряван пак от тези същите европейски политици и граждани.

  Ето нещо по тази тема:

  http://www.pewresearch.org/fact-tank/2017/07/17/9-charts-on-how-the-world-sees-trump/

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 19. 19 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 304 Весело

  До коментар [#14] от "chkn41566335":

  Тихите води са най-дълбоки.

 20. 20 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2781 Неутрално

  До коментар [#16] от "Jesuit":

  не видя ли до сега, че най-големита амриканомразци и антиевропейци са сред първите фенове на Тръмп.
  надяват се че е глупак, който ще отслаби Европа и САЩ.

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 21. 21 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2781 Неутрално

  До коментар [#19] от "Jesuit":

  за мелания ли говориш :) :) :) :) :)

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 22. 22 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 338 Неутрално

  До коментар [#18] от "Иво":

  Дали ще успееш да стоплиш, че външната политика не е като приятелски клуб във Фейсбук, където да си броиш лайковете. Много ясно, че всички конкуренти на САЩ предпочитаха мекотелото Обама отколкото пердето Тръмп, което си отстоява интересите.

 23. 23 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3739 Неутрално

  До коментар [#13] от "Мусаши":

  А коя държава имаше основна роля за разгрома на Ислямска държава?Коя държава хвърли стотици милиарди долари за поддържане на мира в Афганистан?
  =======
  Стига си дърдорил глупости.
  Опиумния бизнес в Афганистан е картел на САЩ, и точно заради това и до днес там се воюва.
  А за американската политика в БИ да напомня ли?
  Днес, Пентагона въоражава терористични групировки под други наименования.
  Последното нещо с което можеш да баламосваш форума, е 'мирната' политика на САЩ по света.....

  Bukalemun
 24. 24 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 2295 Любопитно

  Тръмп се пропуква. Нямам търпение да дойдат следващите избори. Само две години, преди да изритат това недоразумение

 25. 25 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2218 Неутрално

  Малко пресилено е да се каже, че понеже Тръмп стана президент по силата на един протестен вот от страна на белите и по-бедни американци ( което си е малко смешно когато става дума за президент- републиканец), че видиш ли колелата на световната история ще се завъртят обратно.
  Само един бегъл поглед назад в разните времена показва, че историческия ход напред се е забавял, дори спирал, имало е нормалните за всеки обществен процес спадове и възходи, но усреднения път винаги е бил в посока, повече свобода, по-добър живот и повече демокрация.
  Дали на това ще му викаме глобализъм (впрочем той глобализма винаги е съществувал, нали е трябвало дори в древните времена някои хора да си разменят брадвите срещу сол примерно и Марко Поло не е бил пътя до Китай за да се поразходи:)), дали ще му викаме либерастия или прочее измислени и доста глупави названия - все едно. Живота си взема неговото, е за съжаление нашия човешки живот е малко кратичък, та на някои им се случва да живеят в по-тежки, а на други в по-хубави времена.
  Специално последните след ВСВ поколения, особено в последните 30-40 години имат огромен късмет и се случиха в период без война в Европа вече доста години ( мисля че войните в бивша Югославия все пак не бяха най-кръвипролитните и слава Богу не се разпространиха), както и с общия ( да си го кажем ) глобаен подем, така че някакъв спад и колебание в последните няколко години е един миг в исторически план.

 26. 26 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 1244 Неутрално

  Вероятно това е означавало за Тръмп, но на мен ми се дорева, като гледах церемонията в Париж.
  Тръгва Макрон да говори пред всичките световни лидери, застава на "трибунката" и говори половин минута, преди да осъзнае, че няма микрофон. Някаква разрошена дама му донася микрофона с усмивка, все едно са на караоке парти след бачкане и просто всичко е шест.
  Макрон грабва микрофона и говори, говори, говори, говори и говори, очевидно опиянен от собствения си глас, без нищо особено да каже, като накрая цитатите се изразяват в общо три изречение (и с право).
  Излиза някаква певица от Бенин, облечена с африкански стил дрехи, и пее доста невдъхновяващо. Как и защо текстът и самата песен са подбрани и каква връзка имат с Първата световна - тайна ест.
  Тръмп се цупи.
  Меркел слуша дисциплинирано и внимателно.
  Путин и той слуша.
  Вучич го изпраскали от другата страна на седалките, все едно че е от обслужващия персонал (не съм фен на Вучич, обаче във войната е загинала половината сръбска армия, все пак).
  И още, и още и още.
  Та много хора бяха "сами", не само Тръмп.

  Доброто е заразно
 27. 27 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 304 Весело

  До коментар [#21] от "chkn41566335":

  Не бих проявявал неуважение към толкова влиятелен човек с толкова възможности.
  А Мелания е супер жена.
  Сравни я с г-жа Обама. Да му имам вкуса на Барак.

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 29. 29 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2863 Неутрално

  Без САЩ и двете световни войни може би щяха да приключат по друг начин.Или поне щяха да продължат доста по-дълго.Та ако не уважават Тръмп,поне да уважават Америка
  —цитат от коментар 16 на Jesuit  До коментар [#16] от "Jesuit":

  Не ти се разбира защо трябва да уважаваме САЩ за участието им в двете световни войни? Както и да е...

 30. 30 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1261 Гневно

  До коментар [#23] от "eti mehter":

  Стига ислямистка пропаганда от твоя страна! Американците не били кацали на Луната а са направили филм в пустинята остава да кажеш!

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 31. 31 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3739 Весело

  До коментар [#28] от "Мусаши":

  Тази глупост, че САЩ поддържали производството на наркотици в САЩ
  ======
  Говорим си за Афганистан..... :)
  Обуздай си раболепието, че хептен се губи смисъла ти.....
  Повтарям и държа на казаното :
  САЩ е подстрекател номер едно..... на военните катаклизми по света.
  Само не ми искай доказателства, че съвсем ще станеш за посмесище.

  Bukalemun
 32. 32 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1261 Гневно

  Тръм бе сам.
  Само че забравяме, как 2002 същата компания лидери остави Буш сам да се справя с Ирак, а по/късно с Афганистан. Само Великобритания и Полша го подкрепиха.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 33. 33 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3739 Любопитно

  До коментар [#32] от "vxa15365434":

  остави Буш сам да се справя с Ирак....
  ======
  Ти да не би да заплашваш, бе трампет....?
  Буш уби 1 милион цивилни и какво.... мир ли настъпи в Ирак?
  Иракчаните в момента изключително съжаляват че се хванаха на въдицата на САЩ..... и разбраха, че ликвидирането на Саддам е равносилно на национална катастрофа за тях......
  А това пък бе крайната цел на янките......

  Bukalemun
 34. 34 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2698 Неутрално

  Тръмп, ръйшли, бил сам!
  Ми то и другите бяха "сами".

  От това ... ъъъ ... мероприятие ... при това доста нескопосно като сценарий ... какво "произлезе"? Включително и от бомбастично озаглавеният "Форум за мир"?
  Едно голямо НИЩО! Дори лакардиите бяха постни, слабички и не впечатлиха медиите, та да ги тиражират. Явно е нямало какво ...

  Струва ми се, че е било замислено като "Голямата Трибуна на Макрон", от която той да "поведе" като "лидерЪТ". За това основание ми дава специално отложената дори "кулоарна" среща на Тръмп и Путин по френско настояване.
  Май франсетата са усещали колко е калпава постановката, та не са искали съвсем "да му откраднат шоуто" на Макрон дори такива "жълтини" като някаква си кулоарна среща ...

 35. 35 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2863 Неутрално

  Тръм бе сам.Само че забравяме, как 2002 същата компания лидери остави Буш сам да се справя с Ирак, а по/късно с Афганистан. Само Великобритания и Полша го подкрепиха.
  —цитат от коментар 32 на vxa15365434  До коментар [#32] от "vxa15365434":

  България изпрати войски в Ирак в подкрепа на Буш. Доколкто си спомням над тридесет държави го подкрепиха военно.

 36. 36 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 304 Весело

  До коментар [#29] от "deaf":

  Ще стана досаден на аудиторията,
  Ако почна да водя рубриката
  Срещи с историята

 37. 37 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6862 Весело

  С жеста си Путин е казал на Тръмп: "Добре дошъл в клуба на гамените" :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 38. 38 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3739 Неутрално

  Точният момент, в който е приключила войната, бе отбелязан с камбанен звън и прелитане на изтребители.
  ======
  Какво "обнадеждаващо" предзнамение....

  Bukalemun
 39. 39 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1742 Неутрално

  " Един от тези източници... описа президента като "кисел"."

  Кисел, злобен и тотално неадекватен през цялото време на това си посещение.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 40. 40 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 304 Весело

  До коментар [#36] от "Jesuit":

  Даже руските тракторни заводи май са правени по американски чертежи
  Ако си спомним за Юлиус и Етел Розенберг
  и руската атомна бомба май е крадена.

 41. 41 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1221 Неутрално

  *Руският президент Владимир Путин, който също пътуваше самостоятелно, се здрависа с Тръмп, направи му одобрителен знак с вдигнат палец и го потупа по рамото при пристигането си. Тръмп отговори с широка усмивка.*
  !

 42. 42 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 541 Неутрално

  *Руският президент Владимир Путин, който също пътуваше самостоятелно, се здрависа с Тръмп, направи му одобрителен знак с вдигнат палец и го потупа по рамото при пристигането си. Тръмп отговори с широка усмивка.*!
  —цитат от коментар 41 на Лелка


  Е и ?

 43. 43 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 4875 Неутрално

  *Руският президент Владимир Путин, който също пътуваше самостоятелно, се здрависа с Тръмп, направи му одобрителен знак с вдигнат палец и го потупа по рамото при пристигането си. Тръмп отговори с широка усмивка.*!
  —цитат от коментар 41 на Лелка


  Ако си гледала видеото Лелче, щеше да констатираш, че Тръмп пръв го потупа по рамото.
  Та дето вика колегата - е И?

 44. 44 Профил на Goldmantelziesel
  Goldmantelziesel
  Рейтинг: 353 Неутрално

  Затова на Тръмп не му издържапа нервите и пропусна посещението на гробището за отдаване на честа на загиналите. Оправда се с дъжда. Същото направи и в Арингтън като се върна - просто не отиде.

 45. 45 Профил на L Glassman
  L Glassman
  Рейтинг: 196 Неутрално

  Тръмп е голяма победа за Путин и засега си изплаща всяка рубла хвърлена по него. Това обаче ще консолидира запада и след царуването на жълтия, най-вероятно ще станем свидетели на координиран ответен удар срещу "Мордор". Мъките за североизтока тепърва предстоят.

 46. 46 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1605 Неутрално

  До коментар [#9] от "vxa15365434":

  Не е само икономика или само политика. Урокът от миналото показва, че и в двата случая на преувеличаване се стига до конфликти ( в миналото вкл. военни). Трябва да се поучим от това. САЩ не са частния бизнес на Тръмп и не може да ги управлява само от позиция на парите, абдикирайки от ролята на политически водач, гарант и пр.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 47. 47 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1984 Неутрално

  Повече пари за НАТО само срещу повече равноправие.
  В сегашния си вид НАТО = Америка.

 48. 48 Профил на carlosestrada
  carlosestrada
  Рейтинг: 345 Неутрално

  До коментар [#44] от "Пешу":

  щяла да му се развали "прическата" и оранжевия грим да се разтечал

  просто поредното доказателство що за дребна душичка е

  иначе по-горе гледам, че някой хора все още сравняват завършила Харвард адвокат и участничка в софт-порно, и имат наглостта да говорят за класа у последната

 49. 49 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 2842 Неутрално

  Макрон изтърси една глупост. Национализмът бил обратното на патриотизма. Трябвало е да вземе само един речник и да прочете какво означава национализъм и какво патриотизъм и нямаше да говори глупости. макрон влага някакво ново съдържание в думата национализъм, което е непознато досега. Патриотизъм означава любов към собствения народ. Национализъм означава любов към собствената нация. Съдържанието на двете понятия почти се покрива, тъй като собствен народ и собствена нация в най-голяма степен се покриват. тези, които ги честват на гробищата не са умряли нито за африканците, нито за мюсюлманите от Близкия изток. През Втората световна съпротивата не е воювала за бежанците. Воювали са за френската нация и за французите. Макрон с глобализмът няма да спре войните, напротив, глобализмът води до постоянни граждански войни вътре в страната. Като напълни Франция с мюсюлмани и африканци, което вече е станало, за французите няма да има място, където да живеят спокойно, което вече също е станало. Французите избягаха от градовете и се наблъскаха в провинцията, но и там ще ги намерят.

 50. 50 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 2842 Неутрално

  За изолацията на Тръмп от левичарския вестник са пресилили работата. виж, охлаждане на отношенията има и те започнаха с обявяването от Макрон, че щял да създава европейска армия срещу САЩ. Тръмп реагира на тази идея преди да пристигне. Мемориалът в памет на убитите от Първата световна не може да се превръща във форум за уреждане на идеологически спорове, в какъвто Макрон го превърна. Но след като европейските глобалисти тръгват на нож, нека да е така. В момент, когато на глобалистите властта в ЕС се държи на косъм, когато национализмът се превърна в доминираща идеология в света, дори Сорос го призна, когато е въпрос на месеци европейските популисти- националисти и консерватори да разкарат глобалистите от ЕС, да се говори за изолация на Тръмп и САЩ, защото били националисти, това едва ли е най-подходящият момент, но много глупости сме изчели вече, ще преглътнем и тази.

 51. 51 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 2842 Неутрално

  Колко държавни глави, мислите, са ахнали като са слушали как Макрон громи национализма? Една дузина западноевропейски лидери. Целият останал свят не иска глобализъм и си води националистическа политика и целият останал свят не им иска западноевропейските гей ценности. Ако някой изпада в изолация, това са глобалистите от ЕС. То се и видя колко го слушат Макрон, кралят на Мароко заспа по време на речта му, та се наложи стоящият до него Тръмп да го събуди.

 52. 52 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 2842 Неутрално

  Между другото, Путин усети интригата с европейската армия и веднага обяви, че това е добра идея. Путин знае, че европейците не могат в обозримо бъдеще да създадат някаква сериозна армия, но разбира, че така може да се вбие клин в НАТО и това да доведе до разпадане на НАТО. А армията на Макрон няма да е предназначена за отбрана срещу външен враг, защото ще е бутафорна армия. Армията е предназначена за вътрешна употреба, за централизиране на властта в ЕС, заздравяване глобалистката власт, отнемане суверенитета на европейските нации, дисциплиниране на различно мислещите европейски страни, в общи линии полицейски функции.

 53. 53 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 2842 Неутрално

  Поведението на Макрон и поведението на Тръмп предвещават допълнителни проблеми за Европа. Досега все Тръмп изолират и все европейците страдат. Изолираха Тръмп и се разделиха с бизнеса с Иран. Изолират Тръмп, сдобиват се с мита за европейските стоки.
  Мълчанието на Тръмп е най-страшно. Кога говори имаш шансове да се договаряш с него.

 54. 54 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 2842 Неутрално

  Малко пресилено е да се каже, че понеже Тръмп стана президент по силата на един протестен вот от страна на белите и по-бедни американци ( което си е малко смешно когато става дума за президент- републиканец), че видиш ли колелата на световната история ще се завъртят обратно.Само един бегъл поглед назад в разните времена показва, че историческия ход напред се е забавял, дори спирал, имало е нормалните за всеки обществен процес спадове и възходи, но усреднения път винаги е бил в посока, повече свобода, по-добър живот и повече демокрация.Дали на това ще му викаме глобализъм (впрочем той глобализма винаги е съществувал, нали е трябвало дори в древните времена някои хора да си разменят брадвите срещу сол примерно и Марко Поло не е бил пътя до Китай за да се поразходи:)), дали ще му викаме либерастия или прочее измислени и доста глупави названия - все едно. Живота си взема неговото, е за съжаление нашия човешки живот е малко кратичък, та на някои им се случва да живеят в по-тежки, а на други в по-хубави времена.Специално последните след ВСВ поколения, особено в последните 30-40 години имат огромен късмет и се случиха в период без война в Европа вече доста години ( мисля че войните в бивша Югославия все пак не бяха най-кръвипролитните и слава Богу не се разпространиха), както и с общия ( да си го кажем ) глобаен подем, така че някакъв спад и колебание в последните няколко години е един миг в исторически план.
  —цитат от коментар 25 на tsvetko_51


  Цвятко, какво разменяш с африканците и мюсюлманите от Близкия изток? Преселването им в Европа размяна ли е?

 55. 55 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3716 Весело

  До коментар [#48] от "carlosestrada":

  Дори френската армия леко се подигра с кадет Боунспър като помести снимка на войник трениращ под дъжда. Големият мъжага се скри на топло, за пореден път.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 56. 56 Профил на carlosestrada
  carlosestrada
  Рейтинг: 345 Неутрално

  До коментар [#55] от "vesolr":

  тази жалка гротеска, освен за подигравки, за нищо друго не става

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK