Природният газ ще измести въглищата до 2030 г., прогнозират експерти

Природният газ ще измести въглищата до 2030 г., прогнозират експерти

© Stoyan Nenov, REUTERSПриродният газ ще заеме мястото на въглищата като втори по големина енергиен източник след петрола до 2030 година заради усилията за намаляване на замърсяването на въздуха и повишеното използване на втечнен природен газ, прогнозира Международната агенция за енергията (МАЕ), цитирана от агенция "Ройтерс".


В доклада си "Световни енергийни прогнози 2018" организацията посочва, че търсенето на енергия ще нарасне с над една четвърт между 2017 и 2040 г. при едно по-ефективно използване на енергията. Ако обаче не бъдат въведени мерки за ефективно използване на енергията, увеличението ще бъде с над 50 процента.


Оценките се основават на "Сценария на новите мерки", изготвен от МАЕ, който взима предвид закони и мерки за намаляване на вредните емисии и за борба с климатичните промени, както и по-висока енергийна ефективност при използването на горива, при сградите и други.
Китай, който е най-големият вносител на петрол и въглища, скоро ще стане най-големият вносител на газ, като нетният внос ще достигне равнищата на внос на ЕС до 2040 година, отбелязва МАЕ. Китай е на трето място по използване на природен газ след САЩ и Русия, а вносът на синьо гориво покрива около 40 процента от нуждите на страната.


Нововъзникващите пазарни икономики в Азия ще представляват около половината от растежа на световното търсене на газ, а делът им при вноса на втечнен природен газ ще се удвои до 60 процента до 2040 година, отбелязва МАЕ. 40% от растежа на добива на газ до 2025 година ще се падат на САЩ, допълва организацията.


Световното търсене на електричество ще нараства с 2.1 на сто годишно, главно заради засиленото използване в развиващите се икономики. Електроенергията ще представлява около една четвърт от енергията, използвана от крайните потребители до 2040 година, се посочва в доклада.


Въглищата и възобновяемата енергия ще разменят позициите си в микса от източници за производство на енергия. Делът на въглищата се прогнозира да спадне от около 40 процента сега до една четвърт през 2040 година, а на възобновяемите източници ще нарасне до малко над 40 процента спрямо една четвърт сега.


Емисиите въглероден диоксид, свързани с енергията, ще продължат да растат с бавно, но стабилно темпо до 2040 година. Спрямо равнищата от 2017 година те ще нараснат с 10 процента до 36 гигатона през 2040 година, главно заради петрола и газа.


МАЕ прогнозира, че електромобилите и по-ефективните горивни технологии ще намалят търсенето на петрол за транспорт до 2040 година, при това повече, отколкото се е очаквало по-рано. Светът обаче все пак може да се сблъска с недостатъчно предлагане, ако няма достатъчно инвестиции в ново производство, предупреди организацията.


Според основния сценарий на МАЕ търсенето на петрол се очаква да нараства с около 1 милион барела дневно средно всяка година до 2025 година, преди да се установи на едно по-равномерно равнище на растеж от 250 000 барела дневно до 2040 година, когато ще достигне 106.3 милиона барела дневно.


Организацията отбелязва, че е повишила очакванията си за търсенето на петрол до 2040 година спрямо прогнозите си от миналата година с един милион барела дневно главно заради по-бързия близкосрочен растеж и промените в политиката на горивната ефективност в САЩ.


Цената на петрола според МАЕ ще достигне 112 долара за барел на фона на търсене, което изпреварва предлагането. Това е прогнозата според сценария, при който правителствата прилагат мерки за опазване на околната среда. Според другия сценарий, ако няма промяна в екологичната политика на правителствата, цената на петрола ще достигне 137 долара за барел, отбелязва ТАСС.


Според МАЕ по пътищата до 2040 година ще има около 300 милиона електромобила, както прогнозираше и миналата година. Тези автомобили ще намалят търсенето на петрол с 3.3 милиона барела дневно, а при предишната оценка очакванията бяха за намаляване на търсенето с 2.5 милиона барела дневно.


Растежът на търсенето на петрол ще бъде породен от развиващите се икономики начело с Китай и Индия, а търсенето в развитите икономики се очаква да спада с над 400 000 барела дневно средно всяка година до 2040 година, посочва МАЕ.


Организацията, която съветва западните правителства по енергийната им политика, запази прогнозата си за броя на автомобилите в света, като очаква почти да се удвоят до 2040 година спрямо сега, нараствайки с 80 процента до 2 милиарда./БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (38)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2101 Неутрално

  Южен поток трябва да се реализира ако искаме да имаме конкурентна икономика и евтино парно!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 2. 2 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 289 Любопитно

  Докато има газ да.
  А след това?

 3. 3 Профил на georgi_mihailov
  georgi_mihailov
  Рейтинг: 238 Неутрално

  Възобновяемите източни в комбинация със системи за съхранение на енергията ще изместя въглищата и природният газ. В момента новите проекти за соларни и вятърни паркове са с по ниска цена за инсталация и опериране спрямо само опериране на съществуващите централите на въглища и газ в развитите държави.

  И малко графики, във UK природния газ вече е изместил въглищата, а до 10 години и той ще намалее драстично:
  http://www.mygridgb.co.uk/historicaldata/
  в Германия тази година 40.3% от тока идва от възобновяеми източници:
  https://www.energy-charts.de/ren_share_de.htm?source=ren-share&period=annual&year=all
  като на година се покачва с 2%

 4. 4 Профил на Александр Г. Дугин (№55)
  Александр Г. Дугин (№55)
  Рейтинг: 466 Любопитно

  Г-н Путин, теренът е ваш!!! ;)

  Кончита (с) Вурст - Президент на Европейския съюз. ;)
 5. 5 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1582 Неутрално

  Ами като ограничават тецовете с идиотските квоти за отделяне на СО2, резултатите ще са такива.Специално за България ще доведе до повишаване цената на тока и закриване на десетки хиляди работни места.

 6. 6 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 674 Неутрално

  До коментар [#2] от "Jesuit":
  После ще приложат номера на Миро-мършата, който наряза тръбите на Напоителни системи ЕАД и като амунджите ще се греят на запалената изолация!

 7. 7 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2101 Неутрално

  До коментар [#2] от "Jesuit":
  До коментар [#3] от "georgi_mihailov":
  Газа изгаря съвсем чисто, но за сега атомната енергия няма алтернатива и водещите икономики продължават да инсталират мощности!
  Соларите,перките и ВЕЦ-овете носят повече от очакваните екологични проблеми!


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 8. 8 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 674 Неутрално

  До коментар [#3] от "georgi_mihailov":
  "в Германия тази година 40.3% от тока идва от възобновяеми източници:"
  А защо не цитирате колко е цената на ел.енергията в Германия? 25 евроцента - 50ст.

 9. 9 Профил на georgi_mihailov
  georgi_mihailov
  Рейтинг: 238 Неутрално

  До коментар [#7] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Процеса на горене никога не е чист.

  Данни можете ли да покажете за инсталиране на въпросните нови ядрени мощности? В ЕС със сигурност няма, може би Русия инсталира.

  А проблемите за които пишете са предимно в главата ви.

 10. 10 Профил на Peen40
  Peen40
  Рейтинг: 311 Неутрално

  Ами като ограничават тецовете с идиотските квоти за отделяне на СО2, резултатите ще са такива.Специално за България ще доведе до повишаване цената на тока и закриване на десетки хиляди работни места.
  —цитат от коментар 5 на Мусаши


  Ами нашите,като подписват,а не гледат какво.ТЕЦ и ВЕЦ са нашите независими източници,докато газ и атомно гориво,трябва да внасяме от Матушката

 11. 11 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1582 Неутрално

  [quote#10:"gonz0104"][/quote]

  Точно.Тецовете дават работа и на мините Марица изток,щото въглищата оттам трудно се продават на световния пазар.

 12. 12 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 335 Любопитно

  Ама как - нали перките и панелите щяха да изместят въглищата? Откъде изкочи този замърсяващ източник сега пред благородните ВЕИ?

 13. 13 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5600 Неутрално

  Такива дългосрочни прогнози са доста смешни и силно противоречиви :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 14. 14 Профил на today
  today
  Рейтинг: 822 Неутрално

  До коментар [#3] от "georgi_mihailov":"в Германия тази година 40.3% от тока идва от възобновяеми източници:"А защо не цитирате колко е цената на ел.енергията в Германия? 25 евроцента - 50ст.
  —цитат от коментар 8 на telqk


  Ти не гледай цените към крайните клиенти, гледай производствените цени. Освен всичко друго след известно време когато изтекат сроковете за изкупуване на преференциални цени всички тези перки и панели ще продават на свободния пазар при голяма конкуренция, и заради изключително ниския производствен разход тока от тях ще бъде изключително евтин.
  Пък и виж цената във Франция, пак е над българската, защо? Нали там над 70% от енергията е от АЕЦ!

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 15. 15 Профил на dr_al_hussaini
  dr_al_hussaini
  Рейтинг: 277 Весело

  До коментар [#10] от "gonz0104":

  Ядрено гориво не е задължително да внасяш от Матушката ! Реакторите на 5-ти и 6-ти блок на АЕЦ Козлудуй, както и по-модерната модификация ВВЕР-1000 вер.443 могат да работят и с ядрено гориво, което Westinghouse прозвежда в Швеция...А по отношение на другият стратегически ресурс за следващите 100 години - природният газ, България трябва да вложи 4 милиарда $ в построяването на плаващи платформи за добив от блока Хан Аспарух ! Както румънците го направиха още преди 6 години, за да разполага със собствен добив...

 16. 16 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 335 Любопитно

  в Германия тази година 40.3% от тока идва от възобновяеми източници:https://www.energy-charts.de/ren_share_de.htm?source=ren-share&period=annual&year=all като на година се покачва с 2%
  —цитат от коментар 3 на georgi_mihailov


  Ами не е 40% а реално 25% - 10-те % биогаз и хидро няма какво да ги слагате в същия кюп.

  https://bit.ly/2zahFNT

 17. 17 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 561 Неутрално

  [quote#10:"gonz0104"]
  —цитат от коментар 11 на Мусаши
  Точно.Тецовете дават работа и на мините Марица изток,щото въглищата оттам трудно се продават на световния пазар.[/quote]

  Трудно? Че те на повече от 30 километра от мината ако се транспортират, ще отдадат по-малко енергия от необходимата за транспортирането.

 18. 18 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 561 Неутрално

  [quote#10:"gonz0104"]
  —цитат от коментар 11 на Мусаши
  Точно.Тецовете дават работа и на мините Марица изток,щото въглищата оттам трудно се продават на световния пазар.[/quote]

  Трудно? Че те на повече от 30 километра от мината ако се транспортират, ще отдадат по-малко енергия от необходимата за транспортирането.

 19. 19 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 335 Любопитно

  Освен всичко друго след известно време когато изтекат сроковете за изкупуване на преференциални цени всички тези перки и панели ще продават на свободния пазар при голяма конкуренция, и заради изключително ниския производствен разход тока от тях ще бъде изключително евтин.
  —цитат от коментар 14 на today


  Я пак?!? Субсидиите правели перките и панелите скъпи а иначе те произвеждали най-евтиния ток??? Някой зъл гений явно тормози немската индустрия и потребители със скъп ток, при положение, че себестойността му е толкоз ниска...

 20. 20 Профил на dr_al_hussaini
  dr_al_hussaini
  Рейтинг: 277 Весело

  До коментар [#10] от "gonz0104":

  За ТЕЦ-овете, изгарящи въглища никой не те пита дали искаш да подпишеш...Това е световното споразумение за климата...След 01.01.2025г. няма да имате възможността да правите ток от въглища, защото санкциите са огромни и правят целото производство на еленергия нерентабилно...Всички ТЕЦ-ове стават безполезни, освен ако не са преустроени да изгарят природен газ...За ТЕЦ Марица Изток 2 (държавният) това струва между 250 и 280 милиона евро, за 1 и 3 (американските) - по над 400 милиона евро...В БЕХ прецениха, че им излиза по-евтино да вложат пари, плащайки 2-та нови ВВЕР-1000 на "РосАтом" и с чужд капитал да реализират АЕЦ Белене, отколкото да ги влагат в ъпгрейд на ТЕЦ-овете, след като "инвеститорите" от САЩ ги изоставят през 2020г...

 21. 21 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 674 Неутрално

  До коментар [#14] от "today":
  И да гледаш и да не гледаш когато изтече времето на преференциални цени повечето от панелите ще са за подмяна, а турбините ще се нуждаят от основен ремонт - все още не е открит perpetumm mobile. И прав е бил англичанина казал следната сентенция, че когато боговете (разбирай мит'ряла - по баце) ефективността няма значение!

 22. 22 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 468 Неутрално

  Да са живи и здрави младите предприемачи от Долината. Както разказаха играта на роскос..., на банките (таксите при преводи), на телекомите... Така ще разкажат играта и на държавите-бензиностанции.

  През 2000г какви са били прогнозите за онлайн разплащанията? Какви са били прогнозите за частни фирми, изстрелвани ракети за многократна употреба? ... Без АЕЦ Белене, България в момента според прогнозите, трябваше да е на режим на тока! Същите ще са прогнозите и за цени на нефт от $ 137, покачване консумацията му и др. подобни

 23. 23 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 1870 Неутрално

  Електричеството трябва да ги измести, а не природният газ.

 24. 24 Профил на Симеон
  Симеон
  Рейтинг: 307 Неутрално

  До коментар [#3] от "georgi_mihailov":

  Бъркате понятията. Нефтът и природният газ в момента се използват много малко за производство на електроенергия и много повече за директна консумация - в химическата индустрия, транспорта, отоплението...
  Електроенергия ще се произвежда все повече от ВЕИ и може би ядрени/термоядрени технологии. Но изкопаемите горива имат още много живот. Въглищата движат света вече два века, нефтът - повече от век. Природният газ е най-младото от тези горива и светът тепърва ще се движи от природния газ.

 25. 25 Профил на Симеон
  Симеон
  Рейтинг: 307 Неутрално

  До коментар [#3] от "georgi_mihailov":

  Освен това, ВЕИ са много трудни за балансиране - произвеждат непостоянно количество енергия, лятото много (през деня), вечерта почти нищо. Зимата като цяло нищо. В момента ВЕИ генерират 5 % от електроенергията в България. И то по обяд. През нощта този дял пада още. А лятото е над 15-20 % през деня.

  http://www.eso.bg/?did=124

 26. 26 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3111 Неутрално

  Не знам защо руската пета колона се радва?Както се вижда природен газ има и то НЕруски!И все повече производители ще дърпат килимчето на Гъзпром!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 27. 27 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1644 Неутрално

  До коментар [#25] от "Симеон":
  "Освен това, ВЕИ са много трудни за балансиране - произвеждат непостоянно количество енергияVV"

  Храните също се произвеждат непостоянно - жъне се веднъж в годината. За това човешката цивилизация е изнамерила начини за съхранение на храни. Естествено, че ще намери и начини за съхранение на енергия. (Няма да изреждам вече прилаганите технологии)

  подпис
 28. 28 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 1068 Неутрално

  Не знам защо руската пета колона се радва?Както се вижда природен газ има и то НЕруски!И все повече производители ще дърпат килимчето на Гъзпром!
  —цитат от коментар 26 на Willy Messerschmitt


  Не бе, останалите форумци дискутират нормално, само ти гледаш на газта през руските очила. Сам си създаваш теза, че после и антитеза.Жалка история!

 29. 29 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 1068 Неутрално

  [quote#19:"lustmord"][/quote]

  Точно така е! Германия, т.е. потребителите доплаща разликата между ниската себестойност на тока и реалната цена. Не виждам, какво се очудваш. Ако не бяха изкуствено завишени цените на тока, никой нямаше да инвестира във възобновяеми източници.

 30. 30 Профил на sasoss
  sasoss
  Рейтинг: 694 Неутрално

  До коментар [#7] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Така ли? Сигурно имате някакви факти. Например за увеличение на броя на започнати реактори. Сигурно затова Росатом ще започва да се занимава с възобновяеми източници.
  После се сърдите, че ви наричат чугуни. Ами чугунено е съдържанието на черепните ви кухини.

 31. 31 Профил на sasoss
  sasoss
  Рейтинг: 694 Весело

  Някой спомня ли си колко щеше да бъде цената електроенергията на АЕЦ Белене? По доклада на HSBC и по прогнозата на Р.Овч.
  А колко е регулираната цена за фотоволтаиците сега?

 32. 32 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7554 Неутрално

  В България едва ли ще се случи.

 33. 33 Профил на heavymetal
  heavymetal
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Тези с кристалните топки хич не им вярвам. Доказателства за тотално объркани "прогнози" има колкото искате. Истината е, че технологиите винаги изненадват шарлатаните, пък били те и много авторитетни.

  Who Is John Galt?
 34. 34 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1050 Неутрално

  До коментар [#15] от "dr_al_hussaini":

  Абе, докторе! Язък ти за ерудицията. За да има някакви платформи трябва да има поне един залеж с размера на Левиатан в израелски води. Досега, извън щастливите власи, в български, турски, руски, грузински и украински води подобен залеж няма. Турция направи десетина дълбоки сондажа за 4.5 милиарда долара и - какво. Нищо. А една такава платформа иска 300 000 долара наем в денонощие.

 35. 35 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2557 Неутрално

  До коментар [#15] от "dr_al_hussaini":

  Колко газ има в ''Хан Аспарух'' ?
  Информирай ни моля !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 36. 36 Профил на dr_al_hussaini
  dr_al_hussaini
  Рейтинг: 277 Весело

  До коментар [#34] от "venelingeologia":

  Според Exxon Mobil, които откриха най-югоизточните залежи NADIA, IOANA, MARIA и сега добиват от тях, подобни по обем залежи има и в квадрант от 6400 кв.км., южно от тези залежи, а част от тази площ попада и в изключителната икономическа зона на България...Но пък сте прав, че някой тряба да рискува и да вложи парите за откриване и разработка...

 37. 37 Профил на georgi_mihailov
  georgi_mihailov
  Рейтинг: 238 Неутрално

  До коментар [#24] от "Симеон":

  Моля прочете отново какво съм написал и покажате къде е засегнат нефта. Също така единствено говоря за замяна на въглища и газ с ВЕИ за произвеждане на енергия. Наясно съм с повечето други приложения на нефта.
  Относно балансирането това ще стане с съхранение на генерирната в повече енергия. Батериите все още са скъпи но цената им постоянно пада, като 2025г. може би ще бъде 50-60% от тази в монента.
  Освен това примерите ми бяха за "развитите държави", а ние не сме сред тях. При нас нещата се случват с 10-20 години закъснение поне.

 38. 38 Профил на Симеон
  Симеон
  Рейтинг: 307 Неутрално

  До коментар [#37] от "georgi_mihailov":

  Промишленото съхраняване на електроенергия, при това с висока степен на ефективност и при оправдани разходи, за момента е утопия. Не виждам как ще се промени скоро. Има други решение - ПАВЕЦ, ВЕЦ, ТЕЦ на природен газ, които се включват в моментите на пиково потребление. Колкото повече ВЕИ има, толкова повече компенсиращи мощности трябва да има, а за тях се плаща т.нар. "студен резерв". Нашата енергетика е в сравнително добро състояние - АЕЦ, който произвежда около 1/3 от тока, без вредни емисии, на ниска цена, като всеки реактор работи по 11 месеца в годината; след това идват три големи ТЕЦ-а на местни въглища (Мариците) и не малко ВЕИ, които лятото произвеждат по 20 % от тока. Големите ВЕЦ-ове и ПАВЕЦ Чаира вързват баланса, като произвеждат в пиковите моменти. Трябва да се инвестира в яз. Яденица и увеличаване на капацитета на ПАВЕЦ Чаира, който ще може да работи почти денонощно и да балансира цялата система.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK