Унгарското малцинство в Украйна е заплашено от нов закон за образованието

Унгарското малцинство в Украйна е заплашено от нов закон за образованието

© Associated PressУнгарското малцинство в Западна Украйна се чувства под обсада. Нов закон за образованието, който може на практика да премахне използването след четвърти клас в училищата на унгарския и другите езици на малцинствата, е само една от заплахите за тази общност от 120 хил. в Транскарпатието* - украински регион, който в миналите векове е бил част от Унгария, Чехословакия и Съветския съюз.


През февруари по централата на най-голямата политическа организация на малцинството - Културната асоциация на закарпатските унгарци (КАЗУ), бе хвърлена запалителна бомба, а из района се появиха мистериозни билбордове с обвинения в сепаратизъм към нейни политици. Разрази се и спор за законността на двойното гражданство - украинско и унгарско - на хора от общността.


Инцидентите породиха у мнозина безпокойство, че въпреки опитите на Украйна да доближи законите и практиките си до стандартите на ЕС нейната политика за малцинствата върви във все по-рестриктивна посока. Ласло Брензович, единственият унгарец в украинския парламент, окачествява обвиненията в сепаратизъм като "изключителен абсурд" и средство за отвличане на вниманието от вътрешните проблеми на Украйна. Партията на Брензович КАЗУ е започнала кампания чрез двуезични билбордове, на които се чете: "Нека не позволим да бъде нарушен мирът в Транскарапатието!".
При очаквани президентски избори през март Украйна е изправена и пред продължаващия въоръжен конфликт по източната си граница с подкрепяните от Русия сепаратисти. Официални лица в Киев казват, че новите езикови правила в образованието, които ще бъдат въвеждани в продължение на няколко години, обслужват обединителни цели. "Образованието е основата на социалното единение, което е в основата на сигурността в страната", казва Ана Новосад, високопоставен служител в украинското министерство на образованието и науката. Според нея анексията от Русия на Кримския полуостров през 2014 г. отчасти се дължи на дезинтеграцията на местното рускоезично население и езиковата му изолация от останалата част на Украйна. "Това е нещо, което бихме желали да не повтаряме в западната част на нашата страна", добавя Новосад.


Васил Филипчук, украински дипломат и председател на управителния съвет на Международния център за политически изследвания в Киев, твърди, че антиунгарската кампания се използва за отклоняване на вниманието на избирателите. "Това е изкуствена, манипулативна технология" за засенчване на реалните проблеми на хората - корупция, липса на работни места и икономически перспективи, казва Филипчук и добавя, че прибягването до патриотична и националистическа реторика е "много опасно".


Никои от тези проблеми предизвикват дипломатически спорове между Украйна и Унгария. Будапеща блокира преговорите на Украйна за интегриране с ЕС и НАТО, докато не бъдат ревизирани езиковите формулировки в образователния закон. В началото на октомври Украйна изгони едни унгарски консул, след като тайно заснето видео показа как украински унгарци полагат клетва за унгарско гражданство. В отговор Унгария изгони един украински консул.


Унгарското малцинство в Украйна е заплашено от нов закон за образованието

© Associated Press


Почти всички членове на унгарското малцинство в Украйна живеят в Транскарпатието. Последното преброяване на населението от 2001 г. наброи 151 хиляди унгарци, но сега то се оценява неофициално на около 120 хиляди. Голям брой са емигрирали в Унгария и Западна Европа, което е обусловено отчасти от икономическата криза в Украйна и от възможността за придобиване на унгарско гражданство и паспорт от Европейския съюз.


Йожеф Кантор, директор на гимназия с около 700 ученици в село Велика Доброн, край град Чоп, обитавано предимно от унгарци, признава, че е необходим по-модерен закон за образованието. Вместо това, оплаква се той, сега е предложен "много по-суров и неблагоприятен образователен закон". В училището на Кантор, където ремонтите сега се финансират предимно със субсидии от унгарското правителство, часовете по украински език и литература са единствените, в които не се преподава на унгарски. Държавните власти са готови да разработят учебници на украински, които да отчитат факта, че много унгарски деца постъпват в училище, като почти или никак не могат да говорят на украински.


Мнозина от завършилите гимназия се възползват от предимството да разполагат с паспорт от ЕС, за да получат висше образование в Унгария или другаде в чужбина. "Върху нас се отразява негативно това, че мнозина от тях не се връщат", казва Кантор. "В крайна сметка, ако това продължи 20 или 30 години, има риск от значителен спад в интелектуалното ниво сред унгарците в Закарпатието", добавя той.


Унгарският премиер Виктор Орбан е поставил като важна цел оказването на подкрепа за около 2,2 милиона унгарци в съседни страни - земи, които Унгария е изгубила след Първата световна война и разпада на Австро-унгарската империя. От 2017 г. субсидии с общ обем около 60 милиона долара са раздадени на институции, предприятия и семейства в чужбина. Според депутата Брензович тези пари са помогнали за разкриването на 3000 нови работни места.


Властите опростиха процедурата, по която унгарци в чужбина придобиват и унгарско гражданство. Първоначалната цел за добавяне на един милион души с двойно гражданство към населението на Унгария от около 10 милиона бе постигната преди близо година. Усилията на Орбан донесоха политическа изгода. На изборите през април над 95 на сто от гласувалите по пощата - предимно от съседните страни - подкрепиха коалицията на Орбан, оглавявана от неговата партия "Фидес". И така му помогнаха да спечели трети пореден мандат.


В деветхилядния град Чоп, навремето оживен железопътен възел на границата с Унгария, учителката Жужана Дзяпко - унгарка, чийто съпруг е от руско-украинско потекло - е приела факта, че най-добрите възможности за образование на нейната 11-годишна дъщеря Ребека, която говори и трите езика и е талантлива певица и музикантка, са отвъд границата. "Не се надявам тя да се върне, защото като унгарска фолклорна певица в тази страна тя няма да има голямо бъдеще", казва Дзяпко в малкия апартамент, споделян от три поколения, и добавя: "Надяваме се времената да се променят, вятърът да се промени, а също и законите да се променят".
* на украински - Закарпаття; на унгарски Karpatalja. /БТА

Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1616 Неутрално

  Статията се опитва да даде различните гледни точки около обучението на малцинствата на родния им език и получаването на второ гражданство. Но заглавието определено е едностранно.

 2. 2 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2196 Любопитно

  А защо няма в сайта постоянна рубрика за българските малцинства?
  Съчувстваме им на унгарците (от учтивост) но какво е положението с образованието в царибродско, босилеградсйо, кулско (за там ни мук) и струмишко (да, точно струмишко)?

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 3. 3 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3207 Неутрално

  ОРБАНизирана Унгария пее в КРЕМЪЛСКИЯ АНТИ УКРАИНСКИ ХОР.

  ЗАЩО не квичат унгарците срещу АВСТРИЯ, РУМЪНИЯ или СЛОВАКИЯ, където
  също има унгарско малцинство, което се радва абсолютно на същите права,
  каквито сега в УКРАИНА.
  БЕЗДАРЕН ОПИТ от страна на ОРБАН и официална Будапеща да се удари едно
  АНТИ-УКРАИНСКО рамо на ПУТИн и КРЕМЪЛ
  Апропо,
  БЪЛГАРСКОТО и УКРАИНСКОТО МАЛЦИНСТВА в УНГАРИЯ,
  след четвърти клас, НА КАКЪВ ЕЗИК СЕ ОБУЧАВАТ
  В УНГАРСКИТЕ УЧИЛИЩА ?!?!?!

 4. 4 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1237 Неутрално

  Сигурно са същите проблеми и на българското малцинство, но нашите властници това не ги интересува.

 5. 5 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2196 Неутрално

  ”часовете по украински език и литература са единствените, в които не се преподава на унгарски. .......че много унгарски деца постъпват в училище, като почти или никак не могат да говорят на украински.”
  Явно има сериозен проблем, който наистина трябва да се решава. Явно има гетоизиране на унгарците. Добре, че още преди ВСВ в Бг са ликвидирали малцинствените училища и са въвели всеобщото задължително образовсние.
  В случся, украинците са прави.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 6. 6 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 832 Неутрално

  Най-ощетени са рускоговорящите, спрямо малцинствата

 7. 7 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1445 Неутрално

  Поне според мен, след като в една държава има официален език, редно е в училищата да се преподава на него. Що се отнася до майчиния език, би трябвало той да се изучава в извънкласни занятия. Иначе всяка държава, ще трябва да поддържа паралелни образователни системи на кой знае колко езици.
  В случая с Украйна, освен унгарци, там има доста различни диаспори - руснаци, българи, поляци, татари и вероятно много други. Е какво, държавата да не би да е длъжна да стимулира нейните граждани да си говорят на каквито си искат езици, а да не могат свободно да ползват официалния - това не е сериозно и такова нещо няма никъде, включително в самата Унгария. Това са плоски заигравания, в случая с Русия и путиновата дипломация.

 8. 8 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1892 Неутрално

  Втора статия насочена срещу Украйна за няколко дни.Украйна ли е новият враг?

 9. 9 Профил на Jordan J
  Jordan J
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#8] от "Мусаши":

  И аз забелязах същото. И двете препечатки са от Асошиейтед прес.
  Дневник, разберете кой и защо целенасочено клепа Украйна.

 10. 10 Профил на ikar_01
  ikar_01
  Рейтинг: 680 Неутрално

  До коментар [#2] от "DDR":

  А как стои въпоса с българската общност в Украйна? Никой не говори за нея.

 11. 11 Профил на skeptichen
  skeptichen
  Рейтинг: 419 Неутрално

  Не е нормално всичко освен украйнски език и литература да се учи на унгарски език - очевидно реформа е необходима за интеграцията на унгарското малцинство в Украйна.

  Всяко малцинство е по-националистически настроено, по-тесногръдо, по-заплашено за оцеляването си. Чрез инициативите за политическото включване на унгарското малнцинство в изборите в Унгария Орбан вля много на брой консервативно настроени хора и направи завой в посока на национализма, защото малцинствата това искат - национализъм, подкрепа от държавата-майка да ги защити от държавата в която живеят, който ги заплашва.

  Но с тази омайна песен на национализма политиците обричат малцинствата си в чужбина на икономическа и социална изолация. Като не знаят украински добре, те няма да се развият и останат в Украйна, а емигрират в Унгария.

  И всеки опит тези хора да понаучат малко украински се посреща на нож от националиста Орбан, които разчита на тези параноични хора да го преизберат.

  Това е просто експорт на националния шовинизъм за сметка на бъдещето на тези малцинства. Какъв е проблема да си учат наравно украински от първи клас? Причината е много проста - те не искат да се развиват в Украйна, те са подготвени за развитие в Унгария, никъде другаде. Защото само така се пази чиста “кръвта”, нали? Параноята на всяко малцинство е да не изчезне, и това ги тласка само в все по-силна самоизолация, нищета и в крайна сметка емиграция.

  Така че национализма им е най-голямата гаранция че ще изчезнат като малцинство..

  Но Орбан ги нахъсва и затова печели избори - за него това е достатъчно. Този човек от най-големия демократ стана най-големия автократ в ЕС само за да се държи на власт.

 12. 12 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5476 Неутрално

  Украйна греши като се опитва да защитава грубо нещо, което не може да го направи по принцип...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 13. 13 Профил на Веселин Петров
  Веселин Петров
  Рейтинг: 306 Неутрално

  До коментар [#2] от "DDR":А как стои въпоса с българската общност в Украйна? Никой не говори за нея.
  —цитат от коментар 10 на ikar_01


  http://news.bnt.bg/bg/a/blgarite-v-ungariya-s-republikansko-samoupravlenie-i-tsrkovna-obshchina

 14. 14 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3815 Неутрално

  Всичко това е заради руския език и неговото ограничаване, а по възможност-премахването му в Украйна. Проблема е много голям, защото почти 40% са етнически руснаци с майчин език руски. Украинският език е на основата на диалект от Галиция и е създаден изкуствено в края на 19в, с активната помощ на Австро-Унгария и Германия. Затова повечето украинци са използвали руски дори и по времето на СССР, въпреки обучението по украински в двуезичната система. За съжаление, в тази борба първи падат малцинствата-българи, унгарци, поляци.

 15. 15 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1734 Неутрално

  До коментар [#13] от "Веселин Петров":

  Това е за българското малцинство в Унгария.
  Там е ясно че няма никакви проблеми.
  Не очаквай в Дневник да пише нещо за българите в Украйна.
  А и не само в Дневник.

  Panta rhei....
 16. 16 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3671 Весело

  До коментар [#5] от "DDR":

  че още преди ВСВ в Бг са ликвидирали малцинствените училища

  Не знаех, че ВСВ е била през 1980-те години! Едва тогава бяга ликвидирани училищата с преподаване на турски език!

 17. 17 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3671 Весело

  До коментар [#7] от "tsvetko_51":

  държавата да не би да е длъжна да стимулира нейните граждани да си говорят на каквито си искат езици,

  Ами що събира преки и косвени данъци от тях?

 18. 18 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1372 Неутрално

  Не разбирам полемиката. Унгарците са украински граждани и живеят там от векове, тоест, те са длъжни да се обучават на официалния за държавата език. Майчиния език - в къщи или да се изучава в частни школи или като свободно избираем предмет. Иначе, какво бъдеще чака някое дете, родено и израснало в изолирано селце, където се говори само малцинствен език и училището се преподава само на този малцинствен език? Как след години това дете ще се впише в обществото (освен ако не реши никога да не излиза от селцето си, което е малко вероятно) как ще постъпи в университет, как ще си намери работа?
  Сори, ама украинците са прави в този случай.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 19. 19 Профил на Симеон
  Симеон
  Рейтинг: 340 Неутрално

  До коментар [#7] от "tsvetko_51":

  Виж сега, в Украйна дори мнозина от етническите украинци са рускоговорящи, имат за майчин език руския. Така че, Украйна много трябва да внимава с осигуряването на езикова и култарна свобода на гражданите си.

 20. 20 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3671 Неутрално

  До коментар [#18] от "Bicho Raro":

  Да, ама Закарпатието никога не е било част нито от Киевска Рус, нито от Руската империя. От 900 до 1918 ки върви като част от Унгария, от 1918 до 1938 - като част от Чехословакия, после пак е част от Унгария и едва през 1945 година е присъединено към УССР.

 21. 21 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1392 Неутрално

  До коментар [#18] от "Bicho Raro":

  Е па, не си патриот! . Ние се борим за изцяло българско преподаване в Сърбия, а ти дърпаш чергата---

 22. 22 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2196 Неутрално

  До коментар [#5] от "DDR":че още преди ВСВ в Бг са ликвидирали малцинствените училища Не знаех, че ВСВ е била през 1980-те години! Едва тогава бяга ликвидирани училищата с преподаване на турски език!
  —цитат от коментар 16 на patsis


  Може би съм се изразил не толкова подробно, защото смятах, че някои неща априори се знаят от повечето хора. След 1878 г и особено след съединението 1885 г, България е задължена, специуално към мюсюлманското малцинство с договори с Османската Империя да осигури и запази техният си начин на училищно обучение, който е функционирал до 1878 г респ 1885 година. Учебните програми в тези училища са били не според българското министерство на образованието а според каквото реши съответната мюсюлманска общност. Така, че съществува паралелно образование, което капсулира. След ПСВ, почти всички балкански държави освен с преименуването на населените места, които са на тяхна територия и носят неместни имена, въвеждат и всеобщо задължително училищно обучение за всички свои граждани, като това обучение е по централизирана програма. Малцинствените училища се ликвидират. Който от малцинствата е успял да се пребори за някакво обучение на роден език го е получил в някаква форма. Основното обучение е на езика на държавата - официалният език. След ВСВ, новата власт се заиграва много с малцинствата и специално на турците с егледа като на бъдещи пионери в износа на социализъм за Турция. За това имат и привилегията да се обучават частично и на турски.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 23. 23 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3020 Неутрално

  До коментар [#3] от "Hawaii":...българското малцинство в Унгария
  ....>> "....Числеността им не е голяма: "...Числеността на българската колония днес е между 2000 и 7000 души - според различните автори и в зависимост от методиката на преброяване...."
  http://www.slovo.bg/showwork.php3?AuID=54&WorkID=1021&Level=3
  Разбира се, това не е оправдание за пренебрегване правото за обучение според законодателството на ЕС( ако има подобно ...) и поставянето на въпроса е задължение на Външното министерство. Украйна и България са все пак различни-едната не е членка на ЕС все още.
  п.п. Колко е българското малцинство в Украйна и какви са техните права, че не мога да прочета нищо тук?

 24. 24 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3020 Неутрално

  До коментар [#14] от "Vlado Nikolov": За съжаление, в тази борба първи падат малцинствата-българи, унгарци, поляци.
  ...>> Българите може и да паднат, ама унгарци и поляци не са някакви робски народи.

 25. 25 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3671 Неутрално

  До коментар [#23] от "тулса":

  Колко е българското малцинство в Украйна

  Няколкостотин хиляди, в зависимост от методиката на изчисление.
  Неопределени права, особено езикови и преди и сега.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK