"Интернет на всичко" е следващото голямо изпитание за Европа

"Интернет на всичко" е следващото голямо изпитание за Европа

© Associated PressНавлизаме в цивилизация на данните", "трябва да свържем всички неща и хора, но по различен начин от сегашния" и това "напълно ще промени идеята ни за бъдещето". Акцентът на лектора далеч не е англосаксонски, но пламът в думите му напомня визионерите от Силициевата долина.


Алекс Уанг, ръководител на иновационното поделение XLabs към китайския гитант "Хуауей", бе един от десетките, които застанаха на подиума в Рим в Европейския ден на иновацията и изложението Huawei Eco Connect миналата седмица. В списъка бяха представители на тази и други компании, изследователи и дори зам.-директор в Парижката опера. Речта му "Да мислим дигитално в епохата на интернет на всичко" обаче бе като мото на всички други през трите дни - знак, че част от индустрията в Европа се приготвя за години на промяна.


Най-големият в света производител на телекомуникационно оборудване и вторият на смартфони не пестеше равносметки за постигнатото и обещания, каквито изобилстват на подобни изложения - представяне на новите чипове с изкуствен интелект, тестово рисуване с добавена реалност, демонстрация на софтуер, който улавя и разпознава тела и движенията им, и прогноза за нов смартфон, съвместим с петото поколение (5G) мрежи още идната есен.
Особеното бе, че и китайският гигант, и бизнес лидери от целия спектър - от автоматизация до електроснабдяване - недвусмислено показаха, че смятат това бъдеще за скорошна реалност.


"Умната" колонка Huawei AI Cube, която ползва виртуалния асистент "Алекса", бе сред устройствата, които привличаха повече посетители на изложението.

© Ангел Петров

"Умната" колонка Huawei AI Cube, която ползва виртуалния асистент "Алекса", бе сред устройствата, които привличаха повече посетители на изложението.


Предложенията


Едрите щрихи в тази визия за бъдещето са прости за обяснение и не са патент на една или друга компания - дигиталната индустрия ще прекрои всичко за 30 години. Консултантската компания GSMA смята, че само интернет трафикът ще се увеличи 180 пъти в следващото десетилетие.


Комбинацията на мрежата от пето поколение с други компоненти на бъдещето ражда основите на нов дигитален свят, в който ще навлезе не само бизнесът, но и притежателите на "умни" устройства. Например изкуственият интелект в последните модели смартфони (не само на тази компания) е широко рекламиран, но колкото повече навлиза в употреба, толкова повече предлагането му като част от облачни услуги ще помага той да "излиза" извън устройството и да пести на потребителя изчислителна мощ и батерия.


Заедно новата мрежа и интернет на нещата ще пренасят информацията, облакът ще я държи и управлява, а изкуственият интелект ще насочва действието. Това ще засегне всичко - от дигитализацията в рибните стопанства в Норвегия чрез сензори за следене на здравословно състояние в реално време до трафика на Шънджън, мегаполис с икономика за над 330 млрд. долара, 12 млн. жители и 6 млн. пътни нарушения всеки ден. Нови камери с изкуствен интелект ще регулират светофарите, намалявайки времето за чакане и откривайки по-ефикасно нарушителите (смята се, че всички глоби в града за година биха били на стойност около процент от БВП).


Алекс Уанг.

© Ангел Петров

Алекс Уанг.


"Ако се сравни с предишните поколения, (5G) мрежата ще има много други употреби," а в комбинация с другите елементи тя "ще промени разпределението на ресурсите," обяснява Уанг. Ще промени и битови дейности като поддръжката на автомобила чрез дигитален близнак в реално време. "Искаме да знаем в какво състояние е колата ни и че няма да се развали на пътя? Да изградим дигитална кола. Така ще наблюдаваме реалната - дигиталната ще получава в реално време информацията за нея."


Облачните услуги (в които глобално се конкурират компании като "Амазон", "Гугъл" и "Хуауей") предлагат крачки в тази насока. "Хуауей" например вече предлага в Китай Cloud PC 2.0 - компютър, който потребителят може да "сглоби", на облак, избирайки всички компоненти (памет, място за съхранение, производителност, приложения) и плащайки за тях. Така информацията, необходима на "тежки" програми, се обработва на облака, и това удължава живота на батерията на устройството (напр. смартфон), през което се използва "компютърът". Това ще е врата и към света на игрите, и на добавената и виртуалната реалност във формат за много участници, какъвто ще позволява пренесената на облака изчислителна мощ.


Резултатът при рисуване с помощта на добавена реалност.

© Ангел Петров

Резултатът при рисуване с помощта на добавена реалност.


Пътища, електричество, логистика


"Хуауей" може да мисли и по други инициативи - сигурни и бързи връзки на всички летящи обекти с облаци и с други устройства след 2020 г., "дистанционно здраве" с прегледи от разстояние в малки населени места или "умни" фабрики. И европейският бизнес обаче се готви за бъдещата свързаност.


Автомобили. Днешните коли работят без изрична нужда от мрежа освен за информация и развлечение. Със сегашните 4G мрежи обаче е възможна V2V комуникация (превозно средство към превозно средство), а 5G ще даде възможност за нови функции като шофиране от разстояние, обясни Маркус Дилингер от Автомобилната асоциация за 5G (5GAA) - клуб, лобиращ за отпускане на повече честоти и тестове на мрежи, с над 100 компании, сред които водещи от автоиндустрията, високите технологии и телекомуникациите.


Следващото поколение мрежи ще направи възможен и режима V2X (vehicle to everything), позволяващ пълна автономност. Загадъчната връзка "с всичко" означава взаимодействия с мрежата (облак, диагностика, дори развлечение), с пътната инфраструктура, с пешеходците, с други автомобили, за да се избегнат инциденти. Надеждата е тя да е по принцип възможна до края на 2019 г., но остават въпросите как това ще е съвместимо със старите коли и как бизнесът ще може да надмогне конкурентния дух. Същевременно компаниите, макар да работят по свои собствени сензори, днес все повече разбират, че продуктите им ще трябва да могат да взаимодействат със сензорите на други автомобили и ключът ще е не само в засичането, но и в споделянето на информация.


Техниката за разпознаване на пози, показа на на изложението Huawei Eco Connect.

© Ангел Петров

Техниката за разпознаване на пози, показа на на изложението Huawei Eco Connect.


Пътища. За целта трябва да бъде ангажирана и Европа. Според Европейския изследователски съвет за пътен транспорт ERTRAC, подкрепян от организация с финансиране от Европейската комисия, дигиталната 5G пътна инфраструктура трябва да се появи до 2026 г., когато колите от пето ниво (напълно автономни) трябва да бъдат пуснати по всички обществени пътища и достъпни за жителите. Преди това, до 2021 г., 5G модеми трябва да могат да се използват в колите.


Само "свързани" устройства обаче няма да са достатъчни. Според Маркус Дилингер "правителствата все повече осъзнават нуждата от добра 5G инфраструктура на пътищата - със сензори и със системи за наблюдение на стари, несвързани коли," каквито ще има много в първите години.


Тук е мястото на концепцията за дигитална 5G магистрала - правителствата да управляват магистралите и да работят за оборудването и поддръжката им с телекомуникационните компании в режим на публично-частни партньорства. По план работата трябва да започне от следващото десетилетие. Концепцията за пръв път бе публикувана и от Европейската комисия и предвижда изграждане на т.нар. 5G коридори между 2021 и 2027 г. - такъв коридор трябва да свърже и България, Гърция и Сърбия.


Карта с десетте приоритетни 5G коридора.

© European Commision

Карта с десетте приоритетни 5G коридора.


Общо десет коридора би трябвало да струват до 6 млрд. евро, като обхванат мрежа от 34 хил. км.


Комунални услуги. "Иновацията не е типична за компания за комунални услуги, която обикновено се фокусира върху критична инфраструктура като тръби и кабели. Ние обаче влагаме над 400 млн.," каза Франческо дел Пицо, който оглавява бизнеса с енергийна инфраструктура на "Ачеа груп". Това е един от най-големите италиански оператори на комунални услуги, доставящ електричеството и водата на Рим и обслужващ над 9 млн. души в страната.


За "Ачеа" иновацията е е равна по значение с промишления ръст, фокуса върху местния пазар и устойчивостта на операциите в плана за следващите 4 години. "Клиентите не бива да гледат на доставчика само като на някого, заради когото могат да включат лампите. Ролята на енергийния сектор обаче ще се премести от основните услуги, които предлагаме, към идея за дигитални услуги и качеството им, с фокус върху иновациите."


Технологиите променят начина на потребление, затова компанията работи по архитектурата на бъдещите електропреносни мрежи с мисъл за ситуация на "умен град". В него дигиталните услуги от наблюдаване на отпадъците до умно управление на трафика ще са все по-важни и компанията иска да ги предлага на общините, където има покритие. Затова проектът им за бъдещата "умна" мрежа има не само комуникационен (оптични влакна и кабели, интернет на нещата и 5G мрежи), но и инфомационен слой, с протоколи и управление на информацията.


С облачния си проект Nexeed "Бош" се надяват да пренесат пробивите на бъдещите технологии в логистиката. "Сред най-трудните задачи в работата в складовете е да разбереш кое къде се намира," каза Ли Бърнърс-У, директорът на отдел "Продажби и маркетинг" на Бош в Китай.

© Ангел Петров

С облачния си проект Nexeed "Бош" се надяват да пренесат пробивите на бъдещите технологии в логистиката. "Сред най-трудните задачи в работата в складовете е да разбереш кое къде се намира," каза Ли Бърнърс-У, директорът на отдел "Продажби и маркетинг" на Бош в Китай.


Ограничения


"Интернет на всичко" няма да дойде без технологични трудности. Ще са нужни нови алгоритми - старите няма да работят с новите стандарти за предаване на информация. Спънка са и несъвършенствата на 5G мрежите на този етап или пък изкуствения интелект - например решенията, които вземат машините, са силно непрозрачни. "Искаме системи, които знаят, че не знаят," а повечето методи на машинно самообучение трудно представят несигурността, смята проф. Ерик Мулен от Парижката политехника.


Европа има отделен проблем - да намери собствена идентичност, когато ерата на "интернет на всичко" внезапно се окаже настояще, а не бъдеще. "Искаме да сме голям играч, имаме таланти и добри фундаментални изследвания, но няма голям (технологичен) играч," каза проф. Мулен по време на дискусия за бъдещето на изследванията. "А ако Европа не иска да изостане, ще има нужда от голям играч."


Марио ди Мауро, главен стратег на "Телеком Италия", смята, че Европа трябва да се постарае да настигне САЩ в усилията за дигитализация и подготовка на 5G епоха. Действително "Хуауей", един от най-големите китайски бизнес играчи в Европа, е партньор на на най-големия италиански телеком и споменаването на азиатския гигант едва ли може да се очаква. Разбираемото премълчаване обаче не променя факта, че ако Старият континент иска да се надпреварва с някого, се налага да го прави не само със САЩ, а и със стратегическия партньор Китай.


Имаше и други мнения - например че ползите от работата на компании като "Хуауей" не са за тях, а за местната индустрия, а дилитализацията не бива да се отлага в очакване на местния играч.


Каквото и да предписва европейската комисия, в държави като Италия телекомите проправят пътя - "Телеком Италия" например даде 3.5 млрд. евро за честотния 5G спектър (и на практика заедно с "Водафон" владее основния дял от него). Работи по тестове на 5G в Торино с "Ериксън", а заедно с "Хуауей" - и в Бари, Катания и Матера. Вече показва тестове с коли, управлявани от разстояние с 5G мрежи.Въпросът какво незабавно приложение ще има мрежата не е актуален, смята Ди Мауро. "Търсенето ще пристигне, ако компаниите осъзнаят ползите. Без усилия ще се чудим защо то не идва."


Други са скептични за възможността 5G мрежа скоро да се разгърне пълноценно в големите европейски икономики - например в Германия. Представители на местната индустрия смятат, че петото поколение трябва да е грижа на бизнеса, а сегашният стандарт LTE е достатъчен за обикновените потребители. Затова към президента на "Хуауей" за Западна Европа Винсънт Панг не липсваха въпроси на кого ще предлага 5G телефони и услуги, ако в Западна Европа или по-голямата част от нея няма мрежа. Попитан от "Дневник" дали "Хуауей" би била готова да поеме по-важна роля в изграждането на паневропейска мрежа, ако процесът се забави, той отговори с уверения, че мрежата ще се появи.


Въпросът на кого "Хуауей" и други компании ще продават телефоните може и да е подвеждащ. Попитан какво ще е мястото на смартфоните в бъдещия бинес на компанията, Алекс Уанг от XLabs започна да изрежда характеристики на бъдещото устройство - може би по-слаб процесор, "освободено от толкова огромна батерия и капацитет", и предоставящо "по-малко" ресурс, с който потребителите "да правят повече".


Това може да е далеч от впечатлението за "начало на края на смартфона", което остави Световният мобилен конгрес в Барселона тази зима - в програмата имаше други "звезди". И на изложението Huawei Eco Connect Europe обаче смартфоните се брояха на пръстите на ръцете в голямата зала, а изпробващите ги не се редяха на опашки. Вероятно това е сигнал, че интернет, обявен за двигател на огромни промени за човечеството, всъщност тепърва ще става все по-интересен. По-трудно е да се каже дали и как по-голямата част от Европа (и не само Западна) ще съумее да се възползва от това.

Ключови думи към статията:

Коментари (72)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на sow29372525
  sow29372525
  Рейтинг: 622 Неутрално

  Аз от сега се позиционирам като консерва и отказвам да си вържа хладилника и печката в мрежата, благодаря.

 2. 2 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Не издържах да дочета статията с толкова много глупости. Отново се сещам за стария виц- комисар обяснява в руско село какво ще бъде при комунизма- Всеки казва, ще има собствен самолет. И за какво ни са тези самолети, пита старец. Ами като пуснат в Москва салам, палиш самолета и си първи на опашката.

 3. 3 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1557 Неутрално

  Харесвам родната експертност. Хората работят и създават, родният експерт седи и философства. После, когато събитията пак профучат покрай него, а той остане беден и нещастен, ще си намери нещо друго, което да разкрие.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 4. 4 Профил на Иво Прокопиев
  Иво Прокопиев
  Рейтинг: 8 Любопитно

  "Америка над всичко" е голямото изпитание на Европа.Тва с интернета е шменти капели.

  Memento Mori
 5. 5 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Преди 30 години така четяхме предсказанията на футуролозите, от които нищо не се сбъдна. И не се сбъдна, защото те правеха основна грешка- мислеха, че развитието на техниката и технологиите ще носят само добри неща на хората. В днешната статия струи същият фалшив оптимизъм. Ако погледнете по друг начин на въпроса, по какъв начин всяко нововъведение ще се използва във вреда на хората, ще бъдете по-близо до истината. В страната на социалните помощи да им осигуряваш на безработните удобства от рода на отключване на вратата с отпечатък на палец или по лицевото изображение, вместо да завърти ключа, извинявайте, но в това общество търтеи ли отглеждаме? Да не говорим, че с цялата тази електроника около нас означава страшно облъчване и медицинските разходи на държавата ще се увеличават с пъти, а на мъжете съвсем ще им се загуби тестостерона.
  Сещам се колко се радвахме, че телефоните ни са с компютър, шиткаме из интернет, чатим из фейсбук, гледаме ютуб. Сега насраха и гугъла, та нищо не можеш да намериш, освен платени реклами, насраха ютуб, защото хората си оттеглиха филмчетата, насраха и фейсбук и др. с цензура.
  Ако някъде има големи нововъведения в обществото, то няма да са в комуникациите, а в културата, в институциите, в организацията, в морала, в духовния живот.

 6. 6 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 682 Неутрално

  Щом САЩ ще са ни конкурент за изграждането на 5G мрежа, а Китай "стратегически партньор", тъкмо ще вържем и ще цъфнем.

  И като се понесат едни автономни коли между Кресна и Калотина...

 7. 7 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1269 Весело  На това му казват "материално заинтересовано лице". Fail.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 8. 8 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1269 Гневно

  Имах предвид джентълмена Алекс Уанг, но ми изчезна цитата зарад някакви тъпи тагове.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 9. 9 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1387 Весело

  Следващото поколение масов бърз интернет без жица ще е екстра щото цялото нещо става един гигантски компютър.

  С джаваскриптчето като цар на програмирането и сме на шест, уизърдите ще рулираме директно от айфона с небрежни почуквания 😎

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 10. 10 Профил на sow29372525
  sow29372525
  Рейтинг: 622 Неутрално

  До коментар [#3] от "Darth Plagueis":

  Имах един познат, който работеше в месопреработвателна фирма. У тях салами не се ядяха, защото познаваше добре творческия процес по "работенето и създаването" им. И аз така за IoT...

 11. 11 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4118 Неутрално

  UNITED WWW UNION

  А питаш ли ни какво ни е, замбо,
  когато четем твои глупости?

  Всеки път щом пак затролиш,
  се поспри и припомни си

  тоз чутовен виц от славни,
  от най-славни твои дни! :)

  До "gozambo" коментар [#2]:

  Не издържах да дочета статията с толкова много глупости.

  Отново се сещам за стария виц- комисар обяснява в руско село
  какво ще бъде при комунизма- Всеки казва, ще има собствен самолет.

  И за какво ни са тези самолети, пита старец.
  Ами като пуснат в Москва салам, палиш самолета и си първи на опашката.

 12. 12 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 758 Неутрално

  а кой щи плаща за това?
  щот целта не е интернетът на нещата, а парите спечелени през таз псевдонужна, шпионска и грабителска мрежа.
  юзъри откъде?

 13. 13 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5210 Весело

  Бъдещето за сектора и за нас е отлично! Търсят се приложения тип Уау за 5Г мрежата. :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 14. 14 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4118 Неутрално

  UNITED WWW UNION

  Защото тогава и сега четете комунистическа футурология, замбо.
  Първо, заклеймяваща кибернетиката;
  впоследствие - страстно отдадена...
  крадена.

  A Артър Кларк предвосхитил Сателити.
  Преди да бъдат другаросани като "спутники"
  с Лайка, Белка, Стрелка, Юри...

  Предвозхитил изкуствения интелект и роботиката.

  Запитал се и си отговорил:
  - Ами какво ще стане с човечеството?
  - Негова си работа.

  До коментар [#5] от "gozambo":

  Преди 30 години така четяхме предсказанията на футуролозите,
  от които нищо не се сбъдна.
  И не се сбъдна, защото те правеха основна грешка- мислеха, че развитието на техниката и технологиите ще носят само добри неща на хората.
  В днешната статия струи същият фалшив оптимизъм.

 15. 15 Профил на tko42434569
  tko42434569
  Рейтинг: 305 Неутрално

  5G и технологиите, основани на него са изключителен шанс за страни като България да придобият сравнителни технологични предимства в рамките на Европа. Още повече, че България вече е доказала, че може по-бързо от други държави в Европа да изгражда и въвежда съответната нова инфраструктура за следващо поколение мрежи.

 16. 16 Профил на sow29372525
  sow29372525
  Рейтинг: 622 Любопитно

  До коментар [#9] от "Нагъл Визионер":

  Абе, едно време във форума за програмисти на дира имаше един евлампи и един realguru. Това вие ли сте? Или по скоро, това ти ли си, защото стила им е поразително еднакъв?

 17. 17 Профил на Logicbg
  Logicbg
  Рейтинг: 418 Неутрално

  За интернет на нещата се иска огромна промяна. Най-често софтуерът на тези устройства е страшно дървен, почти без защита.
  Напр. печката ми за отопление с WiFi ползва само отдавна разбитото wep 64 криптиране. Смарт разклонителят ми ползва фиксиран wps ключ, лесен за bruteforce атакa. Абсолютно недопустимо.
  Софтуерът на много ip камери е разбит, но ъпдейти няма.

 18. 18 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 213 Неутрално

  И по времето на соца така - правеха конференции и симпозиуми за това как ще догоним и задминем гнилия американски капитализъм.

  Тия даже да си викнали лектори от Китай да им обясняват.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 19. 19 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 452 Неутрално

  Това не са предсказания, а платена статия - Хуауей това, Хуауей онова...
  При това със сериозна манипулация.

  * * *
  "... дилитализацията не бива да се отлага в очакване на местния играч."

  Ами тъпо е да намеквате, че няма местен играч защото от десетилетия си имаме повече от един. 2 от 4-те най-големи световни доставчика на телеком оборудване и инфраструктура (включително на 5G) са европейски - Нокия и Ериксон. Даже в САЩ доминират тези две фирми, а не Хуауей.

  * * *
  "Хуауей" например вече предлага в Китай Cloud PC 2.0... Така информацията, необходима на "тежки" програми, се обработва на облака..."

  Хуауей го предлага едва от това лято, като първият му вариант беше просто визуализация.
  https://www.youtube.com/watch?v=bJTay9UdkAo
  Ами то от години същото на телефон ставаше и с RemoteDesktop или TeamViewer за връзка с домашния компютър.

  А пък Cloud Gaming също има от години - нароиха се един куп услуги, в които пак можеш да конфигурираш желания ресурс.
  Това се нарича "Platform as a service" и съществува отдавна. А още по-рано от поне 20 години се предлагаше "Software as a service". То всъщност е връщане към терминалите вързани за централен компютър отпреди 50-60 години, с тая разлика че сега е през Интернет и че се вече има разпределени изчисления вместо суперкомпютри.

  * * *
  "... обещания, каквито изобилстват на подобни изложения... демонстрация на софтуер, който улавя и разпознава тела и движенията им..."

  Разпознаването на тела и движения не са обещания, ами са от години работещи софтуери. Само че се ползват в охраната и досега не се показваха на изложения за ширпотреба.
  Има програми, които не само разпознават тела, но и по охранителните камери могат да проследят движението на обект - примерно куфарче, което различни хора си предават един на друг. В противопожарната охрана пък за наблюдение на големи площи има софтуери за разпознаване на дим.

 20. 20 Профил на sdfsdfsdf
  sdfsdfsdf
  Рейтинг: 213 Любопитно

  Защитен PR в ъгълчетата, докато се "обсъжда" банерайзването им ( на хуувей ) да участват в пет-гъ на доста по-солидни места ?!

  Почти дори не се засяга един съществен, неизбежен проблем - когато някой тостер или ютия ще е пролука в сигурността на по-чувствително-важна инфраструктура, но и няма как това да се овладее - онзи ден се посмях на аванта на новообнародвания киберсигурностен местен закон, според който и.д. главен отговорник е старшият милицуйнерин на Републиката :D

  А инак цялата тази говорилническа суета с big data, ML & AI се прави главно от хора които нито са виждали истинска big data, нито кьорав XOR :D

  NO GDPR CONSENT WAS EVER GIVEN !!! Especially considering that the European data protection authorities have made it clear “that if a controller chooses to rely on consent for any part of the processing, they must be prepared to respect that choice and stop that part of the processing if an individual withdraws consent.” https://ec.europa.eu/info/law/law-topic/data-protection/reform/rules-business-and-organisations/legal-grounds-processing-data/grounds-processing/what-if-somebody-withdraws-their-consent_bg Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected] Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected] Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected] Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected] Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected] Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected] Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected] Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected]Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected]
 21. 21 Профил на FAN
  FAN
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#1] от "sow29372525":

  Спокойно, да са живи и здрави децата ни - те ще го направят!
  Прогреса и новото в прогреса не може да бъде спрян! Никой никога не е успял да го направи!

  What we do in life echoes in eternity
 22. 22 Профил на sdfsdfsdf
  sdfsdfsdf
  Рейтинг: 213 Любопитно

  До коментар [#16] от "sow29372525":

  Doxxing опитът ви е ли e GDPR compliant ?!

  NO GDPR CONSENT WAS EVER GIVEN !!! Especially considering that the European data protection authorities have made it clear “that if a controller chooses to rely on consent for any part of the processing, they must be prepared to respect that choice and stop that part of the processing if an individual withdraws consent.” https://ec.europa.eu/info/law/law-topic/data-protection/reform/rules-business-and-organisations/legal-grounds-processing-data/grounds-processing/what-if-somebody-withdraws-their-consent_bg Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected] Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected] Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected] Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected] Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected] Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected] Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected] Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected]Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected]
 23. 23 Профил на Поручик Балканец
  Поручик Балканец
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Не ме е страх от изкуствения интелект, като идея и перспективи. Но се страхувам от неговия "Factory War Emergency Reset". Не знам как е на китайски.

 24. 24 Профил на FAN
  FAN
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#17] от "Logicbg":

  Безспорно предизвикателствата са много и трябва да се случат много неща и свърши огромен обем от работа. За мен също въпросът "сигурност" е найßмзтен и с найßнеясни рамки в момента, но е неиъбежно.
  Вкараха в джобовете ни устройства, натъплани със сензори, за които никой от нас не може да е на 100% сигурен, нали? Ще го направят и с хладилника! :)

  What we do in life echoes in eternity
 25. 25 Профил на Поручик Балканец
  Поручик Балканец
  Рейтинг: 213 Неутрално
 26. 26 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1387 Весело

  До коментар [#16] от "sow29372525":

  Аз съм евлампи първи великолепни, нема друг такъв. Риългуру е друг образ и си пише като realguru

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 28. 28 Профил на bobyb
  bobyb
  Рейтинг: 760 Неутрално

  Кой би си сложил такоз вкъщи да си говори с него? Да оставим че се казва Хуйвей, ами и не знаем дали си говорим с "изкуствения" им интелект или некой партиен секретар с дръпнати оченца?

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 31. 31 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 1091 Неутрално

  До коментар [#1] от "sow29372525":

  И правилно. Представи си ако някой ти хакне системата, болкира ти входа на къщата, всички електроуреди и т.н. Не виждам нужда от прекаленото дигитализиране на всичко.

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 32. 32 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#28] от "bobyb":

  Аха, аз имам една китайска самоходна прахосмукачка вкъщи дето говори повече от жена ми. Даже оня ден я напсувах и казах че много говори...

  И на всяко чистене сканира апартамента и праща данните в Китай.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 33. 33 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4118 Неутрално

  UNITED UNION

  без коментар.
  просто цитат:

  [#17] от "Logicbg":

  За интернет на нещата се иска огромна промяна. Най-често софтуерът на тези устройства е страшно дървен, почти без защита.

  Напр. печката ми за отопление с WiFi ползва само отдавна разбитото wep 64 криптиране. Смарт разклонителят ми ползва фиксиран wps ключ, лесен за bruteforce атакa. Абсолютно недопустимо.

  Софтуерът на много ip камери е разбит, но ъпдейти няма.

 34. 34 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4118 Неутрално

  ВИИ Маркс имени Лелина

  Нуждата е на демократическия Централизм.

  Ако секи тотално се децентрализира,
  ефектът е Denial of Service to ЦК.

  Недопустимо опущение

  До коментар [#31] от "andreas_hofer":
  До коментар [#1] от "sow29372525":

  И правилно. Представи си ако някой ти хакне системата, болкира ти входа на къщата, всички електроуреди и т.н.

  Не виждам нужда от прекаленото дигитализиране на всичко.

 35. 35 Профил на Технолог
  Технолог
  Рейтинг: 539 Неутрално

  Наблюдавам отблизо развитието на ИТ индустрията в Китай. Мисля, че в момента те изпреварват ЕС. Въпреки, че се управляват от "комунистическа" партия, там държавата не пречи на бизнеса, а го цени максимално и го подкрепя по различни начини. В ЕС политиците измислят регламенти, съгласно които заплашват компаниите с огромни глоби, забравяйки, че се наслаждават на живота, благодарение на техните данъци.
  Още като измислиха предупреждението за бисквитките, беше ясно, че започваме да потъваме.
  IT прогреса в Китай и САЩ се движи от предприемачи, а в ЕС - от кухи лейки с работно място - Брюксел.

 36. 36 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 1305 Неутрално

  Водещото в България ще остане "гербът на нещата".

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 37. 37 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1557 Неутрално

  До коментар [#12] от "scott":

  А тъй, изключи се и си сложи алуминиево фолио на главата.


  До коментар [#31] от "andreas_hofer":

  Ужас, ще ти спре хладилника и ще ти се стопли бирата. Критичен риск, да не се допуска!  До коментар [#15] от "tko42434569":
  Прав си, но тоя път проспахме нещата. Не само, че развиваме, даже можем и да създаваме, но .. некой друг път.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 38. 38 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Царство за хакерите!Банкет ще дадат!

  Мърфи е оптимист!
 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 41. 41 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1387 Весело

  До коментар [#29] от "ynj06588300":

  "що Епъл проспаха и облако"

  Много сте забавни 'разбирачите' като си измислите неква безсмислица и я изпляскате с 'авторитетен' тон.

  Как точно ябълките са 'проспали' облака като първи разкараха сидито и мрежовите портове от лаптопите си и не се занимават с карти с памет при айос устройствата?

  Не са бележити облачни провайдъри ли? Ми не са обаче те по принцип не са в провайдърския бизнес и това как точно значи че са 'проспали' облака, облаци от всякакъв вид са неразделна част от ябълската екосистема

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 42. 42 Профил на Неанонимен
  Неанонимен
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Супер, искам всичко в личния ми живот да се знае от ЦРУ, ГРУ, МОСАД. Ще съм първия, който си купува смарт хладилник, смарт микровълнова, смарт прозорци, смарт под. И като ги питам нещо, въпросите веднагически да се записват и автоматично да се изпращат в база данни на сървърите на АНС в щата Юта. Или в Южна Каролина бяха. Така, да си знаят колко тежа, кво ям, кога и по колко се изхождам. Смарт кенефът да ме алармира по силата на струята за ранен стадий на уголемена простата. Ей такива простички неща, без които животът в бъдещето е невъзможен, другари и другарки.

 43. 43 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Все още ги е страх ЕССР бюрократите да направят задължително чипирането на хора, та затова се опитват със законодателни мерки да ни заобиколят с уреди чрез които да получават телеметрична информация за всичко което правим, кога и къде го правим и къде сме в момента на наблюдението. Което си е чисто издевателство над свободата на избор и на правото да не бъдем следени и шпиониране, все едно сме престъпници по презумпция.

  мурзилка
 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 45. 45 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1496 Неутрално

  Та освен за масово следене на матрияла за какво друго става прехваленото 5Г? И какъв е проблема да си вържа хладилника и с 3Г? И за чий изобщо да е през ГСМ, а не през домашната мрежа? Щото няма да плащам на съответния мобилен мошеник? За ползата не питам. Явно мнозина не я виждат.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 46. 46 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 736 Неутрално

  Поредната интересна (но неточна) терминология, измислена от журналист на Дневник.

  Интернет "на всичко"... - мисля, че малко сме изпреварили нещата с това "всичко" ;)

 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 48. 48 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1270 Неутрално

  Когато се прибереш от отпуск и констатираш, че някой (бъг или хакер) ти е включил климатика в къщи и той работи от 3ената на едно дребно на седмици, когато някой поеме управлението на колата ти и я забие в мантинелата - тогава ще разберете какво е "Интернет на нещата". Някои от последните "Динайл оф Сървис" атаки в Интернет са извършени и от хакнати интелигентни улични осветителни лампи. През септември проливен дъжд ме завари при джогинг. Мокър като бездомен пудел се добрах до дома и констатирах че дъждът е повредил електронната система за отваряне на входната врата. Бях по анцуг, та прецених, че врата към дворчето не се заключва и оттам мога да се промъкна към стълбището. Преодолях две двуметрови огради и с цената на дребно нараняване се оказах пред входната врата на жилището си.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 49. 49 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1496 Весело

  До коментар [#47] от "Шихан Йордечка":

  Дома са само кабели. Бе даламвера си е сека джадга да е със сим карта. И да и плащаш отделен план. А и си е нужно.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 50. 50 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1387 Весело

  До коментар [#47] от "Шихан Йордечка":

  Виж като не се обозначаваш как стават грешки и ти скачам с приклада :)

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 51. 51 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1270 Неутрално

  До коментар [#41] от "Нагъл Визионер":

  Признай си че си бот със бъгове!
  Какво общо има СД с облака? Как да нямат Ейпълите мрежови порт? Имат го но като наставка, която се включва през универсалния инпут отляво на лаптопа. Така както трите видео интерфейса - ДВИ, ВиДжиЕй и ДП. И какво има общо "липсата" на мрежови порт с облака. Ако нямаш мрежа как ще си в облака!
  Защо бълваш глупости във форума? Кого мислиш че можеш да измамиш. Това да не ти е форума Програмисти на дир.бг - напълно опростачен от селяк-хамал-програмисти?

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 52. 52 Профил на Killing Joke
  Killing Joke
  Рейтинг: 527 Неутрално

  Много работа ще има, екстра :)

 53. 53 Профил на deep_space
  deep_space
  Рейтинг: 14 Неутрално

  Добра статия, поздравления за автора. Който разбрал, разбрал.

 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 55. 55 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1387 Весело

  До коментар [#51] от "vxa15365434":

  Я па тоя. Айде изясни за кво точно се бориш, почукай културно и като кимна че мое да те изслушам дай членоразделно без да мучиш

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 57. 57 Профил на voxy
  voxy
  Рейтинг: 1043 Неутрално

  Тая статия все едно е писана за Работническо дело и комунетата се надъхват за следващия пет годишен ПЛАН. Нещата не се случват така в IT-то. Единственото революционно и съществено нещо от изброените е 5G мрежата, която ще направи облачните и стрийминг услуги изключително конкурентни. А всички останали споменати неща са толкова наивни и несъществени, че не ми се коментират. Все едно някой да ми се възхищава как Даймлер са роботизирали определена дейност извършвана до момента от хора.

  -voxy
 58. 58 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1387 Весело

  До коментар [#54] от "Шихан Йордечка":

  Абе нещата често се случват творчески по-различно отколкото ги мислим обаче цар джаваскрипт тепърва има да размахва скиптъра точно покрай интернет-на-всичкото.

  Да, някои от джаджите са с малък чисто компютърджийски ресурс обаче не бива да забравяме че в node екосистемата да търкаляш всякакви компилатори и преобразуватели е ежедневие което комбинирано с неща като wasm реално значи че спокойно може да си плякаш джаваскриптче с подходящ таргет и да си свиркаш докато разни 'аристократи' сънуват че са властелини на лоу левъл програмирането.

  Забавни времена са напред

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 59. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 60. 60
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 61. 61 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1387 Весело

  До коментар [#60] от "Шихан Йордечка":

  Блейзъра е интересна играчка, един виден дотнет проповедник имаше разказ тия дни - https://www.hanselman.com/blog/CompilingCToWASMWithMonoAndBlazorThenDebuggingNETSourceWithRemoteDebuggingInChromeDevTools.aspx

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 62. 62
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 63. 63
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 64. 64
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 65. 65 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 712 Неутрално

  До коментар [#15] от "tko42434569":

  Един положителен коментар да видя. Между другото, повечето от вас тук, включително първия с печката, шофирате ли? То и Хенри Форд някига е бил, като тия!

 66. 66 Профил на sow29372525
  sow29372525
  Рейтинг: 622 Неутрално

  До коментар [#39] от "Шихан Йордечка":

  Ми, никой няма да ме пита и не държа. Децата ми, ако искат да си монтират смартфона в мозъка, но преди това ще се постарая да им инжектирам малко здравословна параноя.

 67. 67
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 68. 68 Профил на ДядоЙоцо
  ДядоЙоцо
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#60] от "Шихан Йордечка":Блейзъра е интересна играчка, един виден дотнет проповедник имаше разказ тия дни ...
  —цитат от коментар 61 на Нагъл Визионер


  Алоу, капацитетааа ... ти капацитет ли си бе? Абе чуваш ли се изобщо какви глупости плещиш? Та нали от такива капацитети като теб и тоя "проповедник" от Вин 10 не става и чеп за зеле? Кога ще се научите чалмивите и завършили за три месеца някакъв "неземен" МБА, БТЕК или някаква друга безподобна гавра, с "преподаватели" от Ямайка или Карибите че това не ви дава право на мегаломанското самочувствие, което демонстрирате? За какви "бъдеща", базирани на смотани ждави говорите, като такъв безполезен боклук го блокирам моменталически както си искам и приключвам въпроса?

 69. 69
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 70. 70 Профил на ДядоЙоцо
  ДядоЙоцо
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#68] от "ДядоЙоцо":Тва меня ли ге викаж или Ивлампийю?
  —цитат от коментар 69 на Шихан Йордечка


  Нет. На Пишман-визионера ...

 71. 71
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 72. 72 Профил на dr.web
  dr.web
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Даже и троловете, перманентно пребиваващи тук и весело и безгрижно люлеещи се на "клона на местните кръгове и кръгчета", разбират (стоплят или претоплят старата и вмирасана соц. яхния), че когато завърши окабеляването, компютизирането, цифровизирането, о'комуникационирането, интернетизирането и глобализирането на света, няма какво повече да се прави и да се иска от хората, ... значи идва реда на натискането на копчето. Няма да има за какво да се говори, нито за кръгове, нито за бухалки, нито за мафиите по света и у нас.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK