В Дуисбург има много българи, но малко положителни примери

В Дуисбург има много българи, но малко положителни примери

© Associated PressСлед 2007 в Дуисбург са се заселили 11 000 българи. Много от тях са роми. Положителните примери обаче са твърде малко. Затова и българските мигранти попадат в медиите най-вече заради проблемите, които създават, пише "Дойче веле", като предлага материал от в. "Ди велт" със съкращения.


"В България получавахме твърде ниски заплати. Дойдохме в Германия с надеждата за по-добро бъдеще", обяснява Диана Стаменова, която днес живее в град Дуисбург. 39-годишната българка все още не говори добре немски език, затова се налага някои от думите ѝ да бъдат превеждани. В България Диана е работила като шивачка, днес изкарва парите си като детегледачка. Съпругът ѝ е бивш служител на БДЖ, в Дуисбург работи във фирма за почистване на домове и сгради. Двамата имат две дъщери - на 9 и 4 години. Семейството живее от две години в квартал Хохфелд.


11 185 българи са се преселили в Дуисбург от приемането на България в ЕС досега. За същия период от Румъния са пристигнали 8447 души. През 2011 година броят на живеещите българи и румънци в града е бил все още само 3800. През последвалите седем години той се е увеличил пет пъти. Засилената имиграция от Източна Европа се оказва огромно предизвикателство за община Дуисбург.


В Дуисбург българите като Диана са малко
Семейството на Диана Стаменова е от ромски произход и е един от положителните примери за успешна интеграция. Вероятно поради тази причина то остава извън светлините на прожекторите. Много от сънародниците на Диана обаче и хората, с които те сключват съмнителни сделки, създават проблеми на града и често попадат в регионалните медии. В публикациите най-често става дума за безскрупулни хазяи, които настаняват семействата в ужасни квартири и ги карат да плащат високи наеми, за измамници, касиращи социални помощи и детски с нередовни документи, за силен шум, за боклуци и мръсотия. "Това не е хубаво за нашия народ", казва Стаменова, обяснявайки, че ѝ е трудно да разбере поведението на някои от сънародниците ѝ. "Има хора, които са работоспособни, но не работят, а би трябвало. Германия предоставя толкова много възможности." Тя разказва, че неотдавна колата ѝ спукала гума и имала нужда от помощ, но се срамувала да каже, че е българска ромка от Хохфелд.


Не само в Хохфелд живеят българи. Много мигранти от България са се заселили и в Марксло - другия проблемен квартал на град Дуисбург. Там на посещение са били както канцлерката Ангела Меркел - през 2015, така и държавният глава Франк-Валтер Щайнмайер - през март 2018. Сега, в началото на ноември, Дуисбург бе посетен и от Михаел Рот, държавен секретар в министерството на външните работи. Неговото посещение започна от Марксло и приключи в Хохфелд. На срещата с представители на градската администрация и жители на Хохфелд Рот даде за пример Диана Стаменова и три други мигрантки - една българка и две румънки, които се опитват да водят достоен живот в Германия. "Това са истински истории на успеха, но за съжаление имаме твърде малко от тях", казва Рот. Градските служители бързо разясняват на държавния секретар колко трудна е ситуацията. "Тук ние не се борим за дигитализация, а за класни стаи, за маси и столове", казва общинският служител Райнхард Шмид, който отговаря за квартал Хохфелд.


Дуисбург и още десетина германски града привличат като магнит българите и румънците. В много от тези градове има голяма ромска общност. Там е висок и броят на необитаваните жилищни сгради. Само в Дуисбург празните къщи и жилища доскоро бяха около 10 хил. Според местните власти много от източноевропейците се преселват по тези места, за да се възползват от германската социална система.


В Дуисбург има много българи, но малко положителни примери

© ©dpa


Какво предприема Дуисбург?


Градската управа на Дуисбург вече е опитала какво ли не, за да се справи с проблемите, възникнали покрай засилената миграция. Градът изгради огромна мрежа от интеграционни услуги, костващи милиони. Бяха открити нови места в детските градини и в училищата.


Същевременно бяха взети и рестриктивни мерки срещу измамниците. В Дуисбург е в ход инициативата "Нулева търпимост. За по-голяма чистота в района", която би трябвало да осъществява контрол в кварталите. Бе разработена и концепция за по-добра интеграция - особено за квартал Марксло. В кварталите на града бяха отворени и няколко бюра, към които българите и румънците могат да се обърнат за съвет или помощ и в които се разяснява какви са нормите за добро поведение в Германия. Съществува и работна група, която периодично инспектира занемарените жилища на мигрантите. В групата участват пожарникари, преводачи, данъчна полиция, служители на митниците и представители на социалните служби. При подозрения за извършено престъпление те информират криминалната служба на Северен Рейн-Вестфалия.


Според данни на градската управа преди две години списъкът с проблемните жилищни сгради е включвал 120 къщи, към тях се добавят още 53, декларирани като необитавани. От есента на 2016 година 30 от тях са напълно затворени, а други 5 - частично. Процесът обаче е бавен. Местният пожарникар Ралф Хойберг, част от работната група, разказва за ужасяващите гледки, на които е попадал: десетки хора, скупчени един до друг по матраци в една-единствена стая, стаи, потънали в боклук и мухъл, оголени кабели, паразити.


Работната група успява да окаже натиск над безскрупулните хазяи най-вече с аргумента за липсваща противопожарна защита. Обикновено след проверка и наличие на такъв проблем къщите биват обявявани за негодни за обитаване, а наемателите са длъжни да се изнесат в рамките на няколко часа. Тогава собственикът е принуден или да ремонтира имота по спешност, или да го отдаде на търг. За да не попаднат тези сгради обратно в нелоялни ръце, служители на регулаторните органи присъстват на търговете и се запознават с потенциалните купувачи. Целта е една: да се сплашат онези лекомислени кандидати, които търсят бърза печалба.


Задачата на работната група е трудоемка, не на последно място, защото собствениците на сградите често предприемат юридически стъпки. Хойберг обаче е оптимист: "Мисля, че работата ни е с дълготраен ефект. Някои от собствениците дори доброволно опразват къщите и започват обновяването им още преди да сме стигнали до тях", казва пожарникарят.


Твърде малко от българите и румънците имат редовна работа


В рамките на своето посещение в Дуисбург държавният министър в министерството на външните работи Михаел Рот се срещна и със Зьорен Линк, кмета на града. Линк още веднъж повтори позицията си, позната на всички от години: "Дуисбург знае какво е интеграция. Ние се грижим с удоволствие за всички онези, които пребивават законно тук. Но да си гражданин на ЕС не означава, че имаш право да се възползваш от социалните системи на други страни от общността." Линк има предвид онези мигранти от ЕС, които се заселват в Германия, но не работят. Те би трябвало да напуснат Германия, защото според кмета такива хора не би трябвало да имат право на пребиваване.


Една трета от близо 20 хил. мигранти от България и Румъния, заселили се в Дуисбург, са непълнолетни. Хората над 18 са близо 13 500, но едва около 4000 имат редовна работа. "Разбирам, че голяма част от мигрантите все още не са успели да се интегрират на трудовия пазар и вероятно няма да успеят и в бъдеще", казва Линк. Затова и много от тези хора разчитат на помощи от държавата.

Ключови думи към статията:

Коментари (86)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 296 Неутрално

  В Дуисбург няма много българи.Има много цигани.Това че имат български паспорти,не ги прави българи.

 2. 2 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2685 Неутрално

  А медиите упорито имат нужда от "положителни" примери, за да ни представят колко светло е бъдещето и как мултикултуризма щял да победи един ден. :)

  И всички да са щастливи, работливи и богати. :)

 3. 3 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 2329 Любопитно

  Много любопитно, ромите тръгват масирано преселение по средата на първият мандат на Боко...Що ли?

  мурзилка
 4. 4 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1476 Весело

  #integriraime
  #integrateme

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 5. 5 Профил на jmf29537805
  jmf29537805
  Рейтинг: 615 Неутрално

  Според мен става въпрос за цигани.
  Като не си намери работа след 6 месеца, шут в гъза и на влака.

 6. 6 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 850 Неутрално

  Няма лошо! Циганите са космополити по рождение.

 7. 7 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1930 Неутрално

  "Те би трябвало да напуснат Германия, защото според кмета такива хора не би трябвало да имат право на пребиваване"

  Аааа, не така кмете, интегрирайте ги. Много бързо се отказвате.

  Panta rhei....
 8. 8 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3108 Неутрално

  Много любопитно, ромите тръгват масирано преселение по средата на първият мандат на Боко...Що ли?
  —цитат от коментар 3 на Маршалов

  Викат при Баце Боко нема хляб, няма с какво да хранят чаветата, 1500лв социални помощи за 5-6 деца не стигат а в Германия за самотни майки е урожай!
  Юруш!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 9. 9 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1930 Неутрално

  ""Има хора, които са работоспособни, но не работят, а би трябвало. Германия предоставя толкова много възможности."

  Много добре ги знаем, но нали ни упреквахте че ние, българите сме лоши, ксенофоби, расисти.
  А сега вие се позанимайте с тях.

  Panta rhei....
 10. 10 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 9599 Неутрално

  Българи от цигански произход, значи Българите са малко, а преобладават цигани, какво да говорим-циганска им работата.

 11. 11 Профил на anty
  anty
  Рейтинг: 553 Неутрално

  Циганите където и да отидат си остават цигани,независимо какви паспорти имат,на коя държава са граждани,или поданици.
  Проблемите с тях са постоянни независимо от мястото и гражданството.
  Еми да вземат да ги превъзпитат. После заради такива биологични единици се лепва етикет на българите.
  Но те циганите са верни гласоподаватели на мафията.
  Материала,материала.

 12. 12 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 350 Неутрално

  Според мен става въпрос за цигани. Като не си намери работа след 6 месеца, шут в гъза и на влака.
  —цитат от коментар 5 на jmf29537805


  Наш'те брадчеди са много изобретателни в някой отношения - там такава въртелешка с паспорти и самоличности се върти, че никога не знаеш кой къде е, кой за кого се представя, кой чии помощи прибира или чии здравни осигуровки ползва.

 13. 13 Профил на event_horizon
  event_horizon
  Рейтинг: 554 Неутрално

  Точно това че имат български паспорти ги прави българи. За хората по света ентическия им произход няма значение. В повечето дървави има смесица от етноси и това което ти гледат е паспорта.
  Обама има американски паспорт и е амеркианец, въпреки че етноса му е малцинство. Същото важи за десетки милиони американци, французи, британци, немци и т.н.

  А Дуисбург се превръща във Факултето и това е заради типичната немска толерантност и бюрокрация.

 14. 14 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 850 Неутрално

  11 000 българи живеели в града, повечето от които били роми?!? Що за наглост да наричате всички български граждани българи. Ромите са си роми, те са български граждни, но НЕ са българи!!! Ако искаха да са българи, щяха да са, но те самите искат да са роми!!!

 15. 15 Профил на стафилокок
  стафилокок
  Рейтинг: 1099 Неутрално

  Индоевропейците, за които става дума не са българи (за радост), а български граждани (за съжаление)!

  Миналото се наследява, бъдещето се изгражда.
 16. 16 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 4269 Неутрално

  По немските земи, още от Средновековието, та до 1945 г единственият начин, известен на историята от документи, за справяне с ромския проблем, не е за споменаване, но е далеч от каквато и да е форма на интеграция.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 17. 17 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3754 Любопитно

  До коментар [#1] от "Мусаши":

  Това че имат български паспорти,не ги прави българи.
  ======
  А ти какво предлагаш, на паспорта им да пише "не е българин" ли?

  Bukalemun
 18. 18 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 850 Неутрално

  До коментар [#13] от "event_horizon":


  Точно това че имат български паспорти ги прави българи. За хората по света ентическия им произход няма значение. В повечето дървави има смесица от етноси и това което ти гледат е паспорта.Обама има американски паспорт и е амеркианец, въпреки че етноса му е малцинство. Същото важи за десетки милиони американци, французи, британци, немци и т.н.А Дуисбург се превръща във Факултето и това е заради типичната немска толерантност и бюрокрация.
  —цитат от коментар 13 на event_horizon


  Глупости!! За това либералболшевиките искте да има колективни права за афроафриканци, латиноси, роми и всякакви други "малцинства"!! Точно обратно искане на вашето твърдение!! Разберете се кое Е!! Или са различни, онеправдани или всички сме еднакви без значение цвят на кожата, етноса и религията!!! Не може да сме еднакви само когато е удобно!!!

 19. 19 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 296 Неутрално

  Точно това че имат български паспорти ги прави българи. За хората по света ентическия им произход няма значение. В повечето дървави има смесица от етноси и това което ти гледат е паспорта.Обама има американски паспорт и е амеркианец, въпреки че етноса му е малцинство. Същото важи за десетки милиони американци, французи, британци, немци и т.н.А Дуисбург се превръща във Факултето и това е заради типичната немска толерантност и бюрокрация.
  —цитат от коментар 13 на event_horizon


  Брей.Значи хилядите араби с френски паспорти,които бяха част от Ислямска държава да ги броим за чистокръвни французи.Джихади Джон и той типичен англичанин.
  За разлика от теб,хората правят разлика и ги наричаха френски граждани от алжирски, марокански и така нататък произход.

 20. 20 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 296 Неутрално

  До коментар [#1] от "Мусаши":Това че имат български паспорти,не ги прави българи.======А ти какво предлагаш, на паспорта им да пише "не е българин" ли?
  —цитат от коментар 17 на eti mehter


  Предлагам да не ги наричат българи.По същата логика дай да наричаме терористите от ПКК турци Как ти звучи"Турци избиха турски военни в Диарбекир".

 21. 21 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 1523 Неутрално

  Българин има само един, прякорът му е Иван- циганина.

 22. 22 Профил на wak26352646
  wak26352646
  Рейтинг: 250 Неутрално

  Демагогия по немски.
  Когато циганин с БГ паспорт взима помощи, той мигрант, който се възползва от социалната система.
  Когато циганин с пакистански паспорт взима помощи, той е нуждаещ се от закрила бежанец.

 23. 23 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 1507 Весело

  Ех, ако Християн демократическата партия на фрау Меркел беше дала немски паспорти на тези с българските паспорти, никога нямаше да има толкова ядове на изборите :-)))

  Бог да благослови Америка за България!
 24. 24 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 770 Неутрално

  Като не си намери работа след 6 месеца, шут в гъза и на влака.
  —цитат от коментар 5 на jmf29537805

  Сакън, не им давай идеи - вземат наистина да ни ги върнат обратно.
  Нека си стоят там, да се интегрират... ще станат доктори, инженери. Нали им трябва работна ръка. Даже да вземат още малко, тук имаме в излишък.

 25. 25 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3433 Любопитно

  "След 2007 в Дуисбург са се заселили 11 000 българи. Много от тях са роми."
  =================
  Представете си текст:
  На Слънчака почиваха 11 000 немци. Много от тях са цигани.
  ?????????????

  Еретик
 26. 26 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8572 Неутрално

  Що не ги социализират, да видят, как се социализират цигани. Единственото, което умеят е да крадат и просят.

 27. 27 Профил на TurtlesAllTheWayDown
  TurtlesAllTheWayDown
  Рейтинг: 568 Неутрално

  До коментар [#17] от "eti mehter":

  Ако някой китаец вземе примерно турски паспорт утре, става ли автоматично 100% турчин в очите на самите турци? Ще може ли примерно да се ожени без проблем за дъщеря ти, да стане премиер, съдия, мастит бизнесмен? А да, забравих да спомена, въпросният китаец говори много малко турски и не го интересуват твоите обичаи и традиции, ама изобщо. Ко праим?

  Това, че е "модерно" в Европа всички хора по земята да са една огромна сива маса от идентични индивиди, които не се различават по нищо, е сравнително модерна тенденция. Но не е ясно докога?

  Те и във Франция много са учудени защо магребитата кибичат по цял ден и не искали да бачкат разбираш ли, но ти трябва само 2-3 дни в Тунис/Алжирия/Мароко да видиш, че матрияла като цяло е супер калпав.

  Не че "чистите" българи са супер стока като цяло, не твъдря подобно нещо.

 28. 28 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3754 Неутрално

  До коментар [#19] от "Мусаши":

  Точно така.

  Bukalemun
 29. 29 Профил на ckn29372393
  ckn29372393
  Рейтинг: 845 Весело

  "Според местните власти много от източноевропейците се преселват по тези места, за да се възползват от германската социална система."

  Ха, добро утро! И тълпите нелегални мигранти идват със съвсем същата цел.
  Германците да си променят правилата за получаване на социал, защото в противен случай навлеците само ще се увеличават.

 30. 30 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3754 Неутрално

  До коментар [#20] от "Мусаши":

  .По същата логика дай да наричаме терористите от ПКК турци Как ти звучи
  =======
  Те така и правят в Германия.....
  Когато им изнася са турски граждани, а когато си поискат стават кюрди и скандират за ПКК.....
  Германската държава използва този двоен стандарт за анти турската си политика..... но вече е предупредена от Анкара, че ще отговоря за последствията......

  Bukalemun
 31. 31 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3754 Неутрално

  До коментар [#27] от "TurtlesAllTheWayDown":

  В коментар 17 много ясно съм попитал.....
  Това ли е решението?

  Bukalemun
 32. 32 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 296 Неутрално

  До коментар [#20] от "Мусаши":.По същата логика дай да наричаме терористите от ПКК турци Как ти звучи=======Те така и правят в Германия..... Когато им изнася са турски граждани, а когато си поискат стават кюрди и скандират за ПКК..... Германската държава използва този двоен стандарт за анти турската си политика..... но вече е предупредена от Анкара, че ще отговоря за последствията......
  —цитат от коментар 30 на eti mehter


  Ами като така правят,защо искаш да наричат и циганите българи?

 33. 33 Профил на Николай_1
  Николай_1
  Рейтинг: 809 Неутрално

  '''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
  Местният пожарникар Ралф Хойберг, част от работната група, разказва за ужасяващите гледки, на които е попадал: десетки хора, скупчени един до друг по матраци в една-единствена стая, стаи, потънали в боклук и мухъл, оголени кабели, паразити............
  '''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
  Циганинът човек ли е или животно??.................

 34. 34 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3754 Неутрално

  До коментар [#32] от "Мусаши":

  Защото са такива по паспорт...... колко пъти да ти го напомням....
  И даже съм ти предложил вариант..... В коментар 17.....
  Нали сте демокрация бре....
  Дай предложение в НС..... Без майтап.....
  Щом се гнусиш много, изрази си недоволството по демократичен път.
  Какво те спира?

  Bukalemun
 35. 35 Профил на clarkv622
  clarkv622
  Рейтинг: 571 Неутрално

  "В кварталите на града бяха отворени и няколко бюра, към които българите и румънците могат да се обърнат за съвет или помощ и в които се разяснява какви са нормите за добро поведение в Германия. "
  -------------
  Служителите в тези бюра шпрехат ли цигански ?

  България е на 111 място по свобода на словото. Ако дневник се откаже от грантовете ще се изкачим до 110
 36. 36 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 982 Разстроено

  До коментар [#1] от "Мусаши":

  Драги Мусаши, това че не са българи има значение за тебе , но не и за германците. Те са български граждани, за чието поведение сме виновни всички ние.

 37. 37 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 296 Неутрално

  До коментар [#1] от "Мусаши":Драги Мусаши, това че не са българи има значение за тебе , но не и за германците. Те са български граждани, за чието поведение сме виновни всички ние.
  —цитат от коментар 36 на Петър Иванов


  Щом ние сме виновни за поведението на циганите,тогава французите и англичаните би трябвало да поемат вината за извергите френски и британски граждани в Ислямска държава.Белгийците за атентаторите в Париж.
  А немците много добре знаят кои са цигани .Все пак е имало масово изтребление и на цигани през Втората световна война от немците.

 38. 38 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 296 Неутрално

  До коментар [#32] от "Мусаши":Защото са такива по паспорт...... колко пъти да ти го напомням.... И даже съм ти предложил вариант..... В коментар 17.....Нали сте демокрация бре.... Дай предложение в НС..... Без майтап..... Щом се гнусиш много, изрази си недоволството по демократичен път. Какво те спира?
  —цитат от коментар 34 на eti mehter


  По паспорт са български граждани, не българи .Има известна разлика.Щото утре ако теб те нарекът българин и не те признаят за турчин ще подскочиш до небето.

 39. 39 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1399 Неутрално

  Благодарим на Дуисбург, че е приютил 11 хиляди ромски братя. Пожелавам на жителите на германския град с радост да си ги гледат, охранват и плащат социални помощи на килограм. Дано не се сетят да ни ги връщат обратно. Да живее всичкото рома германец!

  Спомням си времена, когато всички тези роми, които днес са в Западна Европа, бяха още в България и цоцаха от нашата социална система. Тогава германски политици и други европейски лидери ни критикуваха, че не сме ги интегрирали братята. Дори се намериха европейски правозащитници и евродепутати, които изкараха самите цигани жертви в ситуацията. Едва ли не ние българите им нарушаваме правата. Но ето, минаха години, ромите масово почваха да се изнасят към Германия и Франция. Днес самите германци се оплакват, че не можели да интегрират тази етническа група. Ами, добър ден! То само със съвети и критики не става. Докато не ти дойде на главата този проблем, нищо не знаеш. Пожелавам успех в интеграцията. Дано от непълнолетните неграмотни ромчета да излязат чисти възпитани германци. Ха дано, ама надали. Питайте онези 7 невръстни "българи", които изнасилиха германското момиче в гората или онзи гамен, който бутна жената по стълбите в метрото. "Европейско възпитание" се нарича.

  "Виж, приятелю, на този свят има два типа хора - тези със заредените пистолети и тези, които копаят. Ти копаеш!"
 40. 40 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3809 Любопитно

  До коментар [#31] от "eti mehter":

  Ети, сталинското решение въвеждането на т.н. "пета графа" за етнос. Така че решения има, но не са за днешния ден.

 41. 41 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 1005 Весело

  До коментар [#16] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Жива дезинтеграция си е

 42. 42 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2538 Неутрално

  В Дуйсбург има много български граждани, но мургави и с некои културни особености.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 43. 43 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 3104 Неутрално

  В интерес на истината навсякъде водещ е паспорта и местоживеенето за това, как те възприемат. Ако се легитимираш с руски паспорт, то ти за всички си руснак (независимо от туркменският ти произход) и се счита, че владееш официалният език на държавата, чиито паспорт държиш. Ако кажеш, че си от Прага например, веднага те асоциират с чех. Ако много държиш, може всеки път да се обясняваш от какъв произход си. Ако работиш в рафинерия например, произхода ти няма значение, има значение на какъв език да ти предоставят инструкциите за безопасност. Апропо, до сега не съм видял български турчин да поиска инструкцията да е на турски а не на български и влах да поиска на румънски а не на български. А ако почнеш да обясняваш, че този ти сътрудник бил влах, онзи торлак а другия каракачанин а само ти си прави бугарин, много странно ще те гледат партньорите ти.

  Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
 44. 44 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3754 Весело

  До коментар [#38] от "Мусаши":

  Щото утре ако теб те нарекът българин и не те признаят за турчин
  =====
  Занулих го тоя вариант....

  Bukalemun
 45. 45 Профил на Scorpi_4404
  Scorpi_4404
  Рейтинг: 644 Неутрално

  То и в България е така...:-(

  Опознай себе си...Нищо излишно.
 46. 46 Профил на idiva
  idiva
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Браво немски политици! През 90-та година българи от български произход идваха да работят в Германия, а вие ги гонехте, през 2018 роми с български паспорт се заселват където си искат, щото не са некакви сдухани интелектуалци дето ще Ви разберат негативното отношение. Добре я въртите политиката и си заслужавате резултатите, няма нужда от мрънкане из пресата . Тя винаги ни е описвала като цигани и престъпни елементи.

 47. 47 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 334 Весело

  До коментар [#8] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Те за ракия не стигат
  Ти и за хляб искаш за остане

 48. 48 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 334 Любопитно

  До коментар [#36] от "Петър Иванов":

  Айде сега и колективна отговорност ще въвеждаме

 49. 49 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 296 Неутрално

  До коментар [#38] от "Мусаши":Щото утре ако теб те нарекът българин и не те признаят за турчин =====Занулих го тоя вариант....
  —цитат от коментар 44 на eti mehter


  Добре де българин ли си или турчин?По твоята логика всички, които имат български паспорти са българи.Значи не си турчин.

 50. 50 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3754 Весело

  До коментар [#49] от "Мусаши":

  Само един паспорт имам....

  Bukalemun
 51. 51 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 2037 Неутрално

  Говорих с един приятел преди време.Грък е, но живее от много години в Германия и работи за "Луфтханза". Та стигнахме и до уж проблемните българи в Германия.И той ми каза нещо, което буквално ме удиви.Слушай, казва, когато стане нещо и медия напише българин направил един какво си, 80% от коментарите на немците под статията са Българин или циганин от България...А така, Дойче веле..

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 52. 52 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1133 Неутрално

  радвам се, че дървените немски философи ще изпробват на практика недоказаната си теорема за циганската интеграция, с която ни облъчват поучително от десетилетия.

 53. 53 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 296 Неутрално

  До коментар [#49] от "Мусаши":Само един паспорт имам....
  —цитат от коментар 50 на eti mehter


  Лъжеш.Българският паспорт ти отваря вратите за цяла Европа.И в Турция няма изискване за отказ от чуждо гражданство.
  А и да предположим,че не лъжеш.Значи преди време си имал български паспорт и си бил българин,а не турчин.

 54. 54 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 2037 Неутрално

  До коментар [#50] от "eti mehter":

  Ети, сори човек, ама ако си махнал Бг паспорта си голям балък/да използвам турцизъм/.Пък и това няма да промени факта , че някога си го имал и си бил българин.

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 55. 55 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1786 Неутрално

  Колкото и да е неприятно на много хора - българските цигани са българи по националност и се третират като такива. Етнически не са българи, но в момента етничността няма никакво значение за никаква институция. Само националността (паспорта). И аз има една етнична принадлежност (българин), но две националности - българска и чешка, защото имам две гражданства. И тъй като работя и живея в Чехия, навсякъде по Света ме възприемат по-скоро като чех, а на международни конференции съм само чех. В началото рипах и обяснявах, но на няколко пъти ми охладиха ентусиазма с въпроса "А къде работите и живеете ?" И до там.

  E PLVRIBVS VNVM
 56. 56 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3754 Неутрално

  До коментар [#53] от "Мусаши":

  А и да предположим,че не лъжеш.Значи преди време си имал български паспорт и си бил българин,а не турчин.
  ======
  Имах разбира се...... след като насилствено ни смениха имената, имах.

  Bukalemun
 57. 57 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3754 Неутрално

  До коментар [#53] от "Мусаши":

  Лъжеш.Българският паспорт ти отваря вратите за цяла Европа
  =====
  Е и?
  Ако ще и за целия свят да има.....
  Находил съм се аз.... и то предостатъчно.....
  Сега Европа идва при мене.....
  Даже и от нава зенландия клиенти посрещаме....

  Bukalemun
 58. 58 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3754 Неутрално

  До коментар [#55] от "PavelCZ":

  Колкото и да е неприятно на много хора - българските цигани са българи
  =======
  То в целия свят е така.....
  Хората ти гледат първо паспорта.....

  Bukalemun
 59. 59 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2345 Неутрално

  много ми е радостно ,че 11000 роми са се преселили в един немски град , работя в България в ромски район , виждам как се изнасят неистово от тук , намяла раждаемостта ,намаляха ни пациентите ,но намаля и напрежението , в нашата селска община от 1500 на социални помощи ,този месец останаха под 100 , няма безработица ,всичкото останало тук ром бачка ,щото няма парички ,а онези дето са на запад пращат и дърпат напред .Не мога да разбера хленчещите професори патриоти ,дето плачат ,че раждаемостта била паднала ,не ,не е паднала ,просто падна на ромите ,останалата си е абсолютно същата , апропо ,четох статия за Румъния ,там положението е абсолютно същото ,и там пада раждаемостта и то предимно на маргиналите , в Украйна също , над 12 милиона вече са извън страната ,а те са над 50 милиона ,така че ,се оказва ,че за България този износ на качествени наши съграждани от ромски произход се оказва един огромен плюс откъдето и да се погледне .

 60. 60 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3754 Неутрално

  До коментар [#59] от "edin drug":

  Ами честито тогава.

  Bukalemun
 61. 61 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 296 Неутрално

  много ми е радостно ,че 11000 роми са се преселили в един немски град , работя в България в ромски район , виждам как се изнасят неистово от тук , намяла раждаемостта ,намаляха ни пациентите ,но намаля и напрежението , в нашата селска община от 1500 на социални помощи ,този месец останаха под 100 , няма безработица ,всичкото останало тук ром бачка ,щото няма парички ,а онези дето са на запад пращат и дърпат напред .Не мога да разбера хленчещите професори патриоти ,дето плачат ,че раждаемостта била паднала ,не ,не е паднала ,просто падна на ромите ,останалата си е абсолютно същата , апропо ,четох статия за Румъния ,там положението е абсолютно същото ,и там пада раждаемостта и то предимно на маргиналите , в Украйна също , над 12 милиона вече са извън страната ,а те са над 50 милиона ,така че ,се оказва ,че за България този износ на качествени наши съграждани от ромски произход се оказва един огромен плюс откъдето и да се погледне .
  —цитат от коментар 59 на edin drug


  Истина е-тази година раждаемостта ще падне под 55 хиляди.И то основно заради циганската раждаемост.Ама българската също остава ниска.За съжаление няма как да се установи колко от новородените са цигани.

 62. 62 Профил на Ogiigo
  Ogiigo
  Рейтинг: 1178 Неутрално

  Твърде малко от българите и румънците имат редовна работа..."
  Те, циганите не я и търсят! Търсят само социални помощи! Въобще циганинът, навсякъде си е циганин!Е, има и изключения разбира се, но те са за да потвърдят правилото!

  Колкото един предмет е по-кух, толкова повече шум вдига.
 63. 63 Профил на Ogiigo
  Ogiigo
  Рейтинг: 1178 Неутрално

  До коментар [#52] от "хм":

  Аха, Хитлер ги е интегрирал!

  Колкото един предмет е по-кух, толкова повече шум вдига.
 64. 64 Профил на Ogiigo
  Ogiigo
  Рейтинг: 1178 Неутрално

  До коментар [#29] от "ckn29372393":

  Какво от това, тъкмо ще намалеят циганите у нас! Колкото по-малко, толкова по-малко!

  Колкото един предмет е по-кух, толкова повече шум вдига.
 65. 65 Профил на Ogiigo
  Ogiigo
  Рейтинг: 1178 Неутрално

  До коментар [#15] от "стафилокок":

  Хахаха! Много добро попадение!++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  Колкото един предмет е по-кух, толкова повече шум вдига.
 66. 66 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1568 Неутрално

  Много българи... които не са българи.
  Що не пишете за случката във влака?
  Или само в светли краски рисуваме...

 67. 67 Профил на newgenerations
  newgenerations
  Рейтинг: 571 Неутрално

  В Дуисбург няма много българи.Има много цигани.Това че имат български паспорти,не ги прави българи.
  —цитат от коментар 1 на Мусаши


  Всеки български гражданин е българин.

 68. 68 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1568 Неутрално

  До коментар [#67] от "newgenerations":

  Защо тогава БХК не защитава и други български граждани, както защитава този етнос?

 69. 69 Профил на xamctep
  xamctep
  Рейтинг: 439 Весело

  До коментар [#67] от "newgenerations":

  Да кажеш, че всеки американски гражданин е американец или всеки канадски гражданин е канедец - може (с минимални забележки), ама да кажеш, че всеки български гражданин е българин си е чиста глупост. :)

 70. 70 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1930 Неутрално

  До коментар [#36] от "Петър Иванов":

  Да, ама не.
  Как може българи, турци, евреи, арменци, гагаузи, каракачани, власи, куцовласи .... и т.н. около 30 етноса, кротко съжителстващи в Родината ми да са се интегрирали като цяло, да работят, да спазват установените правила, а точно циганите да са вечно дискриминирани, вечно да искат изключения специално за тях, вечно другите да им са виновни.
  Само питам?
  Щото съм виждал цигани и в Ирландия. И странно - същите като нашите са, само дето са малко по-светли.
  Ама поведението им е чисто циганско.

  Panta rhei....
 71. 71 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1180 Неутрално

  Мусаши,
  ти си лицемер! Когато те подгоня, че слагаш клалификации на цяла народност - циганите и така ставаш расист, започваш да мълвиш с някакви невероятни истории - как братотовчед ти бил женен за циганка, имал си племенници цигани и че няма как да не ги обичаш. Значи има цигани и цигани. Такива, който стават за любов и брак *ако е вярно, това, което си писал във форума!) и негодни цигани. Така сам даваш отговор на дилемата - има добри и има лоши цигани. Не всички цигани са за .... чети историята на Третия Райх.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 72. 72 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1930 Неутрално

  До коментар [#52] от "хм":

  Бе не като германците да не са решили преди 70-тина години проблема с интеграцията, ама дълго време ни даваха акъл на нас ние как да ги интегрираме.

  Без обаче ние да имаме какъвто и да е опит с подобни "интеграции" по германски.

  Panta rhei....
 73. 73 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1930 Неутрално

  До коментар [#59] от "edin drug":

  Дай боже тенденцията да се запази, а ако може и да се ускори.

  Panta rhei....
 74. 74 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1930 Неутрално

  До коментар [#71] от "vxa15365434":

  Малко уточнение.
  Циганите не са народност, а племе.
  Циганите са от индоевропейската/бялата/кавказката раса. Т.е. същата като останалите ни сънародници.
  И Мусаши никога не е казвал че абсолютно ВСИЧКИ цигани са престъпници. Има си и изключения, разбира се. Но преобладаващата част представят групата.

  Panta rhei....
 75. 75 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 1410 Неутрално

  Защо веднъж не написаха една статия за бг лекари, инженери, програмисти, които живеят и работят в германия, обучени и квалифицирани в БГ? Поне един-есинствен път? Ей така, от кумова срама!

  Мърфи е оптимист!
 76. 76 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 1132 Неутрално

  Ами дайте пример как се интегрират такива....с вкарване под диференциала ли, по части ли или със субституция. ...нали ни обвинявате че не можем.

  Нека богата Германия ги интегрира, покаже как става на това на дивите ксенофоби балканци и чак тогава да ни говори небивалици., но май е по-лесно да смуче лекари, инженери и учени, а да ни връща тъмнозелените.

 77. 77
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 78. 78 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1180 Неутрално

  Германската телевизия показа в един филм българка/милионерка, израсла в САЩ. Основала бизнес и станала милионерка в Германия. Ама где ти българи да гледат германска телевизия. А тя е поучителна ...

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 79. 79 Профил на Kiril
  Kiril
  Рейтинг: 259 Весело

  С тези примери Германия има по-голам аргумент за излизане от Еврозоната отколкото Обедненото Кралство.

  https://imdb.com/title/tt1279083/ + http://socrates.else.is/ + https://chitanka.info/books/category/filosofia + https://tutanota.com
 80. 80 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 296 Неутрално

  Мусаши,ти си лицемер! Когато те подгоня, че слагаш клалификации на цяла народност - циганите и така ставаш расист, започваш да мълвиш с някакви невероятни истории - как братотовчед ти бил женен за циганка, имал си племенници цигани и че няма как да не ги обичаш. Значи има цигани и цигани. Такива, който стават за любов и брак *ако е вярно, това, което си писал във форума!) и негодни цигани. Така сам даваш отговор на дилемата - има добри и има лоши цигани. Не всички цигани са за .... чети историята на Третия Райх.
  —цитат от коментар 71 на vxa15365434


  А ти си столично парвеню.Къде точно прочете,че слагам квалификация за всички цигани?И много лесно вкарваш в затвора господинчо.Имаш ли си понятие какво е престъпление,как се доказва и кога се влиза в затвор?Не се изказвай по теми,по които не си компетентен.

 81. 81 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 296 Неутрално

  До коментар [#77] от "vxa15365434":

  И столичанино,в тази тема не съм написал нито една дума с квалификация за циганите.Нито една.Само казвам,че не са българи.Това ли ме прави престъпник?Личи си комунистическата ти подготовка-тогава вкарваха по затворите хора без повод.

 82. 82 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 296 Неутрално

  До коментар [#77] от "vxa15365434":

  И столичанино,в тази тема не съм написал нито една дума с квалификация за циганите.Нито една.Само казвам,че не са българи.Това ли ме прави престъпник?Личи си комунистическата ти подготовка-тогава вкарваха по затворите хора без повод.

 83. 83 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 296 Неутрално

  До коментар [#77] от "vxa15365434":

  И столичанино,в тази тема не съм написал нито една дума с квалификация за циганите.Нито една.Само казвам,че не са българи.Това ли ме прави престъпник?Личи си комунистическата ти подготовка-тогава вкарваха по затворите хора без повод.

 84. 84 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 296 Неутрално

  До коментар [#77] от "vxa15365434":

  И столичанино,в тази тема не съм написал нито една дума с квалификация за циганите.Нито една.Само казвам,че не са българи.Това ли ме прави престъпник?Личи си комунистическата ти подготовка-тогава вкарваха по затворите хора без повод.

 85. 85 Профил на Густав
  Густав
  Рейтинг: 720 Неутрално

  За десет години Германия успява по-добре да се справи с интеграцията на циганите от България за 30. Циганетата могат да говорят и пишат на немски, а в българските училища не могат да се научат дори на български. Проблемът естествено не е решен още, но за това трябва едно поколение. И всичко тръгва от образованието.

 86. 86 Профил на mtsvetanov
  mtsvetanov
  Рейтинг: 472 Неутрално

  Аха, ето я една от най-големите ползи от членството в ЕС! Интегрирай, не се оплаквай!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK