Крайнодесните в Австрия поставиха десетки хиляди турци пред изпитание

Крайнодесните в Австрия поставиха десетки хиляди турци пред изпитание

© Associated PressАлпер Йълмаз не спи спокойно. Този мирен виенски търговец е получил австрийско гражданство преди тридесет години, но подобно на хиляди други австрийци от турски произход се страхува да не загуби австрийското си гражданство заради подетата от крайната десница (която е част от правителството) акция.


Йълмаз е шокиран, когато през юни получава официално писмо, в което е обвинен, че има двойно гражданство, което (освен в изключителни случаи) е нарушение на австрийското право. "В писмото се казваше, че трябва да се откажа от австрийското си гражданство", освен ако не представя доказателство, че вече не съм турски гражданин, разказва собственикът на кафене в северната част на Виена.


Петдесет и три годишният Алпер Йълмаз уверява, че се е отказал от турското си гражданство през 1988 г. именно за да стане гражданин на Австрия, където живее с родителите си още от юношеските си години.
Неговият случай съвсем не е изолиран, откакто крайнодясната Австрийска партия на свободата, станала през декември коалиционен партньор в правителството на консерваторите, започна да проверява гражданството на стотици хиляди хора, фигуриращи в турските избирателни списъци в Австрия. "В нашата общност това се превърна, така да се каже, в единствената тема за разговор", споделя Дуйгу Йозкан, австрийска журналистка от турски произход, която работи във всекидневника "Пресе".


Преодоляване на препятствия


Остана загадка как Австрийската партия на свободата се е сдобила с тези списъци, както и защо в тях присъстват имената на Алпер Йълмаз и на други австрийци, отказали се от турското си гражданство. "Австрия е моята страна. Вече не спя нощем, питам се какво ще стане", казва търговецът и уверява, че никога не е искал от турската държава да възстанови гражданството му.


Австрия има 8.7 млн. души население и подобно на много други европейски страни през 60-те години масово прибягва до чуждестранна работна ръка. Така в страната пристигат 270 хил. души от турски произход, от които повече от 150 хил. получават австрийско гражданство.


Наредената от вътрешното министерство систематична проверка на гражданското състояние на хората, присъстващи в турски избирателни списъци, е наложила наемането на 26 служители само за Виена, признаха виенските власти. Доказаните случаи на измама обаче са редки. В цяла Австрия само 85 души бяха лишени от австрийско гражданство и свързаните с него права.


За добросъвестните хора да докажат, че нямат турско гражданство, се превръща често в преодоляване на препятствия в стил Кафка. Още повече че турските власти невинаги оказват съдействие.


Един от клиентите на адвоката от Залцбург Петер Вайдиш преминава през това неприятно преживяване. Австрийските власти са му наредили да си извади от турското консулство документ, че не е турски гражданин. Там обаче му казват: "Вие сте австрийски гражданин, нищо не можем да направим за вас", разказва той.
"Искат от него да докаже, че не е направил нещо (например да иска възстановяване на турското си гражданство). Това е изключително трудно", твърди адвокатът.


"Австрийската партия на свободата в действие"


Тридесет и една годишната Чигдем Шилер, която получила австрийско гражданство през 2003 г., имала повече късмет. Също ѝ се наложило да доказва, че няма турско гражданство, но успяла да си извади ценния документ, след като проявила изключителна настоятелност в консулството и разказала за случая си в медиите. Как обаче Шилер е била включена в турските избирателни списъци, при положение че е била непълнолетна, когато се е отказала от турското си гражданство?


Австрийската преса предположи, че е възможно на турските консулства да им е наредено "да надуват" списъците, имайки предвид, че диаспората гласува масово за Партията на справедливостта и развитието на президента Ердоган.


За Алпер Йълмаз кошмарът не е приключил. Консулството му предложило да отиде в Турция, за да уреди положението си. Това е сценарий, който търговецът иска да избегне на всяка цена. Той е кюрд и алевит и затова се страхува, че ще бъде вкаран в затвора, щом стъпи на турска земя.


"Очаквам от австрийската държава да ни подкрепи. Ние сме австрийски граждани", посочва Йълмаз. Малко вероятно е обаче Австрийската партия на свободата да промени политиката си, не и в краткосрочен план. В съобщение във "Фейсбук" вицеканцлерът Хайнц-Кристиан Щрахе приветства факта, че "партията е преминала в действие", и съобщи за първите 85 души, загубили австрийското си гражданство.


На партията, която от идването си на власт се опитва да ограничи ксенофобските си прояви, ѝ се наложи въпреки това преди няколко дни панически да свали от сайта си видео, критикуващо измамите срещу системата за социална сигурност, в което заподозрените се казват Али или Мустафа и носят фесове.

Ключови думи към статията:

Коментари (170)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2517 Неутрално

  Докато се плюе по някакви "крайнодесни", всъщност се подпира Ердоган.
  Няма нищо ненормално човек да има едно гражданство и да гласува в една държава. Тези на снимката турци ли са или австрийци?
  А с драматичната загуба на сън на........ не ме трогнахте. Ако има само едно гражданство, ще се оправи. Ако е "тарикат" няма да получи съчувствието ми.

  Еретик
 2. 2 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3684 Весело

  До коментар [#1] от "Костадин Иванов":

  Тези на снимката турци ли са или австрийци?
  =======
  Не си ли личи?
  Истински турци са......
  Оригинални.....

  Bukalemun
 3. 3 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3121 Неутрално

  всъщност дори в статията се говори за спазване на закона, което е лошо заради крайно десни.

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 4. 4 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3121 Весело

  До коментар [#2] от "eti mehter":

  цитираните в статията са реплика? на оригинални

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 5. 5 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 890 Неутрално

  Интересно защо са в избирателите списъци, щом не са турски граждани. И дали това е масово.

  Доброто е заразно
 6. 6 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2196 Неутрално


  някои държави предлагат тайно възстановяване на отказалите се от гражданство. Преди да влезе в ЕС България също предлагаше тази опция.

 7. 7 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2517 Весело

  До коментар [#2] от "eti mehter":

  "Истински турци са......
  Оригинални..... "
  ===============
  Тогава да гласуват само в Турция. А това, че са оригинални, личи по факта, че на снимката има само една жена.

  Еретик
 8. 8 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 1400 Неутрално

  По принцип, правилото, което е най-добро от всяка гледна точка е никому да не се пречи да има две гражданства - по постоянно местоживеене и по рождение. Аз лично смятам, че човек трябва да е СВОБОДЕН да има ако ще и три гражданства. Но, гражданството по рождение не може и не трябва да се отнема, както и гражданството в страната, в която живееш постоянно, работиш, плащаш данъци, имаш имоти и пр.
  Така е в Свободният Свят! Останалото са евтини популизми за храна на националистическия лумпениат.

 9. 9 Профил на rta48522758
  rta48522758
  Рейтинг: 330 Неутрално

  Може и елементарно да звучи,примитивно- патриотарски дори,но за мен оригиналните турци са с чалми и окървавени ятагани.Знам,че днес са те,а утре сме ние,другите балкански субекти.Но,който каквото заслужил!!!

 10. 10 Профил на Vorknkx
  Vorknkx
  Рейтинг: 812 Неутрално

  Това, че едно нещо е закон, не го прави автоматично правилно.

  Доброто в тази история е, че хората видяха истинското лице на крайнодесните - те са си най-обикновени нацисти, изпълнени с омраза и предразсъдъци. Обикновените австрийци нямат да търпят такова нещо във властта и на следващите избори ще ги изметат.

 11. 11 Профил на На Баба Фърчилото
  На Баба Фърчилото
  Рейтинг: 264 Весело

  Аууу дневник много сте загрижени нещо! Бива ли сутрин да пускате такива сълзливи теми за горките турци? Как не спял нощем! Ами аз, как ще изкарам цял ден като си представям горкия човечец. Със сълзи на лицето. Цял ден не може да свърши нищо защото мисли за милата Австрия???
  Сега майтапа настрана. Много добра новина. С кеф си пия кафето и се радвам, че накрая някой мисли за държавата си. Аман от псевдолиберали. Като не им харесва марш в Анадола.

 12. 12 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1900 Неутрално

  Добре е, че европейските политици се събудиха за онова, което им се случва...

 13. 13 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 2315 Неутрално

  До коментар [#8] от "transvaal":

  Дълбоко и искрено поддържам Вашето мнение!
  ++++++++++++

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 14. 14 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3684 Неутрално

  До коментар [#4] от "дерибеев":

  Запознат съм със случая.
  От финансова гл. точка човека е прав.
  Но че се плаши за дето е бил кюрд алеви....??? #.... недоумявам.....
  Такива ги имаме и в Межлиса.....

  Bukalemun
 15. 15 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2567 Неутрално

  До коментар [#3] от "дерибеев":

  Ами не, статията казва нещо друго — счита се, че по презумпция си виновен. Нормалната процедура би била, австрийските власти да изискат справка от турските, дали тези и тези австрийски граждани не са и турски граждани. И после да действст според резултатите. Не пожелавам на никого да се сблъсква с безумието на две системи. Преди години ми се наложи да решавам здравното си осигуряване в Бг. Чак не можех да повярвам,колко нечовешка може да е системата и каква тролска радост доставя на нейните служители да имат власт над хората.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 16. 16 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1172 Неутрално

  Като изключим спора относно незаконността на двойното гражданство казуса изглежда така: австрийската държава следва да докаже, че въпросния човек се е възползвал от правото си на глас за Турция и е гласувал поне веднъж от 1988 насам. Ако не успее да докаже това, няма как да го лиши от австрийско гражданство.

 17. 17 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 314 Любопитно

  Тези на снимката ли са австрийците дето не могат да спят вече от притеснение?

 18. 18 Профил на paul_proteus
  paul_proteus
  Рейтинг: 532 Неутрално

  По принцип, правилото, което е най-добро от всяка гледна точка е никому да не се пречи да има две гражданства - по постоянно местоживеене и по рождение. Аз лично смятам, че човек трябва да е СВОБОДЕН да има ако ще и три гражданства. Но, гражданството по рождение не може и не трябва да се отнема, както и гражданството в страната, в която живееш постоянно, работиш, плащаш данъци, имаш имоти и пр.Така е в Свободният Свят! Останалото са евтини популизми за храна на националистическия лумпениат.
  —цитат от коментар 8 на transvaal


  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  "Nothing succeeds as planned" - J. Heller in "Good As Gold"
 19. 19 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 755 Неутрално

  "ердоганьо прави избори"! Много е лесно - да се покръстят, да се прекръстят на Волфганг, Петер, или подобни и готово ! Чисти австрийци ! Иначе...право у анадолската кочина при козофила!

 20. 20 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1167 Весело

  До коментар [#1] Истински турци са...... Оригинални.....
  —цитат от коментар 2 на eti mehter


  Оригинален ментак са, като теб!

  Имало едно време ссср...
 21. 21 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3684 Любопитно

  Петдесет и три годишният Алпер Йълмаз уверява, че се е отказал от турското си гражданство през 1988 г.
  ======
  Оххххх.... това ако го премълча, всичките ми принципи отиват на кино.....
  1988⌛⌛⌛⌛⌛⌛2018.....
  Нека австрийските власти се по интересуват защо въпросния Йълмаз е взел такова решение?
  Нека ако иска и Франс прес да го стори..... а защо не и Дневник....!!!

  Каква интересна историка ще излезе...... мамма мия.....
  Същинско журналистическо занимание ще е....

  Bukalemun
 22. 22 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2567 Неутрално

  До коментар [#8] от "transvaal":

  Напълно съгласен. Отделно, винаги съм съм си задавсл въпроса, с какво местният бродяга, само защото е роден някъде е по—добър (априори побпроизход) от някой, който нормално работи и допринася за обществото където живее, но заради това, че е пришълец, постоянно е следен под лупа и не е гарантирано, че заради моментната политическа конюктура, няма да му се случи случка.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 23. 23 Профил на rsw37525595
  rsw37525595
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#8] от "transvaal":

  Всички свободи се налага да си имат граници, когато една държава използва хората с двойно гражданство като пета колона, за да се намесва във вътрешните работите на другата държава. Ние това си го знаем многто добре. Демек- самите притежатели на двойно гражданстгво са си виновни да бъдат третирани рестрикционно, ако позволяват да бъдат използвани като маши.

 24. 24 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1588 Неутрално

  Всяка държава сама си определя законите.И всеки е длъжен да се съобразява с тях.щом има изискване да се откажат от чуждо гражданство,са длъжни да го направят.

 25. 25 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 486 Неутрално

  Еми Алпер Йълмаз нещо лъже, а лъжците нормално се наказват!
  Не може хем да се е отказал от турското си гражданство, хем да фигурира в турските избирателни списъци - НЯМА НАЧИН! Значи все още има турски паспорт, иначе просто няма как да гласува и няма как да присъства в списъците!

 26. 26 Профил на rsw37525595
  rsw37525595
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#10] от "Vorknkx":

  Лошото в тази история е, че турците в Австрия не виждат истинското лице на Ердоган.

 27. 27 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3684 Весело

  До коментар [#20] от "citoplast":

  А оня със синята фланелка е със сигурност по произход от Балканите....

  Bukalemun
 28. 28 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1588 Неутрално

  До коментар [#8] от "transvaal":Напълно съгласен. Отделно, винаги съм съм си задавсл въпроса, с какво местният бродяга, само защото е роден някъде е по—добър (априори побпроизход) от някой, който нормално работи и допринася за обществото където живее, но заради това, че е пришълец, постоянно е следен под лупа и не е гарантирано, че заради моментната политическа конюктура, няма да му се случи случка.
  —цитат от коментар 22 на DDR


  Ами предците на тези бродяги са градили държавата.Бродягата е техен наследник,така че е в пълното си право да се ползва от повече права от някой чужденец.

 29. 29 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 335 Неутрално

  Не знам защо се цитира франспрес, а не австрийска преса за неща в Австрия. Както и да е. Проблемът е следният:когато получаваш австрийско гражданство, трябва да представиш документ, че си се освободил от досегашното. Освен това изрично предупреждават да не правиш опити да си възвърнеш старото, защото автоматически ще загубиш австрийското. Тук не става въпрос дали е справедливо или не. Просто е така. Или се съгласяваш, или не. Смущаващото в случая е, че на базата на някакви си избирателни списъци, които могат да съдържат и много неточности, турци, вече придобили австрийско гражданство, трябва да доказват, че междувременно не са си възвърнали турското. Ако турските консулати не актуализират редовно избирателните си списъци с отказалите се от турско гражданство, което не е невъзможно, то на топа на устата застават и такива, които фигурират в тези списъци, без тяхно знание. Без вина виновни.

  Мърфи е оптимист!
 30. 30 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1588 Неутрално

  Еми Алпер Йълмаз нещо лъже, а лъжците нормално се наказват! Не може хем да се е отказал от турското си гражданство, хем да фигурира в турските избирателни списъци - НЯМА НАЧИН! Значи все още има турски паспорт, иначе просто няма как да гласува и няма как да присъства в списъците!
  —цитат от коментар 25 на cristo_n


  Естествено,че лъже.Ама нали трябва да има сензация,пък кой го интересува истината.

 31. 31 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 486 Неутрално

  "...и уверява, че никога не е искал от турската държава да възстанови гражданството му."
  Ами ако поне веднъж е ходил да гласува на турски избори, значи не е имал нищо против да му възстановят турското гражданство, че даже и активно се е включил в политическия живот на Турция.
  ВИНОВЕН!

 32. 32 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1588 Неутрално

  Не знам защо се цитира франспрес, а не австрийска преса за неща в Австрия. Както и да е. Проблемът е следният:когато получаваш австрийско гражданство, трябва да представиш документ, че си се освободил от досегашното. Освен това изрично предупреждават да не правиш опити да си възвърнеш старото, защото автоматически ще загубиш австрийското. Тук не става въпрос дали е справедливо или не. Просто е така. Или се съгласяваш, или не. Смущаващото в случая е, че на базата на някакви си избирателни списъци, които могат да съдържат и много неточности, турци, вече придобили австрийско гражданство, трябва да доказват, че междувременно не са си възвърнали турското. Ако турските консулати не актуализират редовно избирателните си списъци с отказалите се от турско гражданство, което не е невъзможно, то на топа на устата застават и такива, които фигурират в тези списъци, без тяхно знание. Без вина виновни.
  —цитат от коментар 29 на султана глаушева


  Глупости.Да не мислиш,че австрийските власти нямат данни кой има двойно гражданство и кой не?Просто досега са си затваряли очите.

 33. 33 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3684 Любопитно

  До коментар [#30] от "Мусаши":

  Ама нали трябва да има сензация,пък кой го интересува истината.
  ======
  Теб истината ли те интересува?
  Сигурен ли си.....?

  Bukalemun
 34. 34 Профил на Леля Гичка
  Леля Гичка
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Хайде, хайде. За да придобият немско или австрийско гражданство турците се отказват от турското. След това в момента, в който си получат новото гражданство отиват в посолството и си възстановяват старото. Това е практика от десетилетия. С турския паспорт си пътуват всяко лято керваните за Турция. Случва се, когато ги спират на улицата за проверка напр. да дават турска шофьорска книжка, за да им се размине глобата. И сега ау, мяу. Сори ама няма да си разплета чорапите.

  Не е нужно да си луд, за да живееш тук, но помага.
 35. 35 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1172 Неутрално

  До коментар [#25] от "cristo_n":

  Да присъстваш в избирателните списъци не означава че си гласувал. И това, че Ердогания се домогва до някои "австрийци" не означава, че като ги впише, трябва да ги изгонят.
  Пак повтарям, редно е да се докаже, че са гласували.

 36. 36 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 486 Неутрално

  то на топа на устата застават и такива, които фигурират в тези списъци, без тяхно знание. Без вина виновни.
  —цитат от коментар 29 на султана глаушева

  Е, в такъв случай ще е достатъчно да докажат, че никога не са гласували.
  Но ако се окаже, че хем "не знаят, че са в списъците", хем на съответните дати са били видени или заснети от публични камери, че отиват да гласуват, то работата става ясна!

 37. 37 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3684 Весело

  До коментар [#26] от "rsw37525595":

  Лошото в тази история е, че турците в Австрия не виждат истинското лице на Ердоган.
  =====
  Напротив дарагой..... напротив......
  Те са преки свидетели, че това което говори Ердоан е самата истина....

  Bukalemun
 38. 38 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1172 Неутрално

  До коментар [#36] от "cristo_n":

  "Е, в такъв случай ще е достатъчно да докажат, че никога не са гласували."

  Презумпция за невинност говори ли Ви нещо? Австрийската държава трябва да докаже, че са си възстановили турското гражданство. Което едва ли е толкова трудно.

 39. 39 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 683 Неутрално

  "Дневник", стига сте слугували на либерал-левичарите. Дори ООН насърчава мерките за намаляване случаите на двойно гражданство. Т. нар. в статията "крайнодесни" всъщност прилагат законите на Австрия. Откога спазването на закона те прави краен реакционер?

  Откога чакам такива "крайнодестни" да вземат властта в България, та да накарат преселниците от България в Турция да се откажат от българското си гражданство и да спихнат ДПС.

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 40. 40 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1588 Неутрално

  До коментар [#36] от "cristo_n":"Е, в такъв случай ще е достатъчно да докажат, че никога не са гласували." Презумпция за невинност говори ли Ви нещо? Австрийската държава трябва да докаже, че са си възстановили турското гражданство. Което едва ли е толкова трудно.
  —цитат от коментар 38 на George Svinarov


  Презумция за невинност има само в наказателното право. Случаят не е такъв.

 41. 41 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1588 Неутрално

  До коментар [#30] от "Мусаши":Ама нали трябва да има сензация,пък кой го интересува истината.======Теб истината ли те интересува?Сигурен ли си.....?
  —цитат от коментар 33 на eti mehter


  Точно истината ме интересува,за разлика от теб.

 42. 42 Профил на dohco
  dohco
  Рейтинг: 499 Неутрално

  До коментар [#20] от "citoplast":А оня със синята фланелка е със сигурност по произход от Балканите....
  —цитат от коментар 27 на eti mehter


  И е фен на Левски - Совия, да, да...

  Най-добрите неща в живота идват безплатно...
 43. 43 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3684 Любопитно

  До коментар [#29] от "султана глаушева":

  Понеже май че се намираш в Австрия, да те питам.....
  Държат ли австрийските власти досието на въпросния..... поради какви причини е отишъл в Австрия, и най вече..... кое го е мотивирало да се откаже от турското си гражданство в ония времена?

  Държат ли австрийците на тия подробности?

  Bukalemun
 44. 44 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 251 Неутрално

  Щом са фигурирали н списъците, дори и да не са възстановили турското си гражданство, повечето най-вероятно не са се сдържали и са ходили да гласуват.

  Е, сега известно време няма да могат да спят спокойно. Най-прецакани ще са малцината дето са гласували протин Ердоган. Но такъв е живота.
  А пък коренните австрийци може би ще спят малко по-спокойно. За тях обаче никой не мисли. Освен "крайнодесните".

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 45. 45 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1131 Неутрално

  Време е и България да забрани двойното гражданство. Лично съм виждал на границата турци с български лични карти които не знаят и дума български. Единия даже се казваше Стоян според личната си карта!

 46. 46 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2567 Разстроено

  До коментар [#28] от "Мусаши":

  Демек, нещо като казуса с привилегиите за активните борци. Не е важно ти кой си, важно е кой е дядо ти. Безценно!

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 47. 47 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 578 Неутрално

  Тия какво се правят на умрели лисици?!
  Как гласуват на турски избори без турско гражданство??????

  РУСОФИЛЪТ Е СЪВРЕМЕННИЯТ АНАЛОГ НА ТУРКОФИЛА ПРЕЗ ТУРСКОТО РОБСТВО.
 48. 48 Профил на zaki
  zaki
  Рейтинг: 729 Неутрално

  До коментар [#19] от "Тони КОСТОВ":

  "ердоганьо прави избори"! Много е лесно - да се покръстят, да се прекръстят на Волфганг, Петер, или подобни и готово ! Чисти австрийци ! Иначе...право у анадолската кочина при козофила!
  —цитат от коментар 19 на Тони КОСТОВ

  Аааа, малко е. След смяната на името право при пластичния хирург за присаждане на перпуциум. И да зашлеви сюнетчията, дето му е срезал .....

 49. 49 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1166 Неутрално

  До коментар [#8] от "transvaal":

  Донякъде сте прав, но проблемът идва със следващите поколения.
  Сто хиляди турци в малка държава, която позволява двойно гражданство, след 30 години стават триста хиляди с двойно гражданство.

 50. 50 Профил на Гарван
  Гарван
  Рейтинг: 736 Неутрално

  До коментар [#32] от "Мусаши": Ами нямат, иначе одавна щяха да приберат австрийският пасс на хитреещите или да им го оставят след наложена солидна глоба. Австрийските власти се усетиха след референдума за Ердо, когато се оказа, че поне 15К австрийски турци са имали право на вот и са си получили турския паспорт обратно без да имат това право.

 51. 51 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 578 Неутрално

  По принцип, правилото, което е най-добро от всяка гледна точка е никому да не се пречи да има две гражданства - по постоянно местоживеене и по рождение. Аз лично смятам, че човек трябва да е СВОБОДЕН да има ако ще и три гражданства. Но, гражданството по рождение не може и не трябва да се отнема, както и гражданството в страната, в която живееш постоянно, работиш, плащаш данъци, имаш имоти и пр.Така е в Свободният Свят! Останалото са евтини популизми за храна на националистическия лумпениат.
  —цитат от коментар 8 на transvaal


  А местните нямат думата, дали искат тия навлеци. Напълно нормално е, по твоята логика, цяла Африка да се пресели в Швейцария, примерно, защото там е по-хубаво от африканските кочини. Швейцарците нямат право да не ги приемат.

  РУСОФИЛЪТ Е СЪВРЕМЕННИЯТ АНАЛОГ НА ТУРКОФИЛА ПРЕЗ ТУРСКОТО РОБСТВО.
 52. 52 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 335 Неутрално

  До коментар [#32] от "Мусаши":
  Хахаха! И защо толкова сложно с избирателни списъци, след като “имат данни” според мусаши? Австрийската преса твърди, че проверките се извършват на базата на избирателни списъци. Но за мусаши това са глупости. Мусаши си има собствени източници.

  https://derstandard.at/2000089370026/VwGH-bestaetigt-Verlust-von-oesterreichischem-Pass-fuer-Doppelbuerger

  Мърфи е оптимист!
 53. 53 Профил на Ivan Rachev
  Ivan Rachev
  Рейтинг: 453 Неутрално

  не спира да ме удивлява неолибералния рупор на медии като дойче веле и дневник,Вчера бе публикувана статия-Дуисбург,много българи,малко положителни примери.Днес нова статия за ужким "жертвите" н аавстрийската политика,етнически турци.Просто е,даже не трябва да съм завършил НБУ-които желае да ползва благата и ред на даден адържава,спазва законадателството й.Да обясна-българските граждани,също поставят на изпитание,нашето самосъзнание и облик,пред европейската общност,както и в село Мечка,Видинско и МОнтана,нападайки старци,но ние не пишем неолиберални троцкиски статии

 54. 54 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2278 Неутрално

  "Неговият случай съвсем не е изолиран, откакто крайнодясната Австрийска партия на свободата, станала през декември коалиционен партньор в правителството на консерваторите, започна да проверява гражданството на стотици хиляди хора, фигуриращи в турските избирателни списъци в Австрия. "

  Че какво нередно има в действията на австрийското правителство? Има съмнения за нарушаване на закона и те се проверяват. Става дума за официални списъци на турските власти, така че съмненията са напълно основателни.
  Потърпевшите да се сърдят на турските власти, а не на австрийските.

 55. 55 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1147 Неутрално

  До коментар [#2] от "eti mehter":

  Оригинални турци..Ами в Туркието да ходят тогава???

 56. 56 Профил на himler
  himler
  Рейтинг: 536 Неутрално

  Ами да станат християни и си сменят имената с немски! Колко е просто!

 57. 57 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 264 Любопитно

  В статията пише че турците правят далавери с избирателните списъци
  Австрийците затова проверяват

 58. 58 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3684 Весело

  До коментар [#45] от "moreee":

  Единия даже се казваше Стоян според личната си карта!
  ========
  Това го кажи на всестранно компетентния Мусаши...... :)
  Преди дни, той уверено ми се пъчеше, че ако не българин иска да отиде от България в някоя друга страна, не е длъжен да има непременно българско име по паспорт....
  Кажи му го на експерта....
  Имам роднина който в момента е в Норвегия, заминал от България, но при условие че името му е българско.....

  Bukalemun
 59. 59 Профил на rsw37525595
  rsw37525595
  Рейтинг: 213 Весело

  До коментар [#26] от "rsw37525595":Лошото в тази история е, че турците в Австрия не виждат истинското лице на Ердоган.=====Напротив дарагой..... напротив...... Те са преки свидетели, че това което говори Ердоан е самата истина....
  —цитат от коментар 37 на eti mehter


  поради което продължават да си натискат парцалите в Европа, обявена от ердо за фашистка и расистка, но гласуват за него...смяяяях!

 60. 60 Профил на rsw37525595
  rsw37525595
  Рейтинг: 213 Весело

  До коментар [#36] от "cristo_n":"Е, в такъв случай ще е достатъчно да докажат, че никога не са гласували." Презумпция за невинност говори ли Ви нещо? Австрийската държава трябва да докаже, че са си възстановили турското гражданство. Което едва ли е толкова трудно.
  —цитат от коментар 38 на George Svinarov


  Е как да докаже нещо Австрия, като Турция ОТКАЗВА съдействие? Същото е и с опити на България по различни въпроси- Турция просто отказва да съдейства.

 61. 61 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1588 Неутрално

  До коментар [#28] от "Мусаши":Демек, нещо като казуса с привилегиите за активните борци. Не е важно ти кой си, важно е кой е дядо ти. Безценно!
  —цитат от коментар 46 на DDR


  Дядото често е давал живота и здравето си за държавата.И естествено,че неговите наследници трябва да имат права.

 62. 62 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1147 Неутрално

  До коментар [#22] от "DDR":

  Ри ме си вършиш домашната работа добре,Не се грижиш за семейството.Идва Асан,да те замести?Имаш ли повече право от него или не?!

 63. 63 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 335 Неутрално

  До коментар [#43] от "eti mehter":
  Сега не се намирам там. Но познавам процедурата. Искаш ли австрийско гражданство, трябва да си живял 10 г. легално в страната. Представяш справка за доходите си, за осигуровките си, свидетелство за съдимост, провеждат и разговор с теб, за да си създадат впечатление за твоята личност. Напълно легитимно. Условието е да се освободиш от всички пресишни гражданства. И да не правиш опити да ги придобиваш отново, защото автоматически ще загубиш австрийското. Също легитимно. След като си се съгласил, трябва да го спазваш. Това е процедурата. И тези, които, въпреки предупреждението са си врнали и турското, сами са си виновни. Поели са риска на своя глава, въпреки предупреждението. Проблем са тези, дето са в турските избирателни соисъци не по тяхна вина и сега трябва да доказват, че не са си връщали турско гражданство. Само това искам да кажа.

  Мърфи е оптимист!
 64. 64 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 1435 Неутрално

  До коментар [#8] от "transvaal":...самите притежатели на двойно гражданстгво са си виновни да бъдат третирани рестрикционно, ако позволяват да бъдат използвани като маши.
  —цитат от коментар 23 на rsw37525595


  Знаеш какво е колективна вина, и с какъв вид идеологически течения се свързва, нали? Жалко за тази партия- вместо да се докажат като истински консерватори, те се показват като достойни последователи на сънародника си с мустачките....

 65. 65 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1147 Неутрално

  До коментар [#35] от "George Svinarov":

  А как приаъства в избирателни списъци някой,който няма гражданство?!

 66. 66 Профил на walking.dead
  walking.dead
  Рейтинг: 547 Неутрално

  Хапсбурги те малко бой са яли от Турците явно

 67. 67 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1131 Неутрално

  До коментар [#58] от "eti mehter":

  "Имам роднина който в момента е в Норвегия, заминал от България, но при условие че името му е българско....."

  За по добра интеграция в белите държави, трябва освен имената да си смените и религията. Ислям и цивилизация са две несъвместими неща.

 68. 68 Профил на Поручик Балканец
  Поручик Балканец
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Статията показва само едната гледна точка - турската и е в стил "О, колко са несправедливи австрийците!".

  Мисля, че австрийците имат всички основания за тези мерки. Анадолски, пък и всякакви тарикатлъци при тях не вървят. Австрия е Държавата на Австрийците и там важат техните закони.
  Който не иска да живее по австрийските правила и закони да напусне Австрия! Надошли в Австрия, понеже искат да живеят по австрийски, но ако може да не спазват правилата на Австрия. Ама, хора, Австрия е това, КОЕТО Е, понеже се спазват нейните правила и закони и тези на ЕС, а не правилата и законите на ада, от който сте избягали!

  Вижте ги "австрийците" на снимката, застанали в центъра на Виена какви знамена размахват и чии портрети. ТОВА ЛИ СА ЛОЯЛНИТЕ АВСТРИЙЦИ!!!??? Или това са поддържниците на "султана" на една чужда, агресивна вражеска държава, който е абсолютен тиранин с своята страна и се е намесил във вътрешните работи на всяка чужда държава, в която живеят турци. И тези турци са забравили вече защо са избягали и СА СЕ МОЛИЛИ да бъдат приети!

  И защо статията е без автор, та да знаем кой е станал адвокат на турската диаспора?

 69. 69 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 950 Неутрално

  До коментар [#34] от "Леля Гичка":

  Ха ха ха. Недейте госпожо, стана студено и не е добре човек да се разхожда бос.
  Много са ми интересни разни тарикатчета когато се наиграят и си мислят че ще пробият системата.
  Естествено е че е имал и турски паспорт.
  Ама левичар - либералите непрекъснато се опитват да накарат нормалните да съчувстват на разни гяволета.
  Сори, ама ми свърши съчувствието към такива.

  Panta rhei....
 70. 70 Профил на walking.dead
  walking.dead
  Рейтинг: 547 Неутрално

  Време е и България да забрани двойното гражданство. Лично съм виждал на границата турци с български лични карти които не знаят и дума български. Единия даже се казваше Стоян според личната си карта!
  —цитат от коментар 45 на moreee


  Ще забраниш ама ще ти загине целия бизнес, после тук от глат ще се колите със Сирбите и Гърците

 71. 71 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2567 Неутрално

  До коментар [#58] от "eti mehter":

  Имам доста такива случай. Докато разберъ, че Сюлейман К. е Стефан К. бая се поипотих. Викам му, абе Сюлеймане, защо си с ново име и документи? Ами щото джанъм, много накриво те гледат по границите и на место. Викам му, а от къде го измисли това име ,— ами на един добър комшия. Значи, на стефанов ден четпаваш. —Няма проблеми бе джанъм.
  После друг все мо обяснява, че племенника му също работил на обекта. Питам го кой е? Вика Боян. Е кай, Боян. Ами така, по малко проблеми, и се смее. Питам го, как говорите в къщи —ами как дойде. Карашък.😊

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 72. 72 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 950 Неутрално

  До коментар [#38] от "George Svinarov":

  Не е така.
  Даването на гражданство е право, което поражда и своите задължения.
  Освен това става дума за административен, а не за наказателен процес.
  Същото като при данъчните.
  Трябва да докажеш че не си сгазил лука.

  Panta rhei....
 73. 73 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 316 Неутрално

  На теория звучи правилно, но на практика е поредния начин държавата да помачка хора неочакващи и неподготвени към това мачкане, за да направи щастливи групичка наци-капути.

  В Британия тази година се случи скандалът Уиндръш https://en.wikipedia.org/wiki/Windrush_scandal
  Внасят значи англичаните, когато са им нужни, половин милион бачкери от Карибите и Африка, и тогава в Англия дори не се ползват паспорти но нема грижи--оригиналните документи за пристигане на тези хора "ще играят завинаги ролята на паспорт за тях".
  И се държат в съответното министерство.
  През 2010г, по време на поредната "оптимизация"--това министерство тези хартийки ги изгаря, за да "освободи това адски и кански нужно помещение". Служителите продупреждават че това са единствените документи на тези хора, и хайде поне да ги дигитализираме. "Не!" казват шефовете. "Няма пари за дигитализиране, а тези хора вече са на по 60 и кусур, и за какво са им тези документи."

  Настъпва Брезит обаче. "Борбата с коварния чужденец" става в центъра на политическия дискурс там, и почват да искат "доказателство че си Британец". А бедните копелета, които са вече на по 70 и 80 кусур--НЯМАТ, защото са им изгорили шибаните хартийки, а до сега в Британия паспорт не е бил нужен, освен ако не искаш да пътуваш за чужбина.

  И така едно поколение дядовци и баби, не само им спират пенсиите и помощите (а който работи--го уволняват) но и после ги депортират насила към всякакви Ямайки, в които не са стъпвали от деца, и нямат там нищо. Баби и дядовци, цял живот работили за Англия--земи тая благодарност.

  Щом това се случва в Британия, през 2018г, то нима някой мисли че в Австрия, или Унгария, или България, бюрократщината ще е повече на страната на малкия човечец? Напротив--иди доказвай че не си откраднал палто, нищо че от 30 години си гражданин и всички те познават и имаш внуци в местното училище.

  Ей до такива неща водят "ракиените родолюбци" ако ги допуснеш да правят закони, дори в най-демократичните държави.

  Не може "или без контрол" или "внезапна и неадекватна свръх-компенсация" да са единствените варианти. Нещо смислено по средата е добре дошло, а така--"взимахме ти данъци цял живот, а сега ще те погърчим за да стане хубаво на Бай Хуй от село Курово чийто глас вкара едни наточени фашенца в парламента."

 74. 74 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 755 Неутрално

  До коментар [#8] от "transvaal":

  А какво правим със злоупотребата със Свобода ???

 75. 75 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3684 Весело

  До коментар [#67] от "moreee":

  Много са ти условията, бе готин..... че и не изпълними.....
  Ти статията прочете ли я?
  За какъв чеп са ги приели на времето?
  Тогава да са мислили.... :)

  Bukalemun
 76. 76 Профил на nmq25555650
  nmq25555650
  Рейтинг: 320 Неутрално

  Това че е закон значи че трябва да се изпълнява. Дали е правилен или не е философски въпрос.До коментар [#10] от "Vorknkx":

 77. 77 Профил на rsw37525595
  rsw37525595
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#64] от "klecho":

  Глупости. Говоря само за онези, които се правят на тарикати с двойното гражданство, при забранено такова. А това, че те са доста и създават проблеми на цялото малцинство, си е пак тяхна вина, защото когато голям % от една общност не спазват закона, то проверките са за всички. Нали се сещаш, че няма как да се проверяват поляци и италианци в Австрия за наличие на втори турски паспорт, а само турци?

 78. 78 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1147 Неутрално

  До коментар [#58] от "eti mehter":

  Разбира се,че не е задължително да си сменят името.Замо,че го правят сами.Защото с турско име вече си...под съмнение.С българско е по-малко подозрително в Европа и САЩ.Да ти нпомня ли за Юлиян Юлиянов,който в Белгия беше имигрант,а тук беше Юзеир Юзеиров и ходеше с турски фес

 79. 79 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1147 Неутрално

  До коментар [#59] от "rsw37525595":

  Също като руснаците,фенове на Путин,ама избягали от неговата Русия.Ориент....

 80. 80 Профил на Поручик Балканец
  Поручик Балканец
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#72] от "Molossian":

  Не си формулирал правилно.. Добавянето на гражданство не е ПРАВО. Добавянето на гражданство е ПРИВИЛЕГИЯ, която се дава при условия и се отнема при неспазването им!

 81. 81 Профил на rsw37525595
  rsw37525595
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Хапсбурги те малко бой са яли от Турците явно
  —цитат от коментар 66 на walking.dead


  Напротив, доста бой са яли австрийците и затова си знаят урока.

 82. 82 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7722 Неутрално

  Двойното гражданство трябва да бъде премахнато. Дори и само за това, да не могат хора, които не живеят в страната, дори не говорят езика, да избират, кой да ни управлява.

 83. 83 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 950 Неутрално

  До коментар [#80] от "Поручик Балканец":

  Да, прав сте.

  Panta rhei....
 84. 84 Профил на Поручик Балканец
  Поручик Балканец
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#81] от "rsw37525595":

  Всъщност най-големия пердах турците са яли от полско-австрийско-германски сили при Виена през 1683 г. Там най-често се е крещяло "Вай Аллах!!".

  Цитирам за прегледност.

 85. 85 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3684 Весело

  До коментар [#78] от "yanne":

  Защото с турско име вече си...под съмнение.С българско е по-малко подозрително в Европа
  ======
  Хе..... като Северин на ли?
  Ясно....

  Bukalemun
 86. 86 Профил на Поручик Балканец
  Поручик Балканец
  Рейтинг: 213 Весело

  За този турчин, който сложи минуса:


  https://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Vienna

  Ако не разбираш английски, има го и на български, че и на турски.

  :–))

 87. 87 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3684 Любопитно

  До коментар [#71] от "DDR":

  А знаеш ли защо се стига до това състояание?

  Имам предвид юридическата страна на въпроса.....

  Bukalemun
 88. 88 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1131 Неутрално

  До коментар [#75] от "eti mehter":

  "Много са ти условията, бе готин..... че и не изпълними.....
  Ти статията прочете ли я?
  За какъв чеп са ги приели на времето?
  Тогава да са мислили.... :)"

  Защо да са неизпълними? Щом искат да живеят в християнска държава, най нормалното нещо е да станат християни. Относно това да са мислили, ми почват австрийците да мислят. Тоя Мюмюн с двойното гражданство що реве тогава? Скоро бях в Стамбул, навсякъде са окачени обяви, че търсят хора за работа. Да се връща в Туркето и всички ще са доволни.

 89. 89 Профил на Поручик Балканец
  Поручик Балканец
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#87] от "eti mehter":

  Тук важното не е какво е положението Де Юре, а какво е Де факто. От него произтичат всики действия, касаещи националната сигурност. Тук не важат тарикатлъци от типа "Кой се минал - минал се!".

 90. 90 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5145 Любопитно

  Както обикновено става, истината е някъде там., между обобщенията и частния случай :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 91. 91 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1588 Неутрално

  До коментар [#78] от "yanne":Защото с турско име вече си...под съмнение.С българско е по-малко подозрително в Европа ======Хе..... като Северин на ли?Ясно....
  —цитат от коментар 85 на eti mehter


  Северин е турчин.Няма значение,че има българско име по паспорт.В махалата има друго турско име.Говори на турски и е мюсюлманин.Значи е турчин.

 92. 92 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1588 Неутрално

  До коментар [#78] от "yanne":Защото с турско име вече си...под съмнение.С българско е по-малко подозрително в Европа ======Хе..... като Северин на ли?Ясно....
  —цитат от коментар 85 на eti mehter


  Северин е турчин.Няма значение,че има българско име по паспорт.В махалата има друго турско име.Говори на турски и е мюсюлманин.Значи е турчин.

 93. 93 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3684 Весело

  До коментар [#88] от "moreee":

  Щом искат да живеят в християнска държава, най нормалното нещо е да станат християни.
  =======
  Ха..... ти чуваш ли се какви ги таралянкаш..... смешник.....
  Знаеш ли от колко много посоки мога да те оборя с тая тъпа теза.... :)
  Ееегати самоувереността....
  Какви християни сте в Европа..... първо нека това уточним.....
  Нормално било.....
  Ееееей.... момко..... първо си коригира критериите за християнство.... та тогава ме прави християнин..... :)
  Живеете в див и разюздан секуларизъм.... и се броите за християни.....

  Bukalemun
 94. 94 Профил на Рабацанелла
  Рабацанелла
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#22] от "DDR":

  Излишни въпроси си задавате. Когато този, който "работи нормално" е представител на една агресивна и асимилационна култура, какъвто е случая с арабо-ислямските пришълци, приятели на Меркел, хората автоматично го асоциират с тази култура. Преди време едни от тези източни агресори твърдяха че Германия си била тяхна земя, била им дадена, моля ти се от аллах! И немците нямали място там! Интересно защо властта не ги преследва като престъпници?

 95. 95 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 335 Неутрално

  До коментар [#36] от "cristo_n":
  Хайде сега ти помисли по какъв точно начин можеш да докажеш, че никога не си гласувал. И само погледни колко неточности има в бг избирателни протоколи, за които михаил константинов пише от години. За това иде теч.

  Мърфи е оптимист!
 96. 96 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2552 Неутрално

  Големия въпрос който никой не задава е какво правят тези в Австрия. :)

 97. 97 Профил на Поручик Балканец
  Поручик Балканец
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#93] от "eti mehter":

  Хич не претендирам който и било да приеме насила която и да било религия, за разлика от някои прецеденти от Османския период на Турция. Още повече смятам, че религиите са само догматични сенки на Вярата.

  Но и не приемам моят народ да бъде съден от чужденци! И най-малко от такива, чиято религия е тоталитарен Кодекс за Поведение.

 98. 98 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3684 Любопитно

  До коментар [#96] от "realguru":

  Австрия има 8.7 млн. души население и подобно на много други европейски страни през 60-те години масово прибягва до чуждестранна работна ръка.
  =======
  Ето го отговора на това дето питаш.....
  Четете ги малко по внимателно тия статии, де....

  Bukalemun
 99. 99 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1966 Неутрално

  По принцип, правилото, което е най-добро от всяка гледна точка е никому да не се пречи да има две гражданства - по постоянно местоживеене и по рождение. Аз лично смятам, че човек трябва да е СВОБОДЕН да има ако ще и три гражданства. Но, гражданството по рождение не може и не трябва да се отнема, както и гражданството в страната, в която живееш постоянно, работиш, плащаш данъци, имаш имоти и пр.Така е в Свободният Свят! Останалото са евтини популизми за храна на националистическия лумпениат.
  —цитат от коментар 8 на transvaal


  Тъй тъй.... Когато руснаците с двойно гражданство станат 1,5 млн какво ще се реши на референдума за присъединяването ни към Руската федерация! Демократично!!!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 100. 100 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3019 Неутрално

  На снимката като ги гледам -- повече от надеждни граждани, ама на Ердоган. А пък "крайнодесният" канцлер Курц прие дедо Сорос -- предполагах, че поне Дневник ще забележи.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK