Защо севернокорейската валута остава стабилна

Защо севернокорейската валута остава стабилна

© Associated PressВъпросът, който измъчва наблюдателите на икономиката на Северна Корея, е как страната може да поддържа стабилен валутен курс и да не допуска хиперинфлация въпреки строгите санкции, политическото напрежение и нарастващия търговски дисбаланс?


Накратко Северна Корея купува много повече, отколкото продава на Китай, и заради санкциите почти не прави бизнес с никой друг. Тъй като всеки здравомислещ не би приел за важна сделка севернокорейската валута, която няма стойност в международен план, Северна Корея трябва да харчи валутните си резерви. А когато една страна прибягва до тази стъпка, цените като цяло започват да растат и често опасно. Всичко това би трябвало да се отрази на севернокорейския валутен курс.


Тогава какво се случва?
Изключително важно за преговарящите е да разберат какво се случва с икономиката на Северна Корея. Те се опитват да преценят колко сериозен е севернокорейският лидер Ким Чен-ун в намеренията си да се откаже от ядрените оръжия и дали всъщност санкциите са го довели на масата за преговори, както намекват мнозина в американското правителство. Стабилният валутен курс обикновено би подсказало противното. Но дали?


Фактът, че курсът е стабилен, означава, че икономиката на страната като цяло е стабилна и расте, каза в неотдавнашно интервю в Пхенян И Ки Сон, икономист от Икономическия институт към Академията за социални науки на Северна Корея. "Икономиката ни не разчита на износ (...) Заради санкциите не правим голяма търговия или финансови сделки с други страни, така че няма да има много промени във валутния курс", допълни той.


Два курса


Севернокорейската валута, наречена вон, има два валутни курса. Единият е определен от правителството на изкуствено високо равнище и се използва главно в магазините или хотелите, които работят само в чуждестранна валута. Другият курс, който е следен по-отблизо, е свързан с пазарните сили и отразява по-добре актуалните икономически условия. Той остава главно в тесния коридор от около 8000 вона за щатски долар от 2012-2013 година.


Както отбелязва И, има признаци, че севернокорейската икономика върви добре под ръководството на Ким. Само че естествено много повече неща се случват.


На първо място, икономиката на Северна Корея никога не е била изцяло самостоятелна. Тя зависи много от износа на стоки като въглища, текстил и морски дарове. Има причина тези стоки да попадат под ударите на санкциите, казва Бенджамин Катцеф Силбърщайн, един от редакторите на North Korean Economy Watch. Той допълва, че Ким се опитва да увеличи местното производство, за да намали зависимостта на страната от внос и да повиши потреблението на местно произведените стоки, което нямаше да е необходимо, ако Северна Корея беше икономически самостоятелна.


Защо севернокорейската валута остава стабилна

© Associated Press


Силбърщайн и колегата му икономическият наблюдател Питър Уорд посочват в документ, публикуван миналата седмица в уважавания сайт 38 North, че Северът има няколко инструмента, с които да насърчава стабилността, като например ограничаване на дилърите да се движат в определен валутен коридор или намаляване на заемите в местна валута, за да бъде малък обемът на циркулиращата валута. Те също така предполагат, че може просто да няма достатъчно долари в обращение, така че пазарната цена да бъде повлияна от настроението на обикновените хора. Или може би правителството го поддържа изкуствено стабилен "със сила - по политически причини - за да представя картина на устойчивост на фона на санкциите".


На каква цена


Бил Браун, бивш офицер от ЦРУ и външен преподавател в Georgetown School of Foreign Service, каза, че твърденията на И за цялостна икономическа стабилност не са без основание. Правилният въпрос тогава е на каква цена, посочва той в електронно писмо до АП.


Според Браун, който сега е независим консултант, Северът прави това, което Китай прави през последните 40 години - разпродава активите си. Тъй като държавата притежава целия капитал, казва той, в краткосрочен план може да се финансира и да защитава валутния курс, като продава или приватизира голяма част от собствеността си. Държавата може да набира средства, като позволява на служители да взимат такси за обикновени дейности или като орязва заплати, докато се прави, че не вижда, че служителите приемат подкупи, за да покрият разликата. Проблемът, разбира се, е, че нито един от подходите не е устойчив.


"Стабилните пари са изключително важни за изграждането на нова пазарна икономика, за укрепването на производителността, начело на която е частният сектор, както и за това гражданите да имат възможност да спестяват и инвестират парите си", коментира Браун. "Предполагам, че Ким е наясно, че добрите или поне нелошите отношения с (президента Доналд) Тръмп и САЩ са изключително важни за доверието във вона и поведението му е съобразено с това. Така че засега няма международни балистични ракети или изпитания на ядрено оръжие, а има много щастливи разговори", отбелязва той.


Севернокорейските лидери са напълно наясно с опасностите от нестабилния валутен курс. През 2009 година настана масова паника, когато правителството реши да смени старата с нова валута в съотношение 100 към 1, стопявайки спестяванията на хората като с магическа пръчка. Има предположения, че бащата на Ким Чен-ун - Ким Чен-ир - е екзекутирал финансовия министър поради това фиаско.


Заради такива притеснения дори обикновените хора имат основания да искат спестяванията им да бъдат в долари или китайски юани. И макар доверието в местната валута да се възстанови през последните години, тя все още не може да се разменя с друга валута извън Северна Корея и остава непригодна за големи трансакции. Както отбелязват Силбърщайн и Уорд, банкнотата с най-голям номинал е 5000 и е на стойност около 60 цента. /БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (36)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Иво Прокопиев
  Иво Прокопиев
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Севернокорейската стабилност, по стабилна ли е от нашата стабилност?Кой е тамошния Бойко Борисов?

  Memento Mori
 2. 2 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2573 Весело

  Щото само Фат Ким потребява чуждестранно гурме и валутата стига ...

 3. 3 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4359 Неутрално

  Северокорейският вон НЕ Е ВАЛУТА
  Северокорейският вон Н Е "ПАРИ" в смисъла на тази дума.
  Той е нещо като КУПОН ЗА РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ на оскъдните дажби,
  в разпределителните пунктове, кой знае защо наричани "магазини"
  Северокорейският вон НЕ Е СТАБИЛЕН.
  Достатъчно е да се погледне на ЧЕРНИЯ ПАЗАР, за да се види колко струва
  по-точно КОЛКО НЕ СТРУВА вонът като пара
  Статията е написана от човек който няма никаква представа
  от действителната ситуация в Сев.Корея и от тоталната
  ИЗКРИВЕНОСТ там на фундаментални неща като ПАЗАР и ПАРИ

 4. 4 Профил на Иво Прокопиев
  Иво Прокопиев
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Северокорейският вон НЕ Е ВАЛУТАСеверокорейският вон Н Е "ПАРИ" в смисъла на тази дума.Той е нещо като КУПОН ЗА РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ на оскъдните дажби,в разпределителните пунктове, кой знае защо наричани "магазини"Северокорейският вон НЕ Е СТАБИЛЕН.Достатъчно е да се погледне на ЧЕРНИЯ ПАЗАР, за да се види колко струвапо-точно КОЛКО НЕ СТРУВА вонът като параСтатията е написана от човек който няма никаква представаот действителната ситуация в Сев.Корея и от тоталнатаИЗКРИВЕНОСТ там на фундаментални неща като ПАЗАР и ПАРИ
  —цитат от коментар 3 на Hawaii


  Да, ама марихуаната е легализирана в Северна Корея!Виж, таковата каптагон,немат!

  Memento Mori
 5. 5 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4359 Любопитно

  Да, ама марихуаната е легализирана в Северна Корея!
  —цитат от коментар 4 на Баро Вкаров


  Ами бегай тогава да се друсаш там, щом те влече.
  Апропо,
  Това каква връзка има с ТЕМАТА и СТАТИЯТА !

 6. 6 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3680 Неутрално

  Санкционирани са от всякъде, затова им е стабилна валутата.

  Иначе и те щяха да плуват в лихварския океан на "напечатаната" икономика.....

  Bukalemun
 7. 7 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 3237 Неутрално

  [quote#5:"Hawaii"][/quote]

  Връзката е, че трябва да се оплюва случващото се у нас.
  На всички краснии тролове това им е мотивът.

 8. 8 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 192 Неутрално

  Статията е написана от човек който няма никаква представаот действителната ситуация в Сев.Корея и от тоталнатаИЗКРИВЕНОСТ там на фундаментални неща като ПАЗАР и ПАРИ
  —цитат от коментар 3 на Hawaii


  Ми, открехни на, нали си спец по кореизирането?!

  reductio ad absurdum...
 9. 9 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 914 Разстроено

  "бащата на Ким Чен-ун - Ким Чен-ир - е екзекутирал финансовия министър поради това фиаско."

  Ето така се стабилизира валута... или пък се дестабилизира - каквото си пожелае др. Ким.

 10. 10 Профил на Чубакът
  Чубакът
  Рейтинг: 306 Неутрално

  Северокорейският вон НЕ Е ВАЛУТАСеверокорейският вон Н Е "ПАРИ" в смисъла на тази дума.Той е нещо като КУПОН ЗА РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ на оскъдните дажби,в разпределителните пунктове, кой знае защо наричани "магазини"Северокорейският вон НЕ Е СТАБИЛЕН.Достатъчно е да се погледне на ЧЕРНИЯ ПАЗАР, за да се види колко струвапо-точно КОЛКО НЕ СТРУВА вонът като параСтатията е написана от човек който няма никаква представаот действителната ситуация в Сев.Корея и от тоталнатаИЗКРИВЕНОСТ там на фундаментални неща като ПАЗАР и ПАРИ
  —цитат от коментар 3 на Hawaii


  Май баш ти представа си нямаш от пазар, валута, и макроикономика, и явно си пропуснал, че системата за обществено разпределение не съществува поне от 2010 г.

  Валутата им остава стабилна поради една много проста причина. Санкциите пренасочиха износната продукция към вътрешния пазар, където тя се продава на драстично по-ниски цени. Това са текстилни продукти, морски храни и ценни метали. Първите две ги прилапват местните потребители, вторите - индустрията, голяма част от която отдавна се управлява на пазарен принцип и съответно евтини въглища и цветни метали са им добре дошли.

  И в двата случая резултатът е увеличено вътрешно потребление, а то съответно бута валутата нагоре.

  "The nation which can prefer disgrace to danger is prepared for a master and deserves one." || Economic Left: -3.75 || Social Authoritarian: 1.38
 11. 11 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4359 Неутрално

  Май баш ти представа си нямаш от пазар, валута, и макроикономика, и явно си пропуснал, че системата за обществено разпределение не съществува поне от 2010 г.
  —цитат от коментар 10 на Чубакът


  Съществува и до днес.
  Разпределението с купони НИКОЙ НИКОГА НЕ ГО Е ОТМЕНЯЛ
  Друг е въпросът,че е оскъдно и нередовно.

  Така наречените "магазини" в Сев.Корея НЕ СА "магазини"
  Това са особен вид РАЗПРЕДЕЛИТЕЛНИ ЦЕНТРОВЕ,
  за РАЗПРЕДЕЛЯНЕ на НЕДЕФИЦИТНИ СТОКИ

  Такива като цигари, бира и пластмасови китайски легени

 12. 12 Профил на tos_buratino
  tos_buratino
  Рейтинг: 791 Неутрално

  До коментар [#3] от "Hawaii":

  Ти, колко севернокорейци познаваш? Колко пъти си ходил там?
  Тогава, как може да си твърдиш нещо, щом не си го виждал?

 13. 13 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4359 Разстроено

  Валутата им остава стабилна поради една много проста причина. Санкциите пренасочиха износната продукция към вътрешния пазар, където тя се продава на драстично по-ниски цени. Това са текстилни продукти, морски храни и ценни метали. Първите две ги прилапват местните потребители, вторите - индустрията, голяма част от която отдавна се управлява на пазарен принцип и съответно евтини въглища и цветни метали са им добре дошли.
  —цитат от коментар 10 на Чубакът


  Това, което се е продавало ЗА ВАЛУТА на външните пазари
  НИКОГА НЕ Е ВРЪЩАНО на вътршния пазар.
  НИКОГА !
  Продавано е НА БЕЗЦЕНИЦА и ПАК ЗА ВАЛУТА !

  НЯМА УВЕЛИЧЕНИЕ на вътрешното потребление в Сев.Корея
  ПРИ ТОТАЛЕН ДЕФИЦИТ НА ВСИЧКО няма как да има увеличение
  на вътрешното потребление.

  Когато продаваш нещо на :ДРАСТИЧНО ПО-НИСКИ ЦЕНИ"
  ти го продаваш НА ЗАГУБА
  Продаваш го ПОД СЕБЕСТОЙНОСТТА МУ
  ПОД ТОВА, което си дал за да го произведеш.
  Това НЕ Е ПАЗАР
  НЕ Е ПАЗАРНА ИКОНОМИКА.

  За какви "евтини въгища" ни говориш, когато
  има ДЕФИЦИТ НА ВЪГИЩАТА,
  ПРЕЗ ЗИМАТА НЯМА ПАРНО, освен за ЦАРЕДВРЦИТЕ на КИМ
  ИМА И ДРАКОНОВСКИ РЕжИМ НА ТОКА.

 14. 14 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4359 Разстроено

  До коментар [#3] от "Hawaii":Ти, колко севернокорейци познаваш? Колко пъти си ходил там?Тогава, как може да си твърдиш нещо, щом не си го виждал?
  —цитат от коментар 12 на tos_buratino


  Точно толкова, колкото и ти познаваш
  КОСОВАРИ
  САУДИТИ
  ХУСИ
  ИРАНЦИ
  ЙЕМЕНЦИ

  И точно толкова пъти съм ходил в Сев. Корея
  колкото и ти си ходил в
  КОСОВО
  САУДИ АРАБИЯ
  ИРАН
  ЙЕМЕН

  за да твърдиш в многобройните си постинги
  неща КОИТО НЕ СИ ВИжДАЛ

 15. 15 Профил на bobbyperu
  bobbyperu
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Валутата е стабилна защото имат големи за техните размери - валутни постъпления от криминални дейности нещо характерно за комунистическа страна както беше и в НРБ.
  1. КНДР е един от най-големите центрове за фалшифициране на омразната "хартийка" наречена долар!
  2. Голяма търговия с оръжие продавани на всеки , включително на криминални структури!
  3.Специалните служби въртят и сериозна търговия с наркотици, цигари, и т.н.
  По тези линии се смята че в страната влизат между 2 и 3 милиарда долара!

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4359 Неутрално

  Валутата е стабилна защото имат големи за техните размери - валутни постъпления от криминални дейности нещо характерно за комунистическа страна както беше и в НРБ.1. КНДР е един от най-големите центрове за фалшифициране на омразната "хартийка" наречена долар!2. Голяма търговия с оръжие продавани на всеки , включително на криминални структури!3.Специалните служби въртят и сериозна търговия с наркотици, цигари, и т.н.По тези линии се смята че в страната влизат между 2 и 3 милиарда долара!
  —цитат от коментар 15 на bobbyperu


  С всичко написано от теб съм съгласен,само,че
  в Сев.Корея валутните постъпления НЯМАТ НИКАКВО ОТНОШЕНИЕ
  към стабилността на вътрешната парична единица.
  По простата причина, че в Сев.Корея Е ЗАБРАНЕНО СЪС ЗАКОН
  ПОД СТРАХ ОТ РЕПРЕСИИ каквато и да е обмяна на вонове с валута.
  Нито пък емитирането на вонове от Властта има връзка с
  наличността на валута.

 18. 18 Профил на royal_sperm
  royal_sperm
  Рейтинг: 439 Неутрално

  Тяхната валута е подкрепена от 20 милиона роби които ще работят по 24/7 ако им наредят. Банкерите харесват това!

  In real life it is always the anvil that breaks the hammer...” ― George Orwell
 19. 19 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4359 Неутрално

  Рядко кух текст.Рядко тъпи коментари.Особено тези от Хавай.
  —цитат от коментар 16 на gullwing  РЯДКО БЕЗДАРНО СПАМЕНЕ

 20. 20 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4359 Неутрално

  Тяхната валута е подкрепена от 20 милиона роби които ще работят по 24/7 ако им наредят. Банкерите харесват това!
  —цитат от коментар 18 на royal_sperm


  Това което произвешдат робите то се продава навън за ДОЛАРИ
  НЕ ЗА ВОНОВЕ.
  НА РОБА НЕ МУ ПЛАЩАШ ПАРИ
  НА РОБА му подхвърляш като на куче къшей хляб
  Всичко това няма никакво отношение към ВОНОВЕТЕ,
  които пак повтарям НЕ СА "ПАРИ" по смисъла на тази дума.

 21. 21 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 904 Неутрално

  На шумата във гората също не се сменя цената !!!

 22. 22 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 1552 Неутрално

  “Той допълва, че Ким се опитва да увеличи местното производство, за да НАМАЛИ ЗАВИСИМОСТТА на страната от внос и да повиши потреблението на местно произведените стоки, което нямаше да е необходимо, ако Северна Корея беше ИКОНОМИЧЕСКИ САМОСТОЯТЕЛНА.”
  ========
  По правилата на формалната логика, без всякакви финансово-словесни еквилибристики, от горенаписаното произтича следното:

  Борбата за икономическа самостоятелност е пречка за икономическата самостоятелност.

  Много оригинално, дори и за представите на Оруел!

  Мърфи е оптимист!
 23. 23 Профил на Игнациус Райли
  Игнациус Райли
  Рейтинг: 8 Любопитно

  До коментар [#3] от "Hawaii":Ти, колко севернокорейци познаваш? Колко пъти си ходил там?Тогава, как може да си твърдиш нещо, щом не си го виждал?
  —цитат от коментар 12 на tos_buratino

  Аз познавах един. Беше студент в България, и като станаха промените тук 1990-та, трябваше да се прибира в Северна Корея.
  Можете ли да познаете дали искаше да се връща? 😉

  "Never attempt to teach a pig to sing; it wastes your time and annoys the pig". Robert A. Heinlein
 24. 24 Профил на Игнациус Райли
  Игнациус Райли
  Рейтинг: 8 Весело

  Левът по бай Тошово време също беше много стабилна ВАЛУТА, нали така?
  😂😂😂

  "Never attempt to teach a pig to sing; it wastes your time and annoys the pig". Robert A. Heinlein
 25. 25 Профил на kazushi
  kazushi
  Рейтинг: 722 Неутрално

  До коментар [#3] от "Hawaii":Ти, колко севернокорейци познаваш? Колко пъти си ходил там?Тогава, как може да си твърдиш нещо, щом не си го виждал?
  —цитат от коментар 12 на tos_buratino


  Аз пък познавах едно момиче, което като отишло във Франция си потопило краката в Тихия океан. Това, че някой е ходил или пък не е ходил някъде, не означава, че знае (или не знае) каквото и да било за даденото място.

  По темата, според мен "валутата" е стабилна, първо, защото корейците така или иначе нямат достъп до долари, така че каквото и да става извън Корея не може да повлияе на обикновения човек там. Второ, икономиката им е и без това страшно изолирана, така че отново, санкциите няма как да засегнат някой различен от Ким.

  "Те се опитват да преценят колко сериозен е севернокорейският лидер Ким Чен-ун в намеренията си да се откаже от ядрените оръжия и дали всъщност санкциите са го довели на масата за преговори, както намекват мнозина в американското правителство." Отговорът тук е не. Заплахата с оръжия и обещанията за мир се редуват в севернокорейската реторика от десетилетия. Целта е една - да се измъкнат помощи от външния свят. Първо с изнудване и заплахи за война, после с обещания за мир и разоръжаване. Това обаче не е приоритет пред управляващите в Северна Корея. Техен приоритет е да запазят властта си. И ако това означава да уморят от глад 90% от населението си, те ще го направят. Това изглежда не се разбира от "анализаторите" в САЩ, не знам защо. И не знам защо някой може да се заблуждава, че санкциите (или пък самите помощи) могат да променят кой знае какво в Северна Корея.

 26. 26 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1007 Весело

  Глеам сърцата ви плачат ли плачат за икономическото състояние на Северна Корея!
  Един след друг форумните герои си раздират ризите от мъка!

  В Русия съм! В Русия съм!
 27. 27 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1007 Весело

  До коментар [#13] от "Hawaii":

  "ИМА И ДРАКОНОВСКИ РЕжИМ НА ТОКА"

  Верно? Я разкажи как беше писледния път като ходи там

  В Русия съм! В Русия съм!
 28. 28 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1007 Любопитно

  Северна Корея се управлява съгласно доктрината Чухче (или там както се произнася точно).
  Нейният принцип е самостоятелност, разчитане само на собствените сили,самозадоволяване.
  Как може да зависи валутаъа а една държава, която много малко зависи от други държави?

  В Русия съм! В Русия съм!
 29. 29 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 8955 Весело

  Как защо? Не е минала пазарен тест :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 30. 30 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 192 Любопитно

  "Това НЕ Е ПАЗАР
  НЕ Е ПАЗАРНА ИКОНОМИКА"

  Нормално, КНДР не е капиталистическа държава, и системата им не се опира на паЗАРна икономика.

  Явно се оправят, с помощта на "Чучхе". А и подобряващите се взаимоотношения с ЮК, съвсем няма да им се отразят зле.

  reductio ad absurdum...
 31. 31 Профил на royal_sperm
  royal_sperm
  Рейтинг: 439 Неутрално

  До коментар [#20] от "Hawaii":

  Е и какво като се продава навън за долари? След като долара е резервна валута на света за какво друго да го продават? Доста си объркан!

  In real life it is always the anvil that breaks the hammer...” ― George Orwell
 32. 32 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3161 Весело

  До коментар [#11] от "Hawaii":

  Добре де,след като воновете не са пари,значи Ким-3 е построил комунизма! Нали при него парите ще изчезнат...

 33. 33 Профил на gonz0104
  gonz0104
  Рейтинг: 630 Неутрално

  Валутата е стабилна,защото долара не може свободно да се продава и курса е изкуствен.На Мадуро валутата има поне 3 различни официални курса,защото той не може да осъществи такъв контрол,като кралете от династията Ким.

 34. 34 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4359 Весело

  До коментар [#20] от "Hawaii":Е и какво като се продава навън за долари? След като долара е резервна валута на света за какво друго да го продават? Доста си объркан!
  —цитат от коментар 31 на royal_sperm


  Как и за какво съм объркан,приятелю

  Казах,че за добро или за лошо се продава за долари.
  Не съм го коментирал по никакъв начин.

  Обаче ти си доста объркан.
  КАК "за какво друго да продават"
  Ами ЗА ВОНОВЕ да го продават
  ЗА РУБЛИ или ЗА ЙОани !
  Нали руските тролове това ни пилят денонощно.
  Колко било хубаво ако всички почнат да продават
  вместо за долари
  за ВОНОВЕ, РУБЛИ ил за ЙОани

 35. 35 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 987 Весело

  Въпросния екьперт може да е прочел много книги по икономика, ама за да разбере северна корея трябва да прочете малко история - икономика на комунизма или феодализма :)

 36. 36 Профил на gullwing
  gullwing
  Рейтинг: 630 Неутрално

  От 35 коментара 9 (25%) са на Хавай.

  Този съвсем ли е акцентиран за Северна Корея или спами наред ?

  Очевидно е че за там не знае нищо, а само излайва клишета. Да се чудиш как още не е споменал някаквъ зенитен кучемет? Но какво да го правиш - това е нивото на Дневник напоследък.

  Какъвто вестника - такива и коментарите.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK