"Кой нареди това" - Украйна си спомня глада, уморил 13% от населението ѝ

Церемонията за 80-годишнината от глада през 2013 г.

© Associated Press

Церемонията за 80-годишнината от глада през 2013 г.Тя, за разлика от майка си и малкия си брат, оцелява благодарение на непознати, които споделят храната си с нея "до последния грам". Деветдесет и седем годишната Оксана Остапенко не е забравила за големия глад, покосил украинците през 30-те години.


"Идваха и ни отнемаха всичкото зърно", разказва с треперещ глас Оксана Остапенко за "Голодомора" ("изтребване посредством глад" на украински), от който днес Украйна отбелязва 85 години. "Кой нареди това?", продължава да се пита прегърбената и слабичка възрастна жена.


Този въпрос разискват и историците. По заповед на Сталин съветските власти започват през 1932 г. кампания за принудителна колективизация, в рамките на която конфискуват зърнените култури, житото, маслото, зеленчуците и добитъка на селяните, като по този начин ги обричат на глад.
Тази трагедия, която според някои историци е причинена умишлено от съветската власт, за да пречупи копнежите на Украйна за независимост, причинява смъртта на милиони хора. Има данни и за случаи на канибализъм. "От 1932 до 1934 г. гладът убива 13% от украинското население" - 3.9 млн. души, от които един милион деца на възраст под две години, сочат най-новите изследвания на Украинския демографски институт. Съветските власти, които с десетилетия крият случилото се, блокират доставките на хранителни продукти в засегнатите от глада региони и продължават да изнасят жито в чужбина, въпреки че всеки ден хиляди хора умират от глад.


"Кой нареди това" - Украйна си спомня глада, уморил 13% от населението ѝ

© Associated Press


Семейството на Оксана живее тогава в село Козлив в региона на Киев. Баща й, който имал парче земя, бил обявен за "кулак" (богат селянин) и изпратен от съветските власти за пет години в Далечния север на Русия. Останала сама с пет деца, майката на Оксана я изпраща да работи в съседно село. 12-годишно момиче пасе кравата на мелничар.


Работникът от мелницата Егор Кривенко се смилил над детето и го поканил да живее с неговото семейство. "Те ми казваха: дете, не се връщай в твоето село, там ще умреш", спомня си Остапенко, която сега живее в Киев заедно с една от дъщерите си. "Извадих късмет", казва тя.


Един ден майка ѝ дошла да я види, "а след това ми казаха, че е починала", разказва бавно възрастната жена. Малкото и братче също починало. За да оцелеят, Кривенко разделял малкото, което имало за ядене, между двете си деца и Оксана. "Всичко до последния грам се пресмяташе и делеше на малки порции за определен брой дни. По една лъжичка за неговите деца и за мен също, казва Остапенко.


"Смелостта да се опълчиш"


С риск да бъдат наказани членовете на семейството успяват да скрият малко зърно и картофи и да ги заровят дълбоко в земята. Оксана ходела и на гарата да събира разсипаните зърна, когато товарели на влаковете конфискуваното от селяните жито. С тези зърна варели нещо като супа.


Украйна, където четвъртата събота на ноември е Ден на преклонение пред жертвите на глада, обяви през 2006 г. Голодомора за геноцид срещу украинския народ.


Близо 15 други страни, сред които САЩ и Канада, последваха примера на Украйна. Русия, където няколко милиона души също стават жертва на глада през 1933 г., от години се противопоставя на подобно тълкуване.
В навечерието на 85-ата годишнина от Голодомора в Украйна бе публикувана книга с десетки разкази като този на Оксана Остапенко. Казва се "Човечност в нечовешки времена". Според Володимир Тилишчак, един от авторите на книгата, много украинци са вкарани в затвора заради това, че са помагали на сънародниците си да оцелеят.


Независимо дали са били учители, ръководители на колхози или просто селяни, те се осмелявали да дават на гладуващите част от реколтата или тайно да организират обеди за учениците. "При възможно най-крайни обстоятелства някои хора са имали смелостта да се опълчат", подчертава Тилишчак./БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (524)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 2. 2 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3912 Неутрално

  Гадното е, 1е секашната ЧИКИСТКА ВЛАСТ в КРЕМЪЛ
  е ВЕРСИЯ НА СЪВЕТСКИЯ НАЦИОНАЛ-СОЦИАЛИЗЪМ
  от времето на СТАЛИН и ГИТЛЕР.

  Хубавото е, че УКРАИНА СЕ ЕВРОПЕИЗИРА
  и се ДЕСЪВЕТИЗИРА
  В УКРАИНА ОТМЕНЯТ КРЕПОСТНИЧЕСТВОТО,
  пардон - жителството,
  което в ОВПУТЕНА РУСИЯ продължава да съществува

 3. 3 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3709 Неутрално

  "Украйна, където четвъртата събота на ноември е Ден на преклонение пред жертвите на глада, обяви през 2006 г. Голодомора за геноцид срещу украинския народ.
  Близо 15 други страни, сред които САЩ и Канада, последваха примера на Украйна"

  Крайно време е нашият парламент да излезе с решение в което голодомора в Украйна да се признае за геноцид.

 4. 4 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2801 Неутрално

  До коментар [#1] от "aleks ivan":

  "Който глад е бил целенасочен геноцид. "

  !!!

  Режисиран глад с цел етническо прочистване.

  Украинците имат достатъчно основания - и не от 2014 г. насам, а изобщо - да ненавиждат монголите от Московията.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 5. 5 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 574 Неутрално

  "Голодомора" е едно от най-големите престъпления срещу човечеството.,, За съжаление много "хора" не признават геноцида срещу украинския народ и пестъпниците не са дори морално осъдени.

  Ще си позволя да цитирам Шевченко:

  Наша дума, наша пісня
  Не вмре, не загине…
  От де, люде, наша слава,
  Слава України!

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 6. 6 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 5395 Неутрално

  Ще не вмерла Украина!
  https://www.youtube.com/watch?v=EdH1d1UMKPE

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 7. 7 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 675 Любопитно

  Който глад е бил целенасочен геноцид. За да може "освободените" от украинци земи да се населят със северноазиатци 😡
  —цитат от коментар 1 на aleks ivan

  И какво им е на "северноазиатците"?
  Имаш нещо против хората от Северна Азия ли - якути, чукчи, евенки, монголи, хан, корейци...?
  Ти май ще се окажеш расистче?!

 8. 8 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2801 Неутрално

  До коментар [#3] от "tacheaux":

  "Крайно време е нашият парламент да излезе с решение в което голодомора в Украйна да се признае за геноцид."

  Кой да го прокара това решение? Червената болшевичка от Крушовица? Боко Заешкото сърце? Сидеров? Доган - топлата връзка с Кремъл? Марешки? Кой? КОЙ?!

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 9. 9 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 679 Неутрално

  Не е май материала, но да се знае руския социмпериализъм как уби милиони...........

  УКРАИНСКИЯТ ХОЛОКОСТ
  Частната собственост върху земята в Украйна има по-дълбоки традиции, отколкото в Русия, и затова украинците по-дълго се съпротивляват на колективизацията. "Инстинктът за частна собственост в Украйна е по-силен, отколкото в Русия",- констатира и известният съветски писател Василий Гросман.
  За Сталин укротяването на украинското село чрез глад е и средство за отслабване на украинския национализъм. "Селският въпрос е основата на националния въпрос",- е казал вождът. А един украински партиен вестник е писал: "Колективизацията в Украйна означава да се унищожи социалната база на украинския национализъм - индивидуалното селско стопанство".
  Гладът започва през есента на 1932 г. и продължава до лятото на 1933 г. Властта много бързо разбира, че вкараните в колхозите селяни не желаят да работят за празни "трудодни". Стихиен саботаж на селяните от колхозите води до понижаване на зърнозаготовките. Тогава властта решава да "накаже" селяните: започва тотална конфискация на зърнените запаси в основните зърнени райони на страната - в Украйна, Северен Кавказ и Поволжието. Първата подобна конфискация се провежда в Украйна още през 1931 г., когато се изземва новосъбраната реколта, което рязко увеличава смъртността в Украйна. Но това не спира властта.
  Към 1 ноември 1932 г. от украинските селяни са иззети 136 млн. пуда зърно. "Извънредната " комисия, ръководена от В.Молотов от ноември 1932 до януари 1933 г., "изтиска" още 90 млн. пуда. В края на 1932 г. в Украйна пристигат Павел Постишев и Лазар Каганович, с което започва нова вълна на "въвеждане на ред" в УССР. Според тях, в Украйна има "организиран саботаж на зърнозаготовките".
  Гладът, изкуствено създаден от режима на Сталин, през 1933 г., унищожава 7 млн. украинци.
  Пресметнато е, че през януари 1933 г. средното украинско селско семейство (5 души) разполага с 80 кг зърно и до новата реколта, т.е. до август, всеки член на фамилията е трябвало да консумира не повече от 2 кг хляб месечно - 60 г дневно. Известно е, че когато украинското село умира, от Одеса житото с кораби се изнася в чужбина. Със спечелената валута се внасят турбини и друго тежко машиностроително оборудване за индустриализацията.
  В СССР Украйна е осигурявала 38% от зърното.
  "Извършвайки варварската реквизиция на хранителни продукти, Московското правителство създава не само недостиг на храни (това би било много меко казано). То създава такава ситуация, когато напълно отсъстват средствата за съществуване навсякъде в селската местност на Украйна, Кубан и Средна Волга" - твърди на 31 май 1933 г. Серджио Градениго - консул на Италия в Харкив
  Когато гладът поразява по-значителната част от Украйна, където са живяли милиони, вече е било невъзможно да се скрие тази трагедия. ОПРАЗНЕНИТЕ УКРАИСНКИ СЕЛА СА БИЛИ ЗАСЕЛЕНИ ОТ РУСКО НАСЕЛЕНИЕ.
  Но тъй като отново било необходимо да се дават обяснения - била използвана вече проверената рецепта на това, което е извършила властта - борба с "вредителите" и "украинските националисти". 18
  На 22 януари 1933 г. Сталин и И.Молотов изпращат директива до партийните и съветски органи, в която четем, че миграцията, която е започнала вследствие глада сред селяните, е организирана от "враговете на съветската власт... с цел агитация срещу колхозите и съветската власт". Затова на органите на властта и на ГПУ в Украйна и Северен Кавказ се нарежда да не допускат преселване на селяните в други райони. Съответните разпореждания били получени и от транспортните отдели на ГПУ.На 10 март Политбюро на ЦК на ВКП(б) приема постановление, с което се разрешава по дела, свързани с въстанията и контрреволюцията в Украйна, да се прилага висшага мярка за социална защита. "Правосъдието" се раздава от т.н. тройка в състав Балицкий, Карлсон, Леплевский.
  До пролетта на 1933 г. комунистическото правителство се преструва, че гладът не съществува и не оказва никаква помощ на гладуващите в Украйна. Нещо повече, през есента и зимата на 1932 и 1933 г. се въвежда т.н. "ХРАНИТЕЛНА БЛОКАДА" на границата на Украйна с използване на войска и милиция, за да не се допусне внасянето на храни от Русия и Белорусия от частни лица.

 10. 10 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7033 Неутрално

  Съветската власт трябва да бъде обявена за престъпна.

 11. 11 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2432 Неутрално

  Всичко се връща! Човеконенавстната росиюшка ще си го носи кармично.

  SHADOWS of SOFIA
 12. 12 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 5395 Неутрално

  И това не е единственият галадамор и единственото изтребление на украинците. А и на българите от Крим и Бесарабия.
  Да, геноцид е, който трябва да бъде заклеймен.
  https://www.youtube.com/watch?v=jj1MTTArzPI

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 13. 13 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2801 Неутрално

  До коментар [#9] от "grayeagle":

  "Известно е, че когато украинското село умира, от Одеса житото с кораби се изнася в чужбина. Със спечелената валута се внасят турбини и друго тежко машиностроително оборудване за индустриализацията. "

  По подобен начин през 80-те години Тодор Живковистите ни държаха на тъмно и студено, изнасяйки огромното българско свръхпроизводство на електроенергия срещу валута.

  Затова в София беше "2 часа има - два няма", а провинцията "6 часа няма - 2 има".

  Който отрече, че това е вярно, е живял в номенклатурен/ДС блок в някой "елитен" (тогава) квартал, те бяха правоимащи и не им спираха тока.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 14. 14 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2432 Неутрално

  Тихо е. Изпокриха се русофилите.

  SHADOWS of SOFIA
 15. 15 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5284 Неутрално

  Ето защо руснаците са мразени навсякъде по света.

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 17. 17 Профил на Али Ибн Абдул Обстул Бей
  Али Ибн Абдул Обстул Бей
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Никой не ги е спирал тия украйнци да се преместят в друг щат - например в Сибирь! Мързеливи са били и не са искали да работят - това им е бил проблема!

  No pain, no gain! GHA Discovery програма за лоялност: Платинено Ниво ; Шалом! ; https://i.imgur.com/LaeLkEr.jpg
 18. 18 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2432 Неутрално

  До коментар [#16] от "tos_buratino":

  Ти по-добре почети Мъчениците от Украина.

  SHADOWS of SOFIA
 19. 19
  Али Ибн Абдул Обстул Бей
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 20. 20 Профил на tos_buratino
  tos_buratino
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Иначе, досегашната власт докара украинците до студ. До глад, слава богу, все още не е успяла.

 21. 21 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1570 Неутрално

  До коментар [#16] от "tos_buratino":
  Това няма връзка систината.

 22. 22 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5284 Неутрално

  Никой не ги е спирал тия украйнци да се преместят в друг щат - например в Сибирь! Мързеливи са били и не са искали да работят - това им е бил проблема!
  —цитат от коментар 17 на Али Ибн Абдул Обстул Бей


  Така е. СССССР е бил държава, известна със свободата на придвижването на своите граждани. И в днешна Росссия е така.

 23. 23 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1570 Неутрално

  До коментар [#20] от "tos_buratino":
  Имаш предвид сегашната власт в Русия, нали.

 24. 24 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 3021 Неутрално

  Във България има подобни опити. Налагат се непосилни данъци на частните стопани. "От коч мляко и от пръч вълна".

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 25. 25 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5284 Неутрално

  Имам чуството, че някои колеги знаят кога и в колко часа ще излезе дадена статия. Ама сигурно бъркам....
  —цитат от коментар 16 на tos_buratino


  Прав си. Карабастуна и кмета на сянка дават дежурства.

 26. 26 Профил на Али Ибн Абдул Обстул Бей
  Али Ибн Абдул Обстул Бей
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Тук - сега - Вселената - планетата Земя - България - Банско! Питам двама украйнци дали знаят за годишнината от глада? Не - не знаят, а и 90% е преувеличение е отговора!

  No pain, no gain! GHA Discovery програма за лоялност: Платинено Ниво ; Шалом! ; https://i.imgur.com/LaeLkEr.jpg
 27. 27 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 807 Разстроено

  Да си спомним и за стотиците хиляди българи умрели тогава и при следващият геноцид през 1946г.
  https://www.youtube.com/watch?v=RRtd9ZQtTCY

 28. 28 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 5395 Неутрално

  До коментар [#7] от "Virgin":
  И какво им е на "северноазиатците"?
  Имаш нещо против хората от Северна Азия ли - якути, чукчи, евенки, монголи, хан, корейци...?
  Ти май ще се окажеш расистче?!
  ––––––––––––––––––
  Много е смешно как русоробите се правят на девици!
  Я кажи бе, рожбо мамина, имало ли е галадамор в Украйна? Измрели ли са хора? Секвестирането на ВСИЧКИ хранителни продукти не е ли било организирано от Москва? Какво ми пишеш за евенки и чукчи? Те и до днес нямат телевизори и дори не знаят, че са собственост на Русия...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 29. 29 Профил на bobyb
  bobyb
  Рейтинг: 866 Неутрално

  До коментар [#17] от "Али Ибн Абдул Обстул Бей":

  Ама разбира се. Колко му е да се качат на влака и да се преместят където поискат. Щом в ЕС може значи и е СССР е можело. Логично.

 30. 30 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 3021 Неутрално

  Никой не ги е спирал тия украйнци да се преместят в друг щат - например в Сибирь! Мързеливи са били и не са искали да работят - това им е бил проблема!
  —цитат от коментар 17 на Али Ибн Абдул Обстул Бей

  "Невежеството е сила!!!"
  В СССР селяните получават паспорти през 1974 година.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 31. 31 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5284 Неутрално

  Във България има подобни опити. Налагат се непосилни данъци на частните стопани. "От коч мляко и от пръч вълна".
  —цитат от коментар 24 на Николай Колев


  На мой познат дядо му е лежал в затвора за неизпълнени "наряди" за доставка на жито за държавата. Количествата са били непосилни. Абе, челен съветски опит.

 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 33. 33 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1533 Неутрално

  До коментар [#9] Затова в София беше "2 часа има - два няма", а провинцията "6 часа няма - 2 има".
  —цитат от коментар 13 на Norman Granz


  Не е вярно. Беше 3 има 1 няма. И то само последните 2-3 години. и то зимата,а не цялата година. А топло имаше щото парното беше евтино,а и никой не се топлеше на ток

  В Русия съм! В Русия съм!
 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 35. 35 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5284 Неутрално

  ! Мързеливи са били и не са искали да работят - това им е бил проблема!
  —цитат от коментар 17 на Али Ибн Абдул Обстул Бей

  Значи и руснаците са мързеливи и не искат да работят. Нали няма украинска нация.

 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 37. 37 Профил на Али Ибн Абдул Обстул Бей
  Али Ибн Абдул Обстул Бей
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#35] от "Alarmstufe: Rot":

  Няма украйнски език - всички украйнци говорят само и единствено руски!

  No pain, no gain! GHA Discovery програма за лоялност: Платинено Ниво ; Шалом! ; https://i.imgur.com/LaeLkEr.jpg
 38. 38 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2432 Неутрално

  До коментар [#34] от "Virgin":
  Гладомора е срамен акт за човечеството. Но както винаги ватата няма чувство за вина,

  SHADOWS of SOFIA
 39. 39 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1090 Неутрално

  До коментар [#13] от "Norman Granz":

  Така е; ние живеехме близо до Правителствена болница и затова не ни изключваха. Спомням си как Трайчо, с който бяхме в един клас, идваше да гледа у нас Седморката на Брейс.

  Автентичните десни cinik и niksan1 ще гласуват за Мая Манолова на балотажа.
 40. 40 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1090 Неутрално

  *Блейк, разбира се

  Автентичните десни cinik и niksan1 ще гласуват за Мая Манолова на балотажа.
 41. 41 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1331 Неутрално

  До коментар [#14] от "КА2":

  "Тихо е. Изпокриха се русофилите"

  Тук са. Плюят Сорос в статията за протестите в Унгария.

 42. 42 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5284 Неутрално

  До коментар [#37] от "Али Ибн Абдул Обстул Бей":

  Значи и руснаците са мъезеливи.

 43. 43 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1090 Неутрално

  До коментар [#26] от "Али Ибн Абдул Обстул Бей":

  От Донецк или от Луганск са тези украинци?

  Автентичните десни cinik и niksan1 ще гласуват за Мая Манолова на балотажа.
 44. 44 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2432 Неутрално

  До коментар [#37] от "Али Ибн Абдул Обстул Бей":

  Ти изглежда си склонен да генерираш свои факти.

  SHADOWS of SOFIA
 45. 45 Профил на Али Ибн Абдул Обстул Бей
  Али Ибн Абдул Обстул Бей
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#43] от "nv":

  От Киев и Одеса.)))

  No pain, no gain! GHA Discovery програма за лоялност: Платинено Ниво ; Шалом! ; https://i.imgur.com/LaeLkEr.jpg
 46. 46 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 858 Разстроено

  То има ли нещо хубаво, произлязло от североизтока от 1917 година насам? Няма, няма и да има. По-човеконенавистен строй още не е измислен, по-голям геноцид срещу собствения си народ, никой не е провеждал, целенасочено, с изключително постоянство. Тая държава с всичките си управления за век назад трябва да бъдат заклеймени и изолирани от цялата нормална световна общност.

  Поклон пред жертвите на руския геноцид!

 47. 47 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3396 Неутрално

  Вчера Сенатът на Полша единодушно е гласувал декларация по повод 85-та годишнина от Голодомора, който преди повече от 10 години е признат от Полша за геноцид.
  В декларацията се препоръчва истината за този акт да се разпространява в Европа и света; това ще допринесе за по-доброто разбиране на последиците на комунистическата идеология и тоталитаризма.
  "Крайно време е нашият парламент да излезе с решение в което голодомора в Украйна да се признае за геноцид."
  Това, обаче, няма да е решение на този парламент. Ясно защо.

  До коментар [#3] от "tacheaux":

  "На народите с къса памет преходите са им много дълги." Тони Филипов, д-р
 48. 48 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1498 Неутрално

  Една старица в град Ясиноватая в Украйна преди 15 години любопитно ми показа в двора си различни бурени с каквито човек може да се нахрани. Пробвах и наистина ставаха за ядене, но количесството е много малко. Ядливи са части от стеблата и най-много семената. Веднага я попитах кой и защо ще яде подобни глупости и тя ми разказа за нейното детство. Аз знаех за сталиновото време, знаех и за мащабите, но не бях имал до тогава досег с пострадалите.

  подпис
 49. 49 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2432 Неутрално

  До коментар [#45] от "Али Ибн Абдул Обстул Бей":

  А какво мислиш за гладомора? Остави глупостите за отклоняване от темата.

  SHADOWS of SOFIA
 50. 50 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5503 Неутрално

  До коментар [#13] от "Norman Granz":

  Така беше. Потвърждавам.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 51. 51 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2801 Неутрално

  До коментар [#30] от "Николай Колев":

  ""Невежеството е сила!!!""

  Ами те истините за живота не се научават в Чака-Рака, Син Сити и Versai. :)))))

  Там най-много да се надрусаш с нещо за 5 лева и да си въобразиш, че летиш в първа класа за Маями.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 52. 52 Профил на Гошко Мастичката
  Гошко Мастичката
  Рейтинг: 625 Неутрално

  Северноазиатска сган, на "йота" не са мръднали! Поклон пред жертвите!

  Ще ви изрием...
 53. 53 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2432 Неутрално

  До коментар [#52] от "Гошко Мастичката":

  +

  SHADOWS of SOFIA
 54. 54 Профил на Али Ибн Абдул Обстул Бей
  Али Ибн Абдул Обстул Бей
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#48] от "Иван К":

  Разкажи тая история на Марвел - може да направят комикс, не - цял филм ще излезе.))

  No pain, no gain! GHA Discovery програма за лоялност: Платинено Ниво ; Шалом! ; https://i.imgur.com/LaeLkEr.jpg
 55. 55 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 5395 Неутрално

  До коментар [#36] от "Веселин Дечев":
  И там бият негрите, нали? А в Украйна изгарят селата с хората.
  Но ти не вярваш, защото Путин не го е признал - като зелените наградени човечета в Крим.

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 56. 56 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1274 Неутрално

  До коментар [#1] от "aleks ivan":

  Всъщност така и става.

 57. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 58. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 59. 59 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2398 Неутрално

  Ужасно престъпление.

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 60. 60 Профил на Али Ибн Абдул Обстул Бей
  Али Ибн Абдул Обстул Бей
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#49] от "КА2":

  Ииииии какво да мисля? 90% преувеличение, това ми го казаха току що украйнци! Потвърждението е по горе на оня в поста, където ял корени.)))

  No pain, no gain! GHA Discovery програма за лоялност: Платинено Ниво ; Шалом! ; https://i.imgur.com/LaeLkEr.jpg
 61. 61 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 5395 Неутрално

  До коментар [#37] от "Али Ибн Абдул Обстул Бей":

  До коментар [#35] от "Alarmstufe: Rot":Няма украйнски език - всички украйнци говорят само и единствено руски!
  —цитат от коментар 37 на Али Ибн Абдул Обстул Бей

  Правилно. А руснаците говорят църковно-славянски, т.е. старобългарски. Значи украинският език е старобългарски.
  п.п. Когато през 16 век в дървена Москва се говори на фино-монголски, само българските и украинските попове са ограмотявали местните диваци от ордата!

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 62. 62 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1456 Неутрално

  До коментар [#35] от "Alarmstufe: Rot": украйнци
  —цитат от коментар 37 на Али Ибн Абдул Обстул Бей


  Ей това му е хубавото на правописа - и не говорим за граматическа полиция, и да се дебнем за запетайки или typos. Говорим за елементарен правопис. Един селяндур можеш да го сложиш в Майбах. Можеш да го облечеш в Армани. Можеш да го набуташ в мезонет в Оборище. Но не можеш да го накараш да научи къде се пише Й и къде И( не, че ти си в мезонет или в Майбах де)

  15.02.1989 - 07.02.2018
 63. 63 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1873 Неутрално

  До коментар [#3] от "tacheaux":
  НародА е мъдър.
  На този парламент му приляга подкрепа с обратен знак - За мероприятията на съвецката власт и за колективизацията.

 64. 64 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2432 Неутрално

  До коментар [#58] от "Кривата на Поасон":

  Кривия пеизан подходи директно в защита на сатрапа.Браво така се прави.

  SHADOWS of SOFIA
 65. 65 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1498 Неутрално

  Не съм сигурен дали Голодоморът е бил насочен точно срещу украинците. Познавам пострадали руснаци в Украйна. Вероятно това си е било едно класическо изтребление на хората от комунистите. Тук разделението е на две категории на червени и на хора.
  Възможно е сатрапите-комунисти да са имали лични предпочитания кого да унищужат с предимство, но сатрапита са изпълнявали квоти по райони. За седмицата имаш план примерно за 100 човека и ти са избираш кого да накажеш.
  Малко по-различно е положението с прибалтийските държави и кримските татари. Тези общности е трябвало да бъдят унищожени по план. Украинците са прекалено голяма общност за да бъдят унищожени дотолкова, че да са безвредни за червените.

  подпис
 66. 66 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1533 Любопитно

  Ефектите от Голямата депресия се преекспонират и се насочва вниманието само към жертвите в усср. А се замита под килима глада в САЩ по същото време и по същите причини.Защо?

  В Русия съм! В Русия съм!
 67. 67 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1456 Неутрално

  До коментар [#58] от "Кривата на Поасон":

  Ей това му е хубавото на правописа - и не говорим за граматическа полиция, и да се дебнем за запетайки или typos. Говорим за елементарен правопис. Един селяндур можеш да го сложиш в Майбах. Можеш да го облечеш в Армани. Можеш да го набуташ в мезонет в Оборище. Но не можеш да го накараш да научи къде се пише У и къде О( не, че ти си в мезонет или в Майбах де)

  15.02.1989 - 07.02.2018
 68. 68 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2432 Неутрално

  До коментар [#60] от "Али Ибн Абдул Обстул Бей":

  Ти си майстор на късия разказ .Не помисли ли , че има хора които пътуват , знаят от собствено наблюдение?

  SHADOWS of SOFIA
 69. 69 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1498 Неутрално

  Според мен разликата между немските нацисти и съветските комунисти е в целта която са преследвали. Хитлеристите са искали да унищожят евреите без да търсят други ползи. Комунистите са се стремили да утвърдят властта си а не просто да избиват хора.

  подпис
 70. 70 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1331 Неутрално

  До коментар [#66] от "Веселин Дечев":

  Престани да я пробутваш тази простотия. Поне десет пъти вече я пробутваш с повод и без повод. Не разбра ли, че не работи тази лъжа.

 71. 71 Профил на Али Ибн Абдул Обстул Бей
  Али Ибн Абдул Обстул Бей
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#60] от "Али Ибн Абдул Обстул Бей":Ти си майстор на късия разказ .Не помисли ли , че има хора които пътуват , знаят от собствено наблюдение?
  —цитат от коментар 68 на КА2


  И още, превод в ефир - взимали са храна само от бандеровците!

  ПС бандеровец=фашист!

  No pain, no gain! GHA Discovery програма за лоялност: Платинено Ниво ; Шалом! ; https://i.imgur.com/LaeLkEr.jpg
 72. 72 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 1064 Неутрално

  По същото време е Голямата депресия и глад има и в САЩ.Включително с милиони жертви.
  —цитат от коментар 36 на Веселин Дечев


  Не само това. Глад в Украйна е имало и не само там, но цифрите на починалите са здраво завишени. Тези от демографическия институт просто сравняват преброяванията 1927 и 1939, и разликата обявяват за жертви на голодомора. Който има мозък в главата, сам може да прецени, доколко е верен този метод.

 73. 73 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1274 Неутрално

  До коментар [#60] от "Али Ибн Абдул Обстул Бей":

  Альо, ислямският марксист. Ти прочете ли каква повърня си написал???? Двамата украинци от Одеса и Киев не били чували за голодомор, но пък твърдят (без да са чували за това), че 90% било преувеличено.
  А от мен да знаеш, че дори и 10% да е вярно то това са 700 000 човешки живота.
  Или ако са под милион не се брои!!!!!

 74. 74 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2801 Неутрално

  До коментар [#60] от "Али Ибн Абдул Обстул Бей":

  "90% преувеличение, това ми го казаха току що украйнци! "

  Ти си толкова глупав, загубен и посредствен, че не умееш дори да съчиняваш що-годе правдоподобни лъжи.

  Десет минути след появяването на статията за голодомора, и ти вече срещна двама украинци в банско, които я опровергаха.

  Аз пък в момента разговарям с ТРИМА украинци в Джакарта, които потвърдиха изцяло написаното в нея.

  Айде, метла.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 75. 75 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1498 Неутрално

  До коментар [#66] от "Веселин Дечев":
  "глада в САЩ по същото време и по същите причини.Защо?"

  Глад е имало в много периоди от историята но това е Глад на оградени хора -хора къито ги пазят да не излезат от обкръжение и да не потърсят храна другаде.
  Голодоборът следва стара статегия на обсада на един град, докато защитниците измрат от глад.

  подпис
 76. 76 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 257 Любопитно

  "Близо 15 други страни, сред които САЩ и Канада, последваха примера на Украйна"

  Тъй де, ама се премълчава ФАКТЪТ, че и УСА има пръст в това- не са искали ЗЛАТО, за изплащането на борчове, а са искали само ЗЪРНО!

  Да не говорим, че Гладът не бил само в Украйна, а и в много други обширни райони на СССР.

  reductio ad absurdum...
 77. 77 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 1064 Неутрално

  До коментар [#66] от "Веселин Дечев":Престани да я пробутваш тази простотия. Поне десет пъти вече я пробутваш с повод и без повод. Не разбра ли, че не работи тази лъжа.
  —цитат от коментар 70 на George Svinarov


  Защо да е лъжа? Методът е същият като при изчисляването на жертвите на голодомора.

 78. 78 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2432 Неутрално

  До коментар [#71] от "Али Ибн Абдул Обстул Бей":

  Нова новела! Признавам те. Що сега не пробуташ и старата за загниващия запад и просперираща русия? Всъщност русия не съществува, новото име е РФ

  SHADOWS of SOFIA
 79. 79 Профил на Али Ибн Абдул Обстул Бей
  Али Ибн Абдул Обстул Бей
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#73] от "stanislavdi":

  Напротив - чували са! Просто си пиехме заедно чая, и никой от тях не знаеше, че днес има годишнина от тази 90%ова измишльотина. Ясно ли ти е?

  No pain, no gain! GHA Discovery програма за лоялност: Платинено Ниво ; Шалом! ; https://i.imgur.com/LaeLkEr.jpg
 80. 80 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1498 Неутрално

  До коментар [#72] от "von_seeckt":
  "Тези от демографическия институт просто сравняват преброяванията 1927 и 1939, и разликата обявяват за жертви на голодомора. "

  Методът не е точен, но архивите на КГБ не са открити за историците. Ако вие комунистите имате данни в архивите, моля дайте достъп на света до архивите си. Знаем, че всички репресии са ставали със заповеди и със списъци.

  подпис
 81. 81 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1331 Неутрално

  До коментар [#72] от "von_seeckt":

  "демографическия институт"

  Много странен институт. Демографски ли имате предвид или демократически? Тази дума демографически или не я знам или не е на български.

 82. 82 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1456 Неутрално

  До коментар [#60] от "Али Ибн Абдул Обстул Бей":"90% преувеличение, това ми го казаха току що украйнци! "Ти си толкова глупав, загубен и посредствен, че не умееш дори да съчиняваш що-годе правдоподобни лъжи.Десет минути след появяването на статията за голодомора, и ти вече срещна двама украинци в банско, които я опровергаха.Аз пък в момента разговарям с ТРИМА украинци в Джакарта, които потвърдиха изцяло написаното в нея.Айде, метла.
  —цитат от коментар 74 на Norman Granz


  Защо храниш трола? Не виждаш ли, че е някакъв 20-30 годишен чикидж*я, който се е озлобил срещу всичко и всички, защото жена не го поглежда, а здравите момчета го шамарят за спорта? Сега мечтае как Путин ще введе вайската, той ще даде воля на злобата си и най-важното - вече няма да е милионер, гъзар и яко силен само във фантазиите си. Няма смисъл човек на твоето ниво да се занимава с дребно човече като тоя...

  15.02.1989 - 07.02.2018
 83. 83 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 1064 Неутрално

  "Близо 15 други страни, сред които САЩ и Канада, последваха примера на Украйна"Тъй де, ама се премълчава ФАКТЪТ, че и УСА има пръст в това- не са искали ЗЛАТО, за изплащането на борчове, а са искали само ЗЪРНО!Да не говорим, че Гладът не бил само в Украйна, а и в много други обширни райони на СССР.
  —цитат от коментар 76 на fje35574291


  Именно! Да се пише, че гладът е използван специално за сломяването на непокорните украинци си е чиста глупост, защото колективизация се провежда по цялата теритирия на тогавашния СССР и жертви от глад има навсякъде,

 84. 84 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2801 Неутрално

  До коментар [#81] от "George Svinarov":

  "Много странен институт. Демографски ли имате предвид или демократически?"

  Трудно му е да си превежда от руски ...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 85. 85
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 86. 86 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5222 Неутрално

  И това съветската власт го е правила постоянно. Просто 32-34 година на миналия век са били най-отвратителните. Така се е борила с "кулаците"-хора, отказали да влязат със земята си в колхозите и които сами са изхранвали семействата си.
  Мемориалът и момиченцето са грабващи мислите и затрогващи.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 87. 87 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2432 Неутрално

  До коментар [#84] от "Norman Granz":

  Защо ли?

  SHADOWS of SOFIA
 88. 88 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1331 Неутрално

  До коментар [#77] от "von_seeckt":

  Кой метод е същия? Някой насилствено е експроприирал имуществото на замеделските производители в САЩ? Или е забранявал мигрирането? Или е забранявал вноса на храни?

 89. 89 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2801 Неутрално

  До коментар [#82] от "Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич":

  "Защо храниш трола? "

  Токи-що нахраних котката, след малко ще извеждам кучето, та реших да се погрижа за още една самотна живинка...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 90. 90
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 91. 91 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1331 Неутрално

  До коментар [#84] от "Norman Granz":

  После защо го смятаме за подлога.

 92. 92 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 1064 Неутрално

  До коментар [#77] от "von_seeckt":Кой метод е същия? Някой насилствено е експроприирал имуществото на замеделските производители в САЩ? Или е забранявал мигрирането? Или е забранявал вноса на храни?
  —цитат от коментар 88 на George Svinarov


  Не бе специалисте, изчисляването на жертвите от глада в Сащ и СССР.

 93. 93 Профил на Kiril
  Kiril
  Рейтинг: 257 Неутрално

  Някои късогледи историци тълкуват глада не като геноцид а промяна в климата..

  https://imdb.com/title/tt1279083/ + http://socrates.else.is/ + https://chitanka.info/books/category/filosofia + https://tutanota.com
 94. 94 Профил на Иво Прокопиев
  Иво Прокопиев
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#71] от "Али Ибн Абдул Обстул Бей":Нова новела! Признавам те. Що сега не пробуташ и старата за загниващия запад и просперираща русия? Всъщност русия не съществува, новото име е РФ
  —цитат от коментар 78 на КА2


  Когато се казва А, требе се каже и Б,за да може човек да направи сравнение.Колко човека са умрели от глад и мизерия в братските США, в периода 1929-1933г?

  Memento Mori
 95. 95 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1498 Неутрално

  Често пътувам в Украйна и забелязвам следното. По селата често не знаят руски език, но в градовете говорят повече на руски. Не етрудно да се досетим, че в градовете са преселени големи маси руснаци от други райони.
  Чел съм, че подобни аномалии има и в прибалтийските държави. Следователно поне част от репресиите са били етнически мотивирани

  подпис
 96. 96
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 97. 97 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 422 Неутрално

  До коментар [#83] от "von_seeckt":

  И да бръмчиш като дисторшън, злата империя си остава зла.
  Ма какъв голодомор, няколко мързеливци се изпояли от глад, чудо голямо.
  В голяма империя, големи злини. Външно империя, вътре скотобойна и такава си остана любимата ти Рассийка.

 98. 98 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1331 Весело

  До коментар [#92] от "von_seeckt":

  Ти кажи за демографическия институт и защо си такава подлога. Толкова много ли ти плащат?

 99. 99
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 100. 100 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 741 Неутрално

  Другаря Сталин е решавал некои проблеми, твърде нестандартно. Специално за Окрайна...., май е бил прав.А тези които ще се възмутят от това което пиша,да отидат да го обяснят на семействата на изгорените в Одеса и на избитите от бандеровците.
  —цитат от коментар 58 на Кривата на Поасон


  Искаш да кажеш, че няма разлика между Сталин и бандеровците? И той и те са все убийци?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK