Китайски учени обявиха, че са създали първите генетично модифицирани бебета

Обработени от китайския екип ембриони в Шънджън.

© Associated Press

Обработени от китайския екип ембриони в Шънджън.Китайски изследовател твърди, че е помогнал да се появят първите в света генетично модифицирани бебета близначки, родени този месец, предаде "Асошиейтед прес".


Изследователят Хъ Цзянкуей говори за пробива, непубликуван в нито едно специализирано списание, във видеоклип в мрежата "Ютюб". Според Хъ нов инструмент е помогнал да се изменят гените на двете момичета, върху чиято ДНК той е въздействал.


Ако това се потвърди, ще е голям пробив в науката, но ще отвори и много въпроси в етиката. В САЩ подобни генни модификации с ембриони, яйцеклетки и сперматозоиди са забранени (освен в лабораторни изследвания), тъй като промените в ДНК могат да се предават наследствено, с риск да се повлияе и на други гени. Американски учен обаче казва, че е участвал в работата на китайския екип.


Как е станало въздействието
Самият инструмент, известен с името CRISPR-cas9, не е нов. Открит през последните години и с приложение, описано от друг китайски екип през 2015 г., той позволява да се добавят или премахнат гени като мярка срещу определени болести. Наскоро експерименти са правени с възрастни, но не и с яйцеклетки, сперматозоиди или ембриони.


Китайсйкият учен от Шънджън казва, че е въздействал на ембриони на седем двойки по време на лечение на безплодие. При една се е стигнало до успешна бременност с промени в гените, които според Хъ целят да се създадат съпротивителни сили срещу евентуално бъдещо заразяване с ХИВ (по думите му сериозен проблем в Китай) и СПИН.


По думите му родителите отказват да бъдат интервюирани, нито самоличността им да бъде оповестена. Всички мъже в двойките са били заразени с ХИВ, но не и жените.


Хъ обяснява процеса на въздействие. Първо спермата на бащата се "измива" - отделя се от семенната течност (където има висока концентрация на ХИВ). След поставяне на сперматозоид в яйцеклетка, за да се създаде ембрион, се използва и инструментът. Когато ембрионите са на 3 до 5 дни, се взимат няколко клетки и се модифицират. В случая на експеримента са модифицирани 16 от 22 ембриона. Използвани са общо 11 от тях, преди да бъде постигната успешната бременност с близнаци.


Рискове


Съобщението на Хъ в Хонконг дойде преди международна конференция за генетични модификации, която започва утре, и в ексклузивно интервю в "Асошиейтед прес", направено по-рано според агенцията. "Чувствам силна отговорност и не става дума само за това (да сме първи), а и да дадем пример," обяснява той. "Обществото ще реши какво да прави след това" с откритието.


Засега реакциите на учените са разнопосочни - от "неоправдаема от морална и етична гледна точка" постъпка (д-р Кийран Мусунуру от университета в Пенсилвания) до "твърде ранни" заключения при "работа с оперативните инструкции на човешко същество (д-р Ерик Топол от изследователския институт "Скрипс" в Калифорния).Джордж Чърч, известен генетик от Харвардския университет, смята, че за цели като борбата с ХИВ подобни опити "могат да се оправдаят". И Чърч, и Мусунуру обаче поставят под въпрос решението да се разреши използването на един от ембрионите, в който умишлено не са направени промени за целите на експеримента. Според тях, ако подобно дете се роди, то би било изложено на всички възможни рискове, а експериментът е бил по-скоро тест на генетична модификация, отколкото опит за защита от ХИВ.


Освен това промяната в този ген създава по-голям риск от заразяване например с грип или западнонилска треска, смята Мусунуру.


Не е известно дали участниците напълно са разбирали евентуалните рискове и ползи - например в декларациите за съгласие, използвани за експеримента, се говори за проекта като "Програма за разработка на ваксина срещу СПИН". Американският учен в екипа обаче твърди, че е присъствал, когато двойките са давали съгласието си и смята, че те "абсолютно" са разбрали какво правят, предаде АП. На родителите обаче не е дадена възможност да решат дали да бъдат използвани модифицирани или немодифицирани ембриони в опитите за забременяване.


Освен това нито Хъ, нито колегата му, професорът по биоинженерство Майкъл Дийм, имат опит с клинични тестове върху хора. Хъ същевременно уверява, че е модифицирал ембриони на мишки, маймуни и хора в лабораторни условия в продължение на няколко години.

Ключови думи към статията:

Коментари (60)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 378 Неутрално
 2. 2 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 1152 Неутрално

  "Ако това се потвърди, ще е голям пробив в науката, но ще отвори и много въпроси в етиката"

  Като чевек изкушен от науката смятам това за важно откритие,

  Като християниин смятам, че ако се бъркаме в гените ха хората прекалваме...

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 3. 3 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2977 Неутрално

  Бъдещето на медицинстаТова е начинът, не може хем да не искаме болести, хем да не се месим в гените. Аз съм за.

 4. 4 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Опасността от Китай е и във варварското и безразсъдно прилагане на нови, рискови, потенциално опасни и с непредвидим ефект технологии, без никакви етични, културни, религиозни и философски задръжки, единствено с цел печалба и преимущество. Дори чисто аналитичния анализ от потенциалните рискове се пренебрегва.

  Историята е пълна със свидетелства за ужасяващ ефект и последствия от прибързаното прилагане на нови технологии върху човека.

  Ако техническият и научен прогрес не вървят с културния и духовен такъв, се случват кошмари.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 5. 5 Профил на phuncky
  phuncky
  Рейтинг: 836 Неутрално

  Китай е идеалното място за такива експерименти. Там моралът се чете от интереса на държавата, а държавата има интерес да има супер-хора за граждани. За Китай безброй увредени бебета са малка жертва в името на плодовете, които ще берат после.

  Учете китайски.

  Късата памет е най-големият враг на българите.
 6. 6 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 1152 Неутрално

  До коментар [#3] от "Таралеж":

  Ако е само бъдещето на медицината - може и да се приеме. Но предствете си за момент как един диктаторски роежим създева едни "хора" за управляващи, други за милиция и трети за бачкатори...
  Живял съм в антиутопии...

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 7. 7 Профил на тони
  тони
  Рейтинг: 472 Весело

  До коментар [#2] от "Nil satis nisi optimum":

  Ох в Библията и това ли са забранили

  Но по-сериозно - последствията са непредсказуеми и опасни

 8. 8 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 813 Неутрално

  Дойде денят да създадем новия комунистически човек.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 9. 9 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2852 Неутрално

  Много примери има от нови лекарства, чиите странични ефекти са установени едва след години. Дано да се справят. Длъжни са да преценят всички рискове.

  подпис
 10. 10 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2628 Неутрално

  До коментар [#6] от "Nil satis nisi optimum":

  и кво сега не е ли така и без генно инжинерство. на управляващите им дреме какви са ти гените, марш да береш марули :)

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 11. 11 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8137 Неутрално

  Сега ще почнат да се раждат само генийчета в Китай.

 12. 12 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2628 Неутрално

  До коментар [#8] от "simval":

  религиозните и правните норми са измислени но природните закони са ненарушими. така че комунистически човек не може да има :)

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 13. 13 Профил на моньо панев
  моньо панев
  Рейтинг: 217 Неутрално

  И сега ще им спретнат едно хубаво лагерче с неудобни за власта в Китай и стой та гледай..оня урод Менгеле няма да е сам в ада.

 14. 14 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2357 Неутрално
 15. 15 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 1152 Неутрално

  До коментар [#10] от "chkn41566335":


  До коментар [#6] от "Nil satis nisi optimum":и кво сега не е ли така и без генно инжинерство. на управляващите им дреме какви са ти гените, марш да береш марули :)
  —цитат от коментар 10 на chkn41566335


  Не е съвсем така. Ако управляващите почнат да пренебрегват талантливите хора или ще го закъсат много здраво в науката и икономиката и ще скапят всичко, или ще предизвикат бунтове...

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 16. 16 Профил на malart
  malart
  Рейтинг: 693 Неутрално

  За какви олимпийски дисциплини ще ги готвят - тежка атлетика, гимастика, плуване?

  malart.blog.bg
 17. 17 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 813 Неутрално

  До коментар [#12] от "chkn41566335":

  До коментар [#8] от "simval":религиозните и правните норми са измислени но природните закони са ненарушими. така че комунистически човек не може да има :)
  —цитат от коментар 12 на chkn41566335


  Как да не може да има? Аз, като се огледам наоколо, пълно с такива.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 18. 18 Профил на satanail13
  satanail13
  Рейтинг: 528 Неутрално

  Една от първите генни модификации на китайските учени е увеличаването размера на пенисите и създаването на по-широки вагини.

  Марс е изконна Американска територия!
 19. 19 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 1152 Неутрално

  До коментар [#12] от "chkn41566335":

  До коментар [#8] от "simval":религиозните и правните норми са измислени но природните закони са ненарушими. така че комунистически човек не може да има :)
  —цитат от коментар 12 на chkn41566335


  За последните няколко хиляди години 'религиозните норми" остават непроменени, за сметка на това "природните закон" са ремонтират през има няма сто години...

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 20. 20 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 2631 Неутрално

  Не очаквайте от еврейската либерална медия да ви каже истината. Генната модификация при животни се прави отдавна и това не е никакво научно постижение,както се опитват да го изкарат. Истината е такава, в САЩ и Европа по морални съображения тези опити са забранени. Генното модифициране при хората е забранено. Сами може да се досетите за какви цели могат да се използват-създаване на свръхчовеци, на железни войници, за всякакви нечовешки цели. Но в Китай от ККП подобни задръжки нямат и приютяват американски учени,особено от китайски произход и им дават възможност да правят е експерименти с хора. Със сигурност вече са създали военни лаборатории и работят с пълна пара.

 21. 21 Профил на Минувач
  Минувач
  Рейтинг: 670 Весело

  Всяко оплождане потенциално е рисково.

 22. 22 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1388 Неутрално

  До коментар [#14] от "atmanpg":

  "Гатака"
  ——
  Едва ли. Гатака е скромна Християн - демокрация. По-вероятният проспект е “качество до поискване” ... и заплащане. Парите на родителите ще определят колко красиви, умни и дълго живеещи ще са децата им ... прословутите 1% от 1%...

  А за тоя китайски опит, по-специално, имам съмнения .... Стругацки твърдяха, че е трудно да бъдеш бог ...

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 23. 23 Профил на Анонимен7
  Анонимен7
  Рейтинг: 376 Неутрално

  След всяко подобно откритие чувствам все по-голяма радост, че до пенсия не ми остава много. Обаче в какъв свят ще живеят децата ни?

 24. 24 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2628 Неутрално

  До коментар [#18] от "satanail13":

  13 да не ти е възрастта?

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 25. 25 Профил на Tурхан Ахмедов
  Tурхан Ахмедов
  Рейтинг: 14 Неутрално

  Аз съм за клониране на човешки органи. За клониране на човеци не съвсем.

 26. 26 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1882 Неутрално

  Само преди няколко дни китайцйте клонираха маймуна. Работят по въпроса.

  https://www.cnnturk.com/video/bilim-teknoloji/bilim/cinliler-maymun-klonladi

 27. 27 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2776 Неутрално

  Ако целта е да се закрепи генът на комунизма, у нас това вече сме го постигнали и без изследвания.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 28. 28 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 791 Неутрално

  ГНУСНА РАБОТА , СИЛНО ПРИТЕСНИТЕЛНА , НЕ СЕ ПРАВИ ТАКА , КВА Е ГАРАНЦИЯТА КВИ МУТАНТИ ЩЕ СЕ ПРЪКНАТ СЛЕД ВРЕМЕ ИМА ЕФЕКТИ КОИТО СЕ ПРЪКВАТ СЛЕД ПОКОЛЕНИЕ И КВО ШЕ ПРАВИМЕ ТОГАВА

 29. 29 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4347 Неутрално

  Много кофти че подобни експерименти се провеждат в срана с много съмнителна репутация която до скоро екзекутираше второто дете на гражданите си!
  Аз се съмнявам във вярноста на новината след като няма официално научно съобщение в реномирано медицинско издание.
  Вярвам че следващият голям технологично научен пробив ще е в генното модифициране, то е просто неминуемо, въпрос само на време, вярвам също че то ще породи огромни правни етични и морални проблеми в обществото дори може би нова революция?!

  klimentm
 30. 30 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4347 Весело

  До коментар [#27] от "zyb18561487":


  Ха ха много си точен друже!
  +++++

  klimentm
 31. 31 Профил на Дългия
  Дългия
  Рейтинг: 1629 Разстроено

  Представям си цели (забранени) градове (из Тибет например), населени с неуспешните генетични опити на ККП... А ако станат прекалено много (уродите и тези, непокриващи високите изисквания) ... хм, то при едно наводнение на Хуанхъ едно време загиваха по двеста хиляди души наведнъж, та едва ли ще е проблем да се изтрият от лицето на земята тези нови "живи-мъртви"...

 32. 32 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1131 Неутрално

  Развитието на химията доведе до химическите оръжия за масово поразяване, развитието на физиката - до ядрената и термоядрена бомби, развитието на биологията до биологично оръжие, развитието на генетиката като начало доведе безполови ГМО, защитата на растенията с препарати има за резултат унищожаване на най-важното звено за възпроизводството на растенията - пчелите, алчността доведе до унищожаване на нравите, безкронтролното увеличаване на населението на планетата ще доведе до страховити проблеми в недалечно бъдеще, сега китайците с поредно, действително голямо постижение ще докарат нещата действително до ръба. И накрая някой ГМО "ариец" ще натисне копчето. В резултат няма да остане ни ариеца, ни китайците, ни вечно възторжените овце.

 33. 33 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 1247 Неутрално

  Няма страшно. Така или иначе сме обречени като вид. Дали ще стане чрез съсипване на околната среда или ще стане чрез генетични грешки които ще бъдат по-страшни и от СПИН резултатът ще е един и същ.

  ДЕПУТАТИТЕ ГЛАСУВАЛИ ПРОТИВ ВОЛЯТА НА 2.5 МИЛИОНА БЪЛГАРИ ГЛАСУВАЛИ С "ДА" НА РЕФЕРЕНДУМА СА ЕДНИ ПРЕВРАТАДЖИИ. ТЕ ВЕЧЕ ПРЕДСТАВЛЯВАТ САМО СЕБЕ СИ.
 34. 34 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 2932 Неутрално

  До коментар [#6] от "Nil satis nisi optimum":

  Създаване на касти практически.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 35. 35 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 2932 Неутрално

  До коментар [#14] от "atmanpg":

  Не само "Гатака".
  Не мога да се сетя в колко филма го имаше това с кастите. Роден да бере марули....дет вика колегата.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 36. 36 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 938 Неутрално

  Опасността от Китай е и във варварското и безразсъдно прилагане на нови, рискови, потенциално опасни и с непредвидим ефект технологии, без никакви етични, културни, религиозни и философски задръжки, единствено с цел печалба и преимущество. Дори чисто аналитичния анализ от потенциалните рискове се пренебрегва.Историята е пълна със свидетелства за ужасяващ ефект и последствия от прибързаното прилагане на нови технологии върху човека.Ако техническият и научен прогрес не вървят с културния и духовен такъв, се случват кошмари.
  —цитат от коментар 4 на Боян Таксиров


  От морална гледна точка сте напълно прав. От гледна точка на прагматичния Разум - не съвсем. Всяка иновация е рискова, колкото и да ни убеждават някои хора, че са възможни безрискови иновации.
  Може да звучи цинично, но антихуманните експерименти върху хора на немски учени в концентрационните лагери са част от обяснението за бързия скок в хуманната медицина непосредствено след ВСВ. Такива са фактите.

  Истинско удоволствие за полуграмотни хора, като мен, е да общуват с големите демократично-джазови интелектуалци от форума на Дневник!
 37. 37 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 2932 Весело

  До коментар [#18] от "satanail13":

  Не знам колко хора те разбраха.

  Да не викат "не, не, голям месо е".
  Е,
  виетнамки бяха, не китайки.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 38. 38 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 2932 Неутрално

  До коментар [#25] от "Tурхан Ахмедов":


  Аз съм за клониране на човешки органи. За клониране на човеци не съвсем.
  —цитат от коментар 25 на Tурхан Ахмедов


  Всеки това иска, но всичко си има цена.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 39. 39 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3735 Неутрално

  Не знам защо, но не вярвам в гения на китайците.

 40. 40 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3988 Весело

  Не се притеснявайте, колеги, новината е фалшива.

 41. 41 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1388 Неутрално

  До коментар [#40] от "daskal1":
  "Не се притеснявайте, колеги, новината е фалшива."
  ----
  Не изглежда да е така:
  https://www.technologyreview.com/s/612458/exclusive-chinese-scientists-are-creating-crispr-babies/
  ... и много други.

  Дори да допуснем, че ще излезе кьорфишек като с оня кореец преди години, това е само въпрос на време ... и етическа борба ... парите са вече там.
  https://www.technologyreview.com/s/535661/engineering-the-perfect-baby/

  По-добре почвайте да спестявате за бъдещето на бъдещите си внуци! :))

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 42. 42 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3988 Весело

  До коментар [#41] от "Gretel":

  А ако объркат при рязането с криспъра и се появят такива с опашки ко прайм? Кой ще ги свааля от дърветата :-)

 43. 43 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3988 Весело

  До коментар [#41] от "Gretel":

  Вижте емоциите на Ерик Топол на https://www.washingtonpost.com/science/2018/11/26/scientists-claim-gene-edited-babies-creates-uproar/?noredirect=on&utm_term=.b4d7b0920344
  На всичко отгоре Ха бил само физик! :-)

 44. 44 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3988 Весело

  До коментар [#43] от "daskal1":

  Олеле, не бил "Ха" а "Хи".

 45. 45 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#41] от "Gretel":

  По-добре почвайте да спестявате за бъдещето на бъдещите си внуци! :))
  —цитат от коментар 41 на Gretel


  Какъв е смисълът?

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 46. 46 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1388 Весело

  До коментар [#42] от "daskal1":

  “Кой ще ги свааля от дърветата :-)”

  Как кой. Нали си имаме пожарникари за тая работа. :)) проблем ще е с крилатите

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 47. 47 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1388 Весело

  До коментар [#43] от "daskal1":
  “На всичко отгоре Ха бил само физик! :-)”
  ——
  И сега, докато негодуват, по нощите четат физика.:))

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 48. 48 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3988 Весело

  До коментар [#46] от "Gretel":

  Мъча се да си спомня не беше ли Станислав Лем който фантазираше за пдобен вариант на човека като какавида, спедващата версия на която полита със свои крила в космоса и овладява и движението в пространството и времето?....

 49. 49 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1388 Неутрално

  До коментар [#44] от "daskal1":

  “Олеле, не бил "Ха" а "Хи"”
  ——
  А най- вероятно да е “ Хъ” :))

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 50. 50 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1388 Неутрално

  До коментар [#44] от "daskal1":

  “Олеле, не бил "Ха" а "Хи"”
  ——
  А най- вероятно да е “ Хъ” :))

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 51. 51 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1388 Весело

  До коментар [#45] от "Боян Таксиров":

  “Какъв е смисълът?”
  ——
  Много песимистични очаквания по отношение на внуците. :))

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 52. 52 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3988 Весело

  До коментар [#50] от "Gretel":

  Имах навремето докторант "Ю", та му казвахме "мистър Ю" докато не стана "доктор Ю".

 53. 53 Профил на babalyuga
  babalyuga
  Рейтинг: 687 Весело

  Ако вземат семенна течност от ББ, всичко това няма да е необходимо.

 54. 54 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1388 Неутрално

  До коментар [#52] от "daskal1":

  "Имах навремето докторант "Ю" "

  Като завърших, оставих като наследство един симулационен код на един нов аспирант от Китай. Той за благодарност ме сложил съавтор на първата си статия. 15 години по-късно, още получавам емейли с оплаквания за грешки в нея. Май правенето на наука не е като реденето на кирпич по Стената.

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 55. 55 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3735 Неутрално

  Не знам защо, но не вярвам в гения на китайците.
  —цитат от коментар 39 на historama


  Не съм забравил съобщения от 60-те години от Китай и КНДР за 2 годишни деца, които пишеха новели, и говореха чужди езици.

 56. 56 Профил на Адекватно мислещ
  Адекватно мислещ
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Майчице мила, колко малоумници имало в тоя форум... Тук изписалите всичките тези глупости сте срам за човешкото образование, бе, хора. Може ли да сте толкова зле... Има-няма 2 интелигентни коментара от 50.

 57. 57 Профил на Kiril
  Kiril
  Рейтинг: 260 Неутрално

  До коментар [#6] от "Nil satis nisi optimum":

  Представете си, представете си.

  Не е нужно да си представям - хората се експлоатират взаимно от началото на държавите. Всъщност Месопотамия е издигната точно от масов труд на една робска класа. Това се преповтаря натурално във всяка една империя като Римската, Османската и Великобританската. Че и до ден днешен в света на "свободата" се образува класата на бедните-работещи.

  https://imdb.com/title/tt1279083/ + http://socrates.else.is/ + https://chitanka.info/books/category/filosofia + https://tutanota.com
 58. 58 Профил на Kiril
  Kiril
  Рейтинг: 260 Любопитно

  Идеята, че учените имат право да бъркат в каквите Кутии на Пандора им скимне и обществото решава какво да прави е на пръв поглед доста демократична. Но историята показва, че обществото няма нужното знание и никога няма да има, така че не е морално да се изисква от обществото да взима такива решения. Ето например Консервативното правителство поиска от обществото да реши дали да има Брексит или не. На пръв поглед доста демократично, но истината, е че повечето хората си нямат хал хабер от право, международна търговия и отношения камо ли за историята на ОК в ЕС. А още по-зле е когато тези незнаещи хора, които си взимат съветите от телевизора трябваше да решат съдбата на техните деца. И накрая какво се получи? Такива като Фараж им опростиха цялата ситуация и сведоха проблема до миграцията и хората се разделиха на такива, които искат или не искат миграция.

  https://imdb.com/title/tt1279083/ + http://socrates.else.is/ + https://chitanka.info/books/category/filosofia + https://tutanota.com
 59. 59 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#51] от "Gretel":

  Не, просто ако хората станат продукт, родителският инстинкт ще изчезне.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 60. 60 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 530 Весело

  А аз все си мисля, че Серена Уилямс е първото...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK