Може ли Русия да стреля по кораби, преминаващи през Керченския проток

Може ли Русия да стреля по кораби, преминаващи през Керченския проток

© Associated PressУкрайна казва, че е извършена въоръжена агресия срещу нейни плавателни съдове, по който руските сили стреляха при преминаването им през Керченския проток в неделя.


Русия обвинява Украйна в "провокация" и в нарушаване на териториалното ѝ море. Руската Федерална служба за сигурност (ФСБ) - контраразузнаването на страната - дори заяви преди няколко часа, че двата бронекатера "Бердянск" и "Никопол" и и буксирът "Яни Капу" на украинските военноморски сили са опитали да "скрият" преминаването си през Азовско море. По-рано говорителят на външното министерство в Москва Мария Захарова обяви, че екипажите са имали "нечистоплътни" намерения и че това плаши на фона на призиви от Киев за "взривяване" на Керченския мост. Някои руски издания говорят и за "морски бой", пише рускоезичната служба на Би Би Си.


Каквато и да е истината, заплашени ли са били руските власти от Украйна и имали ли са право да открият огън по плавателните ѝ съдове?


"Мирно преминаване"
Според граничната служба на ФСБ в Крим трите съда не са били вписани в графика за преминаване на кораби, с който те разполагат. Цитирани са "опасни маневри" и отказ от реакция при предупреждение кат опричини да се стреля.


Морското право обаче възприема случилото се като агресия спрямо украинските моряци, тъй като срещу тях са използвани заплахи и сила, смята ръководителят на компанията "Агенция за морско право" Александър Скаридов, цитиран от онлайн изданието на РБК. Според него този акт и задържането на корабите в руско пристанище нарушава чл. 17 на Конвенцията на ООН за морско право. Българският текст на члена гласи: "Корабите на всички държави, както крайбрежни, така и без излаз на море, се ползват от правото на мирно преминаване през териториалното море при условие, че се спазва тази конвенция."


Скаридов обяснява, че понятието "мирно преминаване през териториалното море" по подразбиране важи и за украинските съдове - както граждански, така и военни кораби. По думите му, ако корабите са излезли от Одеса и са преминали през териториалните води, за да стигнат до Керченския проток, е трудно да се каже, че са нарушили границата и "не е трябвало" да уведомяват граничните служби.


Дори обаче те да са преминали през Керченско-Еникалския канал (плавателен канал в Керченския проток) и в такъв случай да е трябвало да предупредят (а в противен случай да са нарушители), действия като въоръжен отговор не са "от компетенциите на граничните служби. С (последствията) се занимават съдебните органи."


Все пак украинските власти твърдят, че предупреждението е било подадено преди това и така преминаването е било "планово" и "рутинно". Според Захарова те не са уведомили, когато са преминавали, а това се е случило два пъти за дванайсет часа и по тях е бил открит огън втория път.


Може ли Русия да стреля по кораби, преминаващи през Керченския проток

© Associated Press


Не и без специална заповед


По закон корабите имат право да преминават през крайбрежната зона на друга страна, ако няма издадена специална заповед. ФСБ твърди, че е отправяла такива предупреждения, но документите не показват това - а при липса на забрана на 25 ноември корабите е можело да влязат в 12-милбата зона на Крим и не е трябвало да бъдат задържани, пише електронното издание "Медуза".


И сайтът цитира чл. 17, но и чл. 18 от Конвенцията на ООН за морското право. Всеки съд има право на "мирно преминаване" през 12-милната зона, която формира териториалното море (ал. 1а) изрично дефинира преминава не като пресичане, "без да се влиза във вътрешни води или да се спира на котва на рейд или акостира в пристанищно съоръжение извън вътрешни води". Обратно, нищо от описаното в чл. 19 и 21 (правилата на мирното преминаване) не се съотнася към дейността на трите украински съда - те не са влизали в пристанища, не са хвърляли котва, не са провеждали учения с оръжия и не са извършвали "какъвто и да било акт на пропаганда, имащ за цел посегателство срещу отбраната или сигурността на крабрейжната държава".


Крабрежната държава пък има право временно да спре мирното преминаване през част от териториалното море, но такова решение влиза в сила само след публикуването. Действително руското министерство на отбраната предупреждава за ежедневна артилерийска и ракетна стрелба между 30 октомври и 30 ноември, от 5 до 17 ч., но без неделя (когато се е случил инцидентът).


Стара техника


Буксирът "Яни Капу", повреден от руски кораб на граничните служби, е класически съветски буксир, разработен през 70-те години на миналия век, който днес вече се счита за "напълно остарял". За кратко е под руски флаг при анексията на Крим, от няколко месеца по-късно отново влиза във ВМС на Украйна, когато получава и сегашното си име, пише Би Би Си.


"Бердянск" и "Никопол", двата бронетанкови артилерийски катера, съвсем не са големи и са проектирани в Николаев през 90-те г. за действия основно в речни зони и крабрейжни в Черно и Азовско море. Могат да бъдат превозени по суша и даже с тежкотоварен автомобил. Двата дизелови двигателя им позволяват максимална скорост от 28 възела (50 км в час). Базирани в Одеса, те са два от общо 6 катера на украинските ВМС.


Изпратените в схватката руски кораби - "Изумруд", и "Дон" (съвременни бързоходни катери тип "Собол" и "Мангуст") и двата артилерийски катера клас "Шмел" (проектирани всички между 60-те и 70-те г.) като цяло съответстват като възможности на украинските съдове, срещу които са изпратени. Общото съотношение обаче не е било в полза на Украйна - тези кораби не са създавани за бой в открито море, а за действия против слабозащитени цели на брега и повърхността на реки.


Според експерти, с които разговаря украинската служба на Би Би Си, от 2014 г. страната не отделя нужното внимание на финансирането на военноморските си сили. Акцентът е върху морската пехота, но флотът получава пари на остатъчен принцип.


Въпросителни


Остава обаче отворен въпросът дали Украйна е предупредила или не за преминаването на свои кораби през Керченския проток и тук версиите се разминават.


Разногласията са и за мястото на стрелбата и задържането на украинските кораби - Киев твърди, че това е станало в неутрални води, а според ФСБ е било в руското териториално море. Ако все пак са били нарушели каквито и да било правила в териториалното море (което трудно се доказва от разнопосочните твърдения), законите на федерацията позволяват нарушителите да се преследват и при влизане в неутрални води и да бъдат задържани и откарани в най-близкото руско пристанище.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK