Шумни деца, роботи и работилници: какво ще има в новата библиотека на Хелзинки

Шумни деца, роботи и работилници: какво ще има в новата библиотека на Хелзинки

© Andrey Shadrin, https://www.oodihelsinki.fiКакъв да бъде подаръкът за страната с най-висок процент грамотни хора в света за нейната стогодишнина? Библиотека, разбира се! По тази причина Финландия ще се сдобие с ултрамодерна библиотека в центъра на Хелзинки, един нов "национален салон".


Замисляната от двадесет години библиотека официално отваря врати на 5 декември и ще сложи край на една година на тържествени прояви по случай стогодишнината на разположената в Северна Европа държава.


Тази огромна сграда с вълнообразни форми, изградена от дърво и стъкло в центъра на Хелзинки, влиза в контраст със строгата архитектура на сградата на парламента. Тя е замислена във финландската проектантска компания "АЛА архитектс", като е покрита със 160 километра финландски смърч.
Новата библиотека се казва "Ооди" ("ода" на финландски) и има за цел да насърчава знанието, образованието и равенството в страната с най-висок процент грамотни хора в света според американско университетско проучване от 2016 г., позоваващо се на няколко официални статистики.


Шумни деца, роботи и работилници: какво ще има в новата библиотека на Хелзинки

© ALA Architects, https://www.oodihelsinki.fi


На финалната права преди откриването работниците ускориха темпото, за да приключат с външната част на сградата. В условията на ледения климат на Хелзинки поставянето на дървените плоскости се оказа доста по-трудна и по-дълга задача от предвиденото.


Вътре 100 000 екземпляра на книги ще бъдат предоставени на разположение на посетителите на библиотеката.
Сградата обаче е насочена и към други любители на културата и технологиите. В нея има музикални студия, зали за филмов монтаж, кино, 3D принтери и машини за лазерно рязане, достъпът до които е напълно безплатен.


"Ооди" дава една модерна представа за това какво представлява библиотеката", обяснява пред "Франс прес" Томи Лайтио, служител в сферата на културата и развлеченията в кметството на Хелзинки. "Тя е дом на литературата, но също така на технологията, на музиката и на Европейския съюз. Мисля, че всичко това в цялост създава асоциация с идеята за за надежда и прогрес", посочва той.


Роботи библиотекари


Знак за осъществяващия се прогрес е големият брой роботи, на които е поверена задачата да пренасят книгите в сградата. Те приличат на малки сиви колички, които се движат от вътрешната и външната страна на асансьори, заобикалят хора и мебели и насочват книгите към подходящия лъч, от който ги взима персоналът.


Според създателите на "Ооди" тези роботи библиотекари са първият пример в света на технология за автономен пренос в обществена библиотека. Роботите ще се превърнат в обичайна гледка за десетте хиляди посетители, които се очаква всеки ден да посещават библиотеката.


"Не знам дали трябва да използваме думата "това", когато говорим за тях, защото съм сигурна, че хората ще намерят имена за тези неща, които се разхождат из сградата", казва с усмивка Катри Вантинен, която отговаря за библиотеките в Хелзинки.


Шумни деца, роботи и работилници: какво ще има в новата библиотека на Хелзинки

© ALA Architects, https://www.oodihelsinki.fi


В "Ооди" има зони, предвидени за спокойно учене, но в останалите части на библиотеката няма да се налага да се пази тишина. Шумът и безпорядъкът даже силно се насърчават в "ателиетата на нърдовете" - места, където хората се срещат и творят. Ползвателите на тези помещения могат да създават там изделия, да заемат музикални инструменти или да свирят на конзола.


"Готови сме постоянно да разговаряме с ползвателите и персонала, за да знаем какво поведение се приветства в библиотеката, но със сигурност става дума за шумно място на импровизираните дейности от всякакъв вид", обяснява Вантинен.


Мълчанието не е злато


Тя е изключително горда от решението на библиотеката детската зона да не бъде отделяна от тази за възрастни. И двете се намират на панорамния последен етаж на сградата, който представлява дълго 50 метра пространство със стъклени стени, които носят покрив във формата на купест облак.


"Ние смятаме, че шумът, който вдигат децата на този етаж, е един позитивен шум, така чуваме бъдещето. Акустиката е много добре замислена - дори хората да крещят в една част на сградата, трудно може да ги чуят в друга".


Финландия върви срещу тенденцията за затваряне на библиотеки по целия свят и подкрепи този проект на стойност 98 милиона евро, което е една значителна сума за страна, чийто бюджет бе значително съкратен през последните години. В тази страна с население от 5.5 милиона души, което е най-щастливото в света според класацията на ООН за 2018 г., от библиотеките се заемат 68 милиона книги годишно.


"Библиотеките в Хелзинки са втората най-важна обществена услуга след питейната вода. Библиотеките са изключително ценени във Финландия и ако вземем например този проект, който струва близо 100 милиона евро, то протестите срещу него са никакви или минимални. В действителност хората наистина са щастливи и горди", обобщава Лайтио. /БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (4)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2749 Неутрално

  РЕСПЕКТ!!!
  Така се прави, така се провокира креативността на децата!!!

 2. 2 Профил на Baizuo
  Baizuo
  Рейтинг: 1270 Неутрално

  Ех, някой хора още знаят, че четенето е дейността, която най-много спомага за тренировката на мозъка, усъвършенстване на комуникационните умения, речниковия запас, общата култура...

  Да им е честита.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 3. 3 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 875 Неутрално

  "Какъв да бъде подаръкът за страната..."

  Какъв подарък? Щом е платен от общинския и държавен бюджет значи страната си го е купила. Нали точно затова казвате, че образованието е целенасочена политика - защото такива действия не са нещо извънредно.

  Ех, някой хора още знаят, че четенето е дейността, която най-много спомага за тренировката на мозъка, усъвършенстване на комуникационните умения, речниковия запас, общата култура...
  —цитат от коментар 2 на dgd


  Само общата култура. За всичко останало четенето трябва да е с мярка, защото иначе започва да пречи. Мозъкът най-добре се стимулира от една страна със здравословен живот - физическа активност и добра храна. А от друга с решаване на задачи било то в ежедневието или в работата. Тоест не с четене, а с учене и практика. Каквото и да е - чужд език, музика, математика, дърводелство, пилотиране на самолети и т.н.
  Комуникационните умения - само навън в разговор със живи хора и сблъсък с различни от теб. При справяне с неочаквани събития.
  Речниковият запас също извън къщи, където се налага да използваш научените думи. Иначе ги забравяш и книгата започва да работи точно като смартфон - помощно средство до което трябва да прибягваш, защото паметта не се стимулира.

 4. 4 Профил на Bramasole
  Bramasole
  Рейтинг: 3873 Неутрално

  Библиотека "Ооди" ще бъде наистина възхвала на съвременното знание и култура. Браво на държавниците, които държат на образованието и развитието на обществото, което управляват!

  "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK