Алон Кадиш, историк: Целите на Израел и Русия в Сирия си приличат

Алон Кадиш, бивш главен историк на израелската армия.

© Юлия Лазарова

Алон Кадиш, бивш главен историк на израелската армия.Проф. Алон Кадиш е бивш главен историк на Израелските отбранителни сили. От над 30 г. преподава в Ерусалимския университет, специализирал е както в израелска, така и в британска военна история. Наскоро е завършил изследване на последната година на британците в Палестина.


Той бе в София за семинара "Укрепване на националната и регионалната сигурност: гледни точки от България и Израел. Да опознаем израелските отбранителни сили", който се състоя в края на ноември.


Проф. Кадиш, името на семинара, за който дойдохте в София, е интересно – съдържа поканата "да опознаем израелските сили за отбрана". Малко е необичайно. Има ли нещо необичайно в израелската армия, заради което да си струва тя да бъде опозната и което не може да се намери другаде?
- Необичайните неща са заложени в историята. Армията се появява като милиция с два основни, романтични идеала: че националната армия ще улесни създаването на националната държава и че може да помогне за еднокласово социалистическо общество. След британската окупация на Палестина еврейската общност, доминирана от партии на работници, създава съюз, който да се грижи за всичко: от защита на права до банкови услуги, здравеопазване, образование и свободно време. Самоотбраната е само една от областите – идеята е милицията да помага на британските власти. На практика всяка общност според усещането си за опасност и спешност създава свой собствен комитет за отбрана и заделя пари за него.


Според (първия премиер на Израел Давид) Бен Гурион след 1948 г. Израел трябва да формира обикновена армия, докато милицията държи териториалното статукво. През първите месеци на 1948-а обаче насилието излиза извън контрол: на Израел се налага да създава армия и да се бие едновременно. Победата от 1948-а се счита за чудо и нищо по-малко. Запазват се моделът "от всичко по малко" и идеалът за "народна армия" и за това винаги ще има практически причини. Например повечето хора с изключение на ултрарелигиозните са получили някакво обучение и в извънредна ситуация ще е много лесно да се мобилизират ако не 100%, поне по-голямата способност за защита.


През 1948-а я има и мисълта, че армията може да е много полезна за държавно строителство – приемането на нови мигранти, обучението по иврит, възпитанието в идеалите. Тази социализация е в процеса на битките. Особено в първите години външната заплаха се оттегля, защото арабските страни са заети със собствените си революции. Утвърждава се идеята, че армията е много ефективна като топилня. Дошлите получават национално образование, дори с нетипични дейности като грижа за земята - при много национални движения най-големите патриоти са провинциалните общности заради пряката връзка между тях и земята, почвата. Армията е и едно от най-добрите средства за укрепяне на връзката между Израел и диаспората. Евреи, напуснали като малки, идват в Израел, за да служат като доброволци за 3 години и стават в същността си израелци заради споделения опит на военната служба.


Това не е уникално. Ако питате швейцарец какво е да си швейцарец, военният опит е една от спойките, обединява обществото и подхранва идентичността. Освен това армията насърчава равенството между половете. Това не е нейна отговорност и все пак тя направи чудеса в израелското общество, отваряйки множество позиции за жени. Друг проблем на Израел: как да се въвлекат ултраортодоксалните на пазара на труда. И тук армията е силно ефективна. Вероятно заради старата си роля на топилня тя се оказа много способна да се справя с много от държавите цели, по.добре от всяка друга агенция.


Изниква още една асоциация, когато човек чете за ролята на бивши военни в политиката. Армията в Израел изглежда вездесъща.


- Можете да го кажете, да. Армията няма същата позиция като професионална, доброволна армия, но и не е отделна от общесгвото. Действително е навсякъде, вездесъща. В сухопътните войски например можете да станете офицер само от бойните редици. Не можете да започнете военната си служба, като се присъедините към офицерски курс. Всеки се записва на едно и също ниво, трябва да минете през тренировка, докато не стигнете тези, които имат качествата и квалификациите. Оттам и идеята, че лидерството идва отдолу. Тук няма офицерска класа - имате войници, станали офицери, а после отишли да са цивилни. Така разстоянието между войници и цивилни е още по-малко. Излиза от цивилния живот, връща се, така че авторитетът върху запасняците винаги е много ограничен, ние всички сме цивилни.


Да използвам реториката на народната армия - авторитетът им е по-голям, защото трябва да се докажат като естествени лидери, а не заради формален авторитет, базиран на по-високия им чин. И колкото и странно да звучи, това работи. Означава, че запасните офицери трябва да работят много повече. Няма сигурност, че заповедта на офицер ще се изпълни, ако издалият я не е признат от войниците като техен лидер.


Ако границите на цивилното и военнното в израелското общество понякога са тънки, превърнала ли се е армията във скрит играч в израелската политика?


- Всеки служи, от всички страни на политическия спектър. И тук е и идеологията на народната армия - тъй като тя представлява цялото население, не може да е политическа. Не би могла например да започне преврат, тъй като той ще е само на част от народа. Разбира се, службата в армията повлиява на всички - чрез контакта с други части на обществото, който може да е шок за някой израснал в определен политически лагер.


Това променя възприятията. Прави го и реалността в Израел. Срещу нея трябва да се изправи армията, когато става дума за сигурността и благото на обществото. Така че армията променя и създава усещане за единство чрез контакти и опит и всички служили я разбират, че са част от едно и също общество. Това не може да се измери, ако опитате да сравните цената и ефективността на наборната и професионалната служба.


Фотогалерия: Бригада "Нахал" в действие >


Може ли въпрос, свързан с армията - като липсата на министър на отбраната на пълно работно време, каквато изникна миналия месец – да свали правителството?


- Не. Впрочем армията се самоуправлява, при това много добре. На теория правителството трябва да предоставя стратегическа визия, от която армията трябва да извлече военната си мисия. Държавата решава в много общи линии какво трябва и какво не трябва да се направи, предава това на армията и тя трябва да извлече от това мисиите си.


Това не се случва. Правителството не е способно да даде конкретна визия по начин, по който могат да се организират мисиите - дали защото е коалиционно и не може да има достатъчно съгласие дори по въпроси какво означават понятия като "територия". Така че армията трябва сама да разработва мисиите си, сама да прави дългосрочното си планиране и да действа. Има граждански надзор и той е постоянен, но армията просто знае какво да прави. Цивилните власти идват и си отиват и това не спира процеса.


Казвате, че процесът на изготвяне на визия и насочване от правителството към армията не се случва. А понякога случва ли се обратното? Например преди няколко месеца армията представи доклад за равния брой евреи и араби на територията на Израел.


- Въпросът в доклада беше за броя на арабите в окупираните територии и арабите в Израел. Арабите в Израел са граждани на страната, макар политици на запад понякога да твърдят, че при създаване на две държави трябва да има промяна в населението и промяна в териториите и някои територии с израелски араби да бъдат прехвърлени към палестинската държава. Някои араби яростно го отхвърлят, казвайки: "Подкрепяме палестинците, но искаме да живеем в Израел." Въпреки обичайните твърдения за апартейд и расизъм. Става дума за много различни светогледи, между които има напрежение, въпреки че ги поставят в една кошница.


Въпросът за равенството е между евреите и арабите западно от р. Йордан. Това трябва да служи като аргумент срещу онези, които се съпротивляват на решение с две държави и искат да има само една държава - в нея според тази статистика ще имате вкоренен проблем още сега, а не в бъдещето.


Такава информация, предоставяна от армията, може да противоречи на официалната от правителството. Вслушват ли се властите в подобни тревожни съобщения от въоръжените сили?


- Израелското общество е плуралистично, имате различни гласове. Не мисля, че армията може да бъде критикувана, защото тя опитва да е максимално обективна. Казва: поръчвате ни какво да направим и ще го направим. Но мислим, че решението трябва да е по-информирано, ще помогнем или насърчим вземането му. Това невинаги помага. Естеството на коалицията го прави невъзможно.


Наскоро пратеникът на ООН за близкоизточния мирен процес Николай Младенов критикува войници, стреляли палестинци по време на протестите по границата с Газа. Вярвате ли, че интересите на армията могат парадоксално да са препятствие пред мира?


- Не, обратното. Израел е изправен пред три вида заплахи. Едната произтича от конфликта между Израел и арабските държави, макар да имаме споразумения с Египет и Йордания и неофициални отношения с други държави. Другата е между ционисткото и палестинското национално движение – за това кой ще управлява Палестина. Такива конфликти отнемат десетилетия и поколения. И на трето място е явлението, което наричам "зомбита". Не са пряко свързани с конфликтите на Израел, например "Ислямска държава" в Сирия. Не можем да ги контролираме, но знаем, че е възможно да бъдат елиминирани.


И да имаха армиите интерес да се поддържа външна заплаха, която да оправдае съществуването им, средата се грижи заплахата винаги да е налице. Армията, напротив, беше ключова в постигането на мир с Египет и Йордания, отчасти с нейна помощ. Доверието в общия език на две армии понякога е по-добър избор от доверието между политиците. Армията понякога трябва да изложи случая и да убеди цивилните власти, че мирът е възможен и не застрашава Държавата Израел, а въоръжените сили гарантират това.


Впрочем опитът ми с високопоставени командири в армията сочи, че те не взимат политически решения, но контролират дневния живот до голяма степен в райони на конфликт. Въпросът е как да се овладее ситуацията, да се оказва влияние на ежедневния живот по начин, който ще изгради възприятие на приемливост. Тук армията трябва да води към мирно съществуване, но не може да взима решения дали да има мир или не. Да се каже, че армията има нужда от постоянна война, би било цинично.


Фотогалерия: Втора седмица протести в Газа >


Споменахте Сирия, а напрежението по границата с нея нараства месеци наред. Каква следвоенна Сирия смятате, че иска да види Израел? Страната даваше помощи на опозиционни групи, а после бившият министър на отбраната Авигдор Либерман изведнъж каза, че Башар ал Асад на власт е по-добре от всичко друго.


- Стандартният подход и към двете страни беше: давайте, избивайте се смело. Странно е, но ми се струва, че начинът, по който гледа Израел на нещата, е много сходен с този на Русия в сирийския контекст. Не възнамеряваме да се намесваме, за да променяме реалността. Искаме стабилност в регионите, които са най-близки до Израел. По същия начин, по който руснаците искат стабилност в регионите с най-голям интерес за тях - например Западна Сирия, където използват база. Всичко останало може да продължи, включително състоянието на нестабилност, ако е овладяно и не прелива по начин, който става заплаха. Не можем да контролираме въпроса дали Асад има преимущество. Интересува ни стабилност и никой да не става твърде силен.


Така Израел традиционно е поддържал кюрдите по различни начини, включително военно. И чрез друзкото население е силна връзката с друзите в Сирия. Например в села близо до израелската граница е имало гаранцията, че Израел може да се намеси при заплаха.


И към Иран ли е такава политиката?


- Ако говорим за сблъсъка между сунити и шиити в Източна Сирия, ние приемаме за добре сраженията да продължат. Но ако никой не стане твърде силен. Голямото притеснение е иранското присъствие. Накратко - заплаха е, а Израел ще направи всичко, за да я минимизира, и трябва да се постигне някакво споразумение с Русия в имено на стабилността. Дългосрочно обаче Иран отслабва Сирия, а може да продължава и да се отслабва и да губи човешки ресурс в опит да разпространи революцията. Това е много сходно с аргумента след руската революция дали следващия етап е социализъм в отделно взета страна или световна революция. Иран се отслабва с призивите за глобална шиитска революция, защото не е в позиция да прави и двете - и да разпространява революцията, и да я укрепва вътре в себе си.


Някои казват, че с Иран е свързана и сегашната дипломатическа офанзива на Израел в Залива. Смятате ли, че е така?


- Винаги е имало единство в интересите на Израел и държавите от региона. Помня, че преди много години ми казаха за износа на Израел стоки към Залива – трактори за гуми, строителни материали – и разбирането беше, че израелският етикет ще бъде заменен с арабска фиктивна компания. Винаги е имало известна степен на сътрудничество. Сега просто става по-публично – заради напрежението между тях и Иран за контрол на Залива, заради страха от разпространение на шиитска революция и интензифизиране на конфликта, които се появиха отново като възприятия. Това прави (страните от Залива) по-открити и декларативни за отношенията им с Израел.


Така че не е съвсем ново развитие. Нито пък те са станали проционистки изведнъж. Просто това обслужва интересите им. Трябват им колкото може повече съюзи. Израел е наличен по собствени причини и с удоволствие може да има подобна функция. Това идва и си отива. Имало е и предишни периоди. Връзките обаче ги има, защото ги има интересите.


Не мислите, че може да има пълна нормализация сега?


- Не непременно, но ако стане, ще е заради обстоятелства там. Тази динамика е отвъд нашия контрол. Отслабването на Иран и укрепването на сунитските държави е нещо, което бихме приветствали, но единственото, което може да направим, е да опитаме да подпомогнем процеса.


Изглежда, това се забелязва в Иран, където един наблюдател каза: "От случващото се изглежда сякаш отношенията между Израел и арабските страни от Залива съществуват, само чакаме да се отворят посолствата и търговските мисии." Може да е малко преувеличено.


- Но тази ситуация е факт от известен брой години. Понякога се е повишавало до ниво на открити търговски отношения, консулски отношения, посещения, пинг-понг политика като тази на САЩ и Китай при спортни събития. Но това е начинът да се окуражи приемствеността. Знаейки колко много иска Израел да подобри нивото на сътрудничеството си на политическо ниво, за да се покаже ефективността на действащото правителство. Дали да се повиши обаче зависи от тях, както може да решат и да се понижи.


Хубавото в професията ми е, че историята е динамична, променя се и винаги имаме за какво ново да пишем. Но можем да видим бъдещето само ретроспективно. Като погледнете назад, може да осъзнаете, че сте забелязали тенденции, но не сте осъзнали ползата от тях навреме. Така че е важно като историк да сте предпазливи в прогнозите накъде отиват нещата. И все пак има и някои ясни уроци от историята. Ще ви дам един. Каквото и да стане, каквито и да са обстоятелствата, какъвто и да е тонът или както и да изглеждат нещата, никога, ама никога не нападайте Русия. Идеята е лоша, не работи и винаги е трагедия.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (41)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на gripen
  gripen
  Рейтинг: 951 Неутрално

  Имаш съседи с които сте в обтегнати отношения, местят се огради, кавги, закани и проч. Съседите по някое време вместо да се занимават с теб започват да се бият помежду си, размахват се ножове, цепеници, вой до небесата... не е ли по-добре скандала да продължи максимално дълго?

  За Европа: бяла, християнска и силна!
 2. 2 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 734 Неутрално

  Интересни неща могат да се научат за ролята на армията за изграждане на обществените, социални и икономически отношения и връзки.
  За съжаление при нас липсва подобно осмисляне.
  А краят на интервюто може да втресе всеки грантаджия.

 3. 3 Профил на bulgarin.
  bulgarin.
  Рейтинг: 437 Неутрално

  "все пак има и някои ясни уроци от историята. Ще ви дам един. Каквото и да стане, каквито и да са обстоятелствата, какъвто и да е тонът или както и да изглеждат нещата, никога, ама никога не нападайте Русия. Идеята е лоша, не работи и винаги е трагедия."
  Да, ето един разумен човек... за ужас на някои тролчета, които щъкат тук

  "Аз съм бил всякога българин и ще бъда не само до гроб такъв, но още и после смъртта ще оставя завещание и прахът ми да не се смеси с друга народност."
 4. 4 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4229 Любопитно

  "Въпросът за равенството е между евреите и арабите западно от р. Йордан. Това трябва да служи като аргумент срещу онези, които се съпротивляват на решение с две държави и искат да има само една държава - в нея според тази статистика ще имате вкоренен проблем още сега, а не в бъдещето."

  Именно за това става въпрос. Хубаво е, че Алон е осъзнал този настоящ проблем. Крайно време е и израелските управляващи политици да осъзнаят същото и да приемат дву-държавното решение.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 6 Профил на Panda
  Panda
  Рейтинг: 445 Весело

  "Подкрепяме палестинците, но искаме да живеем в Израел."Точно както нашите русороби и те не исккат да живеят в Русия
  —цитат от коментар 5 на Иван К


  Абе гледам че и ти не искаш да живееш на Запад.

 7. 7 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4229 Любопитно

  "Иран се отслабва с призивите за глобална шиитска революция, защото не е в позиция да прави и двете - и да разпространява революцията, и да я укрепва вътре в себе си."

  Това е много интересно. Всеки който се интересува от политиката и историята на региона в Близкия изток знае, че Сирия е близък съюзник на Иран от десетилетия. Е за всичкото това време Иран разпространи ли, наложили своят религиозно-политически модел в Сирия!? Отговорът е НЕ! Същото е с Ливан. Там Иран поддържа една от водещите ливански партии, но приема демократичния модел на управление в тази страна. Същото е и с Ирак, където Иран има силно влияние. Там Иран НЕ може и не се опитва даже да премахне демократичния модел на управление на страната, както и демократичната иракска конституция и закони, които бяха приети след 2003 г. Тоест в заключението е, че Иран каквото и влияние да има в Иран, Сирия и Ливан НЕ може и НЕ налага своя собствен полтическо-религиозен модел. Нещо повече този ирански модел НЕ е желан в тези държави нито от местните политици, нито от местните общества.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 8. 8 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2565 Неутрално

  "Не можем да контролираме въпроса дали Асад има преимущество. Интересува ни стабилност и никой да не става твърде силен."

  Прекрасна политика.

  подпис
 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 10. 10 Профил на postbot
  postbot
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#1] от "gripen":

  Да, страхотно е. Ако си изрод, който се смята за по-богопомазан от другите и не ти пука, че малките "съседчета" ще осиротеят, ако изобщо оживеят. При това положение, просто наблюдаваш внимателно кой започва да надделява и го налагаш по главата, докато още е на земята.

  Войната не е благороднически дуел и горната стратегия не е извън контекст. Само че да се смята за нормална и едва ли не морално оправдана е безумие. На същия принцип някой още по-богопомазан арабски или ирански идиот може да оправдае морално няколко мегатонен зрив в Израел.

  Изобщо не мога да си представя как братството може да бъде въведено със закон, ако свободата не е разрушена със закон и правосъдието не е потъпкано със закон.
 11. 11 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2565 Неутрално

  До коментар [#9] от "Panda":
  "никога, ама никога не нападайте Русия"

  Много правилно. Никога не бива да нападаш никого.
  Но всеки има право да се отбранява.

  подпис
 12. 12 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3527 Неутрално

  "Евреи, напуснали като малки, идват в Израел, за да служат като доброволци за 3 години и стават в същността си израелци ....."

  Тоз офицер много откровен човек. Честен, почтен и достоен. Направо признава, че Израел е една военна диктатура. Щях да кажа военно-фашистка, но приемете, че не съм го казал. Разсъжденията му са също като на Хи.., пардон, Мусолини. Израел е структура, създадена отвън и с подкрепата на "демократичната общност". Само не ми стана ясно защо интересите на Израел са съпоставими с тези на Русия и какво общо има тук Русия? Нооо, човек не всичко може да знае и да разбира, нали!

 13. 13 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 3034 Любопитно

  До коментар [#9] от "Panda":"никога, ама никога не нападайте Русия"Много правилно. Никога не бива да нападаш никого.Но всеки има право да се отбранява.
  —цитат от коментар 11 на Иван К


  В смисъл нападението е най-добрата отбрана?! И затова НАТО продължава да се разширява?!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 14. 14 Профил на gdj32490089
  gdj32490089
  Рейтинг: 21 Неутрално

  До №4 - "Въпросът за равенството е между евреите и арабите западно от р. Йордан " Този въпрос има две страни,а вие го разглеждате само и единствено едностранно. Пристрастност? Личи отдалеч!

 15. 15 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ онзи същия
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ онзи същия
  Рейтинг: 255 Весело

  "Евреи, напуснали като малки, идват в Израел, за да служат като доброволци за 3 години и стават в същността си израелци ....."Тоз офицер много откровен човек. Честен, почтен и достоен. Направо признава, че Израел е една военна диктатура. Щях да кажа военно-фашистка, но приемете, че не съм го казал. ...
  —цитат от коментар 12 на Judjuk


  Израел била военна диктатура😀?!? С действащ парламент в който са представители на всички фракции от израелските граждани-араби и евреЙ, религиозни и нерелигиозни, левичари, "десни" и националисти? В който правителството е коалиция от куп партии?!? Държава с функциониращи следствени и съдебни органи! Които разследват И ДЕЙСТВАЩ премиер!!! И са вкарали в пандиза с дълги ефективни присъди бивш президент, бивш премиер, и десетки бивши министри и висши държавни/обществени служители!!!

  Ей, за да плювнеш по Израел си готов и на бялото да кажеш черно😀Аве "умник", потърси в някоя търсачка дефиниция (сигурно има и примерчета) що е то "военна диктатура", преди да плякаш малоумщините си тук!

  Да, много впечатляващ (за непознати/игноранти) фактът че "...Евреи, напуснали като малки, идват в Израел, за да служат като доброволци за 3 години и стават в същността си израелци .....". И неразбираем за някой който си нЕма понятие що е то патриотизъм и мотивация😀!
  До коментар [#12] от "Judjuk":

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 16. 16 Профил на nimrod
  nimrod
  Рейтинг: 781 Весело

  До коментар [#15] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ онзи същия":
  ". . .Да, много впечатляващ (за непознати/игноранти) фактът. . ."

  Какво му обясняваш въобще , той сам си го казва човека :

  ". . . Нооо, човек не всичко може да знае и да разбира, нали!
  —цитат от коментар 12 на Judjuk


  ! ! ! הטמטום שולט
 17. 17 Профил на nimrod
  nimrod
  Рейтинг: 781 Любопитно

  До коментар [#4] от "Иво":

  " . . . .Хубаво е, че Алон е осъзнал този настоящ проблем. Крайно време е и израелс. . . "

  Още по - хубаво би било ако някой палестински колега на Алон Кадиш също осъзнае няки други неща , но не би . . . Няма такъв . . . А и да има , няма да посмее даже да гъкне , защото моментално ще го вкарат в правия път

  ! ! ! הטמטום שולט
 18. 18 Профил на nimrod
  nimrod
  Рейтинг: 781 Любопитно

  До коментар [#4] от "Иво":

  " . . . .Хубаво е, че Алон е осъзнал този настоящ проблем. Крайно време е и израелс. . . "

  Още по - хубаво би било ако някой палестински колега на Алон Кадиш също осъзнае няки други неща , но не би . . . Няма такъв . . . А и да има , няма да посмее даже да гъкне , защото моментално ще го вкарат в правия път

  ! ! ! הטמטום שולט
 19. 19 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ онзи същия
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ онзи същия
  Рейтинг: 255 Весело

  До коментар [#16] от "nimrod":

  Е, и други четат мойте коментари, не само този "умник"😀

  Това относно ДОБРОВОЛНАТА военна служба на деца на израелци живеещи от години в чужбина е наистина неразбираемо за почти всички българи, след травмата (или приказките за такава) от службата в славната и непобедима/непобедена БНА😀 Да не говорим за тези от тях (израелците в чужбина) които макар и да са освободени от "активен запас" се свързват с "тяхната" част (чрез посолството) и си уреждат дати за такъв запас😀

  Аве бамбашка държава сме😀Пишем от дясно на ляво, в "черквите" си слагаме шапки, разследваме ДЕЙСТВАЩ премиер, вкарахме в пандиза бивш президент и бивш премиер: Президентът за сексуални домогвания, премиерът за корупция като кмет преди това, и това по ввреме че тяхната партия (Ликуд) беше на власт...Да не говоря за десетките други бивши министри и висши чиновници, вкарани в пандиза за корупция. Не е като вв България, където нЕма корупция, и никой висш политик не е бил в пандиза за корупция😀

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 20. 20 Профил на galin83
  galin83
  Рейтинг: 229 Неутрално

  'Ще ви дам един. Каквото и да стане, каквито и да са обстоятелствата, какъвто и да е тонът или както и да изглеждат нещата, никога, ама никога не нападайте Русия. Идеята е лоша, не работи и винаги е трагедия.'
  Няма много коментари в тази тема. Не знам как не са го анатемосали и обвинили, че е член на комунистическата партия тукашните тролове. А някой бивши президенти едва ли не бяха готови да обяват война на Русия.
  А иначе историкът много ясно определи армията в обществния живот на Израел и каква огромна роля играе в самосъзнанието на обществото. Мисля, че под някаква форма ще се върне това обучение в България.

 21. 21 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5623 Неутрално

  До коментар [#20] от "galin83":

  Това важи за всички страни с голяма еврейска диаспора и няма нищо общо само с Русия, а е принцип :)
  Така трябва да бъде и за България...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 22. 22 Профил на abdulhazred
  abdulhazred
  Рейтинг: 604 Неутрално

  "Къде са нашите пишман натовци?!?
  —цитат от коментар 9 на Panda


  На опашка са в Киев да се записват доброволци, нищо че не са пипали пушка през живота си. :)))

 23. 23 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ онзи същия
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ онзи същия
  Рейтинг: 255 Весело

  '.... А иначе историкът много ясно определи армията в обществния живот на Израел и каква огромна роля играе в самосъзнанието на обществото. Мисля, че под някаква форма ще се върне това обучение в България.
  —цитат от коментар 20 на galin83


  От тази кратка статия/интервю е трудно да се разбере това за ролята на армията в обществото. Ще дам ссамо един пример:

  Имахме един главнокомандващ-не малък зевзек: Абу'Комта (бащицата на военното кепе) му беше прякора, Рафаел Ейтан-Рафул. Абу'Комта-щото ако те мерне военна полиция без кепе на главата-отиваш в ареста! И за запаасняците се опитаха да го направят, ама едни още по големи зевзеци (запсняци в отпуск от ЕЛИТНА част) се явиха в щаба на военната полиция и им нказаха-идваме да влезнем в ареста!

  По негово време нацвъкаха по базите едни плакати: Всеки патрон за Узи струва....1/2 шекел...лира ли беше, за М14/М16/ФН (тези 7.62)-1 шекел, ПЕСТЕТЕ!! В на1алото на всеки запас имаше "загряване на дулото" (стреляш към 30-40 патрона) и после ни задължаваха да съберем поне толкоз гилзи...ЗЕВЗЕК!

  Но не това беше важното. По него време не взимаха в армията наборници с криминално минало, или малограмотни маргинални индивиди, повечето-новодошли. Рафул рече и отрече: И ТЯХ ГИ ВЗИМАМЕ!!! Наричаха ги "хайманите на Рафул". Хаймани, хаймани (и криминали) ама ги научиха четмо и писмо на про' гимназиално ниво, имаха лекции по гражданство и история, и ги мотивираха да се вччовечат и да не останат "маргинални" за цял живот. Е, не успяха със всичките 100 %, но повечето от тях станаха що годе свестни хора.

  И един майтап, може би само израелците ще го разберат. В армията взимаха войници в два цикъла: Единия беше през есента (за завършили гимназията предимно), другият беше през Май-за вся 'Астальная...измет. Наричаха ги Мау Мау, на името на едно сиво воинско племе в Индо'Чайна преди години. Та...аако искаха да се присмеяят на някой му викаха "Мау Мау".

  Е, и мен ме взеха на съкратена първоначална служба през Май (след като завърших интензивен курс по иврит 1/2 г', и се пошматках малко след това), та и аз се бъзиках:

  - Питат ме-ЩО не си носиш нашивките БРЕ?!?
  -Ами аз като Мау Мау не знам че трябва винаги да ги нося😀

  После и с пагоните (ама на зимното дебело яке "дубон", на ризата ги имах)-го правех този номер:

  -Мойше, що си без пагони бе?!?
  -'Ми щото взех назаем чуждо яке, те мойте войници си ме слушкат и без пагоните😀


  До коментар [#20] от "galin83":

  П.С. Това "...Мисля, че под някаква форма ще се върне това обучение в България. ..." май няма да го бъде скоро, ако изобщо. С такива военни министри като шкембе'войводата (и други политици) просто не виждам как ще се мотивират младите българи "да си губят времето" в армията/някакво военно обучение. Просто нямат и причина за мотивация...

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 24. 24 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4229 Любопитно

  До №4 - "Въпросът за равенството е между евреите и арабите западно от р. Йордан " Този въпрос има две страни,а вие го разглеждате само и единствено едностранно. Пристрастност? Личи отдалеч!
  —цитат от коментар 14 на gdj32490089


  Аз го разглеждам от няколко страни. Моята лична позиция по този въпрос е също така и официалната българска позиция, както и европейска позиция по същата тема! Всички тези позиции са ЗА създаването (евреиската вече беше създадена през 1948 г.) на ДВЕ независими и свободни държави Палестина и Израел, които да съществуват редом ЕДНА до ДРУГА!

  А, сега ако обичате споделете вашето мнение и позиция по тази тема.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 25. 25 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3527 Неутрално

  "Да, много впечатляващ (за непознати/игноранти) фактът че "...Евреи, напуснали като малки, идват в Израел, за да служат като доброволци за 3 години и стават в същността си израелци .....". И неразбираем за някой който си нЕма понятие що е то патриотизъм и мотивация😀!"
  До коментар [#15] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ онзи същия":
  "Евреи, напуснали като малки"?!!! Вероятно се има предвид пра-, пра-, пра.......прабабата която напуснала като малка, изгонена от римляните. Не ми давай акъл за патриотизъм, националсоциализъм и фашизъм, аз съм преживял комунизма. Пътят към ада е постлан все с добри намерения. Нацизмът беше лелеяна мечта за стотици милиони. Колега не се обиждай, просто си имам собствено мнение. Не се опитвай и да ме обиждаш, щото ставам лош.

 26. 26 Профил на Ixquick
  Ixquick
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Искаме стабилност в регионите, които са най-близки до Израел. По същия начин, по който руснаците искат стабилност в регионите с най-голям интерес за тях - например Западна Сирия, където използват база.
  —цитат от коментар 0 на Алон Кадиш


  Аналогията на Кадиш с Русия, която искала стабилност само в Западна Сирия, е фалшива. Русия иска стабилност в цяла Сирия и колкото е възможно по скоро, всички усилия , дипломатически и военни са в тази посока.
  Иначе и руснаците искат стабилност съответно в регионите, които са най близки до границите на Русия. Украйна, Грузия, Чечения, Азербайджан, Узбекистан, Армения, Киргизстан, Казахстан.


 27. 27 Профил на Ixquick
  Ixquick
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Ако говорим за сблъсъка между сунити и шиити в Източна Сирия, ние приемаме за добре сраженията да продължат. Но ако никой не стане твърде силен.
  —цитат от коментар 0 на Алон Кадиш

  В източна Сирия няма сблъсък между сунити и шиити.
  Сирийската армия е преобладаващо сунити, плюс кюрди/сунити, алавити, срещу ИДИЛ/преобладаващо вахабитски ислям и радикални сунити.


 28. 28 Профил на Ixquick
  Ixquick
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Това е много сходно с аргумента след руската революция дали следващия етап е социализъм в отделно взета страна или световна революция. Иран се отслабва с призивите за глобална шиитска революция, защото не е в позиция да прави и двете - и да разпространява революцията, и да я укрепва вътре в себе си.
  —цитат от коментар 0 на Алон Кадиш

  Пак не подходяща аналогия, и защо винаги с Русия, наясно ли е Кадиш кой организира и провежда революцията в Русия, колко процента от тях са в първото правителство, комисарите, НКВД, създатели и управители на Гулаг...

  Иран не призовава за глобална шиитска революция, както твърди Кадиш.
  Не следва "шиитска политика" в региона, иранската религиозна доктрина говори с мюсулмански понятия, а не с шиитски, не се разглежда като шиитска държава.

  Проблем е съюзът Израел, Саудитска арабия плюс ОАЕ срещу Иран, това е причината за нестабилността в БИ. 29. 29 Профил на Ixquick
  Ixquick
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Евреи, напуснали като малки, идват в Израел, за да служат като доброволци за 3 години и стават в същността си израелци заради споделения опит на военната служба.
  —цитат от коментар 0 на Алон Кадиш


  Имат криза на идентичността, не знаят какви са, американци , германци, французи,..., или евреи, израелци , ционисти.

 30. 30 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ онзи същия
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ онзи същия
  Рейтинг: 255 Весело

  "Да, много впечатляващ (за непознати/игноранти) фактът че "...Евреи, напуснали като малки, идват в Израел, за да служат като доброволци за 3 години и стават в същността си израелци .....". И неразбираем за някой който си нЕма понятие що е то патриотизъм и мотивация😀!"До коментар [#15] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ онзи същия":"Евреи, напуснали като малки"?!!! Вероятно се има предвид пра-, пра-, пра.......прабабата която напуснала като малка, изгонена от римляните. Не ми давай акъл за патриотизъм, националсоциализъм и фашизъм, аз съм преживял комунизма. Пътят към ада е постлан все с добри намерения. Нацизмът беше лелеяна мечта за стотици милиони. Колега не се обиждай, просто си имам собствено мнение. Не се опитвай и да ме обиждаш, щото ставам лош.
  —цитат от коментар 25 на Judjuk


  Ауу, льош си ставал като СПОРЕД ТЕБ някой се опитва да те обижда😀😀😀 ?!? Малии, уплаши мЪ😀😀😀😀! И к'о ш'ъ ми напраЙш бе, смешник? 'ШЪ ми иСпортиш на модераторите😀😀😀😀😀😀😀😀?!?

  Това ""...Евреи, напуснали като малки, идват в Израел, за да служат като доброволци за 3 години и стават в същността си израелци ....." или не е преведено както трябва, или е поокълцано някъде в преписването/редакцията на интервюто.

  Става дума за деца на израелски граждани от еврейски произход, които (ДЕЦАТА) са напуснали ДЪРЖАВАТА ИЗРАЕЛ (тази създадената през 1948 г). Много от тях (възпитани като ционисти, в ционистка среда) ДОБРОВОЛНО пристигат в Израел за да минат през военна служба (и "аактивен запас" след това). Въпрос на мотивация и патриотизъм-понятия неразираеми за теб и подобните ти😀 Тези войници (както и евреЙ от диаспората чиито родители никога не са живяяли в Израел, но са ционисти), имат специален статус: "Самотни войници". Като такива армията/Израелската Агенция им осигурява и квартири/приемни семейства в които да бъдат през време на отпуските си. Дават им и някакви пари/стипендия за покриване на дребни битови нужди-нещо което израелски войници биха получили от родителите си в Израел. Имат възможност да избират между пълна военна служба (и там минават подбор дали са подходящи за елитни, бойни или полеви части, или за други неща), или съкратена такава-6 месеца, година, 18 месеца и т.н. Зависи и от възрастта им-под 21 г' НИКОЙ не взимат за пълна военна служба. Мотивирани патриоти!

  За теб и подобните ти патриотизъм е да гласуваш за БКП (АКА БСП) да ходиш на Копринка и Бузлуджа, и да скандираш ПРАВ КПСС-БКП-ВЕЧНА ДРУЖБА!!!

  Яй' беж сега да ме изпортиш на модератора че се опитвам да те обиждам, че не пиша по темата, и тем подобни "умнотии"😀

  П.С. Респект към автора на статията/интервюиращия: Рядко се срещат подобни смислени статии тук напоследък.
  До коментар [#25] от "Judjuk":

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 31. 31 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3835 Неутрално

  ".... Тук няма офицерска класа - имате войници, станали офицери, а после отишли да са цивилни...."
  Това ми напомни за трагичната участ на американския евреин Майкъл Бурда, издигнал се от обикновен моряк до командващ морските операции:
  https://en.wikipedia.org/wiki/Jeremy_Michael_Boorda
  Seaman to Admiral
  Boorda was a product of an enlisted-to-officer commissioning program in the early 1960s.
  This program known as the Integration Program was designed to provide an opportunity for enlisted personnel who possessed outstanding qualifications and motivation for a naval career to obtain a commission.
  Boorda was the first Chief of Naval Operations to have risen from the enlisted rates, one of only four such modern service chiefs (the others being Air Force General Larry D. Welch, General Alfred Gray, USMC and Army General John Shalikashvili).
  Upon assuming this position, Boorda immediately re-established the historic program, naming it "Seaman to Admiral"...
  Бурда се самоуби след дълга и гадна медийна кампания от журналист( уж бил носил неправомерно някаква награда...), явно инспирирана задкулисно от потомствената офицерско- адмиралска прослойка във флотата( Маккейновци всякакви...).
  п.п. Преди дни се самоуби командващия Петия флот, явно не успял да понесе грубиянството на назначения си от Тръмп началника ( по повод излагащия след провокация на иранците в Персийския залив )

 32. 32 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8403 Неутрално

  "трябва да минете през тренировка, докато не стигнете тези, които имат качествата и квалификациите. Оттам и идеята, че лидерството идва отдолу. "

  Кога ще станем като израелците?

 33. 33 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3835 Неутрално

  Още нещо, свързано с армията в Израел. Става дума за ролята и на фактор, благоприятстващ професионалната подготовка на наборниците и на добре известния технологичен прогрес на израелската икономика.:
  https://www.foreignaffairs.com/articles/israel/2017-04-19/how-israeli-conscription-drives-innovation
  "How Israeli Conscription Drives Innovation.Could Similar Policies Benefit Europe?",
  By Elisabeth Braw
  .....The IDF’s conscription system has brought great benefits to Israel’s economy.
  The armed forces meticulously place talented conscripts in technological, combat, and intelligence units. The skills that the conscripts acquire are a significant benefit to them in the civilian labor market after they leave.
  As Familier told me, “Technical intelligence units in the IDF are like Harvard. You form networks and end up doing business together.” And, he added, “as an 18-year-old conscript in the IDF, you’re given a lot of responsibility about life-and-death decisions, you make command and management decisions, you decide whether to continue an operation.”

 34. 34 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4544 Неутрално

  До коментар [#31] от "тулса":

  Да, Бурда се самоуби "за да не изложи" флота поради заяждането на един журналист че нямал право да носи двете "V" (valor) въпреки потвърждението от комнадващия му по това време, че той му е разрешил устно. Подозират се вътрешни интриги заради поста на Бурда които са стоели зад журналистическата атака".
  Четох по този въпрос във връзка със самоубийството на командващия 5 флот преди десетина дни в дома му в базата в Бахрейн.
  ПП
  А пропо, семейството на Бурда е емигрирало от днешна Украйна.

 35. 35 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 362 Неутрално

  “Не можем да контролираме въпроса дали Асад има преимущество. Интересува ни стабилност и никой да не става твърде силен.”
  ====
  А с какво право? И вие, и всички останали? Сирия е на сирийците и само те могат да решават кой до колко да става силен. С избори. За другото има друга сума, нали така?

  Мърфи е оптимист!
 36. 36 Профил на Ixquick
  Ixquick
  Рейтинг: 638 Неутрално

  "Патриотизъм", Израел е Спарта в Близкия изток, а палестинците са неговите крепостни/ роби илоти.
  Много е вероятно да остави наследство като спартанците(ако не се заеме сериозно с разрешаване на проблема си).
  Жестокият живот в Спарта не създава културно наследство като Атина, а храна за тоталитарни мечти и холивудски филми прославящи войната/300.

 37. 37 Профил на Practic
  Practic
  Рейтинг: 354 Неутрално

  10.06.2018:
  Специален курс за изучаване на Израел бе завършен в руската столица, в Московския държавен институт за международни отношения (МГИМО)

  Всяка от осемте семинарни лекции на курса бе прочетена от различни експерти, между които професорът по социология на университета "Йейл" Верде Виницки-Серуси, бивш началник на аналитичния отдел на израелската генерална военна разузнавателна бригада, Итай Брун, професор по социология в Еврейския университет, Гад Йайр, военен историк,
  проф. Алон Кадиш от Американския форум за израелска политика,
  Майкъл Коплоу, бивш израелски посланик в Русия и ръководител на организацията Nativ, професор Зви Маген, президентът на Тел-Авивския Държавен университет Итамар Рабинович и изпълнителният директор на Израелския институт Ариел Рот.

 38. 38 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3901 Неутрално

  ВИИ Маркс имени Лелина

  Умен човек е Бисмарк.
  Полезен писател.
  Точно навреме.
  Бeз малко да нападнем Русия...

  Други, обаче, не можаха да се въздържат.
  Порошенко нападна Захватченко.

  Несправедливо всякак, но Световната общественост
  санкционира Захватченко

  "И все пак има и някои ясни уроци от историята.
  Ще ви дам един.
  Каквото и да стане, каквито и да са обстоятелствата,
  какъвто и да е тонът или както и да изглеждат нещата,
  никога, ама никога не нападайте Русия.
  Идеята е лоша, не работи и винаги е трагедия."

 39. 39 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3901 Неутрално

  ВИИ Маркс имени Лелина

  Милиционер-еднокласово национал-социалистическо общество...

  Другари, другарите са наши другари?!?

  Романтиката си е романтика, но още през 1848 г Маркс и Энгелс
  положили научните основи за еднопартийни еднокласови социалистически общества - в мащаб нация, както и интернационален.

  Една еднопартийна еднокласова нация - дали ще е социалистическа, комунистическа или тоталитарна, все тя.

  В добавка, в края на 19 век започнала да се развива и науката Ционизъм.

  Романтиката на Марксизма и Ционизма са били основополагащи идеали,
  за да се пристъпи към 20 век...

  "Армията се появява като милиция с два основни, романтични идеала:

  че националната армия ще улесни създаването на националната държава и
  че може да помогне за еднокласово социалистическо общество."

 40. 40 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1227 Неутрално

  Не е ясно кои са по-луди - арабите или евреите. За тези в Израел говоря, нашенските са повече българи отколкото евреи

 41. 41 Профил на Ixquick
  Ixquick
  Рейтинг: 638 Неутрално

  "Романтични идеали", тази "традиция", че цялото общество, младежта, минава през войската(мъже и жени), периодичните войни, ежедневното тероризиране на палестинските илоти, води до свикване с бруталността и терора още от тинейджъри на бъдещите управляващи в Израел, едва встъпили в длъжност те са готови да обявяват война и да унищожават.

  Като основната разлика със Спарта е, че целта на спартанците е ограбване и държане в подчинение на колонизираните, докато при израелската държава основната цел е етническото прочистване.


За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK