Европа трябва да е по-амбициозна в зелената икономика, ако не иска да изостане от Китай

Европа трябва да е по-амбициозна в зелената икономика, ако не иска да изостане от Китай

© Michaela Rehle, ReutersЕвропа вече се пробуди за риска, че може да изостане, ако не се забърза в надпреварата за нисковъглеродни технологии и икономика, но ще трябва да е по-амбициозна, за да постигне това - включително в наваксването, след като загуби част от преднината си заради Китай.


Това написа бившият министър на околната среда Юлиан Попов във в. "Файненшъл таймс" ден след официалното откриване на срещата на ООН за климата в Катовице, Полша.


Попов се позовава на стратегията на Еврокомисията за климата до 2050 г., публикувана миналата седмица, според която целта е "климатична неутралност" - или нулеви нетни парникови емисии - до тази година.
Климатичната неутралност до 2050 г. е възможна, но иска друга икономическа нагласа, отбелязва Юлиан Попов. Според него документът поражда въпроси, например какви ще са разходите, колко реалистична е целта и какво е въздействието върху климата (Европа отговаря за едва 10 на сто от емисиите в света).


Промяна в езика


Езикът на Европа за климатичните промени досега даваше сигнал за нелека задача, която обаче трябва да се изпълни - използваха се думи като "разходи", "бреме" и "отговорност". За десетилетие обаче това се промени, а европейските правителства разбраха, че нисковъглеродната икономика е поле на ръст, базиран на иновации, но и на конкуренция. "Фокусът на европейските лидери се прехвърли от постоянно моделиране на цените и тежестта към това да виждат положителните страни във възможностите за инвестиции и икономическо развитие", пише още авторът.


Ще е нужно обаче да се увеличи "средносрочната амбиция" за намаляване на емисиите до 2030 г. във всички ключови сектори - от промишлеността, транспорта и енергетиката до строителството и земеделието, сочи изследване на Европейската фондация за климата.


Същият документ сочи и че разходите, ако този процес се ускори, ще са по-малки, отколкото ако това не се случи - заради повишената енергийна ефективност, намалялата употреба на изкопаеми горива и по-доброто управление на търсенето на енергия. С добре координирани действия могат да се мобилизират огромни инвестиции, да се стимулират изследователската дейност, технологиите и иновациите и да се създадат работни места, както и да се осигури положително въздействие върху здравето на жителите. Това би донесло и политически ползи.


Не е достатъчно


Застъпничеството за нисковъглеродна икономика обаче не би било достатъчно, за да стане Европа по-конкурентна. Европа вече се провали веднъж - с "горчивия опит на Лисабонската стратегия от 2000 г.", която трябваше да направи ЕС "най-конкурентната и динамична основана на знанието икономика в света", продължава авторът.


За да се възползват от новия шанс, европейските правителства, университети и компании трябва да инвестират в нисковъглеродни технологии и въвеждането им на пазара.


"Лидерството на Китай в много нисковъглеродни сектори изненада много хора. Страховете, че китайски компании купуват критични технологии и инфраструктура, трябва да подтикне конкурентите - включително тези в Европа - да променят играта си и да увеличат инвестициите в зелени иновации", продължава коментарът. "С малко над 2% от БВП инвестиции в изследователска и развойна дейност Китай вече изпревари ЕС по интензитет на научноизследователската си дейност. Досега Китай инвестираше много в зелени енергийни технологии като възможност за износ."


За да запази лидерството си, и на Европа ѝ трябват изследвания и иновации, както и мобилизация на финанси и инвестиции. Ако нисковъглеродната стратегия на ЕС успее да се превърне в катализатор за корпоративни инвестиции в иновации и технологии, тя ще има влияние и отвъд границите на съюза.


"Европа е най-големият икономически блок в света. Сериозни действия за климата от ЕС биха принудили всеки, който иска достъп до привлекателните европейски пазари, да се съобрази със свързаните с климата правила. Последиците ще се усетят из целия свят."

Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Damian Damianov
  Damian Damianov
  Рейтинг: 232 Неутрално

  Тя Европа е на светлинни години от икономическия ръст в Китай и една от причините е точно т.н. зелена окономика, която всъщност е изсмукване на средства от реалнта към измислената испекулативна зелена икономика. В края на краищата това води до разоряване на Европа и преместване на производствата в китай. Така че истината е точно обратната на тези измамни твърдения.

 2. 2 Профил на ivant88
  ivant88
  Рейтинг: 310 Неутрално
 3. 3 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1182 Неутрално

  Ясни са резултатите - особено във Франция последно време.

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 4. 4 Профил на Practic
  Practic
  Рейтинг: 322 Неутрално

  До коментар [#1] от "jobssboj":

  Колега jobssboj,

  През втората половина на 18-ти век "просветената" господарка на Русия - Московия Екатерина Втора съчинява морализаторски комедии, увлечено кореспондира с Волтер и Дидро и деликатно ги спонсорира. Прочутите мъже говорят за венценосната дама с подчертано уважение и честно работят като нейни пиар-агенти.

  Та какво остава за лицето Юлиан Попов. Предприемчивите китайци са си накупили такива хвалячи по шестте континента. С лопата да ги ринеш...
  Напълно съм съгласен с теб, че нещата стоят точно обратното !

 5. 5 Профил на Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Интересно Европа отговаря за 10% от въглеродните емисии а какъв процент от разходите за екология в световен мащаб и се пада...
  Да не се окаже че плащаме на аланкоолу и сие.....

  АМАН ОТ НЕКАДЪРНИ ОБНОВЛЕНИЯ
 6. 6 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 887 Неутрално

  Половината територия на Китай е пустиня. Там няма никаква зелена енергия.

 7. 7 Профил на sokratus
  sokratus
  Рейтинг: 374 Любопитно

  Уникални коментари са тези преди мен!!!
  Да приемем, че земята е едно заведение, в което има пушачи и непушачи. ПУшачите замърсяват въздуха, който в някои часове става нетърпим. И двете страни искат по-чист въздух. И двете страни искат да има ръст на оборота на заведението!
  И сега въпросаът към коментиращите е:
  - Как може да прочистим въздуха без инвестиции?
  Очаквам оригинални отговори!
  ;)

 8. 8 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 1309 Неутрално

  Как ще се постигне нисковъглеродно производство на чугун например. Без използване на въглероден двуокис, чугун не може да се произведе. В селското стопанство, само при гниенето на отпадъчните вещества се отделят огромни количества метан и други газове, които няма как да се уловят. А иначе Китай наистина е лидер в производството на слънчеви панели, но те са предназначени преди всичко за износ. Най-големите замърсители са самолетите и корабите, дали ще може да станат екологични?

 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 10. 10 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1497 Весело

  До коментар [#7] от "sokratus":


  Уникални коментари са тези преди мен!!!Да приемем, че земята е едно заведение, в което има пушачи и непушачи. ПУшачите замърсяват въздуха, който в някои часове става нетърпим. И двете страни искат по-чист въздух. И двете страни искат да има ръст на оборота на заведението!И сега въпросаът към коментиращите е:- Как може да прочистим въздуха без инвестиции?Очаквам оригинални отговори!;)
  —цитат от коментар 7 на sokratus


  Ако вие сте пушача, а аз непушач
  за мен дилема няма!
  Гоним пушачите навън!

 11. 11 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 317 Неутрално

  Е щом така е казал любимия "експерт" на Дневник -Юлиан Попов - човека с диплома по българска филология и известен главно с преводаческите си умения - на нас не ни остава нищо друго освен да се съгласим, дори да настояваме за тройно увеличение на инсталираните ВЕИ мощности и поне двойно вдигане на Зелената надбавка в цената на тока - половин милиард годишно наистина е твърде неамбициозен ангажимент за страната ни...

 12. 12 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1497 Неутрално

  До коментар [#7] от "sokratus":


  Сега сериозно.
  Първо замърсяването на природата или околната среда не се състои само в увеличаване на емисиите на въглероден двуокис.
  Например в нашият град, замърсения въздух е преди всичко от високата запрашеност. А тя е в следствие на това, че улиците не се изчистват добре.
  А те не са чисти, защото зимно време трябва да се посипва пясък против заледяването, но вместо пясък се посипва кал, защото е по евтина!
  Когато изсъхнат улиците въпросната кал се превръща в прахоляк и
  за да не го гълтаме и дишаме трябва да ходим с противогази!
  Ако улиците се миеха със вода от цистерни, както беше преди много години,
  нямаше да дишаме тази мръсотия.
  Сега обаче улиците не се мият, защото фирмите които отговарят за чистотата им гонят по-голяма печалба. А в тези фирми винаги участват общински съветници, кметове и всякакви високо платени "калинки", на които въобще не им дреме за чистия въздух!
  Между другото в един предизборен дебат, един кандидат кмет показа,
  че според "сегашния" договор, централните улици трябвало да се мият с вода всяка седмица, а по-малките всеки месец и за всичко това е платено!
  Ама докато не вкарат в затвора някого за "усвояване на средства",
  за никаква екология не може да се говори!

 13. 13 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1163 Гневно

  Това и е кусура на Европа - Зелена икономика.
  Пък истинската Икономика - кучета я яли. Важното е да сме "зелени"
  Диванета!

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 14. 14 Профил на sokratus
  sokratus
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#12] от "vagabond66":

  Радавам се, че отговори, макар и не по същество! Нарочно използвах лесният пример със заведение за пушене, защото имаме само един източник на замърсяване. И ако не може да решим такъв лесен проблем, как ще решим сложният за замърсяване на един град!
  Незнам в кой град живееш, но Ще следваме опита на Япония в решаването на проблема със замърсяването в един огромен град като Токио - 35млн души. По-чист от 95% от домовете на повече българи. Невероятно но факт!
  Основните замърсителни на градският въздух според Токийската префектура са:
  Едър Прах носен из въздуха от вятър - Решение: Няма неозеленени площи. Изкопните работи се извършват в обезпрашена обстановка, влажна и с прегради - мрежи и наилони. Никое превозно средство не опрашава пътните настилки! (глоба). Води до по-високи данъци!
  Прах от строежите - Не се използват прашни процеси и се избягват мокрите. Ако ги използваш на строежа си плащащ за изхвърленото количестово прах. Което прави тяхното използване нерантабилно. Затова в Япония се строи със сглобяеми конструкции, етал, дърво, гипскартон и други. Стойността на строежите се завишава чувствително.
  МПЧ от отопелние и производство на електроенергия. За отопление се използват само- газ, Термопомпи - инвестиции от страна на хората. Въглищните централи са далече от градските ареали. Като използват системи за филтриране на Азотни и серни окиси на висико ниво. В градски условия има газови централи. - Висока цена на тока!
  МПЧ от транспорт - дизеловите двигатели са забраннени в Токио. Само бензин и хибриди. Покупка на нова кола!
  Чистота на градската среда - В Токио почти не може да откриеш мръсен тротоар или прозорец. Всички коли са перфектно чисти. Както и къщите и всичко друго. - Висока съзнателност на населението и липса на мързел да си изметат двора!
  Опесъчаванепроти за сняг - в цивилизованите държави не се ползва пясък, а фракция 4-7мм от трошен камък с тъмен цвят, промит. След сезона не се мие с вода, а се мете, с камиончета и хора. Камъчетата се събират и другат година пак се ползват. - По-високи разходи за опесъчаване!
  Изхвърляне на замърсяващи емисии от заводи и във водата и във въздуха. Абсолютен контрол и използване на най-съвременни методи за пречистване - скъпа индустрия!
  Или с други думи трябват сериозни инвестиции и от хората и от правителството!
  ;)

 15. 15 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1497 Неутрално

  До коментар [#14] от "sokratus":

  Вярно, че се отнесох, но идеята ми беше да покажа,
  че и в момента се харчат много пари без да има ефект!
  Когато преди 10 години влизахме в ЕС знаех за паричните потоци, които се преразпределят към страните членки.
  Аз лично си представях, че парите се дават например за
  строежи на пречиствателни станции за вода.
  За строителство на канализация в селата където нямат такава.
  За строителство на нещо, което няма как да се очаква възвръщаемост на инвестицията.
  Вместо това, се строят зали за спорт, басейни в села в които няма нито един млад човек. Нямам нищо против възрастните хора, ама не си представям някой дядо на 75 години да рита активно топка на стадион.
  На практика пари има и то не малко, но те се харчат
  не както трябва и не за полза на обществото, а за обогатяване на някой,
  който е свързан с властта и трябва да вземе предоставените му пари.
  Ако в едно село или градче няма канализация, а те му построят стадион,
  селото няма да стане по-чисто или по-екологично.

 16. 16 Профил на sokratus
  sokratus
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#15] от "vagabond66":

  Ако познаваш, някой кмет или министър, ще установи каква душена простота ги обзела. Единственото за което мислят е да прибират процентче. И защото не могат дори да направят документацията, почват да търсят виновни! И кои са най-лесните виновни зелените. И защо са най-лесни защото са малко наброй повечето от тях са възпитани и трудно могат да противодействат на простотията. И най-лошото за тях е, че те пиаш законите и немогат да се справят с това за да организират един елеменемтарна обществена процедура. Отгоре им подават проекта и нашите хора само се пъчат и опляскват нещата!
  И най-важното - най-богатите страни имат много чиста природа. Двете неща вървят ръка за ръка. И ако искаме да сме богати е по-добре да почнем да я пазим преди да сме я опляскали!
  ;)

 17. 17 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1497 Неутрално

  До коментар [#16] от "sokratus":


  Напълно съм съгласен с вас, че зелените не носят вина.
  Родния ми град е Пловдив, а в момента живея в Лондон.
  Ужасяващо ми е да видя каква мръсотия е в родния ми град,
  когато се прибирам, а в 15 милионния Лондон може и да не е в блестящо състояние, но такава кал и прахоляк няма. Автобусите им са мисля на газ, и няма дизелови черни облаци след тях. Що се отнася до паркове и градини, просто са на светлинни години пред нас. Определено въздуха е в пъти по-чист от този в родния ми град.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK