Афганистан за пръв път назначи жена на ръководен пост във външното си министерство

Хосна Джалил.

© Associated Press

Хосна Джалил.Жена за пръв път бе назначена на ръководна длъжност в афганистанското министерство на вътрешните работи, предаде "Асошиейтед прес".


Хосна Джалил стана заместник-министър по политическите и стратегическите въпроси.


Животът на афганистанките се промени много, след като през 2001 г. падна режимът на талибаните, които забраняваха на момичетата да ходят на училище, а на жените - на работа. Сега правата на жените в Афганистан са гарантирани от конституцията, отбелязва АП.


Поемайки заместник-министърския пост днес, Джалил каза, че назначението й е послание до радикалните религиозни движения и знак, че афганистанското правителство е удържало победа, като е избрало жена да работи в сектор "Сигурност". /БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2607 Неутрално

  Браво на афганистанците. Те са надеждата за победа над радикалния ислям, че ако разчитаме на неолибералите - ще слагаме всички фереджета и мъжете ще сменим джендъра с някой женски.

 2. 2 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 354 Неутрално

  "Животът на афганистанките се промени много, след като през 2001 г. падна режимът на талибаните, които забраняваха на момичетата да ходят на училище, а на жените - на работа. Сега правата на жените в Афганистан са гарантирани от конституцията, отбелязва АП"

  Западните медии много си падат по разни такива единични примери тип "бяла лястовица" за това какъв напредък имало по въпроса за правата на жените в разните брутални ислямски сатрапии. Тази Хосна в момента , в който отиде сама някъде извън Кабул ще установи, че всъщност никакви права не са и гарантирани и че конституцията извън столицата е просто няк'ва трудна чужда дума.

 3. 3 Профил на hill875
  hill875
  Рейтинг: 741 Неутрално

  До коментар [#2] от "lustmord":

  Борбата продължава. Ако талибаните бяха още на власт дори и това нямаше да се случи.

 4. 4 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 354 Неутрално

  До коментар [#3] от "hill875":

  Борбата едва е започнала а талибаните де факто контролират половината Афганистан и в още 1/3 се появяват от време на време.

 5. 5 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2607 Неутрално

  До коментар [#4] от "lustmord":

  Поне се борят с талибаните, а тука Wilkommen.

 6. 6 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 354 Неутрално

  До коментар [#5] от "Deaddark":

  Много ли си сигурен? Да не стане пак филма дето гледахме в Ирак - като се махнаха чужденците и местната армия се предаваше без бой на ислямистите...

 7. 7 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2607 Неутрално

  До коментар [#6] от "lustmord":

  Тогава поговорката "Вари го, печи го....

 8. 8 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4159 Разстроено

  "Животът на афганистанките се промени много, след като през 2001 г. падна режимът на талибаните, които забраняваха на момичетата да ходят на училище, а на жените - на работа. Сега правата на жените в Афганистан са гарантирани от конституцията, отбелязва АП."

  За съжаление живота на малък брой афганистанки се подобри, мнозинството от тях са подложени на подобно отношение, цитирам:

  "Дъщерята на Гул Ахмад", "Майката на Барялай", "Жената на Тадж Мохамад" – в крайно консервативния Афганистан жената няма дори име. Много мъже по-скоро биха си отрязали ръката, отколкото да нарекат жена си по име. Вместо това те ѝ викат "майко на децата" или просто "домакиньо". Всичко друго е просто немислимо. Името на жената не се изписва дори върху надгробния камък.

  А който си няма име, не оставя и следи. Дори когато една афганистанска жена извърши нещо забележително, впоследствие се споменава единствено името на мъжа, на бащата или на сина ѝ. И лаврите отиват при тях. Но това си има и обратна страна. Когато една жена стори нещо, което в очите на обществото е скандално, тогава потърпевша е не само тя – увредено е и името на всички нейни мъжки роднини. В резултат: за афганистанската жена повечето врати, които водят навън, са затворени. Поради страха, че може да опозори мъжете.

  Всичко в името на "мъжката чест"

  Честта ("намус") на един мъж е пряка функция от честта на жена му. Тази традиция идва още от предислямски времена и е позната и в други страни. Само онзи мъж, който успешно брани жена си от външни заплахи, може да се смята за човек с достойнство и чест. Но ако не се справи с тази задача, тогава губи честта си и вече не може да се смята за истински мъж. А който иска да възстанови изгубената си чест, той е склонен дори към насилие: бой с камъни, киселина в лицето, отсечени крайници, та чак до убийство – афганистанското общество толерира всички тези "санкции" срещу жените.

  Жените се отделят от мъжете на публични места в редица култури. В Афганистан обаче правят още една крачка: никой не бива да знае името на жената, камо ли да види лицето ѝ!

  "Къде ми е името?"

  Срещу тази традиция протестират афганистански жени с новата си кампания в социалните мрежи. Под хаштага #WhereIsMyName ("Къде ми е името?") те защитават своята собствена идентичност и поставят под въпрос това дълбоко вкоренено табу. Във "Фейсбук" и в "Туитър" вече заваляха постинги от афганистанки, живеещи както в страната, така и извън нея. Кампанията подкрепят хора на изкуството и политици, които споделят свои снимки и снимки на жените си. Повечето жени обаче не смеят да публикуват свои снимки, защото ги е страх от последствията. Един млад мъж пише: "Аз вече съм възрастен човек, но доскоро изобщо не знаех името на майка си."

  Кампанията онагледява един добре известен факт: никъде другаде по света жените не са тъй потискани, както в Афганистан. Тази страна, където вече от десетилетия се водят граждански войни, е най-опасното място за една жена на земното кълбо. Според някои оценки, над 60% от жените още на 16-годишна възраст сключват принудителни бракове. Никъде другаде по света броят на самоубийствата сред жените не е по-висок от този сред мъжете – а в Афганистан това е факт. Но как ли да се решат тези ужасяващи проблеми, след като жената няма право дори на име?

  Преди 15 години НАТО влезе в Афганистан. Оттогава досега международната общност даде милиони за насърчаване на правата на жените. Срам и позор е, че въпреки това афганистанските жени и до днес са принудени да се борят за такова основно право, каквото е правото на име и идентичност!
  Gewalt an Frauen in Afghanistan (picture-alliance/Photoshot)

  Следите от "обичайното" домашно насилие

  Женски права - да, само не у дома!

  Разбира се, и в Афганистан можете да откриете семейства, които не се прекланят пред тази традиция. Обикновено обаче общественият натиск е прекалено силен. Афганистанският президент Ашраф Гани често се появява на публични места с жена си, която е християнка от Ливан. Неговите предшественици обаче никога не си позволяваха такова нещо. Г-жа Рула Гани дори взе участие в предизборната кампания и държа няколко речи в подкрепа на мъжа си. Мнозина образовани и модерни афганистанци одобряват такава нагласа, но въпреки това за нищо на света не биха извели жените си на публично място. Дори когато публично се споделят сватбени снимки, на тях обикновено се вижда само младоженецът. За мнозина афганистански мъже модерността свършва там, където започва личното им пространство. Когато става дума за правата на жените, лицемерието се шири навсякъде. Когато е за правата на чуждите жени – подкрепяме! При мен вкъщи обаче – и дума да не става!

  В един видеорепортаж западни журналисти интервюират на улицата млади мъже, които подкрепят кампанията на жените. Когато обаче трябва да отговорят на въпроса как се казват жените в техните семейства, интервюираните видимо се колебаят и се чувстват неудобно. В крайна сметка го правят, но си личи, че им е много трудно и че част от имената очевидно са измислени.

  Сложете край на лицемерието!

  Питам се: колко пари е вложила международната общност в проекти за промяна на манталитета на афганистанските мъже? Защото ако някой наистина желае да подобри правата на жените в Афганистан, трябва първо да тръгне от лицемерието на мъжете. И едва когато един афганистански мъж гордо публикува във "Фейсбук" сватбената снимка заедно с жена си, тогава ще му повярвам, че се интересува от правата на жените. А най-прекрасно би било, ако под снимката напише, че е горд да бъде съпруг на Гул Мина…"

  https://www.dw.com/bg/там-където-мъжете-не-знаят-даже-името-на-майките-си/a-39946510

  Гледайте и видеото в края на статията на DW.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 9. 9 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4159 Любопитно

  До коментар [#6] от "lustmord":

  А, защо не кажеш после какво стана? Защото тази история дето разказваш за иракската армия си има и продължение....

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 10. 10 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3770 Неутрално

  До коментар [#3] от "hill875":

  Имам изненада за вас: Талибаните са на власт извън Кабул, затова сега и американците подтикнаха правителството да преговаря с тях за трансформацията им в политическа партия с места във властта. Проблемът е, че те искат цялата власт и парите.

 11. 11 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3770 Неутрално

  До коментар [#8] от "Иво":

  Прав си, за съжаление. Ние, данъкоплатците в САЩ досега сме дали над 2.5 трилиона долара, само за Афганистан са над трилион (хиляда милиарда долара - сметнете го колко години национален доход на Бълария е това). Резултатите никак не са добри, действа си традиционната племенна система - всички срещу външния враг, а да го излъжеш и да му вземаш парите е въпрос на чест и патриотизъм освен религиозен дълг. Много прагматични хора. :-)

 12. 12 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3053 Неутрално

  До коментар [#11] от "daskal1":
  Помня една фраза от култовия съветски филм: Гюлчатай, открой личико!

 13. 13 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3770 Весело

  До коментар [#12] от "тулса":

  Виж и обяснението на червеноармееца защо е искал Гюлчатай да си разкрие лицето :-)
  https://www.youtube.com/watch?v=HsuU7NNPIKo

 14. 14 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3053 Неутрално

  До коментар [#13] от "daskal1":

  До коментар [#13] от "daskal1":
  Да... Получи си го червеноармееца Петруха от Абдула. Това не му е таварищ Сухов.
  Опитът за цивилизоване на Средна Азия по онези времена беше прекъснат в Афганистан, а после и в съседните страни от региона.
  Чета днес, че мигрантите вилнеят и във Финландия вече. Имало поне няколко случаи на зверски изнасилвания и сексуална експолатация на малолетни( от 10 до 15 години) от мигранти:
  https://yle.fi/uutiset/osasto/novosti/chto_izvestno_o_sluchayakh_v_oulu_desyat_podozrevaemykh_raznykh_natsionalnostyei_15_zhertv/10540877
  Подозреваемые преступники
  Согласно данным полиции, все подозреваемые прибыли в Финляндию в качестве беженцев или просителей убежища. Один находился в стране продолжительное время, остальные – несколько лет. Часть из них имеют статус беженцев, у других идет процесс рассмотрения заявления по предоставлению убежища

 15. 15 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4159 Любопитно

  До коментар [#11] от "daskal1":

  За съжаление точно така се получи... афганистанска бездънна яма. Вчера четох една статия за Афганистанската война, оказва се, че това е била най-дългата война в историята на СССР. Сега се превърна и в най-дългата война в цялата американска история (вече 17 години).... и не й се вижда края. Британците също са страдали много там....

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 16. 16 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3770 Любопитно

  До коментар [#15] от "Иво":

  Да, исторически никой не е победил там, нещо като ситуацията на генерал Къстър с обединените индиански племена. Но, интересен е въпросът защо е стремежът към позицииониране в Афганистан. Мисля че отговорът е даден в тази публикация на НЙТ за минералните богатства на страната надвишаващи 1 трилион долара - https://www.nytimes.com/2010/06/14/world/asia/14minerals.html

 17. 17 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 354 Неутрално

  До коментар [#16] от "daskal1":

  Недей да вярваш толкоз на журналистическите съчинения - руснаците били намерили несметни находища на желязо и мед дето останали тайна докато някой американец не попаднал на картите им в архива...
  Докато страната е това състояние всеки добив на високо обемни полезни изкопаеми би се оскъпил поне двойно заради разходи по сигуртостта спрямо такъв в една мирна държава - това би затрило всеки един минен проект от такъв тип. А ниобий в Бразилия има едно уникално находище със запаси 100 пъти по-големи от годишното търсене - рядък случай на метал, където предлагането надвишава търсенето в порядъци.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK