Защо думата "аншлус" вбеси Румъния

Етнически унгарци участват в церемония в Трансилвания, март 2009 г.

© Associated Press

Етнически унгарци участват в церемония в Трансилвания, март 2009 г.Една публикация на германската агенция ДПА разбуни духовете в Румъния. Ябълката на раздора - думичката "аншлус", която се използва няколко пъти във връзка с присъединяването на Трансилвания към Кралство Румъния, пише Роберт Шварц за "Дойче веле".


Немската дума Anschluss е влязла в много езици, включително и в българския (като "аншлус"). Според речника тя означава "връзка", но и "присъединяване", дори "анексия". Международната ѝ кариера започва с Аншлуса на Австрия, тоест с присъединяването на Австрия към така наречения Трети райх. В немскоезичното пространство тази дума се свързва именно с нахлуването на Хитлер в Австрия през 1938 година, но тя се появява и в много текстове за други исторически събития. И в различни интерпретации.


Силно раздразнение в Букурещ


На 1 декември Румъния отпразнува 100-годишнината от създаването на модерната румънска държава. След края на Първата световна война Трансилвания беше присъединена към румънското кралство. По повод на тази годишнина германската осведомителна агенция ДПА публикува текст, който започва така: "С военни паради Румъния отпразнува 100-годишнината от аншлуса на дотогавашната унгарска провинция Трансилвания." През Първата световна война кралство Румъния е сред победителите от Антантата, а мирните договори осъществиха мечтата на многочисленото румънско население в Трансилвания за обединение с Румъния. В онези години страната включи в територията си не само Трансилвания, но и част от Банат и други региони от предишната Австро-Унгарска империя. В публикацията на агенция ДПА по повод 100-годишнината многократно се използва понятието "аншлус" в контекста на тогавашните исторически дадености. Информацията беше цитирана и от много други германски медии, в това число и от обществено-правната телевизия ZDF.
Румънските власти реагираха с раздразнение и веднага изпратиха протестна нота, като румънското външно министерство поиска незабавна поправка на "тенденциозната статия". Редица националистически и популистки медии влязоха в надпревара кой ще направи най-абсурдния паралел. Заговориха дори за тежка дипломатически криза между Букурещ и Берлин и призоваха президента Клаус Йоханис да спре да "слугува" на Меркел, а вместо това да ѝ потърси сметка.


Германското посолство в Букурещ също се дистанцира от формулировката на агенция ДПА. След като акцентира върху политическото обединение на няколко региона, сред които и Трансилвания, с румънското кралство, посолството отбелязва следното: Публикации, които противоречат на разбирането за това историческо събитие или водят до неправилни интерпретации, не отразяват гледната точка на германското правителство. Затова германските медии са били призовани да коригират съответните пасажи. В резултат те замениха думата "аншлус" с понятия като "присъединяване" и "принадлежност". Само дето в контекста на 1918 година тези понятия са неправилни както в юридически, така и в исторически аспект.


"Хилядолетна принадлежност"


Още по времето на комунистическия диктатор Николае Чаушеску официалната румънска историография говори за "хилядолетната принадлежност" на тази територия към различните форми на румънска държавност. Оттам идва и официално застъпваната позиция за "повторното обединение" на Трансилвания с Румъния, осъществено преди 100 години. Именно тази позиция открай време обременява румънско-унгарските отношения с напрежения и страхове, както се споменава и в информацията на ДПА. Унгарското правителство дори забрани на своите дипломати да участват в румънските национални празненства на 1 декември. Водещите представители на унгарското малцинство в Румъния също се съобразиха с инструкциите от Будапеща.


Много румънци смятат на свой ред, че унгарското малцинство само чака сгоден момент, за да се отцепи от Румъния и да осъществи "аншлус" с Унгария. Днес двете страни членуват в ЕС, тъй че наистина е несръчно да се говори за "аншлус" или "анексия". От друга страна обаче публикуваният преди 100 години Закон за обединението още в преамбюла говори за alipire, тоест "включване", или "аншлус" на Трансилвания към румънското кралство. Понятието alipire се среща много често в исторически текстове и публикации по темата.


Поуката от целия скандал е следната - историографията понякога е принудена да се съобразява с чувствителността на отделния индивид, на отделната група или на цялото общество. И срещу въпросната публикация сигурно нямаше да има никакви обвинения, ако освен многократно споменаваното понятие "аншлус" поне веднъж беше употребено и понятието "политическо обединение". Въпреки това е осъдително да се оказва политическо влияние върху медии. Колкото и деликатна да е темата.

Ключови думи към статията:

Коментари (106)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3239 Неутрално

  "Поуката от целия скандал е следната - историографията понякога е принудена да се съобразява с чувствителността на отделния индивид, на отделната група или на цялото общество"
  ====================
  Напоследък все се съобразяваме..... Кога ще наричаме нещата с истинските имена?

  Еретик
 2. 2 Профил на jmf29537805
  jmf29537805
  Рейтинг: 860 Неутрално

  А присъединяването на Молдова, което рано или късно ще стане, как ще го нарекат?

 3. 3 Профил на ilinko
  ilinko
  Рейтинг: 759 Неутрално

  До коментар [#1] от "Костадин Иванов":

  В историята е трудна да се определят истински имена. Историята се пише по различен начин за различните народи. За едни е обединение, за други отделяне. За някои е национално освобождение, за други гражданска война.

 4. 4 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2179 Неутрално

  До коментар [#2] от "jmf29537805":

  Със същата дума с която ние наричаме присъединяването на Източна Румелия.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 5. 5 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2179 Неутрално

  До коментар [#3] от "ilinko":

  +++
  В Латвия има отлично поддържани немски военни гробища от ВСВ. Почти навсякъде има има войник в немска униформа два пъти човешки бой вперил поглед на североизток. Един френски колега беше шокиран. Латвийците най—спокойно му обясниха, че освобождението за едни е началото на робство за други. Французина се оказа схватлив.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 6. 6 Профил на ivangabrovo
  ivangabrovo
  Рейтинг: 599 Неутрално

  Познавам етнически унгарци от Трансилвания. Те предпочитат да се наричат трансилванци и са разочаровани от начина, по който ги третират унгарците в Унгария. Разказвали са ми спомени на баби и дядовци за арогантното отношение на унгарските власти към тях в периодите, когато са управлявани от Унгария. По тези времена румънците пък са били трета категория хора.

 7. 7 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  Ако Трансилвания не е в Румъния, то следва, че и Влад Дракула не е румънски граф, щото замъка Бран се намира в Трансилвания, на 30 км. от град Брашов. А Трансилвания на латински означава ОТТАТЪК ГОРАТА, щото ОТСАМ ГОРАТА Е ВЛАХИЯ!
  "силва" на латински е гора!

 8. 8 Профил на metalogy
  metalogy
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Това ми напомня комедията "Името". Който не я е видял още - гореща препоръка. В Сатирата се играе. След Втората св. война името Адолф вече не е просто име Адолф. Аншлус също няма как да остане без контаминация. Това е положението, каквито и разумни доводи да има за обратното.

  колко е стабилен финансовият сектор у нас, ако не се говори за него
 9. 9 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Светът е пълен с исторически несправедливости. И ние доста сме си патили от подобни решения на "великите сили". Когато "забравят" за традиционните дадености, за принадлежности на отделните групи, за историческите факти, а се ръководят само и единствено от своите интереси и богатства.

 10. 10 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2179 Любопитно

  По повод румънците един паралел с турците. Турците защо не се вбесяват, когато някой празнува ”освобождение от турско робство”?
  Някой знае ли за такъв случай?

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 11. 11 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5612 Неутрално

  До коментар [#8] от "metalogy":

  Да добавим и немската дума за татковина - фатерланд, която в днешни времена е едва ли не мръсна дума в Германия, макар че фигурира в химна.
  А, също така и "въоръжени сили" - вермахт...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 12. 12 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 1142 Неутрално

  А присъединяването на Молдова, което рано или късно ще стане, как ще го нарекат?
  —цитат от коментар 2 на jmf29537805


  Няма значение. Важното е да стане, понеже Молдова си е част от Румъния, както и историческият фалшификат Македония е редно да е част от България. Дори да го нарекат АНШЛУС, приветствам. Например, случаят с Крим, Руснаците представят като аншлус, ама си е чиста проба анексия на чужда територия за поне втори пореден път - през 18-ти век Руснаците анексират Крим, който си е тогава чисто Турска територия с Тюркско население във вътрешността и древни Гърци в градовете (никакви Руснаци там не е имало, а стават мнозинство чак след като Сталин изселва т.нар. Татари и заселва Руснаци, което е втората анексия). Третата анексия е тази от 2014. А молдова се населява от Румънци така или иначе. Освен това е редно Дунав да е изцяло на Европейска територия, а не Руснаци да контролират изхода на тази река. Това е от стратегическо значение.

 13. 13 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3989 Любопитно

  "Една публикация на германската агенция ДПА разбуни духовете в Румъния. Ябълката на раздора - думичката "аншлус", която се използва няколко пъти във връзка с присъединяването на Трансилвания към Кралство Румъния, пише Роберт Шварц за "Дойче веле"."

  Нормална реакция от румънска страна според мен. Нека се поставим на тяхно място, ако някоя германска медия обяви за аншлус присъединяването на Северна Добруджа към България как българското общество и медии ще реагират!? Или присъединяването на Източна Румелия към Княжество България. Мисля, че в подобен случай ние ще реагираме по подобие на румънците и то с право, защото тези присъединявания на наши територии е много далеч от аншлус.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 14. 14 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3989 Любопитно

  "Германското посолство в Букурещ също се дистанцира от формулировката на агенция ДПА. След като акцентира върху политическото обединение на няколко региона, сред които и Трансилвания, с румънското кралство, посолството отбелязва следното: Публикации, които противоречат на разбирането за това историческо събитие или водят до неправилни интерпретации, не отразяват гледната точка на германското правителство. Затова германските медии са били призовани да коригират съответните пасажи. В резултат те замениха думата "аншлус" с понятия като "присъединяване" и "принадлежност".

  Правилна реакция от германска страна.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 15. 15 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 537 Неутрално

  Трансилвания е била българска, след това унгарска , след това австрийска .. И само от 100 години румънска. Подарък от Антантата...

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 16. 16 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2463 Неутрално

  Познавам етнически унгарци от Трансилвания. Те предпочитат да се наричат трансилванци и са разочаровани от начина, по който ги третират унгарците в Унгария. Разказвали са ми спомени на баби и дядовци за арогантното отношение на унгарските власти към тях в периодите, когато са управлявани от Унгария. По тези времена румънците пък са били трета категория хора.
  —цитат от коментар 6 на ivangabrovo


  Как да наречем ситуацията с Македония?
  Там, в Румъния поне не ги порумънчват или гърчеят, както са сърбизирани "македонците".

 17. 17 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 537 Неутрално

  До коментар [#7] от "Дедо Либен":

  Преди 500 години границата може да е била друга и Бран да е бил във Влахия. Отделно не е било невъзможно Дракула да е имал собствености в Унгария.

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 18. 18 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2179 Неутрално

  До коментар [#11] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Веермахт е по скоро ”отбранителни, съпротивителни сили”

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 19. 19 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1234 Любопитно

  До коментар [#15] от "angevins":

  Вярно е, че Трансилвания е била някога И българска, щото днешните унгарци признават, че когато маджарската кралство е имало жбща граница със средновековна България, най-хубавите жени маджарите са крадяли от Българските земи!!!!

 20. 20 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3989 Любопитно

  До коментар [#3] от "ilinko":

  Абсолютно точно и вярно. Едва ли има по разделяща, противоречива и дискусионна наука от историята. За едни народи дадена историческа личност е герой, за други същата личност е злодей. Давам два примера, Гаврило Принцип, значи за сърбите този човек е национален герой, за австрийците е терорист. Или пък Ататюрк, за гърците и арменците той е военнопрестъпник, за турците е най-големият национален герой.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 21. 21 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3989 Любопитно

  До коментар [#11] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Е, вермахта стана бундесвер, което не е много по различно по смисъл. :-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 22. 22 Профил на nix1130
  nix1130
  Рейтинг: 535 Неутрално

  Да така е. То не става дума за насилствено присъединяване на територия и етнически различно население, а по-скоро прибиране у дома на хилядолетно загубена земя.

 23. 23 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2666 Неутрално

  Молдова е първата независима румънска държава ...и не знам , кой кого ще обедини ?? Дали Молдова Румъния или Румъния Молдова ? Извън всичко това тами ма българи , руснаци ,гагаузи ( приемащи се за част от българската общност ) , нещо обратното на помаците , тоест турски език , а християнска вяра ...

 24. 24 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2273 Неутрално

  До коментар [#6] от "ivangabrovo":

  E не е нужно да са баби и дядовци. Когато унгарцире влязоха в ЕС, Румъния още не беше. Етническите унгарци разбирасе се надяваха да получат двойно гражданство, но унгарската държава им каза да забравят за това. Тогава те укачиха по улиците надписи "Забранено за унгарци"
  Унгрария е генерално доста циганска държава, с много голямо самочувствие от това, че някога са били под австрийски ботуш.. да им се чудиш.

 25. 25 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2273 Неутрално

  До коментар [#6] от "ivangabrovo":

  E не е нужно да са баби и дядовци. Когато унгарцире влязоха в ЕС, Румъния още не беше. Етническите унгарци разбирасе се надяваха да получат двойно гражданство, но унгарската държава им каза да забравят за това. Тогава те укачиха по улиците надписи "Забранено за унгарци"
  Унгрария е генерално доста циганска държава, с много голямо самочувствие от това, че някога са били под австрийски ботуш.. да им се чудиш.

 26. 26 Профил на kasko
  kasko
  Рейтинг: 721 Неутрално

  До коментар [#16] от "Alexander97":

  Кой ти ги разправя тези работи ? Има колкото искаш имена от типа Георге Чаба или Михай Балинт.

  Колективното вземане на решение налага споделяне на колективна отговорност.
 27. 27 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 221 Весело

  Тия пък... държава на 200 години с хилядолетна принадлежност на територия.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 28. 28 Профил на Big_Villager
  Big_Villager
  Рейтинг: 706 Неутрално

  До коментар [#17] от "angevins":

  Бран е български топоним каквито има много във Влашко - гранична крепост отбраняваща северната граница.
  Българското име на Трансилвания е Седмиградско.
  Влашко и Молдова са на практика или част от Българското царство или негови федерати.
  Независимите влашки владетели се появяват след падането на България под османците.
  А въпросният Влад Цепеш - Дракула е владетел на Крайова. Бяга в Трансилвания и е затворен в Бран, където умира.
  Та в Трансилвания е имало власи, но никога не е била управлявана от тях и не са били мнозинство.
  Румънците обаче са на страната на победителите в ПСВ въпреки, че са разбити и краля дочаква края на войната в Яш. Трансилвания им е подарена.
  Румъния утроява територията си.
  За това Румъния има фантасмагорична история опитваща да докаже историческа принадлежност на Трансилвания, Банат и Добруджа.


 29. 29 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 755 Неутрално

  До коментар [#6] от "ivangabrovo":E не е нужно да са баби и дядовци. Когато унгарцире влязоха в ЕС, Румъния още не беше. Етническите унгарци разбирасе се надяваха да получат двойно гражданство, но унгарската държава им каза да забравят за това. Тогава те укачиха по улиците надписи "Забранено за унгарци" Унгрария е генерално доста циганска държава, с много голямо самочувствие от това, че някога са били под австрийски ботуш.. да им се чудиш.
  —цитат от коментар 24 на uq

  Хахаха... Унгария била циганска държава...
  Някога били ли сте в Унгария?

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 30. 30 Профил на sturmgewehr44
  sturmgewehr44
  Рейтинг: 469 Неутрално

  До коментар [#8] от "metalogy":Да добавим и немската дума за татковина - фатерланд, която в днешни времена е едва ли не мръсна дума в Германия, макар че фигурира в химна. А, също така и "въоръжени сили" - вермахт...
  —цитат от коментар 11 на Незнайко в Слънчевия град


  Ти остави, ами имах акаунт в този сайт "wehrmacht" и ми го баннаха поради нам-си-кви-си политкоректни съображения. Толкова за адекватността в журналистиката; за това си и оставих този неутрален и никакъв профил - присъствам тук само случайно и чрезвичайно и предпочитам да си изразявам мнението другаде...
  П.С интересно дали този пост ще просъществува дълго ;-)

  Думата СВАСТИКА идва от санскритското स्वस्तिक (свастика), което означава предмет, носещ щастие или предвещаващ добро, и по-точно отличителен знак, който се поставя върху предмет или човек, за да носи късмет. Свастиката съпътства цялата история на човека. В националния археологически музей могат да се открият грънци с изрисувани свастики от времето на прототраките 6000 – 3000 пр.н.e. Свастика може да се види на една от църквите в Стария град в Несебър, като там е поставена като орнамент на апсидата от външната страна, а така също в археологическите находки под църквата Света София в град София, както и във вила „Армира“, като мозайка на пода.
 31. 31 Профил на De Michelis
  De Michelis
  Рейтинг: 300 Неутрално

  До коментар [#26] от "kasko":

  Името не значи нищо. В Румъния живеят така наречените Габор-цигани. Понеже навремето всички мъже са ги кръщавали с името Габор.
  Те са може би най-нормалните цигани в Европа-по принцип са търговци-познават се по облеклото: мъжете винаги са с черни костюми, бяла риза, и голяма черна шапка-бомбе.Жените носят пъстри поли, по няколко наведнъж.Повечето от тях са руси, със сини очи, тоест доста по-бели са от повечето нашенци. Та, тези цигани от Румъния се представъат за унгарски цигани, макар, че повечето от тях вече не говорят унгарски.

 32. 32 Профил на De Michelis
  De Michelis
  Рейтинг: 300 Неутрално

  До коментар [#25] от "uq":

  В унгарската история има много парадокси, ама то в коя ли няма.

 33. 33 Профил на sibiropitecus
  sibiropitecus
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Уау! Граф Дракула? Грамотите му са написани на български език, а той се именува Йоан Влад воевода. Лобомир Милетич 1896 "Дако-ромънитѣ и тѣхната славянска писменость.", стр. 78:

  † Милостїю божіею Іѡ Влад воивода и господинь, пишет господство ми много здравіе добрим и приіaтелем и братііaм господства ми, сѫдцѹ и въсем пѹргарѡм ѿ Брашѡв. И по сем ви давам ѹ знаніе, ере хощет юнаци да доидет къ господство ми ѿ тамо, да ми слѹжит. А господство ми съга немам дѹкати, да им платим жолдѹ, анѹ варе кто хощет, да доидет къ господство ми, варе ѹгрин, варе е сакѹи, варе влах, варе бѵди кто щет бит, та мѹ волѣ да служит господствѹ ми а ви га пѹстите къ господствѹ ми, и съ вашѹ книгѹ да доидет къ господство ми, да ми слѹжит. А господство ми га щем миловат и храннт іaко и слѹге господства ми. А жолдъ немам да им дам. И книгѹ господства ми да ю дръжите ѹ вас, та им посочите юнакѡм. Тако ви молим, іaко моим братїіaм, учините ми таіa слѹжбѹ.
  И Богь ви веселит.
  † Іѡан Влад воевода

  Когато пада Плевен през декември 1877, румънският крал Карол изпраща телеграма до Военното министерство в Букурещ на т.н. "влашка кирилица":
  "Плевна се пад.Сулеман се предат. Войната се свршит. ......Карол Унтий "

  Пази Боже сляпо да прогледа.

 34. 34 Профил на ciaran
  ciaran
  Рейтинг: 453 Неутрално

  Истината е, че Унгария е най-орязаната откъм територии държава след двете войни.
  Не може да става и дума за присъединяването на Източна Румелия и по-късно Добруджа към България . И двете области са населени с българи.

 35. 35 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1646 Неутрално

  Няма държава, където да липсват подобни чувствителни теми и на някои места се стига и до реални "аншлус"-и - видяхме какво стана с Крим и продължава незаконното руско управление на области в Украйна.
  Едно от предимствата да си в ЕС е, че на практика този тип проблеми стават до голяма степен безсмислени. Е, все още тлеят някакви искри, впрочем умело раздухвани от разните видове патриоти, разбира се в тяхна лична изгодя, а не за благото на народа, но никой не пречи на отделния човек да се смята за унгарец, румънец или каквото си желая. Ако стане така, че двете държави влязат в еврозоната ( случая не е такъв), съвсем ще отпадне необходимостта да се вдига пушилка.
  Нашия случай с Македония е подобен, само че тя е доста далеч от членство в съюза и както се вижда и там и у нас, разни тарикати тип Каракачанов, Джамбазки и Ко доста умело използват темата и има защо - единия си чеше езика в ЕП срещу мнооого прилично заплащане, а другия стана коскоджамити министър и се нагърбил с тежката задача да ни отмъкне няколко милиарда, под предлог да ни въоръжи и опази ( поне да ни каже от кого:)), с няколко самолета, танка, та даже и на кораби налита.

 36. 36 Профил на De Michelis
  De Michelis
  Рейтинг: 300 Неутрално

  Колкото до шовинизма на унгарците: от доста време по улиците на Будапеща, най-вече в подлезите събират подписи , под лозунга: Трианон изсечен от камък, Трианон не е вечен. Мислят, че ако съберат 1 милион подписа, ще си получат обратно земите, отнети след Първата световна война.
  No comment!

 37. 37 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1574 Неутрално

  Етимологично "аншлус" си е "включване" и се използва за включване на етнически територии към майчината държава. Така има аншлус на Австрия през април 1938, защото австтрийците са се смятали за етнически немци (след 1945 са си променили мнението). Има уи аншлус на Судетия - 1. ноември 1938, тъй като судетците са си били, а и до днес са немци - и сами се възприемат така. Но остатъчна Чехия е поставена под "немска протекция" на 15. март 1939 (Словакия се отделя в самостоятелна държава). а Полша е окупирана през септември 1939, именно защото не са се чувствали немци.

  Лошото обаче е, че Хитлер толкова е злоупотребявал със символи и понятия, че стават неизползваеми в истинския си смисъл и хората се страхуват от тях. В Германия не се пее първият куплет на химна, използването на пречупени кръстове е забранено със закон и думички като райх, аншлус, вермахт... се използват едва ли не със срам и то само в исторически контекст. А Райх означава просто "обединена държава" и сегашната германия от 1991 си е отново Райх (обединена), ама немците газ пикаят, като го кажеш.

  E PLVRIBVS VNVM
 38. 38 Профил на De Michelis
  De Michelis
  Рейтинг: 300 Неутрално

  До коментар [#36] от "ohg30520577":

  Корекция:
  Трианон НЕ е изсечен от камък

 39. 39 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 1142 Неутрално

  Трансилвания е била българска, след това унгарска , след това австрийска .. И само от 100 години румънска. Подарък от Антантата...
  —цитат от коментар 15 на angevins


  Айде бе, била била Българска. Може при някакво моментно разширение, но постоянен контрол на Трансилвания от Български Хан или Цар - това са фантазии за кварталната кръчма. Посмалете малко.

 40. 40 Профил на grozmaistor
  grozmaistor
  Рейтинг: 407 Неутрално

  Румънската наглост е безкрайна.
  След като отмъкнаха северна Добруджа се опитаха и с южна, но не стана. Ние кога ще си върнем северна Доруджа!

 41. 41 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1764 Неутрално

  "Една публикация на германската агенция ДПА разбуни духовете в Румъния. Ябълката на раздора - думичката "аншлус", която се използва няколко пъти във връзка с присъединяването на Трансилвания към Кралство Румъния, пише Роберт Шварц за "Дойче веле"."Нормална реакция от румънска страна според мен. Нека се поставим на тяхно място, ако някоя германска медия обяви за аншлус присъединяването на Северна Добруджа към България как българското общество и медии ще реагират!? Или присъединяването на Източна Румелия към Княжество България. Мисля, че в подобен случай ние ще реагираме по подобие на румънците и то с право, защото тези присъединявания на наши територии е много далеч от аншлус.
  —цитат от коментар 13 на Иво


  Е присъединяването на австрийци към германци що да е аншлуз? Нали са немскоговорящи?

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 42. 42 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 1941 Неутрално  Проблемът се състои в това, че е използвана обикновена немска дума, имаща специфично значение в Румъния.

  Например думата "фюрер" има значение като водач да МПС.
  Фюрерхаус е кабината на камион.
  Фюрершайн е шофьорска книжка.

 43. 43 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 755 Неутрално

  Румънската наглост е безкрайна.След като отмъкнаха северна Добруджа се опитаха и с южна, но не стана. Ние кога ще си върнем северна Доруджа!
  —цитат от коментар 40 на grozmaistor


  То и СССР едно време са предлагали на Цар Борис да обедини цяла Добруджа... Познай защо Царя и нашите тогава са отказали това "щедро" предложение?
  Добре сме си така, имаме си всичко! По-добре да гледаме да не загубим и това дето имаме, щото с тая разгащеност и безхаберност дето е последните години, това е по-вероятно.

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 44. 44 Профил на De Michelis
  De Michelis
  Рейтинг: 300 Неутрално

  До коментар [#41] от "Darcas":

  Бъркаш сезона с фасона, пич! Населението на Австрия е немско-говорещи австрийци, а не австрйски германци!

  Защото са АВСТРИЙЦИ, а не германци! И в Швейцария има много немско-говорещи, но я кажи на някой от тях, че германец, и виж, какво ще ти се случи!

 45. 45 Профил на De Michelis
  De Michelis
  Рейтинг: 300 Неутрално

  До коментар [#42] от "Нинов":


  Е, и?

 46. 46 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 1941 Неутрално

  До коментар [#45] от "ohg30520577":

  Задай по-ясен въпрос.

 47. 47 Профил на De Michelis
  De Michelis
  Рейтинг: 300 Неутрално

  До коментар [#46] от "Нинов":

  Няма въпрос, политиката не се обяснява с граматика и лексика.
  Думите Führer и Anschluß днес имат едно единствено значение навсякъде по света.

 48. 48 Профил на PETZL
  PETZL
  Рейтинг: 689 Неутрално

  "Румънците" леко-леко, станаха най голямата държава на балканите. От едно влашко кралство, до държава на ромите. 😂

  99,9% от всички хора, умрели от рак, приживе са яли краставици.
 49. 49 Профил на danubian.whale
  danubian.whale
  Рейтинг: 612 Неутрално

  Ако Трансилвания не е в Румъния, то следва, че и Влад Дракула не е румънски граф, щото замъка Бран се намира в Трансилвания, на 30 км. от град Брашов. А Трансилвания на латински означава ОТТАТЪК ГОРАТА, щото ОТСАМ ГОРАТА Е ВЛАХИЯ!"силва" на латински е гора!
  —цитат от коментар 7 на Дедо Либен


  Дедо Либене, исторически факт е, че Влад Цепеш (познат като Дракула) не е стъпвал никога в замъка Бран. Това, че този замък е бил "на Дракула" е маркетинг и е толкова истина, колкото, че Влад е пиел кръв и се е превръщал в прилеп. Замъкът е построен от унгарците през 14 век, а Брашов по това време се е казвал Кронщат.

 50. 50 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 1941 Неутрално

  До коментар [#47] от "ohg30520577":

  В Германия обаче аншлус е съвсем обикновена дума, използвана във всякакъв контекст.
  Например "Герм. автомобилостроители закъсняват с аншлуса към електромобилите".

  "Този аншлус е зает" = телефонната линия (абонат) е заета.

 51. 51 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3519 Неутрално

  За кой ли път стигаме до заключението, че национализмът е враг и разрушител на обединена Европа!
  Само чрез заличаване границите между отделните страни в стария континент може да се постигне мир и доброжелателство, а от там и успех в борбата на Европа да остане лидер в световната борба за надмощие.
  Обединението на Европа би имало и един неочакван от националистите, но логически подкрепен ефект. То ще допринесе за запазване на етническата цялост и самобитност на всички разделени от политически разправии общности, а те не са малко в този изтерзан континент.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 52. 52 Профил на De Michelis
  De Michelis
  Рейтинг: 300 Неутрално

  До коментар [#50] от "Нинов":

  Или нарочно се правиш, че не разбираш, или ....
  Как да ти обясня, че има думи, които напразно имат много значения, в съответния език, в международен аспект имат само едно единствено значение.
  Спокойно, говоря и пиша и на немски, вероятно доста по-добре от теб.

 53. 53 Профил на Поручик Балканец
  Поручик Балканец
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Винаги, когато замирише на война националистите надигат врява. Особено валидно е това във страни като Сърбия, Румъния и Гърция, които въпреки загубените битки са придобили незаслужено чужди територии, само понеже са били формално на страната на победителите.

  Преди врме имах спор в интернет с един македоноид, който настояваше ВЕДНАГА да бъдат предадени на Македония територията на Егейска Македония от Александруполис до Лариса и целия Благоевградски Окръг. И го попитах:"Добре де, да си представим, че ги получите. А какво ще ги правите? В Егейска Македония са около 2.6 милиона гърци. В Благоевградски окръг са 300 хиляди българи. Албанците при вас са 500 хиляди. А вие сте 1.5 милиона. Ако другите се обединят ще ви размажат на избори и ще сте чужденци в държавата. Как ще се справите?"
  А той ми отговори: "Ние ще сме въоръжени, а те не!".
  Така мислят тези. Пази Боже, сляпо да прогледа.

 54. 54 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3519 Неутрално

  ...Лошото обаче е, че Хитлер толкова е злоупотребявал със символи и понятия, че стават неизползваеми в истинския си смисъл и хората се страхуват от тях. ...
  —цитат от коментар 37 на PavelCZ


  Досущ като комунистите и най-вече тези в Русия/СССР.....
  Ма те са си толкова близки в риториката с, ритуалите си и действията си!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 55. 55 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1918 Неутрално

  "Дневник" отново занимават с глупости.
  Тук на "нахлувалите" има паметик за благодарност, който Йорданка държи да е почистен повече от въздуха.

 56. 56 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3690 Весело

  До коментар [#40] от "grozmaistor":

  Ние кога ще си върнем северна Доруджа!

  На Върба в петка!

 57. 57 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3690 Весело

  До коментар [#41] от "Darcas":

  Ми то тогава що Великобритания не присъедини отново САЩ, Канада, Ирландия, Ямайка, Австралия, Нова Зеландия и куп карибски страни?
  Нали са англоговорящи!

 58. 58 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2463 Неутрално

  До коментар [#25] от "uq":

  Унгрария е генерално доста циганска държава, с много голямо самочувствие от това, че някога са били под австрийски ботуш.. да им се чудиш.

  Няма нужда да им се чудиш, защото австрийският ботуш ги е приобщавал към КУЛТУРНА СРЕДА, за разлика от феса, който е донесъл застой у нас. Отделно има цял списък на културни гиганти със световно значение, а не "циганска държава", както презрително ги наричаш /унгарците/. И циганите им са от променено тесто – имат си дори тяхна, циганска Музикална Академия, която обучава на високо ниво музиканти.

  Не по-високо от обущата, майсторе 😁😁!

 59. 59 Профил на patrokalche
  patrokalche
  Рейтинг: 342 Неутрално

  В западната част на Румъния всички храмове са католически. Масово се говори на унгарски. Това там не е Румъния!

 60. 60 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2463 Неутрално

  До коментар [#51] от "Храбър":

  Браво за коментара!!
  Физическите граници изчезнаха до голяма степен. Останаха малко псевдо-патриоти, които обаче са изключително кресливи. Иначе няма да ги забележат :-). Електоратът им се състои от утайката на нациите.

 61. 61 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 1941 Неутрално

  До коментар [#52] от "ohg30520577":

  Да, ама думата аншлус е използвана в новините на немски за самата Германия. Румънците просто са наострили уши.

  Иначе германците е трябвало първо да се допитат до големите експерти (анонимни форумни герои) като теб да ги светнеш как стават нещата, нал'тъй.

 62. 62 Профил на Поручик Балканец
  Поручик Балканец
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#25] от "uq":

  Унгария е една удивителна държава, с култура, на която ние можем да завиждаме. В края на 19 век българите са продавали имоти, за да изпратят децата си да учат в Будапеща, Прага или Виена. Унгарците имат уникална култура. Произведенията на Ференц Лист, Франц Лехар и Имре Калман се изпълняват на всички световни сцени. Будапеща съперничи с архитектурата си на на всички европейски столици.
  Колкото до циганите, те в Унгария не са повече, отколкото в България. И нито унгарците, нито ние българите ще се извиняваме някому, че сме били по-толерантни от много други народи, та циганите са се заселили у нас. Затова си патим сега, но това е един съвсем друг въпрос.
  А, и се пише Окачили, а не Укачили, че звучиш малко по цигански.

 63. 63 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2463 Неутрално

  В западната част на Румъния всички храмове са католически. Масово се говори на унгарски. Това там не е Румъния!
  —цитат от коментар 59 на patrokalche


  Идолът на рушлямците, Сталин, е местил граници, народности и цели държави – Украйна в Полша, Румъния в Унгария. Всичко това само за "мирно" увеличаване на СССР-то! От нас е рязал парчета за Сърбия. За благодарност! Колкото и да е срамно, единствения, който ни е върнал територия е Хитлер. Жалко, че само южна Добруджа!
  България е свършвала около комплекс "Дружба". От там на север – Румъния. Трудно е и да си го представи човек.

 64. 64 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Антатата победи в І-та световна война с решаващата помощ на аншлуса на Америка в Европа, което пък позволи аншлуса на съюзните им държави "победителки". Сръбски анархист уби австрийския престолонаследник, а за награда австрийците, унгарците и германците бяха наказани от американците и станаха възможни аншлусите вкл. и на западните покрайнини на България. През втората световна война американците и англичаните пак се прочуха с бобардировките на абсолютно мирните европейски градове София, Мюнхен , Хамбург, Дрезден.. Параграф 22: бяхаизбирани многомилионни градове с мирни жители, за да не могат да им отвърнат на ударите. Американците са играли и продължават да играят ключова роля за решаване на европейските проблеми, защото им попадат в сферата на интересите. А англичаните, заедно с техните рожби - американците, австралийците и индийците, имат вечни интереси, но не и вечни приятели.

 65. 65 Профил на De Michelis
  De Michelis
  Рейтинг: 300 Неутрално

  До коментар [#59] от "patrokalche":

  не е така днес!

 66. 66 Профил на Поручик Балканец
  Поручик Балканец
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Интересна статия в македонския вестник "Вечер".

  Публикували са таблица с думи. В първата колона са на английски, във втората на съвременен гръцки, в третата на македонски( считай български) и в четвъртата на езика на Омир, взети от "Илиадата" и "Одисеята".

  Ако цитираното е вярно, може и да има истина в това, че ние сме повече наследници на древните хелени, отколкото самите гърци.

  https://vecer.mk/life/homer-zboruval-jazik-slichen-na-deneshniot-makedonski

 67. 67 Профил на De Michelis
  De Michelis
  Рейтинг: 300 Неутрално

  До коментар [#62] от "Поручик Балканец":

  Всичко , което Унгария е постигнала в областа на индустриалната революция, наука, култура, се дължи на евреите.
  Не случайно 13 от 14 унгарски носители на Нобелови награди са евреи.Да не изброявам имена, че няма да ми стигнат характерите за постинг:-)

 68. 68 Профил на sbk
  sbk
  Рейтинг: 566 Неутрално

  До коментар [#7] от "Дедо Либен":

  Ами то принципно Влад не е румънски граф!

 69. 69 Профил на Поручик Балканец
  Поручик Балканец
  Рейтинг: 221 Весело

  До коментар [#67] от "ohg30520577":

  Всичко, което са постигнали германците в САЩ е американско. Всичко, което са постигнали китайците в Австралия е австралийско. Всико постигнато от англичаните в Индия е индийско. Постиженията са комплекс от обстоятелства.

  Затова:

  Всичко, което са постигнали унгарските евреи в Унгария е унгарско. Всичко, което са постигнали хората е човешко.

  :–))

 70. 70 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1766 Весело

  До коментар [#3] от "ilinko":


  :В историята е трудна да се определят истински имена. Историята се пише по различен начин за различните народи. За едни е обединение, за други отделяне. За някои е национално освобождение, за други гражданска война.
  —цитат от коментар 3 на ilinko


  Историята е като лека жена...врътка се както си иска и винаги е с победителите...

 71. 71 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3350 Неутрално

  До коментар [#47] от "ohg30520577":В Германия обаче аншлус е съвсем обикновена дума, използвана във всякакъв контекст.Например "Герм. автомобилостроители закъсняват с аншлуса към електромобилите"."Този аншлус е зает" = телефонната линия (абонат) е заета.
  —цитат от коментар 50 на Нинов

  Е, става дума за политическия смисъл.

  Макар че ... Аншлусът на Австрия доколко е насилствен е твърде спорна тема.
  То и затова се спряга само като "етикет" за масите.

  На всичкото отгоре масовото мат'рял не знае, че това е ... Вторият! Аншлус.
  Първият е гласуван в Парламента на Австро-Унгария през 1918 или -19 беше.
  Искали са австрийците да се аншлуснат към Германия, ама Германия им отказва.

 72. 72 Профил на sbk
  sbk
  Рейтинг: 566 Неутрално

  До коментар [#12] от "transvaal":

  Паралелът между тюрско население и Турция е доста повърхностен, да не кажа опасен. Това го твърдят основно турците, за да оправдаят външнополитическата си активност. Паралелът Русия и славяни светва от самосебе си. Крим е населен от татари, ама от кога? И е чисто турска територия, ама от кога?
  А Молдова е факт преди още да се пръкнат румънците като такива. Румъния като цяло не е по-малък исторически фалшификат от Македония, разликата е в мащабите.

 73. 73 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 267 Неутрално

  румънска държавност!! ахахаха, на тази територия /днешна Румъния/ били български и немски княжества!! В южна Румъния, под Карпоатите са говорели на български диалект до преди 100 години. В северна са говорели или на немски, а в западна на унгарски!! В стария Брашов е имало унгарски, немски и български квартал!! :-) Рунъния е една измислена държава, е успяхаза 100 години да направят "народ" и собствен език. Халал да им е!!

 74. 74 Профил на Боби М
  Боби М
  Рейтинг: 245 Неутрално

  До коментар [#13] от "Иво":

  Препоръчвам би да прочетете (поне малко) за северна добруджа.

  Ако спориш с идиот , вероятно същото прави и той.
 75. 75 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 267 Неутрално

  До коментар [#66] от "Поручик Балканец":


  Интересна статия в македонския вестник "Вечер".Публикували са таблица с думи. В първата колона са на английски, във втората на съвременен гръцки, в третата на македонски( считай български) и в четвъртата на езика на Омир, взети от "Илиадата" и "Одисеята".Ако цитираното е вярно, може и да има истина в това, че ние сме повече наследници на древните хелени, отколкото самите гърци.https://vecer.mk/life/homer-zboruval-jazik-slichen-na-deneshniot-makedonski
  —цитат от коментар 66 на Поручик Балканец


  Много ясно. Траките във всички източници са написани като Булгар!!! Това всеки историк ще го потвърди!! Древните гърци са сме от траки и мигранти от Египет. Само че, порез този период Египет е управляван от Хиксоси, които са българско племе!! Та за това са били приети мигрантите от египет, които донесли егиептска култура в днешна южна гърция. От там тръгнали да се правят на по-велики от останалите тракйиски /български/ полемена! Нали не мислите, че Аспарух дошъл тук с 20 000 човекза и 1 милион са го прегърнали назначили за зар ей така!! :-)

 76. 76 Профил на De Michelis
  De Michelis
  Рейтинг: 300 Неутрално

  До коментар [#69] от "Поручик Балканец":

  Там е работата, че от унгарските нобелисти само един е работил-творил в Унгария.
  Иначе логиката ти е (почти) добра. И унгарците са много "благодарни" сънародниците си-евреи.
  Затова депортираха 600.000 унгарски евреи в концлагерите по време на Втората световна война.
  Не случайно наричат Освиенцим най-голямото унгарско гробище.
  И днес на главния виновник за това- Миклош Хорти -му строят паметници в Унгария.
  Нищо ново под слънцето!

 77. 77 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 545 Неутрално

  До коментар [#12] от "transvaal":

  Една малка поправка. Крим е бил ханство и е бил населен с кримски татари. Някои казват дори, че били прабългари, кръстени така от руснаците. Кримският хан е бил васал на турците, но Крим не е бил част от Турция. Руснаците, както правят с всички, подлъгват хана да се бие с тях срещу турците, след което наистина анексират Крим без да им мигне окото и ханът остава с пръст в уста, т.е. дори не е васал, а захвърлен на боклука. Е, след това руснаците ядат малко бой през Кримската война от Англия и Франция и за 20г. си налягат парцалите.

 78. 78 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 545 Неутрално

  До коментар [#64] от "bobhunter":

  Позволявам си да ти кажа, че голяма част от това, което си написал са лъжи и изопачени и манипулирани "факти". Не си наясно или умишлено изопачаваш историята. До ПСВ Америка не е имала никакви интереси в Европа или където и да е било по света( с малки изкл), като е действала в съответствие с доктрината Уилсън. Препоръчвам ти да прочетеш следните информации:
  https://bg.wikipedia.org/wiki/Четиринадесетте_точки_на_Уилсън
  и https://bg.wikipedia.org/wiki/Удроу_Уилсън
  след което да спреш да лъжеш и заблуждаваш по-простите от теб.

 79. 79 Профил на шуменско пиво
  шуменско пиво
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Да така е. То не става дума за насилствено присъединяване на територия и етнически различно население, а по-скоро прибиране у дома на хилядолетно загубена земя.
  —цитат от коментар 22 на nix1130


  Ами, давайте тогава да си аншлусираме наште си територии!
  Щото, няма друга такава държава, ни в ВЕропа, ни по света, дето е заобиколена отвсякъде със свои земи. Е... малко бивши, ама в тия копнтексти няма да придиряме толкоз.

  шуменско пиво
 80. 80 Профил на Панайот Панайотов
  Панайот Панайотов
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  Удобен момент и статия, Ливиу Драгня да прехвърли фокуса на внимание на обществеността от вътрешната към външната политика. Затова е и "яроста" по темата, а и отделно повод да се удари и президента Йоханис. Нищо ново под слънцето.

  Fun is just point of view.
 81. 81 Профил на Поручик Балканец
  Поручик Балканец
  Рейтинг: 221 Весело

  До коментар [#76] от "ohg30520577":

  Не се набирай прекалено. Евреин в повечето случаи не е националност и почти никога не е генетика. Това е манталитет и състояние на духа. Шалом!

 82. 82 Профил на De Michelis
  De Michelis
  Рейтинг: 300 Неутрално

  До коментар [#81] от "Поручик Балканец":

  Според теб.
  Но не и според мен,

 83. 83 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2179 Неутрално

  То и СССР едно време са предлагали на Цар Борис да обедини цяла Добруджа... Познай защо Царя и нашите тогава са отказали това "щедро" предложение?
  Добре сме си така, имаме си всичко! По-добре да гледаме да не загубим и това дето имаме, щото с тая разгащеност и безхаберност дето е последните години, това е по-вероятно.
  —цитат от коментар 43 на traveler1


  Ами честно казано не са постъпили много умно. Така или иначе, само след има няма 5 години сме изпили със или без обща граница съветската чаша до дъно.
  Аналогично литовците хич не се помайват и понеже са наясно какво ще се случи, много бързо приемат предложението - Вилнюс срещу предоставяне на военни бази на съветите. На ясно са били, че така или иначе ще изядът и боя и солта и тия три работи, та барем да не са капо.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 84. 84 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7366 Неутрално

  Една истина не трябва да обижда никого. Такива са историческите обстоятелства и това е.

 85. 85 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3278 Неутрално

  Правилната дума е кражба. Става дума за РОМаниа.

 86. 86 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5332 Весело

  За някои неща да си политкоректен, а за други да не си е или недоглеждане или отстъпление или преднамерено :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 87. 87 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2615 Весело

  До коментар [#51] от "Храбър":

  "Само чрез заличаване границите между отделните страни в стария континент може да се постигне мир и доброжелателство, а от там и успех..."

  А от там и успех на комунизма в борбата срещу капитализма.
  Ама как личи ленинската комсомолска школа!

 88. 88 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2463 Неутрално

  До коментар [#62] от "Поручик Балканец":Всичко , което Унгария е постигнала в областа на индустриалната революция, наука, култура, се дължи на евреите.Не случайно 13 от 14 унгарски носители на Нобелови награди са евреи.Да не изброявам имена, че няма да ми стигнат характерите за постинг:-)
  —цитат от коментар 67 на ohg30520577


  Е, и?
  Искаш да кажеш, че нашите евреи са по-кофти от унгарските ли?
  Има един генерал, завършил българската генералщабна академия.
  Мисля, доколкото си спомням, той попиля арабските съседи на Израел.
  И ние си имаме качество!
  Ако говорим за култура – всички големи диригенти на ХХ век са родени около Будапеща, евреи. Не са виновни за таланта си!
  Лист и Барток не са евреи! И те не са виновни за произхода си!
  Малко се ни били евреите – един, двама световти художници. Другите големи са от българско потекло!
  Веждю – нито евреин, нито българин, но прост за половин народ!

 89. 89 Профил на Иван Раданов
  Иван Раданов
  Рейтинг: 434 Неутрално

  [quote#63:"Alexander97]
  България е свършвала около комплекс "Дружба". От там на север – Румъния. Трудно е и да си го представи човек.
  [/quote]
  Малко по-на север - на няколкостотин метра южно от сегашните граници на село Кранево. Пътят от Златни Пясъци за Кранево-Албена там за кратко става с по две ленти във всяка посока, от западната страна допреди няколко години имаше един останал граничен камък. Заставата на румънските граничари е била до с. Кранево, на плажа. Границата между България и Румъния е била там от 1919 (не съм сигурен за годината) до 25 септември 1940 г.

 90. 90 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3420 Любопитно

  До коментар [#63] от "Alexander97":От нас е рязал парчета за Сърбия
  ...>> Кои точно парчета е рязал Сталин за Сърбия от нас?

 91. 91 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3420 Неутрално

  До коментар [#67] от "ohg30520577":Не случайно 13 от 14 унгарски носители на Нобелови награди са евреи
  ....>>> Така е, ама защо руските евреи имат по-малко нобелови лауреати от унгарските? Да не би да са били по-малобройни? Достиженията на евреите в науката и изкуството са своеобразен ефект на културната асимилация плюс собствените им достойнства.
  Така че и в ...унгарския случай, многовековното им присъствие в Унгарското кралство ( и Австроунгарската империя) са си казали думата.

 92. 92 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 2990 Неутрално

  Както винаги статиите и коментарите в Дойче Веле са безумно тенденциозни. Авторът завършва статията с думите, че би било по-добре да се използва "политическо обединение" вместо аншлус. Да попитам камарад Шварц, дали пък "политическото обединение" отговаря на историческата реалност по онова време, а именно демография, етническа картина, справедливост или несправедливост при откъсването на огромни територии от едни държави и подаряването им на други от позицията на силата, а не от позицията на история, етноси, култура, религия, език и пр.? И още нещо да попитам, дали например присъединяването на Страсбург към Франция също е било "политическо обединение"? Или пък дали ние българите смятаме подаряването на Западните покрайнини и Струмишко на Югославия като "политическо обединение"?

  Пазете се от доносника vesolr
 93. 93 Профил на KLINGON
  KLINGON
  Рейтинг: 337 Любопитно

  До коментар [#12] от "transvaal":

  ти, румънофилче, знаеш ли кой напада България в гръб, без какъвто и да е повод, водена единствено от собствената си алчност за чужди територии?

  "...Срамно е ние да сравняваме силата си с такива гламавци, каквито са турците…"... из дописка на Васил Левски до в. Свобода, публикувана на 13.02.1871 г.
 94. 94 Профил на doxen
  doxen
  Рейтинг: 455 Неутрално
 95. 95 Профил на zo
  zo
  Рейтинг: 899 Неутрално

  До коментар [#66] от "Поручик Балканец":

  Знам гръцки (за омировия гръцки не мога да дам мнение) и мога да ти кажа да не обръщаш никакво внимание на македонистки простотии.

  ITV: Saudi Arabia Uncovered https://www.youtube.com/watch?v=NLtLeK7YLGY
 96. 96 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1764 Неутрално

  До коментар [#41] от "Darcas":Бъркаш сезона с фасона, пич! Населението на Австрия е немско-говорещи австрийци, а не австрйски германци!Защото са АВСТРИЙЦИ, а не германци! И в Швейцария има много немско-говорещи, но я кажи на някой от тях, че германец, и виж, какво ще ти се случи!
  —цитат от коментар 44 на ohg30520577


  Аз не съм чел австрийците да са се съпротивлявалш срещу присъединяванетъ им към Германия

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 97. 97 Профил на kumcho___valcho
  kumcho___valcho
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#40] от "grozmaistor":

  Румънската наглост е безкрайна.След като отмъкнаха северна Добруджа се опитаха и с южна, но не стана. Ние кога ще си върнем северна Доруджа!
  —цитат от коментар 40 на grozmaistor

  Румънците не са виновни за Северна Добруджа, по-скоро са потърпевши. Това си е приумица на Русия, която след Руско-турската война взема Бесарабия от съюзника си Румъния и за компенсация им дава Северна Добруджа, въпреки протестите на румънците.

 98. 98 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Бе то територии добре . България на три морета, Ура!!!Ма то хора не останаха за тез територии...

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 99. 99 Профил на Бат Димо
  Бат Димо
  Рейтинг: 441 Неутрално

  [quote#39:"transvaal"][/quote]

  Трансваалец, Седмоградско е била повече време българска област, отколкото Трансилвания е Ром-ънска.

 100. 100 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 537 Неутрално

  До коментар [#39] от "transvaal":

  В Трансилвания поне до 14 век има православно малцинство. При условие че Унгария е католическа държава откъде мислите се е появило?

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK