ООН отбелязва мрачно годишнината на Всеобщата декларация за правата на човека

Върховният комисар на ООН за правата на човека Мишел Бачелет

© Denis Balibouse, REUTERS

Върховният комисар на ООН за правата на човека Мишел БачелетВсеобщата декларация за правата на човека, основополагащ текст на международното право, отбелязва 70-ата си годишнина, помрачена от възхода на националистическите идеи и нападките срещу многостранните институции.
В понеделник Организацията на обединените нации (ООН) отбелязва годишнината от приемането на новаторския текст, но целите му се сблъскват с безпрецедентна съпротива.


Върховният комисар на ООН за правата на човека Мишел Бачелет предупреди тази седмица, че международната система, "оформила визията на Всеобщата декларация, малко по малко се подкопава от правителства и политически лидери, които се посвещават все повече на тесни националистически цели".


Някои експерти обаче смятат, че международното движение за правата на човека, зародило се след Втората световна война, е изложено на заплаха, но годишнината може да даде повод на Всеобщата декларация за правата на човека (ВДПЧ) да препотвърди своят полезност.
Вдъхновена от френската Декларация за правата на човека и гражданина от 1789 г. и от Декларацията за независимост на САЩ от 1776 г., ВДПЧ произлиза на първо място от травмата, причинена от Втората световна война и от извършения от нацистите геноцид над евреите.


"Всички хора се раждат свободни и равни по достойнство и права", се казва в член първи на декларацията, която изброява в 30 точки човешките, гражданските, икономическите, социалните и културните права, като ги обявява за "неотменими" и "неделими".


Права на личността


Разработена в атмосферата на първите дни на студената война, ВДПЧ беше приета на 10 декември 1948 г. в Париж от 58 страни, членки на Общото събрание на ООН по това време, с изключение на СССР, източноевропейските страни, Саудитска Арабия и Южна Африка, които се въздържаха. СССР и неговите сателити настояваха най-вече на "реалните права", социални и икономически, в противовес на "буржоазните" граждански и културни права, защитавани от западните демокрации.


Западът от своя страна се противопоставяше на идеята да превърне декларацията в юридически задължителен документ, опасявайки се, че тя може да бъде използвана срещу него от колонизираните страни. Фактически едва през 1966 г. ООН приема два задължителни пакта, които заедно с ВДПЧ представляват Международната харта за правата на човека на ООН.


Текстът от 1948 г. обаче остава, по думите на френския юрист Рене Касен, участвал в подготовката му, "първият манифест, приет някога от организираното човечество".


Без да има задължителна сила, ВДПЧ вдъхновява всички международни договори от периода след Втората световна война и като цяло се признава за основа на международното право, засягащо правата на човека. Международните конвенции срещу дискриминацията спрямо жените (1979 г.), срещу изтезанията (1984 г.), за правата на детето (1990 г.) и за създаването на Международния наказателен съд (1998 г.) произтичат пряко от ВДПЧ.


Текстът имаше за цел да коригира отдавнашната идея, според която правата се дават на гражданите от държавите. Той отговаряше на аргумента на съдените в Нюрнберг нацисти, според който представителите на суверенна държава, действащи в името на това, което смятат за национален интерес, не могат да бъдат държани отговорни за новоприети "престъпления срещу човечеството".


ВДПЧ има за цел да установи правата на всеки човек, независимо дали живее в демократична република, монархия или военна диктатура. "Всеобщата декларация беше написана за конкретен момент, както сега, когато вкусът към национализма и популизма се появява отново дори в демократични страни", обяснява пред АФП британската специалистка Франсеска Клуг.


Въпреки че текстът имаше за цел да установи ценности, надхвърлящи националните граници, "държавите бяха тези, от които зависеше" прилагането му, подчертава Конър Гиърти, преподавател в Лондонското училище по икономика.


Според него през втората половина на 20 век САЩ са играели ролята на двигател, но президентът Доналд Тръмп, който отправи нападки към многостранния подход и изтегли САЩ от Съвета за правата на човека на ООН, сложи край на този период.


"САЩ се отказаха от всякаква роля на защитник на човешките права, дори основана на лицемерието", казва той. Според него идването на Тръмп на власт е отбелязало кулминационна точка в движението назад, започнало с "войната срещу тероризма" след 11 септември 2001 година.


"Американците напуснаха сградата, отбелязва той. Правата на човека имат нужда от влиятелен международен защитник, в противен случай ще повехнат." Според него Европа е "единственият надежден кандидат" за наследник на Вашингтон.


От своя страна Мишел Бачелет, бившият чилийски президент, станала през септември върховен комисар на ООН за правата на човека, не отдава толкова голямо значение на идеята, че ВДПЧ има нужда от подкрепата на свръхсила. Според нея текстът ще бъде винаги актуален, защото "неговите разпоредби са толкова фундаментални, че могат да се приложат за всяка нова дилема", включително за климатичните промени и изкуствения интелект.


Всеобщата декларация за правата на човека "издържа на изпитанията през изминалите години", подчертава Бачелет. "Тя е, както твърдо вярвам, също толкова актуална днес, колкото беше при приемането си преди 70 години." /БТА

Коментари (15)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на zyb18561487
  zyb18561487
  Рейтинг: 3042 Неутрално

  Предшественикът не беше ли от Либия?

 2. 2 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4537 Любопитно

  "Фактически, едва през 1966 г. ООН приема два задължителни пакта, които заедно с ВДПЧ представляват Международната харта за правата на човека на ООН."

  Основополагащ документ в международното право, за тези, които никога не са го чели могат да поправят тази своя грешка тук:

  https://www.cpdp.bg/?p=element&aid=32

  Проблемът е, че има държави, които са подписали тази харта, но НЕ я спазват!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 3. 3 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 1522 Неутрално

  Колективните права се основават на индивидуалните и не нарушаване правата на другите индивиди. В демокрациите.
  "Правата на човека" са в упадък, защото има все повече групи хора, които имат повече права и не се съобразяват с правата на другите. От циганите, та до Белия дом.

 4. 4 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4537 Любопитно

  "Американците напуснаха сградата", отбелязва той. "Правата на човека имат нужда от влиятелен международен защитник, в противен случай ще повехнат", добавя той. Според него Европа е "единственият надежден кандидат" за наследник на Вашингтон."

  Абсолютно прав е Конър Гиърти!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 5. 5 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 3011 Неутрално

  Под другата статия за хомосексуалните обясних, това вече не е борба за права на човека, а за незаслужени привилегии във всяка една област. В момента никъде по света не се води борба за права на човека. Не са обелили дума за правата на жените в ислямския свят. Световното левичарство води борба само за привилегии на малцинствата.

 6. 6 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4537 Любопитно

  В момента никъде по света не се води борба за права на човека. Не са обелили дума за правата на жените в ислямския свят. Световното левичарство води борба само за привилегии на малцинствата.
  —цитат от коментар 5 на gozambo


  Янки, защо лъжеш толкова нагло!? Забрави ли случая при който канадския външен министър публично осъди властите в КСА затова, че вкараха няколко местни саудитски жени правозащитнички в затвора? Предполагам, че канадския ВМ и МП и цялото им правителство за теб са левичарски. Я, припомни каква беше реакцията на твоя фалшив и лъжлив идол Тръмп и относно този дипломатически скандал който избухна тогава между КСА и Канада!?

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 7. 7 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3436 Весело

  ... Въпреки че текстът имаше за цел да установи ценности, надхвърлящи националните граници, "държавите бяха тези, от които зависеше" прилагането му, подчертава Конър Гиърти, преподавател в Лондонското училище по икономика.


  Според него през втората половина на 20 век САЩ са играели ролята на двигател, но президентът Доналд Тръмп, който отправи нападки към многостранния подход и изтегли САЩ от Съвета за правата на човека на ООН, сложи край на този период.


  "САЩ се отказаха от всякаква роля на защитник на човешките права, дори основана на лицемерието", казва той. Според него идването на Тръмп на власт е отбелязало кулминационна точка в движението назад, започнало с "войната срещу тероризма" след 11 септември 2001 година ...

  Ти да видиш!
  Значи ... таковата ... ама излазя, че и Нобеловият лауреат Обама, Светилото ... се е отказвал?
  Въъъйййй!
  Ама то Тръмп е виновен, де ...

 8. 8 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2925 Неутрално

  Ма какооо, вие сте един голям джоук.

  Напълнихте "Съвета по правата на човека" с следните държави:
  1. Саудитска Арабия
  2. Пакистан (къде оня ден една християнка за малко да я убият с камъни, щото дала вода на мюсюлманка)
  3. Китай
  4. Венецуела
  5. Афганистан (къде се бият от 50 години и скоро няма изгледи за мир)
  6. Египет (къде е диктатури от 40 год, оти иначе си избират мюсюлмански братя на избори)
  7. Южна Африка (къде искат да национализират земята на белите фермери)
  8. Нигерия и....

  И още една камара държави дето думата "право" няма никакво значение, па вие ми говорите и за "права на човека". Аре, моля, малко по-сериозно.

 9. 9 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 3440 Неутрално

  До коментар [#5] от "gozambo":

  Води се борба, просто няма къде да прочетеш за нея. Сигурна съм, че на много места се води борба за образование на момичетата, за правото се държат човешки с теб и така нататък. А ние тук се лигавим кой кого докоснал по коляното преди петнайсет години, та да не е вече британски военен министър, примерно.
  Не е на хубаво.

  Доброто е заразно
 10. 10 Профил на I
  I
  Рейтинг: 2054 Неутрално

  До коментар [#6] от "Иво":

  Гъзомбьо не е янки, в най-добрия случай е реднек от Юга.

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 11. 11 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 11215 Неутрално

  Дарт Вейдър владее сега света :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 12. 12 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 4310 Неутрално

  Човешките права са разтегливо понятие дори в така наречените демокрации.

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 13. 13 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 1100 Неутрално

  До коментар [#12] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  Човешките права са разтегливо понятие дори в така наречените демокрации.
  —цитат от коментар 12 на 'ΕΡΕΒΟΣ


  Глупости.
  Човешките права са точно определени, точка по точка.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 15. 15 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3934 Неутрално

  Всеобщата декларация и хартата за правата на човека, са приети с добри намерения и пожелания. Християнството е започнало с добри стремежи, да няма бедни и богати, комунизмът - също. Хората, хората провалят всичко. Ще цитирам една мъдрост : "Пътят към ада е постлан с добри намерения".

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK