ОПЕК и Русия ще съкратят добива на петрол повече от очакваното

Руският енергиен министър Александър Новак (на екрана) говори на срещата в централата на ОПЕК във Виена.Петролният картел ОПЕК се съгласи на по-голямо съкращение на добива от страните производителки, отколкото искаше неформалният лидер Саудитска Арабия, предадоха "Ройтерс" и "Блумбърг". Решението ще е в сила поне шест месеца и ще бъде преразгледано през април.


С тази мярка организацията на страните, произведащи петрол, иска да се справи със свиващите се цени, които спаднаха с 30% от октомври насам. След решението цените на петрола скочиха с 5% - фючърсите на "Брент" достигнаха цена от 63.5 долара (а после слезе до 63.2) за барел, 3.5 долара повече, отколкото в края на търговията вчера. Преди това липсата на консенсус за добива - предизвикан отчасти от нечленуващата в ОПЕК Русия - бе свалил цената на Брент и той бе спаднал под 60 долара за барел.


Договорката е държавите от картела и другите десет, с които се събраха във Виена във формат ОПЕК+, да свият добива с 1.2 млн. барела дневно, но членуващите в ОПЕК страни да поемат две трети (0.8 млн. барела) от тази квота. Понижението ще е спрямо нивата от октомври, когато Саудитска Арабия, Русия и Обединените арабски емирства решиха да увеличат добива си заради иранските санкции.
Форматът на срещата във Виена е известен като ОПЕК+ - супергрупа, която събира картела с още 10 страни, сред които неформалният лидер е Русия. Затова участниците ще очакват решението на Москва дали ще приеме голямо съкращение на добива си. Цялата супергрупа трябва да разгледа и одобри решението тази вечер.


Въпреки Тръмп


Това е над предлаганите досега от Саудитска Арабия 1 млн. барела дневно, но под обема, за който съобщаваха делегатина срещата, цитирани от световните издания (1.3 млн. барела). Експерти прогнозираха, че Рияд ще обмисля внимателно дали да се съгласи на сериозно свиване на добива, на каквото твърдо се противопоставя американският президент Доналд Тръмп, тъй като има нужда от подкрепата на Съединените щати на фона на международния натиск след убийството на журналиста Джамал Хашокжи.


Консенсусът в ОПЕК бе достигнат, след като Иран, третият най-голям производител в картела, се отказа от настояването си да получи изключение и да не свива допълнително добива си.


Аргументът на Техеран бе, че заради повторно въведените от САЩ санкции производството ѝ така или иначе е намаляло с поне 20 на сто (това бе и една от причините ОПЕК и други 10 държави да договорят увеличаване на добива през лятото, за да овладеят последиците от санкциите). "Ройтерс" отбелязва, че днешното решение ще е от полза на Иран, тъй като ще увеличи приходите му, вече засегнати от санкциите. Министърът на петрола на Обединените арабски емирства, Сухейл ал Мазруи, обаче каза, че ОПЕК "никога няма да се занимава с геополитически въпроси."


Според Тамер Гадбан, петролния министър на Ирак, новите квоти влизат в сила от януари.


В очакване на Русия


Според "Блумбърг", цитираащ участници в срещата, решението на картела (за което ще е необходима и подкрепата на Русия) е намек към Русия, че трябва да приеме да намали добива си с голяма част от 400 хил. барела дневно, които се падат на страните извън ОПЕК, участващи в срещата.


Според руски издания такава мярка би била радикална за Москва, която не приемаше и предложението да отговаря за свиване от 300 хил. барела дневно. Русия е против значително съкращаване на добивите, под което се разбира обем от не повече от 150 хил. барела дневно, заяви източник на РИА "Новости". Друг събеседник, на агенция "Ройтерс", твърди, че Русия би склонила да съкрати дневния си добив с не повече от 200 хил. барела дневно.


Агенция "Блумбърг" цитира източник от Кремъл, според когото правителството се притеснява, че по-високи цени на горивата ще засилят недоволството на руснаците от държавната политика.


Руските власти пък официално твърдят, че заради метеорологичните условия и географското положение в Русия добивът трудно може да се съкрати в същата степен, в каквато при другите производители, намиращи се значително по-близо до екватора. Предстои среща на президента Владимир Путин с енергийния министър Александър Новак, който бе в петък в централата на ОПЕК във Виена.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK