"Войната на мрежите" на САЩ и Китай е в нова фаза заради "Хуауей"

Снимката е от Световния мобилен конгрес в Барселона.

© Associated Press

Снимката е от Световния мобилен конгрес в Барселона.Американският президент Доналд Тръмп твърди, че не е знаел за предстоящия арест на финансовия директор на технологичния гигант "Хуауей" Мън Ванчжоу в Канада, малко след като той вечеря с китайския си колега Си Цзинпин.


Каквато и да е истината, случващото се с компанията засилва страховете, които международни издания изразиха през януари след предложенията за национализация на мрежова инфраструктура - че технологичната война между Вашингтон и Пекин вече е в ход.


Мън бе задържана в Канада по заповед за арест от Съединените щати заради разследване за заобикаляне на санкциите срещу Иран. Това породи гнева на Китай, който поиска американските власти да оттеглят заповедта за Мън, дъщеря на основателя на "Хуауей". Азиатската държава по-късно предупреди и Канада (чийто посланик в Пекин бе призован от външното министерство), че ще плати "висока цена" за действията си, а според в. "Глоуб енд мейл" тонът към Вашингтон сега е променен - чрез институции и медии атаката на Китай се е прехвърлила към Отава.


Заради 5G
Изказванията и от двете страни, САЩ и Китай, изглеждат много премерени и това само показва колко е висок залогът. В същата седмица поне три от т. нар. общност на "Петте очи" (САЩ и активно сътрудничещите си с тях в сигурността и разузнаването Нова Зеландия, Австралия, Канада и Великобритания) и Япония пък решиха да последват примера на Вашингтон и дни след случая със задържането да ограничат достъпа на "Хуауей" до бъдещите си мрежи от пето поколение (5G).


Според "Файненшъл таймс" това са примери за "новата реалност" в света - като извадена от трилър на Джон льо Каре. Изданието напомня, че в поне три от тези страни (Канада, Австралия и Великобритания) директорите на разузнавателните агенции публично изразиха притеснения заради Китай напоследък. "Глоуб енд мейл" цитира бившия канадски премиер Стивън Харпър, поискал от властите в страната да последват примера на "Петте очи" и да ограничат ролята на "Хуауей" в бъдещата 5G инфраструктура. Подобен ход обмисля и Германия според местни медии.


Мрежата от "пето поколение" е близо или поне това твърдят американски и китайски компании, според които същинските тестове започват догодина. Технологичният свят ще изглежда много различно, щом мрежата даде силен тласък на "интернет на нещата" и промени възможностите за комуникация.


Същото послание дойде от шефовете на разузнавателните служби: 5G ще е от толкова голямо значение за живота на хората, че единствено надеждни фирми могат да управляват тези мрежи. Според Тръмп при Китай, който според някои експерти смята "Хуауей" за "перлата в короната" на технологичния си напредък, това неведнъж се е случвало с "мръсна игра", включително с кражба на интелектуална собственост (аргумент за търговската война, която Вашингтон започна с Пекин и която формално е "спряла" за три месеца). И държавният глава, и предишни администрации подозират от години връзки на "Хуауей" и значително по-малкия конкурент Зет Ти И във връзки с китайската държава - затова бяха препоръчани ограничения за достъпа до държави и военни поръчки още в началото на десетилетието.


Алекс Янгър, ръководителят на британската разузнавателна служба МИ-6, рядко говори публично. Направи го миналата седмица, за да предупреди Русия за решимостта на Запада и да обясни на Запада, че властта, парите и технологиите се прехвърлят на изток, към Китай.

© Reuters

Алекс Янгър, ръководителят на британската разузнавателна служба МИ-6, рядко говори публично. Направи го миналата седмица, за да предупреди Русия за решимостта на Запада и да обясни на Запада, че властта, парите и технологиите се прехвърлят на изток, към Китай.


Нито втората най-голяма икономика в света, нито самата "Хуауей", създадена от бившия офицер от Народноосвободителната армия Жън Джънфъй биха се съгласили. Служители на компанията изтъкват, че никога не биха предали данни на свои потребители или информация, свързана с други държави, на китайските власти. Представители на "Хуауей" в Европа подчертават, че за над десетилетие и половина, откакто тя има присъствие на Стария континент, не е имало доказателства за подобни дейности. Официозът "Чайна дейли" обяви, че "САЩ опитват да направят всичко възможно, за да сдържат експанзията на "Хуауей" в света, просто защото компанията е лидерът за конкурентоспособните технологични компании в Китай."


Същевременно мрежите са сред първите приоритети в плана "Произведено в Китай 2025", целящ да превърне страната в световен лидер в редица области - от роботика и електромобили до чипове. "Хуауей" не скрива и че очаква водещите телекоми в Европа да изградят 5G мрежите си, за да предлага активно продукти на европейския пазар.


Защо "Хуауей"


Най-големият в света производител на телекомуникационно оборудване и вторият (след "Самсунг") производител на смартфони "Хуауей" е в ядрото на китайските амбиции да бъде намалена зависимостта от чужди технологии. Самата тя е източник на иновации - от близо 180 хил. служители 80 хил. се занимават с изследователска и развойна дейност, сочи докладът на компанията от 2017 г., цитиран от "Блумбърг". Компанията търси сред талантите в най-добрите китайски университети бъдещите си кадри. Не е толкова публично активна, колкото "трите големи" в интернет - "Тенсент", "Байду" и "Алибаба" - но приходите ѝ за миналата година (92 млрд. долара) са по-големи, а близо половината от тях идват от чужбина - Европа, Близкия изток и Африка.


Самият основател Жън, който тревожи Запада, е икона в Китай - синът на учители се издига до върха на обществото. Твърди, че макар прилежността му да му дава място в институт за инженерство и архитектура, а по-късно да отваря вратата за работа в армията, той така и не получава висок чин, а и не го допускат в младежката организация на комунистическата партия. Основава "Хуауей" с минимален капитал по време на икономическото отваряне, като търговец на телекомуникационно оборудване.


За десетилетие и половина "Хуауей" става известна с безпощадния труд на служителите, а през 2006 г. 25-годишен младеж умира от енцефалит на работното си място, слезват и самоубийства сред персонала. Жън предприема някои радикални мерки - дотогава изплаща само половината от обещаните заплати, но впоследствие дава другата половина и бонусите във вид на акции. С 1.4% от акциите той сега разполага с около 2 млрд. долара. Колективно притежаваната от служителите компания днес е известна с дисциплина, дори самият Жън не пътува в първа класа със служебни средства.


Американските гиганти "Ей Ти енд Ти" и "Верайзън", лидерите в разгръщането на 5G (или в плановете за него) в САЩ, не стоят със скръстени ръце в тази надпревара. В резултат от усилията на "Хуауей" обаче, според Пол Триоло от консултантската компания Eurasia Group, китайската компания е единствената, която може да произведе в момента всички нужни елементи за 5G мрежа в нужния мащаб и със съответните разходи.


"Войната на мрежите" на САЩ и Китай е в нова фаза заради "Хуауей"

© Associated Press


Без американски технологии?


През 2012 г. американски конгресмени питат защо частна компания има за председател член на Комунистическата партия (в която Жън влиза едва по-късно в кариерата си). В действителност в последните години все повече китайски гиганти имат членове на партията в ръководството си.


Компанията би могла тежко да пострада, ако напълно ѝ бъде забранена покупката на американски технологии и компоненти - при въвеждането на подобна забрана съществуването на Зет Ти И бе поставено на карта по-рано тази година преди американските власти да се откажат от решението си. Ако сегашната частична забрана при обществени поръчки в САЩ се разрасне до пълномащабна забрана на комерсиални бизнес отношения, липса на достъп до "Андроид" и патентите на американския лидер в производството на чипове "Куалком" за 4G и 5G биха ѝ попречили както да създава смартфони, така и оборудване, казват анализаторите Едисън Лий и Тимъти Чау от "Джефрис секюритис". От 92-ма основни доставчици на софтуер и хардуер 33-ма са американски.


Освен това забраната би попречила на плана на Китай за търговско разгръщане на 5G мрежи до 2020 г. Последствията обаче може да не са само за бизнеса на "Хуауей". Според Андрю Люис от Центъра за стратегически и международни изследвания във Вашингтон това би променило облика на американско-китайската технологична битка. "(Китай) ще ускори опитите да стане независим и ще потърси начин да удари по нас" - ще опита и да намали поръчките на самолети "Боинг" или да вземе на мушка американски компании за нарушения на китайското законодателство." Надяват се, че след 10 години няма да сме им нужни," казва Люис, цитиран от Си Ен Ен.


Мъж стои пред съда във Ванкувър с надпис "Освободете г-жа Мън".

© Reuters

Мъж стои пред съда във Ванкувър с надпис "Освободете г-жа Мън".


Арестът на Мън "е разменна монета за Тръмп", смята Джордж Магнус, икономист от Центъра за Китай към университета в Оксфорд. "Дъщеря е на главния изпълнителен директор, Жън Джънфей, който самият е бивш офицер от армията, а твърденията са сделки на "Хуауей" с Иран са просто последните притеснения."


Обвиненията към Мън нямат нищо общо с тези технологични притеснения, но ще насочат вниманието към напрежението между западния свят и Китай в момант, в който двете държави решават кой ще доминира в технологиите в следващите десетилетия.


Началото и краят


"На 30 ноември американският президент Джордж Х. У. Буш почина. На 1 декември Мън Ванчжоу... бе арестувана на международното летище във Ванкувър," написа в редакционна статия канадският "Глоуб енд мейл". "Първото събитие накара хората да говорят за края на Студената война, който Буш поведе. Второто събитие накара хората да се опасяват от началото на нова Студена война, между Вашингтон и Пекин, между Запада и Китай."


Все пак, дори такава война да се случи, светът би бил различен от тогавашния - двете страни са тясно свързани, а икономиките им са зависими една от друга. Някога западният и съветският свят бяха не просто съперници, а паралелни икономически системи. Нещата днес са се променили, но "под тази повърхност има конфликт. А "Хуауей" е в центъра му."


Според "Файненшъл таймс" проблемът е, че политиката на ангажиране с Китай, издържала близо 40 г., вече е отстъпила на стратегия на фактическа конфронтация. Особено красноречив обаче е фактът, че САЩ не искат сами да нападат Китай, а държат и съюзниците да го правят. В резултат някои се чудят дали събития като ареста на финансовия директор Мън може да породят ответа на Пекин.


Същевременно, отвъд променените връзки в света в сравнение със Студената война, други фактори също биха ограничили конфронтацията. Вашингтон например, макар да има силно влияние върху съюзници по въпроси на сигурността, има ограничени възможности да блокира дейността на частния сектор. Пекин пък би предпочел да получи именно тяхната подкрепа, без да предприема тежки ответни мерки.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK