"Войната на мрежите" на САЩ и Китай е в нова фаза заради "Хуауей"

Снимката е от Световния мобилен конгрес в Барселона.

© Associated Press

Снимката е от Световния мобилен конгрес в Барселона.Американският президент Доналд Тръмп твърди, че не е знаел за предстоящия арест на финансовия директор на технологичния гигант "Хуауей" Мън Ванчжоу в Канада, малко след като той вечеря с китайския си колега Си Цзинпин.


Каквато и да е истината, случващото се с компанията засилва страховете, които международни издания изразиха през януари след предложенията за национализация на мрежова инфраструктура - че технологичната война между Вашингтон и Пекин вече е в ход.


Мън бе задържана в Канада по заповед за арест от Съединените щати заради разследване за заобикаляне на санкциите срещу Иран. Това породи гнева на Китай, който поиска американските власти да оттеглят заповедта за Мън, дъщеря на основателя на "Хуауей". Азиатската държава по-късно предупреди и Канада (чийто посланик в Пекин бе призован от външното министерство), че ще плати "висока цена" за действията си, а според в. "Глоуб енд мейл" тонът към Вашингтон сега е променен - чрез институции и медии атаката на Китай се е прехвърлила към Отава.


Заради 5G
Изказванията и от двете страни, САЩ и Китай, изглеждат много премерени и това само показва колко е висок залогът. В същата седмица поне три от т. нар. общност на "Петте очи" (САЩ и активно сътрудничещите си с тях в сигурността и разузнаването Нова Зеландия, Австралия, Канада и Великобритания) и Япония пък решиха да последват примера на Вашингтон и дни след случая със задържането да ограничат достъпа на "Хуауей" до бъдещите си мрежи от пето поколение (5G).


Според "Файненшъл таймс" това са примери за "новата реалност" в света - като извадена от трилър на Джон льо Каре. Изданието напомня, че в поне три от тези страни (Канада, Австралия и Великобритания) директорите на разузнавателните агенции публично изразиха притеснения заради Китай напоследък. "Глоуб енд мейл" цитира бившия канадски премиер Стивън Харпър, поискал от властите в страната да последват примера на "Петте очи" и да ограничат ролята на "Хуауей" в бъдещата 5G инфраструктура. Подобен ход обмисля и Германия според местни медии.


Мрежата от "пето поколение" е близо или поне това твърдят американски и китайски компании, според които същинските тестове започват догодина. Технологичният свят ще изглежда много различно, щом мрежата даде силен тласък на "интернет на нещата" и промени възможностите за комуникация.


Същото послание дойде от шефовете на разузнавателните служби: 5G ще е от толкова голямо значение за живота на хората, че единствено надеждни фирми могат да управляват тези мрежи. Според Тръмп при Китай, който според някои експерти смята "Хуауей" за "перлата в короната" на технологичния си напредък, това неведнъж се е случвало с "мръсна игра", включително с кражба на интелектуална собственост (аргумент за търговската война, която Вашингтон започна с Пекин и която формално е "спряла" за три месеца). И държавният глава, и предишни администрации подозират от години връзки на "Хуауей" и значително по-малкия конкурент Зет Ти И във връзки с китайската държава - затова бяха препоръчани ограничения за достъпа до държави и военни поръчки още в началото на десетилетието.


Алекс Янгър, ръководителят на британската разузнавателна служба МИ-6, рядко говори публично. Направи го миналата седмица, за да предупреди Русия за решимостта на Запада и да обясни на Запада, че властта, парите и технологиите се прехвърлят на изток, към Китай.

© Reuters

Алекс Янгър, ръководителят на британската разузнавателна служба МИ-6, рядко говори публично. Направи го миналата седмица, за да предупреди Русия за решимостта на Запада и да обясни на Запада, че властта, парите и технологиите се прехвърлят на изток, към Китай.


Нито втората най-голяма икономика в света, нито самата "Хуауей", създадена от бившия офицер от Народноосвободителната армия Жън Джънфъй биха се съгласили. Служители на компанията изтъкват, че никога не биха предали данни на свои потребители или информация, свързана с други държави, на китайските власти. Представители на "Хуауей" в Европа подчертават, че за над десетилетие и половина, откакто тя има присъствие на Стария континент, не е имало доказателства за подобни дейности. Официозът "Чайна дейли" обяви, че "САЩ опитват да направят всичко възможно, за да сдържат експанзията на "Хуауей" в света, просто защото компанията е лидерът за конкурентоспособните технологични компании в Китай."


Същевременно мрежите са сред първите приоритети в плана "Произведено в Китай 2025", целящ да превърне страната в световен лидер в редица области - от роботика и електромобили до чипове. "Хуауей" не скрива и че очаква водещите телекоми в Европа да изградят 5G мрежите си, за да предлага активно продукти на европейския пазар.


Защо "Хуауей"


Най-големият в света производител на телекомуникационно оборудване и вторият (след "Самсунг") производител на смартфони "Хуауей" е в ядрото на китайските амбиции да бъде намалена зависимостта от чужди технологии. Самата тя е източник на иновации - от близо 180 хил. служители 80 хил. се занимават с изследователска и развойна дейност, сочи докладът на компанията от 2017 г., цитиран от "Блумбърг". Компанията търси сред талантите в най-добрите китайски университети бъдещите си кадри. Не е толкова публично активна, колкото "трите големи" в интернет - "Тенсент", "Байду" и "Алибаба" - но приходите ѝ за миналата година (92 млрд. долара) са по-големи, а близо половината от тях идват от чужбина - Европа, Близкия изток и Африка.


Самият основател Жън, който тревожи Запада, е икона в Китай - синът на учители се издига до върха на обществото. Твърди, че макар прилежността му да му дава място в институт за инженерство и архитектура, а по-късно да отваря вратата за работа в армията, той така и не получава висок чин, а и не го допускат в младежката организация на комунистическата партия. Основава "Хуауей" с минимален капитал по време на икономическото отваряне, като търговец на телекомуникационно оборудване.


За десетилетие и половина "Хуауей" става известна с безпощадния труд на служителите, а през 2006 г. 25-годишен младеж умира от енцефалит на работното си място, слезват и самоубийства сред персонала. Жън предприема някои радикални мерки - дотогава изплаща само половината от обещаните заплати, но впоследствие дава другата половина и бонусите във вид на акции. С 1.4% от акциите той сега разполага с около 2 млрд. долара. Колективно притежаваната от служителите компания днес е известна с дисциплина, дори самият Жън не пътува в първа класа със служебни средства.


Американските гиганти "Ей Ти енд Ти" и "Верайзън", лидерите в разгръщането на 5G (или в плановете за него) в САЩ, не стоят със скръстени ръце в тази надпревара. В резултат от усилията на "Хуауей" обаче, според Пол Триоло от консултантската компания Eurasia Group, китайската компания е единствената, която може да произведе в момента всички нужни елементи за 5G мрежа в нужния мащаб и със съответните разходи.


"Войната на мрежите" на САЩ и Китай е в нова фаза заради "Хуауей"

© Associated Press


Без американски технологии?


През 2012 г. американски конгресмени питат защо частна компания има за председател член на Комунистическата партия (в която Жън влиза едва по-късно в кариерата си). В действителност в последните години все повече китайски гиганти имат членове на партията в ръководството си.


Компанията би могла тежко да пострада, ако напълно ѝ бъде забранена покупката на американски технологии и компоненти - при въвеждането на подобна забрана съществуването на Зет Ти И бе поставено на карта по-рано тази година преди американските власти да се откажат от решението си. Ако сегашната частична забрана при обществени поръчки в САЩ се разрасне до пълномащабна забрана на комерсиални бизнес отношения, липса на достъп до "Андроид" и патентите на американския лидер в производството на чипове "Куалком" за 4G и 5G биха ѝ попречили както да създава смартфони, така и оборудване, казват анализаторите Едисън Лий и Тимъти Чау от "Джефрис секюритис". От 92-ма основни доставчици на софтуер и хардуер 33-ма са американски.


Освен това забраната би попречила на плана на Китай за търговско разгръщане на 5G мрежи до 2020 г. Последствията обаче може да не са само за бизнеса на "Хуауей". Според Андрю Люис от Центъра за стратегически и международни изследвания във Вашингтон това би променило облика на американско-китайската технологична битка. "(Китай) ще ускори опитите да стане независим и ще потърси начин да удари по нас" - ще опита и да намали поръчките на самолети "Боинг" или да вземе на мушка американски компании за нарушения на китайското законодателство." Надяват се, че след 10 години няма да сме им нужни," казва Люис, цитиран от Си Ен Ен.


Мъж стои пред съда във Ванкувър с надпис "Освободете г-жа Мън".

© Reuters

Мъж стои пред съда във Ванкувър с надпис "Освободете г-жа Мън".


Арестът на Мън "е разменна монета за Тръмп", смята Джордж Магнус, икономист от Центъра за Китай към университета в Оксфорд. "Дъщеря е на главния изпълнителен директор, Жън Джънфей, който самият е бивш офицер от армията, а твърденията са сделки на "Хуауей" с Иран са просто последните притеснения."


Обвиненията към Мън нямат нищо общо с тези технологични притеснения, но ще насочат вниманието към напрежението между западния свят и Китай в момант, в който двете държави решават кой ще доминира в технологиите в следващите десетилетия.


Началото и краят


"На 30 ноември американският президент Джордж Х. У. Буш почина. На 1 декември Мън Ванчжоу... бе арестувана на международното летище във Ванкувър," написа в редакционна статия канадският "Глоуб енд мейл". "Първото събитие накара хората да говорят за края на Студената война, който Буш поведе. Второто събитие накара хората да се опасяват от началото на нова Студена война, между Вашингтон и Пекин, между Запада и Китай."


Все пак, дори такава война да се случи, светът би бил различен от тогавашния - двете страни са тясно свързани, а икономиките им са зависими една от друга. Някога западният и съветският свят бяха не просто съперници, а паралелни икономически системи. Нещата днес са се променили, но "под тази повърхност има конфликт. А "Хуауей" е в центъра му."


Според "Файненшъл таймс" проблемът е, че политиката на ангажиране с Китай, издържала близо 40 г., вече е отстъпила на стратегия на фактическа конфронтация. Особено красноречив обаче е фактът, че САЩ не искат сами да нападат Китай, а държат и съюзниците да го правят. В резултат някои се чудят дали събития като ареста на финансовия директор Мън може да породят ответа на Пекин.


Същевременно, отвъд променените връзки в света в сравнение със Студената война, други фактори също биха ограничили конфронтацията. Вашингтон например, макар да има силно влияние върху съюзници по въпроси на сигурността, има ограничени възможности да блокира дейността на частния сектор. Пекин пък би предпочел да получи именно тяхната подкрепа, без да предприема тежки ответни мерки.

Ключови думи към статията:

Коментари (93)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 1017 Неутрално

  Доналд Трамп е първият президент, който наистина прави нещо за да спре Китайската експанзия. Америка има капацитета да спре тази експанзия и е вече време. Англосаксонците трябва да наложат подобна политика и на Европа. Китай се опитва да заеме господстващо положение с крадени технологии. Америка знае как да се справи с тази напаст.

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 3 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2436 Неутрално

  " Служители на компанията изтъкват, че никога не биха предали данни на свои потребители или информация, свързана с други държави, на китайските власти."
  Това просто не е вярно. Преди време Китай поиска от Гугъл да предостави данни, за да се справи с китайски дисиденти. И Гугъл "клекна". Какво остава за китайска компания, основана и ръководена от китайски комунист. Просто предложението ще е от тези, на които не можеш да откажеш.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 4. 4 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2819 Неутрално

  Доналд Трамп е първият президент, който наистина прави нещо за да спре Китайската експанзия...
  —цитат от коментар 1 на transvaal


  Прави беззакония.
  И защо реши, че само САЩ имат право да правят експанзия?

 5. 5 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 1017 Неутрално

  До коментар [#4] от "atmanpg":

  Защото САЩ са единствената сила способна да води целия свят. Защото имат най-добрата държавно правна система в ЦЯЛАТА световна история. Защото създават поне 80 % от постиженията на Фундаменталните науки и произтичащите от тях нови материали и технологии. Защото нормалните хора на тая земя предпочитат да живеят като Американците, а не в концлагерите за превъзпитание на Китайците. Защото обществото на Китай е нещо средно между робовладение и феодализъм и защото Китай не е създал нищо в обществознанието и политиката, което да бихме желали да приложим в нашия живот. И най-сетне - защото Китайците, когато имат тая възможност дискриминират всички останали, Китай НЯМА УНИВЕРСАЛЕН ХАРАКТЕР, докато Щатите са Универсална Империя, както е бил навремето си Рим. Ние няма да допуснем Китай да ни казва как да живеем. Ако не можем да спрем Китай по мирен начин, ще го направим със сила. А сила имаме!

 6. 6 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  За тридесет години от хора отглеждащи ориз , днес само в тази компания работят 180 000 души с научна и развойна дейност. За тридесет години от българите са толкова неуки и пречупени , че нищо не могат да сеят и получат. Могат да сменят чаршафи , да участват някаква престъпна дейност за да ги жертват в даден момент и така ...
  —цитат от коментар 2 на dejmos


  Омразата към българите няма да направи истина това което пишеш за тях под статия за технологичната война м/у САЩ и Китай. Все пак е геройство за вас облъчените от червената зараза, рано рано да се облекчиш на метеното!
  А Китай рано или късно ще си плати за всичко!

  Имало едно време ссср...
 7. 7 Профил на imashemlo
  imashemlo
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#5] от "transvaal":

  ... и ще свършите като Рим, докато се опитвате да накарате останалите да живият като вас!!!

 8. 8 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4433 Любопитно

  "САЩ опитват да направят всичко възможно, за да сдържат експанзията на "Хуауей" в света, просто защото компанията е лидерът за конкурентоспособните технологични компании в Китай."

  Има го и този момент. Със сигурност. Ето повече по тази тема:

  https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/04/17/3164275_kitai_izprevarva_sasht_i_jujna_koreia_v_razgrushtaneto/

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 9. 9 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5592 Неутрално

  Позицията и действията на САЩ ще бъдат показателни дали има опасения за развитието на отношенията с Китай по-нататък. Китай ше държи нисък профил до последно, но ще удари тежко САЩ с поръчки...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 10. 10 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2378 Неутрално

  Каква мисиркам ебаци цирка. Много ясно, че тоя "основател" офицер Хън Мън е същия назначен основател, като нашите назначени капиталисти. Много ясно, че в Щатите е точно същото. Няма щатски технологичен гигант, който да не е станал гигант след някоя поръчка от военните.

 11. 11 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2819 Неутрално

  До коментар [#5] от "transvaal":

  Все едно чета реч на Хитлер.
  Само гледайте да не ви се развие пъпа от напъване.

 12. 12 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4433 Любопитно

  Англосаксонците трябва да наложат подобна политика и на Европа.
  —цитат от коментар 1 на transvaal


  Ще ти се на тебе и на любимите ти янки това да се случи. Но ще си останеш само с мечтите и надеждите. Слава Богу ЕС не е толкова зависим и подчинен на САЩ в политическо отношение, както е Австралия, Нова Зеландия, Япония и Великобритания, които очивидно играят по свирката на САЩ от много години насам. И които очевидно под давление и натиск на своите приятелчета от Вашингтон действат по този начин спрямо Huawei и ZTE.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 13. 13 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2378 Неутрално

  До коментар [#5] от "transvaal":

  Ахахахаааа смеееех смех. Много малко хора ВЕЧЕ искат да живеят в щатите, да се тъпчат с ГМО и да ги стрелят по улиците черни и латиноси.
  А научните постижения... да, добри са .. в краденето. Огромна част от научните им постижения са постигнати от учени, които започват развитието си другаде и после САЩ им предлагат условия, на които не можеш да устоиш.
  Но се грижат за това да, да се привличат там най-добрите учени, да се поддържа най-доброто въоръжение и да се превръщат повечето хора в бройлери които да доиш, защото това иска много пари

 14. 14 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2378 Неутрално

  До коментар [#13] от "uq":

  В тая връзка.. знаете ли какво е математика? Това на което руснаците учат китайците в щатските университети :)

 15. 15 Профил на Viper_c
  Viper_c
  Рейтинг: 259 Неутрално

  Какви ти съюзници на САЩ? Кой ще ги подкрепя срещу Китай, докато и на него се опитват да му извиват ръцете?!
  Но има и добра новина - останаха само 2 години на оранжевият клоун. Сигурен съм, че следващият президент няма да е такава куха руска марионетка!

  Комунист и на некролог да го видиш - пак му удари шамар!
 16. 16 Профил на Kiril
  Kiril
  Рейтинг: 277 Весело

  Имах един път Айфон 2G. Беше 2ра употреба и на 5 години. Продадох го на 7та година.

  Имах един път ZTE. Беше на година и няколко месеца преди да огасне вовеки веков.

  https://imdb.com/title/tt1279083/ + http://socrates.else.is/ + https://chitanka.info/books/category/filosofia + https://tutanota.com
 17. 17 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2378 Неутрално

  До коментар [#15] от "Viper_c":

  Ами не бъди толкова сигурен. Самото избиране на Тръмп, Борисов, Орбан, референдума за Брексит, избирането на тоя в Италия.. как му беше името и др. говори много страшно за средното интелектуално ниво на обществата в цивилизованите страни, което пък не вещае нищо добро

 18. 18 Профил на sdfsdfsdf
  sdfsdfsdf
  Рейтинг: 229 Весело

  Тава за Хуявей ли иде реч, къде се чанчат така да го произнасят благоприлично ?!

  NO GDPR CONSENT WAS EVER GIVEN !!! Especially considering that the European data protection authorities have made it clear “that if a controller chooses to rely on consent for any part of the processing, they must be prepared to respect that choice and stop that part of the processing if an individual withdraws consent.” https://ec.europa.eu/info/law/law-topic/data-protection/reform/rules-business-and-organisations/legal-grounds-processing-data/grounds-processing/what-if-somebody-withdraws-their-consent_bg Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected] Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected] Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected] Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected] Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected] Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected] Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected] Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected]Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected]
 19. 19 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2378 Неутрално

  До коментар [#16] от "Kiril":

  Имах едно Сони, преди него едно HTC .. не мина и година преди да почнат да гаснат и не изкараха и две преди да угаснат вовеки. В момента съм с Huaway и вече година и половина не съм имал НИКАКВИ проблеми.
  А иначе.. NOKIA 4EVER. Имах Е51... 7 години вярна служба и то без да изостане безнадеждно технологично.

 20. 20 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1086 Весело

  До коментар [#5] от "transvaal":Ахахахаааа смеееех смех. Много малко хора ВЕЧЕ искат да живеят в щатите, да се тъпчат с ГМО и да ги стрелят по улиците черни и латиноси.
  —цитат от коментар 13 на uq


  Наистина е смешно! Гледам ги наредени на опашки за руски визи. Цели тълпи, за да отидат в руския мир да "благоденстват" сред казаци и кадировци и притиснати от китайците на изток!!

  Имало едно време ссср...
 21. 21 Профил на 2leva
  2leva
  Рейтинг: 518 Весело

  Икономическия влак на Китай трудно се хваща и трудно се спира, който мисли да "догонва Китай" да прочете инициативите им за 2025 и 2049г.

  Малка подробност за китайците. Първо свършват работата и после говорят, ако решат. Успех на всички в съревнованието.

 22. 22 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2634 Неутрално

  До коментар [#6] от "citoplast":

  Аз съм Българин, и моите деди са избрали това навремето когато са зарязали имоти и къщи в територия на съседна Гърция. Такива като теб не са ...., защото просто затриват правеното от десетки поколения.

 23. 23 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4427 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Англоезичното им единство е големо предимство.

  В Европа повечето време се занимаваме с превод на мисли
  от един език на друг.

  Приблизително... 30х30 = 900 транслейшъна
  за всека мисъл от практически безброй.

  Мисленето ни задръства битието, спира ръста ;)

  До коментар [#12] от "Иво":
  Англосаксонците трябва да наложат подобна политика и на Европа.
  —цитат от коментар 1 на transvaal

  Ще ти се на тебе и на любимите ти янки това да се случи.
  Но ще си останеш само с мечтите и надеждите.

  Слава Богу ЕС не е толкова зависим и подчинен на САЩ в политическо отношение, както е Австралия, Нова Зеландия, Япония и Великобритания, които очивидно играят по свирката на САЩ от много години насам.

 24. 24 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 741 Неутрално

  До коментар [#1] от "transvaal":

  "Англосаксонците трябва да наложат подобна политика и на Европа. "

  Защо?
  Ако знаете малко история сигурно ще си спомните, че САЩ са били крайно резервирани към учатието си в Първата Световна Война, която те разглеждали като вътрешен европейски проблем. Същото се отнася и до Втората световна война дотолкова, че има теория на коспирацията, според която Рузвелт сам е организирал нападението на Пърл Харбър, за да убеди американското общество в необходимостта САЩ да влезнат във войната. Американското господство, базирано на икономическа мощ, силна армия и агресивна външна политика започва да се утвърждава между двете войни и особено след Втората, когато едно споразумение прави долара резервна валута и той завладява света.
  Началото на световното господство на САЩ започва преди около 80 години. Защо го приемате за даденост го смятате за най-добро от всичко, което може да ни се случи?

 25. 25 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#14] от "uq":

  И защо не ги обучават същите руснаци, но в руски университети?...

 26. 26 Профил на otrqdnik
  otrqdnik
  Рейтинг: 2237 Неутрално

  Браво, най-накрая си признаха, не било заради санкциите срещу Иран ами заради 5Г. И саудитския крал така разправяше, че Хашоги бил напуснал посолството, после беше паднал по стълбите и най-накрая излезе достоверна версия от турските служби. Имат добри учители - САЩ.
  В пъзела активно участват японците, няма как западен шпионин в Китай да мине за азиатец. Очерта се добра коалиция - англосаксонските нации срещу останалия свят, Брекзит подпомогна процеса. На тях все Русия им е виновна за нещо или Европа, Китай, Сирия, Иран. Това разбира се е вредно за планетата защото фундаментални въпроси, като климата и водата остават на заден план докато се борят за кокала на световното господство.

 27. 27 Профил на tos_buratino
  tos_buratino
  Рейтинг: 271 Неутрално

  Икономическия влак на Китай трудно се хваща и трудно се спира, който мисли да "догонва Китай" да прочете инициативите им за 2025 и 2049г. Малка подробност за китайците. Първо свършват работата и после говорят, ако решат. Успех на всички в съревнованието.
  —цитат от коментар 21 на 2leva


  Ами Индия, Филипините? Ръст на БВП за година от 7-9%. Увеличаващо се население и ниска средна възраст. Много работна ръка, при това от хора, които не търсят 1600 евро минимална работна заплата. Непрекъснато растяща военна мощ.
  От друга страна западните страни с тяхното застаряващо население и липса на работна ръка, проблеми с миграцията и социални проблеми.
  Кой ще спечели в дългосрочен план?
  Ситуацията ми напомня на футболен мач. От единият отбор са 40-годишните Меси, Роналдо, Модрич и който се сетите от суперфутболистите, а от другият - някакви 20-годишни момчета, таланти от китайското първенство. Кой ще спечели мача, ако се играе 90 минути, ами ако има и продължения?

 28. 28 Профил на npocmaka
  npocmaka
  Рейтинг: 485 Неутрално

  Винаги съм си мислел ,че huawei се чете 'хуявей'...

 29. 29 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 1017 Неутрално

  До коментар [#24] от "grajdanin1":

  Защото нищо по-добро не съществува (за нас!) ние сме част от Западната цивилизация и не желаем друга цивилизация да ни казва как да живеем. За такова нещо се отваря война! И ако Щатите не успеят мирно да озаптят Китай, ще го направят със сила. А сила за това те имат!

 30. 30 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 229 Весело

  Четох някъде че китайците много мразели промяната на имена. Това било и единствената причина Партията им все още да се казва комунистическа.

  Но може би е време... щото бизнеса го изисква.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 31. 31 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 1017 Неутрално

  Очерта се добра коалиция - англосаксонските нации срещу останалия свят, Брекзит подпомогна процеса. На тях все Русия им е виновна за нещо или Европа, Китай, Сирия, Иран.
  —цитат от коментар 26 на otrqdnik


  Благодарен да бъдеш на Англосаксонските нации, за това, че ти се дава ШАНС да ЖИВЕЕШ КАТО ЧОВЕК. Защото ако господстват Китайците, ще си в концлагер за превъзпитание, ако господстват Руснаците, най-много ще си в някоя панелка със статут на крепостен селянин. Аз знам, че Англосаксонците ще владеят света до второ пришествие, знам, че не може някой да претендира за световно лидерство с крадени технологии, голямо население и работа на ишлеме. Знам, че няма как икономика, колкото една Испания или две Холандии, да претендира за Супер-Сила с цялото си 50 годишно технологично изоставане и 500 годишно обществено политическо изоставане (за Китай, пък тяхното общество е във времената на Фараоните като система на съществуване). Няма да позволим нито световна експанзия на Китай, нито световна роля на Русия. И проверете колко души искат да живеят в Китай или Русия и колко е напливът за Щатите!

 32. 32 Профил на Митко
  Митко
  Рейтинг: 863 Неутрално

  До коментар [#5] от "transvaal": Страхотен пост, поздравления!

  По въпросте на Китай, силно препоръчвам този влогър, който е живял дълги години в Китай:

  https://www.youtube.com/watch?v=9J35AxY1pLE&t=420s

  "горко ми! загинах! защото съм човек с нечисти уста, и живея сред народ с нечисти уста" Исая 6:5
 33. 33 Профил на tos_buratino
  tos_buratino
  Рейтинг: 271 Неутрално

  Гледам ги наредени на опашки за руски визи. Цели тълпи, за да отидат в руския мир да "благоденстват" сред казаци и кадировци и притиснати от китайците на изток!
  —цитат от коментар 20 на citoplast


  Я прочети статията първо...Успя ли? Кой е притиснатият от Китай и понеже не може да спечели по правилата на свободния пазар, прилага мръсни политически игрички? Дали и това ще му помогне?

 34. 34 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 741 Неутрално

  До коментар [#29] от "transvaal":

  "Защото нищо по-добро не съществува (за нас!) ние сме част от Западната цивилизация и не желаем друга цивилизация да ни казва как да живеем. "

  Колкото да ви е неприятно има и други цивилизации (тази на Китай е на около 7000 години), които , може би, също не желаят някой да им казва как да живеят. И единствения начин е да се научим да живеем заедно (което и хората са правили) без някоя цивилизация да има претенции за изключителност.
  А, и откога САЩ станаха стожер на цивилизацията? Ако цивилизацията за вас е Дисни Ленд и Кока кола е отделен въпрос.

 35. 35 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4171 Неутрално

  "Компанията би могла тежко да пострада, ако напълно ѝ бъде забранена покупката на американски технологии и компоненти - при въвеждането на подобна забрана съществуването на Зет Ти И бе поставено на карта по-рано тази година преди американските власти да се откажат от решението си. Ако сегашната частична забрана при обществени поръчки в САЩ се разрасне до пълномащабна забрана на комерсиални бизнес отношения, липса на достъп до "Андроид" и патентите на американския лидер в производството на чипове "Куалком" за 4G и 5G биха ѝ попречили както да създава смартфони, така и оборудване, казват анализаторите Едисън Лий и Тимъти Чау от "Джефрис секюритис". От 92-ма основни доставчици на софтуер и хардуер 33-ма са американски."


  Технологично нещата са сложни - обвързаностите трудно могат да бъдат разкъсани с политически мерки, но това не означава, че сериозният анализ на ситуацията с китайската експанзия е излишен или ненужен. Той обаче трябва да започне от там кой именно инвестираше вече близо 2 десетилетия в Китай долари и технологии, кой популяризираше китайските бойни изкуства, кунгфуто, кой печелеше от всичко това ! Без тези отговори, разговорът ще бъде едностранчив и половинчат и най - важното - няма да даде отговорите какво следва от тук нататък......

 36. 36 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 948 Весело

  До коментар [#5] от "transvaal":

  Браво другарю! Веч-на друж-ба! Веч-на друж-ба!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 37. 37 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1685 Неутрално

  Всички умни хора отдавна разбраха, че са необходими политики за удържане на китайската експанзия!

 38. 38 Профил на Митко
  Митко
  Рейтинг: 863 Неутрално

  Ако цивилизацията за вас е Дисни Ленд и Кока кола е отделен въпрос.
  —цитат от коментар 34 на grajdanin1


  Това, че досегът ти с американската култура се е ограничил до Дисни Ленд и Кока Кола говори красноречиво единсвено за твоите сфери на интереси, но не и за реалните достижения на американската цивилизация

  Един единствен аргумент е достатъчен за да се разбие пропагандното ти клише: https://www.topuniversities.com/university-rankings-articles/world-university-rankings/top-universities-world-2018

  Остани си със сладко-киселия сос и непретенциозната хигиена по ресторантите - в прекия и в преносния смисъл.

  "горко ми! загинах! защото съм човек с нечисти уста, и живея сред народ с нечисти уста" Исая 6:5
 39. 39 Профил на voxy
  voxy
  Рейтинг: 1155 Неутрално

  До коментар [#4] от "atmanpg":

  защото те са люлката на цивилизацията, не Китай и Русия, най-напредничавата и демократична държава трябва да движи света, не разни корумпирани диктаторски режими.

  -voxy
 40. 40 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4433 Любопитно

  До коментар [#16] от "Kiril":

  Кире, от китайските марки смартфони ти си се спрял на най-слабата марка ZTE. Другият път пробвай с Huawei, Xiaomi, Oppo, те са доста по-надежни и качествени, вярвам, че ще останеш по доволен. ;-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 41. 41 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4433 Любопитно

  До коментар [#16] от "Kiril":

  Кире, от китайските марки смартфони ти си се спрял на най-слабата марка ZTE. Другият път пробвай с Huawei, Xiaomi, Oppo, те са доста по-надежни и качествени, вярвам, че ще останеш по доволен. ;-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 42. 42 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4433 Любопитно

  До коментар [#16] от "Kiril":

  Кире, от китайските марки смартфони ти си се спрял на най-слабата марка ZTE. Другият път пробвай с Huawei, Xiaomi, Oppo, те са доста по-надежни и качествени, вярвам, че ще останеш по доволен. ;-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 43. 43 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4427 Неутрално

  ВИИ Маркс имени Ленина

  Другарю "grajdanin1",
  с огорчение признаваме че сте написали глупости.

  Civil означава цивилен, учтив...
  "Цивилизация" идва от Civil, in Latin... Римски/Ромейски... in English.
  "Цивилизованост"...

  Антипод на милитаристични милиционерски военни общества, държави, строеве и маршове.

  Марксизмът e един такъв антипод на цивилизация и цивилизованост - като идеология и като практика.

  Как изхалюцинирахте 7000 г. китайска "цивилизация"
  при положение, че от края на ВСВ в Китай командва марксизъм?

  До коментар [#34] от "grajdanin1":
  До коментар [#29] от "transvaal":

  "Защото нищо по-добро не съществува (за нас!) ние сме част от Западната цивилизация и не желаем друга цивилизация да ни казва как да живеем. "

  Колкото да ви е неприятно има и други цивилизации (тази на Китай е на около 7000 години), които , може би, също не желаят някой да им казва как да живеят. И единствения начин е да се научим да живеем заедно (което и хората са правили) без някоя цивилизация да има претенции за изключителност.
  А, и откога САЩ станаха стожер на цивилизацията? Ако цивилизацията за вас е Дисни Ленд и Кока кола е отделен въпрос.

 44. 44 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1663 Неутрално

  [quote#31:"transvaal"][/quote]

  Успокойте малко топката, съфорумецо!

  И други живеем в САЩ, но гледаме на нещата малко по-приземено.

  Различните нации имат различна история и се намират в различен момент на развитието си, което пък е обусловено от сума ти други условия като географски особености и т.н.

  САЩ са една много млада нация с много добро начало, но и САЩ се населяват от хора, а хората носят със себе си и навиците си да паразитират, да отлагат, да мрънкат, да послъгват - първо по-малко, а после повече - и т.н.

  Ако не виждате , че от година на година средния американец става по-тлъст, по-глупав и по-изолиран значи имате розови очила.

  Ако си мислите, че 50 години експлоатация на Китай - защото нека не се лъжеме, точно това е което е ставало, паралелно с развитието на Китайската икономика, разбира се - та ако си мислите, че 50-те години експлоатация на Китай няма да се обърнат срещу Америка накрая е значи свалете ги тези розови очила.

  Американците - повечето - няма да ги свалят. Те ще вярват, че те са прави и Китай им краде патентите и иска да ги изхвърли.

  Ама няма да им хрумне, че всичко електронно в света им е правено от деца или това, което в Америка минава за социално слаб на лошо осветление и при мизерни условия.

  Това не е патент на американците, разбира се.

  Такива сме всички хора.

  Когато ни е добро не си задаваме въпроса защо, приемаме го за нормално.

  Когато не е добре търсиме причината и естествено, последното място на което търсиме сме самите ние.

  Като млада нация Америка тепърва има да се сблъсква с този феномен.

  Който, в световната история, обикновено струва скъпо.

  Впрочем намирате ли за нормално базовото здравно осигуряване на обикновено, здраво 4 членно семейство да струва $1500-$2000 на месец?

  Това са близо $50,000 на година или $250,000 за 5 години през които - дай Боже - може семейството изобщо да не му се наложи да ходи на доктор!

  Най-добрата система в света има някои МНОГО сбъркани елементи.

  А за налаганата в момента от Тръмп търпимост към откровени лъжи и простотии в публичното простанство изобщо не ме започвайте.
  Ако Тръмп остане на власт още 4 години нивото на политически цинизъм в САЩ ще задмине това в България.

  А след него ще се срути и всичко друго.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 45. 45 Профил на 4u4o
  4u4o
  Рейтинг: 1110 Неутрално

  Само аз ли си мисля, че Алекс Янгър от снимката много прилича на Боб Оденкирк от страхотния сериал Better Call Saul :).

 46. 46 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4433 Любопитно

  До коментар [#29] от "transvaal":

  Западната цивилизация е окей за мен и според мен е окей и за повечето коментиращи под тази статия, проблемът е, че ти искаш тази наша западна цивилизация да се води еднолично от САЩ и янките да диктуват нашата европейска външна, търговска и военна политика, докато ние живеещите в България, страна членка на ЕС логично искаме ръководна роля на тази цивилизация и политики да има точно нашият демократичен европейски съюз.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 48. 48 Профил на labby
  labby
  Рейтинг: 502 Неутрално

  До коментар [#5] от "transvaal":Браво другарю! Веч-на друж-ба! Веч-на друж-ба!
  —цитат от коментар 36 на tribiri


  Бившият комунист винаги комунист.

 49. 49 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4433 Любопитно

  До коментар [#44] от "Боби Колев":

  Трансваал е южноафриканец и българин (има двойно гражданство). Живее в ЮАР, но определено е супер фен на САЩ (в което няма лошо разбира се). Лошото е, че понякога в любовта си към САЩ и всичко американско стига до някои крайности в коментарите си.... под тази статия той отново демонстрира това.

  Някои хора просто не искат да повярват, че светът вече е многополюсен и нито една държава не може да управлява еднолично. Нито една държава не е самодостатъчна, глобализацията направи така, че всички големи държави да бъдат обвързани помежду си. Китай и САЩ са добър пример за това. В статията впрочем под която коментираме това също се отбелязва.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 50. 50 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  До коментар [#6] от "citoplast":Аз съм "Българин"...
  —цитат от коментар 22 на dejmos


  Съдейки по неадекватните ти и наивни до немай къде постове (да не се изразявам по твърдо) не, не си Българин!

  Имало едно време ссср...
 51. 51 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 988 Неутрално

  Всички хора са по-малко расисти. Ако Китай стане световен хегемон то белите ще живеят малко като индийските шивачки ако ме разбирате........

 52. 52 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2115 Весело

  Ако не можем да спрем Китай по мирен начин, ще го направим със сила. А сила имаме!
  —цитат от коментар 5 на transvaal


  Ехаааа, миролюбието навлиза в нова, може да се каже - крайна фаза...

  Мараба, С-ДС доносници!
 53. 53 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#4] от "atmanpg":Защото САЩ са единствената сила способна да води целия свят. Защото имат най-добрата държавно правна система в ЦЯЛАТА световна история. Защото създават поне 80 % от постиженията на Фундаменталните науки и произтичащите от тях нови материали и технологии. Защото нормалните хора на тая земя предпочитат да живеят като Американците, а не в концлагерите за превъзпитание на Китайците. Защото обществото на Китай е нещо средно между робовладение и феодализъм и защото Китай не е създал нищо в обществознанието и политиката, което да бихме желали да приложим в нашия живот. И най-сетне - защото Китайците, когато имат тая възможност дискриминират всички останали, Китай НЯМА УНИВЕРСАЛЕН ХАРАКТЕР, докато Щатите са Универсална Империя, както е бил навремето си Рим. Ние няма да допуснем Китай да ни казва как да живеем. Ако не можем да спрем Китай по мирен начин, ще го направим със сила. А сила имаме!
  —цитат от коментар 5 на transvaal


  30 души са ти цъкнали минуси. Ти ги удари в сърцето. Те го знаят,че е така е точно затова мразят САЩ, защото завиждат. На завистта се дължи антиамериканизма в най-голяма степен.

 54. 54 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2819 Неутрално

  До коментар [#53] от "gozambo":

  Тц!
  Не им завиждам на американците.
  Отвращава ме водената от тях политика на световно господство и самоувереността им, че имат право да се месят във вътрешните работи на суверенни държави.

 55. 55 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#44] от "Боби Колев":

  Като прочетох,че средният бял американец от година на година ставал по-тлъст,по-глупав и по-изолиран и ми стана ясен. Наблюдавал средния американец! Наблюдавал си д@довия.

 56. 56 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#53] от "gozambo":Тц!Не им завиждам на американците.Отвращава ме водената от тях политика на световно господство и самоувереността им, че имат право да се месят във вътрешните работи на суверенни държави.
  —цитат от коментар 54 на atmanpg


  Не те ли отвращава руската намеса във вътрешните работи на суверенни страни,например в Украйна, завземането на територии на суверенни държави?

 57. 57 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2819 Неутрално

  До коментар [#56] от "gozambo":

  Конкретно за Крим - оправдавам руснаците.
  Не ги оправдавам за намесата им в Афганистан Грузия и т.н.
  А за Крим - за мен е определящо желанието на местното населени, а не желанието на руснаците.

 58. 58 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 1017 Неутрално

  До коментар [#46] от "Иво":

  Тези ми възгледи почиват на това, че Европа не показва способност към лидерство, докато Америка не само го показва, тя го има и то в световен мащаб. Пък и Америка на два пъти, в две световни войни спасява Европа. Добре ще е, да има Договор за Свободна Търговия между Щатите и Европа - тогава Европа ще трябва да се реформира по модела на Щатите и това ще динамизира икономиката и надявам се - ДЕМОГРАФИЯТА, понеже Европейските общества нямат прираст и това до голяма степен се дължи на грешни модели на икономика, градоустройство, липса на истински Свободен Пазар и липса на Либерална Икономика. Щатите са по-добър модел, понеже освен че създават повече богатство, имат повече деца и демографията е очевидно по-добра.

 59. 59 Профил на .
  .
  Рейтинг: 965 Неутрално

  По скоро американците могат да крадат от Хуауей технологии, то Хуауей си има абсолютно всичко собствено. Сега и в суперкомпютрите и искуственият интелект копаят, не само в мрежите. И внедряват в тн. умен град.
  Андроида е сбирщайн от Уеб ОС с линукс кернел, и е изцяло опен сорс, не само не могат а и са за съд ако се опитат да го ползват. Могат в ньякакви бъдещи версии да сменят лиценза на някоя част, ма това е глупаво и безполезно щото след два дни Хуауей ще си пусне собствена версия със собствени репозитори.
  Другото нещо къде е сгафила Канада е че Ванкувър на практика е китайски, на китайските милиардери, и мнонзиството население е китайци - един референдум и чао Канада...

 60. 60 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 1017 Неутрално

  [quote#52:"Манчо"][/quote]

  На времето си Клаузевиц е казал, че войната е продължение на политиката с други средства. Надявам се, политическите средства да се окажат достатъчни за стабилитета на света - след ВСВ стабилитетът се подържа основно и единствено от Щатите, ще се подържа и занапред. Но Китай да има хегемония - това е тотално неприемливо и ако има реална такава опасност, Америка ще ги удари превантивно, с минимум негатив за самата Америка. Как ще ги удари е друг въпрос - най-вече икономически, понеже ПОЛОВИНАТА Китайски експорт се абсорбира от Америка, благодарение на което Китай получава нужната валута за да оперира на Световния Пазар. Технологиите на Китай са или дадени, или продадени или откраднати Западни и най-вече Американски технологии. Главното е, че Китай не е постигнал най-важното за едно общество, а именно модел различен от този, който без промени се ползва в Китай от 2500 години насам - имперски, робовладелски строй с феодални елементи. Надежда има - Хонг Конг е бацилът, посят от Британците, който е може би бъдещия модел за цял Китай. Китай се озападнява с голям темп, над 100 милиона души учат Английски. Но въпреки това, Китай е винаги бил, е и ще си остане затворено общество. Китай няма универсалността на Америка и поради тази проста причина не може да бъде лидер на света.

 61. 61 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 1017 Неутрално

  До коментар [#44] от "Боби Колев":

  Съгласен съм с вашия коментар - просто нямам аргументи. Вярно е, че нещо позатлъстяха Американците, но се надявам да има връщане към някогашната Страна на Неограничените Възможности. Може би обстоятелствата ще ги принудят към действия в тази посока. И наистина, медикал разходите са невероятно големи, понеже всички медикал ейд институции се превърнаха в банкери, а за здравето на хората не ги е грижа. Тоя процес го видях в средата на 90-те. Както и корпоративното лицемерие и невъзможността да правиш кариера, ако не се местиш от компания в компания - тоя шит също тръгва от Америка, подобно на Мак Доналдс. Има неща, които не харесвам в сегашните Американски модели - фаст фууд-а и корпоративното лицемерие ( много прилича на съветска пропаганда). Надявам се също, че озападняването на Китай и вдигането на жизнения стандарт на хората там ще доведе до намаляване на Китайската опасност.

 62. 62 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2819 Неутрално

  До коментар [#58] от "transvaal":

  Страшно добре ви промиват мозъците в САЩ.
  Участието на САЩ във ВСВ спокойно може да се пренебрегне, но това не ви спира да се чувствате спасители на света.
  Смешно и жалко парадиране, ама пустите му промити мозъци...

 63. 63 Профил на Kiril
  Kiril
  Рейтинг: 277 Неутрално

  До коментар [#40] от "Иво":

  Може. Хуауей са доста скъпички и предполагам държат. Трябва да видя и другите, защото търся цена-качество.

  https://imdb.com/title/tt1279083/ + http://socrates.else.is/ + https://chitanka.info/books/category/filosofia + https://tutanota.com
 64. 64 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 1017 Неутрално

  До коментар [#58] от "transvaal":Страшно добре ви промиват мозъците в САЩ.Участието на САЩ във ВСВ спокойно може да се пренебрегне, .
  —цитат от коментар 62 на atmanpg


  Айде бе, могло било да се пренебрегне. И в двете световни войни САЩ е, който спасява Европа. Я направете справка, колко материали, въоръжения, боеприпаси, самолети, цялата храна за Червената Армия идват от САЩ. И ако не бяха тия доставки, болшевиките щяха да оцеляват в Сибирската Тайга.
  СССР разгромява 600 дивизии на Райха. Америка разгромява малко повече от 200, но води война в целия Тихоокеански район, дебаркира в Сев. Африка, Италия, Нормандия и дава общо около 300 хиляди жертви. СССР дава над 27 милиона!. Ха сега, сметнете колко унищожени противници се падат на един Американец и колко се падат на един Руснак! Нямали били приност. Нали без Америка, Европа днес щеше да е или нацистки или болшевишки концлагер!

 65. 65
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 66. 66
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 67. 67 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1628 Неутрално

  До коментар [#15] от "Viper_c":Ами не бъди толкова сигурен. Самото избиране на Тръмп, Борисов, Орбан, референдума за Брексит, избирането на тоя в Италия.. как му беше името и др. говори много страшно за средното интелектуално ниво на обществата в цивилизованите страни, което пък не вещае нищо добро
  —цитат от коментар 17 на uq


  Това за обществото в цивилизованите страни го разбрахме. Според тебе каква е алтернативата? Ти бил ли си някога в Китай или РФ? От техните общества ли да гледаме? Те избират ли някой или им се казва кой е лидера? КАкво са постигнали тези общества? Ти не би могъл да живееш и работиш в някоя от тези държави дори и месец.
  Да не говорим за целия свят. Само погледни Западна Европа и Япония и Юго Източна Азия под лидерството на САЩ какво направиха като обяества за последните 60 години. Погледни какво стана с Източна Европа под лидерството на Руснаците. Или на Тибет след като беше анексиран от Китай.

  А тая глупост дето си я изръсил за Китайците обучавани от Руснаци в Американски университети е ..... много тъжна и показва дълбоко непознаване на Америка. Много добре разбирам в какъв контекст го казваш това но ако беше малко по-умен щеше да си зададеш и последващ въпрос - Защо Руснаците не преподават в Руски университети? Защо Китайците не учат в Китайски университети? Защо Американските университети са най-добрите в Света? Надявам се не толкова семпъл че да си мислиш че са създадени от Китайци и Руснаци? Харвард е на на 380 години и функционира без прекъсване. САЩ имат същата конституция, политическа, икономическа и финансова система вече 250 години. През това време Китай и Русия са пренила през поне 4 обществени строя и са си сменили конституциите или поне това което нарочат конституци поне 10 пъти. Всеки 20 години си измислят нова история.
  Сега и двете "велики" общества са си измислили че са велики и ще владеят света. Смешно! Роби ще поробват света! И ще го оправят както оправиха Източна Европа.

  California Über Alles
 68. 68 Профил на Митко
  Митко
  Рейтинг: 863 Неутрално

  И още за “великата” китайска страна. Буквално гигант на глинени крака.
  https://www.youtube.com/watch?v=XopSDJq6w8E

  Прави ми впечатление, че в България се избягват актуалните за Китай теми. Говори се само за търговските войни и военно-политическото съперничество. И така се създава илюзорно впечатление, че Китай е някаква реална алтернатива на Запада. Превръщаме се в африканска страна от карго-култ тип. Неслучайно Китай има такова присъствие в Африка.

  "горко ми! загинах! защото съм човек с нечисти уста, и живея сред народ с нечисти уста" Исая 6:5
 69. 69 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 1407 Неутрално

  ... Смешно! Роби ще поробват света! И ще го оправят както оправиха Източна Европа.
  —цитат от коментар 67 на Pontif New Dnevnik SUCK

  Зависи от робите. Американските роби вече поробиха останалите.

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 70. 70 Профил на Митко
  Митко
  Рейтинг: 863 Неутрално

  Този арест е голяма наглост. Но те, канадците, напоследък нямат граница, когато правят свирки на САЩ.
  —цитат от коментар 66 на Полковник за европейско развитие на България


  Свирките ги правите вие, че даже ги пропагандирате, като борба срещу капитализЪма:
  https://pbs.twimg.com/media/DUT-LkHV4AYhbXy.jpg

  Комунягите като няма какво да измислят замерят със собствените си ф#шкии другите.

  "горко ми! загинах! защото съм човек с нечисти уста, и живея сред народ с нечисти уста" Исая 6:5
 71. 71 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 603 Неутрално

  ПРОБЛЕМА НА АМЕРИКАНЦИТЕ ЩЕ СА КИТАЙЦИТЕ , ДАДОХА ИМ ТЕХНОЛОГИИТЕ СИ ИЗНЕСОХА ИНДУСТРИИТЕ СИ ПРИ ТЯХ , ТАМ ДА БИЛО МРЪСНО , Е МРЪСНО Е , В МОМЕНТА КИТАЙСКИТЕ ГРАДОВЕ ЦЪВТЯТ В БЛАГОПОЛУЧИЕ ЗА СМЕТКА НА ЗАМИРАЩИТЕ АМЕРИКАНСКИ ТАКИВА , КЛЕКНАХА НА ЕКОЛОЗИТЕ СИ И СЕ ПРЕЦАКАХА ТОТАЛНО , АКО НЕ ПРЕДПРИЕМАТ НЕЗАБАВНО МЕРКИ НЕ ГИ ВИЖДАМ

 72. 72 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#57] от "atmanpg":

  Браво! Може би ще оправдае и Турция, ако взема Кърджали...?

 73. 73 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2819 Неутрално

  До коментар [#72] от "vhv":

  Ами няма да се меся.
  Ако искат да ги управлява ДПС - тяхна си работа.
  Който е кадърен ще живее добре, независимо как се казват местните феодали.
  Или пък просто ще се премести на място, където оценяват труда му по достойнство.

 74. 74 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 892 Неутрално

  Проблемът не е само пазарен и технологичен. Става въпрос за националната сигурност.

  Както САЩ не си купуват противовъздушни системи от Китай (и не им продават такива), така има логика да не си купуват от тях и оборудване за 5Г мрежи.

 75. 75 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2561 Весело

  До коментар [#31] от "transvaal":

  "И проверете колко души искат да живеят в Китай или Русия и колко е напливът за Щатите!"

  На времето, по времето на първата и втората (Византия) Римска империя, никой (римлянин) не е искал да живее на север от Дунав, нито в Монголията. Ама след епидемията (едра шарка през трети век и чумата през 10-11 век) императори на Рим стават варвари (войнишките императори), а "цивилизаторите" плащат дан на монголите.
  Да припомня, че епидемиите не са точно "напаст Божия", а са плод на хигиенни навици, вярвания и произтичащите от тях правила и традиции. Ама Вие си вярвайте. То и Едуард Сноудън също е вярвал, ама после побегнал, когато "същината на вярата" се е разкрила. Това, че има повече "побегнали" от Русия или Китай, не означава, че вашата вяра е правата.

 76. 76 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 892 Неутрално

  Другото нещо къде е сгафила Канада е че Ванкувър на практика е китайски, на китайските милиардери, и мнонзиството население е китайци - един референдум и чао Канада...
  —цитат от коментар 59 на .


  27% са китайци и голяма част от тях са се преселили от Хонг Конг, за да не са в Китай.

 77. 77 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2561 Любопитно

  До коментар [#67] от "Pontif New Dnevnik SUCK":

  "Само погледни Западна Европа и Япония и Юго Източна Азия под лидерството на САЩ какво направиха като общества за последните 60 години. "

  И върху кое точно да си спрем погледа - демографската криза, екологичните катастрофи (замърсяване с пластмаси и други отпадъци при все че изключвам измислиците "озонова дупка" и "глобално затопляне"), локалните войни, разделенията в обществата (цветни революции), разслоенията в обществата (олигарси, мултимилиардери, контрабандисти). Или имате предвид само заместването на британската колониална политика с американски "санкции"? Ако е последното, само британците могат да Ви дадат отговор … с техните "ровър"-и и "ягеар"-и.

  Апропо, Япония през 60-те години също беше обвинявана в "кражба на технологии". А дали изобщо е "кражба", най-точна илюстрация е борбата между "бетамакс" (на японската Сони) с "калпавата" VHS система (на европейските Филипс и Сименс) за видеозапис. Още повече от дистанцията на времето, когато няма ни една "обществена поръчка" за тия, иначе, велики иновации само преди време, по-малко от един "трудов стаж" за пенсиониране.

 78. 78 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 506 Любопитно

  Шок, ужаст! Китай забрани на Епъл да си продава продуктите в Китай. Ами сега?

  мурзилка
 79. 79 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2561 Весело

  До коментар [#74] от "razor":

  "Проблемът не е само пазарен и технологичен. Става въпрос за националната сигурност."

  Всеки пазарен, финансов, технологичен проблем е въпрос на националната сигурност- от избора на ширина на коловоз (Русия) или боен самолет (у нас), през "печатането" на валута, реално (фалшификати, включително на централните банки) и фиктивно (облигации от "светлото бъдеще") до ядрената енергия.
  "Отговорите" до момента са "квоти", "санкции" и друг вид дискриминационни и расистки забранителни регулации, известни като "демократични икономически инструменти".
  Китайският (по преди, японски и после корейски) отговор е "изпреварващи" решения.

 80. 80 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4433 Любопитно

  До коментар [#58] от "transvaal":

  Това е твоето мнение! Според мен обаче е точно обратното! ЕС има много по добри модели от САЩ! Имам в предвид социалната държава например, хората в ЕС живеят по-добре, по-здравословно, по-щастливи, по-дълго време дори ако щеш от твоите любими янки. Европейците като цяло имат по-добро здравеопазване от това САЩ, във образованието също не сме никак зле, в началното и средното образование ЕС са по-добре от САЩ, докато във висшето Америка се представя по-добре. ЕС освен това е по-свободен съюз от САЩ, тук има по-голяма свобода на медиите, по-голяма политическа свобода, и т.н. Във областта на свободите САЩ е пред ЕС само в религиозната свобода. Това го признавам.

  Освен това ЕС има много по-балансирана и мъдра външна политика от САЩ. ЕС трябва да бъде Западния лидер в бъдеще, а НЕ САЩ.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 81. 81 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4433 Любопитно

  До коментар [#58] от "transvaal":

  Забравих да спомена, че и в ЕС живота е по-сигурен от този в САЩ. Насилието в САЩ има ужасяващи размери в сравнение с другите развити западни държави. Нивата на престъпността в САЩ са доста по-високи от повечето страни членки на ЕС.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 82. 82 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4433 Любопитно

  До коментар [#63] от "Kiril":

  Аз лично бих ти препоръчал Xiaomi, те имат чудесно съотношение цена-качество за което ти писа в своя коментар.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 83. 83 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2561 Весело

  До коментар [#78] от "Маршалов":

  "Шок, ужаст! Китай забрани на Епъл да си продава продуктите в Китай. Ами сега?"

  Епъл ще ги продава под генерална лицензия като ХуяВей. А по-правоъгълните "щайги" - като самсунгски дизайн.

 84. 84 Профил на Даниела Младенова
  Даниела Младенова
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Какви неща се случват по света...

 85. 85 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2561 Весело

  До коментар [#81] от "Иво":

  "в ЕС живота е по-сигурен от този в САЩ"

  Това е само твое мнение и на "интегрални ромеи", диференцирани в свободното движение на стоки (бижута) и капитали (портфейли).

  "Сигурен" е много относително понятие. Ей на, в България животът е сигурен, дори стабилен - няма да срещнеш ни "жълта жилетка" (тия, дето обичайно я носят, се крият в храстите), ни НЛО, борсов срив или друг американски страх.

 86. 86 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4433 Любопитно

  До коментар [#85] от "wanderer":

  Не е само мое мнение. Това показва криминалната статистика просто. ;-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 87. 87 Профил на otrqdnik
  otrqdnik
  Рейтинг: 2237 Неутрално

  До коментар [#31] от "transvaal":

  Не мисля така, доброто лидерство на Америка приключи много отдавна, сега тази държава е източник на конфликти, революции и дестабилизация. Арабската пролет и милионите емигранти бяха предизвикани от САЩ, самите страни не могат вече да се нарекат така защото останаха враждуващи племенни вождове. Майдана, Косово, Ирак, Либия, Афганистан Латинска Америка - всички тези страни са силно пострадали от американското лидерство. Вторично пострадали са Европа. Колумбия, Афганистан и Мексико са наркотични кочини заради американското влияние.
  Производството на американско оръжие пряко касае българската икономика. Видя се как дестабилизират и унищожават цели общества. Имам сириец познат, който е бил аптекар при злия Асад, сега няма нищо при добрата Америка. Америка е много лош лидер, никога в световната история не е имало толкова много конфликти по едно и също време, жалко че не познаваш историята.
  Лидер са били, сега са империя, която води протекционистка политика за компаниите си и напада всяка независима от тях страна, меси се във вътрешните работи на всички страни! А която не може да нападне я изкарва най-голямото зло. Това е сега Америка - една зла империя, махни си розовите очила.

 88. 88 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 340 Неутрално

  Сдържането на Китай докато не си реформира икономическите практики, както започна да прави бай Тръмпич, е в крайна сметка полезно за целия свят, вкл. самия Китай.

  Обаче това хващане на бизнес дама и арестуването и в транзит в Канада, защото била "нарушила американски закони" е абсурдно, защото американските закони важат вътре, а не извън американските граници. Монголец който се напие на площад в Италия не нарушава американски закони, въпреки че в Америка е незаконно да пиеш на улицата, защото нито Италия, нито Монголия са Америка.

  Арестът стъпва легално върху идеята че законите на САЩ са валидни за целия външен свят, и дори са "по-валидни" отколкото местното законодателство, вкл. и на България примерно.

  Това не може да е дело на Тръмп. Така мислят, на ниво на такъв пълен солипсизъм, само неоконове на Буш Младши, и Хилъриристи всякакви, дето ако трябва камък няма да оставят от държавата ти, но за твое добро ще я "реформират" с напалмче.

  Така че той докато си бацаше преговори със Си, саботьорите в държавата му също не дремеха.

  От една страна, републиканците "започнаха първи"--когато Обама стана президент, това в такава агония ги вкара, че не само породиха всякакви "чаени партии" и "народни милиции" (реднеци с автомати залягащи из храсталака щото ООН сега ще дойде с летящите чинии), но и на официално ниво републиканската партия започна да работи единствено и само за да а) докаже че Обама е "мюсюлманин комунист роден в Кения" и б) да саботира всяко негово действие.

  Сега Тръмп го получава същото тъпкано, не само от демократите, но и от своята пета колона неоконове. Ама това е жалко поведение. Сега именно е шанса да спасят своята демокрация, а не да я убият заради "изгодното днес".

  Колкото повече гледам как Тръмп е принуден да води две войни едновременно--хем да реформира целия световен ред, който е в Брежневска стагнация от четврът век, хем непрекъснато буквално да се бори за оцеляването си, защото всеки божи ден някой му забива нож в гърба--толкова повече, без да го искам дори, заставам на негова страна.

  Докато американците не си спомнят, че в една функционираща демокрация не може като в Африка да бъде: "щом моите хора не спечелиха, значи правителството е нелигитимно, и сега ако трябва и дома си и света ще подпаля, но ще ги саботирам на всеки километър и така до края на света"--няма как да си върнат уважението на света.

  А след като му свърши мандата/тите, Тръмп веднага ще го "осъдят справедливо за престъпление от 1992г" и ще се опитат да унищожат всичко което е пипал, вкл. семейството му. Той знаеше че така ще стане, и въпреки това избра да не изкара старините си по яхти и плажове, а давайки всичко от себе си като президент на САЩ, независимо че всяка секунда ще се опитват да го унищожат, и в един момент ще успеят.

  И това свинско, и няпълно незаконно отвличане в крачка на китайската бизнесдама, е част от войната срещу Тръмп на неговата пета колона. Ако китайска фирма е опасност за националната сигурност--забрани продуктите и в САЩ. Ако тя работи с Иран--забрани на свои фирми и банки да работят с нея и нейни партньори.

  Но това преструване че твоите закони важат за целия свят, и когато поискаш може просто да отвлечеш индус живеещ в Тайван защото "бил нарушил с действията си в Никарагуа закон който имаме в Тексас"--това е толкова инфантилно, че няма накъде. А почна всичко с "войната срещу терора". Тогава беше момента съюзниците на САЩ да успеят да обяснят на американците че останалия свят не подлежи на американските закони, че американските закони имат валидност само вътре в границите на САЩ, а не и извън тях.

  Не получилось, Чебурашка.

 89. 89 Профил на qwerty 500
  qwerty 500
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Смяяях, ми то Епъл го правят в Китай бре.

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
 90. 90 Профил на qwerty 500
  qwerty 500
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#1] от "transvaal":

  И сигурно ще върне индустрията в САЩ при мързеливите янки който вече са свикнати само на услугите. Забрави таз песен любовна, само ще ядосат Китай. Тръмпи ще го бият по дупето да знайш.

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
 91. 91 Профил на qwerty 500
  qwerty 500
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#88] от "patilanskomeze":

  Ам питай кака ти Килъри по тия въпроси. Тя ги знае по-добре. Иначе може и да си прав. Ам само да ти кажа, че Китай беше за Килъри.

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
 92. 92 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2378 Неутрално

  Тук има изключителни комплексари. Ако кажеш , че САЩ не са най-великата страна, веднага те обявяват за русофил и те питат, защо хората не емигрират в Русия и от Русия ли да гледаме? Що за извратено мислене? Същото, което гласува за Бойко за да не дойдат комунистите. Ами има и ЕС господа и дами. Аз лично бих избрал за живот Холандия или Великобритания. Имаме една Канада например, Австрия, Швейцария, Чили ако щеш. Всичко това са страни, където според мен се живее по-добре от САЩ.

 93. 93 Профил на Kiril
  Kiril
  Рейтинг: 277 Весело

  До коментар [#82] от "Иво":

  Сравних с други бенчмарк телефони и наистина цената никак не е лоша за първа употреба устройство.

  Сравних го и със сегашният ми Галакси Ноут 4. И разликите са в процесора и рамта. Например, Ноут 4 е със старата архитектура х32 Snapdragon 805 (28nm), процесор Quad core 2.7gHz Krait 400 и GPU Adreno 420. Докато Xiaomi Mi8 е с новата архитектура х64 Snapdragon 845 (10nm), процесор Octa-core (4x2.8 GHz Kryo 385 Gold & 4x1.8 GHz Kryo 385 Silver) и GPU Adreno 630.

  Не ме притеснява остарелият кит кат понеже нямам ценна информация и няма от какво да се притеснявам при евентуална атака. Плюс това не ходя по такива места в интернет, че да си навличам неприятности. Също така няма приложение, което да не подкарам. Така че 8гб и рам и по-силен процесор не са ми необходими, защото не редактирам филми, докато говоря по скайп и изпращам имейли едновременно.

  И двата са амолед 16млн обаче Ноут 4 има по-добра резолюция и пиксел гъстота. 1440 x 2560 pixels, 16:9 ratio (~518 ppi density) за Ноут и 1080 x 2248 pixels (~402 ppi density) за Xiaomi.

  Обаче Xiaomi има по-модерна камера, но е по-слаба 16 MP, f/2.2, 31mm (standard), 1/2.6", 1.12µm, OIS, AF за Ноут и 12 MP, f/1.8, 1/2.55", 1.4µm, 4-axis OIS, dual pixel PDAF за Xiaomi.

  Еднакво видео [email protected]

  Ноут има ANT+

  Xiaomi няма жак за слушалки и слот за карта, въпреки че върви с доста доволна вътрешна памет.

  Обаче на Ноут му се сменя батерията, което значи, че бързото зареждаме не ми върши работа. Имам 4 батерии, които се менкат една след друга, което е доста полезно като съм на дълъг път.

  Също така Ноут 4 има стайлус, с който си пиша на ръка разни бележки, които мога да ги синхронизирам или изпращам в дигитален формат.

  Сега върши работа и не съм имал никакви софтуерни проблеми. Но дори и да се развали няма да продължа традицията с Галакси Ноут понеже минавам на режим хартиен дневник. А и развалиха функционалността S note, приложението за писалката в новите версии. Като цяло новите Ноут не ми харесват никак. Пък и цена £750 за първа ръка ноут 8 при £260 Xiaomi първа ръка ми звучи добре. Стига да издържи толкова години колкото Ноут-ът.

  Изчислих колко пари съм платил на месец от както съм го купил (2016) до сега - около 18 лева на месец. И Xiamoi ще излезе толкова за 2.5 години.

  https://imdb.com/title/tt1279083/ + http://socrates.else.is/ + https://chitanka.info/books/category/filosofia + https://tutanota.com
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK