Българките са на последно място в Европа по участие и умения в цифровия сектор

Българките са на последно място в Европа по участие и умения в цифровия сектор

© Георги КожухаровБългария е една от четирите държави, в които жените имат повече базови цифрови умения от мъжете и една от трите, в които дупката между заетите от двата пола в сферата на комуникационните технологии е най-малка. Жените, работещи в нея, са 30.2% - двойно повече от средното за ЕС.


Въпреки това употребата на интернет, уменията на потребителите и уменията на специалистите са на най-ниското ниво в ЕС.


Това показва новият годишен индекс на Европейската комисия "Жените в цифровите технологии".
Финландия, Швеция, Люксембург и Дания са регистрирали най-високи резултати по оценка на "Жените в цифровите технологии", докато България, Румъния, Гърция и Италия - най-ниските. Като цяло държавите-членки, които са най-конкурентноспособни в цифровите технологии, също са лидери в участието на жените в цифровия сектор.


Той обхваща индикатори като редовната употреба на интернет, процентът на хората, които никога не са били в мрежата, онлайн банкирането, професионалното използване на социални мрежи, ученето и гласуването онлайн, потребление на е-правителството.


Макар в почти всички тези сфери жените да се справят по-добре от мъжете, общото ниво на страната е най-зле от всички европейски държави. Например, онлайн банкиране използват 9% от българките и 8% от българите, докато средните проценти за Евроап са 60% и 63 съответно. Базовите умения на българите също са на почти двойно по-ниско ниво от средното за съюза.


Индексът излиза по случай рождения ден на Ада Ловлейс – считана за първия компютърен програмист в света. Индексът е една от мерките, предприети за оценка на приобщаването на жените към работните места, кариери и предприемачество в сферата на цифровите технологии, инициирана от европейския комисар по цифровата икономика и общество Мария Габриел.


Докладът оценява резултатите на страните от ЕС в областта на използването и уменията на потребителите в интернет пространството, както и наличието на специализирани знания, умения и заетост в областта, основани на 13 показателя.


Първото издание на индекса показва, че участието на жените в областта на цифровите технологии изостава в няколко области. Само 1 от 6 специалисти по Информационни и комуникационни технологии (ИКТ), и само 1 от 3 завършили специалности като наука, технология, инженерство и математика е жена. Учудващо е, че жените в ИКТ сектора печелят почти 20% по-малко от мъжете.


Основните резултати на индекса "Жените в цифровите технологии" показват, че:


- е налице разликата между половете във всичките 13 индикатора на равнище Европейски съюз с някои изключения на държавно ниво: във Финландия, Естония и България жените са по-активни потребители на интернет, отколкото мъжете; в Латвия, Словения, България, Литва и Кипър жените имат по-високи цифрови умения, отколкото мъжете.


- Разликата между половете е най-голяма при специалистите в областта на Информационните и комуникационните технологии (ИКТ) – на база умения и заетост от тях 76% са специалистите с образование по ИКТ и 47% са завършили специалности по точни и инженерни науки.


- Разликата в цифровото участие на по-младите жени и мъже, във възрастова група (16-24) е относително по-малка (55% от жените в сравнение с 60% от мъжете). В някои страни тенденцията дори започва да се обръща, като жените надминават мъжете в тази категория.

Ключови думи към статията:

Коментари (61)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ReminD
  ReminD
  Рейтинг: 289 Неутрално

  "Българите са на последно място в Европа по участие и умения в цифровия сектор" - Абсолютно несъгласен, заглавието е подвеждащо

 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5228 Неутрално

  Вчера жена му на Паси каза точно обратното! На коя от двете "умни" каки да вярва раята ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3070 Неутрално

  Добре де нали до оня ден ни даваха за пример как у нашто ИТ имало най-много жени да работят. :)

  Днес изведнъж на последно място.

  Ама то и едни класации, на кой му пука за тях. :)

 4. 4 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 341 Любопитно

  Оставете хората - кажете нещо за администрацията ни - тя на кое място е в Европа по цифровизация, че за всяка дреболия носиш на гишета по една камара хартии.

 5. 5 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5228 Неутрално

  До коментар [#4] от "lustmord":

  Това е държавна тайна , защото истината е много нелицеприятна и навява мисли за мазна пица и дебела корупция.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 6. 6 Профил на Madmax
  Madmax
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Ако пренебрегнем цифровите умения на някои малцинства, сигурно даже тая спорна класация ще изглежда по друг начин. Ама пустата статистика и средни стоиности.

 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 8. 8 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 2129 Неутрално

  "Например, онлайн банкиране използват 9% от българките и 8% от българите, докато средните проценти за Евроап са 60% и 63 съответно."

  Тези процентчета откъде ги измисли каката?
  Аз пък не познавам и една българка, която да не ползва интернет банкиране.
  Въобще целият текст е написан като ...
  "Това показва новият годишен индекс на Европейската комисия "Жените в цифровите технологии"."
  Божееее, с какво се занимават в ЕК.
  Що чиновник без работа се мота, не е истина.

  Panta rhei....
 9. 9 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 1274 Неутрално

  Заглавието е абсурдно и нелепо :)
  Също така е неразбираемо.
  И в добавка - противоречи на написаното в публикацията: дори и да навлезем до най-тънките детайли, то не е вярно, т.к. не "българките" са на последно място в Европа по участие и умения в цифровия сектор, а "българите" (ако вярваме на статията).

  Където и да натиснеш в ГЕРБ, излиза ГНОЙ.
 10. 10 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 898 Неутрално

  напоследък има доста статии или изявления от разни безполезни чиновници които даже и за пълнеж не стават...кой какво е искал да каже или покаже не знам...добре че поне не е на хартия ...да се хаби излишно

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 11. 11 Профил на Булаир
  Булаир
  Рейтинг: 716 Неутрално

  "... редовната употреба на интернет ... онлайн банкирането ... гласуването онлайн ..."

  ... Ако това са "важни умения" значи аз съм цифрово полуграмотен (да не кажа изцяло) ... въпреки, че по цял ден използвам КАД програми за сда си върша работата (и да печеля добри пари).

 12. 12 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5228 Неутрално

  Например, онлайн банкиране използват 9% от българките и 8% от българите, докато средните проценти за Евроап са 60% и 63 съответно. Базовите умения на българите също са на почти двойно по-ниско ниво от средното за съюза.

  ТОВА за мен е показател за доверието на клиентите в българските банки.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 13. 13 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Моята жена е много напред с 'цифровия сектор', борави с доста големи числа напоследък. Предимно операции по изваждане :))

  Голям апартамент купи, голяма сума не плащай!
 14. 14 Профил на DonKey Hot
  DonKey Hot
  Рейтинг: 1550 Неутрално

  До коментар [#11] от "Булаир":
  не се вързвай на малоумните доклади на още по малоумни чиновници. тези индекси нищо не показват, освен как ти бъркат в джоба разни измислени чиновници

  ум море, глава шамандура
 15. 15 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2279 Неутрално

  Този текст кой го е (пре)писал? Поне да го бяхте публикували целия, щото с тия съкращения на абзаци е станало "един гащи плява"

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 16. 16 Профил на Madmax
  Madmax
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Например, онлайн банкиране използват 9% от българките и 8% от българите, докато средните проценти за Евроап са 60% и 63 съответно. Базовите умения на българите също са на почти двойно по-ниско ниво от средното за съюза.ТОВА за мен е показател за доверието на клиентите в българските банки.
  —цитат от коментар 12 на КМЕТ В СЯНКА


  Имам познати завършили Комп. системи в СУ и не ползват онлаин банкиране. Ама са държали изпит по мрежова сигурност. И си работят по специалността.
  Леле колко са неграмотни според каката-комисарка. Що така?

 17. 17 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 742 Неутрално

  "Българките са на последно място в Европа по участие и умения в цифровия сектор"

  За какво са й на българката цифрови умения?
  Щом знае да прави салата и туршия, берекет версин.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 18. 18 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5228 Неутрално

  До коментар [#16] от "Madmax":

  Именно.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 19. 19 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1393 Неутрално

  *Той обхваща индикатори като редовната употреба на интернет, процентът на хората, които никога не са били в мрежата, онлайн банкирането, професионалното използване на социални мрежи, ученето и гласуването онлайн, потребление на е-правителството.* - поне половината от тези функции като ученето, гласуването и е-правителството са несъществуващи за нас. Което е тъжен факт.

 20. 20 Профил на Ebeneezer Goode
  Ebeneezer Goode
  Рейтинг: 619 Неутрално

  Добре бе, това нещо състезание ли е, какво?
  И вярно ли е, че в държавата в която жените са на първо място, .... мъжете са на последно?


  Schrödinger's cat walks into a bar. And doesn't
 21. 21 Профил на Madmax
  Madmax
  Рейтинг: 8 Неутрално

  [quote#16:"Madmax"][/quote]

  На мен пък една банка ми предложи спестовна сметка без е-банкиране и без банкова карта, за да са ми сигурни парите. Що така?

 22. 22 Профил на eus47368223
  eus47368223
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Добре де, нали преди няколко седмици имаше заглавие как България била на челно място в Европа по участие на жени в ИТ сектора? Двете неща не би ли трябвало да са свързани?

 23. 23 Профил на gogo63
  gogo63
  Рейтинг: 951 Неутрално

  Най-важното явно е да дискриминираме по полов признак - българКите тъй, бъгарите - иначе. Глупости на търкалета.

 24. 24 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 289 Весело

  Затова пък, поне тез' от не-най-последните 2.поколения, си гледат добре семейството и дома. И, общо взето, не гледат на развода като лесно средство за обогатяване.
  Които качества аз считам за по-ценни от уменията с компа.

 25. 25 Профил на georgi_ww
  georgi_ww
  Рейтинг: 681 Неутрално

  толкова е безполезна тая - сещам се за една друга дето се занимаваше с прахосмукачки, Кунева май се казваше...

 26. 26 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 1271 Любопитно

  С демографската криза ли ще се борите или с търсенето на работа на жени в ИТ сектора??? За да си добър в ИТ се иска адски много четене ( на 6 месеца нова технология) и ако спреш да четеш за 2 години си вече деквалифициран. Много малко са хората, който си причиняват това, освен това мъж няма как да роди и кърми дете. И от опит мога да кажа , че ако няма баба да помага този с по ниските доходи си жертва кариерата за да се насмогне с гледането на децата ....
  Имам чуство че евро идиотите в Брюксел живеят в паралелна вселена

 27. 27 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1452 Неутрално

  Тази е от най-неприятните ЕС бюрократи и след като бием шута на ГЕРБ ще замине в небитието, там където ѝ е мястото.

 28. 28 Профил на limbize
  limbize
  Рейтинг: 491 Неутрално

  Добре де, нали преди няколко седмици имаше заглавие как България била на челно място в Европа по участие на жени в ИТ сектора? Двете неща не би ли трябвало да са свързани?
  —цитат от коментар 22 на eus47368223


  тц, ич не са. половината въпросник липсва като възможност и мамковината

 29. 29 Профил на Tomo
  Tomo
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Как на последно бе?! Интернет е заринат с обяви от българки за оказване на определени услуги.

 30. 30 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Така ли каза филоложката? Да взема и аз да се изкажа по въпроса за пета позиция в класическия балет. И как стана така, че жените в БГ имат най-голям дял в техническите специалности от целия ес, а изведнъж ги класираха на дъното? На очите си ли да вярвам, или на думите на мара неделчева, по мъж габриел? А това, дето е долу в линка и пише, че БГ е на първо място по брой жени в ИТ сектора, какво е? Лъжа ли е? А доклада, дето го цитира комисарката-филоложка, кой го е писал? Политолози и философи ли? Как може така да си приказват на ангро?

  https://fakti.bg/biznes/330821-balgaria-e-parva-v-es-po-dal-na-jenite-v-it-sektora

  Мърфи е оптимист!
 31. 31 Профил на Kiril
  Kiril
  Рейтинг: 282 Неутрално

  "Например, онлайн банкиране използват 9% от българките и 8% от българите, докато средните проценти за Евроап са 60% и 63 съответно"

  Ами как ще ползват като българските (да заема термина на Кметът) банкстери правят пари от всяка една дребна такса. Например, такса влизане в обект. Такса ползване на банкомат. Такса натискане копечта банкомат. Такса теглене. Такса преработка. Такса данък. Данък такса. И тн.

  https://imdb.com/title/tt1279083/ + http://socrates.else.is/ + https://chitanka.info/books/category/filosofia + https://tutanota.com
 32. 32 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 515 Неутрално

  КИФЛАТА-МИЛИОНЕРКА ОТ ЗАПЛАТИ,ИМА АЛА БАЛА ОБРАЗОВАНИЕ,В РАЗНИ ФИЛОЛОГИИ,ПОЛИТОЛОГИИ И ПРОЧИЕ БОЗИ,АМА ВЪРТИИ ДИГИТАЛНИТЕ ТЕХНОЛАГИИ НА ЕС И СЕ ЗАЯЖДА С РАЗНИ КОМПАНИИ ОТ РАНТА НА АПЪЛ И ГУГЪЛ.
  А В ЖИВОТА СИ НЕ Е НАПИСАЛА И ДВА РЕДА ПРОГРАМЕН КОД.
  ЖИВА ДА НЕ БЕХ.СВЕТО Е ПЪЛЕН СЪС ЩАСТЛИВИ КАЛИНКИ.

 33. 33 Профил на limbize
  limbize
  Рейтинг: 491 Неутрално

  С демографската криза ли ще се борите или с търсенето на работа на жени в ИТ сектора??? За да си добър в ИТ се иска адски много четене ( на 6 месеца нова технология) и ако спреш да четеш за 2 години си вече деквалифициран. Много малко са хората, който си причиняват това, освен това мъж няма как да роди и кърми дете. И от опит мога да кажа , че ако няма баба да помага този с по ниските доходи си жертва кариерата за да се насмогне с гледането на децата ....Имам чуство че евро идиотите в Брюксел живеят в паралелна вселена
  —цитат от коментар 26 на Quo Vadis?


  Кумата е програмист в САП лабс, има 3 деца(3-11 години), не и е попречило, нито пък е имала време в къщи да чете.

 34. 34 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Когато се е налагало, българката е могла да бъде и войвода на чета (търси: жени войводи, или воЕводи), да ушие знаме със "Свобода или смърт", да бъде както ятачка, така и търговка или чифликчийка. Или лечителка. Или монахиня. Или ясновидка.
  Освен че е запазила българщината и традициите край домашното огнище в трудни времена.
  Ще се справи и с компа, щом трябва.

 35. 35 Профил на b0b069
  b0b069
  Рейтинг: 683 Неутрално

  Това не е нишо интересно... Не трябва да си го мерим с всеки.. Трябва да сме силни в нещо, примврно земеделие и туризъм за ковто държавата ни е адски супер надарена

 36. 36 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1404 Любопитно

  Това дали влиза в интернет и ползва електронно банкиране не е критерии за "умения в цифровия сектор" - българките са на ТОП-МЯСТО по умения и ние сме сред държавите в Европа с най-много жени, заети в ИТ-сектора. Също с най-нормална пропорция между мъже и жени в същия сектор.
  ГОЛЕМА РАБОТА, че не ползват масово онлайн банкиране.

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 37. 37 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 580 Неутрално

  БАНКИРАНЕТО БИЛО КРИТЕРИЙ ИЛИ ЕЛЕКТРОННОТО ПРАВИТЕЛСТВО , ДРЪНКАНИЦИ , ГА ТИЕ СИ КУПАТ ЕДНА ДЪННА КАТО МЕНЕ И СЕ СПРЕТНАТ КОМП С УИН С 5,4 ОТЦЕНКА И ТО ЩОТО НЕ ИГРАЯ ИГРИ И НЕ СЪМ СИ ТУРИЛ КАРТА ТОГАВА ОТЦЕНКАТА ШЕ Е НАД 6,5 , РАБОТЕЩ БЕЗУПРЕЧНО НАД ТРИ ГОДИНИ , ЛАПТОПИ ТРИ СЪБИРАНИ ОТ ЧАСТИ С ОТЦЕНКА НАД 4,2 , ДЕТО ВНУЧЕТО ГИ ЯЗДИ НАД ТРИ ГОДИНИ И НЕ МЪРДАТ , УИН 7,8,10 ПЕРФЕКТНИ , ЧОВЕК ДЕТО ГОНИ ШЕЙСЕТАКА, РАЗБИРАЧИ

 38. 38 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 948 Неутрално

  По-скоро проблемът е обратният: на Запад си мислят, че след като се оправят с онлайн банкирането, значи са технически просветени.

  Та поради тази причина, имат изконното право да получават в пъти повече от останалия свят.

  Ама изглежда реалностите вече са други- дотам, че и бембяни жилетки да си облекат, пак нищо няма да променят...

 39. 39 Профил на Булаир
  Булаир
  Рейтинг: 716 Любопитно

  Абе, защо махнахте снимката на Марето Неделчева ??? Нещо коментарите ли не ѝ харесАха ???

 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 42. 42 Профил на imaligoogle_hr
  imaligoogle_hr
  Рейтинг: 1959 Любопитно

  Риторично:
  а ако бяха подписали Истанбулската фетва, каъв щеше да е резултата?

 43. 43 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1932 Неутрално

  Много от критериите са забранени за българите. Все едно да се състезаваш в спортната стрелба с някой който разполага с пет патрона а ти само един.

 44. 44 Профил на bobbysup
  bobbysup
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Статията е крайно невярна и манипулативна. Повечето български се справят много по-добре от западните им "колежки". Това - първо. И второ, време е да спрат да ни поднасят малоумни проучвания на Европейската комисия, която вместо да вземе и да свърши ня каква работа служи за пропагандно кречетало на брюкселските дебелогъзковци, целящо да оправдава купища синекурни длъжности в една от най-големите бюрокрации на света.

 45. 45 Профил на zlo38528262
  zlo38528262
  Рейтинг: 655 Неутрално

  Че България в коя област не е на последно място, че в тази да е различно.

 46. 46 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 1271 Неутрално

  До коментар [#33] от "limbize":

  И гледа без никаква помощ децата ? браво, искрено и се възхищавам. Дано има повече българки като нея.

 47. 47 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 1271 Неутрално

  До коментар [#45] от "zlo38528262":

  Ами точно в тази сме на едно от първите, ако ли не и на първо.
  и малко е некоректно да се отричат способностите на българките.
  На дев. форуми в България жените са около 1/3, на запад рядко са повече от 5% и от тези 5% процента , 90% са азиатки или източно европейки

 48. 48 Профил на evpetra
  evpetra
  Рейтинг: 1278 Неутрално

  "...във Финландия, Естония и България жените са по-активни потребители на интернет, отколкото мъжете; в Латвия, Словения, България, Литва и Кипър жените имат по-високи цифрови умения, отколкото мъжете."

  "...жените в ИКТ сектора печелят почти 20% по-малко от мъжете."

  Истанбулската конвенция?!

 49. 49 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1761 Неутрално

  Това е защото Мария ГАРГАбриел не е цифровизила дигитализацията и не си е стокирала дрехите в държавно жилище.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 50. 50 Профил на ХЪ ХЪ ХЪ
  ХЪ ХЪ ХЪ
  Рейтинг: 630 Весело

  До коментар [#16] от "Madmax":

  Имам познати завършили Комп. системи в СУ и не ползват онлаин банкиране. Ама са държали изпит по мрежова сигурност. И си работят по специалността. Леле колко са неграмотни според каката-комисарка. Що така?
  —цитат от коментар 16 на Madmax


  В тоя контекст неизползването на електронното банкиране може всъщност да се счете за висша форма на "дигитално умение". Разбират много добре за какво иде реч и въпреки това - не ползват.

  Апропо - въобще какво значи дигитално умение и защо ползването на една или друга услуга се брои за умение?! Човек може да (се опитва) да прави едно нещо и същевременно да няма уменията, които трябват. Т.е. ако не мога една нота да изпея както трябва, но въпреки това, като се напия и подкарам "Градил Илия килия", значи ли, че имам добри певчески умения?

 51. 51 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2673 Неутрално

  Само човек, който не е виждал на живо скандинавка в ИТ офис може да изпраска това заглавие. Смях.

  Мараба, С-ДС доносници!
 52. 52 Профил на gerganabg
  gerganabg
  Рейтинг: 281 Неутрално

  Мда, никога ама никога няма да ползвам онлайн активно банкиране :) и след малко след като приключи приятно напрегнатия работен ден в ИТ сектора мисля да си ходя дома , където ще си се занимавам с хоби дейностите ми - готвене, гледане на дете, простиране, подреждане и тн. Хапсолютно същото като майка ми (също инженер) и бабите (едната бивша фармацевтка, другата бивш агроном). Та какво са казали ония бели птици за българските жени :)

 53. 53 Профил на zlo38528262
  zlo38528262
  Рейтинг: 655 Неутрално

  Ама това са резултати от официални данни. Сигурно са по-коректни от личните ти впечатления. След като това показват данните, значи е така. Освен това, не смятам, че българките са най-красивите, най-умните и най-кадърните в ЕС. Не смятам така и за българите. Колко сме умни и колко сме способни се вижда от хала, пък да се правим на обидени при цялата картина, потвърждава тезата, че сме най-простите, не само в ЕС.

 54. 54 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 821 Неутрално

  габриелката да ходи да копа на софиското равно пуле. да не завишда на другите бг жени, които за разлика от нея си имат сичко, а тя само харчи парите на данъкоплатеца без да принася никаква реална полза а точно наобратното.

 55. 55 Профил на gerganabg
  gerganabg
  Рейтинг: 281 Неутрално

  До коментар [#53] от "zlo38528262
  Официално изкривени данни, заради които някой ще реши изобщо да не инвестира в страна като България (там даже и жените не ползвали онлайн банкиране :) Еми нема как след 12 часа пред пцто да цъкаш цифрови услуги, други са ни хобитата :) Срамота че някой публикува подобна информация изобщо

 56. 56 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Каква клевета? Всяка кифла, дето лющи " фьейса в рьейса", се смята за веща в Ай Ти-то. Знае и да поръчва парцалки във фейк сайтове... Какво повече искате? А скандинавските мами???

  roo
 57. 57 Профил на zlo38528262
  zlo38528262
  Рейтинг: 655 Неутрално

  Никой нищо не е изкривил. Част от данните са обикновените потребители и уменията им в мрежата. Като имаме предвид малкият процент потребители, които свободно си служат с английски, само това те праща под Румъния. Като имаме предвид и данните за функционална неграмотност, слабото използване на цифровите технологии в българското образование, какво има да се чудим и къде смятаме че се нареждаме по умения в Европа. Няма нужда да гледам никакви данни, убеден съм, че сме най-тъпите в Европа във всяко отношение, не само в цифровите технологии. За едно обаче не са прави - почти съм сигурен, че ако и да са неграотни, по-сръчни в писането на СМС-и от българските девойки няма. Много са напред.

 58. 58 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 1271 Весело

  До коментар [#51] от "Манчо":

  Руса и красива ... какво още искаш от нея ?

 59. 59 Профил на KLINGON
  KLINGON
  Рейтинг: 395 Весело

  тъкмо бях се притеснил, че днес няма да има заглавие от серията "Българите - отново най-тъпи в ЕС", нооо Дневник отново не разочарова:)

  "...Срамно е ние да сравняваме силата си с такива гламавци, каквито са турците…"... из дописка на Васил Левски до в. Свобода, публикувана на 13.02.1871 г.
 60. 60 Профил на limbize
  limbize
  Рейтинг: 491 Любопитно

  До коментар [#33] от "limbize":И гледа без никаква помощ децата ? браво, искрено и се възхищавам. Дано има повече българки като нея.
  —цитат от коментар 46 на Quo Vadis?


  какво означава сама? двама родители са

 61. 61 Профил на pepamug
  pepamug
  Рейтинг: 301 Неутрално

  т.е. вижте какви мъже само си имаме в България.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK