Защо снимки на Тръмп се появяват при търсене на "идиот" в "Гугъл"

Главният изпълнителен директор на "Гугъл" Сундар Пичай.

© Jim Young, Reuters

Главният изпълнителен директор на "Гугъл" Сундар Пичай.Ако президентът на САЩ Доналд Тръмп се появява при търсене на думата "идиот" в изображенията в "Гугъл", причината е в поведението на потребителите, а не в компанията.


Това е изводът от изслушването на директора на "Гугъл" Сундар Пичай в Камарата на представителите, което се състоя вчера.


Въпросът защо снимки на Тръмп се появяват при подобно търсене бе зададен от Зоу Лофгрен от демократите.
"Мисля, че е важно да говорим за това как работи търсенето. Ако точно сега напишете думата "идиот" в полето за търсене на изображения, се появява снимка на Доналд Тръмп", каза тя. "Как става това, как работи търсенето, за да се случи?"


Пичай обясни в отговор, че "Гугъл" индексира милиарди страници, взима ключови думи и ги свързва със съответните изображения на базата на общо 200 критерия - колко нова е, как я използват потребителите и други.


Доналд Тръмп в Овалния кабинет.

© Jonathan Ernst, Reuters

Доналд Тръмп в Овалния кабинет.


"Така че не е някакъв малък човек зад кулисите, който решава какво ще покажете на потребителите, а е компилация на това, което създават потребителите?", попита Лофгрен. Пичай потвърди и опроверга твърденията, че компанията е политически предубедена.


"Миналата година имахме 3 трлн. търсения... Не се месим в никое конкретно търсене", каза той.


Преди няколко месеца Тръмп обвини "Гугъл", че манипулира новините за него, целенасочено дава предимство на демократите и скрива положителна информация, свързана с управлението му.


Към 10:30 ч. българско време изписването на "идиот" на български показва изображение на Тръмп като първи резултат (и на няколко позиции в следващите) и на английски език единствено първото не е на американския държавен глава, но следващите пет са. Две от тях са с колажи със снимки на Тръмп и търсене на думата "идиот".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK