Как Украйна ще създаде независима църква

Киевско-Печерската лавра.

© Associated Press

Киевско-Печерската лавра.Представители на православната вяра в Украйна се събират на 15 декември (събота) на "обединителен събор", на който трябва да бъде учредена независима от руската религиозна опека Църква. В него няма да вземе участие Църквата, останала вярна на Москва.


Този църковен събор трябва да изпълни историческото решение на ползващата се с голям авторитет в православния свят Константинополска патриаршия, която разреши през октомври на Украйна да има своя собствена Църква след 322 години под духовната опека на могъщия си съсед.


Това решение, разбира се, предизвика гнева на Руската православна църква, която го нарече "схизма" и скъса връзките си с Константинопол. Украинската църква, която зависи от Москва, все още има значително влияние и разполага с най-големия брой енории в страната.
На проявата няма да присъства лоялната на Москва Църква, която заклейми планирания в събота "незаконен" събор, в който обаче някои сановници може въпреки всичко да участват. В събора ще вземат участие останалите две формации: Киевската патриаршия, самопровъзгласила се през 1992 г., и малката Украинска автокефална църква. "В процес сме на


изграждане на още един стълб


на украинската независимост", който "ни отделя от нашето минало на колонизирана страна и утвърждава националната ни самоличност", заяви със задоволство миналата седмица президентът Петро Порошенко.


Украинските власти смятат този църковен събор, организиран навръх петата годишнина от избухването на безпрецедентната криза между Киев и Москва, за въпрос от областта на "националната сигурност". Порошенко е наричал в миналото лоялната на Русия Църква "заплаха".


През март 2014 г. Русия анексира украинския Кримски полуостров, след като в Киев дойдоха на власт прозападни управници. Последва конфликт в източната проруска сепаратистка част на страната, който отне живота на над 10 000 души. В края на ноември ситуацията се влоши още повече, когато Русия използва военна сила срещу три украински военни кораба край Крим, обвинявайки ги, че са навлезли незаконно в териториалните ѝ води.


Ако съботният събор доведе в крайна сметка до създаването на украинска независима Църква, тя може да стане една от най-големите в православния свят по брой на вярващите.


Киевската патриаршия казва, че към нея принадлежи най-големият дял от вярващите в Украйна (36 процента според социологическо проучване). Остава несигурна съдбата на верните на Москва енории, над 12 000 на брой, които може да откажат да се присъединят към новата Църква.


Руската православна църква заяви, че се опасява от евентуални действия, силови или съдебни, които да ѝ отнемат контрола върху принадлежащите към нея църкви и манастири в Украйна. Тя обвинява Киев, че оказва натиск върху нейния клир, за да принуди духовниците да се присъединят към новата формация. Полицията извърши обиски в няколко църкви, принадлежащи към Московската патриаршия. Украинските власти успокояват, че


всяка енория ще може свободно да избере


дали да се присъедини към новата независима Църква или не. Те казват, че на всяка цена искат да избегнат "религиозна война" в страната. Добре осведомен по темата украински източник заяви, че се надява "повечето" вярващи, принадлежащи към Московската патриаршия, да се присъединят в крайна сметка към новата независима Църква.


На съботния събор ще бъде избран и ръководител на новата Църква. Осемдесет и девет годишният киевски патриарх Филарет бе смятан за фаворит, след като през октомври Вселенската патриаршия в Константинопол отмени решението за отлъчването му от Църквата. Но според последните медийни съобщения той може да не се кандидатира.


Независима от Москва Църква е един от ключовите елементи от предизборната кампания на Порошенко, който се очаква да бъде на църковния събор в събота и се надява да спечели нов мандат след президентските избори на 31 март догодина. /БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (61)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2810 Неутрално

  Русия анексира украинския Кримски полуостров, след като в Киев дойдоха на власт прозападни управници.
  ____________
  Крим в присъединен а не анексиран и а дошлите на власт дойдоха с преврат!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 2. 2 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1036 Неутрално

  Киевската църква е по-стара с 5 века от тази в Масква.

 3. 3 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 316 Весело

  С мъка, трудно прежалима руска мъка.

 4. 4 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 448 Весело

  Много хубава статия. Харесва ми. От типа материали е, които ги публикуват във Фактор.бг :)

  Бог да благослови Америка за България!
 5. 5 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1526 Неутрално

  Успех на Украйна в създаването на независима от империята Държава.

  SHADOWS of SOFIA
 6. 6 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3340 Любопитно

  Украйна ще създаде независима църква маалко след , като Македония създаде независима църква....

  [email protected]
 7. 7 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1526 Неутрално

  До коментар [#2] от "palav_nik":

  +

  SHADOWS of SOFIA
 8. 8 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3340 Весело

  А Македония ЩЕ създаде независима църква...МААЛКО след като, като СДС създаде незвисим синод с ПИМЕНчо патриарха начело ...:)

  [email protected]
 9. 9 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 929 Неутрално

  До коментар [#6] от "karabastun":

  Това е "мисия невъзможна"!

 10. 10 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1526 Неутрално

  До коментар [#6] от "karabastun":

  Ще имаш два дни за промяна на мнението. Ако не страдаш

  SHADOWS of SOFIA
 11. 11 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4642 Неутрално

  Независима църква в независима Украйна! Какво по-нормално!

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 12. 12 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2810 Неутрално

  Киевската патриаршия казва, че към нея принадлежи най-големият дял от вярващите в Украйна (36 процента според социологическо проучване)
  _______________

  А Македония ЩЕ създаде независима църква...МААЛКО след като, като СДС създаде незвисим синод с ПИМЕНчо патриарха начело ...:)
  —цитат от коментар 8 на karabastun

  В САЩ трябва да дойде православен президент за да им тръгнат по-лесно нещата!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 13. 13 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1222 Неутрално

  Българската църква през 986г. е покръстила Киевския двор по покана на княгиня Елена-Елга-Олга, внучка, а за някои дъщеря на Цар Симеон Велики, изпращайки множество учители и свещеници, както и богослужебна книжнина на глаголица и на новата кирилска азбука.
  Константинополската църква анулира този акт и след две години извършва повторно "правилно" според нея покръстване на Киевския двор. Затова днес годината 988 г.сл.Хр. се смята за "година на покръстване на русите".
  Но константинополската църква не е изпратила никакви други свещеници освен неколцина височайши попове.
  По същото време стотици, че и хиляди учители и свещеници от България вършат своята работа по разпространение на християнството сред братския народ
  и книжнината на старобългарски език. Такова количество подготвени учители, можещи за кратко време да извършат апостолска работа сред многобройното население на Киевска Рус, са можели да дадат двата Университета на България - Преславската и Кутмичевишката книжовни школи.
  Благодарение на тях старобългарският език и българската азбука след столетия стават език и азбука на угро-финските племена меря, мордва, мещера и т.н., наречени по-късно със събирателното московити.

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 14. 14 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4039 Неутрално

  "В процес сме наизграждане на още един стълб на украинската независимост", който "ни отделя от нашето минало на колонизирана страна и утвърждава националната ни самоличност", заяви със задоволство миналата седмица президентът Петро Порошенко."

  Това е най-важното събитие на годината с бъдещи последствия за столетия. Това е крахът на многовековната мечта на руската империя за изграждане на така наречения "Трети Рим".

 15. 15 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4039 Неутрално

  До коментар [#13] от "Торбеш":

  Всичко това Петрошенко , който има българско потекло го знае. В една независима политически и духовно страна като Украйна България би била на почит и уважение, за разлика от Русия , която винаги се е стремяла да ни подчини и обезличи.

 16. 16 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1036 Весело

  "По същото време стотици, че и хиляди учители и свещеници от България вършат своята работа по разпространение на християнството сред братския народ"

  Това обяснява факта, че по тези земи 800 години сричат и преписват като папагали българските книги. А не гръцките.

 17. 17 Профил на Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Искането на Фенер е на събора да присъстват представители на всички църкви....което няма как да стане след като УПЦ МП няма да изпрати свои делегати. Колкото и да им се иска но това е най голямата и единствено призната канонична Църква така че още от тук събора е уязвим.
  И дневник прочетете кой е Филарет - човека е бил кандидат за Московски Патриарх и понеже не го е огряло е създал Киевска Патриаршия.
  За негово съжаление дори Вартоломей не иска да го признае и е поставил условие за глава на новата Църква да не бъде посочван никой от главите на сегашните отцепнически църкви.

  АМАН ОТ НЕКАДЪРНИ ОБНОВЛЕНИЯ
 18. 18 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 934 Неутрално

  Църква се създава много лесно. Църква на Соросоидите от пред-послендия ден. Въпроса е колко хора ще припознаят тази църква за своя. На териториятана украйна сега най-популярна е про-путинската църква, а има 3! Където има православни-има и разкол-за съжаление! Ше си създадат една "църква",стакмистиката,пропагандатаи корумпираните управялващи щемогат да изопачават фактите както си искат.

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 19. 19 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1036 Весело

  След като Масква официално скъса отношенията си с Вселенската патриаршия, никой в Кремъл нема право да определя кое било канонично и кое, не.

 20. 20 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1036 Неутрално

  "Където има православни-има и разкол-за съжаление!"

  Глупости. Да не би да има разкол в Румъния или Грузия.

 21. 21 Профил на БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ
  БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  гледам мненията отгоре - всеки русофилистик мисли, че всяка държава в света трябва да е васална на руската кочина

  ми да ходят там - никой не ги спира - то бива идио-тизъл ама тва вече е прекалено

  и тия хора гласуват в българия ...

  ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ е ЕДИНСТВЕНАТА АЛТЕРНАТИВА с ясни и прозрачни идеи и цели !!!
 22. 22 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 675 Весело

  "Представители на православната вяра в Украйна се събират на 15 декември (събота) на "обединителен събор", на който трябва да бъде учредена независима от руската религиозна опека Църква. В него няма да вземе участие Църквата, останала вярна на Москва."

  Значи става въпрос за секта.
  Нещо като синода на Фори Светулката.

 23. 23 Профил на Хакуна Матата !
  Хакуна Матата !
  Рейтинг: 561 Неутрално
  След като Масква официално скъса отношенията си с Вселенската патриаршия, никой в Кремъл нема право да определя кое било канонично и кое, не.
  —цитат от коментар 19 на palav_nik


  Напротив !
  Всеки има право да определя кое е канонично и кое не, стига да е запознат добре с каноните. Аз не съм вещ в делата църковни, но ако действията на Константинопол са по каноните , значи всичко е наред. Но случая съвсем не е такъв. И за слепците е ясно, че това е политически а НЕ духовен акт. Дали е добре за украинците аз незнам, но е очевидно, че това е част от изборната стратегия на П.Порошенко.

  Stupid people make me sick
 24. 24 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1676 Весело

  Представям си настроението на Гундяев.

 25. 25 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5419 Неутрално

  Путин постигна и това разделение...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 26. 26 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 2498 Неутрално

  гледам мненията отгоре - всеки русофилистик мисли, че всяка държава в света трябва да е васална на руската кочина
  —цитат от коментар 21 на Sinite - завоят наляво забранен


  В техните представи украинците и българите сме някакви малки русначета и трябва да сме под мъдрото ръководство на Москва. Не знам дали е от усилена промивка на мозъците като малки или просто от някакъв комплекс за малоценност, ама искат да са част от тая толкова """"велика"""" нация. Жалка работа.

 27. 27 Профил на rumata
  rumata
  Рейтинг: 514 Неутрално

  Т. н - Константинополска патриаршия няма никакъв авторитет в православния свят, а с последното фиаско, направлявано от Вашингтон, загуби и малкото, което, от стара слава, беше останало от него.

  Според Козяшката прислуга, на Шипка, РУСКИ АГРЕСОРИ И БЪЛГАРСКИ СЕПАРАТИСТИ ВЛЯЗОХА В БОЙ СЪС ЗАКОННАТА ОСМАНСКА ВЛАСТ.
 28. 28 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2458 Весело

  Киевската църква е по-стара с 5 века от тази в Масква.
  —цитат от коментар 2 на palav_nik


  Забележителни исторически познания, поздравления за интелектуалеца ;)

  Мараба, С-ДС доносници!
 29. 29 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2458 Весело

  Как Украйна ще създаде независима църква
  *******************

  Проблемът не е как една независима държава ще си създаде независима църква, проблемът е как ще измисли независима история на новата формация ;)

  Мараба, С-ДС доносници!
 30. 30 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3790 Неутрално

  Украйна няма какво да я мислим как ще създаде своя независима църква от Русия ! Тя вече е факт в съзнанието на обществото, което отдавна я е изстрадало. да му мисли Русия със самоотлъчването от останалия православен свят - ченгетата не са вечни, но тяхните безумия тегнат над цялото общество с десетилетия.....

 31. 31 Профил на Малинчо Паков
  Малинчо Паков
  Рейтинг: 1340 Неутрално

  До коментар [#3] от "hammurabi":

  Ами мъчи се, миличък, той Господ дарява весел задгробен живот на всички мъченици!

  Малинчо
 32. 32 Профил на Малинчо Паков
  Малинчо Паков
  Рейтинг: 1340 Неутрално

  До коментар [#29] от "Манчо":

  Няма да падне голямо мислене - Потрошенков атакува “на щик“! Да видим колцина ще са онези, които ще се противопоставят и кои от тях ше горят на клада като схимници!

  Малинчо
 33. 33 Профил на Малинчо Паков
  Малинчо Паков
  Рейтинг: 1340 Неутрално

  До коментар [#30] от "samoedin":

  Братчед, Руската православна църква е самостийна и самодостатъчна, но не тя се отлъчва от ортодоксията!

  Малинчо
 34. 34 Профил на Малинчо Паков
  Малинчо Паков
  Рейтинг: 1340 Неутрално

  До коментар [#28] от "Манчо":

  Тоа интелектуалец сигурно е идейно убеден, че Бог е сътворил Украйна на седмия ден от Сътворението. А кога е почивал?

  Малинчо
 35. 35 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3790 Неутрално

  Малко ме е срам да го кажа, но украинската църква в момента е по - независима от руската, отколкото нашата спрямо последната - тук е много тежко положението с Гундяев и компания !

 36. 36 Профил на Малинчо Паков
  Малинчо Паков
  Рейтинг: 1340 Неутрално

  До коментар [#26] от "Yard":

  Като гледам откъм Щатите, жалката работа е около тебе, другарю! Русия има свои ценности, които няма да смени за дрънкулки.

  Малинчо
 37. 37 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1380 Неутрално

  До коментар [#13] от "Торбеш":Всичко това Петрошенко , който има българско потекло го знае.
  —цитат от коментар 15 на tacheaux

  ПОрошенко няма българско потекло. От Болград е, учил е в СГРАДАТА на българската гимназия в Болград, която по това време е била обикновено съветско училище, но няма българско потекло.
  За другото си прав.

  А Украйна да направи следното - на всички попове, които откажат да влязат в Украинската православна църква, да се предоставят две възможности:
  - или да се екстрадират завинаги от Украйна към русия.
  - или да бъдат съдени за държавна измяна... и квото съдията каже.
  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 38. 38 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 1297 Неутрално

  Направо да основават чисто нова църква със свети Майдан и света Демокрация.

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 39. 39 Профил на Малинчо Паков
  Малинчо Паков
  Рейтинг: 1340 Неутрално

  “всяка енория ще може свободно да избере...“, ама друг път! Вече няколко дни преди РАЗЕДИНИТЕЛНИЯ СЪБОР част от клира го привикват на разпити, бандеровците палят “непослушни“ църкви и бръснат инатливи попове. Но, не мога да разбера защо, тия хорица са забравили, че руското православие е твърде силно, а обратния на този процес ще свали кирливите калимявки!

  Малинчо
 40. 40 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 2498 Неутрално

  До коментар [#36] от "Малинчо Паков":

  Виж сега, няма нужда някаква руска подлога, която живее в Америка, да ми говори на "другарю" и да ми хвали обширната руска душа.
  Вие наистина сте умствено увредени.

 41. 41 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3790 Неутрално

  Киевската църква е по-стара с 5 века от тази в Масква.
  —цитат от коментар 2 на palav_nik


  Ти това сборище на агенти на КГБ на държавна издръжка, " православни" олигарси и жреци, дето " освещават" ракетните комплекси С - 400 църква ли го наричаш ?
  Руските християни се срамуват от институциите си и изобщо не се идентифицират с т. нар РПЦ.

 42. 42 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2458 Неутрално

  Руските християни се срамуват от институциите си и изобщо не се идентифицират с т. нар РПЦ.
  —цитат от коментар 41 на samoedin


  Странно защо тукашните орли на демокрацията умират да заемат позата на монументални народни трибуни.........мммммммм......аааааа, имам идея - май миналото на партийни секретари трудно се крие, а? "Прогресивните хора по света като един се борят за....." и пр. незабравими клишета?
  Хе, хе - сладури ненагледни;)

  Мараба, С-ДС доносници!
 43. 43 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 618 Весело

  Автокефалията ще е факт и архиепископ Данаил ще е новият архиепископ на Украйна. Няма да имат патриарх а както Кипър, Еладската църква и Албания архиепископия. Важното е, че ще са независими от Русия и РПЦ на която автоматично ще им секнат доходите от Украйна и ще се превърнат във второстепенна църква от порядъка на румънската, грузнската и сръбската. Чувам ли плач и скърцане на русофилски зъбки?!

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 44. 44 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7020 Неутрално

  "Руската православна църква заяви, че се опасява от евентуални действия, силови или съдебни, които да ѝ отнемат контрола върху принадлежащите към нея църкви и манастири в Украйна. "

  Руска наглост. Настанили се в чуждата държава и имат претенции за собственост.

 45. 45 Профил на Павел Кънев
  Павел Кънев
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Нямам представа, дали е руска наглост но, хвърлях по едно око между 1800 и 2000.
  За два часа - 30 коментара и все от тролове които ги нямаше преди десет години.

  ...

  Да, Украинците ще си вярват в който Бог искат!


 46. 46 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2458 Неутрално

  сричат и преписват като папагали българските книги.
  —цитат от коментар 16 на palav_nik


  Охо, папагалолог! Уникално. Безценно!

  Мараба, С-ДС доносници!
 47. 47 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4099 Неутрално

  ВИИ Маркс имени Лелина

  Многовековната Киевска църква( 5 века?) призната от Вселенска,
  се събира за събор.
  Схизматистическата - щeла да ходи за гъби.

  Нормално... като при избори ;)

  До коментар [#4] от "Günther":

  Много хубава статия. Харесва ми.
  От типа материали е, които ги публикуват във Фактор.бг :)

 48. 48 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3790 Неутрално

  "Руската православна църква заяви, че се опасява от евентуални действия, силови или съдебни, които да ѝ отнемат контрола върху принадлежащите към нея църкви и манастири в Украйна. "Руска наглост. Настанили се в чуждата държава и имат претенции за собственост.
  —цитат от коментар 44 на Роси


  Продължавам да твърдя, че в Москва още не могат да дойдат на себе си и да видят реалността такава, каквато е, а не такава, каквато им се иска да бъде ! Там си мислят, че Украйна продължава да е безропотен придатък към имперските им амбиции - " на края" на сатрапията им ! Но и да я осъзнаят, нищо не могат да променят занапред.
  Както каза пустиняк по - горе, доходите спират, от център ставаш периферия, всеки те отбягва, но понеже сме на тема църковност т.е Християнство, да го кажем най - добре с думите на Божествения Апостол:

  Не се лъжете, братя, защото каквото си посее човек, това ще и да си пожъне......

 49. 49 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 959 Неутрално

  Елементарно е: руската кгб- църква е продължение на путлеровските имперски амбиции. Кучето НЕ иска да изпусне кокала, докато.. не му избият зъбките :)
  Украйна има своя шанс да се разграничи от руските агресори и дано го използва :)

 50. 50 Профил на leon555
  leon555
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#1] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":


  Русия анексира украинския Кримски полуостров, след като в Киев дойдоха на власт прозападни управници. ____________Крим в присъединен а не анексиран и а дошлите на власт дойдоха с преврат!
  —цитат от коментар 1 на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи


  Два прости въпроса:

  1. Крим за пръв път влиза в състава на руската империя през 1793 година. Тогава той е бил "присъединен" или анексиран?
  2. Октомврийската революция от 1917 г. преврат ли е или просто част от северноазиатския демократичен ред?

  Не че очаквам смислен отговор от едно комунистическо зомби.

  "Не подозирайте зла умисъл там, където всичко може да се обясни просто с глупост." Бърнард Шaa
 51. 51 Профил на mop36557620
  mop36557620
  Рейтинг: 308 Неутрално

  Това е руската фашистка църква, гледайте:

  https://youtu.be/m34Uz7m35Oc

 52. 52 Профил на Бат Димо
  Бат Димо
  Рейтинг: 427 Неутрално

  Киевската църква е по-стара с 5 века от тази в Масква.
  —цитат от коментар 2 на palav_nik


  А от 5 века няма Константинопол.
  Фенерските попове са турски граждани и са се клели пред османското и турското знаме. Ай сиктир!

 53. 53 Профил на leon555
  leon555
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#52] от "Бат Димо":

  А от 5 века няма Константинопол.
  Фенерските попове са турски граждани и са се клели пред османското и турското знаме. Ай сиктир!
  —цитат от коментар 52 на Бат Димо


  Само дето това комундерете започнахте да зацепвате някои неща откакто не можете да използвате "Константинопол" във вашата (и на духовната ви родина) пропагандна машина. Ай, сиктир и на вас, мерзавци и родоотстъпници. Само сибирски ботуш по задниците ви. Продължавайте да квичите от яд и безсилие. Няма по-приятен звук от това.

  "Не подозирайте зла умисъл там, където всичко може да се обясни просто с глупост." Бърнард Шaa
 54. 54 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3818 Весело

  До коментар [#11] от "Alarmstufe: Rot":

  Да, ама идеята е не "независима църква в независима Украйна", а църква, ЗАВИСИМА от властите в Украйна.
  От кого зависят те и зависят ли въобще е друг въпрос.

 55. 55 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3818 Весело

  До коментар [#13] от "Торбеш":

  И защо тази княгиня е носила скандинавското име Хелга?

 56. 56 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3818 Весело

  До коментар [#20] от "palav_nik":

  Що - Абхазката православна църкна и Абхазката Света митрополия какво са ако не разколници спрямо Грузинската ПЦ?

 57. 57 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1222 Неутрално

  До коментар [#13] от "Торбеш":И защо тази княгиня е носила скандинавското име Хелга?
  —цитат от коментар 55 на patsis

  Защото руските съчинители на "история" от двора на немкинята Екатерина са решили, че е по-престижно расссия да произхожда от скандинавци, отколкото от ЗНАТЕН БЪЛГАРСКИ РОД.
  Други ТЪПИ въпроси и заяждане?

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 58. 58 Профил на Малинчо Паков
  Малинчо Паков
  Рейтинг: 1340 Гневно

  До коментар [#37] от "Athanatos":

  А-а, смъртоносен, направо да ги разстрелват, по болшевишки.

  Малинчо
 59. 59 Профил на Малинчо Паков
  Малинчо Паков
  Рейтинг: 1340 Гневно

  До коментар [#56] от "patsis":

  Бил съм в абхазка църква до и след инвазията на гогите там. Първия път си беше църква, втория - гробище! За какъв разкол плещиш?

  Малинчо
 60. 60 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2458 Неутрално

  Руска наглост. Настанили се в чуждата държава и имат претенции за собственост.
  —цитат от коментар 44 на Роси


  Само за протокола: коментираната "собственост" е на това място и е руска много преди да се появи "чуждата държава". Говорим за столетия. И не за едно.
  Непознаваемо за хора с особено висока интелигентност....

  Мараба, С-ДС доносници!
 61. 61 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3818 Весело

  До коментар [#57] от "Торбеш":

  Не знаех, че Екатерина Велика е живяла през 10-ти или 11-ти век, защото с името Хелга е наречена княгинята още от тогава в летописите.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK