Китай настига Европа по брой правителствени изследвания за изкуствен интелект

Състезание за изследвания на изкуствен интелект в Китай, юни 2018 г.

© Associated Press

Състезание за изследвания на изкуствен интелект в Китай, юни 2018 г.Китайските правителствени изследвания в областта на изкуствения интелект са се увеличили с 400% в сравнение с 2007 г., но Европа все още води по този показател.


Това сочи докладът на организацията AI Index, публикуван вчера.


Същевременно над 87% от изследванията в областта идват от академичния сектор. От 2007 г. насам европейски академични институции са публикували 15 796 такива изследвания, Китай - 14 427, а Съединените щати - 8814.


Тенденцията
В публикуваните от правителствата доклади Европа води убедително (1481), следва Китай с 957, а след това са САЩ с 670.


Съединените щати същевременно оглавяват класацията в броя изследвания, публикувани от бизнеса - 1183 (при 477 за Европа и 257 - за Китай).Данните обаче показват, че Китай настига Европа - тенденцията в научноизследователската дейност от последните 20 г. е особено забележима в областта на изкуствения интелект. През 2007-а изследванията, свързани с правителствата, са едва 188, четири пъти по-малко. За сравнение, увеличението в САЩ е 90 на сто за същия период, а в Европа - 55 на сто.


"Китайското правителство има и преимуществото на изключително близко сътрудничество с технологични компании като "Тенсент" и "Алибаба", което означава, че технологичните компании могат да се възползват от финансиране и данни, които може да предложи правителството", отбелязва изданието Quartz. Правителството пък "може да разчита на способностите на технологичните компании бързо да превръщат данни в продукти (базирани на) изкуствен интелект)".


Правителствени разходи и военна употреба


"Може би едно от най-значимите развития в изкуствения интелект в последните две години са засилените инвестиции, обявени и от правителства, и от индустрията", се казва още в доклада.


Сред примерите са плановете на Великобритания да инвестира до 1 млрд. паунда, на Франция - до 1.5 млрд. евро, и на Германия - до 3 млрд. евро. Компании като (китайския онлайн гигант) "Алибаба" обаче "обявяват планове да инвестират 15 млрд. долара, а фондът Vision Fund на (японската група) "Софтбанк" насочва голяма част от своите 100 млрд. долара в изкуствен интелект. Същевременно изследвания, публикувани в последната година, показват, че няма пряка връзка между инвестициите в изкуствен интелект и постигнатите резултати.


В контекста на твърденията, че се води "надпревара за изкуствен интелект", е все по-притеснителна и "употребата му от армията" и макар в някои области като изчистването на мини това да е добре дошло, не може да се каже същото например за автономните убийци, се казва в доклада.

Ключови думи към статията:

Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1225 Неутрално

  Европа си остава парцелиран имот, както ни наричат американците, докато Цин Ши Хуан е обединил Китай още 210 гадина преди Христа. Така, че няма на какво да се учудваме.

 2. 2 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 848 Неутрално

  Китай инвестират повече в краденето на технологии, отколкото в изобретяването на нови. Иначе подобни снимки като горната къртят....

 3. 3 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2403 Неутрално

  Браво на Китай !Социалистическа страна може да мобилизира голям ресурс в приоритетни направления и да постигне забележителни резултати :-) Да си спомним и малка България каква световна сила беше в компютрите и роботиката, когато имаше добри условия за развитие

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 4. 4 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1694 Неутрално

  Не ми се мисли в какво ще премине след време икономическата експанзия и пропагандна агресия на Пекин!!!

 5. 5 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Ама то публикации не значи непременно, че нещо е свършено и нещо уникално е създадено!
  И нашият БАН сигурно има сума ти "научни" публикации, ама дали нещо ползотворно е излязло от средите му! Публикациите в академичните среди най-често са средство за защита на бюджета и на заплатата, а в рамките на ЕС значи и усвояване на фондове.
  Не че оспорвам технологичния напредък на Китай, по-скоро оспорвам значимостта на академичните изследвания в Европа, както и уж "изоставането" на САЩ, което на пръв поглед произхожда от малкото публикации.

 6. 6 Профил на dgerald
  dgerald
  Рейтинг: 615 Неутрално

  До коментар [#3] от "dark'star":

  Ако си мислиш, че което и да е правителство може да инвестира по-правилно парите от частните фондове , то си на грешен път. Да не говорим пък за големината на инвестициите. Софтбанк 100 млрд- Германия, Франция, Великобритания 5млрд!!

 7. 7 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 965 Неутрално

  До коментар [#2] от "historama":

  Това го знаете от пра дядо си. А още древните са казали панта рей.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 8. 8 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1512 Неутрално

  "Същевременно изследвания, публикувани в последната година, показват, че няма пряка връзка между инвестициите в изкуствен интелект и постигнатите резултати."

  За мен това е ключовата фраза, вън от това, че нормално определение ( дефиниция както му казвахме:)) на понятието изкуствен интелект, като че ли все още няма.
  В този смисъл, не държавните, а частните инвестиции са много по тясно насочени и вероятно практическите резултати ще дойдат от там.
  А за военните, които винаги могат от милиард да направят милион, които в буквалния смисъл ни ограбват, като "продават" на собтствените си народи имагинерния продукт "сигурност", просто нямам думи.
  Не си спомням, какъвто и фал да са допуснали храбрите военни, това да е довело до някаква загуба на имидж. Дори относително по-скорошните примери, като войната на САЩ във Виетнам, на Русия в Афганистан или последните войни на САЩ в Ирак и Афганистан, всички тези очевидни фалове водят до какво - по-големи бюджети за тях. А това са парите на хирата в съптветните страни. Та остава да чакаме шапкарите да направят изкуствен интелект - какво, някой грамофон да ни казва мирно и свободно ли?

 9. 9 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2403 Неутрално

  До коментар [#3] от "dark'star": Ако си мислиш, че което и да е правителство може да инвестира по-правилно парите от частните фондове , то си на грешен път. Да не говорим пък за големината на инвестициите. Софтбанк 100 млрд- Германия, Франция, Великобритания 5млрд!!
  —цитат от коментар 6 на dgerald

  Ако си мислиш, че частник няма да инвестира в бърза печалба, а за обществено благо и далечни перспективи за цялото човечество ... то ти си на грешен път ! Вземи за пример Великите географски открития или Космическите изследвания = огромни държавни инвестиции за технологичен пробив ... и чак като дойде време за келепира се развихря частната инициатива.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 10. 10 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3089 Неутрално

  Не ми се мисли в какво ще премине след време икономическата експанзия и пропагандна агресия на Пекин!!!
  —цитат от коментар 4 на selqnin


  В пълна победа. Ти съмнения ли имаш?

 11. 11 Профил на dgerald
  dgerald
  Рейтинг: 615 Неутрално

  До коментар [#9] от "dark'star":

  Ама разбира се, индустриалната революция е дело на държавата. Всички открития от парната машина до електрическата крушка са все правителствени инвестиции. Смех, смех.

 12. 12 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2528 Неутрално

  До коментар [#3] от "dark'star":

  И каква световна сила беше малка България ?. Всичко, всичко бяха несръчни копия на западни продукти. Великития завод за полупроводници беше стара френска инсталация, бракувана там. В Ботевград нямаха дори един чип собствена разработка, всичко без изключение бяха копия - интегрални схеми, процесори. Остатъка от т.н електронна промишленост бяха подобни боклуци - кондензаторите от кюстендил се разпадаха, българските резистори бяха корозирали оше като нови и не издържаха дори сглобяването. Да не говорим пък за ИЗОТ и техните копия на ваксове, те 85'та правеха "машини" с ттл схеми, това е все едно днес да произвеждаш Епъл 2 дето Джобс го е направил като тинейджър !!!. Пък ДЗУто беше някаква грандизна имама, 89'та щаха да внедряват дискове 20МБ с половин височина, в тайван вече бълваха 3.5 инчови по 300МБ.
  И най-смешното беше че всичката тази "продукция" беше сглобена предимно със западни части (Правец 2 имаха единични серии с български платки и чипове едва 88'ма) купени на обезумни цени и всъщност консумираше огромни суми. Които разходи се финансираха с износ на суровини и храни, добити с робския труд на бабичките на село и войниците-роби. Цялото общество живееше мизерно за да финансираме манията си че сме "технически нация" !!!

 13. 13 Профил на Поручик Балканец
  Поручик Балканец
  Рейтинг: 233 Весело

  Нашият, чисто български изкуствен интелек премина етап база данни. Възприел е вече "Правилника за противопожарна безопастност" и "Винету" на Карл Май.

  Сега се самообучава за ръководна функция. Щял да командва европейския, китайския и американския изкуствен интелект, в комплект.

 14. 14 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5708 Неутрално

  Нова надпревара във въоръженията...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 15. 15 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2403 Неутрално

  До коментар [#12] от "m17":

  Колкото и да плюете соца = НИЕ ГИ НАПРАВИХМЕ българските компютри , докато сега с частна инициатива не можем и чифт налъми да направим

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 16. 16 Профил на redguy
  redguy
  Рейтинг: 1046 Неутрално

  "В публикуваните от правителствата доклади Европа води убедително (1481), следва Китай с 957, а след това са САЩ с 670."

  Не знаех, че с публикуване на правителствени доклади се измерва кой колко е напред в дадена научна област. В бюрократична Европа само доклади им дай да правят.

 17. 17 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1597 Неутрално

  Всички научни открития се използват първо в отбраната. В Америка изкуствен интелект се развива най-вече в частния сектор, но някои от проектите са започнати в пентагон и после прехвърлени в частния сектор.

 18. 18 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1597 Неутрално

  До коментар [#16]
  Западняците си казват , не крият, не лъжат. Ама колкото по наизток вървиме , толкова повече скрито покрито виждаме. На китайците обаче не може да се вярва. Култура.

 19. 19 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2528 Неутрално

  До коментар [#15] от "dark'star":

  НИКАКВИ компютри, дори свестни компоти НЕ СМЕ направили. Сглобявахме долни ментета, правени с боклучави части, събрани по сметищата на азия. И понеже всичко това беше пълно менте, се спихна веднага щом комунизма фалира и свършиха парите. И великия ДЗУ свърши като цехче за пиратски СД'та !!!
  Мога с часове да ви говоря за "научните институти" и техните "достижения", за ЕЛПРОМ, за ДСО ИЗОТ и цялата идитоска система.

 20. 20 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2528 Неутрално

  До коментар [#15] от "dark'star":

  Няма да ми повярвате разбира се но все пак - в момента в България за една година се проектират и разработват повече чипове отколкото за целия СОЦ. Има няколко фаблес производителя и бълват чипове за автомобили, битова електроника, сензори. Проектират тук и чиповете, и фърмвеъра и целия модул. И всичко това е частно и един лев не е наляла държавата. И то затова работи успешно !!!

 21. 21 Профил на joro4900
  joro4900
  Рейтинг: 720 Весело

  До коментар [#3] от "dark'star":
  “Социалистическа страна може да мобилизира голям ресурс...“

  Е каква социалистическа страна е Китай бе? Или фантазиите ти са социо-комунистически? А бе смей се палячо и всичко е на ред...А иначе Китай напредва по всички направления, краде технологии и иновации, инвестира в наука и развитие на крадени технологии държавни пари и човешки ресурс в сравнение с Европа 1:1000. Естествено е да има успех. Европа се занимава с джендъри и пед//али и правата им, хрантути „бежанци“ с огромни суми, вместо да ги влага в развитие, ограничава производства и научни изследвания с нЕкакви фантазии за опазване на природата, които водят до още по-голяма вреда за човека и самата природа.

 22. 22 Профил на angmar
  angmar
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#12] от "m17":
  За копирането на технологии на 5+ годишни технологии от прогнилият запад си прав, общо взето се е купувало морално остаряло оборудване и с него са се произвеждали модерни като за СИВ продукти.

  Все пак от упражнението има полза, хората от цялата ни ИТ сфера в момента са се запалили от правците по пионерските домове и училищата.

  Ментор
 23. 23 Профил на joro4900
  joro4900
  Рейтинг: 720 Весело

  До коментар [#15] от "dark'star":
  „НИЕ ГИ НАПРАВИХМЕ българските компютри“

  Кои сте тези „вие“? Милюционерите ли? то за това и проработиха „българските компютри“, а не май били компоти. Че нещо и компотите не беха като хората, та ни ги връщаше братския съветски съюз да си ги ядеме сами и му плащахме във валута неустойки та да си купи изгнили западни компоти(компютри). Хайде, крайно време е да събуете зелените чорапки и да свалите фуражките...

 24. 24 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2403 Неутрално

  До коментар [#15] от "dark'star":Няма да ми повярвате разбира се но все пак - в момента в България за една година се проектират и разработват повече чипове отколкото за целия СОЦ. Има няколко фаблес производителя и бълват чипове за автомобили, битова електроника, сензори. Проектират тук и чиповете, и фърмвеъра и целия модул. И всичко това е частно и един лев не е наляла държавата. И то затова работи успешно !!!
  —цитат от коментар 20 на m17

  аз мога да ти съобщя какви полупроводникови елементи сме правили по соца с номерцата им , а ти едва ли можеш да назовеш и един елемент правен от български частник :-) дори и да има или някога си да направят ... това не означава , че по соца не сме правили и не сме били световна сила

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 25. 25 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2403 Неутрално

  До коментар [#21] от "joro4900":

  Каква държава е Китай - другарят Ци Дзинпин вече отговори !

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 26. 26 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2694 Неутрално

  Китай тръгна преди 30 години от хора отглеждащи ориз....Успешно управление и ЕЛИТ, който е мислел за народа. Останалото не искам да го казвам ,защото касае МАМАТА на нашите ...Комунизъм/капитализъм са приказки за раздумка. Всичко се пречупва от това - дали управлението прави добро на народа или го унищожава , с различни форми...

 27. 27 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1597 Неутрално

  До коментар [#26] от "dejmos":

  Номера е, че капиталите са глобални (от столетия ) и са в ръцете на много малък брой хора. Те където решат, там отиват и там развиват. Преди Китай развиха Япония. А преди много време формираха и развиха Америка. България не им е интересна.

 28. 28 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2528 Неутрално

  До коментар [#24] от "dark'star":

  Абе какво ще ми кажете вие, че аз лично се занимавах с тия боклуци, копче не може да ми кажете.

 29. 29 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2528 Неутрално

  До коментар [#22] от "angmar":

  Какви 5+ години, обяснвам ви че бяхме 20+ години назад и още 100 наляво. В не е верно че си струва, профукваха се много милиарди за пълни глупости, малка част да бяха инвестирани в смислени проекти и нямашпе да сме най-бедната държава в европа.

 30. 31 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2201 Неутрално

  "Съединените щати същевременно оглавяват класацията в броя изследвания, публикувани от бизнеса - 1183 (при 477 за Европа и 257 - за Китай)."

  Това е най-показателно. Бизнесът не дава пари напразно. Тук САЩ водят пред Европа относително над два пъти и Европа води пред Китай почте два пъти.
  Все пак Европа е в много по-добра позиция от Китай, защото над Китай тегне ембарго.

  подпис
 31. 32 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2201 Весело

  "Същевременно изследвания, публикувани в последната година, показват, че няма пряка връзка между инвестициите в изкуствен интелект и постигнатите резултати."

  Да ама ние си обичаме грантовете. Няма щастие без грантове.

  подпис
 32. 33 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2201 Весело

  До коментар [#17] от "half truth":
  "Всички научни открития се използват първо в отбраната."

  До скоро не беше така, но след окупацията на Крим постепенно става точно така.

  подпис
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK