Тази рубрика е създадена по проект, финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Публикациите отразяват единствено мнението на автора и Европейската комисия не отговаря за съдържанието на информацията.

Скъпи картофи, изклани животни - как Европа пострада от сушата

Скъпи картофи, изклани животни - как Европа пострада от сушата

© Stephane Mahe, REUTERSГорски пожари в Швеция, най-слабата реколта от картофи в историята, клане на цели стада заради недостига на фураж - селскостопанските производители в Европа вече не могат да преброят последиците на сушата, която сполетя северната част на континента през 2018 г.


Според германската метеорологична служба сушата това лято е най-продължителната от началото на регистрите преди 140 години.


Навсякъде добивите на зеленчуци, плодове, зърнени култури и фураж намаляха. Рядко изключение станаха лозовите насаждения, които по-скоро спечелиха от горещината. Реколтата се очертава изключително обилна в Шампан.
Пържените картофи обаче ще поскъпнат. Производството на консервирани картофи на практика се е свило "най-малко с 20 процента" в сравнение с миналата година в четири от петте основни страни производители в Европа (Германия, Белгия, Франция и Холандия), като количествата им в Германия достигнаха най-ниските си нива в историята.


Швеция произведе по-малко картофи дори и от 1867 г., годината на големия глад, а шведската реколта от зърнени култури намаля с 59 процента в сравнение с 2017 г. (по информация на Държавната агенция за селско стопанство).


Извънредни помощи


В Австрия щетите са оценени на повече от 210 милиона евро, от които 130 милиона са само за фуража. Във френските региони Гранд Ест, Бургундия-Франш Конте, Централния масив и Алпите недостигът на фураж е особено остър, а общите загуби се оценяват на стойност между 1.5 и 2 милиарда евро от Националната федерация на синдикатите на селските стопани.


"Седемдесет френски департаменти ще се възползват от режима при селскостопански бедствия, тъй като става дума за суша, съпоставима по въздействието си с тази от 2003 г., която вече бе определена за историческа", подчертава Жоел Лимузен от Националната федерация на синдикатите на селските стопани.


Сушата бе изключително продължителна, а пасищата така и не позеленяха чак до есента заради липсата на валежи. Във Франция 30 процента от засетите с рапица площи така и не дадоха плод.


Извънредни помощи бяха отпуснати в Германия (340 милиона евро), Швеция (115 милиона евро) и Австрия (60 милиона евро), като в по-голямата част от засегнатите страни бяха предоставени и европейски средства.


Принудително клане


Заради недостига на фураж и сено, които често се намират само на изключително високи цени, се стигна до принудително клане на крави.


В провинция Горна Австрия, която е основният регион за отглеждане на крави в Австрия, цените на фуража и сеното се покачиха със 7 процента в сравнение с нормалните, а плащаните на животновъдите цени спаднаха с 18 процента в сравнение с пролетта.


Във Великобритания случаите на принудително клане на животни станаха с 30 000 повече, а броят на нежизнеспособните агнета се е повишил с един милион повече в сравнение с миналата година (по информация на Националния фермерски съюз).


Във Франция "декапитализацията" на даващия мляко добитък започна с увеличаване от 7,5 процента на случаите на клане на даващи мляко крави през октомври в сравнение с октомври миналата година, което от своя страна доведе до спад в цената на месото.


Някои животни се продават за 2,80 евро за килограм този месец, "а са необходими 4,50 евро, за да покрият цената на производството", казва със съжаление Лимузен, който се опасява голям брой животновъди да не прекратят дейността си през следващата пролет.


Адаптиране към климата


Броят на случаите на принудително клане на животни не е голям в Германия и в Холандия, където животновъдите разполагат със запаси от сено от минали години. Бъдещата Обща европейска политика в областта на селското стопанство обаче, която е в процес на изготвяне за периода след 2021 г., "ще помага на производителите да се справят с последиците от климатичните изменения", предупреждава Естер де Сноо от холандската Организация за земеделие и растениевъдство.


Във Великобритания. която се готви да напусне Европейския съюз, Националният фермерски съюз настоява за мерки, които ще позволят на сектора да се справя с бъдещите суши. Съюзът иска производството на хранителни стоки да бъде поставено като приоритет за водоснабдителните мрежи и инвестирането при изграждането на водоизточници от първостепенна важност.


Изправени пред предизвикателствата на климата, страните членки на Европейския съюз ще могат да използват част от фондовете, които до този момент се използваха за директни помощи за селските стопани, за опазването на околната среда, заяви миналата седмица пред журналисти в Брюксел Еймерик Берлинг от Генералната служба на Европейската комисия по селското стопанство.


"Ключовите думи са иновация и предвиждане. Трябва Общата европейска политика да позволява на селските стопани да могат наистина да се справят с рисковете и да извършат превантивни дейности като например складирането на вода и развиването на система за осигуряване" и за пасищата с помощта на направени от сателит карти, които стават все по-прецизни, твърди Лимузен.


Според скорошно изследване предвидените от Общата политика за селското стопанство мерки за 2014-2020 г. в областта на селското стопанство, околната среда и климата, имащи за цел намаляване на добива на вода за поливане "повсеместно са били със слаба ефикасност" в Гърция, Румъния, Италия и Испания, тъй като не са били прилагани от селските стопани. /БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (15)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ''zms15783''
  ''zms15783''
  Рейтинг: 521 Неутрално

  На много места сушата се комбинира с чумата, от това и ние пострадахме.
  За картофите не сме чули, при нас няма проблем,където е сято пак се сее и дава добиви.

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 3. 3 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3768 Весело

  В Турция лук бол.....
  Мога да ги уредя за 50 цента килото..... малко скъпичко, но целта оправдава средствата....

  Bukalemun
 4. 4 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Лятото розовите домати бяха стигнали 5 лв/кг. Лятото!
  —цитат от коментар 2 на aleks ivan


  Това си има обяснение: обилните дъждове през май и юни доведоха до мана по доматите, която бе последвана от сушата през август. Аз самият имах няколко корена розови домати, от които обрах доста некачествена продукция в размер на около 30% от минали реколти.

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 5. 5 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1580 Неутрално

  Поредната затоплистка статия.В България изминалото лято беше най-хладното от десетилетия.
  А горски пожари не възникват само заради жеги.То ако беше така в южните европейсми държави нямаше изобщо да има гора.

 6. 6 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1580 Неутрално

  Поредната затоплистка статия.В България изминалото лято беше най-хладното от десетилетия.
  А горски пожари не възникват само заради жеги.То ако беше така в южните европейсми държави нямаше изобщо да има гора.

 7. 7 Профил на Дедо Крум
  Дедо Крум
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Едно време другарите имаха удобно клише: "Подранилата зима, закъснялата пролет, горещото лято и дъждовната есен" , както и готовото демагогско "международното положение". А поскъпването на стоките се обясняваше най-безочливо така: " за добруването на народа". За нас, които си купуваме от години френски и полски картофи, полски лук, албански домати, турски чушки, немско масло и сирене от тебешир, зверското поскъпване с 30% през септември едва ли се дължи само на сушата. В момента вали сняг, ама водата ще стане пет лв. за кубик след две седмици. И самото правителство поскъпна, скъпи избиратели, гласуваха си умозамайващи допълнителни заплати в края на годината тихомълком.

  Дедо Крум
 8. 8 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 341 Неутрално

  "В Австрия щетите са оценени на повече от 210 милиона евро..."

  Тактиката на европолитиците в случая: вместо да покрием щети за 210 милиона ние ще приемем едни мерки дето не е ясно дали ще помогнат нещичко по въпроса но пък ще струват 20 пъти по толкова.

 9. 9 Профил на Kiril
  Kiril
  Рейтинг: 282 Неутрално


  lustmordРейтинг: 244408:46, 14 дек, '18 / Неутрално

  "В Австрия щетите са оценени на повече от 210 милиона евро..."

  Тактиката на европолитиците в случая: вместо да покрием щети за 210 милиона ние ще приемем едни мерки дето не е ясно дали ще помогнат нещичко по въпроса но пък ще струват 20 пъти по толкова.  Осъзнай се какви ги дрънкаш - "Европейски политици". Въобще знаеш ли каква е структурата на Европейския Съюз или просто пишеш негативни коментари по идеологична линия?

  И кой е казал, че ще струват 20 пъти повече? А ако това е стратегия, която ще обхващта 27 държави членки как няма да струва 20 пъти повече от Австрийската загуба от реколтата през 2018? Това е все едно да кажеш, че инвестициите по Еврофондовете са Х пъти повече от загубата на Австрийската реколта през 2018. Няма връзка.

  Въобще длъжен ли е Европейският данъкоплатец да финансира Австрийската загуба?? Да не би Австрия да има нужда от специално отношение? Една държава получаваше специално отношение и вече е на път.

  "Някакви си мерки". Еми да няма да са като БСП да правят индустриализация, БелеНЕ и Измислен план за България. Или като ГЕРБ да ни мият очите с Шенген и автомагистралки. Или като МОСВ, които са заети да разпродават натуралния капитал на България на "добри цени". Технократите от Комисията работят сега, за да могат да се подготвят, когато има повече такива периоди в бъдеще. Благодарение, на които ще осигурят храна да ядеш а не да сме като Индия и не знам какви там държави, които изоставят в такива положения хората да се оправят.

  https://imdb.com/title/tt1279083/ + http://socrates.else.is/ + https://chitanka.info/books/category/filosofia + https://tutanota.com
 10. 10 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 612 Неутрално

  Ние сме градско семейство, нямаме градини, ниви и вила, лозе и т.н., но правим по малко зимнина според продукцията на пазара. Аз смятам, че в нашия регион годината беше берекетна. Имам предвид изобилието на ранните летни плодове, ягоди и череши, по-късно малини, които бяха на пазара дълго време и си хапнахме до насита, както и прибрахме за зимнина. Цените бяха поносими. Сега приключваме консервирането с киселото зеле, като и тук тоя сезон е по-особен. От няколко години ноември е топъл и се отразява на качеството на зелето. Тая година месецът е студен, температурите се задържаха така и до сега, което е благоприятно. Още няколко дни и почвам да вадя.

 11. 11 Профил на bruno__dante
  bruno__dante
  Рейтинг: 603 Весело

  Лятото розовите домати бяха стигнали 5 лв/кг. Лятото! Но не помня някой да е писал статии по въпроса.
  —цитат от коментар 2 на aleks ivan


  ко речи ко??

 12. 12 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 753 Неутрално

  До коментар [#10] от "man_un":

  Уважаеми приятелю, изключително много ми хареса оптимизмът във Вашия коментар. Би ми се искало всички да сме като Вас!

  Наздраве и да ви е сладка зимнината и още отсега весела Коледа и честита нова година!

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 13. 13 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6034 Неутрално

  Твърде политически некоректна статия :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 14. 14 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3118 Весело

  Щом има хмел и ечемик - няма страшно ...

 15. 15 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 7270 Неутрално

  Тази година освен, че пострадаха доматите и част от гроздето се развали и то определени сортове.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK