Може ли Косово да се разпадне

Отляво надясно: косовският премиер Рамуш Харадинай, президентът Хашим Тачи и командирът на Силите за исугорност на Косово Рахман Рама в парламента в Прищина.

© Laura Hasani, Reuters

Отляво надясно: косовският премиер Рамуш Харадинай, президентът Хашим Тачи и командирът на Силите за исугорност на Косово Рахман Рама в парламента в Прищина.Ще има ли косовска армия? В Прищина се готвят да я създадат, Белград заплашва с военни действия, а Москва предупреждава, че това може да доведе до "най-сериозни последствия за Балканите". Анализ на Аделхайд Файлке за "Дойче веле", публикуван преди гласуването в парламента на Косово.


От ноември насам Косово облага вноса от Сърбия с мита от 100 процента. Мярката е следствие от действията на властите в Белград, които малко преди това осуетиха приемането на Косово в Интерпол. Взаимните обвинения и претенции са само увертюра към едно опасно изостряне на кризата между сърби и косовари.


А ЕС отложи и дългоочакваната от косоварите либерализация на визовия режим – факт, който допълнително усили тяхното разочарование и недоволство.
Следващата фаза на ескалация предстои: на 14 декември парламентът в Прищина ще даде зелена светлина за създаването на собствена, косовска армия. Нещата вървят от лошо към още по-лошо. В същото време местни политици създават свършени факти, за да подтикнат решаването на косовския въпрос, но не по начина, желан от европейските посредници.


След години на застой в "замразения" косовски конфликт, през 2018 за първи път открито беше повдигнат въпросът за размяната на територии и преместването на граници – така бе нарушено едно абсолютно табу в досегашната европейската политика. Сръбският президент Александър Вучич и косовският му колега Хашим Тачи лично инициираха този дебат и дори вече преговаряха помежду си. Идеята: населените предимно със сърби области в Северно Косово да бъдат придадени към Сърбия, а районите с албанско мнозинство в Южна Сърбия да преминат към Косово.


Нови етнически граници в региона?


Но никой вече не обсъжда тези планове официално, след като една среща в Брюксел, проведена през лятото, приключи със скандал, а сръбският президент си тръгна от нея видимо разгневен. Малко по-късно той отново поде старата песен: "Косово е част от Сърбия". Правителството в Косово на свой ред отказа да подкрепи идеята за размяна на територии, а премиерът Рамуш Харадинай, който е бивш сподвижник на Тичи от времето на войната в Косово, мобилизира политиката и обществеността за отпор срещу подобна възможност.


Независимо от многобройните предупреждения на европейски политици - най-вече от Германия - да не се чертаят нови етнически граници в региона, темата изобщо не е отпаднала от дневния ред. Редовно се появяват съобщения, че Вучич и Тачи продължавали да преговарят.


В същото време чувствително отслабва влиянието на ЕС, който дълги години ръководеше диалога между Белград и Прищина: на Брюксел почти не са му останали възможности да стимулира двете балкански държави, нито пък да ги заплашва с нещо по-сериозно. В началото на годината бе загатнато, че Сърбия може да бъде приета в ЕС през 2025 година, но сега вече никой не желае да се ангажира с конкретна дата. А в Косово, чиято независимост все още не е призната от 5 страни-членки на ЕС, постепенно се изпари еуфорията по Европа, след като Брюксел за пореден път отложи либерализирането на визовия режим за косоварите.


Може ли Косово да се разпадне

© Laura Hasani, Reuters


Разочарованието на косоварите


Всичко това кара хората в Косово да изпитват дълбоко разочарование. А сред тях почти няма човек без близки, роднини или познати в Германия или някоя друга страна-членка на ЕС. Цялата страна на практика оцелява благодарение на миграцията. Единственият изход: паспорт, който осигурява свободно придвижване. С такъв косоварите могат да се снабдят напр. в южната си съседка Албания. Още преди години ЕС премахна визите за албанските граждани, а албанският премиер Еди Рама им беше обещал паспорти в случай, че ЕС отново откаже да либерализира визовия режим за косовските граждани. И още нещо може да предложи Албания на северната си съседка: икономически връзки. На фона на досегашната икономическа зависимост на Косово от Сърбия, това е съществена алтернатива за Прищина. Но след като Белград блокира приема на Косово в Интерпол, Прищина вдигна митата за сръбските стоки, а вносът на практика замря. Въпреки предупрежденията на международните посредници, правителството на Косово държи на решението си и така блокира напълно търговията със Сърбия, която досега беше жизнено необходима за Косово. Тази празнина сега се запълва от Албания.


Броени дни след като Косово наложи мита на сръбските стоки, в косовския град Печ се състоя едно необичайно събитие: под мотото "Един народ, един език, една мечта" на 26 ноември си дадоха среща правителствата на Косово и на Албания. На нея двата кабинета начертаха дългосрочни политически, икономически и културни цели: да вървят заедно напред към Европа. Това бе патетичното, но и недвусмислено послание от тази среща, а на семейната снимка се вижда и двуглавият албански орел – символ, който е твърде омразен на сърбите.


Тази прегръдка с Албания внася нова динамика в региона, защото Косово може да отхвърли почти изцяло (до)сегашната си зависимост от Сърбия - не само политически, но и икономически. Потърпевши ще се окажат сърбите в Северно Косово, които са откъснати от Сърбия, но пък отказват да се интегрират в структурите на косовската държава. Така етническото разделение вътре в Косово се задълбочава.


Интересите на руснаците и американците


Не е изключено събитията от последните няколко седмици да доведат до фактическото разделение на Косово, а по-късно - и до създаването на конфедерация между Албания и част от Косово. Местни анализатори и политици вече открито обсъждат този сценарий, който за Сърбия би представлявал истинска травма. Защото Белград не го е грижа толкова за "бедняшката колиба" Косово, колкото за един исторически символ, който е неотменима част от сръбската историческа памет - едно по-скоро емоционално, отколкото рационално поведение.


Но и военната реторика се вписва в тази напрегната ситуация: Сърбия заплашва с война, ако Косово наистина реши да основе своя собствена армия и да изпрати военни подразделения в Северно Косово. Според сръбската министър-председателка Ана Бърнабич, Белград може да предприеме действия в защита на сръбското население в Северно Косово - въпреки присъствието в страната на 4000 войници от КФОР, които се грижат за мира и границите в региона. "Надявам се, че все пак няма да ни се наложи да използваме армията си", добави Бърнабич многозначително. Това, на практика, би означавало изпълнение на политическия план на Вучич и Тачи.


По-мащабна военна конфронтация в региона обаче е малко вероятна, тъй като Косово е под пряката закрила на САЩ, които разполагат в региона с една от най-големите си военни бази извън САЩ - "Бондстийл". За разлика от други официални представители на НАТО, новият американски посланик вече се обяви за създаването на косовска армия. Тревожни са обаче сигналите от Москва. Кремъл обяви, че последиците от създаването на косовска армия могат да доведат до "най-тежките последици не само за сръбското население в региона, но и като цяло за сигурността на Балканите".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (40)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 996 Весело

  :D:D:D:D
  mititu днес, 12:47

  публикува коментар [#3]: "явно ще защитават обединението на Косово и Албания :/" към "Косово ще има собствена армия" в Дневник


  после ми хакате минуси :D:D:D

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 2. 2 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4102 Неутрално

  Дойче веле отново изразява просръбски позиции.
  Тази медия пропада морално и вече е стигнала дъното.

 3. 3 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 916 Неутрално

  Нека Албания вземе Косово, ние взимаме Македония, а Гърция - Кипър, и си стискаме ръцете. Сърбите, ако се държат добре и не играят по руска свирка, може да получат сръбската част на Босна. Така изкуствените държави на Балканите ще намалеят, което е плюс за стабилността.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 4. 4 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 338 Неутрално

  Ако косовските управляващи обявят, че ще купуват С-200,300,400... или други сАвеЦки боклуци, кремльовците веднага ще ги подкрепят...

 5. 5 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1612 Неутрално

  Нека Албания вземе Косово, ние взимаме Македония, а Гърция - Кипър, и си стискаме ръцете. Сърбите, ако се държат добре и не играят по руска свирка, може да получат сръбската част на Босна. Така изкуствените държави на Балканите ще намалеят, което е плюс за стабилността.
  —цитат от коментар 3 на Пипера е много лют


  И за какво ни е Македония?

 6. 6 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 916 Неутрално

  До коментар [#5] от "Мусаши":

  За такъв въпрос Владо Черноземски е правел дупка с Маузер 😉

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 7. 7 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2993 Неутрално
 8. 8 Профил на Practic
  Practic
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Преди една седмица сръбският премиер Ана Бърнабич заяви, че формирането на косовска армия може да доведе до въоръжена намеса на Сърбия.
  Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг предупреди, че намерението на Косово да създаде армия може да има сериозни последици: "Такъв ход е неясен, противоречи на съветите на много съюзници от НАТО и може да има сериозни последици за бъдещата евроатлантическа интеграция на Косово". Американският посланик в Прищина Филип Коснет каза, че трансформацията трябва да е "дълъг, устойчив процес", и че е важно такива сили да бъдат "създадени", но в дълъг процес, който трябва да е "мултиетнически".

  Какво мога да кажа ?
  Ако помислим малко, коренът на проблема не е в намерението да се създаде косовска армия, а в сръбското малцинство. Същата история като с
  „рускоговорящите” в страни-съседки на РФ. А косоварите са твърде праволинейни, не действат гъвкаво, и моментът е ненавременен. Направо дигат топката на Путин - удобен пропаганден повод за псевдо-военна активност и патриотарска пишча за ватниците - на помощ на славянските братя, точно навреме. Но на дело решава реалната американска военна база.
  Досега няколко пъти президентът Тачи и премиерът Харадинай се разминаваха по държавните дела. Ако в случая те са единни, независимо за кой от двата варианта бъде избран, няма страшно. В случая губещо ще бъде едно тяхно противопоставяне, дори и скрито за външни наблюдатели.

 9. 9 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 916 Неутрално

  До коментар [#8] от "Practic":

  Косоварите разбраха, че с чакане няма да дочакат нищо - нито прием в ООН, пет страни от ЕС не ги признават, и в общи линии имат пред себе си "светлия" пример на Северен Кипър, които и след 44 години си остават все така непризнати. Явно са решили да играят ва банк и да докарат нещата до ръба на война, а защо не и до война. През 1997-98 опитаха същата тактика и им се получи - американците им направиха "държава" след войната от 1999г. Може би не са сметнали разни фактори като Русия и Китай, ама те и тогава не ги бяха смятали. А в целия карамбол сигурно има и неща, които не знаем. Сърбите и те имат историческия опит от ПСВ, когато в резултат на предизвиканата от тях криза Русия влиза във войната, която после става световна, която те губят по фронтовете, но печелят при подписването на мирните договори. Та и сърбуляците вероятно им е омръзнало да слушат вербалната подкрепа на Путя и искат малко да видят как ще действа. Явно в Белград са се разделили с илюзиите за ЕС.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 10. 10 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3146 Неутрално

  При наличие на щатска база руснаци и сърби ще поскачат ,ще лаят като палаши....и ще се кротнат!Тази битка я загубиха сърбите още при Милошевич.....

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 11. 11 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Тази измислена държава изобщо не трябва да съществува.И ще спре да съществува.Само дето изконни сръбски територии ще станат албански.След това е ред и на половин Северна Македония

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 12. 12 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Косоварите си мечтаят Сърбия да нахлуе в Косово, за да могат отново да хукнат към Германия, Австрия и Швейцария, без нужда от визи.

 13. 13 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3797 Неутрално

  не разбира се , преди разпада ще подпали ЕС . все пак затова беше нападната суверенна държава

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 14. 14 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 338 Неутрално

  Тази измислена държава изобщо не трябва да съществува.И ще спре да съществува.Само дето изконни сръбски територии ще станат албански.След това е ред и на половин Северна Македония
  —цитат от коментар 11 на Noise


  Изконни сръбски територии? Ти чуваш ли се какви тъпотии ръсиш?

 15. 15 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 916 Весело

  До коментар [#11] от "Noise":

  Тя и Шумадия се е разпростряла върху вековни български земи, ама да не повдигаме сега и тая щекотлива тема...

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 16. 16 Профил на Kiril
  Kiril
  Рейтинг: 282 Любопитно

  И к'во? Пак ли Балканите ще дадат старт на поредният глобален военен конфликт?

  https://imdb.com/title/tt1279083/ + http://socrates.else.is/ + https://chitanka.info/books/category/filosofia + https://tutanota.com
 17. 17 Профил на Адекватно мислещ
  Адекватно мислещ
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#3] от "Пипера е много лют":

  Или просто да те лиснем с кофа вода, за да се освестиш?

 18. 18 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Ето я резолюцията от отцепването https://peacemaker.un.org/sites/peacemaker.un.org/files/990610_SCR1244 (1999).pdf
  https://peacemaker.un.org/kosovo-resolution1244
  Черно на бяло си пише че нито сръбски нито косовски армии не може да има там, а само международно присъствие.
  Така че Косово в случая нарушават споразумението не по-малко колкото Британия би нарушила споразумението за мирния процес в Ирландия, ако върне твърда граница между двете Ирландии.
  Щом казуса с ирландската граница е толкова "архиважен" че е на път до потопи всеки шанс за цивилизован Брекзит, то и казуса с мира в Косово е също толкова важен. Особено за нас, съседите.
  Ако искат, да се разделят по живо поздраво със северния регион населен със сърби, и онези да си правят аншлуз със Сърбия, а Косово да си прави аншлуз с Албания.
  А ако пробват да чопнат и парче от Македония--тук вече ще е време заедно със сърбите, и българите да покажат на определени маймуни къде зимуват раците.
  Е, ако дотогава успеем да закупим ш*бани изтребители, защото това се оказа някаква супер мисия невъзможна, без няколко Айнщайна нема как да стане...

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 20. 20 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 916 Неутрално

  До коментар [#18] от "patilanskomeze":

  Заедно със сърбите ние българите не правим нищо. Както и заедно с гърците. Цяла война водихме вместо тях през 1912-13, за да могат да се наместят в Македония и последиците ги виждаме и до днес. Тъй че, ако ще правим нещо с някой, шиптърите изглеждат по-надеждни от сърбите. Да взимат Тетово и Гостивар, където са над 80%, другото към нас и да се свършва с БЮРМ.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 21. 21 Профил на Адекватно мислещ
  Адекватно мислещ
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#19] от "Пипера е много лют":

  Ето до какво води българската образователна система. Пълним света с паплач като теб.

 22. 22 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2087 Неутрално

  събитие: под мотото "Един народ, един език, една мечта"
  —————————————————

  Moто по етдогански.

  Защо България призна Косово?

 23. 23 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1061 Неутрално

  "Прайш, що прайш, ама мисли за после"! Таки ми преподаваше анализ на риско моята баба-македонка. От форума виждам, че мисленето е започнало, ама доста време след правенето. Отново абна работа...

 24. 24 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 496 Разстроено

  И в Американската и в Руската военни доктрини пише че могат да водят конвенционални конфликти помежду си на територията на трета държава.
  Лошото е че за разлика от Сирия, тази трета държава е на 60 км от западната ни граница.
  И ако почне панаирът може да ожарави и нас. А ние сме със свалени гащи и надупени навсякъде.

 25. 25 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 916 Весело

  До коментар [#21] от "Адекватно мислещ":

  Пропуските в психиатрията са видими в скотове като теб, добрали се и до интернет😎

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 26. 26 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 2123 Неутрално

  Забавно е как някои колеги геополитици от форума вече нарязаха тортата на парчета, разпределиха на кой колко да дадат. Лошото е, че това мислене не е само сред 100 души в малък форум, а сред много жители на Балканите, болни от национализъм. Същиат този национализъм, който в продължение на 120 години предизвика много войни и смъртта на милиони "горди балканци". Точно заради тези рязания на територии, анексиране и насилствено прочистване ние на балканите вече век и половина след разпада на Османската империя се гледаме като кучета. Силното чувство да унижиш омразния съсед и да се реваншираш за претърпяна загуба създаде омразата на нашия малък полуостров.

  За съжаление и днес някои политици не са си научили уроците на историята. Само преди 25 години Милошевич започна кървавата война в Югославия, която погуби десетки невинни граждани. Сега отново Сърбия се готви за война. Но този път няма да им бъде простено на съседите. Бомбардировките от 1999 ще им се видят райска градина в сравнение с възможния днешен военен отговор.

  Косово ще го има. Защото иначе Сърбия никога няма да влезе в ЕС. След сълзливите срещи на Бойко само преди месеци, когато балканската дружба изглеждаше уж успешна и ЕС обеща членство, днес вече не е така. Брюксел и преди нямаше желание да приема Белград, а сега съвсем ще се откаже. Нашите съседи така и не разбраха, че ЕС не приема държави по БВП или приятелски симпатии, а по ценности, уважение към съседите, уважение към малцинствата и спазване на техните права. ЕС категорично осъжда всякакъв национализъм и опити за анексиране на чужди територии. Белград точно това прави - не зачита правата на малцинствата на територията си; има копнежи към чужди територии; държи се лошо със съседите си и заплашва с военна сила; развива мощен национализъм. Дори някой ден Сърбия да има три пъти по-голяма икономика от България, няма да получи покана за ЕС. Въпрос на европейски принципи.

  И като говорим за Западните Балкани - отече проектът на Бойчо за приемането им в ЕС и НАТО. А какъв ентусиазъм кипеше само преди 8 месеца. То не бяха балкански срещи, европейски срещи. Оптимизъм струеше от думите на всички присъстващи. И само половин година по-късно приказката свърши.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 27. 27 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1472 Неутрално

  До коментар [#10] от "Willy Messerschmitt":

  Ще повторя пост №11, но тази измислена държава Косово не трябва да съществува.
  Президент от нам кой си клан по търговия с органи (човешки).

  Това нещо е най-голямото американско недоразумение в Европа.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 28. 28 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2737 Неутрално

  Ако се търси мирно бъдеще трябва да се разпусне сръбската армия, съседите им бързо ще ги последват.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 29. 29 Профил на Лудколю Деликолев
  Лудколю Деликолев
  Рейтинг: 874 Весело

  България трябва с всички усилия и възможности да подкрепя благородните стремежи на косовските овцевъди и шумадийските свинари да установят кой е исторически по-правилен. Борбата за историческа правда по възможност трябва да продължи до последният човек. А междувременно, освен изтребителите трябва да се побърза с доставките на нови бронирани машини и да се оборудва поне една бригада за действия в планински условия.
  Speak softly and carry a big stick, така да се каже.

 30. 30 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Косово е бондстийл. Държава в държавата. С кина, супермаркети, кафенета,собствена болница, противоатомно скривалище. И с управляващ като хачим тачи. С потулено тазследване за участие в мафиоттски групи за търговия с органи. Нато летя луфтвафе на косоварите. Етническият конфликт биде наречен етническо прочистване, едната страна беше сатанизирана, а другата възвеличана. Толкова за базата,на която стъпва новата ислямска държава на балканите.

  Мърфи е оптимист!
 31. 31 Профил на Момо
  Момо
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Ако се търси мирно бъдеще трябва да се разпусне сръбската армия, съседите им бързо ще ги последват.
  —цитат от коментар 28 на korc


  Те шиптърите само това и чакат.

 32. 32 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2855 Неутрално

  Москва какво се обажда там...

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 33. 33 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2855 Неутрално

  Надявам се, Косово да няма собствена армия, защото иначе ще си купят самолети преди нас.

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 34. 34 Профил на хитрушко
  хитрушко
  Рейтинг: 372 Неутрално

  Някой виждал ли е косовар да работи?
  И аз, не.
  За косоваря физическия труд е унизителен , а интелектуалния - непосилен.
  Косоварите се сбират на групи, изключително са сплотени и измислят с какво да търгуват.
  Ако няма с какво - търгуват с човешки предмети.
  Нищо свято и никакъв скрупул. Никакви чувства.
  Отличават се с невероятната си жестокост. Нашите цигани по Европа се страхуват от тях. Косоварите са най-жестокия сводник. Циганка, попаднала в плен на косоварска банда проституира като животно или умира от бой. Оттърване няма.

  Aз съм прост, ама вие сте още по-прости. Затова ме избирате!
 35. 35 Профил на Baizuo
  Baizuo
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  Разпадането ще е един чудесен завършек на мафиотската недомислица Косово.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 36. 36 Профил на К. И.
  К. И.
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Това нещо е най-голямото американско недоразумение в света!

 37. 37 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3876 Любопитно

  До коментар [#14] от "bez_ime2":Изконни сръбски територии? Ти чуваш ли се какви тъпотии ръсиш?
  ..>>> А изконни украински територии( Крим например) как ти звучи?

 38. 38 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3876 Любопитно

  До коментар [#34] от "SF":За косоваря физическия труд е унизителен , а интелектуалния - непосилен.
  >>>> Хайде да не обобщаваме. В групата студенти(..на която довчера преподавах математика в американски университет) имах трима албанци( един се представи като косовар). И тримата, особено албанката, бяха сред най-добрите студенти. И друг път съм имал албанци студенти и впечатленията ми са много добри.


 39. 39 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Не е зле да се създадат две държави на етнически принцип, това е най-разумното. Ама от ЕС не разрешавали. Те знаят ли как живеят заедно хора от две етнически групи , които се ненавиждат. Спрете с лицемерието и погледнете нещата безпристрастно. Разделянето на сърби и косовари в две отделни държави ще реши много въпроси.

 40. 40 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 1049 Неутрално

  Тази държава не трябваше да я има, създадена в нарушение на договори подписани след двете големи войни в Европа.

  А дали ще се разпадне, сърбите май преглътнаха загубата, ще се задоволят с малкото, което остана т.е. не дали а кога е въпросът.

  А колкото до Македония, трябваше ордавана да е поделена между нас гърци и сърби.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK