Защо Канада се чувства сама в света

Канадското посолство в Пекин.

© Associated Press

Канадското посолство в Пекин.Първо президентът на САЩ Доналд Тръмп атакува Канада за търговията. После Саудитска Арабия я наказа заради това, че открито повдига въпроса за човешките права. Сега Китай е взел страната на прицел, задържайки двама канадци, очевидно за да си върне за арестуването на висш китайски технологичен служител по искане на Съединените щати.


Канада е притисната между две свръхсили и понася наказанието, а нейният съюзник на юг не ѝ се притичва на помощ и това се забелязва. "Никога не сме били толкова сами", каза историкът Робърт Ботуел. "Нямаме никакви сериозни съюзници. А мисля, че това е още един фактор за това, което правят китайците... Ние имаме много малко средства, с които да отвърнем. Китай е враждебна сила."


Двамата канадци - бившият дипломат в Китай Майкъл Ковриг и предприемачът Майкъл Спейвър, живял в Североизточен Китай близо до севернокорейската граница, бяха задържани в понеделник по подозрение в "участие в дейности, застрашаващи националната сигурност" на Китай, каза говорителят на китайското външно министерство Лу Кан. Канадските консулски служители нямат достъп до тях.
Задържането им засилва натиска върху Канада, която на 1 декември арестува главния финансов директор на телекомуникационния гигант "Хуауей" Мън Ванчжоу по искане на Съединените щати. САЩ искат тя да бъде екстрадирана, за да бъдат повдигнати обвинения срещу нея и компанията ѝ в заблуждаване на банки за бизнес дейностите на компанията в Иран. Във вторник канадски съдия освободи Мън под гаранция. Случаят предизвика дипломатическо напрежение между трите държави, при което Канада е притисната по средата.


Досега Канада имаше предимно добри отношения с Китай, изградени от бащата на канадския министър-председател Джъстин Трюдо - покойния министър-председател


Пиер Трюдо, който помогна за създаване на формулата за един Китай,


позволила много други страни да признаят Китай през 70-те години на 20 век. Канада призна, че има едно правителство на Китай и не признава официално Тайван.


Оттогава Китай стана вторият по големина търговски партньор на Канада след Съединените щати. Китайските инвестиции задвижиха бързото развитие в областта на недвижимите имоти във Ванкувър и Торонто. А една трета от чуждестранните студенти в Канада са китайци. Джъстин Трюдо дори е говорил за възможно споразумение за свободна търговия с Китай в опит да диверсифицира търговията на Канада, която разчита на САЩ за 75 процента от своя износ.


Но канадският министър-председател не е казвал почти нищо, откакто стана известна новината за арестите тази седмица. Опозиционният консервативен лидер Андрю Шиър каза, че Трюдо не е достатъчно твърд към китайците.
"Тази ситуация показва, че наивният подход на Джъстин Трюдо към отношенията с Китай не работи", каза Шиър.
Това е вторият спор на Канада с водеща сила през тази година. През юни Тръмп се зарече да накара Канада да плати, след като Трюдо каза, че няма да бъде разиграван в преговори за разработване на ново северноамериканско споразумение за свободна търговия. Това беше нечувана атака срещу най-близкия съюзник на Америка. Тръмп определи Трюдо като слаб и нечестен - думи, които потресоха канадците.


После Тръмп каза тази седмица, че може да се намеси в случая с "Хуауей", ако това би помогнало за постигане на търговско споразумение с Китай, хвърляйки в смут усилията на САЩ за


отделяне на съдебните процедури от американско-китайските търговски преговори


и влизайки в противоречие с канадските служители, които казаха, че арестът не е политически. Канадският външен министър Кристия Фриланд атакува Тръмп, като каза, че е "много ясно", че всяка чужда страна, която иска екстрадиция, би трябвало да гарантира, че "процесът не е политизиран". "Обикновено Канада може да разчита на Съединените щати за подкрепа по подобен въпрос", каза бившият икономически съветник в посолството на САЩ в Отава и директор на Института за Канада в изследователския Център "Уилсън" във Вашингтон Лора Доусън. Тя каза, че е необичайно Вашингтон да "остави Канада безпомощна".


"Президентът Тръмп дава да се разбере, че старите съюзи вече нямат толкова голямо значение", каза Доусън. "Той не крие, че предпочита самостоятелния подход и че не зачита традиционните съюзи."


В предишни години САЩ може би щяха да защитят Канада, когато тя бъде атакувана, а другите страни щяха да знаят, че САЩ имат подкрепата на Канада. Не и сега. През август саудитското правителство изгони канадския посланик от кралството и изтегли своя посланик, след като канадското външно министерство изрази в "Туитър" подкрепа за арестувана саудитска активистка. Саудитците също така продадоха канадските инвестиции и наредиха на своите граждани, които учат в Канада, да напуснат. Нито една страна, включително САЩ, не се обяви открито в подкрепа на Канада.


А сега залозите са доста по-високи. Канада е една от малкото страни в света, които говорят открито, без да се притесняват, в защита на човешките права и международното върховенство на закона. Китайската търговия с Канада има все по-важно значение, а


Канада иска да увеличи своя износ в Азия,


след като нейната търговия със САЩ е заплашена от митата на Тръмп върху канадските стоки. "Когато Тръмп дойде на власт, се появи идеята, че може би китайците ще заместят американците" като водещ търговски партньор на Канада, "но това са просто глупости", каза историкът Ботуел, който преподава в Университета на Торонто. "За всяка по-малка страна отношенията с Китай са трудни."


Специалистът по Китай в консервативния Институт "Американ ентърпрайз" Дерек Сизърс определи действията на Китай към Канада като "побойнически". "Задържате канадец, защото канадците не могат да направят нищо. Това е побойническо поведение", каза той. Сизърс, който отбеляза, че Канада просто следва рутинна процедура за екстрадиция със Съединените щати, заяви, че Америка би трябвало да каже: "Защо задържате канадци? Вие имате проблем с нас."


Бившият канадски посланик в Китай Дейвид Мълроуни каза, че не само САЩ, а и други западни държави би трябвало да подкрепят Канада. "Би било хубаво, ако страни като Съединените щати, Великобритания, Австралия и Франция кажат някоя дума в наша защита - било публично или в частни разговори, и покажат на китайците колко вредно е това за тяхната репутация и за представата, че Китай е безопасно място за работа и преследване на кариера", заяви Мълроуни. "Мисля, че в момента много чужденци в Китай се оглеждат уплашено", добави той.


Кристофър Сандс от Института за съвременни международни изследвания във Вашингтон каза, че светът е забелязал как Тръмп се е отнесъл към Канада при търговските преговори и как САЩ са си мълчали, когато Саудитска Арабия реагира прекалено бурно на изразената от Канада тревога във връзка с човешките права заради отношението към саудитската дисидентка. "При обичайни обстоятелства САЩ изпращат сигнал, обикновено дискретно, към съюзниците да спрат и да се държат добре", каза Сандс. "В случая нещата стават по-зле поради това, че Китай остро критикува Канада не заради нейна инициатива, а за това, че зачита заповед на САЩ. Нашето мълчание нанася наистина ужасна вреда от гледна точка на съюзническите отношения", каза той. /БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (54)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 3476 Неутрално

  А над една трета от всички студенти в канадските университети или са китайци, или родени от китайски родители. Друга една трета са индийци.
  Останалите предимно ги мързи.
  Да не се оплакват, това е положението.

  Доброто е заразно
 2. 2 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 716 Весело

  Специалистът по Китай в консервативния Институт "Американ ентърпрайз" Дерек Сизърс определи действията на Китай към Канада като "побойнически". "Задържате канадец, защото канадците не могат да направят нищо. Това е побойническо поведение", каза той. Сизърс, който отбеляза, че Канада просто следва рутинна процедура за екстрадиция със Съединените щати, заяви, че Америка би трябвало да каже: "Защо задържате канадци? Вие имате проблем с нас."

  Единствените които могат да направят нещо на китайците са македонците. Че ги тепат всичките само не се знае кой ще ги копа.

 3. 3 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 2823 Неутрално

  Не зная дали заглавията на препечатваните статии от други медии са оригинални или са измислени от Дневник , но все по-често те са във вид на въпроси, меко казано , не коректно зададени за да внушат неверни твърдения. Това е някакъв нов медиен похват за манипулиране на читателите.

 4. 4 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 1979 Неутрално

  Да сте чували "де е Канада, ще продам червената си лада..." Тоя анализ се отнася за последните няколко години. Канада е стабилна дестинация, дето много тарикати се устройват мирно и тихо на добра работа и доволно заплащане. Тръмп скоро ще го ритнат като недоразумение и ще отпадне като проблем. Канада и щатите са едно и не могат един без друг. Останалите също са временно явление. Дето се майтапят, докато има НХЛ и Ниагара пада от водопадите....и пр.

 5. 5 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3301 Неутрално

  Въх! Горките канадци!
  Втората по територия страна в света да вземе да поумнее малко.
  Както на нас ни се обяснява, че трябва да си....диверсифицираме /така ли беше/ вноса на въглеводороди, така и канадците трябва да се научат, че не могат да бъдат износители само за САЩ. Изобщо, и те като европейците, трябва да пораснат.

  Еретик
 6. 6 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 1136 Неутрално

  "Пиер Трюдо, който помогна за създаване на формулата за един Китай, позволила много други страни да признаят Китай през 70-те години на 20 век."
  една невинна заигравка с комунизама и ей ни днес требе да се бориме с таа крадлива и нахална китйска напаст...
  затуй комуняга (рушняга, тероряга) ли е - пълен игнор...

  Now what's a few miles between the beauty and the beast...
 7. 7 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 1878 Неутрално

  Атовете се ритат, магарета страдат. Да ме извиняват атовете че ги сравнявам с хулиганите Китай и Америка.

 8. 8 Профил на nxy49591978
  nxy49591978
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Канада да върне териториите си на индианците и ескимосите, живеещи там от хилядолетия, а районите населени с преселници да се присъединят към САЩ и Франция.

 9. 9 Профил на Against China
  Against China
  Рейтинг: 2587 Неутрално

  Ето за тази враждебна мошенническа политика на Китай,президент Тръмп реже ръчичките на оня мошенник Си Дзинпин.Китайофилите не са много активни по темата,защото само да хвалят комунистически Китай,и да плюят по Тръмп,друго не могат.

  AGAINST CHINA
 10. 10 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2429 Неутрално

  Как сами, бе. Английската баба за какво е на канадските долари

 11. 11 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 1878 Неутрално

  Знаете ли как някои американци коментират решаването на проблема с глобалното затопляне? Щели били да преместят границата по на север. Явно и на сегашния Бял Дом позицията не е по различна.

 12. 12 Профил на Alex Prime
  Alex Prime
  Рейтинг: 483 Весело

  Ето за тази враждебна мошенническа политика на Китай,президент Тръмп реже ръчичките на оня мошенник Си Дзинпин.Китайофилите не са много активни по темата,защото само да хвалят комунистически Китай,и да плюят по Тръмп,друго не могат.
  —цитат от коментар 9 на Against China


  другото ще го свърши Мълър

 13. 13 Профил на Alex Prime
  Alex Prime
  Рейтинг: 483 Весело

  каква драма за двамата канадци? А че арестуваха китайката не е проблем, хм? Танто за кукуригу!

 14. 14 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2459 Неутрално

  Когато една държава-терорист поиска от тях да извършат беззаконие - изобщо не се замислиха.
  А сега реват.
  Ами сами сте си виновни.

 15. 15 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 2701 Неутрално

  Сами си навлякоха неприятности с Китай, като арестуваха финансовия директор на голяма китайска компания, а трябваше да забележат, че и Доналд Тръмп не им е приятел, след като въведе мита за стоманата и алуминия, внасяни и от Канада.

 16. 16 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3095 Весело

  Да помогна на анти-тръмпистите. Тръмп е злопаметен! Не може да прости на канадците,че преди двеста години са подпалили Белият дом,(заедно с британците)!

 17. 17 Профил на oziris7
  oziris7
  Рейтинг: 1697 Неутрално

  Трюдо е един некомпетентен премиер, който се изгигна само благодарение на името на баща си. Вярно е, че Тръмп е труден партньор, но залитанията на Трюдо по феминизма, ЛГБТ правата, социалното инженерство, пускането на нелегални имигранти по границите и т.н. го поставят в директен сблъсък с позициите на Тръмп и много канадци по тези въпроси.
  Трюдо сам се изолира с глупостите, които върши и с помпозните си изяви по повод на всякакви права. Вместо да намекне на Хуауей и китайските власти за заповедта от САЩ и така да избегне целия този цирк, Трюдо се покри. От неговият феминистки кабинет само Фрийланд върши работа, но в случая и тя проспа ситуацията.

 18. 18 Профил на Йоаникий
  Йоаникий
  Рейтинг: 660 Разстроено

  С подобни мат'риалчета Дневник продължава да губи аудитория... Канада е по-добре от всякога, макар че съвсем наскоро чества 150 годишнината от създаването си. Няма сериозна световна класация, в която тази млада страна да не е сред първите - по най-важните показатели. Да твърдиш, че Канада е изолирана и сама е все едно да кажеш, че България просперира и е значим фактор... Доларът им позагуби позиции спрямо щатския събрат, но страната освен че е важна част от Британската общност, има ресурси, позиции и износ, за които писачите от дневник дори и не подозират, а май и нямат нужда да знаят... Много зле, Дневник, съвсем се сринахте с подобни "редакционни политики", не е чудно че маса народ предпочита жълтурките, те поне не претендират за нещо сериозно...

  Най-високите препятствия са тези, които сами си поставяме.
 19. 19 Профил на L Glassman
  L Glassman
  Рейтинг: 641 Неутрално

  До коментар [#9] от "Against China":

  Как точно му реже ръчичките, кой вдигна забраната за продажба на чипове на ZTE? Ако не беше оранжевия, може би щяха да са фалирали вече и китайците нямаше да са толкова отворени. Откакто Тръмп е на власт, диктаторчетата си развяват коня кой както иска и където иска.

 20. 20 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3607 Неутрално

  ми защото има премиер ... наследствен , ама в демокрацията е позволено.

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 21. 21 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 3081 Неутрално

  В статията само не разбрахме какво САЩ трябва да направят за Канада!
  САЩ обявиха, канадци и американци да се изтеглят от Китай,защото по-лошо ще става,много по-лошо,отколкото можем да си представим. Оттук нататък арестуваните само можем да ги питаме-кому к@ра дирят в Китай?

 22. 22 Профил на the_axel
  the_axel
  Рейтинг: 272 Неутрално

  Всички проблеми идват от Дръмпфел - той нарушава баланса , съществуващ от много десетилетия !

 23. 23 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 3081 Неутрално

  В спора със Саудитска Арабия никой не се обади в защита на Канада. Не се обади,защото Трюдо е едно лайно,което се изживява като някакъв месия. Тръгнал да се меси в неща,които не са негова работа. Като си малък играч,не се меси в работата на големите! Не играй с големите кучета,ако си малко куче,защото ще плачиш!

 24. 24 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 3081 Неутрално

  Трюди направи всичко,което е възможно,да развали отношенията с Тръмп и с Америка. Не може от Канада да определят кой да бъде американски президент. Тръгнал да помага за бутането на Тръмп,сега се оплаква.
  Тръгнал също Трюди да се отървава от търговията със САЩ и да замества САЩ като търговски партньор с Китай, сега иска помощ от САЩ да си изпълни планираното. САЩ да не са мазохисти? Те може и умишлено да развалят отношенията на Китай с Канада и ще се изненадам,ако не е така.
  С един куршум два заека- хем шах на Китай с ареста на извидената китайска щерка, хем разваляне отношенията на САЩ с Канада. Пък ако Трюди се реши да пусне китайката на своя глава, ще получи санкции от САЩ,които няма да са по-малки,отколкото китайските.

 25. 25 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 3081 Неутрално

  Трюдо и Макрон са двама глобалистки социопата.
  А Канада се чувства сама в целия свят,защото Трюдо така си постла.

 26. 26 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 3081 Неутрално

  [quote#12:"Alex Prime"][/quote]

  Мюлер днес свърши едно. Унищожил доказателства. Изтрил текст съобщенията на възлови участници в разследването,доказващи заговор и политическа пристрастност.

 27. 27 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3735 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Таралеж - Говорител на страдащи магарета??

  Канада ли е едно?
  Според Заглавието на новината:
  То се чувства само.

  А как се чувстват Тайванците?

  То играе с ККП, тъй че...
  нека му е зле

  До коментар [#7] от "Таралеж":

  Атовете се ритат, магарета страдат.
  Да ме извиняват атовете че ги сравнявам с хулиганите Китай и Америка.

 28. 28 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 1393 Неутрално

  "Престорихме се че домашните закони на САЩ наистина важат за целия свят, и съответно трябва подло в транзит да хванем човек и да я оковем защото на другия край на земното кълбо била нарушила американски закони--и сега лошите китайци ни натискат, о ние сме невинна жертва на непровокиран терор, клетите ние."

  Мръсни п*тки.
  И вече почват да си спомнят "героическото минало" как еди кой си канадски взвод героически се съпротивлявал на 15 милиона китайци по време на корейската война.
  Извини се бе! Извини се, пусни жената, и всичко ще е ОК:)

 29. 29 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 2498 Неутрално

  До коментар [#28] от "patilanskomeze":

  Смешки :)

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 30. 30 Профил на dalechen
  dalechen
  Рейтинг: 337 Неутрално

  До коментар [#26] от "gozambo":

  shut the front door, че много мирише

 31. 31 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3735 Неутрално

  ВИИ Маркс имени Лелина

  Реституция за ескимоси, викаш.
  Аляска...
  Докато Аляска е оттатък - винаги ще тлеят противоречия.

  И Крым... Пардон.
  Оттатък е, но наш.

  До коментар [#8] от "nxy49591978":

  Канада да върне териториите си на индианците и ескимосите, живеещи там от хилядолетия, а районите населени с преселници да се присъединят към САЩ и Франция.

 32. 32 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 650 Весело

  Дневник, покажете и протестите на жълтите жилетки, щото вече налазиха и Канада. 👍😁😎🙄😏 Пример:

  https://youtu.be/5wCjwSX8qnQ

  reductio ad absurdum...
 33. 33 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8342 Неутрално

  Тръмп показа не само на Канада, но и на целия свят, че на него не може да се разчита.

 34. 34 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 2498 Неутрално

  До коментар [#33] от "Роси":

  Това е положението.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 35. 35 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 3081 Неутрално

  В случая и на европейските приятели на Трюдо не може да се разчита,не само на Тръмп. Защо европейските глобалисти не го защитят,нали играят в един отбор срещу Тръмп и срещу Америка?
  Нека да припомним откъде тръгнаха нещата и докъде стигнаха. В самото начало Тръмп каза-търговски проблеми с Канада нямаме,само с Мексико и предложи на Трюдо САЩ и Канада да преправят НАФТА, да направят нов двустранен договор и след това да се договарят с Мексико. Тръмп подходи към Канада като към роднини. Какво отговори Трюдо? Отхвърли приятелското предложение и заяви,че той без Мексико няма да преговаря със САЩ.Идеята на Трюдо беше,че по всякакъв начин трябва да саботира Тръмп и заедно с Мексико ще му се опълчат. Такава беше и общата настройка,Канада,Мексико,ЕС,Китай и останалите,всички заедно да бойкотират САЩ. На Тръмп не трябваше да му се дават никакви шансове да предоговаря, за да помогнат да бъде бутнат от власт. Когато Тръмп тръгна на преговори с Ким,Трюдо отново му заби нож в гърба,давайки на Ким сигнал, че западът е разединен и да не взема сериозно Тръмп. Тия неща не се забравят. Това принуди Тръмп да прибегне към друг вариант, да се договори с Мексико. И е логично да е дал по-добри условия на Мексико,отколкото е мислил първоначално,заради предателството на Трюдо. И стана вместо САЩ и Канада да си направят най-благоприятен помежду си договор и да прецакат Мексико,сега Мексико са много доволни, американците са доволни, на Трюдо лимонът не му излиза от устата.
  Не е случайно,че Трюдо е самотен,Канада е самотна и никой дори от глобалистките приятели на Трюдо не се обажда в негова защита. Защото и най-гламавият не може да си представи, че канадският министър председател ще засере търговските отношения със САЩ заради идеологически различия с американския президент.
  За стоманата и алуминия-митата ще останат докато Канада започне да произвежда стомана и алуминий, а не да препродава в САЩ китайски стомани и алуминий. Купуват от Китай и или директно ги засилват в САЩ , или ги подлагат на минимална обработка и пакетиране и хайде за САЩ.

 36. 36 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 1143 Неутрално

  Коста, Коста... Проблемът не е с износът към САЩ, а с прекаленият внос от Китай. Това е на повърхността, което обявяват на публиката обаче.

  Но същинският проблем е съвсем друг. Ако не си чел - арестувана е дъщерята на собственика на китайският телекомуникационен гигант Huawei, която има канадско гражданство, пребивава в Канада и притежава няколко многомилионни имота там. Същевременно тя е и висш служител в компанията - CFO. Самият арест е по изрично настояване на САЩ, не е по желание на Канада.

  (Не)официалната причина е, че подозират Huawei, че вгражда шпионски софтуер в клетките и оборудването 4G и 5G, с което източват секретна информация. Както е известно САЩ и Китай в момент си мерят пи**ките и този арест е удар под кръста от страна на оранжевият пуяк Тръмп. Наскоро Щатите, Австралия, Нова Зеландия и Япония забраниха на китайските гиганти Хуавей и ЗТИ (ZTE) да изграждат каквито й да е мрежи или да се използва техно оборудване в посочените страни.

  Тя цялата работа Коста, е плод на търговската война между САЩ и Китай. От моя гледна точка не мога да преценя дали Хуавей наистина (не) поставя шпионски софтуер, но определено Канада "го изяде" щото послуша американците за пореден път. След арестът и определената гаранция от 10 млн долара, вече беше късно да дават назад, като си мислеха, че щатите ще го подкрепят. Да, ама не стана. И сега тепърва Канада ще бере плодовете от този арест.

  Въх! Горките канадци! Втората по територия страна в света да вземе да поумнее малко. Както на нас ни се обяснява, че трябва да си....диверсифицираме /така ли беше/ вноса на въглеводороди, така и канадците трябва да се научат, че не могат да бъдат износители само за САЩ. Изобщо, и те като европейците, трябва да пораснат.
  —цитат от коментар 5 на Костадин Иванов


 37. 37 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 3081 Неутрално

  Коста, Коста... Проблемът не е с износът към САЩ, а с прекаленият внос от Китай. Това е на повърхността, което обявяват на публиката обаче.Но същинският проблем е съвсем друг. Ако не си чел - арестувана е дъщерята на собственика на китайският телекомуникационен гигант Huawei, която има канадско гражданство, пребивава в Канада и притежава няколко многомилионни имота там. Същевременно тя е и висш служител в компанията - CFO. Самият арест е по изрично настояване на САЩ, не е по желание на Канада.(Не)официалната причина е, че подозират Huawei, че вгражда шпионски софтуер в клетките и оборудването 4G и 5G, с което източват секретна информация. Както е известно САЩ и Китай в момент си мерят пи**ките и този арест е удар под кръста от страна на оранжевият пуяк Тръмп. Наскоро Щатите, Австралия, Нова Зеландия и Япония забраниха на китайските гиганти Хуавей и ЗТИ (ZTE) да изграждат каквито й да е мрежи или да се използва техно оборудване в посочените страни.Тя цялата работа Коста, е плод на търговската война между САЩ и Китай. От моя гледна точка не мога да преценя дали Хуавей наистина (не) поставя шпионски софтуер, но определено Канада "го изяде" щото послуша американците за пореден път. След арестът и определената гаранция от 10 млн долара, вече беше късно да дават назад, като си мислеха, че щатите ще го подкрепят. Да, ама не стана. И сега тепърва Канада ще бере плодовете от този арест.
  —цитат от коментар 36 на tolex


  Каквито и ядове да бере Канада,тя не може да угажда на Китай. В Западния свят ли е Канада,или с китайските комунисти? Това мерене на еди какво си е и за бъдещето на Канада.

 38. 38 Профил на byrd
  byrd
  Рейтинг: 295 Неутрално

  Трюдо е канадския вариант на синчето на Политбюро. Същият като комсомолския лалугер Станишев. Неговите ескимоски,педерастки и малцинствени политики са си чиста религиозна догма. Мисли се,че е по-близък до Мексико ,отколкото до САЩ. Щото в САЩ управлява глупавия Тръмп , пък В Мексико либералните наркобарони,които имат 30000 убийства на година, ама карай...Канада е рай за ислямските терористи - права писта от ИД на почивка за сметка на канадския бюджет. Изобщо много хора публично възхваляват педерастията и наркоманията , но много добре си знаят ,че това са откачалки и отрепки. Та затова и канадското престараване ги показва като ненормалници.

 39. 39 Профил на henrysecurity1
  henrysecurity1
  Рейтинг: 293 Неутрално

  Чакайте сега... Нали онзи либерал се пенеше срещу Тръмп, заплашваше с контра мита и етк. Сега какво искат от Дони?

 40. 40 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 1393 Неутрално

  [quote#37:"gozambo"][/quote]

  Угаждане е угаждане, а средновековни похвати като арест на велможа по време на търговски преговори е друго.
  Няма значение дали Китай шпионира, дали в Китай бият уйгурчета и т.н.--не може нито САЩ да се преструват че вътрешните им закони важат за целия свят и някой може да ги "наруши" докато е на другата страна за земното кълбо, а пък Канада да се преструват че всичко е нормално и това си е "обикновена екстрадикция" е съвсем жалка работа.
  Дори да го извъртят като "война между цивилизации" пак Канада постъпиха като жалки п*тчици, и "законно" само от гледната точка на своя огромен ядрен съсед.
  Накратко, в този случай, въпреки много си позитивни страни--да го духа Канада.

 41. 41 Профил на stest
  stest
  Рейтинг: 396 Неутрално

  До коментар [#1] от "АзКлавдия":

  ти пък как го установи това

 42. 42 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 3081 Неутрално

  Трюдо е канадския вариант на синчето на Политбюро. Същият като комсомолския лалугер Станишев. Неговите ескимоски,педерастки и малцинствени политики са си чиста религиозна догма. Мисли се,че е по-близък до Мексико ,отколкото до САЩ. Щото в САЩ управлява глупавия Тръмп , пък В Мексико либералните наркобарони,които имат 30000 убийства на година, ама карай...Канада е рай за ислямските терористи - права писта от ИД на почивка за сметка на канадския бюджет. Изобщо много хора публично възхваляват педерастията и наркоманията , но много добре си знаят ,че това са откачалки и отрепки. Та затова и канадското престараване ги показва като ненормалници.
  —цитат от коментар 38 на byrd


  Ти сам се опровергаваш. Хем се възмущаваш от канадските педерастии,отрепки и откачалници, хем твърдиш,че Тръмп е глупав. Като е глупав,защо избира само консервативни съдии, които да внесат здрав разум в обществото и да защитават консервативните ценности, точно обратното на либералните педерастии? Как така хем глупав,хем правилно ориентиран?
  Да разширя въпроса- как хем Тръмп е глупав, а предоговаря търговските отношения в полза на САЩ? Как хем е глупав, хем първи от американските президенти удари крадливите китайски ръце и първи промени на 180 градуса политиката спрямо Китай?
  Обясни ги тези несъответствия!

 43. 43 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 3081 Неутрално

  [quote#37:"gozambo"]
  —цитат от коментар 40 на patilanskomeze
  Угаждане е угаждане, а средновековни похвати като арест на велможа по време на търговски преговори е друго.Няма значение дали Китай шпионира, дали в Китай бият уйгурчета и т.н.--не може нито САЩ да се преструват че вътрешните им закони важат за целия свят и някой може да ги "наруши" докато е на другата страна за земното кълбо, а пък Канада да се преструват че всичко е нормално и това си е "обикновена екстрадикция" е съвсем жалка работа.Дори да го извъртят като "война между цивилизации" пак Канада постъпиха като жалки п*тчици, и "законно" само от гледната точка на своя огромен ядрен съсед.Накратко, в този случай, въпреки много си позитивни страни--да го духа Канада.[/quote]

  Както виждаш,американските закони не важат в цял свят. Изчакаха я да слезе на територията на Канада и тогава я арестуваха. САЩ с Канада имат съответна спогодба. Ако канадците пуснат заповед за арест на амершканска територия, американците ще я изпълнят.
  А ти недей да се пениш за причините на ареста защото не знаеш какво е извършила. Могат да я съдят за шпионаж,за много работи.

 44. 44 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4360 Любопитно

  Не зная дали заглавията на препечатваните статии от други медии са оригинални или са измислени от Дневник , но все по-често те са във вид на въпроси, меко казано , не коректно зададени за да внушат неверни твърдения. Това е някакъв нов медиен похват за манипулиране на читателите.
  —цитат от коментар 3 на tacheaux


  Ти какво внушение видя?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 45. 45 Профил на Miguel Ramierez
  Miguel Ramierez
  Рейтинг: 327 Неутрално

  До коментар [#10] от "blondofil":

  Точно така. Също и Австралия нали са много ербап там долу, дето нокой не ги грози. Аре, да се издървят на Поднебесната. Но пък им е добре с наливаните милиарди юани. Явно Комънуеткът се изчерпва в празненства и байряци. Поднебесната е на хиляди години и е доста жива.

  1.618
 46. 46 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4360 Любопитно

  До коментар [#42] от "gozambo":

  Какво да ти обяснява?
  Той говори за Канада, а ти го питаш за Тръмп.
  Толкова си се забил в защита на наглеца Тръмп, че не виждаш нищо друго.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 47. 47 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 1143 Неутрално

  До коментар [#37] от "gozambo":
  Няма никакво значение къде си географско разположение, ако си икономически зависим. Куба, например. Като е го щатите е направо цъфнала, та вързала. Може да е неудобно да се признае, но и сащ и Канада зависят (вече) в голям степен от Китай. И се чудят как със синтетични мерки да ограничат зависимостта си.

 48. 48 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 895 Неутрално

  Канада е страна с много ресуси, както и лозя за вино, а население ще достави Китай. Има цели квартали в Торонто с жълтокожи. Положението в света става все по-военно, щото хегемонът още не е нокаутиран, а само ошашавен. Голямо шоу предстои... Апропо, не е лошо Дневник да ограничи студиите на форумците до десетина реда, а не да превръща пространството му в електронна библиотека на самотиражиращи се експерти по всички теми.

 49. 49 Профил на lynyrds
  lynyrds
  Рейтинг: 532 Неутрално

  Тука половината защитават идиота Тръмп другата половина-Китай щото бил комунистически и ще преборва САЩ.
  Няма много да видат потърпевшите който правилно са описани като в менгеме..

  Между другото - хората не са идиоти и всички виждат колко струва Тръмп като съюзник- грешка -урода Тръмп..

 50. 50 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 1393 Неутрално

  [quote#43:"gozambo"][/quote]

  Ако публично казват че е виновна за "продажби на Иран мака ние казахме не може", но фактически я държат за друго--тогава ситуацията е още по-зле. Особено ако баналното обявяване на неудобен чужденец в "шпионаж". Тогава САЩ ползват руско-китайски тактики и вече не може да се отличи къде е свинята и къде е човека.

  Но ако юридическата причина е наистина че "ние казахме че не може да се работи с Иран, а нейната фирма работи с Иран"--то това си е налагане на национални американски закони върху останалия свят, която е абсурдно, и трябва да бъде спряно докато е време.
  ООН ако каже че не може--ОК. Португалия ако каже че не може--важи само вътре в Протугалия и за португалски фирми, няма друг вариант. Освен, нали, ако Португалия няма огромна икономика и ядрен арсенал, и тогава всички почват да се правят на ударени.

  И пак ще кажа че това е дело на анти-Тръмп лобито в САЩ. Той сега им пуска контра-саботаж, намеквайки че тя наистина е арестувана по политически причини, и така дава материал на адвокатите и за нейното освобождение. Защото той а майстор на Изкуството на Сделката, а не на Изкуството на Мафиотски Тактики.

  Въобще, половината гафове от този род които правят и Русия и САЩ са следствие на техни си вътрешни властови игри, с които конкурентни групички се опитват да ги злепоставят и да им заемат мястото. От трите големи сили, само китайския Си редовно прави чистки и премахва възможни агенти от този род, а по-либералната Русия и в най-либералните САЩ лидерите са принудени непрекъснато да се борят с хора които искат не просто да им заемат мясотото (като в съвременна Европа), а да им разрушат постигнатото, да ги видят в затвора, и да осквернят името им.

  В САЩ вътрешното разложение стигна дотам че на последните президентски избори всички бяха убедени че изборът ще бъде между династията Клинтън и династията Буш--т.е. превръщането в кланова олигархия от мексиканско-гръцки тип вече почти се беше случило, и всички просто вдигаха рамене.

  Това че бай Тръмп разби всичко това, мобилизирайки "мълчаливото мнозинство" ги вкара в такава ярост, че вместо да са опоненти по европейски, са опоненти по евроазийски, и техните не само спонсори но и гласоподаватели буквално виждат "морално поведение" в това непрекъснато да саботират своя държавен глава, а "хепи енд"--в това той и всички свързани с него да са в затвора сега веднага.

  Ареста на китайската бизнес дама е дело на 'превратаджиите' и Китай също го разбира това и общо-взето трае да види какво ще стане, а Тръмп се опитва да го реши този въпрос. Така че дали ще я обвинят в това което сега казват--че нарушила Канзаски закон без никога да е стъпвала там--или ще измислят че е коварна Мата Хари поради която хиляди невинни агенти на ЦРУ са били изгубени в Сирия примерно--това не е толкова важно.

  Важното е а) че въобще се решиха на това, че б) Канада се престори че това е напълно резонно, и сега се прави на невинна жертва "ние постъпихме *законно,* а те ни се карат", и в) до каква степен Тръмп ще може зад кулисите да го оправи това, и да не позволи да се случи отново под друга форма.

 51. 51 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 621 Неутрално

  Плюете срещу Трюдо, но Канада арестува ли китайката по молба на Америка? Направи го! Белия дом направил ли е коментар за арестуваните канадци? Май не е...

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 52. 52 Профил на qwerty 500
  qwerty 500
  Рейтинг: 1885 Неутрално

  Докато англо-сакси управляват голяма държава като САЩ мир и благоденствие в света няма да има. Те партньори нямат, имат само слуги и се отнасят като такива с тях.
  Такъв им е манталитета да крадат и убиват колкото могат.
  Това е абсолютната истина. Уплашиха се от Русия, защото застигаше ГБ по БВП преди измислените санкции.
  Кукловодите не искат Русия, защото тя пази Света. През всички векове им е пречела.
  АКо отсреща имаше нормални хора и Африка можеш да стане нормален континент и войни да има, и да се изкорени джихадизма, и хората да получават нормално да живеят всички добре.

  Англия да се маха от ЕС, сано са дорасли да не са пудели на САЩ европейците. АНглия знаете ли само на кого трябва в ЕС? На такива като нас, бедни да ходим да бачкаме в Англия.

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
 53. 53 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 1393 Неутрално

  Докато англо-сакси управляват голяма държава като САЩ мир и благоденствие в света няма да има. Те партньори нямат, имат само слуги и се отнасят като такива с тях.Такъв им е манталитета да крадат и убиват колкото могат.Това е абсолютната истина. Уплашиха се от Русия, защото застигаше ГБ по БВП преди измислените санкции.Кукловодите не искат Русия, защото тя пази Света. През всички векове им е пречела. АКо отсреща имаше нормални хора и Африка можеш да стане нормален континент и войни да има, и да се изкорени джихадизма, и хората да получават нормално да живеят всички добре.Англия да се маха от ЕС, сано са дорасли да не са пудели на САЩ европейците. АНглия знаете ли само на кого трябва в ЕС? На такива като нас, бедни да ходим да бачкаме в Англия.
  —цитат от коментар 52 на qwerty 500


  Е, е, айде сега.

  "Англосаксите" предлагат много по-хуманна и жизнена система отколкото съветската, нацистката, фашистката, и централизирано-монархическата.
  Те също имат недостатъци и дори пълни свинщини както във вътрешната си, така и външната политика, но това не значи че не са най-малко зле. Най-малко зле са.
  А северно-европейците произлизат от сходна социална организация от викингски тип, затова и те са най-малко зле.

  Вътрешните си свинщини държавите от англосферата сами са длъжни да си оправят, а външните им свинщини, останалия свят трябва да контрира, както контрира външните свинщини примерно на Русия, Китай и пр.

  Проблема е че от четвърт век САЩ правят каквото си поискат, и от това се разпищолиха, както всеки би се разпищоли. Но в момента сме в историческа фаза на пренареждане на силите, и до 5-10 години ще си има нова сглобка, и всеки отново ще знае къде са границите на поведението които не бива да се преминават.

  Държавите в англосферата продължават засега да привличат най-умните и талантливите, и да генерират научно-техническия прогрес, а на почетно второ място са източно азиатите, и на далечно трето--руснаците. Може би това е едно ползване на ресурс натрупан преди, но още си го има. А дали в момента трупат нов--годините ще покажат.

  САЩ, Британия, и Канада не са някакви световни злодеи в смисъла в който бяха съветския, фашисткия, и нацисткия строй (поне не в наши дни, в миналото всеки има грехове), обаче са си повярвали прекалено много, и в момента "намират границите си".

  Британия намира границите си чрез Брекзит, САЩ намират границите си чрез конфронтация с Китай, Русия, ЕС, Мексико, и т.н., а Канада намери границите си току що с глупавата свирка която врътнаха на САЩ, без да се замислят какво направиха с репутацията си.

 54. 54 Профил на alfonsie88
  alfonsie88
  Рейтинг: 228 Неутрално

  Ох, нищо им няма на канадците, и нищо не изглежда да ги притиска. Живеят по-добре от американците. Политиците им общо взето си вършат работата. Населението и стандарта им нарастват. Ех, намират се и тези, които трябва да напишат малко по-сензанционни статии за да преживеят, ама простено им е :)

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK