Ще спре ли Тръмп Русия и Китай в Африка

Отляво надясно, на първия ред: китайският президент Си Цзинпин, виетнамският Тран Дай Куан, индонезийският Джоко Уидодо. На втория ред са държавните глави на Филипините, Русия и САЩ - Родриго Дутерте, Владимир Путин и Доналд Тръмп - на среща на върха на страните от Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество във Виетнам през 2017 г.

© Associated Press

Отляво надясно, на първия ред: китайският президент Си Цзинпин, виетнамският Тран Дай Куан, индонезийският Джоко Уидодо. На втория ред са държавните глави на Филипините, Русия и САЩ - Родриго Дутерте, Владимир Путин и Доналд Тръмп - на среща на върха на страните от Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество във Виетнам през 2017 г.Правителството на президента Доналд Тръмп обяви вчера рязко преразглеждане на стратегията за Африка с цел противопоставяне срещу "хищническите" практики на Китай и Русия, които "преднамерено и агресивно насочват инвестициите си в региона с цел придобиване на конкурентно предимство".


Съветникът за националната сигурност Джон Болтън представи новата стратегия във фондация "Херитидж", като заяви, че Съединените щати ще подбират по-внимателно африканските си партньори. Той отдели голямо внимание на Китай и обвини китайската държава в раздаване на "подкупи, сключване на непрозрачни сделки и стратегическо използване на дълговете с цел превръщане на африканските държави в заложници на желанията и изискванията на Пекин". Според Болтън Русия също "цели увеличаване на влиянието си в региона чрез корупционни икономически операции". Действията на Русия и Китай на африканския континент водят до "възпрепятстване" на икономическия му растеж.


Мнението на някои критици е, че правителството на Тръмп твърде дълго води политика на неангажираност с Африка, като президентът Доналд Тръмп е добре известен със своите пренебрежителни изказвания за континента, където живеят 1.2 млрд. души.
В обръщение към конгресмените в сряда ръководителят на отдела на Държавния департамент за Африка Тибор Над също предупреди за нарастващото икономическо, военно и политическо влияние на Китай в Африка, която е континентът на едни от най-бързоразвиващите се икономики в света и на природни ресурси на стойност трилиони долари. Африканското население се очаква да се удвои до 2050 г., същинско "демографско цунами", каза Над.
Всякакви нови усилия за противопоставяне на Китай в Африка обаче идват с години закъснение. Китай се превърна в най-важния търговски партньор на континента преди близо десет години и инвестира милиарди долари в нашумели инфраструктурни проекти.


В отговор на предупрежденията на САЩ и други държави по отношение на задлъжняването към Китай някои в Африка припомниха за понякога неблагоприятните финансови условия, поставяни от западните сили в миналото. Други приветстват това, че Китай не поставя условия и не настоява за свързани с човешките права реформи.
Конгресът прие законодателство по-рано тази година, с което създаде Агенция за международно, разполагаща със 60 млрд. долара, която се възприема от мнозина като отговор на китайските програми за развитие на чуждите страни.


Съгласно новата стратегия за просперитет на Африка "ние ще насърчаваме африканските лидери да избират висококачествени, прозрачни, създаващи работни места и привличащи чуждестранни инвестиции проекти, включително и такива от САЩ", посочи Болтън. Джон Болтън предупреди, че САЩ


ще "преосмислят подкрепата си за миротворческите мисии"


на ООН, а също така и помощите за страни, чиито правителства смятат за проблематични, сред които е и Южен Судан. "Съединените щати вече няма беразборно да предоставят помощ в целия континент", каза Болтън и добави, че "страните, които последователно гласуват срещу Съединените щати на международни форуми или действат срещу интересите на САЩ, не бива да се ползват от щедрите американски помощи за чужбина".


Що се отнася до военната сфера, Китай отвори миналата година първата си чуждестранна военна база в намиращата се в Африканския рог държава Джибути, където е разположена и единствената постоянна американска военна база в Африка. Болтън предупреди, че има възможност стратегически разположеният и намиращ се на доходоносната и натоварена брегова ивица на Червено море регион да премине в китайската сфера на влияние.


Докато Пекин и други се опитват да засилят военното си присъствие, Съединените щати се оттеглят. Пентагонът заяви през ноември, че е планирал намаляване с десет процента на личния състав (разполагащ общо със 7200 войници) на Африканското командване на САЩ през следващите няколко години


като проявление на глобалното си преориентиране


от борбата срещу тероризма към фокусиране върху предполагаемите заплахи, идващи от Русия и Китай. Каквито и да са следващите действия на САЩ, първото препятствие ще бъдат предразсъдъците. Президентът Доналд Тръмп е известен с неласкавите си изказвания за Африка. Той сравни някои страни, сред които и несъществуващата държава "Намбия" с мръсна тоалетна, а за нигерийците (които са с най-голямата икономика в Африка и са най-големият африкански производител на петрол) заяви, че никога не биха се върнали в "колибите" си, щом видят Съединените щати.


Въпреки че Конгресът отхвърли някои от предложените от правителството съкращения на чуждестранни помощи, Тръмп не започна нито един мащабен проект в Африка, а няма и знаци, че той ще посети африканския континент.
Според Дженифър Кук, директор на Института за африкански изследвания в университета "Джордж Вашингтон", САЩ не трябва да възприемат прекалено търговския подход. "Няма да победим Китай в собствената му игра, която включва колосални инвестиции и създаването на ифраструктура и пътища, пристанища, железници и други благоустройствени проекти. Това, което различава Съединените щати, е нашата по-широка ангажираност, която не е само с конкретни правителства и чийто фокус пада върху развитието, гражданското общество и, честно казано, служи като нещо подобно на нравствен авторитет по отношение на човешките права, демокрацията и въпросите на управлението".


Африканските държави в крайна сметка ще спечелят от това съревнование, каза в сряда пред Комитета на Сената за въоръжените сили Джъд Девърмонт, който до тази година бе офицер от американското разузнаване, отговарящ за Африка. "Част от сегашното недоволство заради китайските инвестиции в Африка е плод на преувеличения и дезинформация", твърди Девърмонт, според когото много от китайските инфраструктурни проект задоволяват насъщни нужди. Други китайски действия обаче са ясна заплаха за американските военни операции и комуникационни инфраструктури, а африканските лидери осъзнават риска. "Съединените щати трупат точки пред африканските партньори, като разясняват опасностите от засилващото се китайско присъствие", обобщава Джъд Девърмонт. /БТА


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK