Лондон драстично ще съкрати работещите от ЕС, твърди "Таймс"

Лондон драстично ще съкрати работещите от ЕС, твърди "Таймс"

© ReutersИмигрантите от страните от Европейския съюз ще бъдат драстично съкратени - някои групи до 80%, според плановете на правителството в Лондон за поемане на контрола над британските граници. Намеренията на кабинета скоро ще бъдат представени от вътрешния министър Саджид Давид, съобщи в. "Таймс".


Промяната трябва да стане факт от 1 януари 2021 г., когато изтича договореният преходен период след Брекзит. Целта е нетната имиграция от ЕС да намалее до 10 000 души годишно. По данни към юни 2018 г. за предходните 12 месеца нетната имиграция от останалите 27 държави в съюза е била 74 000 души, което е най-ниският показател от 6 години насам. Плановете на кабинета са към 2025 г. този брой да не надхвърля 25 000 души, като ще се дава предимство на квалифицираните работници.


Това си личи от цитираните от изданието планирани корекции - висококвалифицираните европейци трябва да намалеят в следващите 6 години от 15 000 (през 2017 г.) до 11 000, докато тези със средна квалификация бъдат драстично орязани от 18 500 до 4500. За европейските граждани с ниска квалификация (40 000 имигранти през миналата година) ще стане почти невъзможно да влизат в страната и да си търсят работа на място.
Нискоквалифицираните европейци може да получават виза за пребиваване за срок до една година, но само ако идват от държави "с нисък риск от злоупотреба с имиграцията". Работещите със средна квалификация ще имат работна виза, само ако докажат договор с годишен доход от не по-малко от 30 000 паунда годишно, допълва "Таймс".


Скоро всички от ЕС, желаещи да влязат на британска територия, ще трябва да попълват специално електронно разрешение. Същият режим ще важи и за британците срещу такса от 6 паунда, като по първоначална информация разрешителното ще е за срок до 3 години.


"Планираме да поемем пълен контрол над това кой може да влиза във Великобритания, като даваме приоритет на притежаващите умения, от които страната ни се нуждае, а не на това от коя страна идват", казва източник на "Таймс". В същото време минитърът на външната търговия Лиъм Фокс не бил доволен от това, че Джавид не го е информирал за тези планове, а това можело да повлияе негативно на инвестициите в британската икономика.


Съществен елемент в намеренията на министъра на вътрешните работи е фактът, че той е сочен като възможен наследник на премиера Тереза Мей. Тази седмица тя обяви, че няма да оглави партията в кампанията за следващите редовни парламентарни избори, които би трябвало да се проведат на 5 май 2022 г., а това автоматично означава и оттегляне от състезанието за следващ министър-председател.


"Таймс" описа Джавид като член на едно от трите крила в правителството, което е с центристка позиция за Брекзит - против нов референдум, но за по-близки отношения с ЕС от типа на тези, които има Норвегия.


Сега изданието допълва, че и по въпросите на имиграцията той опитва да се дистанцира от "враждебната среда", която била създала по темата Мей, и е за "нов диалог", основан на "справедлива и прозрачна среда", за да защити имигрантите, влезли законно в страната, докато се бори с нелегалните.


Бившият банкер и защитник на свободния пазар е на 48 години, заемал е различни постове в кабинета и е популярен сред членовете на Консервативната партия. Той е наследник на имигранти от Пакистан, смятан е за евроскептик, през 2016 г. е гласувал на референдума за оставане в ЕС и е казвал, че в кабинета си държи портрет на Маргарет Тачър.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK