Демокрациите са в хаос, идва нов модел

Демокрациите са в хаос, идва нов модел

© Associated PressКараници в Овалния кабинет, крясъци в британския парламент и бунтове на "Шанз елизе". Настъпи период на хаос за страните, които крепяха световния ред, време на нестабилност за баланса на сили, който властваше от десетилетия.


По целия свят хората поставят под съмнение истини, които дълго време са смятали за подразбиращи се, и отхвърлят някои от тях като фалшиви новини. Те заменят традиции, които дълго време са възприемали като неподлежащи на промяна, със спонтанни нововъведения.


Във Франция хората, които се чувстват забравени от глобализиращия се се свят, прекараха последните няколко седмици в шествия и бунтове като знак на протест срещу правителството си, което наричат елитарно и изгубило връзка с народа. Първоначалното пренебрежение на правителството изглежда потвърди подозренията им, но в крайна сметка то бе принудено да смени подхода.
Великобритания все още се възстановява от референдума, който правителството й организира, за да запуши устата на опонентите си, които обаче удържаха победа. Сега, когато политиците се чудят как да изпълнят изразената на референдума воля, правителството е напът да рухне.


А в Съединените щати един президент, когото някои обвиняват, че погазва скъпи на нацията идеали, агресивно загърбва протокола и порядките, с които са се съобразявали десетки негови предшественици. Твърдите му поддръжници са във възторг, а на много други направо им се вие свят.


Още повече, че тези събития се разиграват не само в страните на лозунга "Свобода, равенство, братство", Магна Харта и Декларацията за независимост, а и в целия западен свят.


Събитията се развиват подобно навсякъде: хората извън властовите центрове отхвърлят политическите елити, за които смятат, че ги имат за даденост, и подкрепят нови движения, които не спазват правилата и често се заиграват с най-ниските им мисли. Нека изясним, не става дума за отслабване на демокрацията. В известен смисъл е точно обратното.


Демоде ли е консенсусът?


На Запад най-позната е непряката демокрация, при която желанията на избирателите помагат да се формират институциите, които извършват управленската дейност и много често служат като буфери, които успокояват бурните политически води.


Възникващите модели обаче водят до по-фундаментални и понякога по-агресивни форми на демокрация, при които гласуването и другите политически прояви имат по-директен ефект или при които се овластява една личност, която да заобикаля институциите.


Демокрациите са в хаос, идва нов модел

© Associated Press


В рамките на този процес демократичните страни рискуват да изгубят десетилетната традиция на консенсуса - общото съгласие как да се живее, да се управлява и да се взаимодейства с останалите, което доминираше след края на Втората световна война.


Как се случи всичко това?


Да се върнем едно десетилетие назад, когато схемата на Понци с високорискови ипотеки с ниски депозити постави световната финансова система на колене. Последвалите години на рецесия и строги бюджетни икономии засилиха впечатлението, че е нарушено негласното споразумение, запазило политическия естаблишмънт в продължение на десетилетия: че всяко следващо поколение ще живее по-добре от предходното.


"Не сме забравили 2008 г. Върнете ни парите", гласи надпис на стената на банка в близост до булевард "Шанз Елизе", станал сцена на бунтове.


Към това трябва да прибавим и създаващата проблеми технология, която заменя счетоводителите с алгоритми, секретарките със "Сири" (Siri) и шофьорите със собствените им камиони. Да добавим и присъствието навсякъде на социалните мрежи, които премахнаха филтрите за истинност и добри обноски, които някога съпътстваха политическото говорене. Всички тези неща стават на фона на кампания за кибератаки, насърчавана от враговете на Запада и имаща за цел да разпространява дезинформация, да създава подозрения и всява объркване. Взривоопасната смес избухна през 2016 г., а последствията все още са налице.


През юни 2016 г., след повече от четири десетилетия на колебливо членство в европейския клуб, Великобритания проведе референдум, който, по думите на тогавашния премиер Дейвид Камерън, имаше за цел "да реши европейския въпрос" веднъж и завинаги.


След кампания на ксенофобско разпространяване на страх и финансови нарушения британците гласуваха масово и с малка разлика одобриха излизането от Европейския съюз, което шокира политическата класа.Камерън подаде оставка, а негов приемник на премиерския пост стана Тереза Мей, която бе натоварена с незавидната задача да договори елегантно излизане от ЕС с радостните поддръжници на Брекзит, паникьосаните привърженици на оставането и раздразнените мними приятели на Европа. Мей оцеля миналата седмица на косъм при вот срещу лидерската й позиция, но правителството и може да падне по всяко време, докато тя се опитва да предотврати потенциално катастрофалния Брекзит "без сделка" на 29 март.


През ноември 2016 г. дойде ред на САЩ да потъпчат традицията. След една нецивилизована кампания, която опустоши интернет, Доналд Тръмп спечели тежката изборна надпревара и стана лидер на свободния свят. Почти всичко, което последва, не беше по сценарий.


Като се започне от прибързаната му и необмислена външна политика и се стигне до поставянето под въпрос на американската традиция за разделение на властите, целият набор от дейности на Тръмп повдигна въпроса дали той (и като последица и САЩ) ще се придържат към дългогодишните принципи и ангажименти. За най-могъщата държава на света подобна несигурност не е маловажен въпрос.


Франция пое по същия път през май миналата година, когато един млад банкер и бивш министър на икономиката успя да убеди избирателите, че е аутсайдер, че е човек извън политиката. Хиперглобализмът на Еманюел Макрон влезе в контраст с ксенофобията на Тръмп, но той също твърдеше, че ще пресуши блатото и ще защитава обикновените хора.


Това обещание бързо повехна. Макрон скоро стана известен като "президента на богатите". На имиджа му не се отрази положително изказването му, че Франция се нуждае от "Юпитер" (главното божество в римската митология).


Гневът достигна връхната си точка, когато Макрон, уж в защита на околната среда, заяви, че ще повиши вече и без това изключително високите данъци върху горивата. Хората, на които им омръзна от високите данъци и скъпия живот, излязоха по улиците на протести (някои от които белязани от насилие), те разтърсиха страната и принудиха Макрон да отстъпи.


Следва: Още неяснота


Хаосът не свършва с това.


По целия свят политиците възприемат нов начин на мислене. От президента на Филипините Родриго Дутерте до избрания за президент на Бразилия Жаир Болсонаро кандидати печелят избори въпреки (или може би поради) до такава степен политически некоректни изказвания и действия, които до неотдавна щяха да им гарантират поражение. Новият хаотичен пейзаж създава възможности за държави като Китай, които се стремят да разширят влиянието си в кътчета на планетата, където допреди това не са присъствали.


Дали това е повратна точка в съвременната политическа история? Западните либерални демокрации към момента изглеждат почти старомодно и тихо безделничат някъде в ъгъла, докато най-видният им защитник, германският канцлер Ангела Меркел, бавно се отдръпва от светлината на прожекторите.


Темите на западните демократични революции са по-значими от всякога, макар и в нови форми. Дали тези пронизващи нови гласове са път към свободата? Въпросът остава отворен, както и дали резултатът ще бъде по-голямо равенство, за което толкова много хора казват, че копнеят.


А извън тези два въпроса има трети, може би по-актуален въпрос: Дали в този повратен момент на бурна трансформация братството, което сплотяваше народите в следвоенния период, има някакъв шанс да оцелее? /БТА


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (113)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5307 Неутрално

  Световното правителство забрави и грубо наруши Закона на старите часовникари. Сега се сблъскват челно със съвсем очакваните резултати.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Статията не е съвсем коректна. Омешани са икономически трансформации и неизбежните промени в самите общества. Като цяло нищо страшно няма. Демокрациите работят-точно заради това има и статии като тази. Най-правилният лозунг е-2008 къде са ни парите?

 3. 3 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5606 Неутрално

  Турбуленции винаги е имало. Промените предстоят.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 4. 4 Профил на Джони Глупавия
  Джони Глупавия
  Рейтинг: 279 Неутрално

  поредния фалшив новинар, на който са му виновни фалшивите новини...
  Ами спрете да лъжете безогледно!

 5. 5 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3229 Неутрално

  Демокрацията винаги свършва с разпадане на обществото на части. Вече никой никого не слуша и не се подчинява. И тогава за да се възстанови реда и дисциплината е нужна някаква "мека" диктатура. Опасността е да не се изроди диктатурата в тирания.

 6. 6 Профил на kraa
  kraa
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Нямат пари от вестникарството и са се продали като повечето.

  Статията отчасти отрязява реалноста после се вкисва с политически предубеждения и защити на статуквото. Най се надявам да се приключи с медиите такива каквито ги познаваме след тази надигаща се революция или каквото ще е, защото са врагове на народа, и непрестанни машини за промивка на поколение след поколение.

 7. 7 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3109 Неутрално

  хипер мега капитализацията са само светещи нули по мониторите , просто хората започнаха да го осъзнават

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 8. 8 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3229 Неутрално

  Статията не е съвсем коректна. Омешани са икономически трансформации и неизбежните промени в самите общества. Като цяло нищо страшно няма. Демокрациите работят-точно заради това има и статии като тази. Най-правилният лозунг е-2008 къде са ни парите?
  —цитат от коментар 2 на Tod  До коментар [#2] от "Tod":

  Въпросът "Къде се ни парите?" първи го зададе Майкъл Мур. Само казвам.

 9. 9 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2260 Неутрално

  "Настъпи период на хаос за страните, които крепяха световния ред..."
  ======================================================

  За да отговаря написаното на истината, думата "крепяха", трябва да се замени с "рушаха".

 10. 10 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 710 Неутрално

  Не е ли по-правилно да се тълкуват нещата, които се случват по света като изра на сблъсък, основан на конкуренция за власт, пазари, надмощие във всички сфери, което по естествен път формира разделение в световен план, най-общо казано на варвари и неварвари. В този смисъл, рано или късно, влизат в употреба оръжията, поради необратимост на ескалацията на напрежението. Историята показва, че обикновено дребни човечета палят искрата. Дали това не е в оосновата на цикличността на разреждане на човечеството? Докато умните се наумуват, лудите се налудуват. Всичко ново е добре забравено старо. В момента, колкото и да е странно, но едно овластено дребно човече на голяма държава, упорито следва пътя на Хитлер.

 11. 11 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3229 Неутрално

  До коментар [#10] от "Анти Шишковци":

  Аман вече! Между Хитлер и Путин няма нищо общо! Престанете да правите нелепи сравнения! Само се излагате.

 12. 12 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1378 Неутрално

  Отдавна беше време това да се случи.

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 13. 13 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5307 Неутрално

  До коментар [#10] от "Анти Шишковци":

  Кой път на Хитлер по-точно ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 14. 14 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3109 Неутрално

  До коментар [#10] от "Анти Шишковци":

  и всичко това само за да си изпълниш поръчението да намесиш Путин и Хитлер? затова хората все по малко ви се вързват

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 15. 15 Профил на Рун Дьо Решетникоу
  Рун Дьо Решетникоу
  Рейтинг: 1757 Неутрално

  На хората им писна от неомарксисти глобалисти да ги водят към заколение. Хората разбраха що е то либерализъм в днешни дни. Сега това означава културен марксизъм на Маркузе продължение на фабианството (социализма или т.н. социалдемокрация). Това течение както и болшевикото и комунистическото имат една и съща цел но използват различни методи за постигането и.

  In a time of universal deceit telling the truth is a revolutionary act
 16. 16 Профил на KRAFTWERK
  KRAFTWERK
  Рейтинг: 1221 Неутрално

  Нормално е да идва нещо ново . Тръгнали сме от пещерите - родове ,племена, общности,държави,царства ,империи , демокрации......оцелели сме като сме еволюирали и развивали собствения си прогрес .

 17. 17 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3056 Неутрално

  Крепяха!? По-скоро, налагаха по света своето виждане за ред и демокрация. Като условието беше :"или ни слушаш и изпълняваш, или почваме пердахът. "И всичко това, в името на огромните печалби на мега корпорациите, на глобалния капитал. Е, хората прозряха нещата и реакцията не закъсня

 18. 18 Профил на КретенКилър
  КретенКилър
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Като се има кои са привържениците на Тръмп, демек, по-глупавата и по-неикономически реализираната част от народа, познайте какво ни очаква. Хаос. Хаос в който ще пострадат много хора от глупави действия на фанатизирани индивиди, било то религиозни или политизирани фанатици или изперкали млади хора поради незадоволеност.

  Топката е в пост-милениълите. Много зависи в какво ще се канализира тяхната пословична необразованост и невежество, комбинирана същевременно с изобилие от информация - вярна и лъжлива. Дали ще запазят леко левичарския-глобалистичен уклон на милениълите, който обаче бе комбиниран с апатия, така че нищо не излезе от него, или ще се поддадат на нео-нацистката пропаганда, с която биват заливани ежедневно и ще дръпнат света 40-50 години назад.

  "Умнокрасиви": термин, използван от руското посолство
 19. 19 Профил на Radosveta Koleva
  Radosveta Koleva
  Рейтинг: 301 Неутрално

  "Върнете ни парите", гласи надпис на стената на банка.."

  А вие защо смятате, че имате пари?

 20. 20 Профил на КретенКилър
  КретенКилър
  Рейтинг: 8 Неутрално

  На хората им писна от неомарксисти глобалисти да ги водят към заколение. Хората разбраха що е то либерализъм в днешни дни. Сега това означава културен марксизъм на Маркузе продължение на фабианството (социализма или т.н. социалдемокрация). Това течение както и болшевикото и комунистическото имат една и съща цел но използват различни методи за постигането и.
  —цитат от коментар 15 на Содом и Гомор- (к)Раят на джендъризма


  "Кефи" ме как авторите на подобни мантри нямат хабер за какво говорят, но са го прочели някъде, звучи им добре да маскират нео-нацистките си схващания в нещо, дето изглежда по-учено, и го повтарят като папагали.

  "Хората разбрали". Кои хора бе? Любимият ви Тръмп беше избран с 22% от гласоподавателите на САЩ. "Хората" в случая са шепа недоволни от живота лузъри, чието лузърство обаче ги кара да са крайно активни политически и да заемат твърди мнения.

  "Умнокрасиви": термин, използван от руското посолство
 21. 21 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1272 Любопитно

  Каква спретната малка колекция от турболиберални клишета.
  Изхожда от невярни предпоставки и, разбира се, стига до напълно погрешни изводи. Класика в жанра.

  Знанието е сила, информацията - власт
 22. 22 Профил на КретенКилър
  КретенКилър
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Каква спретната малка колекция от турболиберални клишета.Изхожда от невярни предпоставки и, разбира се, стига до напълно погрешни изводи. Класика в жанра.
  —цитат от коментар 21 на pag


  И, разбира се, освен обидни категоризации, никаква конкретика от теб. Класика в жанра.

  "Умнокрасиви": термин, използван от руското посолство
 23. 23 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1849 Неутрално

  Статията не е съвсем коректна. Омешани са икономически трансформации и неизбежните промени в самите общества. Като цяло нищо страшно няма. Демокрациите работят-точно заради това има и статии като тази. Най-правилният лозунг е-2008 къде са ни парите?
  —цитат от коментар 2 на Tod


  Обче ние все още не си задаваме въпроса, къде са ни парите от 1989 г. и какво се случи 1996-7г.
  Затова сме и на дъното на всички класации.

 24. 24 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1849 Неутрално

  Световното правителство забрави и грубо наруши Закона на старите часовникари. Сега се сблъскват челно със съвсем очакваните резултати.
  —цитат от коментар 1 на КМЕТ В СЯНКА


  Кметичке," Световното равителство" все някак ще се оправи! Ти кажи какво се случи с международното положение и Световната социалистическа революция? Защо не успя тя?

 25. 25 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 1033 Неутрално

  Липсата на пряка демокрация, съчетана със спуснати от време на време референдуми е една от причините за проблемите на западните страни. Референдумът за Брекзит е прекрасен пример - замислен като вътрешно политическа акция за укрепване позициите на Камерън, лошо подготвен, без ясна картина от последиците, в плен на фалшиви новини. Има и други подобни случаи - рефередумите за конституция на ЕС в Холандия и Франция. За да има информиран избор, един референдум трябва да се подготвя внимателно и всички аспекти да са отразени в документите, които избирателите получават. Това е скъпа процедура и само Швейцария има положителен опит. Интересно ще е дали този опит е приложим за големите страни.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 26. 26 Профил на КретенКилър
  КретенКилър
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Проблемът не е в т.нар. "либерализъм", който реално не съществува, или поне не под тая форма, под която сбирщайнът от консерви и нацита го описва. "Либерализмът" не е нищо повече от комбинация от хуманни и отговарящи на натрупания опит и знания на цивилизацията идеи, които никой, дори и бесните нацита, не може да оспори, че са фундаментално добри и биха направили светът по-добър.

  Проблемът е в лицемерите, които не са все още морално и интелектуално узрели за тези идеи, затова се опитват да припишат на поддържниците на хуманизма някакви мними злини чрез бясна пропаганда в социалните и интернет медии.

  Лицемери казвам, защото в същината си това са просто расисти, сексисти, хомофоби и ксенофоби, които обаче не се признават за такива, а търсят да облекат човеконенавистните си пориви и неспособността си да загърбят еснафските си предразсъдъци в някаква привидна обществена ангажираност.

  "Умнокрасиви": термин, използван от руското посолство
 27. 27 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Отдавна беше време това да се случи.
  —цитат от коментар 12 на Taiga


  Какво се е случило бе, горски?

 28. 28 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1572 Неутрално

  Напротив-демокрацията е по-ниска отвсякога.Защото на хората им писна да ги манипулират ,да им намаляват доходите за да хрантутят мързеливи натрапници и да наливат пари в джобовете на корпорациите под различна форма.И резултатите са напълно очаквани.

 29. 29 Профил на ''zms15783''
  ''zms15783''
  Рейтинг: 509 Неутрално

  Новото поколение винаги задава нов модел. Въпросът е колко ще бъде адаптиран :-)))

 30. 30 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1572 Неутрално
 31. 31 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1572 Неутрално
 32. 32 Профил на КретенКилър
  КретенКилър
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Няма нищо чудно в това, че се изсипва толкова много пропаганден хейт спрямо митичните "либерали", които реално са хора с всякакви политически възгледи, но приличащи си единствено по хуманизма и уважението към логиката и закона.

  Все пак, да не забравяме, че живеем в свят, в който един от основните врагове на човечеството, ако питаш обикновения човек, са .... веганите.

  Да, хора, които са надмогнали дребни телесни изкушения като лакомията в името на хуманността, биват ежедневно хулени все едно са най-големите злодеи на таз земя. Това би следвало да ви подскаже на какво ниво са хората все още.

  По същата логика биват хулени и т.нар. "либерали", "левичари", "лявотолерасти" и т.н., под абсолютно изфабрикувания претекст, че носят злини на обществото.

  В действитеност, хулещите са просто индивиди, които не могат да понесат моралното превъзходство на т.нар. "либерали" и собственото си безсилие да се откажат от навиците и предразсъдъците си, точно на принципа на хуленето на вегана.

  "Умнокрасиви": термин, използван от руското посолство
 33. 33 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 995 Любопитно

  вярно че демокрацията забуксува през последните години ,но всичко останало е автокрация ,чалга ,диктатура ,средно положение няма !

 34. 34 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2088 Весело

  "Демокрациите са в хаос, идва нов модел"
  Нов модел?! Може би "нов ред"?!
  Ред, при който продължава да е в сила корекцията на старата формула на Маркс:
  "Пари+власт=Пари'+Власт'' "
  Красотата на "новия модел"!
  Найс, нали!😎

 35. 35 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 1040 Неутрално


  Колкото повече държава и чиновници, толкова повече регулации и ограничения, толкова повече възможности за корупция.
  Хората не са полуидиоти, които някакви "умни" чиновници трябва да ги водят за ръка чрез регулаците, които налагат.
  Оставете хората сами да си оправят и живеят живота.
  Нека държавата се съсредоточи върху това, за което е призвана.
  "Да пази живото и имото, кесията и гъзо - всеки сам" - както го е казал дядо Славейков.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 36. 36 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 2220 Неутрално

  Статия от клишета!А обществата както всичко друго се променят....А такива като Тръмп и Макрон са само фон....и катализатор на естествената промяна!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 37. 37 Профил на КретенКилър
  КретенКилър
  Рейтинг: 8 Неутрално

  На хората им писна
  —цитат от коментар 15 на Содом и Гомор- (к)Раят на джендъризма

  Защото на хората им писна .
  —цитат от коментар 28 на Мусаши

  хората започнаха да го осъзнават
  —цитат от коментар 7 на дерибеев

  Е, хората прозряха нещата и реакцията не закъсня
  —цитат от коментар 17 на Vlado Nikolov


  Интересно колко много говорители на "хората" са се навъдили тъдява.

  "Умнокрасиви": термин, използван от руското посолство
 38. 38 Профил на Practic
  Practic
  Рейтинг: 341 Неутрално

  Indeed, it has been said that democracy is the worst form of government except all those other forms that been tried from time to time.
  (Демокрацията е най-лошата форма на управление с изключение на всички други форми, които създават от време на време)
  Уинстън Чърчил в реч пред Палатата на общините, 11.11.1947-а

 39. 39 Профил на Момо
  Момо
  Рейтинг: 301 Неутрално

  "Настъпи период на хаос за страните, които крепяха световния ред..."======================================================За да отговаря написаното на истината, думата "крепяха", трябва да се замени с "рушаха".
  —цитат от коментар 9 на atmanpg


  Всъщност, рушенето е първата част, консолидацията е втората и крепенето е третата.

 40. 40 Профил на Мизийски
  Мизийски
  Рейтинг: 826 Неутрално

  Промяната на етническят състав не прощава. И сега ако са само крясъци и блокирани пътища, то когато варварите достигнат 40-45%, това ще се превърне в гражданска война. Вината е само и единствено на левите и либералите, налагали безогледно мултикултурализма и джендството.

  Спаси, Господи, Твоите чеда и благослови наследството си, като даряваш на православния български народ победа над враговете му и го запазваш с Твоя кръст. ☦
 41. 41 Профил на КретенКилър
  КретенКилър
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Промяната на етническят състав не прощава. .
  —цитат от коментар 40 на Мизийски ☦


  Не прощава на расистите и ксенофобите. Иначе, една държава като САЩ си е менила етническия състав постоянно, но не виждам да са пострадали. Даже според повечето хора, просперитетът се дължи именно на разнородния етнически състав.

  "Умнокрасиви": термин, използван от руското посолство
 42. 42 Профил на КретенКилър
  КретенКилър
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Вината е само и единствено на левите и либералите, налагали безогледно мултикултурализма и джендството.
  —цитат от коментар 40 на Мизийски ☦


  Както казах по-горе:

  Проблемът е в лицемерите, които не са все още морално и интелектуално узрели за тези идеи, затова се опитват да припишат на поддържниците на хуманизма някакви мними злини чрез бясна пропаганда в социалните и интернет медии.

  Лицемери казвам, защото в същината си това са просто расисти, сексисти, хомофоби и ксенофоби, които обаче не се признават за такива, а търсят да облекат човеконенавистните си пориви и неспособността си да загърбят еснафските си предразсъдъци в някаква привидна обществена ангажираност.
  —цитат от коментар 26 на КретенКилър

  "Умнокрасиви": термин, използван от руското посолство
 43. 43 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 878 Неутрално

  Революционна ситуация се получава тогава, когато низините не искат да бъдат ограбвани, а върховете не могат да се откажат от лакомията си. От върховете кървящите снаги на народа им се привиждат като пурпурни одежди, цветя и рози, а риданията се възприемат като хвалебствени химни. Както по времето на великата френска буржоазна революция на Робеспиер и Дантон, на гилотините и походите на Наполеон в опит за създаване на Европа без граници, така и днес онези, които си скъсват задника от работа не са съгласни да издържат прогнилата, алчна, граблива, парвенюшка върхушка в управлението на Европейския съюз като цяло и поотделно в съставляващите го държави. Върхушка, която очевидно НЕ ЗАСЛУЖАВА РАЗКОША, В КОЙТО ЖИВЕЕ И ПРИВИЛЕГИИТЕ, С КОИТО СЕ ПОЛЗВА. БУРЖОАЗИЯТА, ФИРМАДЖИИТЕ НЕ ИСКАТ ДА ИЗТЪРЖАТ ПАРАЗИТИТЕ, да са жертва на ширещата се все по- голяма и по- страшна престъпност, а децата им да са жертва на ПРОЦЪФТЯВАЩАТА В ТЕЗИ УСЛОВИЯ МАФИЯ с всичките и атрибути: хазарт, наркотици, бързи кредити, проституция и заложни къщи! Държавата, държавните мъже, трябва да си размъртат задниците, да си напрегнат мозъците и си създадат собствена индустрия, с цел осигуряване на собствени приходи, приходи за решаване на социалните проблеми. Хората на бизнеса, предприемачите, инициативните, трудолюбивите, онези, които могат сами да си организират живота СЪС 100% СИГУРНОСТ НЯМАТ ПРЕТЕНЦИИ КЪМ ОНАЗИ ЧАСТ ОТ ДЪРЖАВНИТЕ ПРИХОДИ, КОИТО ИМ СЕ ПОЛАГАТ ПО ПРАВО. Държавната индустрия е за онези, които сами не могат да си разпределят бюджета, които не могат да си разпределят парите, така че да им от сутринта до вечерта. Голяма част от тях РАЗЧИТАТ НА ГРАБЕЖ ОТ ОБЩАТА ХАЗНА, РАЗЧИТАТ ДА ЖИВЕЯТ НА НАШ ГРЪБ. Никога не е минавало, не се е получавало, НЯМА ДА СТАНЕ И ДНЕС!

 44. 44 Профил на voxy
  voxy
  Рейтинг: 1209 Неутрално

  поредната безобразно слаба статия, либералният ред който се опитват да пробутат на обществото няма как да се случи. Никой не иска западната цивилизация да бъде затрита от диваците, с които се опитват да ни смесят само и само по-бързо да се случи глобализацията. Да не говорим че откровени идиоти и милиардери с мании и фикции движат процеса.

  -voxy
 45. 45 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1595 Неутрално

  Добре написано.
  Старите демокрации бяха много невнимателни. Изгубиха информационната война.

 46. 46 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1410 Неутрално

  "Те заменят традиции, които дълго време са възприемали като неподлежащи на промяна, със спонтанни "
  Кои традиции например?
  Прием на враждебни за обществото индивиди, без елементарни трудови навици, но с претенции за създаване на Халифат?
  Въвеждане на 31 ++ пола със съответните им претенции?
  Прехвърляне на производството, съответно и технологиите в Далечния Изток, с цел генериране на свръх печалби. Обаче ония не се оказаха толкова глупави май.
  Запушване на устата на всеки инакомислещ с заклеймителните думи: ксенофоб, хомофоб, расист, популист и т.н.
  Ликвидацията на държавния суверенитет в името на глобални интернационал-либерастични глупости.
  Списъка е много дълъг..

  Panta rhei....
 47. 47 Профил на music_joker
  music_joker
  Рейтинг: 272 Неутрално

  Питам се защото всички тези неща се "случват" в общества които, черпят най-много от всички ресурси на планетата, общества в които потреблението на "стоки" и "услуги" е надхвърлило всички разумни граници " Къде са ни парите?" .... парите са в "кофитете" ви за боклук, къде да са? Въпросът по скоро трябва да е къде са ви наистина правата и човешките свободи? Отговорът е пак същият .... в кофите ви за боклук, заменихте ги за това да можете да потребяват огромни количества "боклук" под формата на "стоки" и "услуги". Трябва да решат хората какво искат .... стоки и услуги или права и свободи, иначе нищо добро не ни чака. На света му трябва много голяма икономическа криза, за да може потреблението рязко да падне, най-малкото защото световното сметище Китай затвори врати за внос на боклук.

 48. 48 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 995 Весело

  До коментар [#40] от "Мизийски ☦":

  ако не друго ,тази статия е чудесна мишена за всички фашизоиди от форума на Дневник ,а те съвсем не са малко ,ДА така е ,либералната демокрация е виновна за вашата МИЗЕРИЯ !

 49. 49 Профил на КретенКилър
  КретенКилър
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Запушване на устата на всеки инакомислещ с заклеймителните думи: ксенофоб, хомофоб, расист, популист и т.н..
  —цитат от коментар 46 на Molossian


  Запушването на устата не става със заклеймителни думи.

  Ама те всичките "злини" на митичните "неомарксисти" са все такива.

  Нито някой е предложил да се въведат 31 пола, нито някой е искал да води индивиди без трудови навици.

  Вижте - всъщност, основният ми проблем с хора като вас е, че сте долни лъжци. Че нямате елементарно уважение към фактите и че единственото, с което главата ви е пълна, са фантасмагории. Нямам чак толкова проблем, че сте расисти, хомофоби, ксенофоби и расисти. Това по го разбирам. Нормално е оеснафен човек, расъл сред ограничени хора, скромен интелектуално, да е такъв. Но това, че лъжете ежеминутно вече е проблем.

  "Умнокрасиви": термин, използван от руското посолство
 50. 50 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3879 Любопитно

  Следва: Още неяснота


  Хаосът не свършва с това.
  =======
  Не свършва разбира се...... няма и да свърши наскоро....
  Сега е ред на ценностите.....
  Не може с остарели и опорочени ценности да се търсят нови идеали


  Bukalemun
 51. 51 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 710 Неутрално

  До коментар [#13] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Пътят към АДА е покрит с добри намерения!

 52. 52 Профил на Morbias
  Morbias
  Рейтинг: 1358 Весело

  До коментар [#49] от "КретенКилър":

  "Нямам чак толкова проблем"

  Защо реши че някой го интересува какви проблеми имате вечно мрънкащите социално отритнати лузъри?

  The Morbias Station is a transport hub that focuses all traffic passing through Taryd's jumpgates
 53. 53 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1572 Неутрално

  До коментар [#40] от "Мизийски ☦":

  Тогава първи ще го отнесат гейовете,лесбийките,наркоманите, феминистките.Защото новите им дружки наистина са хомофоби и сексисти.Що не пробват в училище, където учат само мюсюлмани,да учат децата,че било нормално да са гейове?

 54. 54 Профил на КретенКилър
  КретенКилър
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#49] от "КретенКилър":"Нямам чак толкова проблем"Защо реши че някой го интересува какви проблеми имате вечно мрънкащите социално отритнати лузъри?
  —цитат от коментар 52 на Нагъл Визионер


  Ами ... явно теб те интересува, щом ме апострофираш.

  А социално отринтатите лузъри сте именно почитателите на Тръмп. Нали заради вас щеше да пресушава блатотои да строи стена, щото все някой друг ви пречи.

  "Умнокрасиви": термин, използван от руското посолство
 55. 55 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3879 Неутрално

  През ноември 2016 г. дойде ред на САЩ да потъпчат традицията. След една нецивилизована кампания, която опустоши интернет, Доналд Тръмп спечели тежката изборна надпревара и стана лидер на свободния свят.
  ======
  Аха..... и въпреки всичко запада го нарече популист..... само и единствено популист го нарече..... мнооого много интересно....!
  Интересно понеже на датата 03. 11. 2002 година, същото стана и в Анадола......
  Появи се Ердоан и стори същото..... ноооо............ епитетите бяха съвсем различни..... диктатор, неоосмонист, терорист......

  Bukalemun
 56. 56 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3879 Любопитно

  Възникващите модели обаче водят до по-фундаментални и понякога по-агресивни форми на демокрация, при които гласуването и другите политически прояви имат по-директен ефект или при които се овластява една личност, която да заобикаля институциите.
  =======
  Великолепна статия..... и то от Асошиейтед прес......
  Този прелом в западните СМИ е най малкото обнадеждаващ.... да се казват истините едно към едно......
  Сега остана само да са бързо реагира щи, а не с 5.....10 годишно закъснение.....

  Bukalemun
 57. 57 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3879 Неутрално

  До коментар [#25] от "stein":

  Липсата на пряка демокрация, съчетана със спуснати от време на време референдуми е една от причините за проблемите на западните страни
  =======
  Браво.... 👏👏👏.... точно така е....!!!
  А при наличието на такава..... се появява тенденцията.... по контролируемото утре.....
  Понеже тълпата ще излезе на улицата ПРИ ВСИЧКИ ПОЛОЖЕНИЯ....
  Нужно е само едно.... тя да бъде правилно мотивирана и контролирана.
  В Париж, тълпата се появи без своя лидер.... хаотична и вредяща тълпа...... тълпа с хаотична енергия.....
  Лидера (Макрон) не можа да обуздае тълпата, а обратното....тя него..!..... Затова лидера е от изключително значение.....

  Bukalemun
 58. 58 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 716 Неутрално

  Демокрацията, в смисъл на свободен избор на свободни хора вече не съществува, ако някога въобще е съществувала след древна Гърция.
  Изборът не е свободен, защото политическите елити бързо осъзнаха колко сладко е на баницата мекото и започнаха да се възпроизвеждат (нашата красавица, еврокомисар по дигитализацията, завършила френска филология, а след това люпилня за френски политици - Институт по политически науки Б.Б. я предложи, защото е женена за сътрудник на видния френски политик Жозеф Дол, в случай, че някой иска пример). В резултат изборът стана фарс.
  Хората не са свободни, поради икономически зависимости. За богатите, които владеят света е по-изгодно да разчитат на предсказуеми лица, каквито са политиците бройлерчета, пръкнали се от разните школи, като посочената по-горе, където са ги сресали и огладили, преди да ги представят на публиката. Пример - Макрон.
  Обаче всичко е до време. Хората май схванаха, че ги лъжат и нещата напоследък не вървят по план. Някои хора започнаха да предпочитат диктатори като Путин, Орбан или извънсистемни играчи като Тръмп, италианските партии на власт и други.
  Нещо ще се промени, ама какво?

 59. 59 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1251 Неутрално

  Потни средняци от всички страни - съединявайте се! Напред към добрата класова борба и следващия системен цикъл на световната история. Така каза проф. Проданов, който заслужава да бъде прочетен и разбран.

 60. 60 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 716 Весело

  До коментар [#43] от "bobhunter":

  "Революционна ситуация се получава тогава, когато низините не искат да бъдат ограбвани, а върховете не могат да се откажат от лакомията си."

  От известно време аз съм обхванат от перманентна революционна ситуациа: искам, ама не мога!

 61. 61 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1272 Весело

  [quote#22:"КретенКилър"][/quote]

  Животът е твърде кратък за да го прахосвам в спорове с алтернативно умствено надарени.

  Знанието е сила, информацията - власт
 62. 62 Профил на КретенКилър
  КретенКилър
  Рейтинг: 8 Неутрално

  [quote#22:"КретенКилър"]
  —цитат от коментар 61 на pag
  Животът е твърде кратък за да го прахосвам в спорове с алтернативно умствено надарени.[/quote]

  Каза тоя, дето всеки ден е тук и пише под всяка статия, понеже нямаше какво умно да каже.

  "Умнокрасиви": термин, използван от руското посолство
 63. 63 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3879 Любопитно

  Още повече, че тези събития се разиграват не само в страните на лозунга "Свобода, равенство, братство", Магна Харта и Декларацията за независимост, а и в целия западен свят.
  ======
  🎖️💉⚡..... покъртителни самопризнания.....!!!
  В Асошиейтед прес е гръмнала бомба....
  Дано не е изключение тази статия....

  Bukalemun
 64. 64 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1595 Неутрално

  До коментар [#63] от "eti mehter":

  Осъзнаването е бавен, но необратим процес... доживяхме...

 65. 65 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3879 Любопитно

  Нека изясним, не става дума за отслабване на демокрацията. В известен смисъл е точно обратното.
  =======
  И убийствения извод...... достоен за финала на самата статия..... която е по нататък не е и нужно да се чете....

  Bukalemun
 66. 66 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3879 Неутрално

  До коментар [#64] от "Велков":

  Наистина доживяхме....
  А можеха да го кажат и преди години......
  Май никога няма да разберем защо толкова закъсняха..... нарочно или най накрая го схванаха....

  Bukalemun
 67. 67 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 4091 Неутрално

  Моделът може да е друг,но не може да не е демокрация,всичко друго ще доведе до унищожаване на човечеството.Грешки има по пътя на демокрацията има,но има възможност за поправки,обаче по пътя на авторитарните режими и диктатури грешките няма да има кой да ги поправи в това състояние на света в момента и ако още не е започнала третата причината е именно в западните демокрации които засега успяват да натискат диктаторските мераци.

 68. 68 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4379 Любопитно

  До коментар [#38] от "Practic":

  Или с други думи няма друг по-добър политически модел на управление от демократичният. И действителността по света показва това на практика, защото държавите с най-добър стандарт на живот са точно демократични държави. Изключвам богати на нефт и газ държави, като Катар например. Те са изключение, а както знаем всяко правило има и изключения. :-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 69. 69 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2466 Неутрално

  Е то може да е демокрация, въпросът е що да е с централно правителство. Централен Брюксел и централно ООН.

  Що да не е швейцарски тип демокрация. Където централно правителство отговаря само за външната политика и за отбраната. Всичко останало се решава на местно ниво.

 70. 70 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1595 Неутрално

  До коментар [#66] от "eti mehter":

  Закъсняха според мен, поради собствената си дезинформационна политика. Самозалъгването е до време...

 71. 71 Профил на bnc59488372
  bnc59488372
  Рейтинг: 992 Неутрално

  До коментар [#32] от "КретенКилър":

  УЖАС БЕЗУМЕН КОМЕНТАР

 72. 72 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2767 Неутрално

  До коментар [#12] от "Taiga":

  Мда. Союз Нерушимии улете като гнила краствица, а пустия капитализъм все гние :) :) :)

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 73. 73 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3879 Неутрално

  До коментар [#70] от "Велков":

  Аз пък донякъде се съмнявам, че го направиха и умишлено.....
  "препечения омлет" на демокрацията бе допуснат от някои сенатори....
  Още преди две години имах инфо че хаоса в американския сенат е огромен..... затова и Тръмп понякога е принуден да си мени мнението през ден.

  Bukalemun
 74. 74 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3879 Любопитно

  До коментар [#58] от "grajdanin1":

  Хората май схванаха, че ги лъжат и нещата напоследък не вървят по план.
  =======
  Хората разбраха и нещо друго.....
  Че неприятната и лоша истина се покрива за сметка на удовлетворителното самозалъгване.......
  А това вече не е само лъжа. Това е нещо много повече от обикновените лъжи в политиката.....

  Bukalemun
 75. 75 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 350 Неутрално

  Демокрациите да в хаос благодарение на всякакъв сорт либерални експерименти от последните 20 години.Иронично е да говориш за демокрация и в същото време да подтискаш мнозинството, за сметка на всякакви малцинства.Рано или късно мнозинството се събужда и ядеш шамарите.

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 76. 76 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4103 Неутрално

  "...Във Франция хората, които се чувстват забравени от глобализиращия се се свят, прекараха последните няколко седмици в шествия и бунтове като знак на протест срещу правителството си..."

  Кои хора? Ония маскираните пройдохи, дето палеха коли, трошаха витрините и обираха рафтовете ли? или другите, които заплашваха част от "жълтите жилетки" че ще ги убият, ако седнат на масата на преговорите?

  И защо забравихме глупостите тиражирани от телевизиите "Спутник" и РТ? Едни и същи и за България, и за Франция, и за други държави

 77. 77 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 536 Неутрално

  Колкото повече държава и чиновници, толкова повече регулации и ограничения, толкова повече възможности за корупция.Хората не са полуидиоти, които някакви "умни" чиновници трябва да ги водят за ръка чрез регулаците, които налагат.Оставете хората сами да си оправят и живеят живота.Нека държавата се съсредоточи върху това, за което е призвана. "Да пази живото и имото, кесията и гъзо - всеки сам" - както го е казал дядо Славейков.
  —цитат от коментар 35 на simval

  Абсолютно вярно!
  "Нека държавата се съсредоточи върху това, за което е призвана."
  Полиция,армия,съд!

 78. 78 Профил на КретенКилър
  КретенКилър
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Демокрациите да в хаос благодарение на всякакъв сорт либерални експерименти от последните 20 години..
  —цитат от коментар 75 на Noise


  Такова нещо няма

  .Иронично е да говориш за демокрация и в същото време да подтискаш мнозинството, за сметка на всякакви малцинства..
  —цитат от коментар 75 на Noise


  Това също го няма. Няма такива случаи, просто.

  "Умнокрасиви": термин, използван от руското посолство
 79. 79 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2767 Неутрално

  До коментар [#78] от "КретенКилър":

  той е от фейк нюз троловете, да не ти пука

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 80. 80 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4020 Весело

  Как бих искал да се върне 19 век за няколко месеца!

  klimentm
 81. 81 Профил на dr.web
  dr.web
  Рейтинг: 291 Неутрално

  По сценарий: всяко следващо поколение ще живее по-добре от предишното.
  Не по сценарии: всяко следващо поколение може и да е последното, а междувременно западните либерални ценности "тихо и кротко си перат в ъгъла либералните си дантелени гащи". Модел на поведение на обществото при тази новосъздадена ситуация? - няма такъв!, а системен елит има ли тогава? - да!, винаги е имало такъв.

 82. 82 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 716 Неутрално

  До коментар [#68] от "Иво":


  "Или с други думи няма друг по-добър политически модел на управление от демократичният. И действителността по света показва това на практика, защото държавите с най-добър стандарт на живот са точно демократични държави. "

  Забравихте да сложите в началото: "В сегашния исторически момент". В миналото най-богати са били империите , т.е. тези с най-мощна армия: Рим, инките, ацтеките, Великобритания. Рим е редувал република (доколкото демокрацията е съвместима с робството) с империя и общото мнение е било, че републиката е по - податлива на корупция. Доколкото сегашният исторически момент не е с нищо по-важен от другите бъдещи и минали такива, освен, че се е случило ние с вас да живеем в него вашето изказване не е с нищо по-добро от твърдението "лебедите са бели" преди европейците да видят черни такива.
  Между другото не е нужно голямо внимание, за да забележите, че всички богати демокрации, които давате за пример в миналото са били колониални държави и именно на колониите си те дължат голяма част от богатството си. С едно изключение - САЩ. В този смисъл изречението ви трябва да гласи:
  "И действителността по света показва това на практика, защото държавите с най-добър стандарт на живот са точно демократични държави, които в миналото са имали много колонии".

 83. 83 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2767 Неутрално

  До коментар [#82] от "grajdanin1":

  кои са били японските, швейцарските, белгииските, норвежките, германските, шведските, австрииските, финландските и т.н. колонии

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 84. 84 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2017 Неутрално

  Цялата мъка е в това, че световният ред, изграден след ВСВ вече не е в състояние да пази върховната власт на създателя си, САЩ. Трябва да бъде разрушен и заменен. Разпадат се всички световни споразумения, военни и търговски. Съюзите...Руши се ценностната система на гражданите. Всичко трябва да бъде разрушено, за да се отвори нова страница.

 85. 85 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3879 Весело

  До коментар [#80] от "klimentm":

  Тогава ти се върни там..... :).....
  Но не можеш..... и да ти кажа ли защо....!
  Понеже си представител на "съвременното модерно западно общество".....
  Аз се върнах дори в 17 век и ме обвинихте.....

  Bukalemun
 86. 86 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3879 Весело

  До коментар [#84] от "half truth":

  Ооооу, еврика.... 👏.....
  А какво стана с глобализма и тенденциите дето ги пишеше до миналата седмица....?

  Bukalemun
 87. 87 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3879 Весело

  До коментар [#84] от "half truth":

  Трябва да бъде разрушен и заменен.
  =====
  Еееее, тук вече крадеш....
  Буквално цитираш Ердо.....

  Bukalemun
 88. 88 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 716 Неутрално

  До коментар [#83] от "chkn41566335":

  отговарям - Япония е владяла голяма част от Китай, Корея; Белгия - редица африкански територии - Белгийско Конго, например; за Германия списъкът е дълъг, затова препоръчвам съответната страница на Уикипедиа; Швеция - колонии в Африка и Караибите, както и със силната си армия е доминирала Севера векове наред.
  Финландия и Швейцария са изключения, които показват, че малки държави също могат да благоденстват ако се възползват максимално от положението си и историческите моменти.

 89. 89 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 350 Неутрално

  До коментар [#78] от "КретенКилър":

  Така ли?!А така наречената"позитивна дискриминация"?Квоти на расов , полов и всякакъв признак?! Позитивна, в главите на либералите.А иначе просто една от формите на дискриминация.Няма такова нещо като полубременна жена.

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 90. 90 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7798 Неутрално

  И какъв е този нов модел. Доколкото виждаме, още по-голям хаос и хора, които се учат на гърба на хората, как се управлява.

 91. 91 Профил на Емил Емил
  Емил Емил
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Причината за всичко това е несправедливото разпределение на благата.
  И в целия свят, и в отделни държави.
  Имаме общо повишаване на качеството на живот, но на цената на невъобразим дълг.
  Растежът се дължи на финансови спекулации, които задълбочават разделението.
  Лакомията на някои привилегировани среди (банкери и едър финансов капитал) е причината за това зло.
  Не е нормално, при положение че технологиите се развиват и цената на индустриалната продукция пада, цените на услугите и основните суровини непрекъснато да се качват и дългът на целия свят да расте.

  LIBERTÉ, ÉGALITÉ, FRATERNITÉ; мисли глобално + решавай локално = прагматичен национализъм
 92. 92 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2017 Неутрално

  А какво стана с глобализма и тенденциите дето ги пишеше до миналата седмица....?
  До коментар [#86] от "eti mehter":

  Глобализма си е глобализъм. Въпроса е кой ще управлява глобуса. Независимо дали Америка ще има президент националист или либерален демократ, глобализма си е глобализъм и тенденциите са необратими.

 93. 93 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6745 Неутрално

  И фалшивите новини и промяната в обществата не могат да бъдат спрени.

 94. 94 Профил на Дядо Йоцо
  Дядо Йоцо
  Рейтинг: 507 Неутрално

  До коментар [#2] от "Tod":

  На практика кризата от 2008-ма никога не е свършвала, тя просто неусетно се е разрастнала многократно и този "юнак" наречен Нико Прайс от Асошиейтед прес просто глисира по повъхността за един уж "интелигентен" но пък 100% политически коректен коментар. Все пак да си получи хонорара момчето!!!

  "The conscious and intelligent manipulation of the organized habits and opinions of the masses is an important element in democratic society" E.Bernays/USA-1928
 95. 95 Профил на futurika
  futurika
  Рейтинг: 476 Любопитно

  "Почти всичко, което последва, не беше по сценарий."

  А какъв беше сценарият?! И Кой го е сътворил?!

 96. 96 Профил на КретенКилър
  КретенКилър
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#78] от "КретенКилър":Така ли?!А така наречената"позитивна дискриминация"?Квоти на расов , полов и всякакъв признак?! .
  —цитат от коментар 89 на Noise


  Квотите са нещо, което ако те питам къде точно го има, няма да можеш да кажеш без да ходиш да дириш в Гугъл: толкова рядко разпространени. Но дори и да ги има някъде (не знаем къде, щото не си казал), те не са дискриминация на мнозинството, понеже са процентно разпределени спрямо населението.

  "Умнокрасиви": термин, използван от руското посолство
 97. 97 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3033 Неутрално

  Отвратителна статийка, която симулира обективност, като изрежда всобщо известни факти, но пропуска основни неща -- зорлем налаганото безумие, съсипаната средна класа, публично обявените намерения на немското правителство да внася по 400 000 неквалифициран боклук годишно при положение, че един набор е точно 400 000. И т.н.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 98. 98 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4020 Весело

  До коментар [#82] от "grajdanin1":

  Съгласен освен с това че империите дължат богатството на колониите си, не може ли да дължат колониите на богатството си?!

  klimentm
 99. 99 Профил на oziris
  oziris
  Рейтинг: 1571 Неутрално

  Проблемът на западните демокрации е силното навлизане на пост-модернистски и нео-марсистки идеи на високо ниво и оттам са тези крайни феминистски позиции срещу мъжете и брака, промотирането на ЛГБТ идеологии, политики на "позитивна" дискриминация, топлото отношение към радикалния ислям и нелегалната миграция, тоталната политическа коректност, която много напомня културната революция на Мао. Изобщо доста неща се насъбраха и е нормално да има хора, на които им писна от всичко това и искат връщането на здравия разум в управлението.

 100. 100 Профил на tulup
  tulup
  Рейтинг: 1379 Неутрално

  Както е казал Чърчил - "Казано е, че демокрацията е най-лошата форма на управление, но не сме открили по-добра. "
  В мирни времена добри политици рядко има, понеже то реално има две причина да станеш политик - нарцисизъм или някаква кауза, а като всичко е що-годе наред, то каузи няма, та остава само първата група

  Не ме търсете преди обяд
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK