САЩ започнаха изтегляне на военните си от Сирия

САЩ започнаха изтегляне на военните си от Сирия

© ReutersСАЩ обявиха, че започва изтегляне на американски войски от Сирия, а официален източник на "Ройтерс" уточни, че се обмисля прибирането на всички военни. Дипломатическият персонал трябва да напусне до 24 часа, а всички останали вероятно ще се оттеглят в следващите 60 до 100 дни, казва източникът.


Малко преди това президентът Доналд Тръмп написа в "Туитър", че "победихме "Ислямска държава", а за мен това бе единствената причина да сме там".


Министерството на отбраната потвърди, че е започнал процесът за прибиране в САЩ на войските от Сирия, защото "коалицията освободи държаната от "Ислямска държава" територия, но кампанията срещу групировката не е приключила". В името на оперативната сигурност няма да предоставяме повече подробности, продългаваме да работим с партньори и съюзници за разгром на "Ислямска държава" там, където тя все още действа", заяви говорителката Дейна Уайт.Сенаторът републиканец Линдзи Греъм заяви, че оттеглянето на САЩ би имало "разрушителни последици" за интересите на Америка в района и по света. "Американско изтегляне сега би било голяма победа за "Ислямска държава", Иран, Башар ал Асад и Русия."


Руското външно министерство, цитирано от САЩ, заяви, че напускането на американците създава перспективи за политическо уреждане на кризата, както и светло бъдеще за сирийската комисия за съставяне на нова конституция.


Британският зам.-министър на отбраната Тобаяс Елууд също заяви, че "изобщо не съм съгласен" с Тръмп, че "Ислямска държава" е победена. "[Ислямска държава] се преобразува в други форми на екстремизъм и заплахата е съвсем реална."


"Започнахме завръщането на американските войски у дома, тъй като преминаваме към следващата фаза на тази кампания", заяви Сара Сандърс, говорителката на Белия дом.


САЩ започнаха изтегляне на военните си от Сирия

© Reuters


Засега не е ясно от изявлението ѝ дали става дума за всичките около 2000 военни в страната, както и кога ще приключи операцията. Сандърс допусна, че САЩ ще останат ангажирани в някаква степен с конфликта. "САЩ и съюзниците ни сме в готовност да се ангажираме отново на всички нива в защита на американските интереси, когато това е необходимо. Ще продължим да работим заедно, за да не разполагат ислямските терористи с територия, финансиране и подкрепа", каза още тя.


"Ройтерс" коментира, че ако се потвърди, че Вашингтон се изтегля изцяло от страната, това ще противоречи на дългогодишните настоявания на американски високопоставени служители, че военните ще са на терен продължително време, за да не се появи отново "Ислямска държава". Освен това ще се ограничи и влиянието на САЩ в района, включително дипломатическите усилия да се влияие върху прекратяването на гражданската война, убила стотици хиляди, прогонила милиони и предизвикала разруха за милиарди долари.


Източник на агенцията споделя, че американците провеждат консултации с партньори и съюзници. Два източника на "Ройтерс" твърдят, че решението за изтегляне е взето, но засега това не може да бъде потвърдено официално.


В Сирия се намират предимно спецчасти, работещи в тясно сътрудничество с кюрдски и арабски милиции, известни като Сирийски демократични сили. С тяхна помощ бе победена военно "Ислямска държава", но и беше раздразнена Турция, смятаща, че алиансът е с една от кюрдските групировки, водещи терористична кампания в на нейна територия. До днес американското присъствие в Сирия е смятано за стабилизират фактор, който в значителна степен въздържа Анкара от военни операции срещу Сирийските демократични сили. В последните дни Турция усилено заговори за нова операция срещу този съюз.


Дори при пълно американско оттегляне от Сирия в съседен Ирак ще останат около 5200 военни. Повечето от въздушните удари в Сирия са нанасяни от бази от Катар и други места в Близкия изток. Министърът на отбраната Джим Матис, както и американски дипломати са се изказвали против напускане преди да е постигнато споразумение за спиране на бруталната война.


"Ислямска държава" вероятно ще премине към партизански и терористични действия, след като остана без своя територия. Ако това се потвърди, Тръмп ще бъде критикуван, че е прибрал военните си преждевременно, както и че е допуснал Иран да разшири влиянието си в Сирия. Не е ясно защо точно сега президентът би искал да се изтегли, включително защото няма отговор кой би запълнил вакуума и би стабилизирал страната без поредна вълна от кръвопролития.


По изчисления на САЩ в апогея си "Ислямска държава" е контролирала около 100 хиляд иквадтарни километра с близо 8 милиона жители и приходи от почти 1 млрд. долара годишно. Брет Макгърк, специалният американски пратеник за глобалната коалиция за разгром на групировката, заяви миналата седмица, че ислямистите са останали с последния си 1% от територията и няма присъствие в Ирак.


Последният град под контрола на "Ислямска държава" скоро може да бъде превзет от подкрепяните от САЩ Сирийски демократични сили. След това остава ивица по източния бряг на Ефрат и няколко пустинни територии на запад от реката. Американски официални лица са предупреждавали, че пълната загуба на териториален контрол не е равносилно на разгром на групировката.


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK