Големият търговски терор

Службите в Русия, а не бизнесът или управленският елит стават главните в страната. И произвеждат само арести.

Големият търговски терор

© ReutersВ Русия започва нова епоха и това е епохата на Големия търговски терор.


Трябва да го различаваме от този през 1937 г. и епохата на Големия терор, когато залозите са били далеч по-високи, а сред причините за арестуване не е било преразпределянето на собствеността.


Но също така, както през 1937 г., имаме два важни белега за терор. Първо, той удря не само по колхозници, безпартийни и дори "либерасти", а и по своите - топ мениджъри, някои от най-високопоставените хора в администрацията, олигарси. И, второ, той е абсолютно непредсказуем. Днешният руски елит не знае по какви причини ставаш обект на наказателно дело. Елитът не знае какво го очаква зад ъгъла. Не знае и какво послание изпраща едно или друго задържане.
Ако Владимир Путин изпраща с тези арести някакви сигнали, те не достигат до елита, а се губят по пътя.


Това е, с което днешната вълна от арести се различава кардинално от това, което се случваше в началото на управлението на Владимир Путин.


Да вземем например ареста през 2003 г. на Михаил Ходорковски. Сигналът, изпратен чрез него, бе абсолютно ясен - че в Русия вече има само един господар и той се казва Владимир Путин. Същото можеше да се каже и за задържането на ръководителя на АФК "Система" Владимир Евтушенков през 2014 г., извършено след като олигархът недостатъчно бързо върна на държавата "Башнефт".


Евтушенков играеше на страната на Дмитрий Медведев и се надяваше на втори негов мандат като президент. След 2012 г. това бе възприето от Путин като нелоялност, а и на Игор Сечин (бел.ред. - ръководителят от 2012 г. на държавния гигант "Роснефт") му трябваше "Башнефт". Това, разбира се, не беше най-добрият сигнал, тъй като Евтушенков бе в действителност мегалоялен на режима. Но сигналът бе разбираем. Е, ударили са не когото трябва. Случва се.


Михаил Ходорковски

© Associated Press

Михаил Ходорковски


С известно усилие може да се разбере и арестуването през 2016 г. на Алексей Улюкаев (бел.ред. - през 2013-2016 г. министър на икономиката). И той беше абсолютно лоялен, министър и председател на надзорния съвет на ВТБ. Но ВТБ имаше консултантски договор за 30 млн. долара с правителството за продажбата на "Башнефт", а след като тя премина към "Роснефт", той бе прекратен. Улюкаев, изглежда, е поискал за това обезщетение от 2 млн. долара, Сечин отвърнал "един", той настоявал "два" и Сечин решил да демонстрира кой е господарят вкъщи. Но по днешните стандарти Улюкаев е изключение.


Защо например арестуваха олигарсите братя Магомедови, собствениците на "Сумма" (бел.ред. - група с бизнес за милиарди основно в транспорта, логистиката и петролно-газовия сектор)? Двама абсолютно лоялни бизнесмени, които преди да ги задържат, съгласуваха на най-високо ниво сделката за порта в Новоросийск, се оказаха зад решетките и то не за нещо дребно, а по най-зловещото престъпление - създаване на организирана престъпна група. И досега никой не разбира защо, известно е само, че всеки, опитал да се застъпи за тях, със свистене е излитал от кабинета на монарха.


И все пак, защо? В смисъл, кое е причината, а не поводът? И до днес никой не знае, нито по върховете, нито в низините. Ако това беше сигнал, той не премина по мрежата. Ако е бил послание, то остана неразбрано. Какво не бива да правиш, къде да не ходиш - на елита така и не му стана ясно.


Или пък да вземем още един пример - този с Виктор Векселберг. От една страна, Векселберг е обект на санкции от САЩ. От друга, подследствени са двама негови висши ръководители - управляващият директор на "Ренова" Евгений Олховик и генералният директор на енергийния холдинг Борис Вайнзихер. Прекараха две години в ареста, а сега са пуснати срещу подписка.


Кой може да обясни защо задържаха Олховик и Вайнзихер? Не са се договорили с новия губернатор на Коми? Случва се - предишният изсмука докрай бизнеса, след това идва нов, а за него не е останало много. Но защо е позволено да съсипеш топ мениджъри на олигарх? И ако може за Олховик, то за кого не може?


Владимир Евтушенков (първият вляво) на форума в Давос през 2007 г.

© Associated Press

Владимир Евтушенков (първият вляво) на форума в Давос през 2007 г.


Вижте, че зад решетките е топ мениджърът на "ИнтерРАО" Карина Цуркан, която злодейски издала на румънското разузнаване схемата за това как са крали от доставките на ток за Крим. Председател на борда на "ИнтерРАО" е Борис Ковалчук и се смяташе, че Цуркан е неговият финансов консилиери. Защо я тикнаха в затвора? Как така е крадено под носа на Ковалчук, но никой не го пипа? И как да се чувстват хора като Ковалчук, когато зад решетките е дясната им ръка?


Ето ви и случая на Ераст Галумов, друг "близък" човек с име като от роман на Борис Акунин. Бивш генерален директор на държавното издателство "Известия", един от приближените на всемогъщия до неотдавна Владимир Кожин, управителя на имотите на Кремъл, отговарящ и за това издателство. Галумов бе арестуван преди почти година и седи в затвора "Лефортово" без съд. При задържането му в социалните мрежи ликуваха, че била започнала операция за премахването на Кожин. Но Кожин и днес си е там - или заповедта не е била разбрана, или Путин е креснал на булдозите под килима да замълчат.


Никой не пипа Кожин, но Ераст седи и чака. Като консерва - ей така, за в бъдеще, като суровина за наказателно дело.


Виктор Кудрявцев, 74-годишен учен от "ЦНИИмаш" (бел.ред. Централният научно-изследователски институт по машиностроене е в сърцето на руската космическа програма). Писал писма до белгийския Von Karman Institute. Някой във ФСБ с безкрайната си мъдрост решил, че електронна кореспонденция с чуждестранен университет по проблеми със Закона на Ом представлява държавна тайна вероятно защото доблестният чекист сам не знае за Закона на Ом. В делото институтът Von Karman е наречен "структура на НАТО", а като доказателство за шпионаж на Кудрявцев фигурира спам писмо от типа на "спечелихте от лотарията за Зелена карта".


Виктор Векселберг

Виктор Векселберг


Какво е посланието, което ни изпращат с това дело? Изобщо не си пишете със западни учени? Но това е невъзможно, както е невъзможно да затвориш папката си за спам за писма на мошеници от Нигерия.


Елитът задава огромен въпрос за повече яснота. Хората искат да знаят правилата на играта. Искат да знаят поне къде са забити червените флагчета на непозволеното. Какво може и какво не бива да се прави? За какво бият през ръцете, а кое минава?


Проблемът е в това, че повече няма такива правила.


В Русия попадаш в наказателно дело както в пътнотранспортно произшествие - случайно.


Има действия, които могат да повишат вероятността от попадане в ПТП. Но няма действия, които да гарантират, че няма да попаднеш в катастрофа.


Служител, който не ти е върнал пари, взети назаем; бездарник, когото си изгонил; губернатор, който претендира за същите 50% от бизнеса ти, които вече е получил предшественикът му; чекист, на когото трябва да се "отблагодариш"; любовник на жена ти; съвсем случаен интригант - всички те могат да станат причина за наказателно дело. И в това има някаква логика - делото е съвършено безсмислено.


Алексей Улюкаев

© Associated Press

Алексей Улюкаев


Ето в това е основната особеност на терора - че той не се поддава на рационализиране. Терорът винаги е произвол. Всеки може да бъде ударен. Има ли човек, ще му намерим по кой член да го преследваме. Вашата свобода е заради нещо, което сме пропуснали. И т.н.


Терор има тогава, когато главното нещо в страната станат органите, а не бизнесът, интелектулният или дори управленският елит. Органите произвеждат арести така, както черният дроб - жлъч, а пекарят - банички. Арестите са техният способ да съществуват. Терор има тогава, когато всеки арест - колкото и безумен да е - носи уважение, статус, кариера и пари. И никога или почти никога не води до обратното.


Разбира се, днес не е 1937 г. Сега терорът е друг - търговски, а залозите са по-ниски - свободата, но не животът ти.


Изпълнителите обаче са същите - безконтролните органи, съвършено изгубили ориентация.


Големият търговски терор

© Reuters


Текстът е публикуван на 19 декември на сайта на московския вестник "Новая газета". Преводът е на "Дневник".

Ключови думи към статията:

Коментари (52)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 3207 Неутрално

  "Процесът" на Кафка.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 2. 2 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3166 Любопитно

  Интересна статия макар и разхвърляна(вероятно от превода) но паказваща нещо много важно-все поедноличнатавласт и безцеремоност на Путев!И все по-гголемият тоталитаризъм в мисленето!За мене лично статията ме навежда на мисълта за все по близкият край на такъв тип управление...справка 1981-83 в СССР!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 3. 3 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2107 Неутрално

  губернатор, който претендира за същите 50% от бизнеса ти, които вече е получил предшественикът му; чекист, на когото трябва да се "отблагодариш"; любовник на жена ти; съвсем случаен интригант - всички те могат да станат причина за наказателно дело
  ______________
  Значи не ми било либерална демокрация това нашето от както сме в НАТО и ЕС а новорусийски модел или как!?


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 4. 4 Профил на KRAFTWERK
  KRAFTWERK
  Рейтинг: 1255 Неутрално

  Путя ги отстрелва с генератор на случайни имена.....

 5. 5 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2678 Неутрално

  Този става все по-арогантен . Това показва слаба позиция , колкото и да го прикрива .

  SHADOWS of SOFIA
 6. 6 Профил на terminal velocity
  terminal velocity
  Рейтинг: 8 Весело

  тоя 'анализ' / може би/ е много ниска топка даже и за либерастите :) Вероятно са прибрали некой благодетел, ей тука малкия генерал как оплаква Баневи.

  Путин - мы верим в тебя !
 7. 7 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1677 Неутрално

  Следя публикациите на Юлия Латинина. Но на руски не разбирам добре. Сега в превод успях да се насладя на мислите и.

  подпис
 8. 8 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 2190 Неутрално

  Путин си създава армия от врагове и то от не случайни и имащи възможности хора. Дали пък няма да дойде преди 2024-та краят на Путин и путинизма?

 9. 9 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 1049 Неутрално

  https://www.xe.com/currencycharts/?from=BGN&to=RUB&view=10Y
  малка България : "велика Русия"
  1. Минимална заплата в България - два пъти по-висока от минималната в Русия
  2. Средната заплата вБългария по-висока от тази в Русия
  3. Нарастване на БВП в България два пъти по-високо от това в Русия
  4. Спестявания на средния българин 10 пъти -по високи отколкото на средния руснак
  5. Един българин изнася на световния пазар, повече от двама руснака, ако от сравнението се извадят суровите минерали - еди българин изнася колкото 6 руснака
  5. Средна продължителност на живота в България с 10 години по-висока от тази в Русия
  6. Българина има 8 години да живее с пенсията си, а в Русия пенсионната възраст е по висока от средната продължителност на живота

  Велика държава май ес

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 10. 10 Профил на In my world
  In my world
  Рейтинг: 616 Весело

  Запада само чрез силата на парите ще унищожат злото русия.

  In many wars between the CIVILIZED MAN and the SAVEGE.Support Civilized man defeat the terror(islam)
 11. 11 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 897 Неутрално

  Когато те е страх че и сянката ти може да те свали от власт става страшно , разправата когато Путин падне от власт ще е жестока .Това е лошото при тоталитарните режими , откраднеш милиарди а не можеш да ги харчиш спокойно , няма и сигурност че и децата ти ще могат да им се порадват .

 12. 12 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 579 Неутрално

  Корупционерите, олигарсите и всякакви такива мушенници, популярни у нас като "стратегически инвеститори" трябва да се мачкат.
  Ето, Бате опандизи г-н и г-жа Баневи и Путин да не остане назад!

  Бог да благослови Америка за България!
 13. 13 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3074 Неутрално

  Ситуацията в Русия е ТАРАНТУЛИ В БУРКАН.

  Болна държава, болно общество.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 14. 14 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 579 Неутрално

  До коментар [#9] от "iak":

  Сравнявай Москва с България, поне населението е почти съпоставимо - 12 милиона срещу 7 милиона

  Бог да благослови Америка за България!
 15. 15 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2168 Неутрално

  Я да чуем местните рубладжии, петоколонници....
  Нека квиченето да започне СЕГА!!!
  "Ушанки, Сър"!!!!

 16. 16 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3618 Неутрално

  До коментар [#7] от "Иван К":

  Освен че пише за "Новая газета", Ю. Латинина води всяка събота "Код за достъп" по радио "Ехото на Москва", като беседата със слушателите може и да се чете в текстови файл. Уважавам я като личност и като журналист, въпреки че някои от мислите ѝ не се приемат еднозначно.

  "На народите с къса памет преходите са им много дълги." Тони Филипов, д-р
 17. 17 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 941 Неутрално

  До коментар [#3] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Естествено, само чугунените мозъци не можете да схванете нещо толкова просто.

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 18. 18 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 340 Неутрално

  Аха. Търговски тетор. За моите представи “търговски терор” са регулярните посещения на щатски политици, дето най-брутално командват българската енергийна политика. Изкомандариха “спирайте южния”. Спряха го. Стана турския. Ердо не се оставя да го командарят. С него БГ загуби и съществуващия транзит - 80% беше за Турция. Сега на Турция не й трябва. Сега тя ще продава на БГ. Наздраве за търговския терор!

  Мърфи е оптимист!
 19. 19 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3074 Неутрално

  До коментар [#18] от "султана глаушева":

  "За моите представи “търговски терор” са регулярните посещения на щатски политици..."

  Твоите "представи" са такава каша, че трудно се поддават на рационален анализ.

  Важното е, че онова, което ти липсва като знания и критично мислене, го свръхкомпенсираш с емоция и ремсистка страст.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 20. 20 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 1049 Любопитно

  До коментар [#14] от "Günther":
  Покупателната сила на софиянеца е малко по-висока тази на московчанина

  https://www.numbeo.com/cost-of-living/compare_cities.jsp?country1=Bulgaria&country2=Russia&city1=Sofia&city2=Moscow

  Покупателната сила на българина е с 15,68 % ПО-ВИСОКА от тази на средния руснак.

  https://www.numbeo.com/cost-of-living/compare_countries_result.jsp?country1=Bulgaria&country2=Russia

  Така сравнението коректно ли е?

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 21. 21 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 340 Неутрално

  До коментар [#19] от "Norman Granz":
  Много информативно. По същество нищо. Пробва се като хоби психолог да разкриваш моята личност, която никого, ама абсолютно никого не интересува! Като нямаш аргументи, бий по пишещия! Така ли ви учат? Или ти проявяваш самоинициатива? Е, такива и шефовете им не ги уважават. Елементарно, Санчо.

  Мърфи е оптимист!
 22. 22 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 886 Любопитно

  До коментар [#18] от "султана глаушева":


  Ердо не се оставя да го командарят.
  —цитат от коментар 18 на султана глаушева


  Не казвай голяма дума!
  Знаеш ли какво казаха в Турция? (Разбирай ... с благоволението на Ердоган...)
  "Доставят ни ракети С-400, и ние ги даваме на САЩ да ги изследват!"
  Новината е от тия дни!

  Да разлая троловете!!
 23. 23 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 340 Неутрално

  До коментар [#22] от "lone wolf":
  Виж. Човек си създава мнение на базата на много неща. Един факт не може да го промени. И аз за теб имам добро мнение. Нищо, че пишеш неща, с които не се съгласявам. С две думи:мнеието ми за ердо е добро. За 10 г.повиши пенсии и заплати в Турция на ниво, мечтано от нас. Направи такова здравеопазване, че българите ходят в Турция да се лекуват. Резултатите знам от първа ръка. Наложи ни се да се ползваме от услугите и съм възхитена. Направи Мала Азия цветуща. Обърна потока Турция-Германия. В последно време е отрицателен. Млади, второ поколение турци, родени и образовани в Германия, й обръщат гръб. Ако не ми вярваш, да ти дам линкове от немския мейнстрийм. Е, на очите си ли да вярвам, или на едно еднократно действие? А аз знам как се поличава това. Но това е друга тема. Много дълга. С две думи:Ердо има моето уважение!

  Мърфи е оптимист!
 24. 24 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5547 Неутрално

  И затова икономиката и науката в Русия е обречена...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 25. 25 Профил на limbize
  limbize
  Рейтинг: 1437 Неутрално

  До коментар [#22] от "lone wolf":Виж. Човек си създава мнение на базата на много неща. Един факт не може да го промени. И аз за теб имам добро мнение. Нищо, че пишеш неща, с които не се съгласявам. С две думи:мнеието ми за ердо е добро. За 10 г.повиши пенсии и заплати в Турция на ниво, мечтано от нас. Направи такова здравеопазване, че българите ходят в Турция да се лекуват. Резултатите знам от първа ръка. Наложи ни се да се ползваме от услугите и съм възхитена. Направи Мала Азия цветуща. Обърна потока Турция-Германия. В последно време е отрицателен. Млади, второ поколение турци, родени и образовани в Германия, й обръщат гръб. Ако не ми вярваш, да ти дам линкове от немския мейнстрийм. Е, на очите си ли да вярвам, или на едно еднократно действие? А аз знам как се поличава това. Но това е друга тема. Много дълга. С две думи:Ердо има моето уважение!
  —цитат от коментар 23 на султана глаушева  Аха. Търговски тетор. За моите представи “търговски терор” са регулярните посещения на щатски политици, дето най-брутално командват българската енергийна политика. Изкомандариха “спирайте южния”. Спряха го. Стана турския. Ердо не се оставя да го командарят. С него БГ загуби и съществуващия транзит - 80% беше за Турция. Сега на Турция не й трябва. Сега тя ще продава на БГ. Наздраве за търговския терор!
  —цитат от коментар 18 на султана глаушева


  Да сравняваш "руският търговския терор" с това е смешно, България загуби сравнително малко с ЮП и то заради отчуждаванията.

  Ердоган нищо не е направил сам - постигна го с помощта на дълг, който ние като членове на ЕС не можехме ,а дали сме искали е друг въпрос. Дълг, който вече им тежи доста и ще тежи още повече, защото рефинансирането му струва доста.

  Статията е безкрайно ясна - реже се дясната ръка и се вкарва във фризера.

 26. 26 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7635 Неутрално

  "Терор има тогава, когато главното нещо в страната станат органите, а не бизнесът, интелектулният или дори управленският елит."

  То тука сякаш не е същото. Сигурно от тях се учим.

 27. 27 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 340 Неутрално

  До коментар [#25] от "limbize":
  Блаблабла

  Мърфи е оптимист!
 28. 28 Профил на limbize
  limbize
  Рейтинг: 1437 Весело

  До коментар [#25] от "limbize":Блаблабла
  —цитат от коментар 27 на султана глаушева


  Беее-беее-беее

 29. 29 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 904 Неутрално

  Очевидно е, че въпреки всичките си кусури България е за предпочитане пред Московията (колко българи има преселили се на север и колко руснаци у нас). Това обстоятелство обаче не е за хвалба, тъй като Московията е много ниско ниво. И все пак, приятно е човек да наблюда гърчовете й вече от "другата страна" на барикадата.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 30. 30 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 979 Неутрално

  така ще е, докато крепостните и боярите не избухнат с някой метеж и не утрепят царя и не опустошат московските степи - така е било при Емелян Пугачов при Степан Разин, при В.И. Ленин, така ще е и в бъдеще при мокшите.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 31. 31 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5760 Неутрално

  До коментар [#19] от "Norman Granz":

  Другарката отдавна е преминала ремсистата възраст.

 32. 32 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4512 Весело

  До коментар [#14] от "Günther":

  По същата логика би могло да се сравни Москва с Манхатън! 🤣

 33. 33 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 516 Неутрално

  " Терорът винаги е произвол. Всеки може да бъде ударен. Има ли човек, ще му намерим по кой член да го преследваме. "
  ========================================================================
  "Бюрократът Флойд Ферис към индустриалеца Ханк Риърдън: "Наистина ли мислите, че ние искаме тези закони да се спазват? Ние ги искаме нарушени. Няма начин да управляваме невинни хора. Единствената власт, която правителството има, е да репресира престъпниците. Когато няма достатъчно престъпници, можем да ги създадем. Като обявим толкова много неща за престъпления, става невъзможно да човек да живее, без да нарушава законите. Но кой иска нация от граждани, спазващи закона? Какво може да се спечели така? Затова просто прокарайте закони, които не могат да бъдат спазвани, нито наложени, нито обективно тълкувани. Така създавате нация от нарушители на закона. И можете да осребрявате вината им." Айн Ранд, "Атлас изправи рамене"

 34. 34 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 340 Неутрално

  До коментар [#25] от "limbize":
  Хахаха! Ти сериозно ли?

  Мърфи е оптимист!
 35. 35 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4512 Неутрално

  До коментар [#33] от "objektivist96":

  Страхотна книга!

 36. 36 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 340 Неутрално

  До коментар [#33] от "objektivist96":
  Интересно. Айн ранд разобличава това, което сподвижниците на айн ранд защитават със зъбии нокти. Много интересно.

  Мърфи е оптимист!
 37. 37 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 516 Неутрално

  До коментар [#35] от "vassilun":
  Всичко написано от тази дама е страхотно,защото,както самата тя, казва в едно свое интервю:"Аз пиша за това,какви могат и трябва да бъдат хората."

 38. 38 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 516 Любопитно

  До коментар [#36] от "султана глаушева":
  Простете,кои сподвижници на Айн Ранд,защитават онова,което тя разобличава?!?

 39. 39 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 579 Неутрално

  До коментар [#20] от "iak":

  Да, така е коректно. Сега остава да уточним кой повече ходи на море в Тайланд например или във Френската Ривиера - московчанина или софиянеца? :)

  Бог да благослови Америка за България!
 40. 40 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 340 Неутрално

  До коментар [#38] от "objektivist96":
  Ти сериозно ли ме питаш? Институтът Айн Ранд е една за моите представи отвратителна институция. След цунами катастрофата в югоизточна Азия те изреваха, как така се дават пари на данъкоплатците за подкрепа на жертви на природна катастрофа. Така дошло, да се оправят, както знаят. А парите на данъкоплатците били много по-важни за висши цели, каквато е войната в Ирак! Какви са ти вижданията не знам, за моите виждания това е отврат на ента степен! Искаш ли линкове, или сам ще си ги намериш? Бол! Или това си го знаеш, но ти пасва на светогледа? Е, ако е така, с мен работа нямаш!

  Мърфи е оптимист!
 41. 41 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 1057 Неутрално

  Именно затова богатите руснаци масово купуват собстеност в Западна Европа и САЩ, защото мног одобре знаят колко е висок риска в Северна Азия. Настроението на Путя се мени по-често от това на капризна госпожица. Днес си му приятел, а утре враг номер один.

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 42. 42 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 516 Любопитно

  До коментар [#40] от "султана глаушева":
  Госпожо,Вие,изпратихте коментар до мен.Аз,Ви,отговорих.Отговорът ми не,Ви,хареса.Добре.Но,простете,изразът-"...с мен работа нямаш! ",ми е малко странен и необясним?!??Нямам никакво намерение, да имам"работа",(каквото ѝ да разбирате под това) с когото ѝ да било,освен с тези,с които по една или друга причина,наистина имам такава.Вие,започвате някакъв опит за разговор,после ми пишете :"с мен работа нямаш! "?!? Ами,нямам.:))) И,намерение такова нямам.:)))) ОК?

 43. 43 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 340 Неутрално

  До коментар [#42] от "objektivist96":
  Моля? Я пак погледни. Отговорих ти на твой цитат на айн ранд. Цитат, който ме впечатли. Но хайде да не си мерим шлиферите. Весели празници!

  Мърфи е оптимист!
 44. 44 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 516 Весело

  До коментар [#43] от "султана глаушева":

  До коментар [#42] от "objektivist96":Моля? Я пак погледни. Отговорих ти на твой цитат на айн ранд. Цитат, който ме впечатли. Но хайде да не си мерим шлиферите.
  —цитат от коментар 43 на султана глаушева

  Ами,поглеждам.Цитат.Който не е въпрос към,Вас.Това е.
  Нямам никакво намерение да меря шлифера си,с когото и да било.:)))))
  Весели празници и на,Вас!


 45. 45 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3098 Весело

  Милиционерщината никога не е довела една страна до нещо добро! мАмашката на (беь)родните ушанки е на път да изпита същото каквото гътна безаналоговото На-Се-Се-Се-Ренце. Двойкаджиите (тези които не са си научли урока) повтарят

  Ушанките пък си имат Путин, дори един самовар под друга статия се беше провикнал, че такова шоу като това на плешивеца не бил виждал никъде по света, нека да им е за здраве, като се гътне и в мавзолейче да го гледат!

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 46. 46 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3660 Неутрално

  До коментар [#31] от "Alarmstufe: Rot":
  Другарката отдавна е преминала ремсистата възраст.
  >>> Пак ли коментираш съфорумците? Пиши по темата, Санчо.:)

 47. 47 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3660 Неутрално

  Една нова жертва на търговския терор. Полковник Рабинович заловена с 10 милиона подкуп от доблестните чекисти:
  https://www.vesti.ru/doc.html?id=3096297 #
  18 декабря 2018, Полковника МВД Веру Рабинович задержали при получении 10-миллионной взятки

 48. 48 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2210 Весело

  Червенокосата таваришутка е разголила цялата хубост на прочутата руска душа. Животът зад нравствената колючая проволока в Империи зла, разбира се, води до неистово желание за наличие на правила, кое може, кое е забранено, кога е сутрешният развод и кога вечерната проверка. Мъката на чилавеците е добре обяснена в "1984", но май никой не е проумял написаното. Нещо повече, таварисч Латъйнина можеше поне да препрочете Вл. Сорокин, ама не - трябвало е да се прави на язвительной стервочки.

 49. 49 Профил на Георги Славчев
  Георги Славчев
  Рейтинг: 292 Неутрално

  До коментар [#13] от "Norman Granz": "Болна държава, болно общество."
  Прав си! Но май започват оздравителни процеси. Ще им вземат парите на набедените олигарси. Който и да хванеш, все в десетката. Въпреки, че се прави че не разбира, Юлия дава ценна информация. В Русия започва Видов ден. В Бг кога?


 50. 50 Профил на Георги Славчев
  Георги Славчев
  Рейтинг: 292 Неутрално

  До коментар [#13] от "Norman Granz": "Болна държава, болно общество."
  Прав си! Но май започват оздравителни процеси. Ще им вземат парите на набедените олигарси. Който и да хванеш, все в десетката. Въпреки, че се прави че не разбира, Юлия дава ценна информация. В Русия започва Видов ден. В Бг кога?


 51. 51 Профил на Георги Славчев
  Георги Славчев
  Рейтинг: 292 Неутрално

  До коментар [#22] от "lone wolf":"Доставят ни ракети С-400, и ние ги даваме на САЩ да ги изследват!"
  Не сваляй нивото, някой се тъшачи с вас. Та САЩ не могат ли да си купят С-400, та турците трябва да им ги дават.

 52. 52 Профил на Георги Славчев
  Георги Славчев
  Рейтинг: 292 Неутрално

  До коментар [#15] от "selqnin": "Нека квиченето да започне СЕГА!!!"
  Ти си първия. Продължавай! Друг език знаеш ли?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK