"Форбс" за България: Корупция, слаб съд, непрозрачни поръчки и зависимост от Русия

"Форбс" за България: Корупция, слаб съд, непрозрачни поръчки и зависимост от Русия

© Reuters"Въпреки благоприятния инвестиционен режим, включващ нисък плосък корпоративен данък, пред страната остават значителни предизвикателства. Инвестиционният климат и икономическите перспективи страдат от корупция в администрацията, слабо правораздаване, ниска производителност, липса на прозрачност в обществените поръчки и присъствие на организираната престъпност."


Така описва американското списание "Форбс" България в публикуваната тази седмица годишна класация за това кои са най-добрите страни за бизнес. От 161 държави в нея на България е отделено 46-о място. По-зле от страните в ЕС е само Хърватия (52), а от българските съседи по-напред са Румъния (41) и Гърция (42), а изостават Сърбия (56), Турция (57) и Македония (68).


В десет от показателите, определящи подреждането в класацията, България има най-слаб резултат в регулациите за бизнес - 86-а държава в света. Приблизително в същата категория е и оценката за данъчната тежест на държавата върху предприемачите и служителите им - 81-о място.
Най-добрият показател (21-о място) е по свобода за търговия, което в значителна степен произтича от членството в единния пазар от 500 млн. души на Европейския съюз и ползата от споразуменията за свободна търговия, които съюзът договори с редица държави напоследък.


Сравнително добра е оценката и за технологично състояние (30) и защита на инвеститорите (32). Прилични - но е и в контекста на Европа - са и показателите за монетарна свобода (44), иновации (48) и лични свободи (41). Но едва ли е привлекателен за бизнеса резултатът по други два - защита правото на собственост (68) и корупция (64).


В краткото представяне на бизнес климата в България от "Форбс" посочват още, че икономиката ѝ демонстрира силен растеж, но пак си остава с най-ниския БВП на глава от населението в ЕС - 8000 долара. Макар да се казват добри думи за разумното управление на обществените финанси, списанието допълва, че "енергийната ѝ зависимост и разчитането продукцията ѝ да се търси в чужбина правят растежа чувствителен към външни за страната пазарни условия".


Значителна част от текста е посветена на проблемите с енергетиката, като изрично се изтъква, че е потенциална слабост зависимостта от Русия. Припомня се, че преди две години държавата е дала почти 700 млн. долара на НЕК да плати на "Атомстройекспорт" оборудване за АЕЦ "Белене", спряна от правителството четири години по-рано и сега възродена като идея от кабинета на Бойко Борисов. Почти пълна е зависимостта от Русия и на българския газов пазар, а проекти за връзки с Гърция и Сърбия, които биха могли да я намалят, са замразени или едва кретат, пише още изданието.


Класацията е изработена на базата на популярните доклади на "Фрийдъм хаус", Фондация "Херитидж", ООН, Световната банка, Световния икономически форум, "Прозрачност без граници", Алианса за имуществени права и базираната в САЩ група за услуги за бизнеса "Марш и Маклийнън".


В общото подреждане за втора година - и въпреки опасенията за ефекта от Брекзит - начело е Великобритания. Страната не заема позиция извън водещите 30 по нито един от разширения списък от 15 показателя, сред които е и качеството на живот. Следват Швеция, Хонконг, Холандия, Нова Зеландия, Канада, Дания, Сингапур, Австралия и Швейцария.


САЩ слизат от 12-о на 17-о място, Русия е на 55-о. Най-трудно е за бизнеса в Централноафриканската република, Конго, Гвинея Бисау, Екваториална Гвинея и Чад.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK