Българите са сред песимистите за бъдещето на света

Българите са сред песимистите за бъдещето на света


В края на годината оптимизмът за непосредственото бъдеще на света продължава да преобладава, въпреки че песимизмът се увеличава. Изводът е от традиционния Глобален индекс на надеждата на "Галъп интернешънъл", данните от който бяха разпространени днес.


В края на 2018 г. 39% от анкетираните в цял свят смятат, че следващата година ще е по-добра от приключващата. На обратното мнение са 24 на сто от анкетираните. 31% от хората не очакват промяна.


Поглед към нагласите на българите показва, че очакванията на 22% от тях са 2019 г. да е по-добра от 2018 г. 30% смятат, че новата година ще е по-лоша, а 31% очакват да няма промяна. 17% не могат да отговорят. Така нетната стойност на оптимизма у нас (дялове на оптимисти за 2019 г. минус дялове на песимисти за 2019 г.) е -8. През миналата година тази оценка беше +3. Това показва известен спад на общия оптимизъм, се казва в анализа на данните.


България показва по-малко оптимизъм от средното и за ЕС
България е по-песимистична на фона на източната част на ЕС, като например Румъния показва много по-сериозен оптимизъм (нетна стойност +21). България показва по-малко оптимизъм от средното и за ЕС като цяло (28% оптимисти). Според нетните оценки на Балканите най-оптимистично са настроени албанските общности, а на другия полюс са Турция и Босна и Херцеговина.

Българите са сред песимистите за бъдещето на света

Очакванията за по-добро непосредствено бъдеще се увеличават за мнозинството от интервюираните в Африка (обикновено оптимистичен регион въпреки условията на живот), в Индия, в европейските страни извън ЕС, в САЩ и в Латинска Америка. От друга страна, се вижда песимизъм за предстоящата година в Близкия изток, в Русия и до голяма степен в Западна Европа.


Традиционно оптимизмът за новата година преобладава в повечето държави по света. Тази година изключение правят Турция, Сърбия, Обединеното кралство, Полша, Чехия, Русия, Босна и Херцеговина, България, Хонконг, Франция, Италия, Ливан, Йордания и Южна Корея.


Живеещи в по-богати страни са настроени по-песимистично


Президентът на световната асоциация "Галъп интернешънъл" Кънчо Стойчев коментира, че в продължение на десетилетия глобалното изследване "В края на годината" отчита парадокс: хората, живеещи в по-богати страни, са настроени по-песимистично към предстоящата година. И обратното. Изглежда, че страхът от загуба на това, което имаш, е по-голям от страха да нямаш.


Българите са сред песимистите за бъдещето на света


Поглед към друг ключов показател – дали идващата година ще е по-мирна за света от отиващата си, показва, че за 15% от българите това ще е така. 28 на сто са на обратното мнение, а 38% очакват да е същата. 19% се затрудняват да отговорят. Нетната стойност е -13. С тази нетна стойност страната ни е близо до средните стойности за света.


28% от анкетираните по света очакват 2019 г. да бъде по-мирна


Глобално 28% от анкетираните по света очакват 2019 г. да бъде по-мирна, 34% смятат, че ще бъде по-проблемна. България изглежда сравнително по-оптимистична за мира на фона на останалите страни в източната част на ЕС и особено на фона на целия ЕС. Сравнени с останалите на Балканите обаче, българите изглеждат по-скоро песимисти за това дали годината ще бъде по-мирна. И тук като че ли албанските общности са сред най-бодро настроените.


За пръв път през този век тази година все по-голям брой западноевропейци очакват, че следващата година ще е по-малко мирна.

Българите са сред песимистите за бъдещето на света


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (67)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3888 Неутрално

  Човек е оптимист при развиваща се икономика, нарастващо семейство и доходи.
  Ние намаляваме като нация, последни сме в ЕС по доходи, а икономиката, която уж върви, не пълни нашите джобове.
  Така че - нищо изненадващо.

  Еретик
 2. 2 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2900 Неутрално

  Нормано. 2/3 от българите още са в съветския свят. Та така...

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 3. 3 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2256 Неутрално

  Отиваме към трета световна война.
  Да не отваряме дума за финансовата пропаст причинена от сеньоража и банкирането с частичен резерв.

  В Русия съм! В Русия съм!
 4. 4 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2498 Весело

  Честито Рождество Христово! Честит Стефанов ден!
  Пожелавам на всички една по-добра година във всяко отношение - добро здраве и по-адекватно здравеопазване, добро образование и по-качествена образователна система, благополучие и по-компетентно държавно управление. Оптимизмът е вътрешна нагласа, не зависи пряко от положението ни, но определено помага да се стремим към развитие.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 5. 5 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2256 Любопитно

  Аз като завършвах Военноморското училище третия помощник капитан вземаше 1050$, а апартамент в широкия център на варна 100кв м беше 10 000-12 000$. Сега същия апартамент е 100 000, но евро. А дори старши помощник капутана с неговите 6 000 евро заплата му трябват бая години за да го купи. А третият помощник с неховите 2500 може въобще да забрави.
  На какво да се радва човек??
  Какво се оправи за последните 15 години, че цените да се вдигнст 10-15 пъти?

  В Русия съм! В Русия съм!
 6. 6 Профил на Tzariqt e Gol
  Tzariqt e Gol
  Рейтинг: 237 Неутрално

  В ПИК пише, че българите са все по-големи оптимисти. Дневник - престанете с вашата пропаганда.

 7. 7 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1882 Неутрално

  НВие, българите сме по-скоро скептици- на базата на опита си и това е нормално!

 8. 8 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2513 Весело

  Човек е оптимист при развиваща се икономика, нарастващо семейство и доходи. Ние намаляваме като нация, последни сме в ЕС по доходи, а икономиката, която уж върви, не пълни нашите джобове. Така че - нищо изненадващо.
  —цитат от коментар 1 на Костадин Иванов

  Е да де ама както сме в ЕС и НАТО и имаме сумай ти хрантутеници на мирикански НПО трябва да горим от либерален ентусиазъм а не да сме песимисти!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 9. 9 Профил на Йоаникий
  Йоаникий
  Рейтинг: 835 Любопитно

  Условията и средата български са такива, че само наивник може да очаква по-добри години. Всъщност, ако анкетираните са приоритетно синчета, внуци и любовници на назначените "капиталисти" - за тях перспективата е "устойчива към добра" според Фич и Муудис... :-)

  Най-високите препятствия са тези, които сами си поставяме.
 10. 10 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 2169 Любопитно

  Аз като завършвах Военноморското училище третия помощник капитан вземаше 1050$, а апартамент в широкия център на варна 100кв м беше 10 000-12 000$. Сега същия апартамент е 100 000, но евро. А дори старши помощник капутана с неговите 6 000 евро заплата му трябват бая години за да го купи. А третият помощник с неховите 2500 може въобще да забрави.На какво да се радва човек??Какво се оправи за последните 15 години, че цените да се вдигнст 10-15 пъти?
  —цитат от коментар 5 на Веселин Дечев


  Но пък се радвате и приветствате руските си заселници,купуващи имотите (Ви)!И понеже пътувате да питам-колко взема италиятнски капитан и колко мструва кв.м в Пиза или Виареджо...примерно!!И да направите съпоставка!Ако може без лозунги!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 11. 11 Профил на Persietsa
  Persietsa
  Рейтинг: 8 Разстроено

  Пак ви лъжат с фалшиви данни, сега и вие станахте песимисти!

  L.A.
 12. 12 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5947 Неутрално

  Подготвените знаят повече :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 13. 13 Профил на Емил Емил
  Емил Емил
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Това с песимизма на богатите си е чисто закърпване на естествения извод, че песимизмът върви с бедността.

  Поне при европейския манталитет е така?

  И какво, в храйна сметка германци, холандци, датчани, по-песимисти ли са от нас?

  А румънците по-бедни ли са?
  Къде са данните?

  LIBERTÉ, ÉGALITÉ, FRATERNITÉ; мисли глобално + решавай локално = прагматичен национализъм
 14. 14 Профил на С Стоянов
  С Стоянов
  Рейтинг: 1477 Любопитно

  Нищо ново! Българите са най- големите песимисти в света! Мрънкането е национална черта, при това една от най- изразените! Имаше еднa статия, мисля че в ,,Guardian“, която глсеше нещо като ,,the happy, the unhappy and the bulgarians“! Така че това , че сме най- големите песимисти и съответно мрънкачи на света не е вече новина за никого!

  ВЯРНОСТ И ПОСТОЯНСТВО
 15. 15 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 908 Неутрално

  Българите не са песимисти, а са реалисти. Има мъъъничка, но съществена разлика!

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 16. 16 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3313 Неутрално

  Нищо ново! Българите са най- големите песимисти в света! Мрънкането е национална черта, при това една от най- изразените! Имаше еднa статия, мисля че в ,,Guardian“, която глсеше нещо като ,,the happy, the unhappy and the bulgarians“! Така че това , че сме най- големите песимисти и съответно мрънкачи на света не е вече новина за никого!
  —цитат от коментар 14 на С Стоянов  До коментар [#14] от "С Стоянов":

  Но сме и веселяци. С голямо чувство за хумор. Едното върви с другото. За да има равновесие. Това "забравяш" да кажеш. Не случайно точно българите казват:"Светът е оцелял,защото се е смял."

 17. 17 Профил на Емил Емил
  Емил Емил
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#8] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Либерализмът е анархия за богатите.
  Дерегулацията дава по-добра възможност да се изкачиш върху гърба на другите, за което не отричам, че са нужни качества.

  Въпроса е, общетвото иска ли този модел?
  Понеже отговора на въпроса е ясен - този въпрос се избягва в либералния дискурс.
  Колективните стремежи се стигматизират и обвързват с умрелия източен блок. Студената война се превърна в хибридна.
  Тези неща целят да изместят фокуса от обществения дебат за социално-икономическия модел.

  Акцентира се на индивидуализма. Нон-стоп ни се навира думата "толерантност", и то за все по-абсурдни неща, като целта е да се забрави думата СОЛИДАРНОСТ !!
  За лош късмет, това има точно обратния ефект.
  Реакция идва както от ляво, така и от дясно-консервативни, от център и от аполитични иначе групи.
  Неолибералния модел, целящ диктатура на елита споделящ точно техните ценности, скоро ще бъде изринат.

  Въобще, пределно ясни, неолиберални ЦИГАНСКИ номера 😂😂😂

  LIBERTÉ, ÉGALITÉ, FRATERNITÉ; мисли глобално + решавай локално = прагматичен национализъм
 18. 18 Профил на dr.web
  dr.web
  Рейтинг: 294 Неутрално

  "King Power" - гот е нали!, без значение за какво става въпрос, нали така?, написано е на английски! А сега да отговорим на диаграмните въпроси и да дадем следното предложение към съставителите на диаграми: преместете всички отговори от сектора на "не знам/без отговор" в положителния сектор на другите съответни подобни отговори, например - следващата година ще бъде "по-мирна, по-успешна, по-добра" ... и готово! Тогава всички подобни "диаграмни"отговори, които така или иначе отиват в сегмента на човешкото подсъзнание (на по-късен етап, т.е. на по-късен емоционален стадий), ще "създадът" необходимата "по-добра околна среда" в механизма на човешките внушения и човешките вменявания - между другото (или съкратено btw - пак на ангрийски, разбира се ), това е нещо като основен медиен принцип.

 19. 19 Профил на Боби Бобев
  Боби Бобев
  Рейтинг: 285 Неутрално

  Аз като завършвах Военноморското училище третия помощник капитан вземаше 1050$, а апартамент в широкия център на варна 100кв м беше 10 000-12 000$. Сега същия апартамент е 100 000, но евро. А дори старши помощник капутана с неговите 6 000 евро заплата му трябват бая години за да го купи. А третият помощник с неховите 2500 може въобще да забрави.На какво да се радва човек??Какво се оправи за последните 15 години, че цените да се вдигнст 10-15 пъти?
  —цитат от коментар 5 на Веселин Дечев


  Ти като завършваше военноморското училище, България беше член на организацията СИВ, която произвеждаше боклуци само за вътрешна употреба, докато западните страни произвеждаха качествени стоки. Ама това във военноморското училище явно не сте го учили.

 20. 20 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 1173 Неутрално

  До коментар [#10] от "Willy Messerschmitt":

  Нищо по-лесно. Средна заплата на италиански капитан €58 051 годишно; начално ниво €40 949, старше ниво €71 868.
  https://www.salaryexpert.com/salary/job/ship-captain/italy

  Средна цена на предлаганите за продан жилища във Виареджо и Лука: €3077/m².

  https://www.idealista.it/en/vendita-case/viareggio-lucca/?ordine=prezzi-asc

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 21. 21 Профил на marianapopska
  marianapopska
  Рейтинг: 271 Неутрално

  Песимисти сме и за нашата държава и за света като цяло, трябва да променим това мислене!

 22. 22 Профил на Емил Емил
  Емил Емил
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#19] от "Боби Бобев":

  Супер, сега може да си купуваш телевизор всеки месец, но е много мслко вероятно да си купиш апартамент, където да го сложиш.

  Нежду другото, на ЗАПАД лихвите са много по-ниски от тук.
  Може да купиш лесно на изплащане.
  Във всеки момент в които си затруднен или си смениш мнението, продаваш ПОЛИЦАТА за изплащане на апартамента, т.е. апартамента, при настоящите пазарни цени.
  Не банката, не съдия бирник !!!!!!!!!!!!!!!!!! Ти !!!!!!!

  Като се има предвид че планираната инфлация бута цените на имотите нагоре, и като се има предвид суперниските лихви ТАМ, по 30 годишни кредити, като си продадеш полицата, си на ПЕЧАЛБА !!!!!!

  Как се съотнася това с долните картелни туморни образувания, които се наричат банки в бг ????

  LIBERTÉ, ÉGALITÉ, FRATERNITÉ; мисли глобално + решавай локално = прагматичен национализъм
 23. 23 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2256 Весело

  До коментар [#19] от "Боби Бобев":
  "Ти като завършваше военноморското училище, България беше член на организацията СИВ"

  И кога съм завършил?Хайде да чуем годината?
  Аз тогава съм ходел прав под масата бе, Бобчооо!

  В Русия съм! В Русия съм!
 24. 24 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2256 Весело

  До коментар [#20] от "baba_zozolana":

  Бабо, капитана е само един. Няма старше и начално ниво. Съветвам те да не говориш глупости, изсмукани от пръстите. :)

  В Русия съм! В Русия съм!
 25. 25 Профил на Момо
  Момо
  Рейтинг: 306 Неутрално

  Българите не са песимисти, а са реалисти. Има мъъъничка, но съществена разлика!
  —цитат от коментар 15 на traveler1


  Напълно подкрепям. Има реалисти и наивници. Как да бъда оптимист за бъдещето, след като либералната система се разпада по-бързо от очакваното, а заедно с нея и проекта ЕС. Аз лично исках да видя една сплотена Европа, а то всичко отива в кофата.

 26. 26 Профил на dr.web
  dr.web
  Рейтинг: 294 Неутрално

  ... сега сме в ЕС, не във СИВ, но въпросът за "качествените стоки и боклуците" с малки изключения, разбира се, си е пак на дневен ред и си звучи с пълна сила. Значи какъв е извода, който трябва да си направим? -според мен, отговорът е, че трябва да се промени манталитета към "по-добрия сектор" (независимо, че дълго време сме били в "отатък желязната завеса, при това с нашите жалки лагерни мисли и настроения за желязните завеси като такива"), но практиката вече е показала, че това не става само в "стъклените домове" на "МОЛ-овете", нали така?.

 27. 27 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 1173 Неутрално

  До коментар [#24] от "Веселин Дечев":

  Мързи ме да пиша толкова дълго. На сайта са пояснили, че начално ниво е капитан с 1 до 3 години опит и при това "начално ниво" средната заплата е €40 949. Капитан "старше ниво" е такъв с 8 и повече години опит и капитаните с подобен трудов стаж получават средно €71 868 годишно. Така по-ясно ли е?

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 28. 28 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3313 Неутрално

  До коментар [#18] от "dr.web":

  Неутралната позиция може да се причисли към тези,които са "Против",но в никакъв случай към тези,които са "За".

 29. 29 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 2169 Любопитно

  До коментар [#27] от "baba_zozolana":

  Бабо сега става ли ти ясно с какъв дребен корабен докер си имаш работа!Дори да му сдъвчищ инфото и да го налееш в празна лейка....то изтича!Весели празници!Моя позната има 4 имота в Лука(на съпруга и) и знам много добре цените!Докерът не знае!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 30. 30 Профил на dr.web
  dr.web
  Рейтинг: 294 Неутрално

  ... медиите напоследък са особено пристрастни към някои теми (същото важи, естествено, и за някои техни "ушички и очички" в сайтове, социални мрежи и други подобни на тях "мрежови образувания на анонимността"), ... защо ли "така на практика се получава"?!, казва ли ти някой?

 31. 31 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 1173 Неутрално

  До коментар [#28] от "deaf":

  Социолозите твърдят, че ефектът на прибавянето на "средна категория" - в случая "Същата", е почти същият като филтърните отговори "Не знам" или "Нямам мнение". Обикновено от 10 до 40% от респондентите изместват отговорите си в
  тази категория, когато такава е предложена, както се вижда и в това проучване. Пропорциите на крайните отговори ("По-добра/По-лоша") си остават едни и същи.

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 32. 32 Профил на slunchev_den
  slunchev_den
  Рейтинг: 330 Неутрално

  Как да съм спокоен, след като има няколко луди с ядрени оръжия, едни примати захранват океана с пластмаса, религиозните конфликти не спират и дискриминацията навсякъде набира сила. И все пак покрай Коледа, ще се опитам да гледам от светлата страна на нещата,но докога?

  "Първо си пренебрегнат, после осмиван, сетне бит, и накрая победител."
 33. 33 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 1797 Неутрално

  Няма как да не си песимист. Преди години съществуваше Варшавски договор и естествено НАТО. Някак си взаимно се възпираха. След разпускането на Варшавския договор, САЩ и някои други държави от НАТО го удариха през просото. Водеха локални войни в Близкия изток и Северна Африка и доведоха целия регион до хаос. От кумува срама спазваха човешките права. Сега и това не се прави.

 34. 34 Профил на КретенКилър
  КретенКилър
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Отиваме към трета световна война..
  —цитат от коментар 3 на Веселин Дечев


  Между кого и кого ще се води.

  "Умнокрасиви": термин, използван от руското посолство
 35. 35 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 2169 Весело

  До коментар [#33] от "Voiko":

  По-червен лозунг не бях срещал скоро!!!Браво дрОгарю!!!!Вии сте си още на 12 конгрес на БКП!Да не сте съратник на Г.Параванов?Учудващо е как ползвате "капиталистическите,продукти" и подпомагате "империализЪма"!!!!!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 36. 36 Профил на buzanka
  buzanka
  Рейтинг: 558 Неутрално

  То като живееш в България къв да си?!

  Обичам да слушам само себе си
 37. 37 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 618 Неутрално

  Дали такива са били българите след Освобождението. Тогава България поема верния път на капитализма, развитие на промишленост и търговия. В нашия град е имало над 20 фабрики-бирена, лимонадена, макаронена, сапунена, гумена, кожена, захарната и т.н. според асортимента. Пристанището е въртяло стока със запада и анадола. Развива се банково дело, цяла улица се именува неофициално Манчестър заради магазините за платове, доставяни от Англия, ресторанти и барове, публични домове и пр. неща от некриво разбраната цивилизация. Та питам, дали тогава някой е питал, "абе айол, харесва ли ви сега или по-рахат бяхме през турско." Лятото направиха ремонт на парка, район "розите". От 60г. помня входа на парка в посока басейна, символичен, но познат на гражданите. Сега го направиха наново, сложиха четири фенера, през нощта светят, виждаме ги от прозореца. Споделих с комшиите, а единият веднага отсече "кой знае кога ще ги счупят". Той е скептик, Ролс Ройс да му подариш, ще намери косури. Ако нещо не ни е таман, трябва да търсим причината в себе си. Господ не може да угоди никому.

 38. 38 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3574 Неутрално

  "Живеещи в по-богати страни са настроени по-песимистично"


  Туй ще рече, че богатите държави ще обедняват.

 39. 39 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1070 Неутрално

  НВие, българите сме по-скоро скептици- на базата на опита си и това е нормално!
  —цитат от коментар 7 на selqnin


  Парен каша духа, така че въз основа на опита си от последните 30 години няма как да сме оптимисти. Лъгаха ни, крадоха ни, обезверяваха ни,тъпкаха ни, а сега искат да вярваме в светлото капиталистическо бъдеще. Да, ама не.

 40. 40 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8495 Неутрално

  Това ни е национална черта-вечните песимисти. А не правим нищо, за да не сме такива.

 41. 41 Профил на stefan stoyanov
  stefan stoyanov
  Рейтинг: 347 Весело

  До 4. Весела Коледа и щастлива нова година на форума!

 42. 42 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Честно казано, аз съм по-голям песимист да бъдещето на останалия свят, отколкото за бъдещето на България...
  Ама и това, да си песимист за бъдещето на света, при тези промени в климата, в глобалната миграция, в мисленето на хората - това не е песимизъм, това е реализъм.

 43. 43 Профил на ''zms15783''
  ''zms15783''
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Нали го обявиха, че се ''феодализираме', т. е очакваме регрес.

 44. 44 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4034 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Стандарта кал от треторазряден совецки източник,
  симулиращ представителство на Запада.

  При положение, че първоразрядният кален източник
  ТАСС все още се държи "на положение".

  По света е имало и ще има свободни медии.
  Нима нема у вас?

  "Българите са сред песимистите за бъдещето на света

  В края на годината оптимизмът за непосредственото бъдеще на света продължава да преобладава, въпреки че песимизмът се увеличава.

  Изводът е от традиционния Глобален индекс на надеждата на "Галъп интернешънъл", данните от който бяха разпространени днес."

 45. 45 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1446 Неутрално

  Отиваме към трета световна война.
  —цитат от коментар 3 на Веселин Дечев


  И нека позная - руската кочина ще е победителка и ще асвабади Европа, а теб лично цар Путьо ще те направи капитан?

 46. 46 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 3080 Неутрално

  За българите традиционно чашата е полупразна !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 47. 47 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2900 Неутрално

  До коментар [#17] от "Емил Емил":

  бас ловя, че обществото в главата ти иска диктатура на пролтарията и ти да си партиен секретар

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 48. 48 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2900 Неутрално

  До коментар [#29] от "Willy Messerschmitt":

  затвърждава се мнението ми за военните и милицията като убежище на комунизма и българо-съветската дружба. Надайте се, да измрат дъртите комунисти, този модел се самовъзпроизвежда

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 49. 49 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 472 Неутрално

  Когато Русия те е натиснала с казашкия ботуш няма как да си оптимист

 50. 50 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 1119 Неутрално

  Н В О  НАДЕЖДА ВСЯКА ОСТАВЕТЕ .

 51. 51 Профил на Kiril
  Kiril
  Рейтинг: 287 Весело

  До коментар [#14] от "С Стоянов":

  Така, е когато се сравняваме с Германци и Англичани през цялото време. Ако се сравниме с това, което са имали хора преди военното положение или пък през Турско, или пък с други нации днес ще видим не толкова отчайваща обстановка.

  До коментар [#31] от "baba_zozolana":

  Добре че се позова на социолозите вместо на "социологическите изследвания" та да не се заяда.

  До коментар [#32] от "slunchev_den":

  Но защо трябва да сме позитивни? Аз знам за изследване, което показва, че оптимистите са склонни към изкривена представа за времето. А и ако човек е позитивен постоянно а пък се случват нещастия тогава човек сам си създава нещастието.

  До коментар [#40] от "Роси":

  Има нещо такова. Познавам доста хора, които са морбидни, не песимистични.

  До коментар [#42] от "cristo_n":

  Точно. Имам един бивш приятел, който се повлияваше от настроението на другите. А и бъркаше моят реализъм за краен негативизъм.

  Иначе като тръгнем от фактът, че човека е еволюирало териториално животно (в сравнение с братовчедите ни Бонобо, които правят любов по цял ден и почти никога не се бият). Минем през цялата история, където винаги е имало войни без значение дали между-кланови или национални. И свършим с нивото на познание, което ни позволява да разцепим атома. А и ако включвам илюзиите като безкраен разтеж на БВП, и че природата е единствено и само капитал тогава няма да е трудно да видим и бъдещето си.

  https://imdb.com/title/tt1279083/ + http://socrates.else.is/ + https://chitanka.info/books/category/filosofia + https://tutanota.com
 52. 52 Профил на onemanband
  onemanband
  Рейтинг: 660 Весело

  Песимистът ,казал:
  - ''Те това е то! По-лошо то това няма,и не може да има.''
  - ''Оооо...Може ,може ''
  ...Отговорил оптимистът 😃😃😃😃

  Кажи ми ,КОЙ ти плаща Гранта, та да ти кажа какво си...
 53. 53 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 944 Любопитно

  няма как да иначе ,при тези постоянно високи нива на мизерия ,корупция ,и при тази тотално неадекватна и калпава политическа класа

 54. 54 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 7527 Неутрално

  Да се надяваме на по добри времена, по добра 2019 година, здраве и късмет за всички форумци и всички Българи по света и у нас.

 55. 55 Профил на dih41593132
  dih41593132
  Рейтинг: 8 Разстроено

  До коментар [#54] от "Peni Nikol":

  да се наяваме ама нещо не вървят нещата на там

 56. 56 Профил на npj45368855
  npj45368855
  Рейтинг: 297 Неутрално

  Не вярвам нито дума на Кънчо Стойчев и така наречения "Галъп Интернешенъл". Той просто злоупотребява с доверието на тези, които не знаят, че той няма нищо общо с истинския "Галъп" (по едно време май че го съдеха за злоупотребата с названието).
  На всички свестни Българи: ЧЕСТИТИ КОЛЕДНИ ПРАЗНИЦИ! Горе главата - Новата 2019 г. ще бъде по-добра. Въпреки всичко, Европейска България върви уверено напред. А това така наречено "проучване" е платено от червената централа.

 57. 57 Профил на gullwing
  gullwing
  Рейтинг: 686 Неутрално

  В България целенасочено се насаждат обществен песимизъм и национален негативизъм. Основна роля за това имат медиите и опозиционните политически субекти, най-вече червената и синята "опозиции", които си нямат никакви позиции и знаят само да лаят.

  За съжаление, подобна пропаганда пада на много добра национална почва - българският народ все още не е узрял за сполучливо и едновременно самостоятелно управление. Затова единственният ни шанс за момента е външното управление, което в една или друга форма упражнява у нас Европейския съюз.

  Така че нека за песимистите да е песимистичното, за оптимистите - оптимистичното, а за реалистите - реалистичното. На всеки да му се сбъдне това в което вярва сам.

 58. 58 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2870 Неутрално

  Аз само не можем да разберем това добро ли е или е лошо? :)

  Няма лошо да си скептик, апа ако вземе че стане по-добре - какво по-хубаво от това. :)

 59. 59 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1852 Неутрално

  Колко много нещастни хора има тук. Оптимизмът идва с вярата (няма нужда да е религиозна). Рационалният ум по природа е песимистичен, защото анализира всички варианти.
  Аз за себе си съм непоправим оптимист. Ние сме семейство на "врагове на народа" и още през 70-те и 80-те години на миналия век в къщи са идвали посред нощ да ровичкат кретените на ДС. Знаеха, че няма какво да намерят, но си караха по своята логика да тероризират неудобните им семейства. В подобни ситуации баба ми беше непоклатима - гледаше ги с хладно презрение и винаги само казваше "Бог никога не ни е изоставял, и сега няма да ни остави". Мисля, че от нея прихванах и наистина вярвам, че Бог не ни е изоставил - за сега все се е оказвало вярно в трудни моменти.

  E PLVRIBVS VNVM
 60. 60 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1905 Неутрално

  До коментар [#3] от "Веселин Дечев":

  Що?
  С кого ще се биете?

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 61. 61 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 663 Разстроено

  И аз съм леко песимист, но не до крайност. Хазяина иска да реновира жилищата на етажа, в което едно живея и трябва да се изнеса до края на февруари. Все още не съ, получил от него писмено уводемлонеия за прекратяване на наемният договор, затова и съм оптимист. Тук в Германия наемите на същите по размер жилища почват от 420€ студен наем, което е 30% отгоре на досегашно плащаният топъл наем. Като безработен бюрото по труда поема за един човек домакинство до 430€ студен наем. За евтините жилища се натискат много сирийски и иракски бежанци, ако наемотодателя ги вземе, получава премия в определен срок, тоест аз като немец съм прецакан пред тях.

  Es muß Geld fließen!
 62. 62 Профил на ivan34
  ivan34
  Рейтинг: 237 Неутрално

  И защо да сме оптимисти? Аз учих в чужбина и си мислех, че ще си намеря добра работа в родината си, но се оказа съвсем различно. Очевидно аз схващам най-бързо, защото моите колеги дори не си направиха труда да обмислят България като вариант за себе си. Аз бях единственият, живеещ в илюзия.
  Защо да съм оптимист, когато нямам възможността да живея нормално в родината си?!?!

 63. 63 Профил на ivan34
  ivan34
  Рейтинг: 237 Неутрално
 64. 64 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 614 Неутрално

  При положение че руската пропаганда го облъчва непрестанно това население как няма да е песимистично и мрънкащо. ..

 65. 65 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2895 Неутрално
 66. 66 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2606 Неутрално

  Песимизмът на българите се дължи изцяло на действията на местното правителство.

 67. 67 Профил на ISTORIK
  ISTORIK
  Рейтинг: 1087 Неутрално

  До коментар [#65] от "Таралеж":

  След колко прераждания?

  Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!!!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK