Китай предлага да забрани принудителния трансфер на технологии

Кадър от Шънджън

© Associated Press

Кадър от ШънджънКитай предлага забрана на принудителния трансфер на технологии и незаконната "намеса" на правителството в операции на чуждестранни компании - практики, които са в центъра на търговския спор със САЩ, предаде "Ройтерс".


Проектозаконът на Китай за чуждестранните инвестиции, целият текст на който бе публикуван вчера, идва в момент, в който азиатската страна се опитва да разреши продължилия прекалено дълго време спор със САЩ. Вашингтон обвинява Китай в нечестни търговски практики, включително и в кражба на интелектуална собственост.


Въпреки че Пекин многократно отрече подобни обвинения, той бе приканван да подобри достъпа на чуждестранните инвеститори до пазара си и да защитава по-добре правата им на фона на нарастващия брой оплаквания и забавянето на чуждестранните инвестиции.
На фона на разгарящото се търговско напрежение нараства предпазливостта в страни като САЩ и Германия относно китайските компании - подкрепяни от държавата и с големи финансови запаси. Те получават модерни чуждестранни технологии посредством агресивни придобивания в чужбина.


В очевиден опит да се наблегне на реципрочността в проектозакона се посочва, че Китай ще си запази правото да отвръща с "ответни мерки" на страните, които дискриминират китайските инвестиции.


Проектозаконьт - първият по рода си - бе представен пред Постоянния комитет на Общокитайското събрание на народните представители (еднокамарен парламент - бел. ред.), който започна пленарна сесия в неделя и ще провежда публични консултации до 24 февруари.

Ключови думи към статията:

Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2361 Неутрално

  Китайската инвазия наистина е плашеща.

 2. 2 Профил на errata
  errata
  Рейтинг: 994 Неутрално

  Една от много малкото правилни политики на оранжавия идиот.
  Китай или ще се научи да играе по правилата или ще ходи да...

  "Да, България"
 3. 3 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1288 Любопитно

  Манифактура без малките сиви клетчици на големите бели хора умират прави.
  Те и така умират защото екологията им е на кино.
  Като плъх в клетка превързана към тялото на човек.
  Единственният им път е през Сибир.
  И тогава дивите азиатски варвари ще си спомнят защо Петър първи искаше да ги прави европейци.
  Като макетата когато видят дебелия се сещат че са българи.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 4. 4 Профил на tos_buratino
  tos_buratino
  Рейтинг: 665 Неутрално

  Китайската инвазия наистина е плашеща.
  —цитат от коментар 1 на stedim


  По-добре икономическа инвазия отколкото военна като на САЩ. Не помня Китай да е финансирал терористи или бунтовници някъде по света. всичко, което той прави е да предлага заеми за големи инфраструктурни проекти. Вероятно и подкупи, ама кой ли не го прави? Не налага санкции, мита или други ограничения, не блокира банкови сметки, не заплашва с изключване.
  Манифактура без малките сиви клетчици на големите бели хора умират прави.Като плъх в клетка превързана към тялото на човек.Единственният им път е през Сибир.
  —цитат от коментар 3 на dedoliben

  Опресни си малко знанията. Китай отдавна е външен фактор номер едно в Африка. И черпи много ресурси оттам. Сега започва да се налага и в Южна Америка - последно в Аржентина. И го прави все по-успешно защото предлага ПАРИ, а САЩ са го закъсали с тия и наблягат на политическия и военен натиск.
  Това за Сибир си е някаква опорна точка. До там все още не са опрели и колкото повече отслабват янките, толкова Китай ще се отдалечава от Сибир.

 5. 5 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1512 Весело

  До коментар [#4] от "tos_buratino":

  Пък да беше прочел какви ги вършат жълтите в Африка. Иначе никакъв тероризъм не подкрепят. Само такъв на власт. И тук таме националноосвободително движение.

  Та ставаше дума как тръмпи правел глупости. И кк нямало шанс да наложи правила на Китай.

  Дневник, разкарайте таз малоумна визия!
 6. 6 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 2917 Неутрално

  Тръмп ефектът!
  Бъдете сигурни,че това няма да удовлетвори Тръмп. Още много неща трябва да променят китайците за да станат пазарна икономика подобно на западните икономики.
  Добре,че избрахме Тръмп. Ако не бяхме,след няколко десетилетия щяхме да говорим китайски.

 7. 7 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 2917 Неутрално

  Една от много малкото правилни политики на оранжавия идиот.Китай или ще се научи да играе по правилата или ще ходи да...
  —цитат от коментар 2 на errata  Зная,че ви е много трудно да обясните как един идиот може да завърти външната политика на 180 градуса и дори враговете му да са убедени,че това е правилната политика,а не на Обама,Буш,Клинтън.
  Както Рейгън спаси света от СССР, така и Тръмп ще спаси света от китайските комунисти.
  Последно, идиотите ли водят правилната политика, или нормалните? А после ще уточним кой е идиотът.

 8. 8 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 915 Любопитно

  Оставам с впечатлението, че авторът на статията не знае какво точно е написал и какво означава "принудителен трансфер на технологии".

  И аз не знаех, но се поинтересувах - за да даде право на чужди компании да инвестират в неговата икономика, Китай ги принуждава да извършват трансфер на технологии.

 9. 9 Профил на Against China
  Against China
  Рейтинг: 2223 Неутрално

  Тръмп вкарва в правият път китайските комунистически мошенници и крадци,начело с мошенника и крадеца Си Дзинпин(Мечо Пух).

  AGAINST CHINA
 10. 10 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 2917 Неутрално

  Принудителен трансфер на технологии- за да допуснат западна фирма да произвежда в Китай, я задължават да си намери китайски партньор,който китайски партньор да има 51% от общата собственост,включително собственост върху технологиите. Китайският партньор автоматично става собственик на технологиите.

 11. 11 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1053 Неутрално

  Докато растежа на китайската икономика не се забави, рекета с принуждаването на чуждите компании да прехвърлят своите знания вървеше. От Еърбъс до Хюндай до Епъл всички бяха принудени да плащат с бъдещето си за достъпа до китайския пазар.

  Сега са ситуацията се обърна малко. Китай е принуден да прави отстъпки, макар и половинчати.

 12. 12 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10028 Любопитно

  Че как? Досега Китай едностранно въвеждаше дискриминационни мерки...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 13. 13 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2323 Неутрално

  "На фона на разгарящото се търговско напрежение нараства предпазливостта в страни като САЩ и Германия относно китайските компании - подкрепяни от държавата и с големи финансови запаси. Те получават модерни чуждестранни технологии посредством агресивни придобивания в чужбина."

  Ами Китай е комунистическа страна. При комунизма всички пазарни иширети са само за парлама. Това отлично го знаят всички тарикати, които открай-време въртят бизнес с тях,нещо повече - намърдали са се в Китай точно заради благините които само комунистите могат да им гарантират. Затова притесненията им са напълно излишни - смешен плач.

  I Want To Believe
 14. 14 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 2917 Неутрално

  Докато растежа на китайската икономика не се забави, рекета с принуждаването на чуждите компании да прехвърлят своите знания вървеше. От Еърбъс до Хюндай до Епъл всички бяха принудени да плащат с бъдещето си за достъпа до китайския пазар. Сега са ситуацията се обърна малко. Китай е принуден да прави отстъпки, макар и половинчати.
  —цитат от коментар 11 на plamen_b


  От ситуацията било, а не от търговската война на Тръмп и от Студената война на Тръмп, от ситуацията...

 15. 15 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 2917 Неутрално

  Няма активност под статията. Как да признаят шушляците,че политиката на Тръмп започва да дава плодове.

 16. 16 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 508 Неутрално

  Аз съм малко негативно настроен срещу патентите. Добре, една фирма инвестира стотици милиони и узаконява няколко патента в различни държави, най-вече в индустриалните и високоразвитите държави, понеже при внос от фирма, която не е платила лиценз за ползване на патента трябва да плаща милионна сума.

  От една страна патентите осигуряват финансирането на нови технологии, което не е и малко, но от друга страна са и пречка в по-нататъшно развитие на тази технология.

  Четох поне за САЩ, там има патенти, които важат 40+ години. Имат дори патенти, ако се плаща патентна такса от собственика, важат и 100 години.

  Аз си мисля, за патент, най-скъпият по разходи за откриване да важи максимум 10 години, нормално 5 години. 3 години за определени продукти, като софтуер, книги и подобни.

  Патентните войни в Западният свят водят до намаляване на новооткриванията, понеже все има замесен патент, който е с много продължителен срок на годност. Затова купуваме директно продукти от Китай, включително и мен, там тях не ги еня за патентното право. Хем са евтини, хем добри. Ако трябваше да бъдат произведени в Западна Европа, трябваше да плащат 25% от стойността на крайният продукт за лицензи за патенти, срещу които такси не съм против, но трябва да са само определено време валидни.

  Es muß Geld fließen!
 17. 17 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 2917 Неутрално

  До коментар [#16] от "slan777":

  Абе,пич,това се нарича кражба. Това е собственост. Ако влезеш в на някой собствеността да крадеш ябълки,нали ще те подхване с лопатата. Ти разсъждаваш като криминал,като паразит,който иска всичко наготово. Като направиш твои патенти,раздавай ги!

 18. 18 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 2917 Неутрално

  До коментар [#16] от "slan777":

  Основната характеристика на цивилизацията и различията между цивилизования свят и Третия свят са в степента на паразитизъм. Цивилизованите народи са живяли столетия наред в условия, при които паразитизмът се е наказвал. Посегнеш на чуждото, бой през ръцете! Откраднеш кон, увиснеш на бесилото. Влизаш в чужда градина, посрещат те с пушката. И хората постепенно са се научили, че е много опасно да си паразит, който паразитира върху останалите и е доста по-безопасно и полезно всеки да уважава чуждия труд и чуждата собственост и да разчита на собствен труд. И точно в такива условия хората успяват най-добре. В нецивилизования, в Третия свят такова зачитане на чуждото няма. Всеки е готов да краде, да мами, да използва, всеки е готов да посегне на чуждото и дори си мисли, че това е негово основно право. В такива условия, където никой не зачита чуждото, нищо и не се създава, защото хората си пречат. Съответно в Третия свят няма и законите, които ги има в цивилизования свят, или ако ги има, то никой не ги спазва и властите не съблюдават закона. Китайците са точно такива нецивилизовани хора. Те не само крадат всичко от Запада, те се крадат и едни други. Целият им просперитет се дължи на тази кражба, или на този паразитизъм, на паразитирането върху западните идеи, западните технологии, западните постижения. В момента, в който Западът ги удари през ръцете и направи невъзможно да крадат и паразитират и Китай ще се скапе, защото целият модел им е основан на кражбата и паразитизма.

 19. 19 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 1118 Неутрално

  "..получават модерни чуждестранни технологии посредством агресивни придобивания в чужбина."

  А Мерцедес плува ли в окото :)

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK