Износът на руски газ за Европа е достигнал нов рекорд през 2018 г., обяви "Газпром"

Износът на руски газ за Европа е достигнал нов рекорд през 2018 г., обяви "Газпром"

© Юлия ЛазароваИзносът на руски газ за Европа е достигнал нов рекорд през 2018 година въпреки дипломатическото напрежение и стремежа на Европейския съюз да намали зависимостта си от Русия, съобщи руската газова компания "Газпром", цитирана от БТА.


"Газпром", която държи монопола за износ на газ чрез газопроводи, е продала в Европа и Турция 201 милиарда кубични метра газ през изминалата година или с около 3.5 на сто повече в сравнение с 2017 г.", посочи пред журналисти нейният генерален директор Алексей Милер.


Този износ представлява по-голямата част от продажбите за Европа, а друга част, която е открита за конкуренцията, е износ на втечнен природен газ. Постоянното нарастване на европейското търсене на руски газ се изтъква от Русия в защита на новите й проекти за газопроводи - през Турция и Балтийско море - въпреки възраженията на ЕС, който от години твърди, че иска да диверсифицира източниците си на доставка.


"Газпром", която е наследник на съветското министерство на газа, покрива около една трета от европейското потребление. Общото производство на газ на групата, което преди няколко години достигна най-ниско равнище от разпадането на СССР на фона на засилената конкуренция, се е възстановило с над 5 процента през 2018 година до 497.6 милиарда кубични метра, уточни Милер.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK