Медицината през 2018: годината на стволовите клетки

Медицината през 2018: годината на стволовите клетки

© Надежда Чипева, КапиталСъс застаряването на населението и нездравословния начин на живот, все повече болести успяват да засегнат все повече хора по света. Работата по установяването на причините и намирането на лечения за тези болести е приоритет на близо 2.5 милиона учени, работещи в сферата на медицинските изследвания.


Стволовите клетки дават надежда за пациенти с различни заболявания


Стволовите клетки се срещат в почти всяка тъкан на човешкото тяло и имат потенциала да се развиват в специфични клетки и така да заместят грешно функциониращи или отмиращи клетки. Съществуващите стволови терапии са все още предимно в експериментални фази, но няколко от тях донесоха обещаващи резултати за учени и пациенти. Борбата с невро-дегенеративното заболяване на Алцхаймер, сърповидно-клетъчната анемия и някои видове рак напредна тази година.


Най-сетне надежда за пациенти с Алцхаймер?


Болестта на Алцхаймер е заболяване на централната нервна система, което води до отмирането на защитната обвивка на невроните, тежка деменция, загуба на физиологични функции и смърт. Освен нелечима, болестта е трудна за диагностициране и често остава незабелязана, докато развитието ѝ не засегне значително способността на пациентите за качествен и самостоятелен живот.
След като учени от Института Гладстон в Сан Франциско са сравнили биопсии на здрави хора и пациенти с диагностициран Алцхаймер, те са установили наличието на белтък с увредена структура в болните пациенти, който според тях е една от причините за развитието на болестта. Използвайки молекула, производна на фталазинона, учените са успели да коригират структурата на виновния белтък и да прекъснат отмирането на невроните в клетъчните култури от биопсийни стволови клетки.


Следващата стъпка от изследването е да се тества способността на тази молекула да функционира в човешкото тяло, нейната нетоксичност и ефективност. Ако тези стадии на клиничното изследване бъдат преодолени успешно, това може да означава лек или поне спиране развитието на болестта у засегнатите пациенти.


Родово-предавана болест и роднински лек


Сърповидно-клетъчната анемия (СКА) е болест, засягаща кръвните клетки и е свързана с нарушено доставяне на жизнено-важния кислород до тъканите, блокиране на кръвоносните съдове и значително скъсена продължителност на живота при засегнатите пациенти. Болестта се дължи, както при Алцхаймер, на неправилно формиран хемоглобин в клетките, продукт на наследствена генна мутация.


Експериментална терапия, тествана на две сестри от Канада през тази година, показа обещаващи резултати. Трансплантация на стволови клетки от здравата Стефани, е довела до пълното излекуване на болната от СКА Ривий. Стволовите клетки от здравата жена били напълно съвместими с кръвния профил на сестра ѝ, което обикновено е добър знак за осъществяването на трансплантацията.


Лечението е извършено под ръководството на Д-р Андрю Дали от Програмата за трансплантация на костен мозък, Алберта, Канада.


Борба с рака на гърдата – ваксина и лек в едно?


Ваксината и изобщо лечението на различните видове рак е мечта и цел на много учени и медици по цял свят. Трудностите пред създаването на такава ваксина обаче са многобройни. Най-голямото предизвикателство е да се създаде метод, който да е достатъчно специфичен срещу раковите клетки, без да уврежда здравите тъкани и органи.


С помощта на индуцирани плурипотентни стволови клетки (iPSC) учените се надяват да създадат успешно приложима форма на т.нар. имунотерапия, която активно да разпознава и бори изключително и само с туморните клетки.


Успехът на такава терапия е една стъпка по-близо след положителните резултати получени в Университета в Станфорд в началото на 2018 г. Трансплантацията на такива клетки довела до отключването на имунен отговор срещу няколко различни вида тумора. Така, смятат учените, имунната система може да се тренира с модифицирани iPSC да разпознава конкретен тип ракови клетки.


Първите успешни резултати са от експерименти с мишки и дават надежда, че подобен тип терапия би сработила и у хора. От 70-те мишки, получили трансплантация, всички са показали значително редуциране на размерите на туморите, а две са били напълно излекувани и резистентни към повторното развиване на мишия еквивалент на рака на гърдата.


Главният изследовател Найджъл Корман е много оптимистично настроен и очаква с интерес резултатите от първите тестове за ваксиниране и лечение на хора с този нов протокол.


"И ний сме дали нещо на света"


През 2018 българските учени не стояха със скръстени ръце – напротив. Въпреки многото препятствия, има напредък в медицинските изследвания. Едно от най-обещаващите изследвания е публикувано от Катедра "Медицинска химия и Биохимия" на софийския Медицински университет.


В изследването на генетичното заболяване наречено туберозна склероза, учените са установили неизвестни досега шест генни мутации, свързани с множеството симптоми на болестта. Този тип заболяване засяга много системи от човешкото тяло и причинява образуването на тумори в мозъка, бъбреците, сърцето, черния и белите дробове.


Откриването на тези мутации е първата стъпка към намирането и на лечение или поне на метод за борба със симптомите и скоростта на развитие на болестта, за да могат пациентите да живеят по-пълноценно живота си.


Равносметката за 2018 е в полза на стволовите клетки


Според сборна статистика от различни здравни организации, болестите, споменати в тази статия са засегнали почти 20 милиона души само през 2018.


Положителните резултати от тези изследвания са продукт на дългогодишни опити. Надеждата на учените и лекарите е клиничните изследвания на базата на тези експерименти да получат приоритет, за да може новите терапии да бъдат предложени за одобрение от Световната здравна организация, Агенцията по лекарствата на ЕС и Федералния департамент по здравето и храните на САЩ, за да могат да бъдат прилагани на хора в нужда.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (43)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Йоаникий
  Йоаникий
  Рейтинг: 772 Неутрално

  Тези клетки са много ефикасни и полезни. Прилагат се от доста години, но проблемът е, че много малко хора могат да си ги позволят, чисто финансово.

  Най-високите препятствия са тези, които сами си поставяме.
 2. 2 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6008 Весело

  - Я, от небето падат стволови клетки! - възкликнали снежните човеци, гледайки снежинките.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 3. 3 Профил на cavenn
  cavenn
  Рейтинг: 416 Неутрално
 4. 4 Профил на 5149mich
  5149mich
  Рейтинг: 1133 Неутрално

  Преводът на такива статии на български е напълно безсмислен. Хората тук се лекуват с урина, при екстрасенси, а от думата ваксина бягат като от чума. Какви стволови клетки, каква медицина?!

 5. 5 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2274 Неутрално

  До коментар [#4] от "5149mich":

  90% от болестите са абсолютно нелечими. А при останалите науката "лекува" симптомите,а не самата болест. Това са фактите.

 6. 6 Профил на 5149mich
  5149mich
  Рейтинг: 1133 Неутрално

  До коментар [#5] от "deaf":

  Това са фактите на вещиците.

 7. 7 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 807 Неутрално

  crispr може би
  —цитат от коментар 3 на cavenn


  Засега сякаш все още сме далеч от ГМО хора. Може би чак през 2019-та година...

  "Работа, Работа, Работа" - Бягай далеч, когато некадърник издигне такъв лозунг!
 8. 8 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1368 Неутрално

  До коментар [#5] от "deaf":

  Ама как ги праскате фактите просто, не е истина!

  Все едно да представиш нещо като факт и то да е наистина факт да е едно и също...пък то съвсем не е.

  Не, че в съвременната медицина го няма този момент с лекуването на симптомите, а не на причината. Това го има, но в крайна сметка опира до лекаря, а не толкова до медицината.

  Отделно, че освен тези, които гледат смъртта в очите - а понякога дори и те - не искат да направят необходимото да обърнат шансовете в своя полза, а именно - да променят кардинално начина си на живот, за да дадат шанс на собственото си тяло да се пребори с болетта.

  Но това е друга тема.

  Мисълта ми беше как с лека ръка обявихте пълни измислици за факти :-)

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 9. 9 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3897 Весело

  До коментар [#5] от "deaf":

  Юнак, как стигна до тези "факти"!?

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 10. 10 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2274 Неутрално

  До коментар [#8] от "Боби Колев":

  99% от болестите са свързани директно с мозъка. За науката обаче мозъка е "тъмна Индия".
  Всички пушим цигари,(някои от нас индиректно),но малцина се разболяват от рак на белите дробове. Следователно не е от кой знае какво значение какъв начин на живот водиш.
  Науката е вид религия. Справка,ДОГМАТА за произхода на видовете на Дарвин.

 11. 11 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1368 Неутрално

  Преводът на такива статии на български е напълно безсмислен. Хората тук се лекуват с урина, при екстрасенси, а от думата ваксина бягат като от чума. Какви стволови клетки, каква медицина?!
  —цитат от коментар 4 на 5149mich


  За да поиграя малко адвокат на дявола ще отбележа, че не са никак малко хората на които съвременната традиционна (западна) медицина не успява да помогне.

  И не говоря само за последна фаза рак , спин и т.н.

  Има много хора, на които съвременната медицина просто не успява да даде отговор на въпроса защо не виждат или защо не могат да ходят или защо имат трудност да дишат и т.н.

  Там, където медицината е безсилна е нормално да намерите алтернативите й.

  Човешко е, не Ви пожелавам да го изпитате на гърба си.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 12. 12 Профил на victor_victim
  victor_victim
  Рейтинг: 432 Неутрално

  До коментар [#4] от "5149mich":

  Или стават жертви на измамници, които събират паднали млечни зъби на децата и търсят там стволови клетки!

 13. 13 Профил на cavenn
  cavenn
  Рейтинг: 416 Неутрално

  До коментар [#7] от "keen":

  Някои китайски учени не мислят така)))

 14. 14 Профил на victor_victim
  victor_victim
  Рейтинг: 432 Неутрално

  До коментар [#10] от "deaf":

  не само си глух, но си и глупав! А глупав човек да се изказва за наука е като глух - за музика!
  Това, че не всички пушачи умират, НЕ ОЗНАЧАВА, ЧЕ ПУШАЧЪТ Е ЗДРАВ ЧОВЕК!

 15. 15 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1368 Неутрално

  До коментар [#8] от "Боби Колев":99% от болестите са свързани директно с мозъка. За науката обаче мозъка е "тъмна Индия". Всички пушим цигари,(някои от нас индиректно),но малцина се разболяват от рак на белите дробове. Следователно не е от кой знае какво значение какъв начин на живот водиш. Науката е вид религия. Справка,ДОГМАТА за произхода на видовете на Дарвин.
  —цитат от коментар 10 на deaf


  Ама Вас не Ви притеснява да продължавате да говорите наизуст май :-)
  Първо, съвременната медицина е много повече от лекуване на "болести".
  Ако си избиете преден зъб това не е болест и може да не доведе до болест, но съвременната медицина ще го оправи по-добре от всяка друга.
  Същото ако си счупите ръка или крак; друг въпрос е, че могат да се наместят от стара баба с опит, но те такива баби вече комай не останаха. А между това да го намества баба и да го види доктор на рентген и да знае какво точно и колко разликата е от земята до небето в полза на доктора/медицината.

  Второ тези 99% са отново изсмукани от нищото и означават точно толкова - нищо.
  Нито можете да обосновете откъде ги взимате, нито пък, че са дори приблизително вярно; отгоре на това както казах много състояния в които медицината помага не са "болестни", а травми и за много от тях мозъка просто няма какво да направи.
  Смазан пръст? Ръждив пирон? Отровна гъба? Животинска отрова?

  Освен ако не почнете мантрите за това, как мозъка работи само на 10% от капацитета си и иначе може всичко от левитация през телекинеза до изкривяване на персоналния времево-пространствен континуум...

  Последно, това, че науката е вид религия е много стар и изтъркан аргумент.
  За някои мозъци без съмнение е - те просто нямат капацитета да погледнат на нея от по-високо ниво и затова им изглежда като религия.
  И да, това включва някои от практикуващите я - факт.
  Но науката не е религия, защото постоянно подлага на съмнение и проверка собствените си теории.
  Религията е тъкмо обратното на това.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 16. 16 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2274 Весело

  До коментар [#10] от "deaf":не само си глух, но си и глупав! А глупав човек да се изказва за наука е като глух - за музика!Това, че не всички пушачи умират, НЕ ОЗНАЧАВА, ЧЕ ПУШАЧЪТ Е ЗДРАВ ЧОВЕК!
  —цитат от коментар 14 на victor_victim  До коментар [#14] от "victor_victim":

  Значи велики хора пушачи като Зигмунд Фройд са болни хора?! Браво,бе!

 17. 17 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1368 Неутрално

  [quote#16:"deaf"][/quote]

  Склонен съм да се съглася с мнението на колегата.

  "Болен" и "велик" са две очевидно независими категории.
  Човек може да е болен и велик или здрав и велик, както да е здрав и глупав или болен и глупав.

  Употребата на ироня и сарказъм базирани на погрешна логика е силно дискредитираща за употребяващия ги.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 18. 18 Профил на victor_victim
  victor_victim
  Рейтинг: 432 Неутрално

  До коментар [#16] от "deaf":

  И Стивън Хокинг е велик и очевидно не беше здрав.

 19. 19 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2274 Неутрално

  До коментар [#15] от "Боби Колев":

  Ама то и сред религиозните хора има силно светско (и научно) настроени. Като папа Инокентий-Трети например. Или ако щете и руският патриарх Кирил,(Гундяев),който по светски обяснява историята. И се държи като политик. Впрочем такива са били и доста от патриарсите на Византийската империя.

  Страхът от смъртта е корена и на религията,и на науката. Науката не може нито да обясни света,нито да го промени. За какво говорим тогава?!

 20. 20 Профил на victor_victim
  victor_victim
  Рейтинг: 432 Неутрално

  До коментар [#16] от "deaf":

  Апропо, съветвам те да четеш повече, но ако не ти е възможно - да не се изказваш.
  Фройд наистина е бил патологичен пушач, което неминуемо се е отразило на здравето му. Имал е много приятели-лекари, които са го предупраждавали, но е бил почти "наркотично"-зависим от никотина. В край на краищата умира от никотино-зависим рак на небцето.

 21. 21 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1368 Неутрално

  До коментар [#19] от "deaf":

  Вие, струва ми се и без да искам да Ви засегна, а просто отговаряйки на въпроса Ви, говорите за каквото Ви дойде .

  Вадите аргументи от въздуха и скачате от тема на тема според както тече мисълта Ви с логика, която за Вас сигурно има смисъл, но за мен - не.

  Аз не виждам проблем с това да има религиозни и образовани в духа на съвременната наука хора и никога не съм твърдял обратното.

  Нито физиката, нито математиката, нито медицината или инженерните науки отхвърлят Бог - те просто не се занимават с темата.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 22. 22 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2274 Неутрално

  До коментар [#20] от "victor_victim":

  Уфф,никотинът е наркотик. Кой човек не ползва наркотици?! Употребата на наркотици не те прави априори болен човек. Ти имаш напълно погрешна представа за това що е здраве!

 23. 23 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2274 Весело

  До коментар [#21] от "Боби Колев":

  Вие стоварихте "кривите дърва" върху отделни "учени",които видите ли приемали науката като религия! Те били виновни,самата наука си е...наука.
  Или да го кажа така - всичко на този свят е религия. Включително и науката. Не е нужно да се вярва в Бог,достатъчно е да се придаде МЕТАФИЗИЧЕН смисъл на науката,за да стане тя религия.

 24. 24 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1368 Неутрално

  До коментар [#21] от "Боби Колев":Вие стоварихте "кривите дърва" върху отделни "учени",които видите ли приемали науката като религия! Те били виновни,самата наука си е...наука. Или да го кажа така - всичко на този свят е религия. Включително и науката. Не е нужно да се вярва в Бог,достатъчно е да се придаде МЕТАФИЗИЧЕН смисъл на науката,за да стане тя религия.
  —цитат от коментар 23 на deaf


  Прегледах си постингите и със сигурност мога да заявя, че изобщо не съм споменавал конкретни учени.
  Нито пък съм споменавал за такива, които са приемали науката като религия.
  Нито пък съм ги обвинявал или набеждавал как приемат науката.
  Обвиних Вас, че вадите аргументи от въздуха и постоянно правите неверни твърдения като горните.
  И понеже виждам, че има добри основания да очаквам, че това ще продължи мисля да спра тук и да Ви пожелая успех в съвместяването на гледната Ви точка с тази на околните.
  От мен - лек ден!

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 25. 25 Профил на dr_al_hussaini
  dr_al_hussaini
  Рейтинг: 268 Весело

  Терапията с присаждане на стволови клетки се работи още от 80-те години на миналият век в САЩ, Канада, Япония, Германия, но там също трябва донор и то напълно клинично здрав...

 26. 26 Профил на С Стоянов
  С Стоянов
  Рейтинг: 1465 Неутрално

  Нали един италиански Франкенщайн щеше да присажда глава на пациент в Китай? Нещо секнаха новините около него напоследък?

  До коментар [#13] от "cavenn":

  ВЯРНОСТ И ПОСТОЯНСТВО
 27. 27 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5956 Неутрално

  Стволовите клетки може би не са единствената панацея, но концетрацията на усилия там на усилията на умни хора винаги води до положителни резултати :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 28. 28 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2747 Неутрално

  Всички лекуват последствията, а никой не предотвратява причините, иначе фармамафията ще умре.

 29. 29 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1453 Неутрално

  Фатмафия, болести от мозъка, алтернативна медицина...


  Олигофрени има навсякъде, но концентрацията тук е твърде висока. После що продължителността на живота тук е ниска...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 30. 30 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2174 Неутрално

  До коментар [#25] от "dr_al_hussaini":

  "но там също трябва донор и то напълно клинично здрав..."

  Не само донор, ами и пълна генетична съвместимост. Стволовите клетки, както и раковите клетки са "безсмъртни" - делят се непрекъснато без да се намаля броя на таломерите в хромозомата. Сиреч, "обезсмъртяването" на един (болен) орган "убива" (изяжда) целия организъм.

 31. 31 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1745 Неутрално

  До коментар [#5] от "deaf":Ама как ги праскате фактите просто, не е истина!Все едно да представиш нещо като факт и то да е наистина факт да е едно и също...пък то съвсем не е.Не, че в съвременната медицина го няма този момент с лекуването на симптомите, а не на причината. Това го има, но в крайна сметка опира до лекаря, а не толкова до медицината.Отделно, че освен тези, които гледат смъртта в очите - а понякога дори и те - не искат да направят необходимото да обърнат шансовете в своя полза, а именно - да променят кардинално начина си на живот, за да дадат шанс на собственото си тяло да се пребори с болетта.Но това е друга тема.Мисълта ми беше как с лека ръка обявихте пълни измислици за факти :-)
  —цитат от коментар 8 на Боби Колев


  Съвременната медицина не може да лекува много болести.Има разбира се и много постижения,но не винаги.Много народ измряха доверявайки се на медицината,без да търсят други начини за лечение.Мога да напиша цяла книга за различните болести ,които съм преодолял по един или друг начин ,когато официалната медицина не ми е помогнала.

 32. 32 Профил на victor_victim
  victor_victim
  Рейтинг: 432 Неутрално

  До коментар [#22] от "deaf":

  Що е то "здраве" е въпрос на определение на СЗО. Можеш да иси го прочетеш сам. Безплатното ми обучение приключи, защото обучаваният обект е твърдосплавен глупак!

 33. 33 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2019 Неутрално

  Жизнено важно е да се изгради българска банка от стволови клетки чрез масово дониране. Така при нужда ще могът да бъдат намерани подходящите навреме.

 34. 34 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 834 Неутрално

  Всеки ден ни замерват по медиите с нови и нови постижения в медицината и методи за лечение на нелечими болести. Но всичко си остава на хартия и всичко замира след по-обстойни опити с животни и хора.Дадоха се милиарди за изследвания на антитуморните препарати, но резултатите са далеч от очакваното. Харчат се парите на данъкоплатците за несигурни и съмнителни резултати. Сега са подхванали стволовите клетки. А ракът, диабетът и сърдечно-съдовите заболявания си остават най-честите диагнози, водещи до летален изход и напредъкът при лечението им е доста скромен. Оправдавам хората, които не вярват в традиционната медицина, за съжаление тя не ни дава големи надежди.

 35. 35 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 7145 Неутрално

  За сега от рака няма спасение, да се молим Богу да сме здрави.

 36. 36 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 7145 Неутрално

  За сега от рака няма спасение, да се молим Богу да сме здрави.

 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 38. 38 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1368 Весело

  До коментар [#31] от "Мусаши":

  Ами напишете...недейте само да заплашвате :-)

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 39. 39 Профил на victor_victim
  victor_victim
  Рейтинг: 432 Неутрално

  До коментар [#36] от "Peni Nikol":

  Ами...молете се, ама не е достатъчно!

 40. 40 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2174 Весело

  До коментар [#35] от "Peni Nikol":

  "За сега от рака няма спасение, да се молим Богу да сме здрави."

  То и от Живота няма спасение - всички умираме. Вместо да лазим на колене по-добре е да мислим какво оставаме след себе си.

 41. 41 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2174 Весело

  До коментар [#39] от "victor_victim":

  "Ами...молете се, ама не е достатъчно!"

  Вярата (в излекуването) е първата стъпка в лечението. Факт е плацебо ефектът.
  Втората стъпка, доверието в лечителя, не са дава ни "даром", ни "по право" и трябва да бъде заслужено. Там май Ви стяга чепика.

 42. 42 Профил на dante_18
  dante_18
  Рейтинг: 663 Неутрално

  Аз считам, че ние все още живеем в тъмните векове на медицина  If you are going through hell... Keep going!
 43. 43 Профил на dante_18
  dante_18
  Рейтинг: 663 Неутрално

  Аз считам, че ние все още живеем в "тъмните векове" на медицината.
  Медицина все още не е открит лечение на стареенето.
  Аз считам, че стареенето трябва да се разглежда като вродено генетично заболявания и за него трябва да се търси лечение.
  Стареенето е физиологичен процес, който е изгубил своето еволюционно значение.
  Стареенето вече не носи еволюционно предимство на нашия вид.
  Следователно, ние трябва да търсим начини за премахването на тази болест, която носи толкова много страдания.
  Премахването на стареенето е напълно възможно и ние имаме примери от други видове, които не стареят.
  Стареенето е безсмислен процес и е остатък от нашето еволюционно минало. Този процес не е нужен.
  Може да се каже, че стареенето е остатък, както например някои органи в нашето тяло са остатък от нашето еволюционно минало -
  Апендикс, опашн кост, третия клепач и тн.

  If you are going through hell... Keep going!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK