Великобритания назначи държавен служител, който да се бори с пилеенето на храна

Великобритания назначи държавен служител, който да се бори с пилеенето на храна

© Анелия Николова



Великобритания назначи днес първия си отговарящ за хранителните отпадъци, който трябва да помогне за задвижване на кампанията за намаляване на милионите тонове храна, които всяка година се изхвърлят от ресторанти, супермаркети и производители, предаде агенция "Ройтерс".


Бен Елиът, който е племенник на Камила, херцогинята на Корнуол и съпруга на престолонаследника принц Чарлз, бе назначен с едногодишен мандат на доброволческа основа за застъпник по въпроса с хранителните излишъци и отпадъци от министъра на околната среда Майкъл Гоув.


Пилеенето на храна все повече се възприема като неетично в свят, където гладът се увеличава, а също така и като разрушително за околната среда. Хранителните отпадъци се изхвърлят на бунища, където гният, изпускайки в атмосферата парникови газове. Същевременно за производството, съхранението и транспорта им се хабят горива, вода, енергия.




Великобритания е сред страните с най-ниски нива на преразпределение на храни в Европа, сочат данни на водещата британска хранителна банка ФеърШеър (FairShare). Това е система, при която храни с изтекъл срок, но все още годни за консумация, се раздават на нуждаещи се чрез благотворителни организации и хранителни банки.


Големи супермаркети, производители на храни и ресторанти през септември подкрепиха кампания, целяща намаляване наполовина на хранителните отпадъци във Великобритания до 2030 година, което би трябвало да спестява на страната 10 млрд. британски лири (13 млрд. долара) годишно.


"Теско" (Tesco), "Нестле" (Nestle) и "Кока-Кола" (Coca-Cola) са сред поне 70-те водещи компании, които се присъединиха към подкрепения от правителството план за намаляване на 10-те милиона тона плодове, заленчуци и други храни на стойност общо към 20 млрд. британски лири, които всяка година се оказват в кофата за боклук.


В новата си роля Елиът, който е съосновател на групата за луксозен лайфстайл "Куинтесеншъли" (Quintessentially) и благотоворителна фондация, ще работи с компании от хранителния сектор с цел намаляване на отпадъците "от фермата до чинията", посочва правителството.


Други европейски страни, включително Франция и Италия, вече са приели национални мерки за намаляване на хранителните отпадъци. В световен мащаб всяка година се изхвърля една трета от произвежданите храни на стойност 1 трлн. долара според данни на Организацията по прехрана и земеделие на ООН (ФАО - FAO). Според експерти годишните хранителни отпадъци могат да се увеличат с една трета до 2.1 млрд. тона годишно към 2030 година.


Световните лидери се ангажираха да намалят наполовина хранителните отпадъци до 2030 година като част от световните цели за развитие, определени от ООН през 2015 година.

Коментари (34)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на plamen_b
    plamen_b
    Рейтинг: 3108 Разстроено

    "Великобритания е сред страните с най-ниски нива на преразпределение на храни в Европа"

    За съжаление, в България нямаме нужда от роднина на аристократи да се грижи за това...

  2. 2 Профил на ТНТ
    ТНТ
    Рейтинг: 1004 Весело

    Ми да вземат пример от наш'те хотели и ресторанти "ол инклузив", бе! Например: закуска - кус-кус; вечеря - пълнени чушки с кус-кус /останал от закуската/... Или вечеря - салата; обяд на следващия ден - супа от салатата, останала от вечерята...

    "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
  3. 3 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
    'ΕΡΕΒΟΣ
    Рейтинг: 5389 Неутрално

    Правилно решение и дано има ефект за да послужи за пример !

    Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
  4. 4 Профил на gozambo
    gozambo
    Рейтинг: 3755 Неутрално

    Правилно решение и дано има ефект за да послужи за пример !
    —цитат от коментар 3 на 'ΕΡΕΒΟΣ


    Кое е решението, защото аз не разбрах? Да се борим с глада не е решение, а пожелание. Което се изхвърля в кофата, то е вече гнило или с изтекъл срок на годност.

  5. 5 Профил на andreas_hofer
    andreas_hofer
    Рейтинг: 1118 Неутрално

    Проблеми на първия свят както се казва. В западните страни има огромно разхищение на храна, но аз мисля, че така ще бъде и в бъдеще. Никой не оценява това, което има в изобилие. Те и в Кейптаун се борят за всяка капка вода, защото има недостиг на вода, но в Отава и аз, да си призная, докато си миех зъбите оставях водата в крана просто да си тече свободно, просто защото в Канада водата е практически безплатна и изобилна. И ето, макар и уж да имам съзнанието, че не трябва да се пилее вода съм го правил.

    Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
  6. 6 Профил на Боярышник с хлебушком
    Боярышник с хлебушком
    Рейтинг: 893 Неутрално

    В България този пост най ще подхожда на Лиляна Павлова- тя ще се справи много добре с тази задача-няма да остави храна неоползотворена. И от скоро не е министър...

    Ах, Александр Сергеевич, милый Ну что же Вы нам ничего не сказали О том, как держали, искали, любили, О том, что в последнюю осень Вы знали
  7. 7 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 11624 Неутрално

    Някъде неше казано - разликата в пилеенето на ресурси за храна между най-развитите и най-бедните държави е 32:1

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  8. 8 Профил на tucker case
    tucker case
    Рейтинг: 1779 Весело

    ми праиш плюскането 5 пъти по-скъпо и проблемът се разрешава от самосебеси...

    Now what's a few miles between the beauty and the beast...
  9. 9 Профил на gozambo
    gozambo
    Рейтинг: 3755 Неутрално

    Някой може ли да даде идея какво трябва да направи един ресторант, когато някакви храни не стават вече за продажба и за ядене? Или какво трябва да направи един магазин, когато портокалите, доматите и краставиците загният? Те нито могат да задължат клиенти да им изкупуват всичката стока, нито могат да я раздават безплатно преди да се е развалила, защото клиентите ще спрат да купуват и ще се редят само на опашката за безплатни храни. Аз лично виждам едно единствено спасение- храна за прасета, но и това може да е рисковано или непечелившо начинание. Друго решение е малко преди изтичане срока на годност храната да се дава по занижени цени срещу купоните за храна и да се каже- сори, бедни и неработещи, но това ви се полага.

  10. 10 Профил на Сд
    Сд
    Рейтинг: 919 Неутрално

    Храната вече е пълна с консерванти и други боклуци,
    така че и да се унищожи не е голяма загуба.

  11. 11 Профил на Ivan_
    Ivan_
    Рейтинг: 3618 Неутрално

    До коментар [#4] от "gozambo":

    Гозамбо, Европа и САЩ изхвърлят над 50% от приготвената храна.

    Сега познай дали този проблем има решение?

    И не не става дума да не изхвърляш в кофата, пробвай с другия край, може би е решение да приготвяш по-малко храна...

    Модератора е неадекватен!
  12. 12 Профил на tucker case
    tucker case
    Рейтинг: 1779 Неутрално

    До коментар [#9] от "gozambo":

    рисарч, анализ, планиране на доставки и потребление и най-паче по-малко максимайзване на печалбите

    Now what's a few miles between the beauty and the beast...
  13. 13 Профил на Ivan_
    Ivan_
    Рейтинг: 3618 Неутрално

    До коментар [#9] от "gozambo":

    Ресторанта следва да приготвя/закопува по-малко храни/продукти.
    Магазина следва да оптимизира процедурите си за покупка и за складовите си запаси.

    Казано с общи приказки, ако продаваш средно 20 кг, домати в магазина, спираш да държиш на склад 30 за да имат клиентите избор идържиж 22кг. така вместо 10 кг, ще изхвърлиш 4кг. (предполагас се че ще загъбиш 2 кг от продажбите си)

    По същия начин и за ресторанта. Няма да има меню с 10 вида ястия, а с 8 вида...

    Модератора е неадекватен!
  14. 14 Профил на Ivan_
    Ivan_
    Рейтинг: 3618 Неутрално

    *закупува

    Модератора е неадекватен!
  15. 15 Профил на One Hour
    One Hour
    Рейтинг: 1496 Неутрално

    "храни с изтекъл срок, но все още годни за консумация"

    Може ли примери. :)

  16. 16 Профил на lustmord
    lustmord
    Рейтинг: 2325 Неутрално

    "Пилеенето на храна все повече се възприема като неетично в свят, където гладът се увеличава..."

    Поредните алармистки глупотевини - гладуващите в момента никога не са били толкова малко в световен план - ООН дори се принуди да си смени дефинициите за "гладдуващи", че да продължи да съществува проблема, който те да борят:

    https://ourworldindata.org/grapher/prevalence-of-undernourishment

    И храната и калориите на човек от населението растът:

    https://ourworldindata.org/grapher/food-supply-by-region-kilocalories

    Всичко е пак една завоалирана реклама на глобализма от неомарксистки тип сервирана с внушението, че само разни държавни и наддържавни бюрокрации могат да решат някакъв (в случая полуизмислен) проблем.

  17. 17 Профил на gozambo
    gozambo
    Рейтинг: 3755 Неутрално

    До коментар [#9] от "gozambo":Ресторанта следва да приготвя/закопува по-малко храни/продукти.Магазина следва да оптимизира процедурите си за покупка и за складовите си запаси.Казано с общи приказки, ако продаваш средно 20 кг, домати в магазина, спираш да държиш на склад 30 за да имат клиентите избор идържиж 22кг. така вместо 10 кг, ще изхвърлиш 4кг. (предполагас се че ще загъбиш 2 кг от продажбите си)По същия начин и за ресторанта. Няма да има меню с 10 вида ястия, а с 8 вида...
    —цитат от коментар 13 на Ivan_


    Приличаш на юноша,който току що е започнал да разсъждава. Тази игра се играе с пари,себестойност и печалба. Ресторантът много добре знае от кое колко да купи,в този отрасъл не чакат ти да им кажеш как да купуват. В ресторанта не се изхвърля закупена,но непродадена храна,освен ако не се развалят хладилниците. В ресторанта се изхвърля продадена,но неизядена храна. В бюфетите за да привличат клиенти нареждат сто евтиняка,за да изглежда,че има изобилие. Но хората избират да ядат няколко по-съществени неща. В останалите ресторанти намаляват порцията от страна на скъпото месо, например, или риба, а я увеличават откъм евтини гарнитури,които отиват в коша. Така ресторантьорите привличат клиенти,така ги заблуждават,така печелят. Ще продължа.

  18. 18 Профил на Ivan_
    Ivan_
    Рейтинг: 3618 Неутрално

    До коментар [#17] от "gozambo":

    Гозамбо, опитвам се да обяснявам на достъпен за теб език:)
    Не ми обяснявай за това как се изграела тази игра.
    Икономиката е наука, която обптимизира използването на ресурсите. Няма нищо икономическо в това да изхвърляш 50 % от храната.
    Това е анти икономическо, обратно на всичко, за което работи тази наука..

    Модератора е неадекватен!
  19. 19 Профил на Ivan_
    Ivan_
    Рейтинг: 3618 Неутрално

    До коментар [#16] от "lustmord":

    Пак гледаш в грешната посока.
    Става дума за това да не изхвърляш толкова храна, не е коректно от където и да го погледнеш.

    Модератора е неадекватен!
  20. 20 Профил на selqnin
    selqnin
    Рейтинг: 3533 Неутрално

    За Британците в момента и в бъдеще ще е особено важно да се преборят със загубата на здрав разсъдък!!!!

  21. 21 Профил на ytrewq
    ytrewq
    Рейтинг: 711 Весело

    [quote#9:"gozambo"]Някой може ли да даде идея какво трябва да направи един ресторант, когато някакви храни не стават вече за продажба и за ядене? Или какво трябва да направи един магазин, когато портокалите, доматите и краставиците загният?

    В категория брак и на свинарника !

  22. 22 Профил на gozambo
    gozambo
    Рейтинг: 3755 Неутрално

    До коментар [#17] от "gozambo":Гозамбо, опитвам се да обяснявам на достъпен за теб език:)Не ми обяснявай за това как се изграела тази игра.Икономиката е наука, която обптимизира използването на ресурсите. Няма нищо икономическо в това да изхвърляш 50 % от храната.Това е анти икономическо, обратно на всичко, за което работи тази наука..
    —цитат от коментар 18 на Ivan_


    Очевидно е, че дори ни си учил икономика, още по-малко си учил история. Още от Марксово време търговците унищожават храни и стоки, за да не пада цената. Абсолютно същото го правят и сега, стоката стои в магазина, докато се скапе, но цената не се намалява. С малки изключения. И това е икономика, такава е икономиката. Абсолютно същото е в неразвитите страни и там храната стои на щанда докато се скапе и изхвърли, но цената не се намалява. Това е икономиката. Няма и не е имало в света икономика, основана на свободния пазар, където това да не се случва. И на изцяло купонна система да минем, пак ще се изхвърля храна. Търговецът го интересува да си върне вложените пари с печалба. Купувачът от своя страна може да си вложи парите както си иска, да накупи колкото храна иска и да я изхвърли в казана. В никое перо на счетоводния баланс не фигурира изхвърлена храна, за да се отразява като някаква загуба. Икономиката не се интересува от изхвърлената храна. Ако се интересуваше от изхвърлената храна, то тогава трябва да започне да се интересува от закупени автомобили, които почти не се ползват, велосипеди, които не се карат, кантарчета, с които не се тегли, телевизори, на които не се гледа телевизия и стоят изключени, къщи или стаи в къщи, които не се обитават и т.н. Това са все произведени , но похабени и неизползвани по предназначение стоки. А като се върви по този път ще стигнем дотам, че ще започнат да ни държим сметка защо не си онодим жените и не даваме на други нуждаещи се, та само хабим материала.
    От икономическа гледна точка това не са загуби. Ако бяха загуби, те щяха да фигурират в счетоводния баланс като перо. Хайде, отворко, ходи да се доучиш!
    Изхвърлянето на храна е морален проблем, не е икономически. Нещо повече, смисълът на цялата ни икономика е растежът, оттам и печалбите, оттам оборотите и пришпорване на потреблението. Купувачите непрекъснато са стимулирани и притискани да купуват колкото може повече и да изхвърлят колкото може повече, за да могат отново и отново да купуват и земята е превърната в една боклукчийница на купени и захвърлени стоки, неизползвани и похабени продукти. В това число и храни. Ние сме отишли отвъд предела на необходимото за живот, ние вече купуваме, потребяваме или изхвърляме много повече, отколкото са нормалните ни нужди. И именно нуждите на икономиката и растежа ни притискат да го правим.

  23. 23 Профил на Митко Палаузофф
    Митко Палаузофф
    Рейтинг: 610 Неутрално

    До коментар [#21] от "ytrewq":

    Никоя уважаваща себе си свинеферма няма да храни свинете си с някакви отпадъци от ресторанти и супермаркети дори пари да им дават за това!!! В хранителния бизнес всичко се следи изкъсо от производителя до крайния потребител. Отпадъци могат да ядат само разни ytrewq и ivan_ овци... Баси непознаванто на това как работи света!

  24. 24 Профил на gozambo
    gozambo
    Рейтинг: 3755 Неутрално

    До коментар [#17] от "gozambo":Гозамбо, опитвам се да обяснявам на достъпен за теб език:)Не ми обяснявай за това как се изграела тази игра.Икономиката е наука, която обптимизира използването на ресурсите. Няма нищо икономическо в това да изхвърляш 50 % от храната.Това е анти икономическо, обратно на всичко, за което работи тази наука..
    —цитат от коментар 18 на Ivan_


    Никой не ми плаща да те ограмотявам, но да ти кажа каква е разликата между социалистическото и капиталистическото счетоводство. В социалистическото навремето се заприходяваше стоката и в натура и количествата се следяха от покупката до продажбата. Колкото килограма ябълки търговецът е купил, точно толкова трябваше да продаде. Даваха му някакъв мижав процент за брак. Ако изхвърлиш повече, трябваше да го избиеш от кантара. В капиталистическото счетоводство натурите не се следат, тях ги интересуват само парите. Купил си за хиляда долара, трябва да ги избиеш, да сложиш отгоре 200 долара печалба и другото го хвърляй, нито някой го интересува, нито се води по счетоводни документи. Счетоводството играе само с пари. А търговците предварително са си калкулирали в цената евентуални изхвърляния на развалени цени. Загубите са ги калкулирали предварително в цената и те вече не са загуби.

  25. 25 Профил на victor_victim
    victor_victim
    Рейтинг: 740 Неутрално

    До коментар [#13] от "Ivan_":

    Леле, колко си неграмотен???!??
    Ти самият, дали си вярваш?

  26. 26 Профил на Таралеж
    Таралеж
    Рейтинг: 2831 Неутрално

    Супер е че най после се замисляме за този проблем. И най голямото предизвикателство ще е да накараме всеки човек да се замисли.

  27. 27 Профил на lz2
    lz2
    Рейтинг: 3420 Неутрално

    До коментар [#17] от "gozambo":Гозамбо, опитвам се да обяснявам на достъпен за теб език:)Не ми обяснявай за това как се изграела тази игра.Икономиката е наука, която обптимизира използването на ресурсите. Няма нищо икономическо в това да изхвърляш 50 % от храната.Това е анти икономическо, обратно на всичко, за което работи тази наука..
    —цитат от коментар 18 на Ivan_


    Я!!! Икономиката била наука! Ти да видиш!

    ПравописА е поле за изява на неграмотните!
  28. 28 Профил на Ivan_
    Ivan_
    Рейтинг: 3618 Весело

    До коментар [#22] от "gozambo":

    "Очевидно е, че дори ни си учил икономика, още по-малко си учил история."

    И икономика съм учил в университета, и история съм учил в гимназията...
    От твоя цитат е видно, че твоите познания по икономика не ще да са академични, защото даже и да беше завършил първите няколко семестъра, в който и да е икономически университет, щеше поне да си разбрал, че има дисциплина наречена "икономическа история", в която се изучава развитието на икономиката в исторически план.

    Та още от първото изречение е ясно, че нямаш никаква идея от това какво е икономика в академичен план, поради което много ти благодаря за онагледяването на познанията ти, но тях ги няма никакви.

    Ако беше влязъл поне в първи симестър икономика първото нещо което щяха да ти преподадат щеше да е що е то Икономика като наука. И икономиката Гозамбо е тази наука, която има за цел да ни научи как да използваме ограничените ресурси по оптимален начин.
    Та вече ти написах, че изхвърлянето на храна е напълно срещуположно на това което има за цел икономиката.

    Благодаря ти за опитите да ме научиш, но и бъкел не разбираш от темата.

    Модератора е неадекватен!
  29. 29 Профил на Ivan_
    Ivan_
    Рейтинг: 3618 Весело

    До коментар [#25] от "victor_victim":

    Как да ти кажа, сравнително уверен съм в себе си:)

    Модератора е неадекватен!
  30. 30 Профил на deaf
    deaf
    Рейтинг: 3406 Весело

    До коментар [#5] от "andreas_hofer":

    Интересно как така я "пилееш" водата?! Водата дали ще мине през руслото на реката или през чешмата ти е все тая. Не се губи...

  31. 31 Профил на Ivan_
    Ivan_
    Рейтинг: 3618 Неутрално

    До коментар [#30] от "deaf":

    Тя водата не се губи, но за тази която минава през чешмата му има направени раходи на енергия, за прачистване, за самата водна система които разходи е хубаво да не се прахосват напразно. Също след като мине през чешмата се правят още разходи за извеждане и пречистване, преди връщането в реката или където се връща.

    Модератора е неадекватен!
  32. 32 Профил на denis2
    denis2
    Рейтинг: 11 Неутрално

    The expiry dates of a lot of packaged goods is too short. Much of the stock is still edible long after the expiry date, for example pasta, rice and tinned / bottled food. Big savings in the waste of this type of produce could be made if the dates were extended. I'm sure no one checks the dates of grandmothers pickles but they do those that are bought in the shop's.

  33. 33 Профил на patilanskomeze
    patilanskomeze
    Рейтинг: 1619 Неутрално

    "Пилеенето на храна все повече се възприема като неетично в свят, където гладът се увеличава..."Поредните алармистки глупотевини - гладуващите в момента никога не са били толкова малко в световен план - ООН дори се принуди да си смени дефинициите за "гладдуващи", че да продължи да съществува проблема, който те да борят:https://ourworldindata.org/grapher/prevalence-of-undernourishment И храната и калориите на човек от населението растът:https://ourworldindata.org/grapher/food-supply-by-region-kilocalories Всичко е пак една завоалирана реклама на глобализма от неомарксистки тип сервирана с внушението, че само разни държавни и наддържавни бюрокрации могат да решат някакъв (в случая полуизмислен) проблем.
    —цитат от коментар 16 на lustmord


    Беше логично да се появи държавна длъжност изпълняваща ролята на родител който да ти чете лекция как трябва всичко да си изяждаш защото има гладуващи негърчета.
    Добре че още не влиза в задълженията изръсване на неизяденото зад врата:)

    Това е част от сегашната "феминизация" на западния политически дискурс. Там където "татко" би казал как да изриташ по-ефективно хулиганите, "мама" ще каже да се престориш че не ги забелязваш. "Татко" ще каже да внимаваш с ония цигани да не те заколят, а "мама" ще каже няма такова нещо и те са хора иди се запознай.

    ...Затова в Швеция или Германия или Британия ако кажеш че повечето кражби или изнасилвания в твоя град се правят от примерно сомалийци или пакистанци, вместо да следваш предписанията на преобладаващия в момента "женския елемент" на статус-кво, то по-скоро теб ще те арестуват задето "си измисляш".
    За твое добро, естествено.

  34. 34 Профил на deaf
    deaf
    Рейтинг: 3406 Неутрално

    До коментар [#33] от "patilanskomeze":

    Накрая Живота винаги побеждава и слага всички на мястото им.





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK