Изтеглянето на САЩ от Сирия може да не е от голяма полза за Путин

Изтеглянето на САЩ от Сирия може да не е от голяма полза за Путин

© Pool, REUTERS2018-та бе противоречива година за руския президент Владимир Путин. Той може да изглежда като победител след внезапното решение на САЩ да се изтеглят от Сирия, но се изправя пред сериозни предизвикателства в Сирия и не се е доближил и със сантиметри до отменяне на западните санкции, които изтощават икономиката на Русия.


Руската военна кампания в Сирия постигна целта на Кремъл да подкрепи управлението на сирийския президент Башар ал Асад при относително ниска цена и да направи Москва важен играч в Близкия изток. Сирия обаче е в развалини след близо осем години боеве, а Москва не успя да убеди Запада да допринесе към многомилиардната сметка за възстановяването на Сирия.


И въпреки че бързото изтегляне, разпоредено от президента на САЩ Доналд Тръмп, може допълнително да увеличи влиянието на Москва в Сирия, то оставя Русия да се конкурира с Турция, която силно желае да разшири зоната си на влияние. Москва освен това ще бъде обременена с трудната задача да балансира несъвместимите интереси на Израел и Иран в региона.
"Това може да бъде възприемано от някои като успех за Путин, но фактически е проблем за Путин", казва Алексей Малашенко, базиран в Москва водещ експерт по Близкия изток, по адрес на планираното изтегляне на САЩ. "Положението може да се промени драстично и Русия ще бъде отговорна за това. Да се препираш с американците беше по-добре, отколкото да бъдеш оставен лице в лице с Турция, Иран и други", добавя той.


Намерението на Тръмп до лятото да съкрати наполовина числеността на американските войници в Афганистан може да доведе до допълнителни потенциални проблеми за Русия. Путин се подиграваше на провала на САЩ при стабилизирането на страната въпреки 17-годишната кампания, но намаляването на американското военно присъствие в Афганистан може да разпали опасна нестабилност от войнствени ислямисти "под корема" на Русия в Централна Азия. Сега Москва може да сметне за необходимо да инвестира повече в Таджикистан, където има военна база, за да запуши пропускливата граница с Афганистан и да се опита


да разшири присъствието си и на други места в Централна Азия.


Тези предизвикателства идват в момент, когато руската икономика все още се олюлява от комбинирания удар от ниските цени на петрола и западните санкции. А подкрепата на Запада за антируските санкции остава непоколебима. Санкциите на САЩ и Европейският съюз бяха налагани в отговор на анексирането на Крим към Русия през 2014 г., нейната подкрепа за сепаратистките бунтовници в Източна Украйна, намесата на Москва в президентските избори в САЩ през 2016 г. и отравянето с нервнопаралитично вещество на бивш руски шпионин през март миналата година във Великобритания.


Санкциите ограничиха достъпа на Русия до международните капиталови пазари, намалиха вноса на западни енергийни и военни технологии и подплашиха международните инвеститори. Путин обвинява САЩ и техните съюзници, че се опитват да накажат Русия за независимия ѝ курс - реторика, подсилвана от контролираните от държавата медии, които подхранват руската омраза към Запада.


Проучване на общественото мнение, проведено наскоро от независимия Център "Левада", показва, че шестима от всеки десет руски респонденти имат негативно отношение към САЩ, а половината са отрицателно настроени към ЕС. Анкетата отчита и нарастване на опасенията сред обществото заради западните санкции. Сондажът, проведен сред 1600 души в цяла Русия в края на ноември, е с не повече от 3.4 процента допустима статистическа грешка.


Но докато западните рестрикции пречат на икономически растеж в Русия, те същевременно дават на Путин


удобно обяснение за вътрешните му проблеми.


"Американските и европейските санкции фактически помогнаха за укрепването на силата на Путин, като му позволиха да се позовава на чуждестранния натиск", казва Малашенко.


След двегодишна рецесия Русия регистрира през 2017 г. растеж от 1.5 на сто, а през 2018-а се очаква икономиката й да е нараснала с 1.8 процента. Надеждите на руското правителство за по-бърз растеж обаче не се осъществиха и държавата остана силно зависима от износа на петрол, газ и други суровини.


Въпреки икономическите трудности Кремъл изхарчи миналата година около 14 милиарда за домакинството на Световната купа - сполучлив пиар ход, помогнал за преборване на негативното възприятие за Русия. Руското правителство използва футболния шампионат, за да смекчи реакциите срещу решението си да повиши пенсионната възраст - изключително непопулярна мярка, която предизвика масово недоволство и значително намали популярността на Путин след края на Световната купа.


Надеждите на Кремъл да сключи сделка с Тръмп, която да сложи край на санкциите, помръкнаха на фона на разследването в САЩ за евентуални тайни контакти между предизборния щаб на Тръмп и Русия. Путин отрича намеса както в изборите в САЩ през 2016 г., така и другаде на Запад. И докато руският лидер се нуждае от вдигане на санкциите, той дава да се разбере, че


няма да отстъпи за Украйна и по всеки друг въпрос.


Сякаш в потвърждение на това през ноември руската брегова охрана плени в Черно море три украински военни кораба заедно с екипажите им.


Независимият политолог Татяна Становая, която редовно пише за Кремъл, отбеляза, че безкомпромисният подход на Путин се дължи на това, че според него всяка отстъпка ще бъде възприета от Запада като проява на слабост и ще предизвика нови искания. "Путин е убеден, че ако Русия отстъпи, натискът само ще нарасне и санкциите ще бъдат засилени допълнително", каза тя.


Докато напрежението със Запада нараства, Кремъл се е съсредоточил върху укрепването на военния си арсенал. Путин превърна своята реч през март за състоянието на нацията в презентация на редица нови ядрени оръжия, включително хиперзвукова ракета, която прорязва атмосферата със скорост над 20 пъти по-висока от тази на звука, а също подводен дрон, снабден с мощно атомно оръжие, способно да помете с унищожително цунами крайбрежието на противника.


Владимир Фролов, базиран в Москва експерт по външна политика, възприема изявленията на Путин като част от опитите му да убеди Запада да седне на масата за преговори. "Целта му е да спечели


вниманието, страха и уважението на Запада,


да придобие правото на вето върху западните политики", каза Фролов. "Той настоява за преговори при условията на Русия и без никакви едностранни отстъпки", добави той.


Путин предупреди, че планираното изтегляне на САЩ от Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег на действие от 1987 г. ще предизвика руски отговор. В зловещо изказване през декември той се оплака, че глобалният страх от ядрена война е намалял и светът е ослепял за нарастващата заплаха от апокалипсис.
Становая отбеляза още, че думите на Путин са плод на нарастващата нестабилност при липсата на общ език между Русия и Запада. "Ако продължи движението по този коловоз, неминуемо ще се стигне до точка, в която ще стане много трудно да бъде контролирана ситуацията с ядрените оръжия", каза тя. По думите й "Путин вярва, че ядрените оръжия са най-силният аргумент на Русия, който трябва да повлияе върху начина на мислене на западните политици". /БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (79)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3960 Неутрално

  "Санкциите ограничиха достъпа на Русия до международните капиталови пазари, намалиха вноса на западни енергийни и военни технологии и подплашиха международните инвеститори. Путин обвинява САЩ и техните съюзници, че се опитват да накажат Русия за независимия ѝ курс - реторика, подсилвана от контролираните от държавата медии, които подхранват руската омраза към Запада."

  Гага, а на "руската омраза към Запада" Западът отвръща с бурни изблици на любовь:


  "Западът обкръжава Русия със заградителен ров, за да я локализира като държава-заплаха. Няма индикация, че и Не-Западът има симпатии към нас. Само в три страни (!) положителните чувства към Русия преобладават над негативното отношение – във
  Виетнам, Гърция и Филипините. Впрочем гърците вече не са в лагера на симпатизиращите.

  Западното общество реши да се освободи от "руския фактор", тъй като разлага неговата система. Изчегъртват нашата лига на милиардерите - онези, които са станали символ на корупционната глобализация. Сега идва ред и на по-дребните животни.

  Британците проверяват валидността на "златните визи" за 700 руснаци и съставят списък на обектите на прилагане на закона "за доходи с неизвестен произход". А какъв чудесен живот беше и за двете страни - и за руските рентиери, и за техните западни лобисти.

  Президентът Путин обаче направи грешка в оценката на западната безхаберие, пресмятайки, че мекотелността на западните му колеги (Берлускони, Саркози, Шрьодер, Обама) говори за готовността на Запада да му даде правото да диктува на света.

  Съответно руският елит смята, че Западът ще му позволи да се държи там така, както се държи в Русия. Оказа се че не. Ето това е ирония: самият Кремъл задейства механизма на западната самозащита! Достигна се дотам всеядната Австрия да започне да има претенции към Русия!

  (Лилия Шевцова)

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 2. 2 Профил на Боже
  Боже
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Няма пълно щастие - с американците зле, без тях - още по зле.
  Вече са го разбрали, но тепърва ще го почувстват.

  Боже, Боже ...
 3. 3 Профил на Шменти Капели
  Шменти Капели
  Рейтинг: 279 Неутрално

  "Сирия обаче е в развалини след близо осем години боеве, а Москва не успя да убеди Запада да допринесе към многомилиардната сметка за възстановяването на Сирия."

  Тук е заровено кучето. Важно е да спечелиш мира, а не войната.

  Russia delenda est
 4. 4 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3960 Неутрално

  "Путин вярва, че ядрените оръжия са най-силният аргумент на Русия, който трябва да повлияе върху начина на мислене на западните политици..."

  Това е поведение на препасан с бомби палестински терорист на коледен базар в европейски град: Знам, че не ме уважавате, че за вас съм piece of garbage, но поне ми покажете, че се страхувате от мен, иначе ще дръпна тази връвчица и ще ми стане само на коледни елхи, топчици, вурстчета и греяно вино наоколо...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 5. 5 Профил на Иван К.
  Иван К.
  Рейтинг: 301 Неутрално

  До коментар [#2] от "Боже":

  Навсякъде и винаги е било така , поне до сега , американците са окупатори и трябва да се изтеглят , като тръгнат що го правили .... Руснаците и българските им мекерета проглушиха света как американците нямали работа в Сирия , е изтеглиха се сега станаха още по лоши , защото се изтеглят.

 6. 6 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1595 Неутрално

  Руснаците са прецакани. Как всегда.

  The best way to predict the future is to invent it.
 7. 7 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2440 Весело

  До коментар [#5] от "Иван К.":

  Голямата трудност за Русия е кой от оставащите в Сирия да бъде обявен за враг. При конфликт с Турция Турския поток ще си остане само Морски. Иран иска сериозно участие при делене на баницата. ...
  Израел и той има интереси в региона....
  Въобще как да стане, че хем да няма нефто и газопроводи към Европа, хем и американците да са виновни...

  Живеем във времена на суши, фондю и жулиен, а аз продължавам да обичам кюфтенца с пържени картофки и баничка с боза. Моята простотия край няма!
 8. 8 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1952 Неутрално

  "руската икономика все още се олюлява от комбинирания удар от ниските цени на петрола и западните санкции"

  Ръководителят на руската Сметна палата Алексей Кудрин оцени, че реалните доходи на жителите на Русия през 2018 г. в сравнение с 2017 г. са останали същоте ниво или са се увеличили незначително (0-0,4%)

 9. 9 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3131 Неутрално

  Печеливши са самите сирийци. Един ръчкач и подстрекател по-малко.Кюрдите усетих на собствен гръб, голямата "загриженост" на американските политици към тяхната съдба.

 10. 10 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 1800 Неутрално

  Да, руската пропаганда ни проглуши с въпроса какво правят американците в Сирия и кой ги е канил там. Тръмп ще насади Путин да се оправя не само с воюващите страни, но и с възстановяването на Сирия. Съответно нито Путин, нито Иран имат парите. Нито пък Китай ще ги даде, защото няма далавера. А и Китай вече се отказа от Пътя на коприната поради липса на кинти, а растежът на Китай падна до 1%. Ще видите как накрая Сирия ще бъде спечелена от САЩ не по пътя на войната, а по пътя на възстановяването.

 11. 11 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1952 Неутрално

  Ръководителят на руската Сметна палата Алексей Кудрин оцени, че реалните доходи на жителите на Русия през 2018 г. в сравнение с 2017 г. са останали същоте ниво или са се увеличили незначително (0-0,4%)
  —цитат от коментар 8 на plamen_b


  Пропуснах да дам препратката:

  https://news.ru/den-gi/schetnaya-palata-dohody-rossiyane-ocenka/

  Да допълня: инфлацията в Русия през 2018 г. е 4,2% (по-висока от очакваното), разтежът на БВП -- 1,5% (по-нискък от очакваното). И това - през година когато се провеждаха президентски избори в Русия...

 12. 12 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2011 Разстроено

  Проблемът на Путя е политиката му на безпринципни компромиси с Турция която го води до сигурен провал в Сирия. Ако и сега предаде Асад и се договори с Ердоган да окупира Манбидж положението му в Сирия става все по неспасяемо!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 13. 13 Профил на Radosveta Koleva
  Radosveta Koleva
  Рейтинг: 427 Любопитно

  Политиката на изолационизъм с претенции, политика ли е в действителност?

 14. 14 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2440 Весело

  До коментар [#12] от "Julian Mall":

  Путин - предател? Не може да бъде.....

  Живеем във времена на суши, фондю и жулиен, а аз продължавам да обичам кюфтенца с пържени картофки и баничка с боза. Моята простотия край няма!
 15. 15 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1157 Неутрално

  Много "добре" започва новата година за молеца, а Сирия му е най-малкия проблем. Когато реши ще се изтегли и остави чалмите сами да се спасяват. Сирия Крим и др. ще бледнеят пред проблемите очакващи го вътре в самата кочина!

  Имало едно време ссср...
 16. 16 Профил на pepamug
  pepamug
  Рейтинг: 366 Неутрално

  Естествено, че ще е зле след като се изтеглят американците. Руснаците ще затънат в собствените си л*йна там.

 17. 17 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2440 Весело

  До коментар [#15] от "citoplast":

  Хич не е лесно... Изтегли ли се, оставя иранците на терен. И което е още по-лошо, няма кой да спира конкурентните газо и петролопроводи...

  Живеем във времена на суши, фондю и жулиен, а аз продължавам да обичам кюфтенца с пържени картофки и баничка с боза. Моята простотия край няма!
 18. 18 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1194 Неутрално

  Русия е частен случай. Ако американците се изтеглят от всички места, които са окупирали, ще се появи политически и военен вакуум и вероятно ще се върне статуквото от преди тяхното присъствие, което ще причини малко кръвопролития, но вероятно накрая ще донесе повече стабилност.

 19. 19 Профил на Practic
  Practic
  Рейтинг: 487 Неутрално

  "...В зловещо изказване през декември Путин се оплака, че глобалният страх от ядрена война е намалял и светът е ослепял за нарастващата заплаха от апокалипсис..."

  Не е ослепял светът за апокалипсиса. Но Путин, затворил се подобно на кумира си Сталин в Кремъл, не може да види апокалипсиса под собствения си нос, не усеща тътена под собствения си задник...
  Стиховете на О.Манделщам от 1933-та за човекоядеца от Гори са актуални и днес, сякаш са написани за Путин и обкръжението му:

  А вокруг него сброд тонкошеих вождей,
  Он играет услугами полулюдей.
  Кто свистит, кто мяучит, кто хнычет,
  Он один лишь бабачит и тычет.
  Как подкову, дарит за указом указ —
  Кому в пах, кому в лоб, кому в бровь, кому в глаз.

  А в Русия - тотално опустошение, кал, дупки, изкъртени сгради, рушащи се къщи и ръждясали мостове... Впечатлението - като от гробища - бавно, но непреодолимо разпадане, гниене и разлагане ... Ентропията бавно се увеличава, още и още, дисциплината продължава да пада, мотивацията изчезва и пропада, сартъровското отвращение достига крайния си предел. Ако Западът и/или Изтокът не вземат Русия в някакъв критичен момент под външен контрол, мостовете ще започнат да падат, атомни електроцентрали ще експлодират и петролни тръбопроводи ще пламват, язовирни стени ще се късат ... В градовете ще настъпи шок и ужас.

  Нещастното ни отечество - в ръцете на полезни идиоти, рублофанти, майцепродавци, некадърници и каскети...

  Боже, пази България!

 20. 20 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 951 Неутрално

  До коментар [#12] от "Julian Mall":

  Безпринципен компромис с Турция направи САЩ изоставяйки кюрдите.

  Eddie lives... somewhere in time!
 21. 21 Профил на Lich King
  Lich King
  Рейтинг: 696 Весело

  До коментар [#15] от "citoplast":Хич не е лесно... Изтегли ли се, оставя иранците на терен. И което е още по-лошо, няма кой да спира конкурентните газо и петролопроводи...
  —цитат от коментар 17 на mitko11


  Че Путин ли ги спира иранците? Хахаха...

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 23. 23 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1354 Неутрално

  До коментар [#19] от "Practic":

  +++++++++++++++++++
  Добро описание на състоянието на Русия...развалина...

 24. 24 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3960 Неутрално

  До коментар [#19] от "Practic":

  "Впечатлението - като от гробища - бавно, но непреодолимо разпадане, гниене и разлагане ... Ентропията бавно се увеличава, още и още, дисциплината продължава да пада, мотивацията изчезва и пропада, сартъровското отвращение достига крайния си предел."

  Колега, не знам какъв сте като практик, но като ДИАГНОСТИК сте безпощадно точен.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 25. 25 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1595 Неутрално

  До коментар [#5] от "Иван К.":Голямата трудност за Русия е кой от оставащите в Сирия да бъде обявен за враг. При конфликт с Турция Турския поток ще си остане само Морски. Иран иска сериозно участие при делене на баницата. ...Израел и той има интереси в региона....Въобще как да стане, че хем да няма нефто и газопроводи към Европа, хем и американците да са виновни...
  —цитат от коментар 7 на mitko11


  Трябва да слушкат Израел. Че да не си самосвалят пак някой самальот :)

  The best way to predict the future is to invent it.
 26. 26 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1580 Неутрално

  "Путин обвинява САЩ и техните съюзници, че се опитват да накажат Русия за независимия ѝ курс"

  Щом могат да те наказват, значи си зависим и "независимия курс" е чиста проява на наглост. Не знам защо се сетих за следния виц :

  Семейсво си говори:
  Ж: Иди да купиш яйца.
  М: Тук имам 2 яйца....
  Ж: А стават ли за ядене.
  М: Не, но стават за близане.
  Ж: Еми оближи си ги за закуска.

  Та и руснаците така. Все тарикати и все гкадни остават.

 27. 27 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1580 Неутрално

  До коментар [#22] от "disclosure":

  "жълтопаветници"
  Интересно какео включвате в това "понятие".
  Бихте ли обяснили?

 28. 28 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1157 Неутрално

  А в Русия - тотално опустошение, кал, дупки, изкъртени сгради, рушащи се къщи и ръждясали мостове...
  —цитат от коментар 19 на Practic


  Те мостовете направо си падат.
  Ето едно списъче за 2018:

  4 октября. Фрагмент керченского моста провалился в море.
  9 октября. В Амурской области мост упал на поезд на Транссибирской магистрали.
  9 октября. В Мордовии обвалился автомобильный мост.
  15 октября. В Сковородинском районе Амурской области сгорел мост.
  16 октября. Во Владивостоке обрушился мост-виадук.
  17 октября. В Башкортостане рухнул мост над рекой.
  18 октября. В Башкортостане треснул мост над железной дорогой.
  20 октября. В Подмосковье на Горьковском шоссе самосвал снёс пешеходный мост.
  22 октября. В Башкортостане размыло водой временный автомобильный мост.
  22 октября. В Хакасии разрушился мост.
  25 октября. В окрестностях Туапсе смыло водой сразу несколько мостов.
  26 октября. В Приморье упал стратегически важный мост.
  4 ноября. В Ростове-на-Дону затонул мост.
  5 ноября. В Нефтеюганском районе ХМАО обрушился мост.
  14 ноября. Под Адлером рухнул автомобильный мост.
  16 ноября. Под Уссурийском грузовик снёс боковую часть моста.
  21 ноября. В Терновском районе Воронежской области упал мост.
  22 ноября. В Белогорске решили закрыть мост через Транссиб, признанный аварийным.
  23 ноября. Обнаружены процессы смещения керченского моста в критических участках.
  6 декабря. В Сочи вновь рухнул мост.
  18 декабря. В Забайкалье закрыли аварийный мост.
  30 декабря. Упал мост в Буйнакске.

  Имало едно време ссср...
 29. 29 Профил на disclosure
  disclosure
  Рейтинг: 316 Неутрално

  До коментар [#19] от "Practic":"Впечатлението - като от гробища - бавно, но непреодолимо разпадане, гниене и разлагане ... Ентропията бавно се увеличава, още и още, дисциплината продължава да пада, мотивацията изчезва и пропада, сартъровското отвращение достига крайния си предел."Колега, не знам какъв сте като практик, но като ДИАГНОСТИК сте безпощадно точен.
  —цитат от коментар 24 на Norman Granz


  Какъв ли? Този патос не може да бъде сбъркан. Вече сме го виждали при изявени доносници, които днес са навлекли евро-атлантически ризи. Такава им е ПРАКТИКАТА. Но въпреки напъните им, ще си останат ДИАГНОСТИРАНИ като такива.

  ИМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ИДИОТА С КОТЕШКАТА ГЛАВА
 30. 30 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3960 Неутрално

  До коментар [#29] от "disclosure":

  "... днес са навлекли евро-атлантически ризи."

  Толкова си БАНАЛЕН в глупостта си...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 31. 31 Профил на Max91
  Max91
  Рейтинг: 569 Неутрално

  До коментар [#22] от "disclosure":

  Браво!Ура!Ето на това му викам дописка.Абе ти да не си бил нещатен сътрудник на "Работническо дело"?

 32. 32 Профил на Онуфри
  Онуфри
  Рейтинг: 482 Неутрално

  До коментар [#22] от "disclosure":Браво!Ура!Ето на това му викам дописка.Абе ти да не си бил нещатен сътрудник на "Работническо дело"?
  —цитат от коментар 31 на jto30589660


  И на ДС тоже !

  : )

  Имало едно време ссср! Маргарет Татчър: "Комунизмът свършва тогава, когато свършат чуждите пари, които харчиш!"
 33. 33 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1354 Весело

  До коментар [#31] от "jto30589660":


  До коментар [#22] от "disclosure":Браво!Ура!Ето на това му викам дописка.Абе ти да не си бил нещатен сътрудник на "Работническо дело"?
  —цитат от коментар 31 на jto30589660


  Надцени го...обикновен позитански трол...защитават Путин с пяна на уста...

 34. 34 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 888 Неутрално

  До коментар [#11] от "plamen_b":
  +++
  Те имат един канал(предполагам ,че го знаете)
  Yandex Zen,та оттам е това:
  https://zen.yandex.ru/media/positive_news/rossiia-voshla-v-top3-stran-po-niscete-i-neravenstvu-5c1fe86d3fb84400aaa38da0?fbclid=IwAR3A9p4-MZNs7f2afmrIol5153Kk9mo9M5pZIoLYMrr0mWzuTGEXW7rvNIQ
  Има любопитни коментари...
  "Как была РФ сырьевым придатком Запада и КНР – так им и осталась, Несмотря на гигантские доходы от вывоза нефти и газа (до 560 млрд. долларов в год, цены на нефть выросли с 2001 по 2011 год в 4,6 раза, такого СССР даже не снилось). Все эти нефтедоллары наши «подниматели с колен» проели, проворовали, откачали за рубеж, угробили в ненужных олимпиадах и футбольных мундиалях, сожгли в бессмысленной сирийской авантюре. Но не превратили их в новые, современные заводы и фабрики. В те, что могли бы дать те самые 25 миллионов квалифицированных рабочих мест и новые доходы, помимо сырьевой выручки. И как только мировые котировки нефти в 2014-м провалились – повалилась и декорация «великодержавности»."

 35. 35 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 1079 Неутрално

  Тръмп може да е всякакъв, но освен голямата политика, той следи чисто икономически показатели.
  Изтеглянето от Сирия се счита за стратегическа грешка … от самовлюбените политикани естаблишмънт, НО изтегляйки САЩ от Сирия, Тръмп постига:
  1. Намаляват омразните чувства на мюслитата към САЩ и се обръщат срещу Русия
  2. Русия остава сама и носи пълната отговорност за ситуацията, а тя ще стане мътна и кървава
  3. Русия може и да спечели властта за Асад, но кой ще плати мира, т.е. сметката за възстановяването ?Русия е пред колапс и въобще не може да си позволи да харчи за възстановяване. Така че зорът ще принуди Асад или който е след него да се сближи със САЩ и Запада и да изритат руснаците от базите там. Не вярвате .. погледнете Куба какъв шут в гъза на Путин направи.
  4. Русия затъва в Сирия, както СССР в Афганистан. Брутални убийства на цивилни, водене на война заради самата война и никакви крайни цели. Това води до водене на война заради честта, а тя е измамна и така рухна СССР.
  5. Петролът … САЩ буквално разкостват финансово Русия. Да не забравяме, че тепърва идват големите кораби с газ от САЩ, а след 2020 от находищата от Израел и Кипът.
  6. САЩ изтеглят ли се от Афганистан, Русия ще трябва да води война и пълномащабна на два фронта. Това окончателно ще обезкрави русия.
  7. Очакват се нови санкции и то още по-жестоки срещу русия, заради глупостта на путин да взима американски граждани за заложниици. Това като никога ще обедини демократи и републиканци, че и целия Запад, да изолират още по-жестоко русия от света.

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 36. 36 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 430 Неутрално

  Колкото и да рита оня монголоиден недорастък путягин, няма отговор на американските подводници които ще изравнят континента му ако даже си помисли да посегне.

  А с изоставането в технологиите нещата стават експоненциално по зле.

  Времето не работи за ватата и това става ясно като бел ден.

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 37. 37 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 1774 Неутрално

  До коментар [#28] от "citoplast":

  В допълнение:
  31 декември: сграда рухна в Магнитогорск. Засега се говори за 28 загинали, а все още 8 са в неизвестност.

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 38. 38 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4326 Любопитно

  "Сирия обаче е в развалини след близо осем години боеве, а Москва не успя да убеди Запада да допринесе към многомилиардната сметка за възстановяването на Сирия."

  За сметка на това Тръмпи е успял да убеди своите богати и престъпни приятелчета от КСА да финансират възстановяването на Сирия. Американския президент се похвали с това когато беше на посещение в Ирак. :-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 39. 39 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4326 Весело

  "Да се препираш с американците беше по-добре, отколкото да бъдеш оставен лице в лице с Турция, Иран и други", добавя той."

  Това звучи толкова нелепо и смешно само. :-D Та, Путин си е първа дружка с диктаторите управляващи в Турция и Иран. След като Тръмпи реши да изтегли САЩ от Сирия тези тримата ще си поделят влиянието в тази страна.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 40. 40 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 5366 Неутрално

  2019 ще е годината в която проблемът Сирия ще се стовари с пълна сила върху Кремъл!И етнически и финанссово и геополитически.....

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 41. 41 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1257 Любопитно

  Докато Америка се заяжда с Русия за всичко (без значение дали президента се казва Путин или не), Китай и го сложи на всички фронтове. Или как двама се дърлят, а трети - печели!!!! Още един (втори) мандат на Тръмп и Хамерика става трета световна сила или както е казал простият български народ: "Ум богува, ум царува, ум патки пасе"!!!

 42. 42 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2282 Неутрално

  "Сирия обаче е в развалини след близо осем години боеве, а Москва не успя да убеди Запада да допринесе към многомилиардната сметка за възстановяването на Сирия."

  И не само в Сирия, а по принцип, такава е "политиката' на Русия не от днес, а от дълги години. Те "помагат' само на разрушители като френската компартия на времето или днес на Льо Пен, а иначе те и техните петоколонници в целокупна Европа лапат с удоволствие парите на европейските данъкоплатци.
  На руското управление не му пука за собствените им мужици, та какво остъава за такива "малоценни" в техните очи хора като българи, сърби и всякакъв вид "малоруси" по техния израз.

 43. 43 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 1079 Неутрално

  Чак днес се разбра, защо Тръмп изоставя кюрдите …
  Кюрдите са си позволили да продават петрол на Иран !!!
  Т.е. кюрдите са се опитали да бозат от две цицки, но не са познали.

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 44. 44 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5144 Неутрално

  Да спечели "...вниманието, страха и уважението на Запада..."
  Вниманието и страха може би, но уважението ... Ха-ха-ха!

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 45. 45 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1003 Неутрално

  "Но докато западните рестрикции пречат на икономически растеж в Русия, те същевременно дават на Путин..."

  По-важно е русийката да бъде съборена икономически както през 90-те години. Защото ако не е Путин, ще е Куроедов. Русия е крайно агресивна държава която дава и последната си пара за оръжие, както обикновеният руснак за пиячка. Крайно време е да бъде успокоена матушката, защото става опасна не само за мира, ами и за живота на планетата.

 46. 46 Профил на Killing Joke
  Killing Joke
  Рейтинг: 617 Неутрално

  До коментар [#41] от "Дедо Либен":

  Китай няма как да скочи на САЩ, Дедо... Достатъчно е да погледнеш една американска плаз аи ти става ясно защо :)

 47. 47 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 1213 Неутрално

  И да се изтеглят и да не се изтеглят положението на руснаците няма да се подобри, а ще продължи да се влошава!
  Ако американците се изнесат от Сирия, Путин ще трябва да дели Сирия с Турция, Иран и Израел. Няма да има вече лидер който да определя правилата. А Русия не е лидер нито за Турция, нито за Иран, нито за Израел. Нито една от четирите държави няма претенциите на САЩ да са морален стожер и за четирите държави няма червени линии Не можете да си представите каква патаклама ще настане там.

  Ако американците останат Русия непрекъснато трябва да държи войски там, като противотежест за които ще плаща, а Сирия ще си остане една тинеста дупка без петрола в американската част.

  И изобщо колко ли трябва да си тъп, за да почнеш да мериш сили с САЩ при положение, че си икономическо и морално (съвременните хора не виждат нищо положително в Русия) джудже?

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 48. 48 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 804 Весело

  Руснаците са прецакани. Как всегда.
  —цитат от коментар 6 на EU defender

  Хахаха, пак ли забавни "анализи" като през 2015 г.:
  "Путин глупаво влезе в Сирия, търсейки евтина залъгалка за собствените си хора като им показва, че Русия все още е световна сила. Е, вече се е качил на това дърво. Барак Обама и Джон Кери трябва да го остаявят там за един месец – Путин и Асад, да се борят сами с "Ислямска държава" - и да гледат как руският президент се превръща в обществен враг №1 в сунитския мюсюлмански сят. "Хей, Владимир, как ти се получават там нещата, а?""
  https://www.dnevnik.bg/analizi/2015/10/02/2620704_ostavete_putin_edin_mesec_sam_na_siriiskoto_durvo/

  И твой коментар там:
  "Анализът е най-доброто нещо написано по темата, което съм чел досега."

 49. 49 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2011 Разстроено

  До коментар [#12] от "Julian Mall":Безпринципен компромис с Турция направи САЩ изоставяйки кюрдите.
  —цитат от коментар 20 на tigervi


  Американците поне въоръжиха кюрдите въпреки къчовете на Ердоган който им е важен съюзник в НАТО но разбира се че няма да воюват с Турция заради тях, а Путя изобщо не направи и опит да ги привлече на своя страна да не обиди "стратегическият попутчик" Турция и тя да се откаже от руските подаръци Турски паток и АЕЦ-ли!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 50. 50 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 1213 Неутрално

  Докато Америка се заяжда с Русия за всичко (без значение дали президента се казва Путин или не), Китай и го сложи на всички фронтове. Или как двама се дърлят, а трети - печели!!!! Още един (втори) мандат на Тръмп и Хамерика става трета световна сила или както е казал простият български народ: "Ум богува, ум царува, ум патки пасе"!!!
  —цитат от коментар 41 на Дедо Либен


  САЩ и Китай изобщо не са равностойни противници, въпреки че изглежда така. Но ако човек по-внимателно анализира ситуацията ще установи, че китайците нямат нито едно предимство.
  1. Все още американската икономика е с 60% по-голяма от китайската
  2. Китайската имономика разчита най-вече на износ за да генерира приходи, докато американската икономика е точно обратното. Т.е. американците с митата могат много сериозно да ударят китайската икономика, а китайците не могат да влияят по никакъв начин.
  3. Търговския дисбаланс между двете страни е огромен в полза на Китай. Това значи, че ако и двете страни си наложат пропорционални мита, независимо в какъв процент - китайците ще загубят в пъти повече.
  4. Американската икономика е много по-стабилна и няма китайските дисбаланси от огромния растеж през последните години. В Китай има огромен имотен балон, огромен вътрешен дълг и огромна дупка в пенсионната система. За всичко това разчитат на приходите в чуждестранна валута - евро и долари.
  5. САЩ имат най-огромния и силен съюзник на планетата - ЕС (които икономически е силен колкото САЩ), а Китай няма никой (пробитата Русия е с икономика по-малка от италианската)
  6. Икономическият отпечатък на Китай в САЩ е под 10 %, докато ако САЩ наложат теоритично 100% мита на китайски стоки, Китай ще катастрофира.
  7. Китай внася в САЩ стоки които американците могат да си произведат сами или на друго място , единственито предимство е цената. САЩ внасят в Китай стоки и технологии, които китайците не са в състояние да произведат сами.
  8. И не на последно място Китай е военно джудже в сравнение със САЩ

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 51. 51 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 888 Любопитно

  "Изтеглянето на Тръмп от Сирия."
  На 19 декември 2018 г. Доналд Тръмп взе решение за изтегляне на американския военен контингент от Сирия. Той защити решението си, обявявайки, че битката с „Ислямска държава“ е приключила успешно. Пет дни по-късно, на 24 декември американският президент официално подписа указ за изтеглянето на всички американски войски от Сирия. Според военните експерти това изтегляне трябва да се случи в рамките на 60-100 дни.
  Тръмп и Сирия – предисторията
  Президентът на САЩ нееднократно е заявявал, че американската намеса в сирийския конфликт е безсмислена и не носи никакви дивиденти на страната. Още през 2013 г. Тръмп яростно атакува предшественика си Барак Обама и плановете му за военна кампания срещу Дамаск. Позицията на Тръмп спрямо войната в Сирия остана непроменена и по време на кандидат-президентската му кампания през 2016 г. Основен акцент в плановете му за външната политика беше именно промяната на американската стратегия за Сирия. Тръмп защитаваше тезата, че САЩ не трябва да участват в конфликти, които не носят нищо добро за страната. Изказванията му, че сирийския президент Башар Асад и неговите съюзници се бият срещу ИДИЛ допълнително вбесиха демократите и обслужващите ги медии.
  Наследството на Барак Обама принуди Тръмп да вземе някои решения, които на пръв поглед противоречаха с обещанията му по време на кампанията. В две последователни години Тръмп нареди ракетни удари по позиции на сирийската армия, а претекста беше използването на химическо оръжие от страна на Дамаск. Доста вероятно е тези удари да са били съгласувани предварително с Москва. По време на първото нападение срещу авиобаза „Шайрат“, Русия беше уведомена няколко часа преди ударите и в следствие на това материалните щети и човешките загуби бяха сведени до минимум. Година по-късно, през април 2018 г. подобна координация беше осъществена при по-мащабното нападение над столицата Дамаск.
  Именно добрата координация с руските военни бе причина за избягването на ненужна ескалация на конфликта. Изпълнението на договора за избягване на инциденти между американските ВВС и руските ВКС бе безупречно. Демаркационната линия по поречието на р. Ефрат спомогна да няма излишни сблъсъци между сирийската армия и американски военни, въпреки че се наблюдаваха някои частични нарушения.
  Далеч преди да стане президент, Тръмп ясно си е дал сметка, че идеята за „смяна на режима“ в Сирия бе обречена на провал от самото начало. Това се дължи на факта, че предшественикът Барак Обама абсолютно недалновидно даде подкрепа на „сирийската опозиция“, формирана най-вече от радикализирани елементи, които нямаха нужните качества и възможности и изобщо не представляваха алтернатива за страната. Важно е да се отбележи, че намесата на САЩ в Сирия, започнала по време на управлението на Обама, не беше подкрепена от Конгреса. Първата голяма стъпка в правилната посока след идването на Тръмп беше да се прекрати програмата Timber Sycamore, която осигуряваше финансова и логистична подкрепа за въоръжените сирийски групировки.
  Изтегляне в правилния момент
  За последните две години бяха постигнати забележителни военни успехи срещу ИДИЛ. Сирийската армия и нейните съюзници разчистиха обсадените от терористите предградия на Дамаск и освободиха цяла централна Сирия чак до западното поречие на р. Ефрат. Подкрепяната от САЩ кюрдска коалиция SDF пък постигна победи в източната част на страната – ИДИЛ бяха прогонени от своята „столица“ в град Ракка, като владенията им се свиха до незначителни анклави в югоизточната част на страната, близо до сирийско-иракската граница.
  В резултат на тези паралелно проведени кампании, ИДИЛ загуби над 90% от контролираната от тях територия. Съвсем естествено е интензитетът на военните действия да намалее, а нуждата от поддържане на голям американски военен контингент да отпадне. Сирийската армия и нейните съюзници също намалиха честотата на военните операции.
  След изтеглянето на американските войски може да се очаква и активизиране на фронтовете в източната част от страната. Това е продиктувано както от намеренията на Турция за военна операция срещу кюрдите в северна Сирия, така и от плановете на сирийската армия за сключване на някаква сделка с кюрдските военни формирования.
  Реакциите
  Най-недоволни от решението за изтегляне от Сирия бяха т.нар. „warmongers“, които присъстват както в Републиканската, така и в Демократическата партия. Редица военни анализатори и експерти също се обявиха против плановете на Тръмп. Вкупом заваляха обвинения, че Тръмп застрашава интересите на САЩ в региона на Близкия изток и петнят репутацията на страната. В медиите се срещаха стряскащи заглавия, внушаващи, че този ход на Тръмп облагодетелства диктатори и връща инициативата в ръцете на ИДИЛ. Имаше и комични изказвания, че изтеглянето на Тръмп от Сирия всъщност било коледния подарък за Путин и това за пореден път доказвало „руската зависимост“ на американския президент. Медиите целенасочено внушаваха, че това решение е плод на наивност, импулсивност и незнание. Ако гледаме масмедиите в САЩ, ще останем с впечатлението, че Тръмп е предизвикал Армагедон.
  Истерията на медиите е поредното доказателство, че Тръмп е антисистемен играч. Истината е, че Тръмп просто си спазва предизборното обещание за ненамеса в конфликти, които само погубват американски животи, и всичко това е с цената на трилиони долари от американския данъкоплатец.
  Непредсказуемостта на Близкия изток е солиден аргумент в полза на изтеглянето от Сирия. През последните години в региона се наблюдава изключителна динамичност. Постоянно променящите се алианси, изненадващата намеса на регионални сили и вътрешните конфликти между различни въоръжени групировки са само бегла част от палитрата на волатилния Близък изток. При така създалата се нестабилност разумните действия са в посока търсенето на дипломатически решения. Тръмп има афинитет към преговорния процес и сключването на сделки, затова е най-добре усилията да бъдат концентрирани в тази област. Това в никакъв случай не означава, че САЩ се предават. Това значи, че администрацията на Тръмп е осъзнала новите геополитически реалности и са нужни енергични действия за правилно позициониране в тази нова рамка.
  Чест прави на хора като републиканския сенатор Ранд Пол, които се обявиха в защита на Доналд Тръмп. Не трябва да се забравя, че ангажирането на САЩ в подобни военни кампании мобилизира значителни финансови ресурси, а в момента системата на публичните финанси има крещяща нужда от прекратяване на всички неефективни програми, свързани с разхищение на капитал.
  Изненадващото посещение в Ирак
  На 26 декември 2018 г. Доналд Тръмп направи изненадващо посещение в Ирак. Придружаван от съпругата си Мелания, той направи изявление пред американския военен контингент във военновъздушната база „Ал Асад“. Там Тръмп за пореден път защити решението си за изтегляне на американските военни от Сирия, заявявайки, че страната му повече „не може да продължава да бъде световен полицай.“ По-нататък в речта си американският президент каза, че е несправедливо САЩ да носи товара, а американските военни да са пръснати по целия свят. Видно е, че Тръмп прекрасно осъзнава новите геополитически реалности в региона. Изтеглянето на американските военни в Сирия е стъпка в посока поправяне на грешките, допуснати от предишни президенти.
  Критиците на Доналд Тръмп не спират да го обвиняват, че това негово решение ще подкопае позициите на САЩ в Близкия изток. Изтеглянето от Сирия обаче е стъпка в правилната посока, защото от самото начало Вашингтон бе заел грешната позиция в конфликта. Американските военни ще се изтеглят от Сирия, но Тръмп заяви, че контингентът в Ирак ще запази числеността си. Това е атестат, че под някаква форма САЩ все пак ще запази стратегическото си присъствие в региона.
  Вместо заключение
  Стратегията на Барак Обама за подкрепа на „сирийската опозиция“ се провали с гръм и трясък. Развитието на събитията в Сирия през годините доказа несъстоятелността на концепцията на Обама за „смяна на режима“. Решаващ фактор и повратен момент във войната беше 30 септември 2015 г., когато бе началото на руската военна интервенция. Москва се възползва от лошите решения на предишната американска администрация и руската военна помощ за сирийската армия се оказа решаваща. Три години по-късно сирийското правителство вече е възвърнало голяма част от териториите окупирани от ИДИЛ и останалите терористични групировки. Това предопредели съвършено нов етап във войната. Администрацията на Тръмп отлично осъзнава това. Действително, САЩ се намира в момент на преосмисляне на своите приоритети в региона. Поради тази причина решението за изтегляне от Сирия изобщо не е изненадващо, напротив – то е конструктивно и е в отговор точно на тези процеси. Новите реалности в Сирия предопределят различни от сегашните действия на всички пряко замесени страни. Въпреки, че ескалация на военното напрежение никога не е изключена, основните сили, участващи в конфликта ще трябва да обръщат все по-голямо внимание на дипломацията."

  Борислав Боев
  Докторант към катедра „Индустриален бизнес и предприемачество“ в Стопанска академия „Д.А. Ценов“ – гр. Свищов. Интересите му са в сферата на енергетиката, индустриалната икономика, международните отношения и икономическата дипломация.

 52. 52 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 1213 Весело

  До коментар [#48] от "Virgin":

  Много ми е интересно мнението на руските тролове по темата: "какво постигна Путин" в Сирия и какво това допринася за руския народ?

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 53. 53 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 1213 Весело

  До коментар [#49] от "Julian Mall":

  Задаваш безсмислени въпроси защото не разбираш, че Турция и Русия са равностойни държави. Не случайно единственото което направи Путин на Турция, когато турците свалиха руския самолет и убиха руския пилот пред очите на целия свят беше ............................. да им спре вноса на зарзават :) Ако американците се изнесат от Сирия, Ердоган ще си прави каквото си иска в Сирия, за Путин ще остане единствено да го облече в целофан за пред мужиците :)

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 54. 54 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3960 Неутрално

  До коментар [#53] от "iak":

  "... турците свалиха руския самолет и убиха руския пилот пред очите на целия свят..."

  И му ЗАСТРЕЛЯХА ПОСЛАНИКА на официално събитие.

  Нормално подобен акт би бил повод за обявяване на война, но Путин подви опашка и изхленчи жално нещо.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 55. 55 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 863 Неутрално

  До коментар [#28] от "citoplast":В допълнение:31 декември: сграда рухна в Магнитогорск. Засега се говори за 28 загинали, а все още 8 са в неизвестност.
  —цитат от коментар 37 на дедо Андро


  Списъкът беше за рухналите мостове в Русия. За рухналите сгради има отделен списък. Той е още по-дълъг.

 56. 56 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 1213 Неутрално

  До коментар [#54] от "Norman Granz":

  Българският народ добре го е казал: "Видяла жабата че подковават коня и тя вдигнала крак" :)

  Целия проблем в случая е, че руската жаба има атомни бомби. Ако нямаше бомбите, нямаше да пипа съседните държави и щяхме да се интересуваме от нея, колкото от Пакистан.

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 57. 57 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 863 Неутрално

  До коментар [#38] от "Иво":
  "За сметка на това Тръмпи е успял да убеди своите богати и престъпни приятелчета от КСА да финансират възстановяването на Сирия. Американския президент се похвали с това когато беше на посещение в Ирак."

  КСА ще финансира възстановяването на Сирия , когато тя е под неин контрол, което означава Асад да не е на власт и да няма никакво руско влияние в тази страна.

 58. 58 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 951 Неутрално

  До коментар [#49] от "Julian Mall":

  Въоръжението на кюрдите е добро спрямо ИД и абсолютно недостатъчно за война с Турция.
  Що се отнася до кюрдите, Русия няма как да се съревновава с Америка, затова Путин просто изчака. От друга страна досега не е имало голямо противопоставяне меду кюрди и правителствени войски, а сирийската база в Камишли си стои необезпокоявана в кюрдско обкръжение. Без външен натиск шанса за разбирателство с кюрдите е много голям.

  Eddie lives... somewhere in time!
 59. 59 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8353 Неутрално

  Може даже въобще да няма полза.

 60. 60 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 2216 Неутрално

  Изтеглянето на САЩ от Сирия може да не е от голяма полза за Русия, но ще е от полза за правителството на Башар Асад.

 61. 61 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 863 Неутрално

  Тръмп обяви отлагане на изтеглянето на войските. Отлагане за неопределен срок фактически означава отменяне, но по инерция още дълго време ще се коментира "изтеглянето" на войските.

 62. 62 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1595 Неутрално

  До коментар [#48] от "Virgin":

  Защо, какво му е лошото, комунде?

  The best way to predict the future is to invent it.
 63. 63 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3586 Неутрално

  Основният принцип на атлантико-агитката е "Не е важно ние да сме добре, а на Русия да и е зле". Защото е такова посланието отвъд Атлантика. Путин увеличил пенсионната възраст и това е страшна трагедия, заплашваща Русия да рухне. А никой не казва, че тяхната възраст за пенсиониране беше с 15 години по-рано от нашата. Атлантиците обявили санкции на Русия и тя пак ще рухне. И никой не споменава, че освен англосаксонското войнство никой друг даже не мисли за санкции спрямо Русия. А някои са си повярвали, че само Атлантика може да произвежда високотехнологични и ценни продукти, без които Русия не може. Това е много стара информация. Някой задавал ли си е въпроса "Защо крякат жабите? Ами защото е дошъл размножителния им период. А защо крякат атлантико-соросоидите? Да не би и тях да ги е засърбяло. Честно казано не се сещам за друга причина.

 64. 64 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2011 Любопитно

  До коментар [#49] от "Julian Mall":Задаваш безсмислени въпроси защото не разбираш, че Турция и Русия са равностойни държави. Не случайно единственото което направи Путин на Турция, когато турците свалиха руския самолет и убиха руския пилот пред очите на целия свят беше ............................. да им спре вноса на зарзават :) Ако американците се изнесат от Сирия, Ердоган ще си прави каквото си иска в Сирия, за Путин ще остане единствено да го облече в целофан за пред мужиците :)
  —цитат от коментар 53 на iak


  Ха-ха-ха! Турция и Русия били равностойни!!!??? Сигурно затова Ердоган иска да купува С-400, а не обратното?! Проблемът е че когато и начело и на най-мощната държава стои такъв като Путя и тя започва да са съобразява с треторазрядни държави като Украината и Турция и тогава цялата и военна мощ става бутафорна!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 65. 65 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 1213 Весело

  До коментар [#64] от "Julian Mall":

  Разбита се, че е смешно :) Едните купили някакво джелезо, а другите свалят руски самолети и убиват руски летци и руския посланик в Турция, пред очите ни :) Но Русия била по-силната държава. На руските тролове, ви е тотална мътилка в главите :)

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 66. 66 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3985 Весело

  До коментар [#64] от "Julian Mall":

  Сигурно затова Ердоган иска да купува С-400, а не обратното?
  ========
  Тя Турция едно време и електричество купуваше от България....
  И ако мислиш че е било от недоимък, си наивник.....

  Bukalemun
 67. 67 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3985 Весело

  До коментар [#20] от "tigervi":

  Безпринципен компромис с Турция направи САЩ изоставяйки кюрдите.
  ======
  Компромис ли..... ха ха... :)
  Тръмп не е толкова прост колкото изглежда...
  Прецени, измери, помисли..... и реши....
  Нека не се изтегля, щом иска.... 👈

  Bukalemun
 68. 68 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1595 Неутрално

  До коментар [#64] от "Julian Mall":Разбита се, че е смешно :) Едните купили някакво джелезо, а другите свалят руски самолети и убиват руски летци и руския посланик в Турция, пред очите ни :) Но Русия била по-силната държава. На руските тролове, ви е тотална мътилка в главите :)
  —цитат от коментар 65 на iak


  И в атвет Вова им махна ембаргото. Путин е подлога на Ердоган и цял свят вижда това.

  The best way to predict the future is to invent it.
 69. 69 Профил на Паро
  Паро
  Рейтинг: 355 Любопитно

  До коментар [#66] от "eti mehter":

  А защо са купували според теб? Да правят свветкавици?

 70. 70 Профил на Паро
  Паро
  Рейтинг: 355 Весело

  До коментар [#22] от "disclosure":

  Според мен си голям лъжец, но си още по-голям глупак. :) Няма начин да си хванеш риба с въображаема въдица.

 71. 71 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 951 Неутрално

  До коментар [#61] от "tacheaux":

  Толкова хаотично управление не е имало в Щатите досега. Групировките във власта вместо да се настъпват под масата направо си раздават шамари пред очите на целия свят.

  Eddie lives... somewhere in time!
 72. 72 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4326 Весело

  До коментар [#57] от "tacheaux":

  Хахаха... нищо подобно не каза Тръмпи! :-Д Това е някаква твоя представа (да не кажа фантазия) на това възстановяване на Сирия. :-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 73. 73 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4764 Весело

  На Путин нищо не може да му помогне вече!

  klimentm
 74. 74 Профил на terminal velocity
  terminal velocity
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Краварника и подопечните му ислямски главорези бяха наритани като кучета в Сирия. Да обвиняват Тръмп, баш тия наританите, че се изтегля е поредната доза грозно лицемерие и толко.
  Освен това няма държава в близкия изток освен Израел дето да иска краварите там. Щото ги цоцат с по няколко милярда на година не че не могат да се пазят :)

  Путин - мы верим в тебя !
 75. 75 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1243 Неутрално

  [quote#28:"citoplast"][/quote]

  Голяма държава, големи пакости...
  Да знаеш, че в останалата част на света сумарната картина е още по-лоша.

 76. 76 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 539 Неутрално

  Щяха да махат гуантанамо. Йок. Шяха да се изтеглят от афганистан. Йок. Щяха да намаляват присъствието си в европа. Йок. Сега щели да се изтеглят от сирия. Поредният йок ли? Кой ли им обръща внимание на приказките?

  Мърфи е оптимист!
 77. 77 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2011 Весело

  До коментар [#64] от "Julian Mall":Разбита се, че е смешно :) Едните купили някакво джелезо, а другите свалят руски самолети и убиват руски летци и руския посланик в Турция, пред очите ни :) Но Русия била по-силната държава. На руските тролове, ви е тотална мътилка в главите :)
  —цитат от коментар 65 на iak


  Мътилката е в твоята глава! Путя си въобразява или му внушават че Турция е важен партньор който може да му бъде съюзник против САЩ, затова и прави непрекъснато отстъпки! Смешно е изобщо да се сравняват военните потенциали на двете страни неслучайно на времето след ВСВ когато Турция се е почуствала заплашена от СССР веднага изприпка до НАТО да я пази същото беше и когато свали самолета!
  До коментар [#65] от "iak":

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 78. 78 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 3049 Неутрално

  Повече износ на руска революция/тероризъм по-постен борш, и по-фалшив Тройной. И по-бърз следващ разпад на Империята на Злото.

 79. 79 Профил на dr_al_hussaini
  dr_al_hussaini
  Рейтинг: 421 Весело

  Никой нищо не пише относно здравият кучешки бой, който се развива от 2 дни насам в Идлибистан ??? Като че ли хората на Ердоган миналата събота получиха инструкции на килимчето в Москва какво трябва да свършат аскер и башибозук в Идлибистан...Но след 3 дена кучешки бой засега обединените сили на Ал Кайда имат преимушество...

  Ето тук едно пленено APC на турският аскер от Ал Нусра край Маар Ал Шурин...

  https://twitter.com/CivilWarMap/status/1080833352817623040

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK