Защо на света е нужно Америка и Китай да се разберат

Защо на света е нужно Америка и Китай да се разберат

© Aly Song, ReutersРобърт Рубин е бивш министър на финансите на САЩ в периода 1995-1999 г., а сега е почетен съпредседател на Съвета за външни отношения.


В САЩ подкрепата за отношения на сътрудничество с Китай бързо се изпарява. Все повече чувам оплаквания от бизнес лидери за структурни търговски проблеми. Военните са обезпокоени от агресивните геополитически ходове на Пекин. Влиятелни гласове и в двете политически партии използват все по-конфронтационен език. Тези основателни опасения водят към омагьосан кръг, в който всяко следващо негативно развитие още повече отравя и без това плиткия резервоар от добронамереност.


Този порочен цикъл трябва да бъде преодолян. Деловите кръгове, политическите анализатори и медиите в САЩ трябва да създават климат, който да насърчава овластените чрез избори официални лица да се стремят към конструктивни отношения. Същото важи и за Китай, макар че там политическата система е различна. Лидерите и в двете страни трябва да признаят нашия императивен собствен интерес да работим заедно по изключително важните транснационални проблеми, и особено по двете смъртоносни заплахи, надвиснали над живота на планетата - ядрените оръжия и климатичните промени.
Нито една страна не може сама да се справя с тези заплахи, а съществуващите международни институции се оказват неадекватни. Най-добрият шанс за успешно справяне с тези належащи въпроси, както и с други транснационални проблеми като пандемиите, тероризма и киберсигурността е


двете най-мощни световни икономики да станат катализатори на глобални действия.


В разговор, на който неотдавна бях медиатор в Съвета за външни отношения, китайският външен министър Ван И засегна тази тема и отбеляза, че "историята ще запомни онези, които поемат водачеството в мъглата". Най-сигурният начин това да се случи това е да изградим конструктивни отношения между нашите две страни. В противен случай е наложително да оставим настрана нашите различия, за да се справим с тези две екзистенциални предизвикателства.


Двете най-големи икономики - Съединените щати и Китай, могат да зададат тон за глобални усилия срещу изменението на климата, като инвестират в технологии за чиста енергия, приемат строги правила за опазване на околната среда и насърчават своите търговски партньори да направят същото. (Разбира се, сегашното правителство не приема реалността на изменението на климата, но се надяваме, че бъдещите правителства ще признаят необходимостта от неотложни действия).


Необходимо е също така сътрудничество за справяне с разпространението или възможното използване на ядрени оръжия. Продължаващото разработване от Северна Корея на разпадащи се ядрени материали и ракети е явно нарушение на неотдавнашното й споразумение със САЩ. А и не само Северна Корея поражда такива опасения. Пакистан например има слабо правителство и несигурен контрол върху своя ядрен арсенал.


Човешката история е низ от чести конфликти. Ако не вярвате, че човешката природа може да се промени, има


сериозен риск ядрените оръжия да се използват в даден момент от държавни или недържавни играчи.


Сътрудничеството между САЩ и Китай за ограничаване на разпространението на ядрени оръжия между държавите, на отклоняването на ядрени материали към терористи и други рискове, ще ни даде повече сигурност. Най-обещаващата перспектива за справяне с тези предизвикателства е връщане на икономическите отношения на нашите страни на стабилна основа. Насоката на отношенията се задава отгоре, така че е време президентите Тръмп и Си Цзинпин да уредят своите текущи търговски спорове в рамка, която дава приоритет на сътрудничеството.


Антипатията на правителството към Китай понякога изглежда предизвикана от ирационален гняв заради търговските дефицити. Почти всички водещи икономисти смятат теорията на президента, че търговските ни отношения трябва да се оценяват с оглед на двустранния търговски дефицит, за аналитично погрешна.


От друга страна, Китай е нарушил някои широко приети търговски и инвестиционни норми, например чрез субсидиране на износа, ограничаване на вноса, защита на националните компании, налагане на задължения да се купуват китайски продукти, а понякога и изисквания чуждестранните компании да споделят интелектуалната си собственост с китайски партньори.


Тези структурни политики представляват сложен проблем. Те са съставна част от китайския икономически модел и Съединените щати трябва да признаят, че не могат просто да изискват Китай да промени този модел. Китай от своя страна трябва да признае, че неговата система създава някои неприемливи последици в сферата на търговските отношения.


Тръгвайки оттам, двете страни трябва да могат да намерят разумни решения. Подходът на Вашингтон трябва да бъде многостранен и спокоен, обединявайки усилията с други страни, включително европейските ни съюзници, Бразилия, Мексико и Япония, за подход като единен блок към Пекин.


Да се надяваме, че не е твърде късно да се тръгне по този път.


Успявали сме да преодолеем икономическите и политическите си различия в миналото. Когато бях министър на финансите през 1990-те години, Съединените щати и Китай работиха заедно, за да овладеят азиатската финансова криза. И въпреки че сегашното правителство се оттегли от Парижкото споразумение за климата, двустранното ни сътрудничество изигра съществена роля за постигането му през 2015 г.


Трябва да погледнем отвъд ежедневните заглавия за (търговските ни спорове) към далече по-належащия проблем за все по-острите търкания между САЩ и Китай. В името на бъдещето на човечеството, а да не говорим за нашите непосредствени икономически интереси, нашите две страни трябва да признаят, че имаме взаимен интерес от конструктивни отношения и да действат в съответствие с това. /БТА

Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3281 Неутрално

  Няма такова единство наречено "света"!

 2. 2 Профил на Practic
  Practic
  Рейтинг: 378 Неутрално

  Надценяваният Китай или защо количеството трудно преминава в качество

  Китай на този етап (и в бъдещите няколко десетилетия) не произвежда и почти няма да произвежда нови знания, умения и технологии - най-ценното в съвременния свят, включително в пазарно отношение. В оформилия се постиндустриален свят днешен Китай внася технологии и умения от развитите страни и изнася за развитите страни масови стоки и услуги, произведени с помощта на тези технологии - това все още е взаимноизгодна симбиоза, в която САЩ, Япония и Западна Европа играят водеща роля. Между другото, по същия начин, по който върви Китай, върви и почти 1,5 милиардната Индия, само че там по-малко се набляга на производството на стоки и повече - върху експортните услуги.
  Държавна система, основана върху полуфеодално робство, не може да движи нито науката, нито техниката. Не забравяйте, че Си Дзинпин най-напред е Генерален секретар на Китайската комунистическа партия и председател на Военния съвет на ЦК на ККП, и чак на трето място - председател на Китайската народна република. Доживотното утвърждаване на властта му съвсем коректно може да бъде разглеждано като пръкване на нова династия в Поднебесната империя. Император Си!
  Такива ми ти работи...

 3. 3 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 584 Неутрално

  Е такива , като този специалист ,направиха Китай от западнала държава икономически гигант.Ходи ги спирай сега, като си нямаш работа.

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 4. 4 Профил на Росен съм аз и голем капут
  Росен съм аз и голем капут
  Рейтинг: 275 Неутрално

  От друга страна, Китай е нарушил някои широко приети търговски и инвестиционни норми, например чрез субсидиране на износа, ограничаване на вноса, защита на националните компании, налагане на задължения да се купуват китайски продукти, а понякога и изисквания чуждестранните компании да споделят интелектуалната си собственост с китайски партньори.
  Тези структурни политики представляват сложен проблем. Те са съставна част от китайския икономически модел и Съединените щати трябва да признаят, че не могат просто да изискват Китай да промени този модел. Китай от своя страна трябва да признае, че неговата система създава някои неприемливи последици в сферата на търговските отношения.

  ДАЙТЕ ДА ДАДЕМ, ДРУГАРИ! Клинтъновец от класа! НА ПРИКАЗКИ ГОЛЕМ ГО ВАДИ!

 5. 5 Профил на ebf52574941
  ebf52574941
  Рейтинг: 299 Неутрално

  Китай „удари“ по масата и САЩ побързаха да подпишат.
  Някои пишат, че това е разбирателство, но това е същото като сделката за Ф-15.
  САЩ „удариха“ по масата (а и по главата на Борисов) и в България разбраха, че трябва да подпишат.

 6. 6 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3281 Неутрално

  До коментар [#2] от "Practic":

  За протокола.
  Икономически и технологично Картаген е бил по-напреднал от Римската империя,но това не го е спасило,когато Рим е решил да го унищожи.
  Само в главите на "експертите" съществуват държавни "системи". В Реалността всяка държава се основава на полу-видими и често пъти неразбираеми за другите държави взаимозависимости между отделните групи граждани в нея.
  Къде е границата когато количеството преминава в качество,(и обратно!),никой не знае с точност!

 7. 7 Профил на Росен съм аз и голем капут
  Росен съм аз и голем капут
  Рейтинг: 275 Неутрално

  До коментар [#2] от "Practic":

  "Държавна система, основана върху полуфеодално робство, не може да движи нито науката, нито техниката"

  Празнословие, та дрънка. Докато умните ( и красивите!) се наумуват, лудите се налудуваха.
  Въпрос на няколко години е Китай да се превърне в най-мощната икономика в света, а и съвсем скоро да изпрати пилотирана мисия на Луната. Въпрос на 5-6 години е Китай да се превърне в най-големия производител на собствени автомобили в света.
  Пък ти продължавай да твърдиш, че тяхната държавна система не можела да движи техниката.

 8. 8 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 1091 Неутрално

  И като се сетя, че този /Рубин/ беше тамада на поколения неолиберални икономисти...!
  Слушайте мисъл- на Китай такъв му бил моделът,та не можели САЩ да изискват да не им крадат технологиите! Веднага правя аналогия с циганин от Столипиново, тартор ва играта "Тука има,тука нема". В групата имаха един пъргавел,който на секундата побягваше със заложената вещ. Питам тартора, след като играта е честна,този защо бяга? Такъв му е адетът, отговори тарторът. Рубин ни казва същото, на китайците такъв им е адетът и трябна да се приморим.
  Това е,глобалистите са национални предатели.

 9. 9 Профил на Шехерезадник
  Шехерезадник
  Рейтинг: 439 Неутрално

  На тоя Рубин под пацифистката мантия явно му прозират глобалистките гащи.
  Съвсем ясно се усеща къде го стяга чепика.

 10. 10 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3215 Неутрално

  "Китай е нарушил някои широко приети търговски и инвестиционни норми, например чрез субсидиране на износа, ограничаване на вноса, защита на националните компании, налагане на задължения да се купуват китайски продукти, а понякога и изисквания чуждестранните компании да споделят интелектуалната си собственост с китайски партньори.
  Тези структурни политики представляват сложен проблем. Те са съставна част от китайския икономически модел и Съединените щати трябва да признаят, че не могат просто да изискват Китай да промени този модел. Китай от своя страна трябва да признае, че неговата система създава някои неприемливи последици в сферата на търговските отношения.
  Тръгвайки оттам, двете страни трябва да могат да намерят разумни решения."

  Объркани мисли на левичар, един от виновниците за описаните от него търговски проблеми с Китай поради високите управленски позиции , които е заемал при Клинтън.
  САЩ трябвало да признаят порочния модел на Китай. Това е призив за признаване пораженчество от страна на САЩ и наивни пожелания Китай да не създава неприемливи последици в сферата на търговските отношения.
  И тоя продължава да напътства и да поучава. Човек се ужасява като разбира що за хора са управлявали САЩ. Съзнателно или несъзнателно, те са работили са срещу интересите на Америка.

 11. 11 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3312 Неутрално

  По-лесен е отговорът на обратния въпрос. Защо за света е нужно САЩ и Китай да не се разбират? Защото иначе кривозъбата нагла азиатщина ще плъзне навсякъде.

 12. 12 Профил на nimrod
  nimrod
  Рейтинг: 822 Неутрално

  Който има търпение нека да изчете тая статия за демографското разпределение на китайците по територията на държавата ( накратко 94% в югоизтока и около 6 % в северозапада - опитват се безуспешно да променят това статукво официално от 1935г. ) и ако може да си направи извод за мощта и ефективността на икономиката и управлението им . Според мен не вдъхва особен ентусиазъм .

  https://en.wikipedia.org/wiki/Heihe –Tengchong_Line

  ! ! ! הטמטום שולט
 13. 13 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 1026 Весело

  чайна е без въображение, не зачита другите и е алчна за печалби... рано или късно ше изпуши

  Now what's a few miles between the beauty and the beast...
 14. 14 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2485 Неутрално

  Каква е причината САЩ и ЕС да позволяват на Китай да си прави някакви свои си неща като например кражба на технологии.
  САЩ и ЕС могат да се изхранват прекрасно без Китай. Моля дайте ми един примерен продукт, който ние не можем да си произвеждаме без Китай.

  подпис
 15. 15 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4485 Неутрално

  До коментар [#14] от "Иван К":

  Ние всичко можем да произвеждаме, та нали повечето заводи работят за нас с "наши" технологии. Има само един въпрос: ЦЕНИТЕ?
  В САЩ свикнахме на евтини китайски стоки и се разви отношението "купувай и хвърляй", включително и тези от луксозните брендове. Едно рязко поскъпване не е изгодно нито политически, нито икономически.
  Истината е обаче, че засега "търговската война" бие далеч по-силно по китайската икономика. Днес поблемът за Китай е, че за разлика от миналото, когато правителството можеше да хвърли ресурси и да задоволи скромните нужди на населението за един относително по-дълъг период, страната има едно население със средни доходи и съответно далеч по-високи изисквания. Оттам са опасенията на ръководителите на ККП.

 16. 16 Профил на ПАСТОРА
  ПАСТОРА
  Рейтинг: 1071 Неутрално

  До коментар [#14] от "Иван К":

  Можем да си произведем почти всичко, но в крайна сметка Цената е определяща и на клиента му е по-изгодно да си го достави от Китай!

 17. 17 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 5022 Любопитно

  Абсолютно съм съгласен с позициите на Рубин! +++

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 18. 18 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 5022 Любопитно

  До коментар [#2] от "Practic":

  Глупости на търкалета, които нямат много общо с китайската реалност особено що се отанася до развитието на технологиите и иновациите в Китай (безспорно и признато от целия свят, включително от любимата на много тукашни американофили САЩ).

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK