Българка е обвинена за банкова измама за $2 млрд., довела до фалит Мозамбик

Българка е обвинена за банкова измама за $2 млрд., довела до фалит Мозамбик

© ReutersБългарката Детелина Събева е сред тримата обвинени във федерален съд в САЩ за кредитна измама в особено големи размери. Заедно с Андрю Пиърс и Сурджан Сингх - двама нейни бивши колеги от банка "Креди сюис" (Credit Suisse), Мануел Чанг - бивш финансов министър на Мозамбик, и ливанеца Жан Бустани от фирма в Абу Даби тя е заподозряна в участие в схема за измама в размер на близо 2 млрд. долара.


От цялата операция в периода 2011-2016 г. те са присвоили за подкупване на официални лица и за себе си поне 200 млн. долара.


Събева, която е представена като бивш вицепрезидент на поделението на Credit Suisse за глобални инвестиции, е била арестувана в Лондон в четвъртък заедно с Пиърс и Сингх. След това 37-годишната българка е пусната от съда под гаранция, докато е в ход процедура за екстрадирането на тримата в САЩ.
Мануел Чанг е задържан в събота в Йоханесбург при опит да отпътува с полет за Дубай. Бустани е арестуван в сряда на международното летище "Кенеди" в Ню Йорк.


Подробности за делата им са описани в обвинението по делото "САЩ срещу Бустани" (U.S. v. Boustani, 18-cr-681), повдигнато във федерален съд в Бруклин. Никой от адвокатите на петимата не коментира за медиите, а говорителка на Credit Suisse казва: "Обвинението показва, че бившите служители са саботирали правилата на банката за вътрешен контрол, действали са за лична облага и са прикривали тази си дейност от банката." Credit Suisse не е обвинена и обещава изцяло да сътрудничи на разследването.


САЩ искат екстрадиране на бившите банкери по 4 обвинения: заговор за пране на пари, заговор за нарушаване на американския закон срещу корупционни практики в чужбина, заговор за измама с ценни книжа и измама на инвеститори.


Какво твърди обвинението


Схемата е подготвяна още през 2011 г. и започва през 2013 г. със сделка между Мозамбик - една от бедните страни в света - за заем от международни инвеститор с цел разработване на морски проекти, включително за преработка на риба тон и брегова защита. Получатели са държавните дружества Ematum и ProIndicus, както и държавният фонд Mozambique Asset Management. "Файненшъл таймс" допълва, че това се случва, докато Мануел Чанг е финансов министър и посред обещания за допускане на инвеститори до офшорни газови полета на Мозамбик.


Размерът на заемите обаче е частично скрит от Международния валутен фонд и чуждестранните донори на Мозамбик. Заемите са за държавни предприятия и гарантирани от държавата. Когато проектите рухват към края на 2015 г. и началото на 2016 г., в Мозамбик избухва остра финансова криза. МВФ научава за скандала през 2016 г. и спира финансовата помощ. Последва рязко забавяне на една от най-бързо развивалите се дотогава африкански икономики и замразяване на инвестициите в добив на природен газ.


Делото "САЩ срещу Бустани" може да предизвика и политическа криза в Мозамбик в навечерието на парламентарни избори, на които партията "Фрелимо" на президента Филипе Ниуси се бори да запази властта. Арестът на Чанг в Република Южна Африка вероятно ще засили напрежението вътре в партията, тъй като е бил близък до предишния президент Арманду Гуебуза.
Одитори установяват, че държавните компании са платили свръхскъпо за оборудване и не успяват да открият къде са отишли 500 млн. долара от заемите, по които Credit Suisse е консултирала инвеститорите. Държавата в крайна сметка не успява да спази графика за погасяване на кредитите.


Участникът от Абу Даби


Ливанецът Бустани е в ръководството на групата Privinvest от Абу Даби, която доставяла катери и оборудване за проектите в Мозамбик. През 2013 г. Пиърс и Събева напускат Credit Suisse, за да работят за Privinvest. Основани са три държавни компании за морските проекти, но според обвинението те са само прикритие на схемата за обогатяване на петимата. През 2016-2017 г. въпросните компании не успяват да върнат над 700 млн. долара по заемите. В един момент Мозамбик се опитва да покрие ангажиментите чрез емитиране на облигации, което изненадва инвеститорите.


В обвинението, депозирано в съда в Бруклин, се дава пример с откъси от електронната кореспонденция между заговорниците. В него уж от името на Privinvest Бустани се съгласява през декември 2011 г. на искане от неназовано официално лице от Мозамбик да плати рушвети в размер на 50 млн. долара плюс 12 млн. долара за тримата бивши банкери.


Според обвинителния акт, цитиран от "Ройтерс", Пиърс е ръководил Global Financing Group на швейцарската банка до септември 2013 г., но е започнал да работи за Privinvest още през април същата година. Сингх е бил управляващ директор в същата група на Credit Suisse до февруари 2017 г., а Събева е била вицепрезидент в това инвестиционно поделение до август 2013 г.


Събева е била в продължение на над 3 години и в ръководството и на вече закритата лондонска консултантска компания Discovery Capital Limited заедно с новозеландеца Андрю Пиърс и германеца Доминик Шултенс.


Тим Джоунс от неправителствената организация Jubilee Debt Campaign казва пред "Ройтерс", че е скандално, че е трябвало да се намесят САЩ в разследването и да предизвикат арестите, след като кредитите за 2 млрд. долара са отпуснати от лондонските поделения на Credit Suisse и руската ВТБ банк.


Защо се появи името на ВТБ "Капитал"


В скандала - но не и в обвинителния акт в САЩ - се появи и името на руската банка ВТБ. През 2016 г. новият финансов министър Анриану Малеян обяви, че Мозамбик не може да плати по заем от 535 млн. долара, отпуснат от инвестиционното дружество на руската банка ВТБ "Капитал". През ноември 2017 г. "Уолстрийт джърнъл" написа, че ФБР и министерството на правосъдието на САЩ разследват по схемата ВТБ, Credit Suisse и BNP Paribas.


През лятото на 2016 г. "Ройтерс" обръща внимание на одиторски документи, според които Mozambique Asset Management е платил по заема към ВТБ "Капитал" комисиони от 35 млн. долара, което според банкери, работещи с Африка, е много над обичайните нива. Това са около 7% от сумата на заема, докато подобни кредити се отпускат срещу около 1% комисиона. "Ако кредитът е сложен, тази такса може да се повиши до 2%", цитира "Ройтерс" мнението на трима банкери от Йоханесбург.


Тогава ВТБ твърди, че във въпросните 35 млн. долара попадат и авансово платени лихви, но южноафриканските банкери казват, че почти незабавното връщане на дял от току-що договореният през 2014 г. заем е доста необичайна схема.


С парите държавният фонд на Мозамбик е трябвало да изгради корабостроително предприятие. Заемът от 535 млн. долара е с държавни гаранции и спирането на погасяването му може да се приеме за неспособност на цялата държава да изпълнява ангажиментите си. В опит да избегнат това делегация на Мозамбик посещава Москва за преговори, твърди "Ройтерс".


Но вече на 3 юни 2016 г. "Уолстрийт джърнъл" пише, че ВТБ и Credit Suisse са заподозрени в нарушаване на британските правила за предоставяне на информация на инвеститори по два заема за Мозамбик с общ размер над 1 млрд. долара. Те са отпуснати с участието на руската и швейцарската банка, но от ВТБ казват: "Рискът по тази позиция в размер на 485 млн. долара е предаден на инвеститори, водещи активна дейност в региона, и балансът на задълженията изключва каквито и да е материални загуби за ВТБ."

Коментари (193)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2699 Неутрално

  Таз кака не я ли даваха за пример? От всяко дърво свирка не става; а от всеки комунист нищо не става.

 2. 2 Профил на Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Рейтинг: 2328 Весело

  Малиии тез другаря Василев ли ги е учил на занаят?

  И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ...
 3. 3 Профил на Николай Георгиев
  Николай Георгиев
  Рейтинг: 1052 Любопитно

  200 млн долара и пусната под гаранция... Напомня ми за друг случай за присвояване, свързан с окови, затвор, 3 пъти отказ за пускане под гаранция. За около 3000 пъти по-малко пари.

 4. 4 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 1035 Весело

  До коментар [#1] от "Deaddark":

  Кака, кака - 81 набор !

 5. 5 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1308 Неутрално

  Някой разбра ли САЩ какви се явяват в случая?

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 7. 7 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1147 Неутрално

  Машшааалла, нащо момиче, машааалла. Ама трЕбваше да се ориентираш у сръбско, у сръбско ги събират такива и, доста добре си поминуват.

 8. 8 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3020 Неутрално

  Някой разбра ли САЩ какви се явяват в случая?
  —цитат от коментар 5 на Лео


  РЪКАТА НА ЗАКОНА, тавариш.

  Нещото, което всява страх у знайни и незнайни мошеници.

 9. 9 Профил на lubomir1
  lubomir1
  Рейтинг: 483 Неутрално

  Да бе, българка - лъвовете от Credit Suisse ни лuк яли, ни на лук мирисали ...  Да, българите сме велик народ !!!
 10. 10 Профил на Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Рейтинг: 995 Весело

  Наш'те моми най ..... пипливи . Таз нашта пипа здраво , нема да се баламосва с милиончета , милярдчетата са друга бира я !

  Русофилите живеят в ЕС и посмъртно не биха живяли или пратили децата си в Русия. Обаче прoдават България на Русия. Неграмотност и Шизофрения?
 11. 11 Профил на Kiril
  Kiril
  Рейтинг: 262 Любопитно

  Понякога неетични са отделни индивиди а понякога е и неетичен колективът зад компанията: https://dw.com/en/dw-documentary-close-up-on-whistleblowers-alone-against-the-system/a-18971878

  https://imdb.com/title/tt1279083/ + http://socrates.else.is/ + https://chitanka.info/books/category/filosofia + https://tutanota.com
 12. 12 Профил на bvt26495605
  bvt26495605
  Рейтинг: 242 Весело

  Ух, успокоих се че имаме кадри и за по-сложни измами.
  Иначе в международен план само се комплексирах с дребните крадци от България.
  А момата има бъдеще...

 13. 13 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 279 Неутрално
 14. 14 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2243 Неутрално

  Присъствието на ВТБ не е изненада. Все пак Фрелимо преди партия беше Народен фронт за освобождение на Мозамбик, снабдяван с оръжие от СССР.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 15. 15 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#2] от "Содом и Гомор- (к)Раят на джендъризма":

  Не! Партията на бащите и дядовците им... Пожелавам ѝ дълго Прекарване във федерален затвор.

 16. 16 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 695 Неутрално

  Абе, някой спомня ли си - преди месец стана въпрос за едни милиарди, изпратени по погрешка от руска банка на една африканска държава. Май май крушката си има опашка и грешката ще излезе вярна. И как така почтените швейцарци все се оказват в лайната? Във всеки случай нещата се връзват.
  А, че българите сме талантливо племе, стане ли въпрос за измами и далавери е известно. Ми то 90% от нас мислят как да врътнат далаверката, да се греят с парното за сметка на съседа, да откраднат ток, да си паркират колата в градинката безплатно или квото и да е. Има специален 1%, който присвоява банки, заводи подобни.

 17. 17 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2124 Любопитно

  Къде го дежурният с въпроса за етноса и религията?
  Или сега търси някой я влашки, я каракачански корен на каката.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 18. 18 Профил на Dreamer69
  Dreamer69
  Рейтинг: 426 Неутрално

  "Българката Детелина Събева е сред тримата обвинени от федерален съд в САЩ за кредитна измама в особено големи размери. Заедно с Андрю Пиърс и Сурджан Сингх - двама нейни бивши колеги от банка "Креди сюис" (Credit Suisse), Мануел Чанг - бивш финансов министър на Мозамбик и ливанеца Жан Бустани от фирма в Абу Даби тя е заподозряна в участие в схема за измама в размер на близо 2 млрд. долара.

  От цялата операция в периода 2011-2016 г. те са присвоили за подкупване на официални лица и за себе си поне 200 млн. долара."

  За пореден път се чудя колко пари са достатъчни на човек. Явно хората никога не се насищат, заради своята алчност. В случая са се издънили точно, заради тази своя неограничена алчност.
  Затова може да отнесат неограничени наказания, ако обвиненията се докажат в съда.

  Величието не е в това да не падаш, а да ставаш всеки път, когато си паднал. Конфуций
 19. 19 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2761 Неутрално

  Интересно защо САЩ се намесват в една международна измама, а руснаците от ВТБ работят с всякакви мошеници.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 20. 20 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1313 Весело

  Това $ 2 милиарда е по-малко от 4 милиарда лева отмъкнати от шефа на Корпоративна Търговска Банка. Още малко тренировки трябва, за да бъде поставен нов рекорд ...

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 21. 21 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 603 Неутрално

  Пак се прочухме!Види се - кадърни сме в кражбите!

 22. 22 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 695 Неутрално

  До коментар [#14] от "Николай Колев":

  "Присъствието на ВТБ не е изненада. Все пак Фрелимо преди партия беше Народен фронт за освобождение на Мозамбик, снабдяван с оръжие от СССР. "

  Бихте ли коментирали присъствието на Credit Suisse и BNP Paribas.. Още повече, че в статията ясно се казва : ВТБ не е спомената в обвинителния акт в САЩ.

 23. 23 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#12] от "bvt26495605":

  Има бъдеще. И това бъдеще е в американски "резиденс", с решетки на прозорчето.

 24. 24 Профил на dr_al_hussaini
  dr_al_hussaini
  Рейтинг: 262 Весело

  До коментар [#5] от "Лео":

  Е то горе си пише...

  "...Подробности за делата им са описани в обвинението по делото "САЩ срещу Бустани" (U.S. v. Boustani, 18-cr-681), повдигнато във федерален съд в Бруклин..."

  Очевидно клоуните са ищец в това дело - или в качеството си на донор на МВФ или може ни в качеството на директен кредитор на Mozambique Asset Management и другите изброени реални кредитополучатели... Схемата е добре позната и отработена - имаш хванати финансов министър на бананова република, директори на отдели в швейцарска банка, инвестиционен фонд, регистриран при уахабитите...Комичното в случая е, че все още има риби, дето кълват на подобни примамки... :))))

 25. 25 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7307 Неутрално

  О, нашата не си играе на дребно.

 26. 26 Профил на blahblah
  blahblah
  Рейтинг: 419 Неутрално
 27. 27 Профил на Killing Joke
  Killing Joke
  Рейтинг: 537 Неутрално

  Ще й събираме ли пари за адвокат?

 28. 28 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Есно не ми е ясно. Cresit Suisse, Мозамбик, лондонска консултантска компания и руска банка. Какво общо имат щатите с казуса?

  Мърфи е оптимист!
 29. 29 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4126 Любопитно

  До коментар [#5] от "Лео":

  Добър въпрос. Защо Мозанбик не ги съди тези мошеници, а САЩ? Още повече, че са ощетили тази африканска държава със стотици милиони долари.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 30. 30 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4126 Любопитно

  До коментар [#18] от "Dreamer69":

  Човешката алчност на някои сребролюбци няма граници... същата работа като човешката глупости, която също е безгранична.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 31. 31 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 997 Любопитно

  Доста неясна е тази история. Излиза, че трима конспиратори могат да заобиколят всякакъв контрол. Включително този на банката. И банката няма нищо общо. Ще съдейства с всички сили. Хм... Това наистина ли? Все пак за доста дебели суми става дума. Другият ключов момент е: "Когато проектите рухват...". Хубаво. Излиза, че можело и изобщо да не стане ясно, че не били спазени някакви правила (въпреки контрола на банката и на сульо и пульо...), ако нещата не са се развили точно по този начин. Чудничко.

 32. 32 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3952 Неутрално

  Рано или късно всяка престъпна схема лъсва и колкото по - късно, толкова повече смрад се вдига...В случая под въпрос е състоятелността на цяла една държава и нейното население- Мозамбик, заради лакомията на " държавни инвестиционни дружества, финансови министри, българка.... а, да не забравя - и една руска следа се появява както обикновенно винаги там, където съществуват такива схеми !

 33. 33 Профил на otrqdnik
  otrqdnik
  Рейтинг: 2044 Неутрално

  Вече се изяснява защо САЩ създават МВФ - за да следят световните парични потоци и да парират дребни мошеници, които искат да крадат от големите мошеници - големите банки. Големите банки дават колосални заеми на корумпирани правителства, които заробват държавите си с огромни лихви.
  Ротшилд, Барух, Рокфелер и др. са много доволни от схемата затова си плащат на САЩ да им осигурят защита и алиби за финансовото разграбване на колониалните нации(и ние сме в кюпа с едни хубави изтребители).

  Показателното за горните изводи от статията е, повода за разследването е, че Мозамбик вече не връща заема, а не че парите са откраднати. Финансовия капитал не се интересува от причината за заема, а от плащането на лихвите. Когато то спре - имаме проблем и съответно разследване и виновници.

 34. 34 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1346 Неутрално

  До коментар [#5] от "Лео":Добър въпрос. Защо Мозанбик не ги съди тези мошеници, а САЩ? Още повече, че са ощетили тази африканска държава със стотици милиони долари.
  —цитат от коментар 29 на Иво  Вероятно, защото са откраднати пари, МВФ е бил донор, а МВФ е в САЩ.

 35. 35 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 997 Весело

  Рано или късно всяка престъпна схема лъсва
  —цитат от коментар 32 на samoedin


  Каква наивност.... Завиждам чак. Честно.

 36. 36 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Това ако беше в България, до сега да е избягала и делото срещу нея да е прекратено.
  *Прауд ту би бългериан

 37. 37 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3372 Весело

  Уау! Ужилването на века?!

  klimentm
 38. 38 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4890 Весело

  До коментар [#24] от "dr_al_hussaini":

  "Очевидно клоуните са ищец в това дело"

  В статията не се споменават Путин и Асад!

 39. 39 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 380 Неутрално

  Българи, ливанци, индийци, все отбор юнаци. А в дъното на всичко стои една уж уважавана швейцарска банка. Само да не ми говорят за стабилността на каквито и да е банки, те всички са създадени само с една едничка цел - да обогатяват сосбсвениците си и да ограбват вложителите.

 40. 40 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4890 Весело

  Есно не ми е ясно. Cresit Suisse, Мозамбик, лондонска консултантска компания и руска банка. Какво общо имат щатите с казуса?
  —цитат от коментар 28 на султана глаушева


  Прекалено е сложно за някои, но ще опитам да помогна:

  "САЩ искат екстрадиране на бившите банкери по 4 обвинения: заговор за пране на пари, заговор за нарушаване на американския закон срещу корупционни практики в чужбина, заговор за измама с ценни книжа и измама на инвеститори."

  "Заговор за нарушаване на американския закон срещу корупционни практики в чужбина"

 41. 41 Профил на Orchid
  Orchid
  Рейтинг: 927 Неутрално

  Доста неясна е тази история. Излиза, че трима конспиратори могат да заобиколят всякакъв контрол. Включително този на банката. И банката няма нищо общо. Ще съдейства с всички сили. Хм... Това наистина ли? Все пак за доста дебели суми става дума. Другият ключов момент е: "Когато проектите рухват...". Хубаво. Излиза, че можело и изобщо да не стане ясно, че не били спазени някакви правила (въпреки контрола на банката и на сульо и пульо...), ако нещата не са се развили точно по този начин. Чудничко.
  —цитат от коментар 31 на Vili Jambov


  Намерили са трима бушони, които да гръмнат и да защтят останалата àст от трасето.

 42. 42 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 957 Любопитно

  Я няКОЙ да обясни:
  Статия:
  -докато подобни кредити се отпускат срещу около 1% комисиона. "Ако кредитът е сложен, тази такса може да се повиши до 2%", цитира "Ройтерс" мнението на трима банкери от Йоханесбург.-
  -подкупваш банката с 1-2%?! ИЛИ какво?

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 43. 43 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1505 Неутрално

  схема за измама в размер на близо 2 млрд. долара.

  в периода 2011-2016 г. те са присвоили за подкупване на официални лица и за себе си поне 200 млн. долара
  —цитат от коментар 0 на матряла


  Законните 10%

 44. 44 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4890 Весело

  До коментар [#5] от "Лео":


  До коментар [#19] от "korc":


  До коментар [#29] от "Иво":


  До коментар [#34] от "popovski31":

  Вижте пост# 40!

 45. 45 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2699 Весело

  До коментар [#4] от "Тони КОСТОВ":

  Кака ми е. Хвани си кака, да те отрака.

 46. 46 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 519 Неутрално

  200 млн долара и пусната под гаранция... Напомня ми за друг случай за присвояване, свързан с окови, затвор, 3 пъти отказ за пускане под гаранция. За около 3000 пъти по-малко пари.
  —цитат от коментар 3 на Николай Георгиев


  разбираме, че защитавате крадците, когато са от вашите другари, разбираме и че такова нещо като срам за комунистите не съществува

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 47. 47 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1096 Неутрално

  До коментар [#28] от "султана глаушева":

  Ех, Султано, Султано...
  От години ти обяснявам, че много работи не са ти ясни, ама ти не разбираш и не седна да четеш. FCPA се прилага екстратериториално и по него американското правителство събира кофи с пари ежегодно.
  https://en.wikipedia.org/wiki/Foreign_Corrupt_Practices_Act
  http://www.fcpablog.com/blog/2018/7/2/fcpa-enforcement-report-for-q2-2018.html
  http://www.smithpachter.com/files/SPM FCPA Guide - January 2018.pdf

  В общи линии, ако има американска връзка, щатския регулатор се задейства. Например - сделката е в долари, или някое от дружествата по веригата се листва в щатите, или пък американско юридическо или физическо лице е материално отговорно лице по сделката.
  В общи линии това е голяма и тежка регулация, и носи много пари на фиска и консултантите. ЮК и Франция също имат вече такива закони, просто нямат толкова практика.

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 48. 48 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 746 Любопитно

  И ний сме дали нещо на света...!...?

 49. 49 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1383 Неутрално

  Швейцарска банка, действаща в Мозамбик, но иначе ги търси американски съд? По цялата планета ли има юрисдикция американския съд? Баф мааму

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 50. 50 Профил на buzanka
  buzanka
  Рейтинг: 485 Неутрално

  Ей тва българите сме страшна работа...

  Обичам да слушам само себе си
 51. 51 Профил на Андонов
  Андонов
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#2] от "Содом и Гомор- (к)Раят на джендъризма":

  Да, но на "дугаря Всилев", аверите и учениците по най-високите етажи, продължават да си "оперират" в страната, свободни от наказателна отговорност.
  Пък вие пак си мислите за него, като за голям бандит.

  “Журналистика е да печаташ/показваш неща, които някой друг не иска да бъдат отпечатани. Всичко останало е пиар” Джордж Оруел
 52. 52 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4126 Любопитно

  До коментар [#34] от "popovski31":

  Да, това изглежда смислена причина.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 53. 53 Профил на xyha
  xyha
  Рейтинг: 459 Весело

  САЩ разследват по схемата ВТБ, Credit Suisse и BNP Paribas. :-) ,

  До колкото си спомням , по същото време имаше едно заемче за НЕК , някои си затвориха очите , а ние си плащаме тока по "намалени" цени .

 54. 54 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 835 Неутрално

  липсвали им парите я проверете дали един виден Сокол не е направил консултация и са му изплатили консултански хонорар.В Мозамбик да не би да няма язовири.

 55. 55 Профил на хитрушко
  хитрушко
  Рейтинг: 331 Неутрално

  Нито един, нито двама, нито трима измамника могат да откраднат 2 млрд. без любезното съдействие на влиятелни фигури и институции.

  Не ща да влизам у затвора!
 56. 56 Профил на 1984
  1984
  Рейтинг: 565 Неутрално

  дългата ръка на кгб

  BG e мини империя на злото.
 57. 57 Профил на Alex Prime
  Alex Prime
  Рейтинг: 426 Весело
 58. 58 Профил на danitoledov
  danitoledov
  Рейтинг: 384 Весело

  Ако прати парите насам, простено й е, искала е да помогне на нашата икономика

  danitoledov
 59. 59 Профил на danitoledov
  danitoledov
  Рейтинг: 384 Весело

  Ако прати парите насам, простено й е, искала е да помогне на нашата икономика

  danitoledov
 60. 60 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1381 Неутрално

  До коментар [#28] от "султана глаушева":

  Долари Султана, всяка банка която е получила право да оперира с долари от съответните щатски финансови институции са длъжни да спазват определени правила свързани с корпуцията и прането на пари.щПреди няколко години отнеха този лиценз на латвийските банки, защото не могат да спазват правилата и затова сега Кредит Суиз предлага пълно съвдействие, та белкум мине с индивидуалните вини на въпросните свои служители, иначе може да се окаже че те нямат нормални вътрешни правила да спазват изискванията.

 61. 61 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3952 Весело

  До коментар [#35] от "Vili Jambov":
  " Каква наивност.... Завиждам чак. Честно."

  Така са си мислили и участниците в тази схема, ама.....

 62. 62 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 512 Любопитно

  Всичко това е много хубаво. Виждам че става дума за Мозамбик, за швейцарска банка, за британски посредници и за руско инвестиционно дружество на руска банка. Не става ясно кои са опържените американски стратегически инвеститори, на които са свити паричките?

  Бог да благослови Америка за България!
 63. 63 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 491 Неутрално

  "... партията "Фрелимо""
  =============================================================
  Е,тези са ни приятели!:))))))
  "ПОВЕРИТЕЛНО!
  МИНИСТЕРСТВО НА ВЪНШНИТЕ РАБОТИ
  ОТДЕЛ “Седми” №5П-267 София 30.8.1982г.
  “До Секритариата на
  ЦК на БКП
  Другари,
  През последните месеци военно-политическата обстановка в Народна република Мозамбик чувствително се влоши. Всички постъпващи информации потвърждават активизирането и разширяването на дейността на контрареволюционни части, обхваща нарастващ брой провинции, при явната подкрепа на чуждата реакция и преди всичко на ЮАР.
  Партийното и държавно ръководство на НР Мозамбик полага усилия да овладее и измени създаденото напрегнато положение, но засега не се отбелязват особени положителни промени. Несъмнено, правителството не е в състояние със собствени сили да разреши този проблем.
  Политбюро на ЦК на Партията ФРЕЛИМО се обърна към нашата страна с молба за оказване на безвъзмездна материална помощ в този тежък за страната момент. Представен е подробен списък на необходимото им имущество, предимно стрелково оръжие, муниции, медикаменти и др.
  По информация на българското посолство в Мапуто СССР е отпуснал помощ във военно имущество и хранителни стоки.Такава помощ до сега е оказвала и нашата страна.
  ..................................................................................................................................
  Във връзка с гореизложеното, предлагам Секретариатът на ЦК на БКП да вземе следното
  Решение

  Дава съгласие да се предостави безвъзмездна помощ от военно имущество на НР Мозамбик в размер до 750 хил.лв., включително транспорта, съгласно Приложение № 1
  Имуществото да се предостави от наличността на Министерството на вътрешните работи и държавния резерв.
  3.Държавния комитет за планиране и Министерството на финансите с плана за 1983 и 1984 г. да възстановят имуществото на Министерството на вътрешните работи.
  Министерството на транспорта да окаже необходимото съдействие за експедиране на товара. Разходите за транспорта от българско пристанище до Мапуто да се покрият от статия “Транспортни операции” на валутния план на страната.
  Възлага на Министерството на външната търговия – ДТП”Кинтекс” да организира предоставянето на имуществото на НР Мозамбик.
  ....................................................................................................................................................
  С другарски поздрав
  Петър Младенов”
  ==================================================================
  КОМЕНТАР:След като големият брат от Москва е помогнал на другарите от ФРЕЛИМО идва и нашия ред.В списъка има 7,62 милиметрови пушки “СВТ-Токарьов”, карабини, автомати “Шпагин” противотанкови гранатомети и гранати и др.Разбира се Партията нарежда, министерствата предоставят, а кой плаща не е обяснено. Каква врътка само, ум да ти зайде. Вземаме на заем пари от капиталистите за да работи икономиката ни и ги влагаме в оръжие, с което ги трепят. Ура другари дерзайте, победата ще е ваша !"
  http://www.bsdp.bg/document/images/36_11.jpg

 64. 64 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2164 Неутрално

  Малиии тез другаря Василев ли ги е учил на занаят?
  —цитат от коментар 2 на Содом и Гомор- (к)Раят на джендъризма


  Фалирането на държави е специалност на Генералния спонсор.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 65. 65 Профил на terminal velocity
  terminal velocity
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Браво на мацката, с колко и пари да ги увътриш банките може да спиш с чиста съвест :)

  Путин - мы верим в тебя !
 66. 66 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4120 Неутрално

  До коментар [#5] от "Лео":

  Заемът е от IMF чиято щаб квартира е в САЩ, оттам и юрисдикцията. Но, Чанг се опитва да спре екстрадикцията си за САЩ цитирайки натиск - виж https://www.bloomberg.com/news/articles/2019-01-02/mozambique-ex-finance-minister-to-fight-u-s-extradition-request
  Въпросът има своето по-ранно отражение още през април 2018 с коментарите за "финансовия капан на ИМФ за Мозамбик" съъс заема от 850 милиона за "кораби за риба тон" и други от общата сума на заема - виж https://www.reuters.com/article/us-mozambique-loans/exclusive-mozambique-comes-clean-on-1-35-billion-of-debt-imf-source-idUSKCN0XJ1R4

 67. 67 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1916 Неутрално

  Нещо не разбрах! Откраднати 2 млрд$ и държава фалира???? Амчи нас не трябва да ни има на картата бре!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 68. 68 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 888 Неутрално

  Намеси ли се ВТБ се крадат милиарди.

 69. 69 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 957 Неутрално

  Международен финансов ред; Турбо финансовалиберастия, офшоркаджийствобезкрай, слаби и безотогворни правителства на власт по целия свят. Видими резултати.
  САЩ хубаво ще ги хаванат! Но по обясненията на РНЕ_Прага-1997-ма, пари, конфискувани от САЩ остават за САЩ! А те са си гласували право да придобиват престъпно имущество от целия свят.

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 70. 70 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2192 Неутрално

  До коментар [#46] от "hhhuuunnnn":


  " ... нещо като срам за комунистите не съществува . "


  Това прозрение, каза ли го вече на Боко, Тетка и още 18 такива от ПГ на ГЕРБ ?

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 71. 71 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Нищо не разбрах от целата схема, включително и защо именно САЩ водят дело.

  Някви счетоводни врътки и комисонни, някви рискови кредити, които май никои не е имал намерение да връща, руската ВТБ, около която винаги мирише... а наща пикла май е бушон и не сие давала сметка в какво се забърква.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 72. 72 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2216 Неутрално

  щом има намеса на нашенци ,значи има далавера ,дори да е американска или швеицарска банка .

 73. 73 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2013 Неутрално

  Обвинението е в подкупи, пране на пари и финансови спекулации. Ах тоя съд на Ню Йорк, представяте ли си ако предяви обвинение срещу подкупните и перачите на пари в България? Направо ще обезглави "елита" ни, не от врата, а от кръста. Представяте ли си?

 74. 74 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1846 Неутрално

  Ако нямаме какво друго да дадем на света, то поне мафиоти и престъпници имаме бол...

 75. 75 Профил на lynyrds
  lynyrds
  Рейтинг: 356 Неутрално

  Тия пък...да бяха си играли само с руската банка сега щяха да са ок..
  братският Мозамбикски народ щеше да плати а от другата страна щяха да са няколко виолончелиста...ама пуста глобализация...швейцарци,американци и сега те излавят и в Тамбукту..

 76. 76 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 838 Любопитно

  Тая кака, как не я намерил Боко по-рано да я направи финансов министър?

  Да разлая троловете!!
 77. 77 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 322 Неутрално

  До коментар [#66] от "daskal1":
  Работата е много по-дебела. И нашето моме прилича на последна дупка на кавала (ако изобщо). Ето ти одита на Kroll. Чети, ако си мотивиран.

  https://files.newsnetz.ch/upload//1/3/138617.pdf

  Мърфи е оптимист!
 78. 78 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 897 Неутрално

  До коментар [#1] от "Deaddark":

  Нея са я направили комунистка на 7 години.

  Писле е станала умна и красива.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 79. 79 Профил на L Glassman
  L Glassman
  Рейтинг: 285 Весело

  "Тогава ВТБ твърди, че във въпросните 35 млн. долара попадат и авансово платени лихви"

  Първокурсник в икономическия техникум в Смолян би измислил по-правдоподобно обяснение от това!

 80. 80 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2071 Гневно

  Тази "българка" бих я осъдила за опетняване на доброто име на държавата, защото после опитайте да бъдете наети на работа в Швейцария, след този скандал! И колко още такива "дипломати" ни славят...

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 81. 81 Профил на Чичкото
  Чичкото
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#5] от "Лео":

  Когато се ползват USD следва да се спазват защоните на САЩ. Затова напоследък много държави умишлено не търгуват помежду си в тази валута, а ползват евро или други знайни и незнайни. За някой сделки се набутват малко с курсови разлики, но така не си длъжен да спазваш законите на САЩ, както и изискванията на OFAC (https://en.wikipedia.org/wiki/Office_of_Foreign_Assets_Control ).

  Когато един смешник забавлява народа, това е комедия. Когато същият този смешни води народа - трагедия.
 82. 82 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1096 Неутрално

  Много бързо я квалифицирахте дамата за - а па тя завършила бръшлянена лига и работила в Ню Йорк 15 години.

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 83. 83 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1096 Неутрално

  ... за калинка.

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 84. 84 Профил на netolerast
  netolerast
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#17] от "DDR":

  Никой не пита щото си знаем, че е от нашите. Ние тези работи ги можем.
  Този тип престъпления не е в стила на миролюбивите, щото за тях трябва и акъл. В техния стил е гърмене и колене на нищонеподозиращи и невъоръжени хора за предпочитане жени и деца. Там им е силата.

 85. 85 Профил на netolerast
  netolerast
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#17] от "DDR":

  малцинствения етнос също няма много знания за такъв тип престъпления, иначе щеше да ги прави.

 86. 86 Профил на Малинчо Паков
  Малинчо Паков
  Рейтинг: 1450 Весело

  До коментар [#5] от "Лео":

  Като какви се явяват ли? Като световен джандар!

  Малинчо
 87. 87 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1476 Неутрално

  Добре де, не можеш да свиеш толкова пари и да останеш незабелязан. На какво са разчитали?

 88. 88 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2013 Неутрално

  Детелино, офцо крадлива! Знаеш ли ма крадло колко стотици хиляди българи работят здраво и честно в Америка и по света, и създават добро име на българина? Знаеш ли че ако кандидатстваш за работа и разберат че си българин те назначават само заради доброто име създадено от други българи преди тебе? Знаеш ли ма Офцо крадлива?

 89. 89 Профил на Малинчо Паков
  Малинчо Паков
  Рейтинг: 1450 Весело

  До коментар [#82] от "motochristo":

  На тия "бръшлянените" все им е малко! Да видим колко ще им дадат!

  Малинчо
 90. 90 Профил на Джони Глупавия
  Джони Глупавия
  Рейтинг: 263 Неутрално

  И какъв точно е проблемът на САЩ, освен, че техни банкери не са прилапали комисионната?!?

 91. 91 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1436 Неутрално

  Ха-ха-ха смях се на това 'Българка ... довела до фалит Мозамбик' .Направо почваме годината с летящ старт. То черните комунета от Мозамбик още не са платили и тоновете АК47 на СССР от последните 50 години . Ех как не им върви значи.

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 92. 92 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 997 Любопитно

  [quote#40:"vassilun"][/quote]

  добре звучи само на пръв поглед. защо само на пръв ли? лесно е. корупционни практики има по цял свят. вклюително и в подпухналата от корупция България. не са нещо добро, така е. но никой не е уполномощил едни единствени хора да се борят с корупцията по цял свят. нека се борят със собствената си. все пак последната световна финансова криза дойде от щатите. заради корупция. на банкстери. нужно ли е да припомняме? АМЕРИКАНСКИ закон за нарушаване срещу корупционни практики в чужбина не звучи ли малко прекалено? как мислиш? не казвам, че тези гадини, злоупотребили с правомощията си, използвайки не техни пари, не трябва да са наказани, думата е за друго. да ни си присвояват някои пълномощия, които не им е дал? и не мислиш ли, è това е изначалното зло? примерно само аз да казвам кой кога къде и колко е е виновен? нали мога и да поскрия нещо? щото така ми е угодно, примерно. А?

 93. 93 Профил на tos_buratino
  tos_buratino
  Рейтинг: 254 Неутрално

  Швейцарците ни лук яли, ни мирисали. Като Цецо Василев...

 94. 94 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 471 Любопитно

  Добре, освен ако инвеститорите на са от САЩ не мога да разбера, защо делото е в САЩ?

  Модератора е неадекватен!
 95. 95 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 1050 Неутрално

  До коментар [#62] от "Günther":

  много блокирани газови проекти, като цените на такъв започват от 20 милиарда долара ...обикновено са около 2 пъти по скъпи ( потърпеви са Хюстънските и лондонските енергийни играчи)

 96. 96 Профил на KLINGON
  KLINGON
  Рейтинг: 382 Неутрално

  До коментар [#14] от "Николай Колев":

  на ВТБ не било изненада... що на Credit Suisse изненада ли е?

  "...Срамно е ние да сравняваме силата си с такива гламавци, каквито са турците…"... из дописка на Васил Левски до в. Свобода, публикувана на 13.02.1871 г.
 97. 97 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 471 Неутрално

  До коментар [#31] от "Vili Jambov":

  Да ти кажа в една голяма структура със правилните трима човека, може и да заобиколиш някой правила. Не ще да е лесно, но напълно възможно...

  Модератора е неадекватен!
 98. 98 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 471 Неутрално

  До коментар [#40] от "vassilun":

  Хубаво опитваш да помогнеш, но въпреки цитата ти, който е от статията не става ясно защо САЩ имат право на иск.
  Единствената логична причина е да има американски инвеститори в операцията, които сега пият студена вода и се жалват.

  Модератора е неадекватен!
 99. 99 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 997 Неутрално

  Добре, освен ако инвеститорите на са от САЩ не мога да разбера, защо делото е в САЩ?
  —цитат от коментар 94 на Ivan_


  защото има нарушение на "американския закон срещу корупционни практики в чужбина". странно ти, че има такъв закон? и на мен. но е факт. аз също смятам, че борба с корупцията трябва да се води. НАВСЯКЪДЕ. недоумявам обаè как едни хора са си присвоили цялата дейност. което си е провикване. за ужасна корупция. много по-страшна от всяка останала. използване на политическа бухалка. когато и ако е изгодно да се използва. точка по въпроса.

 100. 100 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 471 Неутрално

  До коментар [#42] от "джендър NATO generals":

  Защо да подкупваш банката?
  Банката грубо работи като посредник/консултант и получава комисионна.

  Модератора е неадекватен!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK