Населението на Китай вече намалява, твърди експерт

Пекин, ноември 2017 г.

© Associated Press

Пекин, ноември 2017 г.Населението на Китай, най-многобройното в света, е отбелязало спад през миналата година - за пръв път от най-малко 70 години, предаде "Франс прес", цитирана от БТА.


Официалните данни ще станат известни по-късно този месец. Според специалиста И Фусян, преподавател в американския Университет на Уисконсин-Мадисън, миналата година китайското население е намаляло с 1.27 млн. души въпреки отмяната на политиката за едно дете. Това е нищожен спад в сравнение с общото население от 1.39 млрд., но въпреки това е безпрецедентно в историята на основаната през 1949 г. Китайска народна република.


Китайската политика на едно дете, често критикувана заради жестокостта си, беше въведена през 70-те години. Сблъсквайки се със застаряване на населението, от 2016 г. Пекин разрешава на всички семейства да имат по две деца. Проблемът е, че заради цената на образованието, здравеопазването и жилищата много двойки решават да все пак да останат с едно дете или дори без деца. В резултат броят на ражданията е намалял с 2.5 млн. за миналата година, казва И Фусян, а централните власти са очаквали 790 хил. новородени повече. Според експерта общо за 2018 г. са родени около 10.31 млн. деца.
В същото време броят на починалите достигна 11.58 млн., показват оценките на изследователя, който се базира на местни статистики. Миналата година бележи исторически поврат, ако става дума за броя на населението, смята И. Според него тенденцията може би е дори необратима, имайки предвид намаляването на броя на жените в детеродна възраст.Тенденции


"Китайското население отбеляза спад за пръв път от 1949 г., проблемът със застаряването се засили и динамиката на икономиката отслабна", подчертава И.


Китайското население в работоспособна възраст (16 - 59 години) е намаляло с близо 5.5 млн. души през 2017 г., за шеста поредна година, достигайки 902 млн. души (65 на сто от населението). По оценки на правителството броят на хората на 60 и повече години е бил 17.3 на сто от населението в края на 2017 г., но се очаква до 2050 г. броят им да достигне 35 на сто (487 млн. души).


Дори тези данни да не се потвърдят от статистиката, тенденцията към спад се очаква от изследващите демографията в Китай най-късно след десетилетие (други прогнози говореха за 2023 г.) Междувременно според доклад на изследователски център в Пекин, публикуван от официоза "Пийпълс дейли" и цитиран от агенция "Ефе" (текстът е достъпен на китайски), населението ще достигне максималните 1.44 млрд. през 2029 г., а след това ще започне спад. До 2065 г. населението може да спадне до 1.172 млрд. души, колкото са били китайците през 1990 г.


Миналата година официални данни посочиха, че населението на Пекин е намаляло за пръв път от две десетилетия. В китайската столица обаче властите от години се опитват да ограничат нарастването на населението (през 2017 г. - с две трети спрямо нивата от 1998 г.).

Ключови думи към статията:

Коментари (51)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8089 Неутрално
 2. 2 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1422 Неутрално

  И китайците вече са абсолютно наясно, каква е отговорността да имаш деца, а тя за съжаление става все по-скъпа.

 3. 3 Профил на hunt
  hunt
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Сега да се озаптят ражданията на индийците, африканците и мюсулманите и ще си станем една хубава планета пак!

 4. 4 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2952 Неутрално

  Браво на китайските управници.
  Отговорността пред планетата изисква подобна политика да се провежда в много държави или дори във всички държави.

  подпис
 5. 5 Профил на stanislavhivanov
  stanislavhivanov
  Рейтинг: 228 Неутрално

  Път към роботизиране на китайската икономика

 6. 6 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2952 Неутрално

  Представете си един природен катаклизъм подобен на това, което науката днес знае, че са се случвали.
  Как и колко човека могат оцелеят при тежко природно бедствие днес.
  По българските земи в ниските места около реките са се строели само къщи на бедняци. Хората са имали опит и са знаели, че такива къщи се заливат понякога.
  Днес всички ниски места за застроени. Днес не можем да преживеем никакво тежко бедствие.

  подпис
 7. 7 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3195 Неутрално

  Как се е осъществявала на практика тази китайска "политика на едно дете"? Ако случайно в някое семейство се роди второ дете - го хвърлят от скалите ли?! Като в древна Спарта.

 8. 8 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2952 Гневно

  До коментар [#3] от "hunt":
  "Сега да се озаптят ражданията на индийците, африканците и мюсулманите.."

  Решението е ясно, но е непоносимо жестоко. Никому с много деца да не се помага да отгледа децата си.
  Да имаш много деца е форма на егоизъм. Ти така отнемаш природни ресурси от другите.

  подпис
 9. 9 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 1400 Любопитно

  За Индия нито дума, а те най-вероятно са повече от китайците...

 10. 10 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4361 Любопитно

  До коментар [#1] от "Роси":

  Очаквано беше, със забогатяването на населението пада и раждаемостта, същият процес има в други богати азиатски държави, като Сингапур, Япония и Южна Корея. Там навсякъде населението също намалава.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 11. 11 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4361 Любопитно

  До коментар [#2] от "442":

  Точно така. +++

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 12. 12 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 332 Неутрално

  Индустриализацията и повишаването на жизнения стандарт водят до това - въпроса е с Африка и Индия какво ще правим?

 13. 13 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 956 Неутрално

  До коментар [#7] от "deaf":

  Не го хвърлят от скалите, но не му дават лична карта. Ни в детска градина може да ходи, ни на училище, ни да работи... Обричаш го на мизерия и на нелегално съществуване.
  Другият начин беше да платиш някаква огромна глоба, която обаче беше непосилна за обикновено семейство. Имам приятели китайци, бяха ми казали колко точно беше, но не помня - примерно $20-30 хиляди? Това беше преди няколко години, сега вече от 2016 са го отменили.

 14. 14 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4361 Любопитно

  До коментар [#7] от "deaf":

  Аз съм говорил с моите китайски приятели за това. Значи имало е различни способи за натиск. На първо място са притискали майката да направи аборт, ако все пак тя роди се налагат солени глоби за семейството, затова, че са направили второ дете. Някои семейства за да избегнат глобите дават децата си на местни детски домове.

  Но тук трябва да добавя, че е имало много вратички чрез които много китайски семейства все пак се сдобиват с второ дете. На първо място с подкуп (корупцията винаги е била проблем за Китай и самите комунистически власти редовно си признават, че това е може би най-големия проблем в страната), плащаш си на който трябва, оправят ти документите и минаваш с някаква минимална глоба и готово. Други просто си осиновяват второ, та даже и трето дете от някой дом.

  И накрая, трябва да се знае, че тази забрана за второ дете не е важала за хората от село (на селските семейства им се разрешава, ако първото им дете е момиче, да имат и второ дете), както и за всички китайски малцинства. Те (етническите малцинства в Китай) винаги са имали право на две деца.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 15. 15 Профил на Калник
  Калник
  Рейтинг: 666 Разстроено

  А снощи по новините казаха, че не се знае точно колко деца са се родили в България, защото още не бил заработил регистърът на ражданията. Жалко че няма кой в ГРАО да им напише една заявка към базата данни...

 16. 16 Профил на kutlovchanin
  kutlovchanin
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Раждаемостта е спаднала драстично и в Бразилия.

 17. 17 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4361 Любопитно

  До коментар [#9] от "Г.Е.М.":

  Няколко инидийски правителства са правили различни програми за намаляване на населението, но то всички се оказват безуспешни. Според мен единствения начин и там наслението да се овладее и да почне да намалява е Индия да стане поне наполовина богата държава като Китай. Най-голяма раждаемост има в най-бедните държави на света (осново държави на юг от Сахара), най-ниска раждаемост има в богатите индустриализирани държави като Япония и Германия например.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 18. 18 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3279 Неутрално

  Някой може ли да ми обясни как за последните 40 години имат по едно дете , а са се удвоили.

 19. 19 Профил на bnc59488372
  bnc59488372
  Рейтинг: 799 Неутрално

  До коментар [#9] от "Г.Е.М.":

  ЩЕ БЪДАТ СЛЕД 4-5 ГОДИНИ

 20. 20 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 1722 Неутрално

  До коментар [#1] от "Роси":Очаквано беше, със забогатяването на населението пада и раждаемостта, същият процес има в други богати азиатски държави, като Сингапур, Япония и Южна Корея. Там навсякъде населението също намалава.
  —цитат от коментар 10 на Иво


  Дръжки забогатява китайското население.Китайофиле И во ,като не разбираш от тези неща не коментирай,защото ставаш смешен.

  shlshlshlshl
 21. 21 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4424 Неутрално

  До коментар [#5] от "stanislavhivanov":

  При население над 1 милиард не това е най-тревожното. Далеч по-сериозен е въпросът със застаряващите родители и общо граждани от демографския бум на Мао и грижата за тях

 22. 22 Профил на anona
  anona
  Рейтинг: 464 Неутрално

  До коментар [#18] от "blondofil":
  Сериозно ли питаш? Ами родителите още не са умрели, да речем, че и внук вече може да имат.

 23. 23 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4424 Неутрално

  До коментар [#20] от "Against China":

  Обективно погледнато Иво е прав, огромна разлика в стандарта на живот на китайците от 1991, когато посетих Китай за първи път с възможност за по-свободно общуване и днес. Тогава бяха велосипеди и едноетажни жилищни бараки, сега са автостради, мостове, бързи влакове, потоци от коли и много луксозни магазини, със запазен сегмент на държавните жилища за средната класа които сега могат да се купят на изплащане.

 24. 24 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 1722 Неутрално

  До коментар [#9] от "Г.Е.М.":Няколко инидийски правителства са правили различни програми за намаляване на населението, но то всички се оказват безуспешни. Според мен единствения начин и там наслението да се овладее и да почне да намалява е Индия да стане поне наполовина богата държава като Китай. Най-голяма раждаемост има в най-бедните държави на света (осново държави на юг от Сахара), най-ниска раждаемост има в богатите индустриализирани държави като Япония и Германия например.
  —цитат от коментар 17 на Иво


  Глупости.Защото тогава раждаемостта в САЩ е голяма и се е увеличила през последните десетилетия,и имат най-голямата икономика в света?Не коментирай непонятни за теб теми.Това е по скоро народопсихология.

  shlshlshlshl
 25. 25 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1426 Неутрално

  До коментар [#3] от "hunt":"Сега да се озаптят ражданията на индийците, африканците и мюсулманите.."Решението е ясно, но е непоносимо жестоко. Никому с много деца да не се помага да отгледа децата си.Да имаш много деца е форма на егоизъм. Ти така отнемаш природни ресурси от другите.
  —цитат от коментар 8 на Иван К


  Какво ще правиш с тия с многото деца-ще ги избиваш ли?

 26. 26 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1426 Неутрално

  [quote#24:"Against China"][/quote]

  Не е точно така.Коефициента на фертилност в САЩ е 1,75.А за възпроизводство на населението е необходимо да е 2,1.Населението се увеличава основно заради емигрантите и високата раждаемост при латиносите.Умрелите бели американци са повече от новородените.До 2045г белите няма да са мнозинство в САЩ.

 27. 27 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 248 Неутрално

  Проблемът с нарастването на населението в световен мащаб точно проблем, с който трябва да се занимава ООН /а не с разни "бежанци" и джендъри/. Ако Света не ограничи популацията си, скоро ще има липса на основни ресурси и нещата ще отидат към войни с много жертви. За съжаление корпорациите иксат постовнно увеличаващо се население, за да има консуматори и да правят пачки. А в момента, точно корпорациите управлват световните процеси.

 28. 28 Профил на Емил Емил
  Емил Емил
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Не знам дали намаляват, но комунягите кацнаха на луната.
  Нещо не я виждам тази новина.
  Докато другите, спряха да се занимават преди 20-30 години и през това време натрупаха 20 трилиона дълг за НИЩО, без да са кацали на луната ;)

  LIBERTÉ, ÉGALITÉ, FRATERNITÉ; мисли глобално + решавай локално = прагматичен национализъм
 29. 29 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2952 Весело

  До коментар [#28] от "Емил Емил":
  "натрупаха 20 трилиона дълг за НИЩО, без да са кацали на луната"

  Кацнаха да астероид без да са кацали на луната. Явно не са улучили луната и са стигнали по грешка до астероида.

  подпис
 30. 30 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 937 Неутрално

  Лошото е, че най-безполезните (да не кажа вредни) човекоподобни се размножават като за последно. А ако нещо не ги спре, наистина ще е за последно. И за останалите - полезните.

 31. 31 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2952 Весело

  До коментар [#25] от "Мусаши":
  "Какво ще правиш с тия с многото деца-ще ги избиваш ли?"

  Съвсем нищо не трябва да се прави. Който си харесва да има много деца трябва да знае точно това, че никой нищо няма да направи за тях.

  подпис
 32. 32 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1426 Неутрално

  До коментар [#25] от "Мусаши":"Какво ще правиш с тия с многото деца-ще ги избиваш ли?"Съвсем нищо не трябва да се прави. Който си харесва да има много деца трябва да знае точно това, че никой нищо няма да направи за тях.
  —цитат от коментар 31 на Иван К


  Какво означава нищо няма да се направи за децата?Да не те кара някой да му издържаш децата?Или като се разболеят да не ги лекуват ли?
  България е с най-бързо намаляващото населени в света,ти имаш против хората да имат повече деца.Ами после кой ще ви плаща пенсиите,кой ще плаща данъци,за да функционира държавата?

 33. 33 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4361 Весело

  До коментар [#26] от "Мусаши":

  Губиш си времето да обясняваш на тоя смешен фантазьор, той е гола вода по всяка една тема, но си въобразява, че знае много. :-D

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 34. 34 Профил на Practic
  Practic
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Китайската народна република днес представлява уникален компкекс от проблеми и противоречия, безпрецедентни както в качествено, така и в количествено отношение. Човечеството има много слабо разбиране за тях, въпреки че всички предизвикателства на Китай са глобални.

  1. Съчетаването на една от най-големите икономики в света, демонстриращи високи темпове на растеж и притежаващи високи технологични възможности, със социални и икономически проблеми, характерни за слабо развитите страни.
  2. Огромно население, което надхвърля възможностите на природната среда. Максимално допустимото население на Китай е 700-800 милиона души. Както е известно, реалният брой вече е надвишил 1,3 милиарда днес, а растежът продължава, въпреки всички ограничения. Освен това 94% от населението живее на 46% от територията на страната. Останалата част от страната е практически необитаема.
  3. Най-високата в света диференциация между града и селото и между регионите. Разликата е толкова висока, че всички социално-икономически статистически данни се дават отделно за селото, отделно за града, като че ли са за различни държави.
  4. Най-високите темпове на застаряване на населението в света и диспропорциите между половете в по-младите възрастови групи. Броят на по-старите възрастови групи нараства два пъти по-бързо от общото население. Това основно повтаря тенденциите, характерни за западните страни, но процесът на застаряване на населението е много по-бавен и започва, когато БВП на глава от населението е 5-10 хиляди долара (в Китай е по-малко от 2 хиляди долара). Пенсията е източник на доходи само за 1/6 от възрастните хора, а в селото няма социална подкрепа за възрастните хора.
  5. Висока инерционност на системата, поради нейния мащаб, сложност и висока степен на социален консерватизъм.

  Сега за основните противоречия:
  1. Противоречие между необходимостта от поддържане на високи темпове на икономически растеж, основани на трудоемки отрасли с цел осигуряване на работни места на нарастващо население, и необходимост от намаляване на темповете на растеж и прехода от екстензивно производство към интензивно поради ресурсен и екологичен характер.
  2. Противоречието между нарастващите потребности на населението и невъзможността да бъдат посрещнати за сметка на ресурсите не само на КНР, но и на планетата Земя като цяло.
  3. Противоречието между необходимостта от по-нататъшно придържане към политиката „едно семейство - едно дете” поради пренаселеността на страната и необходимостта от облекчаване на демографските ограничения поради социални причини.
  4. Противоречието между политиката на разчитане на населението като основен икономически ресурс и конкурентното предимство и пренаселеността на страната като основен проблем.

  Като цяло може да се отбележи, че пренаселеността на Китай, която е в основата на всичките й проблеми и противоречия, повдигна въпроса за ограниченията на растежа. Прогнозите на Римския клуб, написани за човечеството като цяло, бяха уникално въплътени в една страна, което обаче би имало решаващо влияние върху съдбата на целокупното човечество.

 35. 35 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 686 Неутрално

  Ако китайците яхнат света, за такива като България няма да има ресурси.

 36. 36 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4361 Весело

  До коментар [#34] от "Practic":

  Признай, че този текст не си го писал сам, а си го копирал отнякъде. ;-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 37. 37 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2992 Неутрално

  Китай или ще се промени или няма бъдеще !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 38. 38 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1426 Неутрално

  До коментар [#34] от "Practic":

  Всъщност заради намаляващото и застаряващо население Китай ще има огромни проблеми,а не заради пренаселване.
  Това ще доведе до по-малко работна ръка,до вдигане на заплатите.Което ще намали производството на стоки.Ще има повишени разходи за пенсии и здравеопазване.Повече възрастни хора означават и по-малко потребление.Също негатив за икономиката.Освен това част от китайският растеж се дължи на бурно строителство на жилищни сгради.Ама като няма достатъчно хора,няма и кой да живее в тях.В момента има много необитаеми жилища в Китай.Ако се спука този балон ще стане страшно.

 39. 39 Профил на Alex Prime
  Alex Prime
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#9] от "Г.Е.М.":Няколко инидийски правителства са правили различни програми за намаляване на населението, но то всички се оказват безуспешни. Според мен единствения начин и там наслението да се овладее и да почне да намалява е Индия да стане поне наполовина богата държава като Китай. Най-голяма раждаемост има в най-бедните държави на света (осново държави на юг от Сахара), най-ниска раждаемост има в богатите индустриализирани държави като Япония и Германия например.
  —цитат от коментар 17 на Иво


  Индия забогатява и вече раждаемостта е поносима - fertility rate 2.33 за 2016-та. Пада и при латиносите, даже при арабите. При африканците обаче е страшно - трябва спешно инвестиции там, да имат хората други забавления. Това е пътят. Беднотия и мизерия = 10 деца на семейство.

 40. 40 Профил на Alex Prime
  Alex Prime
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#34] от "Practic":Всъщност заради намаляващото и застаряващо население Китай ще има огромни проблеми,а не заради пренаселване.Това ще доведе до по-малко работна ръка,до вдигане на заплатите.Което ще намали производството на стоки.Ще има повишени разходи за пенсии и здравеопазване.Повече възрастни хора означават и по-малко потребление.Също негатив за икономиката.Освен това част от китайският растеж се дължи на бурно строителство на жилищни сгради.Ама като няма достатъчно хора,няма и кой да живее в тях.В момента има много необитаеми жилища в Китай.Ако се спука този балон ще стане страшно.
  —цитат от коментар 38 на Мусаши


  При Япония има спад в икономиката, но жизненият стандарт на хората не намалява заради намалената раждаемост. Няма страшно да са по-малко, като цяло човечеството трябва да мисли за този вариант.

 41. 41 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2371 Неутрално

  ако не се въведе Биг Брадър за всички страни по света с контрол на раждаемостта и консумацията на всички ресурси , в най скоро време нито Китай ще остане ,нито САЩ ,нито Русия ,даже и ние няма да съществуваме ,достаътчно е още няколко градуса нагоре през лятото и надолу през зимата .

 42. 42 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5694 Неутрално

  До коментар [#14] от "Иво":
  До коментар [#7] от "deaf":

  Не е съвсем така. Ако се роди детето въпреки забраните и натиска за аборт, семейството се глобява от 2000 до 20000 долара. Ако и докато не е в състояние да плати глобата детето не се вписва в регистрите (не се води родено) с всики произтичащи от това проблеми - няма доктор, детска градина, училище...
  Имало е деца на 10-12 години които не са регистрирани...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 43. 43 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2891 Весело

  За всички дето много се кефят, колко отговорни били станали китайците и как с увеличаването на благосъстоянието намалявала раждаемостта и колко правилно е това - сигурно така ви се струва, за да се чувствате добре, че не сте се минали само с по едно или две деца. Алиби демек. А иначе има една приказка за забогателите страни - колкото и да са отговорни (демек да нямат или да имат по едно, две дечица) всеки път като си отвирят портмонето, от вътре ще им се хилат личицата на чуждите дечица, който издържат непряко. А тези чужди децича, като попораснат и ще идват на талази към благите страни с умиращото население и няма да има кой да ги спре. Просто защото няма да има достатъчно млади хора за отпор. И след това, язък за трупаното имане, уредената държава и проявената отговорност. Всичко ще го изпапкат неотговорните. Та така, празно няма в природата.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 44. 44 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2891 Весело

  До коментар [#34] от "Practic":Всъщност заради намаляващото и застаряващо население Китай ще има огромни проблеми,а не заради пренаселване.Това ще доведе до по-малко работна ръка,до вдигане на заплатите.Което ще намали производството на стоки.Ще има повишени разходи за пенсии и здравеопазване.Повече възрастни хора означават и по-малко потребление.Също негатив за икономиката.Освен това част от китайският растеж се дължи на бурно строителство на жилищни сгради.Ама като няма достатъчно хора,няма и кой да живее в тях.В момента има много необитаеми жилища в Китай.Ако се спука този балон ще стане страшно.
  —цитат от коментар 38 на Мусаши


  Имаш +++ плюса за това мнение.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 45. 45 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1818 Неутрално

  Бе достатъчно е да проверят на колко години се пенсионира китаеца, за да се спре спекулацийте как щерло да застарява населението. У нас проблем няма та нищо чудно и 70г. да стигнем, а китайците на 50 и 55г.

 46. 46 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 1570 Неутрално

  Достига равновесна точка.

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 47. 47 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1426 Неутрално

  [quote#40:"Alex Prime"][/quote]

  Япония тепърва ще има проблеми заради застаряващото и намаляващо население.От много години не могат да надскочат ръст на БВП от 2 процента.Имат и най-застарялото население в света.И ние ги гоним,ама при нас има висока смъртност и много пенсионери умират.

 48. 48 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2439 Неутрално

  Китай намали раждаемостта и постигна икономически бум през последните 30 години. В противен случай страните с най-голом естествен прираст (предимно в Африка) щяха да задминот Китай по икономическо развитие, което не се получава и няма как да се получи. По-голяма раждаемост съвсем не оначава по-голям БВП, по-голяма производителност на труда и по-висок стандарт на живот.
  Чудно е, как и досега китайското население не е започнало да намалява при раждаемост от едно- две деца на жена.

 49. 49 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4242 Разстроено

  До коментар [#13] от "Камен":

  Третият начин - разбрали са, че еди коя си е бременна с второ дете - принудително отвеждане за аборт, дори в напреднала бременност....

 50. 50 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4242 Неутрално

  До коментар [#17] от "Иво":

  В Южна Индия отдавна раждаемостта е под 2 деца на жена. Високата раждаемост за страната идва от Северна Индия, където тоталният коефициент на плодовитост надхвърля 3 деца на жена.

 51. 51 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4242 Неутрално

  До коментар [#42] от "penetrating":

  Тези деца обикновено са момичета и не фигурират и при преброяванията на населението. Появяват се изведнъж при встъпването си в брак.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK