Десет причини за оптимизъм през 2019

Десет причини за оптимизъм през 2019

© Associated PressНовата година носи нови възможности - кошмарните прогнози на "Блумбърг" четете тук, а сега "Дневник" представя десетте причини на Световния икономически форум за оптимизъм през 2019 г.


Спасяването на океаните


Светът осъзнава проблема с пластмасата в океаните. Много държави планират да забранят пластмасовите изделия за еднократна употреба. ЕС наложи ограничения през декември. През 2019 г. Глобалното партньорство за действие спрямо пластмата ще започне пилотни проекти в Индионезия и други държави, за да ограничи още повече боклука, стигащ до световните води.


В полза на човека


Има много опасения, че Четвъртата индустриална революция ще унищожи възможностите някои тип работни места да се заемат само от хора. Но проучването "Бъдещето на работата" на СИФ показва повече нюанси – действително навлизането на изкуствения интелект ще предизвика размествания на пазара на труда, но ще създаде и много нови длъжности, които ще трябва да бъдат запълнени от хора с необходимите умения. Миналата година форумът започна инициативата "Да затворим пропастта в уменията", която цели да обучи 10 млн. работници до 2020 г.


По-дълъг живот
15% от всички емисии на парникови газове се дължат на отглеждането на животни; 40% от тях само от кравите, отглеждани за телешко месо или млечни продукти. Проучване, публикувано е журнала Alternative Proteins, обаче показва, че дори населението на света да достигне 10 млрд. души, то може да бъде изхранено от други източници (които са и по-полезни за здравето), които да заменят телешкото. Сред тях – пилешко, бобови култури, тофу и свинско.


Дроновете


Безпилотните самолети вече могат да бъдат използвани, за да спасяват бедстващи хора, да доставят храна и да тласкат икономиката напред. Руанда е пионер в това отношение – държавата доставя кръв за медицински цели с дронове. През 2018 г. тя стана първата държава, въвела регулации за безпилотните машини, които да дават достъп до въздушното ѝ пространство на дронове във всички размери и форми.


Защита от пандемии


Епидемията от ебола в Западна Африка през 2014 г. само демонстрира колко е неподготвен светът. През 2017 г. обаче на годишната среща на форума бе създадена Коалицията за подготовка за епидемии, която вече развива между 15 и 20 ваксини за болести, определени като близки заплахи от Световната здравна организация, сред тях близкоизточният остър респираторен синдром и треската чикунгуя.


Биоразнообразие


Световният фонд за защитата на дивите животни (WWF) предупреди миналата година, че само много сериозни действия могат да предотвратят шестото масово изчезване на животински видове. Проектът "Биогеномът на Земята" започна в Давос през 2018 г. с целта да открие как да се печели икономически от това природата да бъде запазена.


Жените


Редица държави, сред които Чили, Франция и Аржентина, са си поставили цел да намалят пропастта в заплащането между жените и мъжете с 10% в идните три години.През 2019 г. Форумът ще насочи усилията си към това да помогне на повече жени да започнат кариерите си в области, които ще бъдат ценни в бъдеще.


Четвъртата индустриална революция


Напредъкът, който тя е донесла, ще бъде безсмислен, ако необходимите материали не са добивани устойчиво и отговорно – как например да бъдем сигурни, че кобалтът, който е ключова съставка на литиево-йонните батерии, не е добиван с детски труд? Или как влияят на здравето на човечеството 50-те млн. тона електрически боклук, изхвърлян всяка година? През 2019 г. Глобалният алианс за батериите ще увеличи усилията си да гарантира, че все по-малко хора ще пострадат от техническия напредък.


Бракониерството


Индустриалният лов на риба в защитени райони е унищожителен не само от гледна точка на биоразнообразието, но и за препитанието на стотици милиони хора по света. Инициативата на форума "Приятели на океана" ще опита да създаде политическа воля за прекратяването на този тип риболов.


Новата дипломация


Настоящата международна архитектура е под натиска на фрагментиращия се свят – как правителствата да работят заедно, без да правят компромиси с националните си интереси? Пример затова са развитията на Западните Балкани, смятат от форума, посочвайки, че една среща на държавите от тези страни е била последвана от още две в София и Женева. Едно фокусиране върху общите проблеми на региона може да е добър старт и да създаде дух на сътрудничество.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (38)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 689 Весело

  От статията: "... дори населението на света да достигне 10 млрд. души, то може да бъде изхранено от други източници (които са и по-полезни за здравето), които да заменят телешкото. Сред тях – пилешко, бобови култури, тофу и свинско."

  От алтернативите най-много ме радва свинското. :) Ох, на дедо пържолките. :)
  Добър апетит!

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 2. 2 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 689 Весело

  От статията: "... дори населението на света да достигне 10 млрд. души, то може да бъде изхранено от други източници (които са и по-полезни за здравето), които да заменят телешкото. Сред тях – пилешко, бобови култури, тофу и свинско."

  От алтернативите най-много ме радва свинското. :) Ох, на дедо пържолките. :)
  Добър апетит!

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 3. 3 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3499 Весело

  Да не става по-лошо също е оптимистичен сценарий.

  Еретик
 4. 4 Профил на Practic
  Practic
  Рейтинг: 328 Неутрално

  За да бъдат посрещнати във всеоръжие предизвикателствата на времето, възниква необходимостта от три универсални мерки.
  Преосмисляне. Пренасочване. Нов подход.
  През хиляда деветстотин тридесет и пета година в знаменития си виенски доклад големият германски философ Едмунд Хусерл окуражава и напътства не само тогавашните европейци, но и днешните поколения:
  ,,... духовната форма Европа... иска да живее в свободното оформяне на своето съществуване, на своя исторически живот от идеи на разума, от безкрайни задачи... от пепелта на голямата умора се въздига Фениксът на една нова жизнена глъбинност и одухотвореност като залог на величаво и необхватно човешко бъдеще: защото само духът е безсмъртен”.
  https://practic-sofia.blogspot.com/

 5. 5 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1305 Неутрално

  Надявам се, че СИВ не е каквото е, а правописна грешка? СИФ.
  Иначе - пълни глупости.
  Това ако са оптимистичните неща в света, значи сме загубени.

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 6. 6 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2935 Весело

  и Тръмп

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 7. 7 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 573 Неутрално

  Аз съм човек позитивно настроен и гледам на нещата с оптимизъм. Изказах мнение по повод мрачните прогнози на песимистите през миналата седмица, в смисъл, че съжденията им са вятър и мъгла. Тук съм съгласен с точките на анализа, с изключение за кравите, телешкото и пилешкото. Въпрос на вкус, на пилешко се уядохме, който иска, да го яде. Предпочитам телешко варено или стек с гъбки. Така че, да оставим кравите на мира.

 8. 8 Профил на KRAFTWERK
  KRAFTWERK
  Рейтинг: 929 Неутрално

  Хомо сапиенс сапиенс преживя 200 000 години , ще преживее и 2019. Желая здраве и успехи на съфорумниците ! Извинявам се за закъснението.

 9. 9 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2915 Неутрално

  Колкото повече расте населението и консумацията - планетата ще е по зле ...

 10. 10 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 267 Любопитно

  "В полза на човека

  Има много опасения, че Четвъртата индустриална революция ще унищожи възможностите някои тип работни места да се заемат само от хора. Но проучването "Бъдещето на работата" на СИВ показва повече нюанси – действително навлизането на изкуствения интелект ще предизвика размествания на пазара на труда, но ще създаде и много нови длъжности, които ще трябва да бъдат запълнени от хора с необходимите умения. Миналата година Форумът започна инициативата "Да затворим пропастта в уменията", която цели да обучи 10 млн. работници до 2020 г."

  Интересно, КОЙ спонсорира(плаща за) подобни безсмислени инициативи, които откровено ЛЪЖАТ и мажат?!

  1. Няма да са само "някои тип работни места", а доста много.

  2. Интересно какъв вид нови длъжности ще се създадат, които няма да могат да се вършат от компютри, роботи, 3Д принтиране и т.н?

  3. 10 млн. нови работни места са капка в морето, на фона на това колко ще бъдат загубени.

  Изобщо, тоя материал за някое локално/отделно място ли е писан, или за цялата Планета? Нали уж е Световен Форум, би трябвало да е по- сериозен.

  reductio ad absurdum...
 11. 11 Профил на Hella Good
  Hella Good
  Рейтинг: 891 Весело

  Веселбата продължава, джаваскриптчето рулира въпреки разни 'разбирачи' дето чули недочули плещят за код мънкис и Сенсей Доналд царува въпреки умнокрасивците бълнуващи импийчмънт, затвор и там квото им човърка обърканите злобни душички.

  Очертава се чудесна година с много умнокрасиво пустосване и циврежи за смях и забава на почитаемата аудитория, ай да е хаирлия

  Facing Worlds
 12. 12 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3602 Неутрално

  Четвъртата индустриална революция
  =======
  ..... не е само това което се описва в статията....
  Това ще е най вече революция в био технологиите и конкретно върху човешкия организъм....
  Ще бъдат създадени лекарства и медикаменти влияещи на неговия естествен ритъм и метаболизъм с цел той да има нужда от по малко хранителна енергия......
  Този нов клон ще предизвика неизбежни конфликти между отделни държави и региони.....

  Bukalemun
 13. 13 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2935 Неутрално

  До коментар [#10] от "Divi filius":Нали уж е Световен Форум

  според статията е на СИВ ....

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 14. 14 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2225 Неутрално

  До коментар [#2] от "дедо Андро":

  Тофу-то как ще замени истинското сирене?!

 15. 15 Профил на Минувач
  Минувач
  Рейтинг: 592 Весело

  Употребата на бобови култури също увеличава отделянето на парникови газове. Дари да не ги чуваме.

 16. 16 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2875 Неутрално

  Ислямизация и свинско малко трудно се съчетават, освен това ми липсва джендър-оптимизмът. Аз например съм оптимист: след като изчерпаме латинската азбука, можем да продължим с китайската: LGBTASQWIOPLMZXV猪牛猴子狗鼠 --

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 17. 17 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 461 Неутрално

  За да бъдат посрещнати във всеоръжие предизвикателствата на времето, възниква необходимостта от три универсални мерки. Преосмисляне. Пренасочване. Нов подход. През хиляда деветстотин тридесет и пета година в знаменития си виенски доклад големият германски философ Едмунд Хусерл окуражава и напътства не само тогавашните европейци, но и днешните поколения: ,,... духовната форма Европа... иска да живее в свободното оформяне на своето съществуване, на своя исторически живот от идеи на разума, от безкрайни задачи... от пепелта на голямата умора се въздига Фениксът на една нова жизнена глъбинност и одухотвореност като залог на величаво и необхватно човешко бъдеще: защото само духът е безсмъртен”.https://practic-sofia.blogspot.com/
  —цитат от коментар 4 на Practic


  Твоите тъпотии колко пъти ще си ги рекламираш?

 18. 18 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 689 Неутрално

  Тофу-то как ще замени истинското сирене?!
  —цитат от коментар 14 на deaf


  Сиренцето си е сирене, приятелю! Аз коментирах вълчата салатка, да Ви е вксна и на Вас!

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 19. 19 Профил на silverman
  silverman
  Рейтинг: 725 Неутрално

  11-та причина за оптимизъм - нищо от "Кошмарите на Дневник за 2019 г." (https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/12/31/3368236_koshmarite_koito_moje_da_se_sbudnat_prez_2019_g/ ) не се сбъдва! ;)

 20. 20 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2141 Весело

  "Дневник" се е объркал - това са десет причини за песимизъм. Ако на такъв форум се бълват глупости, какво остава за населението.
  Тия нито знаят какво е "парников газ", нито "четвърта индустриална революция (още се спори дали има разлика между първата и втората) и съвсем са игнорирали, че възнаграждението трябва да е пропорционално на създадената стойност. Когато почнат да се раздават пари за глупости (финансови облекчения, държавни субсидии), икономиката изчезва като парично-стоков пазар (робство, олигархия, диктатура, разбойничество и други форми на "свободно движение" с цел усвояване на чужд капитал).

 21. 21 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5734 Весело

  (Шеговито) Повечето от посочените по-горе причини са причини и за песимизъм :)
  Как беше с чашата - май е полупразна :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 22. 22 Профил на v.surovina
  v.surovina
  Рейтинг: 354 Неутрално

  хм, щом на Световния икономически форум се говорят такива глупости, значи положението е дори по-зле, отколкото изглежда...:(

 23. 23 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Най-оптимистичната прогноза е населението на Земята да се свие до 3 млрд. И всички останали проблеми ще изчезнат от самосебе си.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 24. 24 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4143 Весело

  До коментар [#21] от "penetrating":

  Реалността е многоцветна, дори през розови очила. :-) Всеки от посочените положителни и оптимистични трендове съдържа негативен такъв, например блокирането на летища с дронове. Но, и отровите в малки дози са лекарства. Въпрос на разумно съчетаване.

 25. 25 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2875 Неутрално

  Оптимизмът на едни е песимизъм на другите, и обратно. Гледам Ди Велт -- в една статия г-н министърът на развитието обяснява как хората са се уморили от темата за миграцията и не искат повече да слушат за това. Статията в непосредствено съседство съобщава как 16-годишен сириец е заклал съученик в спор за момиче.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 26. 26 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2875 Неутрално

  Оптимизмът на едни е песимизъм на другите, и обратно. Гледам Ди Велт -- в една статия г-н министърът на развитието обяснява как хората са се уморили от темата за миграцията и не искат повече да слушат за това. Статията в непосредствено съседство съобщава как 16-годишен сириец е заклал съученик в спор за момиче.
  —цитат от коментар 25 на zyb18561487


  Мисълта ми е -- познайте от три пъти кого реално ще слушат хората.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 27. 27 Профил на С Стоянов
  С Стоянов
  Рейтинг: 1420 Любопитно

  Аз нито един сериозен икономически довод за оптимизъм не прочетох! Общо- взето темата е почти изцяло в сферата на биологията. Не че не ме радват позитивни за околната среда възможности, дори напротив! Но все пак става въпрос за ИКОНОМИЧЕСКИ форум. Не за биологичен или екологичен!

  ВЯРНОСТ И ПОСТОЯНСТВО
 28. 28 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2166 Неутрално

  До коментар [#9] от "SS":

  да не гледаме глобално нещата ,а само в нашето канче ,бедни ,нещастни и управлявани от крадливи комунисти ,все пак имаме прекрасна страна , с прекрасна природа , каквато нямат над 4 милиарда от бързо размножаващите се мравки на планетата , да му мислят те ,ние имаме и храна и вода и чудесен климат и море и балкан и гори колкото си искаме ,те нямат .

 29. 29 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6873 Неутрално

  Няма място за песимизъм, ще преживеем и без телешко, но без мляко не бива.

 30. 30 Профил на Малинчо Паков
  Малинчо Паков
  Рейтинг: 296 Неутрално

  Чикунгуя!? Много поетично! И те подтиква да римуваш, примерно - “Далеч съм от него и не ме касае или с други думи ми е чак през...“

  Малинчо
 31. 31 Профил на Малинчо Паков
  Малинчо Паков
  Рейтинг: 296 Неутрално

  До коментар [#22] от "v.surovina":

  Тази мисъл е потресаваща!

  Малинчо
 32. 32 Профил на gullwing
  gullwing
  Рейтинг: 640 Неутрално

  Самото споменаване на думата "оптимизъм" в тоз черноглед вестник е повод за оптимизъм!

  Само се чудя как не са споменали и още една причина за него - съществуването на ДаБГ и ДеБГ!

  За къде сме без тях?!

 33. 33 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5734 Весело

  До коментар [#24] от "daskal1":

  Съгласен :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 34. 34 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 897 Неутрално

  "По-дълъг живот"

  Това е оптимистично.
  По-смислен духовен живот е къде по-важен. Нейсе.

 35. 35 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1870 Неутрално

  ‘’навлизането на изкуствения интелект ще предизвика размествания на пазара на труда, но ще създаде и много нови длъжности, които ще трябва да бъдат запълнени от хора с необходимите умения. ‘’
  ——————————-

  Само дето не е ясно, какви ще са тия нови професии. И университетите си обучават по досегашните. 90% от сегашните професии ще изчезнат в близко бъдеще. И само времето ще покаже какви нови ще дойдат на тяхно място.

 36. 36 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Всички основания за оптимизъм, дадени по-горе, са направо смешни като възможен ефект, спрямо основанията за песимисъм.

 37. 37 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 709 Любопитно

  Десет причини за оптимизъм през 2019

  До коментар [#23] от "Обществен деятел":
  Най-оптимистичната прогноза е населението на Земята да се свие до 3 млрд. и всички останали проблеми ще изчезнат от само себе си?!

  И как по-оптимистично предлагаш това да се случи? Чрез войни, болести ....?! То и в България през 90 -те "специалистите" Ранд и Ъп предлагаха сценарий населението на страната да достигне 5 мил. и като прогониха и измориха голяма част от него от 8 мил. на път да станем 9 се стопихме до малко над 6! И да не би в резултат на това в България да сме "цъфнали" та "върза ли"???? Ако това е оптимистичната прогноза "здраве му кажи", ама хората се обезвериха и след 30 г. преход вместо нещата да се подобрят хората не виждат "светлината в тунела"?????!

 38. 38 Профил на Малинчо Паков
  Малинчо Паков
  Рейтинг: 296 Неутрално

  До коментар [#15] от "Минувач":

  Една оптимистична проекция - пърденето на кравите ще вдигне с 0,3 градуса световните температури, при което значително ще увеличим добива на розово масло!

  Малинчо
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK