"Северна Македония" е ново име на стари проблеми

Въпреки обществените нагласи против смяната и слабата активност на референдума за името се очаква Македония да продължи със смяната. След нея проблемите ѝ може едва да започват.

© Reuters

Въпреки обществените нагласи против смяната и слабата активност на референдума за името се очаква Македония да продължи със смяната. След нея проблемите ѝ може едва да започват.Политиката не е приказка. Ясно е, че Преспанският договор без амнистия не е възможен. Ядосвайте му се на Заев. Но той казва, че ще отведе страната в ЕС и НАТО. План Б още не сме чули." С тези думи журналистката Светлана Йовановска защити решението на премиера и управляващите социалдемократи - да спре процесът срещу обвинени за насилието в парламента в Скопие на 27 април 2017 г.


Дали подкрепата на депутати от опозицията, засегнати от амнистията, е получена? Ще се разбере утре, когато депутатите се събират, за да гласуват окончателно промените в конституцията. Гласуването трябва да приключи на 15 януари, но македонски политици, с които "Дневник" разговаря, смятат, че това може да стане още утре, а премиерът Зоран Заев има сигурно мнозинство от до 83-ма от 120 депутати.


"Република Северна Македония", когато окончателно получи това име, ще наследи от Република Македония отношения и нагласи в обществото и проблеми, на които в година на европейски избори, след балканската еуфория на българското европредседателство, съюзът едва ли ще обърне голямо внимание. "Дневник" разговаря за трудностите, с които ще се сблъска страната тази година, с двама политици - бившия вътрешен министър и лидер на лявоцентристкия Демократичен съюз Павле Траянов и съветника в Министерството на отбраната Петар Богойески, бивш зам.-генерален секретар на консервативната ВМРО-ДПНЕ.


Цената
Общо 15 от 33-ма души, сред тях депутати от ВМРО-ДПМНЕ, която иначе отхвърля смяната на името, бяха амнистирани със специален закон, прокаран по искане на опозицията. В годишното си обръщение пред депутатите президентът Георге Иванов зададе въпрос, способен да провокира и поддръжници, и противници на Заев. "Каква е разликата между този закон и амнистията, обявена от мен преди две години", попита той, имайки предвид събитията от времето на т.нар. "Шарена революция". Тогава хиляди протестираха, тъй като Иванов помилва десетки обвинени заради скандала с масовите подслушвания, отприщил политическата криза преди две години и сложил край на управлението на консерваторите.


"Ще бъда искрен, че този закон е в услуга на осигуряването на най-важния процес в страната в последните три десетилетия." Думите са на вицепремиера Буяр Османи. Каза ги в ефир, пред камерата на телевизия "Алсат-1". Османи твърди, че Македония ще спазва принципа "да няма безнаказаност" и "всички насилници и организатори ще отговарят пред закона." Но как ще се случи това? Още от времето на схемата с "Модьор телеком", в която се смята, че може да са замесени премиери и от левицата, и от десницата, македонците са подозрителни към случаи, иронично показващи единството на управляващи и опозиция.


Павле Траянов, вътрешен министър през 1998 и 1999 г., остава в историята на Македония като човека, справил се с най-голямата в историята на страната бежанска криза. През 1999 г. Македония приема половин милион мигранти от Косово, без напрежението да ескалира дори веднъж, спомня си той.

© Георги Кожухаров

Павле Траянов, вътрешен министър през 1998 и 1999 г., остава в историята на Македония като човека, справил се с най-голямата в историята на страната бежанска криза. През 1999 г. Македония приема половин милион мигранти от Косово, без напрежението да ескалира дори веднъж, спомня си той.


Павле Траянов предложил първо да приключи съдебният процес и едва след това да се мисли за амнистия. "Прекъсването на съдебния процес започна точно тогава, когато обвинените започнаха да обясняват кой е организатор на събитията. Ако съдебният процес се завършеше, може би щяхме да стигнем до организаторите. И вече след него някои от хората можеше да бъдат амнистирани," обясни той в телефонен разговор с "Дневник". "Можеше да се знае, че има осъден за тероризъм (такива обвинения имаше срещу петима души - бел. ред.), пък после да амнистираме." Сега на 15 януари едва 18 обвиняеми ще се изправят пред съда.


Действително, решението на елитите е единственото възможно, за да минат промените в конституцията. Случилото се обаче "не бива да се повтори. Иначе ще дойде момент, в който хора от сегашната власт на високи позиции ще се чувстват свободни да се включат в престъпления и корупция, очаквайки да бъдат амнистирани," продължава Траянов.


Загърбени проблеми


Заев заложи много на външната политика от лятото на 2017 г. насам - хвърли усилия в отношенията с България и Гърция, а сега цялата му енергия отива за конституционните промени. Когато и това препятствие отпадне, той ще трябва да забележи, че е в море от нерешени проблеми.


Социалните разделения в страната са остри - "резултат от личното действие на някои политици и групи, които умеят да управляват само с разделение и омраза," смята Петар Богойески. "Същите тези, които ни деляха на предатели и патриоти, сега ни делят на македонци и северномакедонци. Крайно неприемливо. Тези, които казват, че са против Северна Македония, насърчават нова северномакедонска идентичност. Абсурд."


В сегашната ситуация обичайните противопоставяния трудно ще се преодолеят, казва още Богойески. Казва, че партията му е намерила решение с "нова национална платформа, която бързо и ефикасно ще реши въпросите". "Идеята се споделя и дискутира от много политически активисти и изтъкнати интелектуални", а "крайната цел е да се намали евроскептицизмът в Македония и да засили влиянието на проевропейските политици", а и на ролята на опозицията. Кога ще се обяви идеята? "Когато сме изцяло готови," с надеждата да е "в най-кратък срок", отговаря Богоейски.


Петар Богойески, смятан за реформатор във ВМРО-ДПМНЕ, бе отстранен като зам.-генерален секретар малко след референдума - той открито призоваваше <a href="http://www.dnevnik.bg/sviat/2018/09/29/3316413_zashto_makedonskata_opoziciia_ne_mulchi_za_referenduma/" target="_blank">да не се бойкотира прикрито</a>, нито всеки сам да прецени, а да се гласува против. Впоследствие благодари на партята, че само го е освободила от бремето, но го е оставила част от организацията, и каза, че ще работи за реформи в нея.

© Петар Богойески

Петар Богойески, смятан за реформатор във ВМРО-ДПМНЕ, бе отстранен като зам.-генерален секретар малко след референдума - той открито призоваваше да не се бойкотира прикрито, нито всеки сам да прецени, а да се гласува против. Впоследствие благодари на партята, че само го е освободила от бремето, но го е оставила част от организацията, и каза, че ще работи за реформи в нея.


Миналата година Македония се срина със 17 места в Индекса са възприятие на корупцията на "Прозрачност без граници" и стана 107-а от 180 държави - най-лошият резултат на Балканите. В съдебната система едни решения се съобразяват с политиката на официално Скопие, а други идват от стари партийни кадри. Според Павле Траянов партийно работи и държавната администрация и кабинетът още не може да намери решение как да я направи експертна и да я въвлече в обещаните реформи.


"Трябва да се започне с борба срещу престъпността. Силно криминализирана държава сме и това спъва всички реформи у нас. Престъпността стана при нас ценностна категория. Мисля, че след това ще се стабилизираме във всички други области... Трябват и реформи в тайните служби и армията, в които имаше проблеми. Също и икономическото развитие."


Към Европа, но без Европа


Промяната трябва да дойде от балканските общества, не заради външен натиск, писа изследователят Флориан Бибер в края на миналата година. В Македония обаче външната намеса бе решаваща за овладяване на кризата - първо през 2015 г., а след това - и през 2017-а.


А и очакванията в страната за кратко нараснаха - както заради българското председателство на Съвета на ЕС, така и заради стратегията за Балканите, публикувана през февруари. След това през лятото надеждите бяха попарени - европейските лидери отложиха началото на преговорите със Скопие въпреки препоръките на Еврокомисията. Въпреки оказаната от ЕС на Заев подкрепа и референдумът за смяна на името не завърши с желания резулат.


Еврооптимизмът "е най-силен спояващ фактор в македонското общество" и когато той намалява, "се ражда евроскептицизмът, който не беше свойствен за македонците преди няколко години," отговаря Богойески. "Трябва да разберем, не е важно кой е на власт в страната, а как по-бързо и качествено да реформираме македонското общество и да станем част от НАТО и ЕС. Ако в Македония победи евроскептицизмът, тогава ще се разпадне и държавната система," а обществото, вече достатъчно разделено на "различни видове македонци", ще се разпадне допълнително на "твърде много части, които не ще може да се съберат на едно място, никога повече," смята той. "Настана пълна какофония в идентичността на страната. Само отворената европерспектива е лек за това положение."


Фотогалерия: Референдумът носи надежда в обезлюдените села на Македония >


В тази промяна на македонското общество - в нахлулия евроскептицизъм - роля има и ВМРО-ДПМНЕ, признава Богойески. "Така е, като последица от близкото минало във ВМРО-ДПМНЕ евроскептицизмът се разрасна до неприемливи граници. Това бе причината да се сблъскат две концепции - проевропейската и бойкотиращата," обяснява Богоейски, имайки предвид стратегията на референдума за името. "Предлагах решение за компромис между двете концепции. Компромис, който правеше ВМРО-ДПМНЕ много по-силна и отваряше пътя на Македония в ЕС. За съжаление емоциите, а не разумът, надделяха. Сега плащаме цената. Имам силна идея как да продължим."


Ако миналата година някои смятаха около референдума, че интересът на Европа прави лоша услуга на Македония, тази година може би ще е обратното. "За ЕС Балканите едва ли ще са важни сега. Те се занимават със свои проблеми - крайната десница е проблем, идват избори, ще има по-малко време за региона," съгласява се Траянов. Той все пак смята, че Македония, дълго време следила процесите в ЕС, знае по какво трябва да работи и може да го прави с държави, минали по този път ("Хърватия, Словения, може да се ползва и опит от България") и би могла тихо да се движи по пътя към интеграцията.


Въпрос, отлаган от 16 години


Въпреки някои търкания с България миналата година бе и първият път, когато Заев, в реч в Европарламента, спомена българите, изреждайки групите, живеещи в Македония. Сега включването им в "списъка" обаче е въпрос и на преброяване, за последно случило се преди 16 години и провалило се преди седем. Някои албански партии искаха то да е - на фона на твърдения, че етническите албанци може да са значително над една четвърт от населението - но кабинетът на Заев смята, че догодина това е по-реалистично.


За Петар Богойески е нужна "промяна на конституцията. Не бива правата на гражданите да зависят от броя им. Не може да се продължи с насърчаване на бинационалността. Македония не може и не трябва да е държава на две превъзхождащи нации - македонската и албанската - а трябва да стане държава на всички граждани." Затова "преброяването трябва да е по най-високите европейски стандарти и на него да има свобода за изясняване на националната идентичност на всеки гражданин."


Тази година няма да има преброяване, нито през 2020-а - може би ще е след 2-3 години, смята Павле Траянов. "Не вярвам, че това правителство ще се справи. Годината ще е изборна... Тази статистическа операция тук не е обичайна, а е политическа. И има опити да не се включва националната принадлежност. Смятам, че трябва да видим колко са македонците, бошняците, ромите, албанците, българите. Знам, че в някои държави етническата принадлежност няма значение (а е важна гражданската), но при нас на Балканите още е от значение."


И отново България


Въпреки подписания Договор за добросъседство между България и Македония искрите припламваха от двете страни на границата няколко пъти заради смесената комисия за исторически и образователни въпроси.


"За съжаление очаквам" България да е тема в Македония и тази година, казва Петар Богойески. "Тази междудържавна комисия... има много тежка мисия. За кратко няма да успее да направи исканото в двете държави. Двете страни трябва да сме подготвени за компромис. "За съжаление при нас в Македония има огромен отпор да премахването на "югославските бележки под линия" в учебниците, а в България има прекалено много емоции и бурни реакции на всеки опит да се постави на изпитание достоверността на българската историография. Споменатата платформа ще предложи решение, смята той. "Трябва да работим пного отдадено за подобряване на македонско-българските отношения, защото накрая и след още 20 години разправии ще стигнем до същото, до компромис и до истината."


Фотогалерия: Бойко Борисов и Зоран Заев почетоха Гоце Делчев >


Македония не може да си позволи повече отстъпки и е добре България да разбере това, казва бившият вътрешен министър Траянов. "Ако тя продължи да ги прави в интерес на напредъка, процесът няма да е успешен. България и Гърция трябва да държат на договореното и да не поставят допълнителни и неприемливи условия, това ще блокира процеса... (и) ще се създаде климат на отказ от договореното. Оценките са, че всичко това вреди на Македония. Нито една държава не е е заставяна да смени името си или да променя историческите факти от сегашна перспектива."


Най-важни остават НАТО и ЕС


И все пак успехът (или провалът) в интеграцията тази година ще очертае пътя на страната, единодушни са Траянов и Богойески.


"Ще успее ли кабинетът на Заев да започне преговори с НАТО и ЕС? От това зависи дали ще се създаде обстановка младите кадри, които масово напускат Македония, да решат да останат и да опитат да работят тук," смята бившият вътрешен министър.


"Премиерът Заев заложи на една карта, а тя е бърза интеграция в НАТО и ЕС. Цената за това е превисока. От успеха или неуспеха на този дневен ред зависи политическата му кариера. Народът иска да е част от ЕС, но то една част от него не е готова за тази цена, промяна на името. Това оставя впечатление за още по-силно разделение. От друга страна го няма разбирането, че без промяна на името няма как по-нататък. Решение на проблема с името трябва да има и то час по-скоро," казва бившият заместник-генерален секретар на ВМРО-ДПМНЕ. "Надявам се на разбиране от европейските партньори, особено от САЩ. Македония бързо и неотложно да стане членка на НАТО тъкмо тази 2019 г., а не 2020-а."


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (123)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1898 Неутрално

  Северна Македония...изобщо не им отива!
  По-добре Западна България!

 2. 2 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 2589 Неутрално

  Неуспехът на Заев би означавал победа за Кремъл и стесняване на азиатския обръч около нас. Заради това, македонци, помислете трезво!

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 3. 3 Профил на DS
  DS
  Рейтинг: 541 Неутрално

  "Република Северна Македония", когато окончателно получи това име, ще наследи от Република Македония редица проблеми".......

  Сега тази държавица се нарича БЮРМ ................/Бивша югославска република Македония/

  Както „Дневник” се бори с БСП, така „Работническо дело” не се е борило с капитализма"
 4. 4 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1732 Неутрално

  Успех на братята македонци по пътя към НАТО и Европа за да не ги погълне евразия....

 5. 5 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1221 Неутрално

  “Петар Богойески”
  Петър Богоев е приел тази карикатурна форма на своето име доброволно и съзнателно с цел максимално отдалечаване от БЪЛГАРСКОТО, което отдалечаване носи “позитиви” в сърбоманската промосковска власт в бившата сръбска провинция.
  ВМРО( истинското, Българското) би наказало нещастника с един, най-много два куршума в простата тиква.

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 6. 6 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2017 Неутрално

  "Нито една държава не е е заставяна да смени името си или да променя историческите факти от сегашна перспектива."
  Ето това не могат и не искат да проумеят. Ние не настояваме за промяна на историята, а обратно, връщане към историческата истина.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 7. 7 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3141 Весело

  Най-хубавото за МАКЕДОНИЯ, а и за БЪЛГАРИЯ предстои.

  Откъсването на МАКЕДОНИЯ от РУСКО-СРЪБСКАТА сфера на влияние
  ще означава ВРЪЩАНЕ КЪМ БЪЛГАРСКИТЕ КОРЕНИ
  и ВЪЗРАЖДАНЕ НА БЪЛГАРЩИНАТА.
  Оттук насетне за Сърбия и Русия ще е практически много трудно,
  ако не и невъзможно отново да върнат Балканите в миналото
  и в своята сфера на влияние.
  УСПЕХ НА ЗАЕВ и МАКЕДОНИЯ
  ДО СКОРО УСПЕШНО ВЛИЗАНЕ в НАТО и ЕС

 8. 8 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3762 Неутрално

  ""За съжаление очаквам" България да е тема в Македония и тази година, казва Петар Богойески. "Тази междудържавна комисия... има много тежка мисия. За кратко няма да успее да направи исканото в двете държави. Двете страни трябва да сме подготвени за компромис. "За съжаление при нас в Македония има огромен отпор да премахването на "югославските бележки под линия" в учебниците, а в България има прекалено много емоции и бурни реакции на всеки опит да се постави на изпитание достоверността на българската историография. Споменатата платформа ще предложи решение, смята той. "Трябва да работим пного отдадено за подобряване на македонско-българските отношения, защото накрая и след още 20 години разправии ще стигнем до същото, до компромис и до истината.""

  Когато един народ е изкуствено разделен много десетилетия от т. нар велики сили, когато нашите сънародници оттатък Вардар са били подлагани на кървави етнически прочиствания от сърбите, когато са били клани и от османската власт за това, че просто са искали да бъдат част от отечеството си България няма как да не са се наслоили десетки проблеми, комплекси, недоверие, безпътица и пр., едно е ясно: македонците трябва да градят своето бъдеще в посока на ЕС, а ние - да бъдем като онази майка от соломоновата притча, истинската майка, която предпочете детето и да бъде дадено на другата, отколкото да го съсича на две и да вземе половината от него. А един ден, рано или късно, майчиното поведение се отблагодарява ! Пак както в соломоновата притча !
  Успех на нашите сънародници !

 9. 9 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1636 Неутрално

  Територията е най-добре да се раздели на албанска и българска част.
  Така няма да изкара дълго.

 10. 10 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3141 Неутрално

  Територията е най-добре да се раздели на албанска и българска част.Така няма да изкара дълго.
  —цитат от коментар 9 на НеКой


  МАКЕДОНИЯ ще изкара МНОГО ДЪЛГО в НАТО и ЕС

  ЗАЕДНО и с БЪЛГАРИЯ, и с АЛБАНИЯ

 11. 11 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 674 Неутрално

  Що ли ми е все тая, какво се случва на онази територия!?

 12. 12 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1061 Неутрално

  Македония може да влезе в ЕС като втора българска държава, или като част от първата българска държава. Във всички случаи лустрация на бившите и настоящи УДБА-ши и изкореняване на югославското съзнание е наложително.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 13. 13 Профил на arminius
  arminius
  Рейтинг: 213 Неутрално

  90% от македонците мразят българите, а ние ги......обичаме ?! Има нещо фалшиво в тази обич на всяка цена.

 14. 14 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1344 Неутрално

  Не виждам никаква изненада, че в Македония имат проблеми. Ние дето уж сме от токова години в съюза, като че ли нямаме проблеми.
  Но за нас най-важното е те, рано или къснио да влезат в ЕС и НАТО, с което ще се приключи с т.н. "македонски въпрос".
  Който от тях се смта за българин, моля да заповяда, който не, негова си работа, но ще отпаднат всякакви идиотщини, като мита и паспортни проверки.

 15. 15 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1061 Любопитно

  До коментар [#9] от "НеКой":

  Преди доста време си говорих с един бюрманец, от тия античките. И след като ми обясни как ние сме жОлти татари и фашистички окупатори, накрая се умори от мантри и каза - вие след 20 години ке имате граница со албанците. От вас зависи дали таа граница ке е кай Струмица или кай Струга.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 16. 16 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1636 Неутрално

  До коментар [#15] от "Пипера е много лют":

  Така е. Чете ли, че албанците имат огромни социални помощи за раждане на деца.
  Ако имат три деца, сумата отива на 20 000 евро.

 17. 17 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Проблеми? Да.

  Стари съветски.

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 18. 18 Профил на Поручик Балканец
  Поручик Балканец
  Рейтинг: 213 Неутрално

  "Нито една държава не е е заставяна да смени името си или да променя историческите факти от сегашна перспектива. Македония не може да си позволи повече отстъпки и е добре България да разбере това."
  Бившият вътрешен министър на Македония Траянов.
  -----------------------------------------------------------------------------------------

  Всъщност, Траянов, вие сте вече променили историческите факти в съответствие с политическата доктрина на Югославия без всякакво основание, доказателство или артефакт. Сега задачата на комисията да установи безспорните факти на база съществуващите артефакти и други доказателства, без свободни интерпретации от типа "Немам доказ, али тврдим!".
  Простичко.

 19. 19 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1188 Разстроено

  Свидетели сме на родилните мъки на появяването на една измислена държава на географската карта. Това не може да стане по естествен (нормален) път, поради което се налага да се направи Цезарово сечение, от което не е ясно какво ще излезе - Франкенщайнче или Богомладенец! По ми се вярва да излезе едно недоносче, за което са необходими американски ковьоз, НАТОвси доктори и европейски бабугери (акушерки)!!!!!

 20. 20 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1636 Неутрално

  До коментар [#19] от "Дедо Либен":

  Като Босна и Косово, така е.

 21. 21 Профил на Max91
  Max91
  Рейтинг: 360 Неутрално

  .................в България има прекалено много емоции и бурни реакции на всеки опит да се постави на изпитание достоверността на българската историография. ................

  Добре БЕ,какви реакции очакваш точно,че не ми е много ясно.Той ми бърка в копанята и се сърди че го бия през пръстите.Никакви емоции,просто е написано на разбираем български че Охрид и Самуил са българска история.Какво не му е чсно на тоА.

 22. 22 Профил на Адекватно мислещ
  Адекватно мислещ
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#9] от "НеКой":

  Най-добре за кого? За народа? Или за твоите мастурбаторски желания?

 23. 23 Профил на otg46594191
  otg46594191
  Рейтинг: 624 Неутрално

  От македонците и чеп за зеле не става - това е най-категоричното доказателство, че са българи.

 24. 24 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1061 Неутрално

  До коментар [#13] от "arminius":

  Това не са македонци, а антички югославяни и мястото им е в Шумадия. Трябва лустрация там.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 25. 25 Профил на ndb
  ndb
  Рейтинг: 282 Неутрално

  Лъжа е, че някой заставя БЮРМ да си промени името. Всички са ок с името Бивша Югославска Република Македония, освен самите "македонци". Така че, да не лицемерничат - те искат да си сменят името с нещо неприемливо за други. Никой нищо не им налага, лицемерни дебилчета.

  Преди да се замислиш дали правиш нещата правилно, се замисли дали правиш правилните неща!
 26. 26 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 570 Неутрално

  До коментар [#13] от "arminius":

  Не мисля, че тия % са много точни, като се има предвид, че най-много българско гражданство, получават македонци.

 27. 27 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1061 Неутрално

  До коментар [#16] от "НеКой":

  Там жените са машини за раждане. Мъжете са дилъри на дрога и органи. Цялото им общество е формирано на кланово-мафиотски принцип. В Тетово македонския НАП не влиза, а полицията е изцяло в ръцете на шиптърите. И Тетово прилича на арабски град.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 28. 28 Профил на ndb
  ndb
  Рейтинг: 282 Неутрално

  Имам наблюдения от работа с македонци. Ходим по кръчми, пием, веселим се, всичко е 6, като първи приятели. След това на работа само се чудят как да ти забият нож в гърба. Няма такива отвратителни лицемери. Трябва да ги блокираме за ЕС, и да им се разпадне измислената държава. Тея не заслужават нищо от нас.

  Преди да се замислиш дали правиш нещата правилно, се замисли дали правиш правилните неща!
 29. 29 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1061 Весело

  До коментар [#23] от "otg46594191":

  Един авер от Варна, дето е далеч от цялата история и ги гледаше както и сърбите (като чужденци) , отива там за 3-4 дена по работа и като си дойде, вика - тия са толкова смотани, че няма как да не са българи...

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 30. 30 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#6] от "Николай Колев":

  Аз не съм чувал някъде по света в две съседни държави да се проповядва една и съща "историческа истина"!
  Историята е ку..ата на политиката.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 31. 31 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1061 Весело

  До коментар [#28] от "ndb":

  Един подобен задник работеше в Германия, разбира се с "бугарски пасош". По цял ден обясняваше колко велико маке е и как християнството тръгнало от Фиромия. Накрая го бяха закопчали за някаква измама и в сводката на полицията излезе, че задържания бил българин. Явно там е размахвал пасош.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 32. 32 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1898 Неутрално

  До коментар [#21] от "jto30589660":
  ++++++++++++

 33. 33 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1898 Неутрално

  До коментар [#23] от "otg46594191":

  ++++++++++++++

 34. 34 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 614 Неутрално

  Македония не може да си позволи повече отстъпки и е добре България да разбере това, казва бившият вътрешен министър Траянов.

  И какви точно отстъпки е направила тази държавица от основаването си, спрямо нас, че не се сещам нито една!!!!Първи ги признахме, танкове им дадохме, щото нямаха ни армия, ни пробит танк, а те само крадат ли крадат от историята ни.Самуил бил техен цар, Талев, Вапцаров, че и Кирил и Методий били техни, та дори и че измислили кирилицата за тях.Руснаците също не престават да го твърдят и те това, та на нашите русороби им става трудно да се обясняват.
  Та какви отстъпки точно е сте направили вие, северномакедонци ниедни?!!!!

 35. 35 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2887 Неутрално

  До коментар [#2] от "дедо Андро":

  Я да видим братята мириканци как я виждат тази работа:

  Американски конгресмен: Македония да се даде на България и Косово! Това не е държава, убедена е Дейна Рорабейкър
  Публикувано на февруари 7, 2017 от администратор
  Американски конгресмен: Македония да се даде на България и Косово! Това не е държава, убедена е Дейна Рорабейкър  Американски конгресмен е категоричен, че Македония не е държава и трябва да бъде поделена между Косово и България.

  Дейна Рорабейкър е член на Камарата на представителите на САЩ, който председателства и специална комисия за Европа и Евразия. Съответният коментар американският политик направи в интервю за тиранската телевизия „Визион Плус“, подчертавайки, че създаването на македонската държава е пропаганден проект, съобщава скопското електронно издание МКД, цитирано от „Фокус“.

  „Моята позиция е, че Македония не е държава. Съжалявам, но не е държава. Те (македонците и албанците) са толкова разделени, че никога няма да бъдат в състояние да вървят добре заедно. Затова косоварите и албанците в Македония трябва да бъдат част от Косово, а другата част на Македония трябва да стане част от България или някоя друга страна, за която те твърдят, че са свързани.

  Идеята е, че ние искаме да държим Македония жива, защото някой преди 30 г. е решил, че това е конфигурация, която трябва да излезе от разпадането на Югославия“, обясни Рорабейкър.
  /От glasbgmk.eu/

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 36. 36 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 629 Неутрално

  Хаха..целият напън бил да се спре обезлюдяването и да има бъдеще чрез влизане в Ес и Нато.. Тези са явно тъпи и слепи..:-) И не виждат яркият пример на България и Румъния в които 15 години след членството останаха да пребивават само пенсионери и роми..

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 37. 37 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 880 Неутрално

  За да докажа твърдението си от #30 ще опростя нещата и няма да визирам "историческата истина" в две съседни държави, а в една единствена - България.

  Сравнете "историческата истина" за периода 1878-1944, проповядвана в страната в периода 1944-1989 с тази "историческа истина", която се проповядва сега и ще разберете, какво имам предвид, когато казвам, че историята е ку.вата на политиката.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 38. 38 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 933 Весело

  Какви сте ми колоритнички и антички!
  България е отново в ролята на глупавия ученик.
  Добрия учител-Гърция-нагледно ни демонстрира как се изнудва държава.
  Защо и ние не се възползваме?

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 39. 39 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2887 Неутрално

  До коментар [#10] от "Hawaii":
  Като се знае ,че САЩ и Великобритания най-много си обичат ислямизираните държави, ако нещата се остават така, до няколко години Северна Македония ще я сполети съдбата на Северен Кипър , НАТО е само касичка за поръчки на оръжия!


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 40. 40 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1898 Неутрално

  По-лошото е че са лицемерни. Вадят си български документи за самоличност само когато имат интерес иначе се изживяват с друга националност. Не можеш да ги разбереш какво са.

 41. 41 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2345 Неутрално

  "След това през лятото надеждите бяха попарени - европейските лидери отложиха началото на преговорите със Скопие въпреки препоръките на Еврокомисията. Въпреки оказаната от ЕС на Заев подкрепа и референдумът за смяна на името не завърши с желания резулат."

  Макитата ще вият като чакали, когато Евроатлатика им покаже среден пръст.

 42. 42 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5755 Неутрално

  Македонците да прочетат Битолския надпис и Манасиевата хроника, пък тогава нека пак да твърдят, че онази територия не е била българска и че Самуил не бил български цар.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 43. 43 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1898 Неутрално

  До коментар [#38] от "джендър NATO generals":


  Защото българите никога не си защитават нито територия нито население. Ей затова!

 44. 44 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2887 Неутрално

  Какви сте ми колоритнички и антички! България е отново в ролята на глупавия ученик. Добрия учител-Гърция-нагледно ни демонстрира как се изнудва държава.Защо и ние не се възползваме?
  —цитат от коментар 38 на джендър NATO generals


  Нашето МВнР е балкански център за калинки, отдавна всички дипломати от кариерата са пенсионирани или уволнени в полза на посредствеността и некомпетентността! Аналитично погледнато до сега, по въпроса с Македония всички ходове са им грешни!


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 45. 45 Профил на kirka80286
  kirka80286
  Рейтинг: 470 Весело

  Под "стари проблеми" да се разбира "измислена държава". :)

  "Тhe lack of major wars may be hurting economic growth." New York Times
 46. 46 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1636 Неутрално

  По–добре да се разбираме с македонци, бюрмовци, северномакедонци или както се наричат, отколкото непрекъснато да се си обясняваме историята и идентичността. Пък след години, когато започнем да граничим с Албания, ще му мислим.

 47. 47 Профил на lpi31580057
  lpi31580057
  Рейтинг: 297 Неутрално

  Като се говори за Македония, винаги ми идва примера с Австрия. Някой да твърди, че говорят Австрийски? Че не са германци? И си живеят щастливо без да търдят, че Бундес Републик са техни наследници. Рано или късно ще стане, Македония е българска.

 48. 48 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1061 Весело

  До коментар [#44] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  дипломати от кариерата, а.к.а. доносници и ченгета, наследници на Гошо Тарабата, който искаше да предаде на Югославия Пиринския край? За такива Ванчето е имал само куршуми.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 49. 49 Профил на kirka80286
  kirka80286
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#46] от "stedim":
  Ама то няма разбиране с тях. Те имат огромен комплекс, на ниво нация, защото дълбоко в себе си знаят, че не са такава. Разбирането с тях е химера, илюзия. И не, не съм съгласен с вас, напротив, непрекъснато трябва да им се обяснява, че са югозападна България и че са българи. Всеки ден по три пъти, докато свикнат с мисълта, било то и след 100 години, когато нашето поколение вече няма да го има.

  "Тhe lack of major wars may be hurting economic growth." New York Times
 50. 50 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1061 Неутрално

  До коментар [#49] от "kirka80286":

  Аз на античките непрекъснато им повтарям какво е казал Ванчето:
  "Македония без българи, огин да я изгори"

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 51. 51 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 1394 Неутрално

  Болни мозъци са това македонците. Вместо да се влеят по-бързо към Европа те се капсулират ,за да ги ''изпапкат'' албанците. Хеле пък откакто тези дни Косово и Албания махнаха границата си /като включват и македонските албанци в играта/ за да стигнат до привикването на идеята за Велика Албания.

 52. 52 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 267 Неутрално

  "Македония не може да си позволи повече отстъпки и е добре България да разбере това, казва бившият вътрешен министър Траянов... Нито една държава не е е заставяна да смени името си или да променя историческите факти от сегашна перспектива."

  Траянче, никой не ви кара да променяте историческите факти. Карат ви да престанете да ги променяте и преиначавате.

 53. 53 Профил на Сахаров
  Сахаров
  Рейтинг: 420 Неутрално

  Федерация между България и Магедония , с македонско самоуправление, и всички проблеми се решават за нула време, още на следващия ден са в ЕС и НАТО... И хибридните ВМРОта от двете страни ще могат да се разпуснат

  I shave with Occam's razor
 54. 54 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 1394 Неутрално

  До коментар [#49] от "kirka80286":Аз на античките непрекъснато им повтарям какво е казал Ванчето:"Македония без българи, огин да я изгори"
  —цитат от коментар 50 на Пипера е много лют


  Хайде джанъм. чак толкова изхвърляне не ни трябва. Първо Македония била българска,македонците българи и ураааааа-големи сме.
  Когато обаче става въпрос за поемане на отговорност за македонските евреи--кой ,ние ли?-няма такова нещо ,въобще нямаме нищо общо ни с македонци ,ни с Македония. Случайно сме минавали оттам.

 55. 55 Профил на kirka80286
  kirka80286
  Рейтинг: 470 Весело

  До коментар [#54] от "log_on":
  Първо македония е България, това е име на географска област, не на нация, и не на етнос. И да, урааа, големи сме били навремето. Що се отнася до евреите, България е спасила много, много повече, да не кажем всичките, отколкото други страни, принудени да влязат в тристранния пакт, така, че много жалък опит лог он, човъркаш в л****то семки да търсиш.

  "Тhe lack of major wars may be hurting economic growth." New York Times
 56. 56 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1061 Весело

  До коментар [#54] от "log_on":

  айде, и евреите дойдоха. амин

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 57. 57 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2017 Неутрално

  До коментар [#6] от "Николай Колев":Аз не съм чувал някъде по света в две съседни държави да се проповядва една и съща "историческа истина"!Историята е ку..ата на политиката.
  —цитат от коментар 30 на tribiri

  До коментар [#37] от "tribiri":
  Отбелязвам, че моите претенции като българин са не към тълкуванието, а към изопачаването на факти. Примерът със Самуил, но и примерът с Братя Миладинови.
  Нека видим сърбоманската теза, привнесена и в Скопие:
  https://sr.wikipedia.org/wiki/Браћа_Миладинови
  А сборникът е издаден като "Български народни песни".
  Историята може да е к.рва, но сърбоманите са сводниците.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 58. 58 Профил на kirka80286
  kirka80286
  Рейтинг: 470 Весело

  Също, много са ми забавни троловете, дето постоянно намесват Русия и Путин, без значение каква е темата - може да е биология, алгебра - няма значение, трябва да за*ерем нещо, че да спим спокойно. Какви руски интереси в македония бе, вие нормални ли сте? Единствените неща в тая географска област на България, които евентуално могат да се считат за стратегически, са една магистрала към Гърция и малко залежи от хром. Толкоз. През к**а им е на Русия за македония. Стига сте дрънкали глупости.

  "Тhe lack of major wars may be hurting economic growth." New York Times
 59. 59 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1754 Неутрално

  "За съжаление очаквам" България да е тема в Македония и тази година, казва Петар Богойески. "

  Уважаеми г-н Богоев, ще си позволя да перифразирам казаното от Вас.
  За щастие очаквам Македония да е в България...е, може би не тази година, но скоро!

 60. 60 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1754 Неутрално

  До коментар [#58] от "kirka80286":


  .... Толкоз. През к**а им е на Русия за македония. Стига сте дрънкали глупости.
  —цитат от коментар 58 на kirka80286


  Другарите от ФСБ не са съгласни с теб. Потърси в нета инфо за руски шпионаж в Македония..По твоята логика Черна гора ърябва да им е през...ама не е!

 61. 61 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1754 Неутрално

  Всички са прави за промяна в конституцията, само че в българската. Тя трябва да започва така:
  Чл. 1. (1) България е република с парламентарно управление, разположена в областите Мизия, Тракия и Македония.

 62. 62 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2017 Неутрално

  До коментар [#54] от "log_on":
  Само ще ти кажа, че съдбата на евреите от Тракия и Македония не зависи от България. Те са нямали българско гражданство. Просто законът не го е позволявал.
  Тази депортация предхожда депортацията от старите земи. Ако беше обратното, може би нямаше да се случи така, но в историята няма "акО". Гърците депортират от Солун 50 хил. евреи, но никой не обелва дума за това.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 63. 63 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2887 Неутрално

  До коментар [#44] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":дипломати от кариерата, а.к.а. доносници и ченгета, наследници на Гошо Тарабата, който искаше да предаде на Югославия Пиринския край? За такива Ванчето е имал само куршуми.
  —цитат от коментар 48 на Пипера е много лют

  Е ти ако искаш пиши и за античните куберови македонци предатели и доносници по пиринския край от преди 1300 години!
  Става въпрос ,че днес няма кой да прокара политики в наш интерес, както Гърците не отстъпват!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 64. 64 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 1394 Неутрално

  До коментар [#55] от "kirka80286":

  Цяла Северна Гърция се нарича Македония. Няма и да си я пишеш исконно българска земя и да започваме и с гърците патакламата.

  А това с македонските евреи и бг отговорността си го пишат и говорят евреите от Израел и цялото еврейско лоби в света. Но явно в БГ пресата има затъмнение по темата ,освен ако не е на ура патриотите удобна.

 65. 65 Профил на kirka80286
  kirka80286
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#60] от "lz73":

  Ааа, чакайте малко сега. Логиката въобщеее не е същата. Черна гора е на Адриатическо море. Ние сме на Черно. Има огромно значение излаза на море. А макетата са по средата на нищото, имат... какво имат, нищо нямат. Две туристически локви имат.

  "Тhe lack of major wars may be hurting economic growth." New York Times
 66. 66 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1754 Неутрално

  До коментар [#65] от "kirka80286":

  Хм, а защо тогава България води и губи толкова много войни за тези локви?
  Явно сме много тъпи...

 67. 67 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 675 Разстроено

  За много от форумците не е ясно , че България носи тежка вина за помакедончването на българския етнос във Вардарско, произтичащо от сервилното ни поведение към коминтерна , преди това сръбско -руският капан наречен славянство , с неглижирането на всякакви българо-македонски връзки по времето на комунизма, та чак и до днес със липсата на български инвестиции в РМакедония и отсъствието /да го кажем директно/ на българска пропаганда в днешна Македония , с което служим отново на антибългаризма. Стратегическа българска държавна политика към Македония на практика отсъства от просръбския преврат у нас 19май 1934 г...

 68. 68 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 675 Весело

  До коментар [#58] от "kirka80286":

  Кирка, липсват ти 1000 книги. Ма пък да ти имам самочувствието ...

 69. 69 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1061 Неутрално

  До коментар [#54] от "log_on":

  Всъщност проблема за някои е, че България явно е спасила част от своите евреи. Сега започва вопиене - ама защо не всичките? Защото толкова е могло, а и спасението на българските евреи по същество е било един непрекъснат процес на отлагане и шикалкавене на депортацията. През 1943г. нещата изглеждат особено зле и германския натиск е много силен, през 1944г. германците имат вече други ядове и не им е до българските евреи.
  Към Румъния и Унгария никой няма претенции - не са спасили никой, не са успели и точка.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 70. 70 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 1394 Неутрално

  До коментар [#54] от "log_on":Само ще ти кажа, че съдбата на евреите от Тракия и Македония не зависи от България. Те са нямали българско гражданство. Просто законът не го е позволявал. Тази депортация предхожда депортацията от старите земи. Ако беше обратното, може би нямаше да се случи така, но в историята няма "акО". Гърците депортират от Солун 50 хил. евреи, но никой не обелва дума за това.
  —цитат от коментар 62 на Николай Колев


  Гърците не са ли били обсадена държава -враг на Германия и я разкостиха. А ние сме били коскоджамити съюзници на Германия,та и Македония ни подарили като бонус.

 71. 71 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#2] от "дедо Андро":Неуспехът на Заев би означавал победа за Кремъл

  Но пък победата на Заев означава ЗАГУБА за България . Имаш избор - избирай . Колкото до фактите - реакцията на Дебелия войвода на изказванията на Заев . И още много други ...

 72. 72 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1061 Неутрално

  До коментар [#62] от "Николай Колев":

  Да, никой няма претенции към гърците, които не спасяват евреите си. Цялата тази кампания има един адрес и той е Мацквабад. Неслучайно онази шлюха Захарова заяви на всеослушание, че савецкая армия била спасила евреите. И това по време, когато антисемитизма в СССР е издигнат в ранг на държавна политика.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 73. 73 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 1394 Неутрално

  [quote#57:"Николай Колев"][/quote]

  Относно Самуил и арменците имат претенции към него.
  Бил е арменец и откъм двете си родословни дървета.

 74. 74 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1061 Неутрално

  До коментар [#58] от "kirka80286":

  Руския интерес в Македония е да посее вражди, да скара България, Гърция и Сърбия и да отслаби НАТО и ЕС. А и москалите винаги са поддържали сърбите там, никога не са били на наша страна.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 75. 75 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#4] от "selqnin":Успех на братята македонци по пътя към НАТО и Европа за да не ги погълне евразия....

  По частно ще бъде да им пожелаеш успех като българския . Така поне ще се отървем от задължителното последно място във всички възможни европейски класации.

 76. 76 Профил на kirka80286
  kirka80286
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#66] от "lz73":
  Че сме много тъпи е вън от всякакво съмнение. От едва ли не половин-европейска империя да се сринем до това, което сме в момента - не свидетелства за голям ум.

  До коментар [#68] от "Петър Иванов":
  Може и 10 000 да ми липсват, но съм прочел важните, пропускайки спама. Ами желая ви здраве през новата година и да ми имате самочувствието, щом си го желаете. :)

  "Тhe lack of major wars may be hurting economic growth." New York Times
 77. 77 Профил на objective
  objective
  Рейтинг: 639 Гневно

  "Македония не може да си позволи повече отстъпки и е добре България да разбере това, казва бившият вътрешен министър Траянов."
  За какво си мислите, г-н Траянов", че правите "отстъпки" и "компромиси'' ?
  Ние нямаме морално право да искаме от потомците на Вардарските българи как сега да се определят и наричат, но те имат още по-малко научно и правно (да не говорим за морално !) основоние да променят със задна дата българската идентичност и история на своите предци !
  Всеизвестно е, че нито във Византийската империя, нито в Средновековните Първо и Второ Българско царство, нито в Сръбската средновековна история, нито в Османската империя някой някога е чувал или споменавал за съществуване на „македонска” народност, още по-малко за такава държавност. Възкресяване на името „Македония” като географско понятие става едва след появата на новоосвободената Гръцка държава през 1845 г. по асоциация с нейната антична история и като „аргумент” за нейните националистически амбиции. Реалностите в средата на 19 век, обаче, са такива, че от векове доминиращ етнос в тази геграфска област е вече българският. Добре известно е също, че всички възрожденски и ВМРО деятели от този регион са с открито изразено българско самосъзнание и техните решения, както и цялата им служебна и лична кореспонденция са написани на книжовен български език. Нещо повече, мнозинството от тях са български духовни будители и просветители, български свещенници и учители, български офицери и политици. Отчуждаването на Вардарските българи от вековните им български корени започва с попадането им след 1913 г. под сръбска власт, а „преобразуването” им в нова, несъществувала до тогава „македонска” националност с книжовен език и писменост, различни от официалните български, се извършва след 1944 г. в рамките на бивша Югославия в изпълнение на политическо решение на Тито. Както в научно-исторически, така и в юридически, а да не говорим в морален план е недопусктимо политически да се гради „идентичност” и „държавност” чрез манипулативни тълкувания и ревизиране със задна дата на идентичноостта и вековната история на българския народ !!! Ето защо, ако лидерите на новосъздадената държава Република Северна Македония желаят на дело добросъседски отношения с Република България и по-нататъшна подкрепа за приемане в ЕС, то те са длъжни да официализират най-сетне в своята история тези неоспорими факти. Това по никакъв начин не умаловажава и уязвява сегашната им идентичност и достойнство. Напротив, устойчива бъдеще се гради единствено и само върху здравите основи на истината !
  Освен Илинденско-Преображенското въстания, е съвсем нормално и естествено заедно да честваме рожденния ден на Екзархията, което е тържество на общата ни кауза и борба за национално самоопределяне, както и Деня на Будителите, но не само с делото на Григор Пърличев, а на цялата плеяда будители и възрожденци (преродбеници) на българския национален дух в Македония - отец Паисий Хилендарски, Хаджи Йоаким Кърчовски, Кирил Пейчинович, Неофит Рилски, Йордан Хаджи Константинов-Джинот, братя Димитър и Константин Миладинови, Кузман Шапкарев и т.н. !!! Това е истината !
  Истина е също, че за разлика от преекспонираните "споменици за жертви на бугарския фашизъм" в Бившата Югославска Република Македония няма нито един споменик на избитите дестки хиляди граждани с българско самосъзнание. Няма споменик дори на избитите без съд и присъда 1200 българи през Кървария Божик на 1945, нито дума на покаяние за този геноцид !!!
  За какво добросъседство и приятелство тогава да говорим, щом Вашите политици и общество са глухи и слепи за тези истини ?

 78. 78 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 1394 Неутрално

  До коментар [#77] от "objective":

  И защо тогава първи признахте Македония за държава ,та и танкове и подарихте.
  щото такава държава е нямало никога ли.
  И то не някакви мурзилки,а баш демократите от СДС начело с демократичен президент.

 79. 79 Профил на objective
  objective
  Рейтинг: 639 Гневно

  Г-н Траянов, за разлика от преекспонираните "споменици за жертви на бугарския фашизъм" в Бившата Югославска Република Македония няма нито един споменик на избитите дестки хиляди граждани с българско самосъзнание. Няма споменик дори на избитите без съд и присъда 1200 българи през Кървавия Божик на 1945 година, нито една дума на покаяние за този геноцид !!!
  За какво добросъседство и приятелство тогава да говорим, щом Вашите политици и общество са глухи и слепи за тези истини ?

 80. 80 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#58] от "kirka80286":

  Не се връзвай! И те душа носят, а и деца трябва да хранят. Който плаща, той поръчва музиката.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 81. 81 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1754 Неутрално

  До коментар [#76] от "kirka80286":


  До коментар [#66] от "lz73":Че сме много тъпи е вън от всякакво съмнение. От едва ли не половин-европейска империя да се сринем до това, което сме в момента - не свидетелства за голям ум.До коментар [#68] от "Петър Иванов":Може и 10 000 да ми липсват, но съм прочел важните, пропускайки спама. Ами желая ви здраве през новата година и да ми имате самочувствието, щом си го желаете. :)
  —цитат от коментар 76 на kirka80286


  Прочел си..."История на БКП"...нихилист нещастен!
  Да те светна. България става нещо като държава през 1878г. Само 7 (седем) години по-късно на великата Австро-Унгарска империя се налага да заплашва младото българско княжество с война. И това защото то, видите ли , не се предало покорно на наглите сърбите ами леко ги подгонило в посока Белград...
  След 30 години това новоизлюпено княжество самоволно реши да стане Царство без да му пука какво мислят комшийте...
  След 35 години въпросното Царство разполагаше с армия, способна да воюва успешно едновременно с поне две от съседките си. Тази армия е спомената от Кисинджър в книгата му "Дипломацията". Там пише, че по онова време американската армия е била 12-та в света, непосредствено след българската....
  През септември, 1944 България е в състояние да мобилизира 300 -500 000 отлично въоръжена и боеспособна армия. Какво ли би станало ако трябваше "братушките" да воюват и с нея? Щото те много се гордеят как са смазали 300 000германци под Сталинград...
  Може да попрочетеш за войните сам. За мен българите като цяло не са тъпи, но имат тъпи политици. Особено след 1944...

 82. 82 Профил на kirka80286
  kirka80286
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#81] от "lz73":
  Не се напъвай да ме учиш на история, ще оцапаш гащите. Единственото нещо, по което можеш да ме "светнеш", е че си кон с капаци, чел в гугъл и уикипедиа. Къш.

  "Тhe lack of major wars may be hurting economic growth." New York Times
 83. 83 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 1394 Неутрално

  Г-н Траянов, за разлика от преекспонираните "споменици за жертви на бугарския фашизъм" в Бившата Югославска Република Македония няма нито един споменик на избитите дестки хиляди граждани с българско самосъзнание. Няма споменик дори на избитите без съд и присъда 1200 българи през Кървавия Божик на 1945 година, нито една дума на покаяние за този геноцид !!! За какво добросъседство и приятелство тогава да говорим, щом Вашите политици и общество са глухи и слепи за тези истини ?
  —цитат от коментар 79 на objective


  Защото са били избити по нареждане на маршал Тито,а Македония в СФРЮ е била нещо като Узбекистан в СССР -никой не я пита за нищо -земеделски район за нуждите на митрополията Белград.

  А защо Борисов само се целува с Вучич и никога не е поставил какъвто и да е въпрос нито за поемане на вина за Кървавия Божик или за бг малцинство в Сърбия.

 84. 84 Профил на objective
  objective
  Рейтинг: 639 Любопитно

  До коментар [#78] от "log_on":
  "И защо тогава първи признахте Македония за държава ,та и танкове и подарихте."

  Защото искаме нашите Вардарски братя да се отърват от вековната Сръбска имперска прегръдка и да заживеят свободно, което не означава, че искаме ние да ги погълнем.
  Нека са живи и здрави и да се самоопределат, както те желаят, но без да носят напъханите им от сърбите камъни срещу нас в пазвите и главите си !

 85. 85 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 1394 Неутрално

  До коментар [#78] от "log_on":"И защо тогава първи признахте Македония за държава ,та и танкове и подарихте."Защото искаме нашите Вардарски братя да се отърват от вековната Сръбска имперска прегръдка и да заживеят свободно, което не означава, че искаме ние да ги погълнем. Нека са живи и здрави и да се самоопределат, както те желаят, но без да носят напъханите им от сърбите камъни срещу нас в пазвите и главите си !
  —цитат от коментар 84 на objective


  Аха,ок. Но това си е техен проблем и/или процес. Не е сделка или обещание към нас.
  По-добре ние да си погледнем хавата вътре в БГ ,че колкото трески имаме за дялане македонците толкова и след 1000 г. не могат да си ''отгледат''.
  Да не става оня виц -засмяла се овцата на козата ,че няма в*лна по *утката.

 86. 86 Профил на kirka80286
  kirka80286
  Рейтинг: 470 Весело

  До коментар [#81] от "lz73":
  И особено пък не се напиняй за Втората Световна и източния фронт. Всички знаем как дявола чете евангелието.

  "Тhe lack of major wars may be hurting economic growth." New York Times
 87. 87 Профил на loi44594529
  loi44594529
  Рейтинг: 5 Неутрално

  This has been a really wonderful article.
  the complaint point

 88. 88 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1754 Неутрално

  До коментар [#86] от "kirka80286":


  До коментар [#81] от "lz73":И особено пък не се напиняй за Втората Световна и източния фронт. Всички знаем как дявола чете евангелието.
  —цитат от коментар 86 на kirka80286


  По полека пич! Избивай си комплексите за непълноценност другаде!

 89. 89 Профил на kirka80286
  kirka80286
  Рейтинг: 470 Весело

  До коментар [#88] от "lz73":
  Усещаш ли как почваш да бръщолевиш глупости, поради нямане на нищо смислено, което да кажеш? Има някой с комплекси, ама не съм аз. Чети си уикипедиата и остави фактите на хора по-умни от теб.

  "Тhe lack of major wars may be hurting economic growth." New York Times
 90. 90 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 803 Неутрално

  "Македония не може да си позволи повече отстъпки и е добре България да разбере това, казва бившият вътрешен министър Траянов."

  Добре, значи няма да влезете в НАТО или ЕС. Хайде, в НАТО може и да се промъкнете, но в ЕС - не.
  Македонизмът трябва да умре, защото е създаден като отрова за българщината.

 91. 91 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7064 Неутрално

  То понеже на нас всичко ни е наред, та сме тръгнали да оправяме Македония.

 92. 92 Профил на objective
  objective
  Рейтинг: 639 Весело

  "То понеже на нас всичко ни е наред, та сме тръгнали да оправяме Македония."
  Ние сме мислещи същества. Тук публикацията е на тема "Македония". Когато е на тема Турция или Америка, ще говорим за Турция или Америкаа,а когато е на вътрешнополитическа тема, ще говорим за нашите проблеми !

 93. 93 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1754 Неутрално

  До коментар [#89] от "kirka80286":

  Съжалявам, моля да ме извините, но смислените неща се казват на мислещи хора.

 94. 94 Профил на kirka80286
  kirka80286
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#93] от "lz73":

  Да да, знам ги чудесно "мислещите хора", които набъркват Русия в каква да е тема, и също мислят че смеш-десантът през лятото на 44-та, "5 минути" преди края на войната е също толкова важен, колкото битката при Волгоград. Извинен сте, няма за какво да съжалявате. Просто отворете капаците малко.

  "Тhe lack of major wars may be hurting economic growth." New York Times
 95. 95 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5633 Весело

  Кой "...променя историческите факти..." ?

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 96. 96 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 675 Весело

  До коментар [#94] от "kirka80286":

  Кирка ли си мотика ли не знам но , 90% от омбундироването и ботушите, 80% от мунициите , 45% от стрелковото оръжие, 60% от автотехниката , 34% от самолетите на руската армия в края на ВСВ са западни. Това в пасольството май не са ти го казали...

 97. 97 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2345 Неутрално

  "Като се говори за Македония, винаги ми идва примера с Австрия. Някой да твърди, че говорят Австрийски? Че не са германци?"
  До коментар [#47] от "lpi31580057":

  Не са германци. Карл Велики обединил племената и постепенно им наложили немския. Той не е етнически език а инсталация като румънския.

 98. 98 Профил на objective
  objective
  Рейтинг: 639 Гневно

  Преди броени дни се нсвършиха 74 г. от Кървавата Коледа в македонските земи на Титова Югославия., когато са Ликвидирани без съд и присъда хиляди хора с българско самосъзнание.
  На 6 срещу 7 януари 1945 година във Вардарска Македония започва масово изтребление на интелектуалци, кметове, свещеници, учители и обикновени селяни из цяла Македония, заклеймени като „бугараши“ и „помагачи на бугарскиот фашистки окупатор“. Използван е току-що гласуван закон за "защита на македонската чест". Целта е насилственото обезбългаряване и сърбизиране на населението.
  Югославската компартия подготвя кървавата баня по лично нареждане на маршал Йосип Броз Тито, а списъците на хората, които трябва да бъдат ликвидирани, са съставени от местния комунистически шеф Лазар Колишевски. Целта на акцията е да се заличи българското самосъзнание в Македония.
  Само на 7 януари са избити 1200 българи, а през следващите дни смъртта си намират още 23 000 българи. 130 000 българи са изселени, изгонени и преследвани, изпращани в концлагерите на Титова Югославия.
  Най-черни са пътят между Охридското и Преспанското езеро и чукарите на Галичица край с. Тешево. Телата на много от избитите са хвърлени направо в езерата. Във Велес телата са закопани зад черквата „Свети Спас“ и край Пуста кула.
  От репресиите са засегнати всички градове във Вардарска Македония, като в някои са ликвидирани цели семейства.
  Питам лидерите на двете основни партии СДСМ и ВМРО-ДПМНЕ във все още Бившата Югославска Република Македония, защо при толкова много паметни плочи за т.н. "жертви на бугарския фашистички окупатор", няма нито един споменик за избитите в тяхната република десетки хиляди българи и нито една дума за за тяхно възпоминание и покаяние ? Защо след като твърдят, че споделят хуманните ценности на демократичния ЕС, те остават и досега глухи и слепи за тази част от тяхната история ? Защо ?

 99. 99 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5097 Неутрално

  Дано да имат достатъчно воля да приемат името и да тръгнат към НАТО и ЕС, да не ги погълне евразията.

 100. 100 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5097 Неутрално

  Дано да имат достатъчно воля да приемат името и да тръгнат към НАТО и ЕС, да не ги погълне евразията.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK