Душан Янич, анализатор: Вучич иска избори заради Косово и връзките с ЕС и Русия

Душан Янич.

© fer.org.rs

Душан Янич.Протестите в Сърбия може да събират опозицията, но не те, а Косово и други управленски решения са причина властите да говорят за предсрочни избори - по-важни са стабилността на коалицията и въпросът за бъдещия компромис с Косово. Проблемът е, че самата опозиция е разделена за това какво бъдеще трябва на Сърбия, а и не може да произведе лидер, приеман от мнозинството.


Това каза в интервю за "Дневник" Душан Янич, директор на Форума за междуетнически отношения в Белград. Янич, който също е основател на Асоциацията за сръбско-китайско сътрудничество". През 1997 г. основава и Социалдемократическата партия, чийто заместник-председател е до 1999 г., впоследствие е редактор на множество научни издания.


"Дневник" публикува част от разговора с Янич, който бе за сръбската политика, отношенията с Косово, ролята на Запада, Русия и Китай в решаването на проблема между Белград и Прищина.
Г-н Янич, членове на управляващата партия и анализатори в Сърбия все повече говорят, че изборите може да са преди редовните през април 2020 г. Мислите ли, че те действително ще се случат?


- Говорех за това още преди 6 месеца, когато наблюдавахме диалога за Косово. Открихме, че ще има парламентарни избори през март. Не само заради Косово, а и заради неработещия косовски диалог.


Напоследък Вучич говори за края на март и април. Аргументът му е, че ще предложи възможности на опозицията да го надвие. Предизвиква опозицията и опитва да постави в основата на дискусиите вътрешнополитическата стабилност. Вучич казва, че правителството му е стабилно и има мнозинство и това е вярно. Коалицията обаче е разделена отвътре по ключов въпрос - стратегията за развитие на Косово.


А опозицията?


- Същият проблем е и там. Има много силна проруска връзка, която се противопоставя на всички сериозни ходове към членство в НАТО и ЕС. Но за мен основна причина за изборите е, че Вучич разчита, че трябва да взема решения да тръгне към ЕС или към по-тесни отношения с Русия. Коалицията обаче днес не е способна да разработи свързана стратегия и политики, свързани с нея.


На второ място е начинът, по който Вучич организира избори. Използва се много проста рецепта. Първата съставка е контрол върху медиите, втората - организирането на изборите. Те значат мобилизация на политическата партия, а правителството е поставено в позиция да говори за основните проблеми, които трябва да се дадат на общественото мнение. Същото беше и с Милошевич и модела му на управление - опитва се да бъде активен, да е човекът, който дирижира оркестъра.


Последната мотивация е Косово. Мисля, че Вучич иска ново мнозинство, което да подкрепи идеята му за компромис за Косово. Никой не знае обаче каква е тя. Едно е очевидно: новият - или продължаващият - диалог с Прищина трябва да засегне въпроса за статута и за границите. От тази гледна точка, ако Вучич иска да признае Косово и независимостта му, напълно, или по модела на двете Германии, проруското крило в кабинета ще се противопостави, ще го направят и общественото мнение и опозицията. Ако реши да не признава Косово, да опита да избегне това и статута на Косово, той трябва да излезе от рамките на диалога в Брюксел и да се откаже от членство в ЕС в следващите 10-15 години. Решението не е лесно и мисля, че Вучич иска на следващите избори да изгради листа с хора, които ще бъдат подкрепяни от Прогресивната партия (партията, основана от Вучич и бившия президент Томислав Николич - бел. ред.), но ще е много различна. Списъкът ще е с хората, коото директно ще подкрепят маневрирането на Вучич.


С други думи протестиращите, които излязоха за пети пореден път в събота, не са фактор, за да се свикат избори?


- Това е един от вторичните фактори - ако свикате избори, ще спрете протеста. Точно сега протестът се организира от една част от опозицията и има огромен капацитет да се развие. Но ако има избори, много хора ще се изправят пред въпроса кого да подкрепят, дали, например, бившата Демократическа партия в лицето на (бившия кмет на Белград) Драган Джилас или (бившия външен министър) Вук Йеремич. Сега това не е въпрос, лидерите подкрепят демонстрацията. Основният въпрос не е бъдещето на Сърбия, нито как тя ще се развие в близките години. Сега на улицата въпросът е само един: как да се свърши с управлението на Вучич. Не дали да се влиза в ЕС или НАТО.


Фотогалерия: Масови протести в Белград срещу президента Вучич >


Йеремич например е срещу членството на Сърбия в ЕС. Той е проруски ориентираният, настроеният срещу НАТО. Има и групи, включително сред протестиращите, и такива координирани от Джилас и Стефанович (Борко Стефанович - основател на партията "Левица на Сърбия" и бивш началник на кабинета на Йеремич, когато той е министър - бел. ред.), които са проевропейски. А това означава, че ако има избори, политическите партии трябва да продължат напред, открито да поемат лидерската позиция. Сега те използват хората, за да имат нещо като чадър, и не рискуват много със сегашните протести.


Прогнозата ми: ако в следващия месец или може би по-скоро, веднага след ваканцията (около Коледа, която в Сърбия е на 7 януари - бел. ред.), президентът или парламентът свикат избори, протестът ще приключи, а това е един от интересите на Вучич. Докато това се случи обаче, опозицията ще има шанс. Но партиите, които подкрепят гражданския протест, са само част от опозицията. Не я представляват цялата. Освен това тези политически партии, които подкрепят гражданския протест, нямат ясен консенсус за наистина важните въпроси в Сърбия.


Тогава мислите ли, че никой няма да послуша призива на бившия президент Борис Тадич да се бойкотират изборите и така да се спре случващото се?


- Сега отваряте нов проблем. Когато се говори за бившия президент Тадич, за бившия кмет Джилас, за бившия външен министър Йеремич, какво имате? Избор между бившите хора, които се признават като наистина успешни, и такива, които на власт не спазваха обещанията си, а бяха авторитарни. Такъв е и Вучич, но той спазва обещанията си. Това е сложен проблем за опозицията.


Няма един човек в сегашната опозиция, който да може да бъде лидер, приеман от мнозинството в Сърбия и това е проблемът. Президентът Тадич например е именно човекът, който прокара всички антидемократични закони - за изборите, за финансирането на партиите. Това е човекът, който подкрепяше идването на власт на Вучич и Томислав Николич. За мнозинството сърби отговорността на Тадич е наистина висока. Така че той действително е бивш бивш. Какво бъдеще за Сърбия можете да обещаете, ако разполагате само с бивши хора.


До каква степен бъдещата сделка между Сърбия и Косово зависи от изборите?


- Не зная кога ще се свикат, но в момента, в който се това стане, ще спрат преговорите и диалогът. Правителството ще е техническо, президентът ще може по закон да продължи преговорите, но нищо няма да може да приложи. Съгласен съм с прогнозата, че съществуващата коалиция ще остане. И може би подкрепата на делегацията на Косово в тази фаза на диалога ще бъде по-голяма, но няма никаква гаранция, че новото правителство ще е по-проевропейско от днешното и че наистина ще иска компромис с Косово.


Освен това европейската дипломатическа рамка (в спора за Косово) през шестте години беше слаба и всички нейни възможности бяха под въпрос. Затова не знам колко ще помогнат изборите. Те не могат да решат проблема. Мисля, че в сръбския случай може да го направи единствено сделка с Вучич, която обаче няма да е демократична. От западна гледна точка, тази на ЕС и САЩ, тя ще е опит да го убедят да приложи това, което обеща. А той обеща сдела с Косово и сътрудничество с НАТО.


Прогнозата на Душан Янич какво споразумение ще постигнат Сърбия и Косово и възможно ли ще е това тази година четете тази седмица в "Дневник".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (4)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 871 Неутрално

  Много тежък избор - да признаят, че са загубили Косово окончателно и да се опитат да се европеизират поне външно, или да продължат както и сега и да отложат перспективите за членство с още 15-20 години, като се надяват на някакъв карамбол от страна на Москва. Затвърждава се впечатлението, че Сърбия трябва да влезе в НАТО (заедно с Косово) и едва след това, заедно с Косово и Босна, да влязат и в ЕС, след колкото и време да е това. И нашия интерес е Македония да влезе първа, за да може Белград да зависи и от Скопие за ратификацията си. Голямо унижение би било.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 2. 2 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 914 Неутрално

  Благодаря за това интервю. Говорещият звучи сравнително безпристрастно, тоест има шанс да представя истинската картина.
  Доста тегава картина. И с избори, и без избори ще трябва да се правят тежки избори в Сърбия.

  Доброто е заразно
 3. 3 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5642 Неутрално

  Хуаво интервю. Тежки решения ги чакат сърбите. Те ще определят бъдещето им в следващите 20 години...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 4. 4 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2313 Неутрално

  Сърбия и Сърбите ще си намерят пътя.Имат много приятели в ЕС !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK