Затегнете коланите: икономическият ръст ерозира опасно

Затегнете коланите: икономическият ръст ерозира опасно

© Leonhard Foeger, ReutersЗатегнете коланите! Самолетът на световната икономика започна подготовка за кацане. Облаците са много и мъглата е гъста, но пистата е близо. Растежът трябва да се приземи тази година, поддържайки все пак достатъчно висока скорост. Затегнете коланите не защото има паника на борда, а защото това е обичайната процедура. Връщаме се на твърда земя. Стига в контролната кула да видят какво се случва.


Понижаване на височината


Нека започнем с приземяването. Преди три месеца експертите от Международния валутен фонд (МВФ) твърдяха, че световният икономически растеж остава на равнище от близо 4% (3.7% предвидени за всяка от годините между 2017-а и 2020-а). Той изглеждаше стъпил на здрава основа, по-висока, отколкото през 80-те и 90-те години на 20-и век (малко над 3% годишно).


Прогнозите обаче остаряват бързо. Числата, които излизат от есента, показват понижаване на височината. Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) - форум за икономически дебати, обединяващ най-вече развити страни - обяви в края на ноември забавяне на световния растеж до 3.5% догодина. Това вече не е здрава основа. Пейзажът прилича повече на ерозиращ наклон. Ерозия, която вече е очаквана от инвеститорите на борсата.


Намаляла разлика между богатите и бедните страни
За да бъде разбрана играта, трябва да се върнем към рецесията от 2009 г. След паниката, която обхвана цялата планета заради фалита на банка "Лемън брадърс" (Lehman Brothers), икономиката се забави брутално на практика във всички страни. Светът се синхронизира към спад.


Рестартирането бе много неравномерно. Голям брой нововъзникващи пазарни икономики започнаха мълниеносно възстановяване, поддържани от силно вътрешно търсене и приток на капитали, търсещи възвръщаемост. Америка започна да се възстановява малко по-късно, с много солидни бюджетни и парични политики. Старият континент затъна в кризата в еврозоната през 2011-2012 г., която го отслаби за години. Никога разликата между бедните и богатите страни не е намалявала толкова бързо.


Общо забавяне


В края на 2014 г. резкият спад на цените на петрола, предизвикан от Саудитска Арабия, даде импулса, който не достигаше за възстановяването на развитите държави. Ускоряването стана повсеместно през 2017 година в един свят, синхронизиран този път към повишение (както през 1988 г. - две години след "петролния контрашок" от 1986 г.).


Този пик обаче премина. Смятано първоначално за глътка въздух, в началото на 2018 г. започна общо забавяне, на фона на по-скъпия петрол. По-скоро слягане, отколкото пропадане, тъй като има здрава основа за растеж. Потребителите имат едновременно желанието и средствата да консумират. Компаниите инвестират. Финансовият сектор е по-устойчив, отколкото преди едно десетилетие, въпреки че би могъл да се справя и по-добре.


Бюджетната политика ще бъде щедра тази година, по-различни причини в различните страни (Тръмп в Съединените щати, коалицията на екстремни партии в Италия, "жълтите жилетки" във Франция, излишъкът в Германия и т. н.).


Три червени лампички


Паричната политика за сметка на това ограничи количествените облекчения. Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ би трябвало да повиши още своите лихвени проценти, а Европейската централна банка спира да купува ценни книжа за десетки милиарди евро всеки месец. Лихвените проценти обаче остават ниски. Световният "политически микс" - комбинация от бюджетни и парични политики - ще поддържа икономическата активност.


Следователно приземяването би трябвало да бъде меко. Три червени лампички обаче дават индикации за опасности. Първата светна миналата година в нововъзникващите пазарни икономики с външен дефицит. . . Тези страни живеят под заплахата от "внезапно спиране" на притока на капиталите, финансиращи дефицита по текущата сметка, който причини всички големи кризи в държавите от Юга през последните 40 години.


Втората червена лампичка идва от световната търговия. След кризата глобалният търговски стокообмен се увеличава малко по-бавно от икономическия растеж. Той се ускори през 2017 г. (с 5.2% според МВФ), но оттогава нараства с по-слаби темпове от растежа. Следователно той вече не играе движеща роля, за разлика от ситуацията преди краха от 2008 година.


Риск от загуба на контрол


Третата червена лампичка, без съмнение най-тревожната, се отнася до политиката. Възходът на протекционизма, към който прибягва президентът на САЩ Доналд Тръмп, е в светлината на прожекторите. Той със сигурност ще окаже влияние върху международната търговия и вече тежи на инвестициите. Това обаче е само част от проблема. Във всяка голяма икономическа сила има сериозен риск от загуба на контрол, който би могъл да тласне икономиката към хаос. Брекзит е символ на това.


В Америка Доналд Тръмп носи този риск с хаотичното си президентско управление. Временното блокиране на работа от цели сегменти от правителството на САЩ, дерегулациите, хаосът в световната търговия. . . Стопанинът на Белия дом навсякъде сее ветрове. Никой не може да предскаже какво ще направи той, ако УФР повиши още лихвените проценти, за да не допусне увеличаване на инфлацията.


Галопиращ дълг


В Европа има риск да се засили изкушението Европейският съюз да се дезинтегрира след европейските избори, които се очертават кошмарни. Импулсът, разбира се, би могъл да дойде от Италия, но и от Франция в случай на нови политически трусове, от Германия при прибързано оттегляне на канцлера Ангела Меркел, както и от северните страни, на които им е писнало от немарливостта на средиземноморските държави.


В Китай рискът е от друго естество: на Пекин изглежда му става все по-трудно да стимулира своята икономика, с галопиращ дълг и една власт, която получава легитимността си от обещание за икономически растеж. Все пак си затегнете колана! /БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (41)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 2316 Неутрално

  Абе... смо войни да няма, иначе човекът е способен да излезе от всякакви предизвикателства.

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 2. 2 Профил на Kiril
  Kiril
  Рейтинг: 287 Неутрално

  Ако това приземяване мине без инциденти, наистина ще си заслужава да ръкопляскаме.

  https://imdb.com/title/tt1279083/ + http://socrates.else.is/ + https://chitanka.info/books/category/filosofia + https://tutanota.com
 3. 3 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2883 Неутрално

  Тоя Жан-Марк,(както и набеденият за икономист Георги Ангелов),къде бяха когато избухна Кризата от 2008г.?! Защо не я предусетиха,като са толкова начетени?!А сега ръсят акъл! Защо да им вярваме?!

 4. 4 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2834 Неутрално

  икономическия ръст е само под формата на светещи нули по мониторите . вече светещи в червено

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 5. 5 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 287 Любопитно

  Добру Утро! Това се очаква от все повече, от все повече народ. Да видим дали ще стигне нивото на 2008?

  reductio ad absurdum...
 6. 6 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2445 Неутрално

  Затягайте коланите в момента, в който видите банките да вдигат лихвите. Дотогава яжте, пийте и си носете новите дрехи. У нас е добре, че имаме валутен борд и политиците няма как да се изкушават да натискат централната банка да емитира парични суми, за да "вдигат" заплатите и по този начин да се създава измамно усещане за благосъстояние и за увеличаване на потреблението. Добре е и това че почти всички спестявания на населението и фирмите са в банките, а не са в обръщение включително по фондови борси и други финансови инструменти, поради което централната банка и да увеличи лихвите, няма да има какви парични маси да се прибират от населението, така че не очаквам драстично увеличаване на лихвите, поне у нас.

 7. 7 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2631 Весело

  Безкраен ръст няма, както и безкрайна криза няма. Иначе, много хора по света захлебват с ”анализи”

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 8. 8 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 797 Неутрално

  Признаците за сгромолясване са навсякъде покрай нас! Който ги вижда и се подготвя ще оцелее, макар и трудно.
  За всички останали ще е изненада при това изключително неприятна.
  Има нещо тотално сбъркано в капитализма, но това е много дълга тема, която не може да бъде развита в едно мнение.
  За съжаление не виждам с какво може да бъде заменен, поне докато алчността, мързела и егоизма и материализма са водещи всред хората

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 9. 9 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 797 Неутрално

  Абе... смо войни да няма, иначе човекът е способен да излезе от всякакви предизвикателства.
  —цитат от коментар 1 на дедо Андро


  А дано, ама надали...

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 10. 10 Профил на ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  Рейтинг: 2918 Неутрално

  До коментар [#8] от "traveler1":

  а ти какво по-добро имаш предвид, феодализъм, комунизъм, сАвеЦка власт?

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 11. 11 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1510 Неутрално

  Нещо бъркат. 2008 г. кризата тръгна от частните банки, раздавали кинти на тумбак. Пък сега говорят завоалирано за развити/щи се дръжави, Юга, Севера и други подобни. Имало хаос; ами хаосът е движение и нагаждане, и даже точно сегашният си има много силна логика. Но ще има и засегнати, които нема да ходят на другия край на планетата да си плацикат задника и те най-много пискат...

 12. 12 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1630 Неутрално

  ‘’Първата светна миналата година в нововъзникващите пазарни икономики с външен дефицит. .‘’

  От 1947г. насал турците си живеят прекрасно с огромен търговски дефицит. И казват да мислят тези дето имат да вземат. 😂

  През 2001г. Турция беше принудена да го занижи, за да получи чужди финанси. Хората буквално останаха гладни за около година. После дойде Ердо навласт и пак махна бушоните. В момента турците си живеят прекрасно с огромен и възходящ външен дълг. Е?

 13. 13 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2716 Неутрално

  Трендовете показват криза, която да е по-голяма от предишната.
  Очаквам, че специално за България, ще бъде доста по-лека от предишната, защото състоянието на индустрията ни е доста по-добро, отколкото беше през 2008.

 14. 14 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2866 Неутрално

  Вие внимавайте за еврото. То е много удобно, но за съжаление се оказа, че подтиска растежа и задълбочава неравенството.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 15. 15 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1252 Неутрално

  Еееее, ми то след такъв голям вървеж малко забавяне няма да е излишно, че на Бойко магистралите потънаха и сега в средна лента не може да се кара. Така, чеее нЕма проблеми.

 16. 16 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3434 Неутрално

  Който усеща бурята добре.....

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 17. 17 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1700 Весело

  .......докато централните банки с едно кликване създават ВИРТУАЛНИ ПАРИ няма как да е ИНАЧЕ..........."хубавото" е че "банкерите" си НАУЧИХА УРОКА и "могат да ЛЕКУВАТ" ДИЗБАЛАНСИТЕ в ИКОНОМИКАТА с ПОВЕЧЕ ПАРИ/напечатани и ВИРТУАЛНИ/ чичко БЕН им ПОКАЗА КАК СТАВА РАБОТАТА.........!!!!!......това е се едно да ЦЕРИШ кварталния ПИЯНИЦА с ПОВЕЧЕ КЪРКАНЕ........

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 18. 18 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1458 Неутрално

  Нека не забравяме, че това което се нарича ръст, далеч не винаги е фактически такъв.
  Та нали точно години на ръст, като тези преди 2008 ни доведоха до какво - здрава финансова криза.
  Едно е реален ръст - повече продукция, все едно в коя област, а друго е например повишаване цените на жилищата, по силата на което всеки от нас, уж става по-богат, ама висока цена на нашите жилища не ни пълни хладилника, а най-много да доведе до по-високи нива на данъците.
  А когато се говори за целокупния свят и като вземем предвид, че основен ограч е Китай, всичко може да се очаква. Нямат проблем китайските икономисти да си докарат какъвто си поисклат ръст или загуба - кой може да ги провери. Та нали и ние и СССР винаги преизпълнявахме плана и петилетките, а какво излезе? Другия голям играч САЩ, чиито пари са се пръснали по целия свят също може да внася всякакви изненади, доколкото също страшно зависят от движенията по-борсите, които не са най-логичното нещо на света.
  Така че, ще става каквото ще става и предсказанията особено за по-дълги периоди имат вероятност, сравнима с метеорологичните прогнози. Икономистите са силни в обясненията, след като се случат събитията, но не съм чул да има такива, които да са ги предсказали коректно и на време или за икономисти, които не само са предвидили кризите, ами са предложили и приложили мерки, които да спомогнат тяхното избягване.

 19. 19 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1700 Весело

  Който усеща бурята добре.....
  —цитат от коментар 16 на Willy Messerschmitt


  .....усетил си се ВЕТЪР.....!!!!!.....като мине ХАРАКИНА с 300-та километра в час и ОКЕАНА се ОТТЕГЛИ ше видиш кой е ПЛУВАЛ БЕЗ ГАЩИ и е по МАЛКО МОКЪР.........

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 20. 20 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1630 Неутрално

  ЛЕКУВАТ" ДИЗБАЛАНСИТЕ в ИКОНОМИКАТА с ПОВЕЧЕ ПАРИ/напечатани и ВИРТУАЛНИ/
  До коментар [#17] от "kesh":

  Като всяка болест и тази си има лек. Някои ще обявят една нова пара, която ще има гарантирано покритие и всички ще почнем да я купуваме нея. А за момента най-доброто е недвижимото имущество. Най-лошото са всякаквите банкови фондове.

 21. 21 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1700 Разстроено

  До коментар [#20] от "half truth":

  "формулата отдавна са я ИЗМИСЛИЛИ "приятелите" на СУЛТАНА и ОСНОВНИ КРЕДИТОРИ на ИМПЕРИЯТА - еврейте..........!!!!!?????.....по ЕДНА ТРЕТА-ИМОТ,ПАРИ и ЗЛАТО.........като ПОГЛЕДНЕШ и ДНЕС /от ВИСОЧИНАТА на ВРЕМЕТО/ не ВИЖДАМ КАКВО ПОВЕЧЕ може да се ДОБАВИ.......!!!!!.........ЕРДО е КЪСМЕТЛИЯ .......повечето ТУРСКИ ФАМИЛИИ имат от всичките тия ЕДНА ТРЕТА по-МНОГО.......!!!!!.....нема по-ХУБАВО НЕЩО от ЗАМОЖЕН и ВЯРВАЩ НАРОД с ЦЕННОСТНА СИСТЕМА........!!!!!?????.....

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 22. 22 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2716 Неутрално

  ЛЕКУВАТ" ДИЗБАЛАНСИТЕ в ИКОНОМИКАТА с ПОВЕЧЕ ПАРИ/напечатани и ВИРТУАЛНИ/ До коментар [#17] от "kesh":Като всяка болест и тази си има лек. Някои ще обявят една нова пара, която ще има гарантирано покритие и всички ще почнем да я купуваме нея. А за момента най-доброто е недвижимото имущество. Най-лошото са всякаквите банкови фондове.
  —цитат от коментар 20 на half truth


  Моят съвет към онези, които имат свободни средства, е да купуват злато.
  Със задълбочаването на финансовата криза, цените на недвижимите имоти тръгват надолу, а цените на златото - нагоре.
  Освен това, златото можеш винаги да го продадеш, за разлика от недвижимата собственост.

 23. 23 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 888 Любопитно

  Какво расте, за да има ръст?

 24. 24 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1700 Неутрално

  .........до № 22........ПАЗАРА се движи от очакванията на ИНВЕСТИТОРИТЕ........!!!!!????........когато всичко живо е песимистично настроено АКТИВИТЕ "УБЕЖИЩЕ" имат невероятен РЪСТ...... https://www.investor.bg/surovini/365/a/zlatoto-i-srebroto-veroiatno-shte-prodyljat-da-poskypvat-274924/

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 25. 25 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1700 Весело

  Какво расте, за да има ръст?
  —цитат от коментар 23 на Тони КОСТОВ


  .......НИЩО не РАСТЕ.....!!!!!.....просто ИСТИНСКАТА СТОЙНОСТ на ХАРТИЕНИТЕ и ВИРТУАЛНИ ПАРИ е НУЛА.......!!!!!?????......за това ХОРАТА ТЪРСЯТ РЕАЛНИ АКТИВИ.......!!!!!!?????.......другото са СПЕКУЛАНТИ.......

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 26. 26 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 544 Неутрално

  "Не пушете. Затегнете коланите". Любен Дилов преди 50 г.

 27. 27 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1700 Весело

  Който усеща бурята добре.....
  —цитат от коментар 16 на Willy Messerschmitt


  .......твоя ПРИЯТЕЛ чичко ПУТИН гледам УДАРНО е УВЕЛИЧИЛ ЗЛАТНИТЕ РЕЗЕРВИ на Р Ц Б.......!!!!!????.... до края на 2019 ше е издухал ФРАНЦИЯ и ИТАЛИЯ и ше е на ТРЕТО МЯСТО ПО ЗЛАТНИ РЕЗЕРВИ НА ЦЕНТРАЛНАТА БАНКА след щатите и ГЕРМАНИЯ..... https://tradingeconomics.com/country-list/gold-reserves

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 28. 28 Профил на Black Hawk
  Black Hawk
  Рейтинг: 430 Неутрално

  "Временното блокиране на работа от цели сегменти от правителството на САЩ, дерегулациите, хаосът в световната търговия."

  Как дерегулацията носи риск за икономиката? Точно обратното е и затова икономическият ръст на САЩ се ускорява (също и заради данъчните намаления).
  Риск от рецесия има, но той е в Европа и се дължи именно на високите регулации, както и на социалната държава (високи данъци и трупане на дълг).

 29. 29 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1630 Неутрално

  Моят съвет към онези, които имат свободни средства, е да купуват злато.
  До коментар [#22] от "atmanpg":

  Злато, ама онова дето го събираха в сандъка с чеиза. После банките се изхитриха и отвориха сметки в злато. Донесете си златото на сигурно място в банката . Така го превърнаха в същия спекулативен инструмент като парите.

 30. 30 Профил на Oniq S Koniq
  Oniq S Koniq
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Абе... смо войни да няма, иначе човекът е способен да излезе от всякакви предизвикателства.
  —цитат от коментар 1 на дедо Андро


  Чул те господ.

  Omnis distaedere pecunia nunquam!
 31. 31 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1630 Неутрално

  ИМОТ,ПАРИ и ЗЛАТО......

  ..нема по-ХУБАВО НЕЩО от ЗАМОЖИМОТ,ПАРИ и ЗЛАТО.........
  До коментар [#21] от "kesh":

  Парите няма как да не преживеят сериозен срив. В световен мащаб и то в близко бъдеще. По-добре с кредити отколкото с реални пари казват не само развиващите се държави, не е случайно.

  А последното, което казахте е същественото.
  ‘’ЗАМОЖЕН и ВЯРВАЩ НАРОД с ЦЕННОСТНА СИСТЕМА’’ се справя със всякакви кризи.

  П.П. Откъде познавате турците толкова добре ? 😂

 32. 32 Профил на thenomad
  thenomad
  Рейтинг: 439 Неутрално

  Явно се задава ако не криза, то някаква стагнация. Днес разбрах, че във фирмата в която работя поръчките са спаднали и дори трима колеги са съкратени.

 33. 33 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1700 Весело

  До коментар [#31] от "half truth":

  .......имах невероятното ЩАСТИЕ и КЪСМЕТ да работя с ТУРЦИ.......най-ХУБАВИТЕ ми ГОДИНИ минаха в ИСТАМБУЛ........имам много ПРИЯТЕЛИ и ПОЗНАТИ........НЕВЕРОЯТНИ сте и като ХОРА и като ПСИХИКА -НАРОДОПСИХОЛОГИЯ и като МАНТАЛИТЕТ и като ЦЕННОСТНА СИСТЕМА и КАТО КРАЙНОСТИ.............!!!!!!?????..........като НАС БЪЛГАРИТЕ СИЛНО ЛЮБИТЕ и МРАЗИТЕ........

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 34. 34 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2716 Неутрално

  Моят съвет към онези, които имат свободни средства, е да купуват злато.До коментар [#22] от "atmanpg":Злато, ама онова дето го събираха в сандъка с чеиза. После банките се изхитриха и отвориха сметки в злато. Донесете си златото на сигурно място в банката . Така го превърнаха в същия спекулативен инструмент като парите.
  —цитат от коментар 29 на half truth


  Нямах предвид спекулативно злато а реално такова.
  https://tavex.bg/zlato/

 35. 35 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4745 Весело

  Колелото се върти!
  Не може цяла година Сирница за котарака - има и Велики пости!

 36. 36 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 797 Неутрално

  До коментар [#8] от "traveler1":а ти какво по-добро имаш предвид, феодализъм, комунизъм, сАвеЦка власт?
  —цитат от коментар 10 на Apollo Eight


  Социализма и капитализма са двете страни на една и съща монета. И двете са обречени поради ползването на една и съща база - материалната.
  Оставям ти за домашно да помислиш върху това :)

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 37. 37 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5879 Неутрално

  Все пак - затегнете коланите...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 38. 38 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2445 Неутрално

  До коментар [#12] от "half truth":
  "От 1947г. насал турците си живеят прекрасно с огромен търговски дефицит"
  ........................
  Не живеят прекрасно- Турция беше бедна страна по европейски критерии допреди 15-20 години. Живот назаем не ми го хвали. Заем брашно тъпкано се връща, както знаеш. А Турция по онова време имаше привилегията да е на правилната страна- съюзник на САЩ и южен фланг на НАТО. Всички инвестираха в Турция, в отбраната и икономиката й. През 20 години основно се сменаше въоръжението й - до края на 1980-те години безплатно.
  Днес турците начело с Ердоган си мислят, че все така могат да седят на два стола. Което е измамно усещане. Тръмп не си поплюва много и ненадейно може да им издърпа черджето.

 39. 39 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5627 Неутрално

  Ние не семе ги и разхлабвали особено, но е важно за младите да ас подготвени и само мир да има, всичко останало ще си дойде на мястото.

 40. 40 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5627 Неутрално

  Ние не семе ги и разхлабвали особено, но е важно за младите да ас подготвени и само мир да има, всичко останало ще си дойде на мястото.

 41. 41 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2525 Весело

  Икономиката е колело точно както историята.Върти се и ту си отгоре, ту отдолу.................

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK